Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18988

"tehát itt egyesek el akarják hitetni, hogy tudatosan, felelősséggel vállalt otthonszülés nem létezik,"

Dehogynem, rózsaszín elefánt is létezik, meg kis zöld emberkék is..!

Na mentem ebédelni, és ha nem jövök vissza, akkor szülni is.

Előzmény: felucca (18987)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18987

Köszönöm  a pontosítást, tehát itt egyesek el akarják hitetni, hogy tudatosan, felelősséggel vállalt otthonszülés nem létezik, az maximum valami véletlen tévedés lehet.

Előzmény: petike23 (18986)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18986

"Itt egyesek aztakarják elhitetni a gyanútlan olvtársakkal, hogy C nem létezik, holott ez nyilvánvaló tévedés."

Persze hogy létezik C (ha otthonszülés=C), mint ahogy lehet egy erdőben is szülni, vészhelyzetben.

A kérdés az, hogy felelősen gondolkodó, értelmes ember (tudod: Homo sapiens) tudatosan akar-e otthon szülni, vagy egy általa választott kórházban.

Előzmény: felucca (18985)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18985

Nem, mert a dillemma az A, B és C között van, ez lefedi az összes lehetőséget. Nekem a B különböző okok miatt nem vállalható, tehát marad a C. Itt egyesek aztakarják elhitetni a gyanútlan olvtársakkal, hogy C nem létezik, holott ez nyilvánvaló tévedés.

Előzmény: petike23 (18983)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18984

"Egy kérdés, gyorsan kell válaszolni!: Milyen testhelyzet jut eszedbe egy éppen szülő nőről?"

Egy szülő nő.

Vagy a fogantatás.

Vagy minek kéne.. biztos valami hatalmas csattanó lesz..! :-D

Elárulom, hogy már nem kötelező hanyattfekve szülni, ha Kegyelmességednek ezzel olyan rettenetes gondja van..

A következő kifogásod mi lesz ? A fehér köpeny ?

Legyenek inkább bohócdokik..?! :-D

Komolytalan vagy, öreg. :-))

Előzmény: felucca (18981)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18983

"Remélem, nem akarod meghatározni, hogy nekem mi az alternatíva????"

Fúú, neem, dehogy is, hát hogy is tenném....?

Felőlem ott szülsz ahol jólesik, otthon, árokparton, vagy akár G. Ágnes zárkájában..

Arra világítottam rá, hogy ha nem vagy elégedett "A"-val, arra nem az automatikus megoldás "B", nehogy a későbbi gyanútlan nyájas olvasók elhiggyék.

Az érvelési hibát, amit elkövettél, úgy hívják, hogy "hamis dilemma"..

Előzmény: felucca (18982)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18982

Remélem, nem akarod meghatározni, hogy nekem mi az alternatíva????

Előzmény: petike23 (18977)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18981

Nem ismerem a bantu négerek halálozási rátáját, ha ismerném, nyilván megtenném a szükséges összehasonlításokat. A bantu négerek, mint példa egyébként szépen mutatja az arányérzet fejlettségét és a jóindulatot, csakúgy, mint a tegnapi "szülés a pincelyukban" (vagy valami hasonló). Tehát meg kellene kísérelni az egyenszilárdságú érvelést, köszönöm!

Akkor most mindenki tanulja ki a szülészetet mint szakmát?

Erről beszéltem? Azt hiszem nem. Arról beszéltem, hogy az ember tájékozódik és nem csodát vár. A vakhit a műszerezettségben ugyanolyan káros, mint a vakhit abban, hogy baromfiudvarban a legjobb szülni. Az ember tájékozódik és dönt. Mérlegel előnyöket és hátrányokat. Itt most sugalmazva vagyon, hogy nem szabad dönteni, nem szabad mérlegelni, hanem bízni kell határtalanul az orvostudomány csodáiban, mert azok mindent megoldanak. Hát ez egy fasság, megbocsáss.

Mire gondolsz konkrétan, mert ezt nem értem.

Arra gondolok konkrétan, hogy az ember nem gép. A jelenlegi kórházi szülés ÁLTALÁBAN ahhoz hasonlít, ahogy egy autót megjavítanak a szervízben. Hogy egy szülés jól halad-e, nem csak attól függ, hogy a vajúdó nő teljesíti-e a protokollokban foglalt paramétereket, hanem van egy rakás nem mérhető összetevője is. Az orvostudomány kiválóan teljesít technicista autójavító-szinten és gyalázatosan teljesít emberi, lelki szinten. A szülő nőt nem segíti, hanem hátráltatja az, hogy dirigálnak neki, hogy nem választhat pozitúrát, hogy emberek jönnek-mennek, hogy otthagyják, amikor szüksége lenne a jelenlétre és ott vannak, amikor egyedül akar lenni, stb.

Egy kérdés, gyorsan kell válaszolni!: Milyen testhelyzet jut eszedbe egy éppen szülő nőről?

Előzmény: Törölt nick (18976)
Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18980

Annyira ügyetlenül ferdítesz... Egyiket sem mondta. sem a bantu négert, sem azt,hogy mindenkinek szülésznek kell lennie...

Nem értem, miért nem akarod megérteni, amit mondunk. Pl. Lehet automatikusan gátat metszeni, hiába beszéltük meg elôre a gátvédelemmel való szülést, a szimpatikus orvos a kitolási szakaszban elkezdte gyakorlatilag ököllel ütni a gátat, mutatván a szülésznôknek, hogy vágni kell, annyira merev, és lehet úgy is, ahogy az otthonszülésnél történt, ahol figyelt a bába a gátvédelemre, a gát ellazítására, és semmi szükség nem volt metszésre, nem történt repedés, a feleségem döbbenten tapasztalta, hpgy a szülés után két órával tud ülni.

Szóval az a törekvés, hogy a lehetô legkevesebb beavatkozás történik, nem azt jelenti, hogy vvissza a középkorba. Mert ha kell, GÁ is csinál gátmetszést, ha kell, megmondja a szülô nônek, hogy úgy leállt a szülés, hogy kórházba kell menni stb.

Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18979

Ó, dehogy akarok én meggyôzni bárkit is az otthonszülésrôl!

Előzmény: petike23 (18969)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18978

Pontosan.

Én ebbe már bele sem mentem..

petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18977

"Sok kórházban megoldották, még többen meg nem."

Ha vannak olyan kórházak, amelyek nem tetszenek, akkor olyan kórházba megyek, amelyik tetszik.

Nem az otthonszülés az alternatíva.

Vannak olyan régi autók, amelyek nagyon szennyezik a környezetet.

Ha ez -jogosan- nem teszik, akkor nem az az alternatíva hogy otthon maradok, hanem olyan autót (vagy közlekedési módot) választok, amelyik környezetbarát.

Előzmény: felucca (18972)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18976

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol kívülről beavatkoznak a szülés természetes menetébe? Igen.

Akkor kis túlzással azt is moindhatnánk, hogy a bantu négereknél elvileg kisebb kellene hogy legyen a halálozási ráta, mint nálunk, mert ott aztán tényleg nincs beavatkozás.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol a leendő anya viszonylag tájékozatlan arról, hogy mi fog vele történni? Igen.

Akkor most mindenki tanulja ki a szülészetet mint szakmát? Attól a félművelt szakbarbárságtól, mint amikor az ember autodidakta módon elkezd utánajárni a dolgoknak hogy mi fog vele történni és mikor milyen beavatkozásra lesz neki szüksége, nincs rosszabb. Ha az ilyenektől falnak mennek az orvosok, azt maximálisan meg is értem.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol a leendő anyát a szülés közben több tőle független, külső dolog zavarja? Igen.

Mire gondolsz konkrétan, mert ezt nem értem. Külső dolog ha serénykednek körülötte az orvosok? Ettől akad majd be a gyerek válla a szülőcsatornába?

Előzmény: felucca (18961)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18974

Ha tájékozódik, annál jobb. De rengeteg konfliktusa lesz a kórházban. A tájékozódás az otthonszülés (háborítatlan szülés) melegágya.:) Ezért is tesz meg mindent a Szabad Nép, hogy megnehezítse a tájékozódást.

Előzmény: Törölt nick (18973)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18972

minél kevésbé kell beavatkozni a szülés természetes menetébe;

- tájékoztatni kell a kismamát;

- biztosítani kell a vajudás és szülés zavartalan körülményeit.

Erről beszélünk.

Mivel ez jelen pillanatban a kórházakban szinte megvalósíthatatlan, sokan választják az otthonszülést. Amikor a kórházakban olyanokká válnak a körülmények, mint ez az otthonszülők óhajaiban él, tök mindegy lesz, hogy hol szülsz, lehet akár kórházban is. A kereslet kínálatot teremt.

Sok kórházban megoldották, még többen meg nem.

Előzmény: petike23 (18965)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18971

Ugyan már, nevetséges. Az mindenkinek fáj, csak mindenkinek más-más a fájdalomküszöbe. Max. letagadják, meg szentté avandzsálják a dolgot. Persze hogy csodálatos dolog, de azért nem egy leányálom. Nem értem miért kellene attól tovább vajúdni, amennyit feltétlenül muszáj.

Előzmény: Tompus999 (18966)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18969

Nem is kell.

Nem engem kell meggyőznöd az otthonszülésről, hanem a törvényalkotókat, és a szakembereket.

Előzmény: Tompus999 (18967)
Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18968

Like

Előzmény: felucca (18962)
Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18967

Sosem fogunk egyetérteni.

Előzmény: petike23 (18958)
Tompus999 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18966

Sztem úgyis annyira fáj az egész, hogy olyan mindegy, hol szenved az ember, csak mielőbb legyen túl rajta.

Hú, te, neked így tényleg nem lesz könnyû szülésed, akárhol is fog történni.

Előzmény: Törölt nick (18950)
petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18965

"Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol kívülről beavatkoznak a szülés természetes menetébe? Igen.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol a leendő anya viszonylag tájékozatlan arról, hogy mi fog vele történni? Igen.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol a leendő anyát a szülés közben több tőle független, külső dolog zavarja? Igen."

Ha így gondolod, akkor sem az otthonszülés az alternatívája a kórházinak.

Hanem (sorrendben):

- minél kevésbé kell beavatkozni a szülés természetes menetébe;

- tájékoztatni kell a kismamát;

- biztosítani kell a vajudás és szülés zavartalan körülményeit.

Jelzem; sok kórházban már megoldották ezeket.

felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18963

Egy nap kényelmetlenséget azért még ki lehet bírni. Sztem úgyis annyira fáj az egész, hogy olyan mindegy, hol szenved az ember, csak mielőbb legyen túl rajta. Ezért is nem nagyon értem, miért gond az egyeseknek, hogy ha adnak valami kis gyorsítót, legalább hamarabb túllesz a fájásokon az ember. Vagy nem?

Vagy nem. Én a magam részéről teljes jóindulattal azt tanácsolnám, hogy ne siess annyira a szüléssel, mert lelkileg még nem értél meg rá. Legalábbis az idézett mondat ezt mutatja. A szülés válhat életed legnagyobb élményéve, meg válhat egy tyúkszemműtétté is.

Előzmény: Törölt nick (18950)
felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18962

És még egy pici kiegészítés: hogy miért mondom viszonylag tájékozatlannak az anyát. Nem törvényszerűen, de nagyobb eséllyel.

Az ugyanis, aki jóelőre tudatosan az otthonszülés mellett dönt, kényszerűen felkészül, mind lelkileg, mind tudásban, saját legjobb képességei szerint, a szülésből. Nem a Szabad Népre gondolok, hanem alaposabb anyagokra. Neki ez kikerülhetetlen, hiszen szenvedélyesen foglalkoztatja a dolog, ő meg akarja élni a szülést, nem túlleni rajta. A nagyobb felkészülés több ismeretet, nagyobb önbizalmat hoz. valószínűleg egy ilyen nő már nem is viselné el az orvos dirigálását, hogy hogy feküdjön, meg mikor nyomjon. Kifejezetten ellenjavallottá válik a kórházi szülés.

felucca Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18961

Akadhatnak a szülésnél komplikációk ? Akadhatnak.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol kívülről beavatkoznak a szülés természetes menetébe? Igen.

Jobb eséllyel akad ott komplikáció, ahol a leendő anyát a szülés közben több tőle független, külső dolog zavarja? Igen.

Tehát számomra a kórház komplikációveszélyesebb hely. Ezért támogatom, hogy aki otthon nagyobb biztonságban érzi magát, az szülhessen otthon, ha akar.

petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18960

"amugy mivel felelossegteljesebb a szules masnapjan hazamenni, mint eleve otthon szulni?:)"

A szülés másnapján már UTÁNA vagy.

Előzmény: Mikolt (18949)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18959

Na, erről beszéltem, csak én nem tudok ilyen összeszedett lenni meg ilyen jól megfogalmazni a gondolataimat.

petike23 Creative Commons License 2011.05.19 0 0 18958

"nekem az tetszik, hogy mindenki horogve vedi a szuletendo ujszulottek erdekeit a sajat szulei helyett, holott rengeteg nyomorusagos sorsu kisgyerek es nagyobbacska el az orszagban, boven lehetne kivel foglalkozni, van megmenteni valo gyerek boseggel."

Valahol el kell kezdeni. Pl. a születésnél.

Meg ott, hogy senkinek sincs joga a másik ember életét veszélyeztetni.

Akadhatnak a szülésnél komplikációk ? Akadhatnak.

Jobb eséllyel lehet megoldani a komplikációkat egy olyan intézményben, ahol "kéznél" van a műszer, gyógyszer, műtő, anesztes, neonatológus, stb. ? Igen.

Ennyi.

Előzmény: Mikolt (18945)
Dogfüggő Creative Commons License 2011.05.18 0 0 18957

Szerintem visszafogott voltam.

Legalábbis igyekeztem.

Előzmény: Törölt nick (18956)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.18 0 0 18956

Kicsit magas lóról beszélsz, remélem nem esel majd túl nagyot róla....

Előzmény: Dogfüggő (18954)
Dogfüggő Creative Commons License 2011.05.18 0 0 18955

Évente átlag öt anyukánál a kórházban történik ugyanez.

Csak nem írja meg a Szabad Nép.

Előzmény: Törölt nick (18953)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!