Nem rosszul csináltad ( vagyis nem ezt), hanem a cink spraynek ilyen lesz a felülete.. porzik belőle a sok kis szemcse.
Ott hibáztál valószínű, hogy nem sima lemez került behegesztésre és/vagy nem sima alapozót használtál.
Miért akarod elb. ni a korrekt fényezés árát anyagokra meg az idődre, hogy a gyönyörű lakatolást elrontsd? Ha arra volt keret akkor legalább egy olcsó, garázsfényezőhöz vidd el, mert így a lakatolást is tönkre teszed.
Több sorrend is van, olcsóbbaknál: lakatolt rész, gitt, szórógitt (sokszor kimarad), füller, bázis lakk.
Ha a gitt (kitt) alá fújsz valamit, akkor az csak olyan alapozó legyen, amire az van írva, hogy kittelhető, poliészter bevonathoz alkalmas!
Az alu-cink spray pont nem ilyen.. teljesen alkalmatlan erre, mindig le fogja dobni.
Epoxi alapozó jó lehet, de házi használatnál kevésbé szokás vele bajlódni.
Olcsóbb helyeken 15/elem áron még azért fujkálnak, én a helyedben oda vinném. De ha minden áron tönkretennéd, akkor keress fel egy fényezőboltot és kérd az eladó segítségét, el fogják magyarázni mit mire és miért!
Saját motorom (Honda VFR 800) idomjait szeretném kijavítani, majd fényezni.
Van az idomokon néhány karc, kisebb húzásnyomok.
Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
HVLP pisztolyban gondolkoztam, 300 l/ perc levegőigényre számítok.
Kompresszor:
Jelenlegi kompresszorom kb. 100 l/perc teljesítményre képes, tehát kicsi.
Egy idomot valószínűleg 2 perc alatt le lehet fényezni, illetve lakkozni. Így 600 l levegő szükséges.
Ha 2 bar nyomás szükséges a pisztolyhoz, és 8 bar nyomás van a tartályban, akkor 100 l-es tartály elegendő 2 perc festésre (8 bar 2 bar = 6 bar; 6 bar * 100 l = 600 l) .
Jó ez a logika, vagy kihagytam valamit a számításból?
Fényező pisztoly:
Ha lehet, csak egy pisztolyt szeretnék használni minden műveletre (esetleg fúvóka csere), vagy valami olcsóbbat füllerhez.
Visszaolvastam rengeteg hozzászólást (azért nem mindet).
Milyen fúvókaméretek lennének ideálisak (fényezés, lakkozás) motor idomhoz (műanyag, kis felület, sok áttörés)?
Az jött le, hogy a Devilbiss FLG 5 jó minőség elfogadható áron (ebay: ~45 000 ft), de 1,4 a legkisebb fúvóka. Nem túl nagy ez a fúvóka méret ilyen feladatra?
A 3000 B HVLP pisztolyról lehet találni valahol leírást? Az milyen fúvókákkal kapható, esetleg lehet cserélni is benne kisebbre, nagyobbra?
Mennyire használható szerintetek a többféle néven is kínált kínai hidraulikus karosszéria nyomató? Vagy annyira gagyi, hogy kidobott pénz?
Még a horpadás kihúzú ( ragasztós ) készletekkel is szemezek, jó lenne tudni, hogy milyen ragasztórudakat érdemes beszerezni és mi az oldószere, papucsokat kínálnak sokfélét.
Sárvédő foltozáson van túl az autó, és most alapozóként lefújtam Lidl-s Alu-Cink spray-vel. (tudom hiba volt)
Azért fújtam le ezzel a spray-vel, mert a nyers lemezre nem akart rátapadni a BodyFine stopper gitt. Legitteltem a nyers fémet, a gitt tökéletesen megkötött, viszont majdnem egyben levált róla. Hát ezért gondoltam, hogy majd lefújom ezzel az alucink spray-vel, amire az van írva, hogy akril és műgyanta lakkal átfesthető. Kipróbáltam erre felkenni a gittet (nem az autón, hanem külön lemezen) és így már sokkal jobban tapadt, csak ott hibáztam, hogy az alucink spray-t messziről fújtam, és már a levegőbe (mire elért a lemezig) már kiszáradt, ezért porszerű lett a felülete, kézzel megsimítva is porzik. Ezt gitteltem le, és bár sokkal nehezebben, de innen is levált, de ez gondolom a messziről fújás hibája, amitől porzik a felület. Ebben az esetben biztos a porszerű felület a hibás, mert a gitt alja is teljesen szürke volt leszedés után, tehát a gitt leszedte a port. Kipróbáltam, ha közelről fújom, és nem csak ködölöm messziről, akkor sokkal simább, nem porzó, sokkal fényesebb felületet kapok. Remélem jól gondolom. A kérdésem az lenne, hogy milyen gitett javasoltok erre a festékre, amit akril és műgyanta lakkal lehet festeni/fújni ? Jó lehet a BodyFinish stopper ? Ilyenből kazalszámra van, de a közelről fújt sima felületre még nem volt időm kipróbálni, hogy hogy viselkedik. Nem sok gittelnivaló van az autón, talán a két oldalon összesen talán másfél tenyérnyi, és az is gyönyörű szépen van lakatolva. A másik kérdésem, hogy a gittre közvetlenül mehet a festék, aztán a lakk ? Úgy értem, hogy fillert meg hasonlókat már nem használnék a festék alá. Egy 24 éves Toyota Carina E-ről van szó, ami ugyan jó meg minden, de nem egy 20 millás autó. A festék metál plusz lakk, amit palackba töltöttek. Meg még egy kérdés. Adtak nekem a metál festékre fedőlakkot, Impa vernice transparent. Ahogy nézem, ez eléggé hitvány lakk. Értem ez alatt, hogy diesel üzemanyagnak ellenál, de mi van a benzinnel ? A tanksapka alatt lesz fújva.... Szerintem ez a lakk egy rakat xar. Tudtok ajánlani valami jobbfajta flakonos lakkot ?
Egy Ikarus autóbusz felnijéről szeretnénk leszedni (valószínűleg) a 2K festéket, ami úgy tűnik vastagon is van rajta, de nem tudjuk mivel tegyük, gondoltunk :
- Homokfúvásra, de abroncsot nem tudjuk leszedni a felniről, és gondolom kárt tenne a homokfúvás a gumiabroncsban.
- Festékmaró, de az újfajta kromofág az elég vékony spray festéket is nyögvenyelősen hozta le, láttam a "piacon" másfajta marót is, de nem akarok zsákbamacskát venni drága pénzért, mivel nem ismerem a többit.
- Fúrógépbe fogható drótkorongra, de az meg eléggé időigényes, illetve nem mindenhova férünk be vele.
Adott egy 20 éves kisteherautó, ami lakatosmunka után telibe lenne fényezve. A lakatosmunka által nem érintett helyeken a fényezése még gyári, nem volt javítva. Az lenne a kérdésem, hogy ezeken a felületeken mennyire "kell" lecsiszolni? Gondolom nem kell fémig szedni. A MIPA ajánlott valami dörzsi szivacsot, ez elég lehet? Vagy hányas papírral csiszoljuk telibe?
Fél éve vettem egy ST-3000 minit, a napokban próbáltam ki először. Eddig csak spray-vel fújkáltam, meg nagyon régen még alsótartályossal ilyen-olyan vasakat.
Volt 4 alufelnim, elég csúnya ecsetes festéssel, gondoltam homokszóratom, haveri ingyen megcsináltatta, na itt ért meglepetés, durva érdes felület volt, gondolom amivel a vasszerkezeteket szórják, nem finom anyag vagy gyöngy.
Vettem epoxi alapozót, füllert, bázis és szint. Három napot dolgoztam vele, de még így sem volt olyan mint amit szerettem volna, átkoztam magam, hogy minek szórattam le.:-) A végén már csak azokon a helyeken csiszolgattam,töltöttem ahol majd látható lesz amikor fel lesz rakva. Sokat tanultam belőle...
Összességében teszik az eredmény így elsőre. Köszönet mindenkinek a tanácsokért és RM66-nak a pisztolyért, vettem tőle MP-500-at is, de most mindent a kicsivel fújtam. Tartott is nekem az üzletben egy fényező gyorstalpalót is.:-)
Sziasztok. Vásároltam egy régi kisipari utánfutót, ami pár helyen feltűnően elrohadt, (zártszelvény) Szeretném tudni, h mennyire vészesen van elrohadva.
Hol lehet olyan anyagvystagságmérővel megnézetni ami azt méri, h mennyire van valami elrohadva? 1,5mm-2mm. zártszelvény.
Lehet, hogy a huppogás miatt is repedt, mert mozgott a lemez, de annál a csodás hegesztésnél mindig is fog.. ha nem is csere, de legalább lehetett volna pont a varrat közepébe 0,8 vagy 1.0mm koronggal belevágni és összehozni síkba és levarrni. Bár gondolom belül peremezett vagy fene tudja. Sose lesz hosszúéletű :(
Ez úgy indult,hogy pár éve,a sárvédőív cserélve lett,és azóta ezen a részen állandóan meg repedt a gitt/festék. Az ajtó és a lemez sem volt egyvonalban.Most a karosszériás kihúzta a lemezt,most már vonalban van az ajtóval.Annak a helye látszik,és most már nem is huppog a lemez.Szerinte ezért repedt mindig a gitt. Most még kellene rá egy vékony gitt,hogy szépen álljon,de ez már csak jövőre lesz csinállva.Addig szeretnék rá valami védelmet.
Ha most lett csinálva akkor miért van gitt nyom a hegesztés mentén? Vagy csak lecsiszolva lett egy korábbi javítás? Minden esetre szerintem a cinkspray kevés lesz a téli álláshoz.. használatban is lenne? ha igen, akkor mindenképp valami rendes alapozót és fedőfestéket vinnék rá (akril), még ha nem is a színét és nem is fújva..
Segítséget kérnék,most lett csinálva az autó oldala,és most csak a sima fém van azon a részen. Csak tavasszal lesz a folytatás,ha lefújom addig cinkspray-el,az úgy jó lesz? Arra majd mehet a gitt,vagy más alapozó kell a tiszta fémre?
Ki tudod, de én higítanám 10%ban, sokkal szebb lesz. Csak a sajátja jó. Én alura vagy horganyzott felületre előbb nagyon vékonyan washprimert szoktam, hogy véletlen se legyen gond..
Műhelyfelszámolás miatt eladósorba került egy régi DDR-es ponthegesztőm - hátha valakit érdekel.. Tartozik hozzá egy külső kisiparilag gyártott időzítőkapcsoló - ami a sorozathegesztést könnyíti és már én is ezzel vettem anno használtan. 16A egy fázisról szépen működik nálam évek óta. Ár fix 50 000 Ft !
Helyileg Veszprém, de szerdánként el tudom vinni a fővárosba is!
Tanácsot kérek. Galvanizált autón ha mégis felüti a fejét a rozsda, pl. élküszöb végén, akkor mivel a legjobb kezelni a külső küszöb felrakása előtt ? Most minden rozsdás helyre Dinitrol RC900-at használok, ez ugye passzivál meg véd, összerakás után pedig üregvédelem, de nincs olyan anyag amivel lehet csinálni valami stabil galván-szerű bevonatot ? Az alól mivel tudom elpusztítani az összes rozsdát ? Homokfújó, korund van, azzal elég ? Mi a jó eljárás ?
Felejtsd el ezeket! Hemerájt, vagy penetrátor, aztán akármilyen egyká. Vegyél egy flexre való drótkorongot. Csavartat. Küldd le ezzel, ahol leüthető rozsda maradt, azt kalapáccsal vagy tisztító koronggal letolod. Aztán letörlöd nitróval. És fested. (tudom, nem nútróval. De a szilikonlemosó luxus egy laprugóra...)
Sziasztok. Utánfutó laprugót bontok darabokra rozsda eltávolítás, majd megelőzés miatt. Vajon mivel kenjem le festés előtt? Korant vagy ro2? Sima fekete, oldószeres festést fog kapni.
Nekem van ismerősi körben a sima, meg a wifis sj4000 is, évek óta probléma mentes, pedig ütik vágják biciklin, bukósisakon.
Pont ezen agyalok én is síelős, meg hegesztős videókhoz. (síelősnél lefagy a kezem míg a telefonnal kamerázok, hegesztősnél meg kicsi a felbontás a régebbi fuji kompakt cuccal)
Ezekkel szemeztem, de nem tudom mennyire megbízhatóak. Nincs ismerősi körben tapasztalat, pedig az ára jó. Ebből 4 darabbal már egész jókat lehetne felvenni minden nap :)
Vannak azok a kínai GoPro "másolatok" amik ettől függetlenül elég korrekt minőségűek. Youtube-ra legalábbis tök elég és "filléres" tétel míg mondjuk nem vesztek rendes 4k-t
Sajnos kolléga régi ájfónja ennyit tudott mentés után.. :) A másik már 720p lett, az újabbakat igyekszem minimum 720 de inkább 1080p-ben. Több eszközről kell összeszednem a fájlokat így kicsit vegyes az alap minőség. Ha minden jól megy, majd felszerelkezünk 4k kamerákkal is, addig maradnak a telefonok (note 4 és note8 samu).
A W124-videót csak 240p-vel tudom lejátszani, nem enged nagyobbat választani. Legalább 480 de inkább 720-al lenne jó feltölteni azt manapság már minden telefon tudja. :) Így elpártolnak majd a nézők :(
Úgy illik.. :) Ha mégsem sikerült 100%osat előállítani akkor ecetesolló illetve, ha csak kis pontszerű bemaródások vannak akkor helyi homokszórás vagy alapos drótkorongozás és zsírtalanítás után mehet 2k washprimer is lehellet vékonyan, majd erre epoxy.
Nagyjából mindegy a lentiek közül mit kensz rá, a lakatos/fényező jobb esetben újra fémig fogja pucolni. Amúgy washprimer, 2k epoxy, rücsi, fedőfesték lenne nálam a sorrend.
Tud valaki nyomott tartályos fényezőpisztolyt értelmes áron? Elég sokat fújunk padlólemezt kerékjáratot stb és unom, hogy ellöttyen a festék, nem tudom elfordítani a pisztolyt stb.
Néztem a 3m accuspray-t, de sok helyen azt írják, csak alapozásra füllerezésre ajánlott. Pedig látom 1.4 dűznivel is.. ennyire tré lenne, hogy nem jó bázis + lakkra? Vagy csak nagyüzemben nem?
Köszönöm szépen a tanácsokat, de igazság szerint hétvégén megcsináltuk. :) A Mike Sandersről többet olvastam, arról több magyar nelvű forrás is volt, de nem akartam azt a szert választani. Egy megmagyarázhtalan becsípődés miatt a FluidFilm volt a szimpibb, főleg azért, mert talán elvileg alacsonyabb súlynövekedést okoz az autón egy Mike Sanders féle zsírhoz és egy bitumeneshez képest.
Alvázmosás megvolt, egy hetet száradt még a múltheti nagy melegben, mechanikus rozsdaeltávolítás is megvolt (bár helyenként hátul nem lett tökéletes).
A NAS-t belállítottuk forróvízbe, folyékonyabbá vált, de nem lett vízszerű. Az üregek megkapták vastagon a NAS-t, az alváz pedig így kapott az egy vékony réteget a NAS-ból levegős pisztollyal, majd később egy vastagabbat a FluidFilm-ből szintén levegős pisztollyal, most megint le lett rakva a kocsi, mivel még egy heti száradási időt kapott garázsban és jó idő esetén kiparkolással. (Kétségtelen, hogy így a NAS réteg nem lett hajszálvékony.)
Sem a német, sem az amerikai videókon nem így volt ahogy csináltuk, most így sikerült, majd tavasszal kiderül, hogy mennyit ért, de a cucc már ki van fizetve, úgyhogy nem aggódom, mert sikerült majdnem a dupláját rendelni a szükséges mennyiségnek. :D Így utólag tény, hogy a német videón található, első körös ködölési szempontnak nem feleltünk meg, szóval ahhoz az AS-R használata a legegyszerűbb, de ahogy írtam a technikai adatlapok azt mutatják, hogy az AS-R ugyanaz, mint a NAS csak más az állaga szóval lehet, hogy a hajtógázon kívül higítva is van.
(Mivel gyapjúviasz alapú, majd egy kanálnyi NAS-t megpróbálok lakkbenzinnel vagy terpentinnel oldani, úgy tudom a viaszt mindkettő oldja. Te próbáltad már esetleg higítani valamivel a NAS-t?)
Azt az egyet nem értem, hogy az amerikai videókon csak annyi van, hogy a sima "FluidFilm" nevű termékkel szó szerint olyan vastagon hordják fel, hogy "világítósra" fújják az egész alvázat és kész. (Az amerikai holnapon rámentem az adatlapra, hogy mi is az a sima "FluidFilm" termék és nem meglepő módon a "Non-Aerosol" kiszerelés alatt a FluidFilm NAS prospektus jön fel...) Szóval még nem láttam olyan amerikai videót, amelyiken PermaFilm-et permeteznének fel. Sok esetben még felületi rozsdaeltávolítás sincs, csak tökig viaszosra fújják az alvázat úgy hogy van, rozsdásan, koszosan... Hogy ez most miért jó és meddig véd azt nem tudom, de a youtube-s videókon így van.
Üdv.: kgdh3h
u.i.: még arra az egyre vagyok kíváncsi, hogy higítás nélkül az ilyen egyszerűbb 20-30.000 Ft-os kicsi 6-800 wattos elektromos festékszórók tisztességesen ki bírják-e szórni a NAS-t, esetleg a FluidFilm-et.
Reggel találtam egy videót, USA-ban is van természetesen flakonos változat, ahol ha sokat fúj a csávó, azért full úgy néz ki a nafta, mint a NAS, csak ugye kicsit folyósabb így:
Kíváncsiságból a fluidfilm.de oldalt átváltottam angol nyelvre és azt az angol nyelvű kannás NAS prospektust összehasonlítottam a fluid-film.com amerikai honlapon lévő palackos hajtógázas szer adatlapjával és a két anyag technikai paraméterei megegyeztek. Szóval az én szerény véleményem még mindig az, hogy az ASR csak a hajtógáz miatt lesz folyékonyabb.
Ha bemész egy olyan boltba ahol fényezéshez szükséges anyagokat árulnak, mindent el tudnak neked mondani. Lesz egy elméleti alapfogalmad. Nem biztos hogy sokra fogsz menni vele, mert az anyagok tulajdonságait tapasztalatok hijján nem ismered. Ha éppen nem találod el a lakk hígítását, a nem megfelelö viszkozitás miatt komoly szenvedésnek nézhetsz elébe. A szórópisztoly beállításához sem baj ha konyítasz.
Ha még nem csináltál ilyet, egy kicsit gyakorolj valamin, hogy ne az autód legyen a kisérleti nyúl. Ha megfelelö a fényezés, azt nem kell polírozni. (Ha 1K-s anyagokkal csinálod, azt nem is lehet igazán polírozni)
Egyébként azért nem nagyon válaszolnak ilyen kérdésekre, mert az ördög a részletekben rejlik. Azt meg senki sem tudja itt elmagyarázni egy hozzászólás keretein belül.
Tudod leírhatná egy pilóta is a leszállás sorrendjét, de abból max lezuhanás lenne. ;-)
Valószínűleg az állaga miatt tűnik különbözőnek, de itt van az idézet a fluidfilm.de oldalon lévő brossúrából. A NAS brossúrája van csak fent angolul, mivel az AS-R-nek nincs külön brossúrája:
"One component, oily, thixotropic liquid for corrosion prevention and lubrication. Fluid Film NAS when combined with propellant in a pressure can is designated Fluid Film AS-R"
Egykomponensú, olajos, tixotróp folyadék a korrozió megelőzésére és 'kenőanyagként'. A Fluid Film NAS amennyiben hajtógázas palackban kerül csomagolásra, Fluid FILM AS-R-ként van megnevezve."
Nem tökéletes az angolom, de ez a tükörfordítás... a "kenőanyagként' szó valami védőréteg is lehetne. Elvileg -10 és +40 fok között szórható és melegítés esetén nem szabad 40 fok fölé hevíteni. Nem tudom, mennyire lehet vékonyan szórni a NAS-t, de ha melegítve, elég vékonyan szórja az ember, akkor elviekben kiválthatja az AS-R-t. Vagy töltse az ember szódásszifonba, hogy meglegyen a gázhajtás.
Festés nélkül nem tudod eltüntetni a hibát a motorháztetőről. Egyszerűbb venni rá egy másikat mint azt kijavítani, de így látatlanban hiába tippelgetünk mit lehet vele csinálni.
Nagyjából jó a sorrend. El kell csiszolni a hibát utána gitt, műanyag alapozó, töltő alapozó, szín, lakk. az anyagokról a boltban kell utána kérdezni mit hogy használj, hány rétegben stb...
2014-ben csináltam meg az autómon a kasztnit (3 hónap, 300 óra volt) és akkor 5-6 évet reméltem vele hosszabbítani.
Egészen jól bírja, azóta ugyan szinte mindegyik elemen lett 1-2 körömnyi felpattogzás, sérülés amit javítani kell és az alvázon is lett egy kisebb lyukacska, de alapvetően kinézek még belőle további 4 évet.
Ehhez már sajnos motorikus javításra is szükség lesz és a kasznin is kell kicsit dolgozni, megújítani az alvázvédelmet stb... Sok kedvet nem éreztem hozzá, de jobb autót nem tudtam választani 1 millió alatt és annál azért ez sokkal olcsóbban ki fog jönni.
Szóval a kérdések:
A legutóbbi szélvédőcserénél olyan gumitömítést tettek bele, ami csak úgy tessék lássék módon illik oda. Be is folyik alá a víz és ha elég sok az eső akkor a szélvédő alatt be tud ázni. Gondolom vagy lyuk maradt a ragasztóban, vagy rohadt a perembe egy pici lyuk...:
Kaphatnék valahol olyan anyagot, illetve tömítést amivel ezt a rést korrektül le tudnám szigetelni és ki is nézne valahogy?
Másik : Az elmúlt évben a jobb első rugótányérom szétszakadt és a lengéscsillapító szép púpot vert a motorháztetőbe. Hogy lehet ezt eltüntetni? Gondolom simán visszakalapálni nemigen lehet... Arra gondoltam megvágom keresztbe és utána kalapálok majd hegesztek de azt eredményezné hogy az egészet le kéne fújni utána. Van erre okosság?
No és még egy utolsó:
Van tolótető az autón, de bár ne lenne inkább. Évente 1x ha kinyitom, de legalább ez is be tud ázni. Itthon hátrafelé és jobbra is dől az autó amikor leállítom, szerintem ez lehet a baj mert a lefolyócsövek tiszták, de valahogy ebben a helyzetben ahogy itt áll mégis másfelé folyik a víz.
Főleg akkor fordul elő beázás amikor pl. latyak esik a tetőre. Olyankor reggelre a hátsó ülés klasszul megázik.
Szóval már azon gondolkozom hogy behegesztem az egészet. Megcsinálható ez úgy egy amatőr által, hogy ne legyen ronda? Ekkora lemezt betoldani biztos nehezebb, mint kis foltokat csinálni nem annyira látszó helyekre...
Sziasztok! A 18 éves Alfám padlólemezét szeretném rendbe tenni. Itt-ott hegesztve is lesz, de alapvetően a felületi rozsda a jelentős. Mivel a költségekkel nem szeretnék elszállni, ezért én arra gondoltam, hogy ledrótkorongozom alaposan, felérdesítem, majd kap egy híg és egy sűrűbb réteg piros Koralkyd 1k alapozót és végül rá a rücsi festék. Szerintetek jó ilyen célra a Koralkyd, vagy hasonló ár-értékben kapható már jobb anyag is? A Koralkyd nálam már bizonyított alkatrészek festésénél (rozsda nem üt ki és nagyon erős bevonatot képez, ellentétben a Trinát Fémfesték termékével, ami kenhető alapozó nélkül is, de nem egyszer jött ki alóla rozsda) Köszönöm!
Ha minőségi eredményt szeretnél (gondolom igen mert ha nem akkor csak kidobod a pénzed) akkor bizony le kell kapni a karosszériát, az alvázat szétszedni és homokszorni. Sajnos ha össze van szerelve sem lepucolni, sem lefesteni nem fogod tudni. Összeszerelve még homokszórni sem tudjátok normálisan a sok alkatrész miatt. A fékcsövek és egyéb szerelékek sem szeretik ha homokkal lövik őket... :)
Ha van egy fémtiszta alapod akkor sok bevonat közül választhatsz, szinter, festék, rücsi+fedőfesték stb.
Mondjuk ha házilag oldanád meg akkor 2k epoxy alapozó+fényezhető rücsi+fedőfesték (bázis+lakk, akril szín). Persze ha nem volt gyárilag rücsizve akkor azt kihagyhatod a sorból csak akkor jóval sérülékenyebb lesz a bevonat.
Egy kis segítség kellene. Az autóm lökhárítóján van egy 20cm hosszú és 1 cm széles sérülés ,ami a műanyagig felkarcolta a fényezést.
Itthon szeretném megcsinálni a festést de segítség kellene a a kemikáliák sorrendjében.
Én úgy gondolom,hogy a csiszolást követően hézagkitöltés(gitt) kellene,majd csiszolás és szórógitt ,majd csiszolás és alapozás ,aztán színfelhordás többször(ködösítéssel) és lakk két rétegben (ködösítéssel).Polírozás....
Kérlek benneteket ,erősítsetek meg a gondolatmenetemben,vagy adjatok tanácsot a helyes sorrendet illetően.
Atti, Stetten köszönöm a tanácsokat.Ha nem sikerül jó állapotú bontottat szereznem csak akkor állnék neki a fényezésnek, bár nem értek hozzá (a youtubon már néztem néhány "oktatóvideót", melyek azért adtak némi segítséget).Sajnos ebben a nyomorult városban nincs autófényező, akivel lefújathatnám a lökhárítót.
Az is okozza,ha nincs a gitt alatt megcsiszolva a felűlet.Nem feltétlenül van rohadás alatta.A képeken nem is látszik rozsda, szerintem csak aládolgozási probléma.A teljes lecsiszolás, újból felépítés jó megoldás,de azért lehet meglepi is
Elfedheti ,és nem is szükségszerűen kell,hogy észrevehető legyen. Ezért kell az egész bevonatot letúrni ,hogy lássa az ember,hogy milyen alappal kell tovább dolgozzon.. Amúgy a korróziónak könnyen felismerhető jelei vannak. Elsősorban a hólyagosodás.
Úgy értettem, hogy ilyen vastag kittréteg elfedheti-e a rozsdát ? Tudtommal a rozsda ledobja (ledobná) magáról a festéket és kipúposodna, de ilyet sehol sem láttam rajta.
Amúgy a cél a fémtisztára csiszolás, és újra fényezés lenne, de azért tájékozódóm mielőtt belevágok.
Nem röhög : 0,4 - 2 milliméter közötti rétegvastagságokat mértem rajta :)
Nem feltétlen. Ha nem csupasz fémre kitteltek hanem meglévő bevonatra akkor nem szükséges rozsda jelenléte az ilyen problémához!! Javításnál ilyen esetben mindíg szükséges a teljes bevonat eltávolítás !!!
Ahogy korábban írtam, könnyebb az egészet telibe fényezni. Ha néhány helyen felpattogott a lakk, sanszos hogy újabb helyeken is meg fog történni.
Lecsiszolnám az egészet, alapozó, füller, csiszolás vizes papírral, bázislakk, és védölakk.
Ha csak a hibás részeket akarod javítani (spot javítás) össze kell tudni dolgozni a régi felületet az új lakkozással, nagyon kell passzolnia a javítószínnek, stb...
Nem muszáj tökéletesen lecsiszoni a bázislakkot. Az a lényeg, hogy a felület legyen "stabil". Felhólyagosodott, lepattogott részek ne legyenek.
Nem könnyü ezt így megoldani, mert ahol már le van pattogva a védöréteg, ott a színt fogod lecsiszolni. Egyszerübb lecsiszolni rendesen, egy új bázislakk réteget + lakkréteget felvinni.
Ha sima fehérre akarod fújni, nem kell feltétlenül lakkozni. Lehet kapni 2K-s fehér festéket, ami megfelelöen kikeményedik (így oldószer és karcálló) ezért nem kell felüllakkozni. Én ebben az esetben ezt a megoldást választanám.
Ha viszont lefújod 1K-s fehér festékkel, és nem teszel rá 2K-s védölakkréteget, csak addig fog tartani a szépsége amíg kigurulsz vele az utcára.
Szóval pisztollyal 2K-s fehér festék, vagy 1K-s fehér+2K-s szintelen lakk. Az 1,4-es düznivel tudod fújni a fehéret is, meg a színtelen lakkot is. Gyakorolhatsz eleget ;-)
Ezüstmetál színű lökhárítón sok helyen lepattogzott a lakk.Ilyen esetben elég csak a lakkozást lecsiszolni a bázisig és újra lakkozni az egészet? A csiszolást hányas papírral kell csinálni?
Elég régi telóm van a kamerája gyengécske,de remélem látszik a képeken miről van szó,gondolom azok utólag beleszállt porszemek,a festés első nekifutásra nem lett annyira rossz szerintem..javítható szerinted,szerintetek?
13 colos acélfelnit akarunk fehérre fújni. Mivel 1 pisztolyunk van, így az alapozót sprayvel (kannával) akartuk felvinni és 1.4 düznis pisztollyal fújni a festéket, mivel ha marad is 1 literes kiszerelésből, a feher jol johet másra.
Egyszerű ötlet volt. Csiszolás, rozsdaeltüntetés és utána füller majd rá a 2k festék.
Tudom, hogy epoxy is kéne meg lakk is, de inkább a pisztollyal való gyakorlás lett volna a lényeg.
Soha nem csináltam polírozást..megnéztem néhány videót,ezalatt gondolom azt a polírozást érted amikor 2000-es papírral vizesen áthúzza az egész felületet utána két lépcsőben polírozza?Később felrakok néhány képet úgy jobban látszik miről van szó,igazából van néhány akkora porszem(ha porszem) hogy megakad benne a körmöm..
Ezt a kannás dolgot nem nagyon értem. Fémdobozban lehet 2K primert kapni, meg lehet venni hozzá másik dobozban az edzöt. Vagy megveszed spray kivitelben, (ott az edzö a spray flakonon belül egy kis tartályban van, és közvetlenül a felhordás elött kell összekeverni a két komponenst).
Ha a teljes felnit (belsö felületeket is) le akarod fújni, akkor pisztollyal csinálnám (több anyag kell, ott jobban megérik a "dobozos" cuccok).
Ha csak a látható felületet akarod fújni akkor egyszerübb a spray. Nem írtad milyen felniröl van szó, és azt sem hogy milyen fényezést szeretnél. Nem mindegy hogy egy acélfelnit akarsz feketére fújni, vagy egy alufelnire szeretnél metálfényt dobni.
Hárha tud valaki érdemben segíteni a problémámban,de mielőtt feltenném a kérdést egy kis előszó.Csőszerelő vagyok,így távol áll tőlem a fényezés de rengeteg neten található fényezéssel,előkészítéssel foglalkozó videó megtekintése után úgy döntöttem újrafényezem a motoromat.Szétszedtem,csiszoltam minden idomot,alkatrészt,gitteltem,alapoztam,szórógitteztem body 635-el,vizesen átcsiszoltam 1000-1200-as papírral,szép lett minden.Vettem mipa bázis festéket és henelit 2k lakkot,és egy güde hvlp pisztolyt.Ma megtörtént a fényezés,a vártakat fölülmúlva,nagyon szép lett minden,sehol egy megfolyás,sehol egy folt,viszont megnéztem kb egy óra múlva és jónéhány helyen kisebb nagyobb porszemek szálltak a lakkba..Sajnos ezt nem tudtam kiküdzöbölni otthoni körülmények között,lefóliáztam mindent,fényezés előtt kis permetezővel átfújtam a falakat a fóliát a talajt és végül a levegőbe fújtam hátha leköti valamennyire a port..de sajnos elcsőfította a munkámat..
Ha a kollegák egyazon anyaggal dolgoznak,s nekik jó az eredmény,akkor csak figyelned kell. Én minden új anyaggal próbát fújok,van h kétszer v háromszor. Most épp lechlerrel dolgozom mert ez van közel, de nekem is szokni kellett.
Az a baj H nem kabinba fujtam a legutóbbi pár alkalommal, nem olyanok a fényviszonyok. A másik H van H ketten fujunk 1xre, kollégák vékonyan nagyon vékonyan fújják az első réteget, én rendesen kifujom és mire vegigerunk a kasznin már kezdik is elölről de nekem még javában ragad ... De most nem ez volt az ok, belejavitasokat csináltam egyedül abba még nincs olyan nagy gyakorlatom szóval saját karomon tanulgatok ...
Fújással kapcsolatba lenne egy amatőr kérdésem hátha valaki segít nekem:)
Most H kissé hűvösebbre fordult az idő többször is sikerült ezt azt megcsurgatnom, pedig annyira nem ment le a hőfokon. Akrilt szoktam fújni, 2k-s ipari anyagot, 20%-ba higitva. Érdemes lenne hűvösebb idobe sűrűbb anyaggal fujnom? Az első réteg előtt szoktam vékony tapadó kodolest csinálni.
Tavaly csináltam 4db 15-ös felnit, én csak a külső felületet csináltam. 1db 2K-s epoxy primer, 2db bázislakk (makadamia braun), és 2db 2K-s lakk ment rá. Spraymax.
Fluid Film NAS Technical Data 1. Description One component, oily, thixotropic liquid for corrosion prevention and lubrication. Fluid Film NAS when combined with propellant in a pressure can is designated Fluid Film AS-R
Kicsit bele szólok mert nem jól irjátok a dolgokat!!!!
Fluid film AS-R: rozsda passziváló és felület kenö anyag!! nagyon jó akksi sarukra is. Ez képezi az alapot a következő rétegnek egy fajta tapadó hid!
Fluid film NAS: egy igen sűrű gél! lehet nyúlványokba Sárvédő ívbe is fújni vagy üregekbe. DE!!! Csapódó viznek nem ellenáló!! ha fel melegited 40-50 fok közé konnyen fújható folyadék lessz kihűlve vissza sűrűsödik.
Flud film Perma film: rugalmas alvázvédő massza. ideális 50-70 fokra melegiteni. ellenál a csapódó sós viznek.
Fluid film Liquid A: csak zárt üregbe való, ajtó, küszöb, igen hig folyadék.
De ha egy mindenre valót akarsz Mike Sanders zsir! igaz procedúrás 120-150 fokon kell vele dolgozni. Minden hova jó és szó szerint megfojtja a rozsdát!
Köszönöm, ez nem tűnt fel, hogy ugyanaz az anyag, csak más néven. Úgy tűnik az 5 literes kannást úgyis meg kéne venni az üregvédelemhez, szóval 3-4 flakon helyett (1,2-1,6 liter) jobban megéri az 5 litere NAS-hoz hozzácsapni még egy litert, mivel a spray kiszerelés drágábbra jön ki és akkor az előzetes ködölést is meg lehet csinálni. Akkor gondolom a magasnyomású levegőmentes pisztoly az vonatkozik a lezáró réteget jelentő PermaFilm anyagra is...
Bő 2,5 hónapja várok én is, igazából a szaki egy közvetett ismeretségi körből jövő magánember, aki hobbi szinten nyomja a lakatolást magának, meg pár havernak. Nekem is nehezen jött össze, de ide ajánlottak be és azt mondta, mivel nem annyira vészes a meló, elvállalná, de elvileg én is segítek majd benne. Alapból flakonos egyszerűbb cuccokkal csinált önmagának alvázvédelmet hobbiterepjárón, én meg megbízom benne. Eredetileg én is a Dinitrolt néztem, de jókat olvastam erről a FluidFilmről, csak a TTF-nél az 130.000 Ft-os beavatkozás lenne. Pest megyében még a Hazai Imre szervizét (Solymár) ajánlgatják, mert hasonló anyagokkal dolgozik úgy tudom, de én végül nem beszéltem velük. Rusztikánál érdeklődtem még korábban, de 13 hónap várakozási idő és 136.000 Ft-os beavatkozási ár lett volna erre a kisméretű autóra, szóval hagytam a francba.
Most üt meg a guta: az autóm fényezését megmarta valami vegyi anyag, ami a csodás autóponyvából szivargott ki nedvesség hatására...Eleve nem is értem az egészet, de van esély csak csiszolással és lakkozással javítani a helyzeten?
Amúgy a NAS és az AS-R ugyanaz, csak az AS-r spray forma, a nas meg kannás. Sima levegős pisztollyal is fújható, a többi verzió magasnyomású levegőmentes szórópisztollyal.
Hátha van, aki tud válaszolni, alváz és üregvédelmet szeretnék csináltatni az autómon (1999-es, 3 ajtós Corolla), találtam is szakit, aki vállalná, de nem dolgozott még a FluidFilm szereivel. Találtam egy német videót: https://www.youtube.com/watch?v=ZoKYl6U388A
Ha jól értem, akkor mosás, szárítás, felületi rozsda eltávolítás után a FluidFilm AS-R-el be kell ködölni az üregeket és az alvázt is, mivel ez a rozsdapassziváló és védőanyag. Utána a FluidFilm NAS jön. ztán végezetül a permafilm, ami az AS-R-el együtt védőréteget alkot.
Nem nagyon találtam leírást, de a FluidFilm NAS csak üregvédő anyag volna?
Sziasztok! Beírtam egy másik topic-ba, utána találtam rá erre, ezért bemásoltam ide, úgy látom ez jobban él.
Az alany egy Golf IV, a szokásos helyeken rohad. Az nem kérdés, hogy a küszöböt ki kell vágni és foltozni vagy pótolni. Az első sárvédő hátulja is rohad , ennek javítására kérnék tanácsot. Próbáljak venni szín azonos bontott sárvédőt, nem szín azonos bontottat vagy vegyek javítóívet esetleg új gyári sárvédőt vagy új utángyártottat? A bontottra mi a garancia, hogy gyári, vagy hogy nem rohad (postázás)? Karosszéria lakatos csinálná egyébként és nem akarnám a kocsi fele árát rákölteni 2 rozsdafoltra. A kocsi amúgy 2001-es, szervizkönyves, 170k km van benne, szép állapotú és még megtartanánk pár évig.
Sziasztok! Egy Range Rower Gelenderwagenhez kezdtem hozzá,Az autó nagyon jól szétszedhető(én eddig nem ismertem) az aljlemezek,az első doblemezek és sok más borító lemez le szerelhető.Arra gondoltam,ha ki lakatolom utána nem festem ezeket a lemezeket,hanem homokszórás után le műanyagoztatnám,Van valakinek tapasztalata,bírja az igénybevételt, a kavicsfelverődést?Vagy inkább fújjam le rendesen?A másik kérdésem pedig a sárvédőkkel,aajtókkal kapcsolatos,ezek aluból vannak,és sajnos nagyon oxidosak.Messze van tőlem a szemcseszóró műhely,és ugye az alu kényes,tisztîtás után azonnal kell alapozni,mert hamar oxidos lesz.Ezért azon is gondolkodom,hogy ezeket is le műanyagoztatom(a szemcseszóró műhelyben csinálják a műanyagozást is)és erre a rétegre gittelnék ,szóróznêk,festenék.Azt nem tudom,hogy viselkedik a műanyagozás a festèk alatt.Szerintetek hülyeség ?
Kedves bexxter! Köszönöm szépen a gyors válaszod! Én sem akarok spórolni, ezért is kerestem olyan felső-közép/közép kategóriás lakkot illetve bázist, amely tudja hozni az általam elvártakat. Egyébként tökre igazad van, sajnos sokszor hallottam már a fényezőkellék boltban,hogy nem csupán suzuki-ra,de még a prémium márkákat is a legalja 2k-s lakkal fújta a "fényező" mester! :/
Végül a választásom a lechler megalack 09639-ra esett. Teljesen meg vagyok vele elégedve, az edzője működik a régi SH permacron 1031-essemel is. :D
Sziasztok ! Nem tudjátok, hogy Auarita ST-3000 pisztolyt hol lehet kapni mostanában ? Vagy valami hasonló, olcsó, de valóban jó HVLP-t tudtok ajánlani ?
Régen dolgoztam 4cr termékekkel,én elégedett voltam velük.Ahol most élek,ott nehéz be szerezni ezért váltottam Besa ra.A tanácsom az,hogy egy termékcsaládot használj mindenből,mert ezek kompatibilisek,ês nem okoznak kellemetlen meglepit.,úgy értem ezt,hogy ugyan azon márkájú legyen az alapozó,a füller,a bázis,a lakk stb .A kereskedők egyébként mindig készségesen tájékoztatnak,hogy mit mivel.Ja és nem mindig a drága a drága!
A kérdésre én nem tudok válaszolni, saját tippem van, de nem szakmai alapokon. Viszont az, hogy milyen kategóriájú jármű amit fújni kell, nem szabadna befolyásolja a választott anyag minőségét. Sokan spórolnak olyanokon, hogy á ez csak egy régi suzuki jó a 3ezres lakk is rá.. de fizetéskor ugyanannyit kér el tőle.. ez nem korrekt.. nem rád értem, csak annyit akartam írni, hogy a legjobbat érdemes venni. Nem azonnal, hanem csak hosszú távon térül meg.
Kinek milyen tapasztalata van a következő 2k-s lakkokkal kapcsolatban: - debeer 8-214-hs - 4CR 7270 2K HS - impa-1335 magic 2k - impa-1381 easy 1000 2k - Lechler 2k Macrofan HS 2000
alkalmazott pisztoly: devilbiss flg 5
Árban hatalmas eltérés nincs,mert nem egy spies hecker. Szerintetek melyik 2k-s lakk hozná a legjobb végeredményt? A következő elemeket kell fényeznem: 1 garnitúra gyári alufelni, +1 középkategóriás szgk motorháztető, tető, sárvédő, lökhárító.
Nem látható, elburkolt helyeken, beltérben szőnyeg alatt stb helyeken elég az epoxi alapozó, vagy kell rá valamilyen fedő festék? Ti hogyan szoktátok csinálni?
Ittl csak az egyikben van motor,az egy v8 Ford,a másik az még üres kasztni.Érdekesség még az is,hogy a kasztni indokolatlanúl vastagon volt gittelve,egy napig takarítottam a kb egy centis gitt réteget minden elemről.
Igen, ez az igazi egyedi kézi gyártás.Ma mindenki azt hiszi,hogy ami nagyon hasonlít egymásra,az egy méretű is.Nézegettem fényképeket a típusról délután.Azt láttam ahol lehet,előszeretettel alkalmazzák,az általam sisakszegőként ismert takaró kédert.Hisz abban az időben nem volt igazán drága autó.Az egyik ismertetőben azt írták,olcsó Ford motorral szerelve.
Ebből mindössze kb 4000 darab készült, kézzel gyártott minden,és amilyen anyagot éppen találtak az udvaron"abból dolgoztak.A műhelyben 2 db van,de csak kűlsőre tűnnek egyformának,az elemek méretei olyanok,ahogy éppen sikerűltek.Szóval ez sem olyan egyszerű
Szia! Ez tényleg nehéz eset,de nem a kasztnis hibája. Ez egy igen ritka oldtimer Der Tomasso,Intermecanica, és sajnos a lemezek egyforma méretűek.Itt a környéken nincs KTL technológia ezért azon gondolkodom,hogy az ajtókat és a motorháztetőt le homokfúvóztatom,majd porszórással le műanyagoztatom,csak attól félek,hogy a hőtől elvetemednek az elemek és abban sem vagyok biztos,hogy a műanyagozàs elég stabilan áll majd a festés alatt.Szóval ha erre van valami tapasztalat,tanács azt szívesen várom
Szia.Nehéz eset.Megmondod a lakatosnak,hogy dugja fel magának,a szemetet.Vagy hegessze körbe az összes elemet,és csiszolja polírozza megfelelőre.Amit már tudsz gittelni.Ha a belső peremek kissé,beljebb vannak a külső lemeztől.Akkor kívül a lemezszélig,közvetlenül elmaszkolod.Ez talán úgy a legjobb,ha túlengeded a szélén a papírszalagot, és a lemezvastagságra felhajtod és visszavágod.Belülről,hagysz öt hat milliméter szélességet,és elmaszkolod.Lesz egy hat miliméteres csíkod,amit nagyon jó minőségű,átfesthető tömítő ragasztóval,tömítesz.Vagy ecsettel elhúzod,vagy formára vágod a tömítő csőrt,és egy domború szép csíkot húzol.De ezt egy húzással kel megcsinálni,ami elég nehéz.A tömítő felületed így is nagyon kicsi lesz.Esetleg hosszú szondával.belülről körbe tudod tömíteni.De az sem egyszerű.
Sziasztok! Egy olyan autót kell fújnom ,amelynek a motorházteteje a csomagtér teteje és az ajtók sincsenek vissza peremezve,hanem egyszerűen ponthegesztéssel vannak a kerethez lőve"mint ahogy a küszöbök szoktak lenni.Adjatok tanácsot légyszi,hogyan lehet szépen letömíteni rozsda ellen az illesztéseket ,majd szépen le gömbölyíteni ?
sziasztok, adott egy garazs aminek 70m3 a terfogata, szellozest szeretnem apamnak megcsinalni hogy lassunk is valamit lakkozaskor. Milyen elszivo ventillator kell ehhez valamint a szellozeshez ? Legtechnika csovel lenne szurokkel stb.
Egyenes csiszolót szeretnék vásárolni, tudnátok nekem ajánlani termékeket?
Kisebb felületeket szeretnék vele csiszolni, olyanokat, amelyeknek a csiszolása kézzel is macerás. Úgy gondolom,hogy egy ilyen eszköz segítene a nehezen hozzáférhető helyek csiszolásában.
Kedvező áron hol lehet hozzájuk csiszolófejeket venni?
Uhh! Hát erre nincs szakmai javaslatom! Ezzel fényezni NEM lehet szakszerűen! Kizárólag otthoni barkácsoláshoz használatos termék. A felhasználás tekintetében irányadó a terméken elhelyezett leírás!!!
tudom, hogy a téma óriási és nem véletlenül kellenek évek a suliban és melóban ehhez, de nincs valami alapleírás a fényezési alapokról?
Nem akarok profi lenni, szimplán hobbi szinten van egy-két felni,vas,felfüggesztés alkatrész, szelepfedél, amiket szeretnék lefújni.
Elolvastam a dűzni méreteket, HVLP, LVLP, hagyományos festékszórókról szóló alap írásokat, de még a festékekkel nem igazán vagyok tisztában. Bázis, akril, vízbázisú, higítások, 2k, stb..
Többek között inkább azért is kérdezem ezeket, mert szeretnék rájönni mennyi festékre lesz szükségem és mivel megyek a legtöbbre.
Audi A5 (fekete) fényezéséhez keresek megbízható, jó fényezőt Budapesten. Az autón kisebb karcolások vannak, viszonylag sok helyen (kb. 5-6 elemet kellene fényezni), viszont nem akkorák, hogy komoly lakatos munkára lenne szükség. Több szervízben is azzal "bíztattak", hogy megbízható fényezőt nem tudnak ajánlani, (még a sajátjukat sem), mindenki aki jó, már külföldön van. A google-ben emiatt nem bízok, viszont hátha itt valakinek elsőkézből van tapasztalata és tudna ajánlani valakit. Köszi előre is.
Az a baj ha le van maratva akkor az üregekből is leszedi a bevonatot, utána már nem egyszerű lekezelni minden kis rést. Ezt úgyis a fényező fogja javasolni hogy mit hogy lenne célszerű. Ha igényesen akarod akkor fém tisztáról kéne indulni.
Amit nem írtam, hogy nem én fényezném, mert se helyem, se eszközöm nincs hozzá. Egyelőre körbejárom a témát vásárlás előtt.
Az a terv, hogy itthon darabokra szedem, valamilyen módszerrel leszedem/szedetem a fényezést, lakatolom ahol kell, aztán elviszem egy fényezőhöz. A gépészettel nincs probléma, azt meg tudom csinálni magam is.
Eddig azt a tanácsot kaptam, hogy fürdőben marassam le az eredeti festést, viszont így sérül(het) a gyári felületvédelem. Emiatt esetleg 1-2 év múlva korrodálni kezd a lemez a fényezés alatt. Én úgy gondolom, hogy egy jó fényező azért meg tudja csinálni jól.
Sziasztok! 7éves Peugeot 5008 küszöbön az emelési pontokon elkezdett a festék/alvázvédő önálló életet élni. Még nem rozsdás, és szeretném is ezt megelőzni. Az tiszta, hogy ami nem ragaszkodik a fémhez, azt lecsiszolom, feltételezem utána 2k alapozó. Mivel kezeljem, hogy tartós legyen és ne kelljen minden emelés után foglalkozni vele?
Szia! Csak úgy van értelme,ha fém tiszta az újra festendő felűlet!Viszont nem elég, legalább is ilyen korú autóknál az egyszerű csiszolás, ugyanis az apró lyukrozsda ami sokszor szabad szemmel nem is látszik a pórusokból nem ki csiszolható,ês a drót korongok néger tárcsák sem szednek ki mindent, ráadásul még sok helyre be sem fér velük az ember.A megoldás a homokfújás!Ha ilyen projektbe kezd az ember,akkor szerintem érdemes egy kis homokfúvó szekrényt is be szerezni, hiszen nagyon sok kis alkatrészt is meg kell szabadítani a rozsdától.Én pl még a fék nyergeket is homokszórom,de ott vannak a lengőkarok vízcsövek stb.A legjobb alapozó eljárás ma a KTL technológia,de ez drága, viszont a két k--s epoxi alapozók is tökéletesen teszik a dolgukat.Javaslom egy festék rendszert alkalmazz,úgy értem ugyan attól a gyártótól legyen az alapozó a kitt a füller a hígitó a festék stb,mert ezek így tuti komponensek egymással és kisebb a kellemetlen meglepi esélye.Én Besa termékeket használok,nem a leg olcsóbb de viszont jó! Én egy ekkora autócskához😀is meg vennék egy öt kilónyi alapozót plussz edzőt,ami soknak tűnik,de ez a legfontosabb,és mégis sokan ezen spórolnak,három kg füller+ edző, három liter bázis festék (ha kék vagy piros lehet több kell)és négy öt liter lakk+ edző(én húsosan,vastagon fújok,de oldtimereknél ez normális)Én mindég bázissal dolgozom és lakkozom,mert szerintem szebb és jobb,de ez az én véleményem.Ha te akrillal akarod fújni abból is 4-5 kilót számollj,függ a színtől is,meg ugye ilyen munkáknál kűlső belső fújás van, sőt én minden elemet ami leszedhető külön külön festek,mert így lehet alaposan minden részletre oda figyelni, viszont ez is egy kicsit több anyagot és időt igênyel mint egy sima fênyezés.Kittből nem tud az ember látatlanban mit mondani,hogy mennyi kell,ez függ a lakatos munka minőségétől és mennyiségétől is.Javaslom a hegesztések és kisebb egyenetlenségek cinezését,jobb minőségű és kevesebb kittelt felűletet kapsz,de ez sem olcsó.Ha alapos munkát végzel akkor nem kell félni a végeredménytől ,fúrcsán fog hangzani de lehet hozni a gyári minőséget,sőt pl.KTL alapozással még űberelhető is! Árakról nem tudok írni,kűlföldön élek.Sok sikert és örömet a feladathoz!
Ugyan nem fényező vagyok hanem lakatos, de 2 féle módon szoktam kérni a fényezést: fémig csiszolt lemez alapokról illetve csak javítás a korábbi rétegek minimális csiszolásával. Ha fémig szeded nincs meglepi.. ellenben a fényező nem fog szeretni mert az éleket íveket stb újra kell alakítania mindenhol, nincs kiindulási pontja. Egy 500ezres telifény esetén ha fémtiszta a teljes kaszni akkor felénk ez +100-150e jelent.
Nem tudom mennyi lehet a mini fényezése, de szerintem aki 300 alatt vállalná oda ne vidd. Hiába kicsi, van vele meló gazdagon és az anyag se a legolcsóbb legyen szerintem.
Abban bízom (de csak ha leszedtem a sárvédőt, akkor fogom látni) hogy kicsivel több mint egy év alatt, csak nem rozsdásodhatott meg annyira, hogy kilyukadjon... Amikor felszereltem, semmi rozsda nem volt rajtuk. Csodálkozom is, hogy ennyi idő alatt kezd pikkelyesedni a bal oldalin a festék. Ha sikerülne fémtisztára takarítani, igen alaposan le szeretném alapozni - festeni. Talán még néhány évet kihúzok velük... Szóval: Brunox! Na majd beszerzem! Csak van rajta felhasználói utasítás, boldogulok majd vele. Köszönöm a tippet!
A rozsda mértéke nagyon nem mindegy. létezik lyukas lemez, meg felületi éppenhogy. e tény ismeretének hiányában nehéz bármit is állítani, de a drótkefe kb semmire sem való. A kisflexre való csavart drótkorong hatásosabb, de a komolyabb rozsdát nem szedi le, csak elkeni. A baj az, hogy a lyukacsokból a homokszórás kivételével majdnem lehetetlen eltávolítani a rozsdát. az ilyen kenhető csodaszerek a gyakorlatban kevésbé bizonyítanak, (talán brunox amit jónak mondanak) de igazából fényezés alá semmi sem való új lemezen kívül.
VW Bora 1,4 16v járgányom van, már 3. éve. Újkorától a családban volt, ismerem az előéletét. Imádom bütykölni, amit csak lehet, magam javítok. A "Boris" 18,5 éves. Tavaly már festettem rajta néhány foltot + díszléceket. Teljesen laikusként álltam a "festegetéshez" a you tube-on néztem meg rengeteg festéssel kapcsolatos videót + nagy adag önbizalommal fogtam hozzá. Minden hátrányom ellenére, egész rendesre sikeredett... Nem célom szépségversenyekre járni vele, főleg városi közlekedésben használom, de műszaki (motor) szempontjából annyira rendben van, hogy autópályára is ki merészkedem vele. :)
Tavaly sikerült átmeneti "állapotba" hoznom a küszöbök elejét, de ezek jövőre cserére szorulnak majd, lakatoshoz fogom vinni, mert műhelyem sincs. Ekkor sikerült beszereznem színkód azonos első sárvédőket is. Teljesen rozsdamentesek voltak! Most viszont, úgy tűnik, kezelésre szorulna a bal sárvédő küszöbre érő része. A festésen látni, hogy elkezdett hólyagosodni. Szeretném "megmenteni a sárvédőket, ezért le szándékozom szerelni őket, és rozsdátlanítani, festeni. A hosszú bevezető után jönne a kérdésem:
Ha sikerül szinte teljesen "fém tisztára" drót kefélnem a sárvédők kritikus részeit, milyen anyaggal kellene lekennem a teljes rozsdátlanítás érdekében? Illetve, mi a teendőm és mivel! Eddigi festéseimhez a Carcolor cégnél vásároltam kellékeket: filler gitt, Slem SK1 stucco gitt, kód alapján+ színkártya kikevert akril festéket, Impa 1K csillogó akril lakk... Ezt a K1 lakkot sajnos oldja a benzin, ha ráfolyik. De most már van náluk Sistar K2 lakk, amiben lehet aktiválni a 2. komponenset (edző).
Azt hiszem, a teljes rozsda mentesítés ügyében lenne az elsődleges-legfontosabb a szakmai tanácsadásotok. A többit meg fogom tudni oldani. (legalább is, azt hiszem :) ) De ha elakadnék, akkor jövök kérdezni.
Én azt nem vitatom (nem is lehet), hogy az igényes munka egyik alapfeltétele a minőségi segédeszköz, de sajnos az általad ajánlott típust nem tudom megengedni magamnak. Amatőr vagyok és tényleg csak hobbi célra kell.
Köszönöm kérdésed,de ezt sajnos a jelenlegi orvostudomány még nem tudja véglegesen gyógyítani, csak tákolgatják az embert. Ez egyfajta daganat vagy más néven "vérrák"-nak is nevezik van úgy ,hogy elég jól vagyok a körülményekhez képest,de van úgy is,hogy azt mondom magamban kár volt megszületni.
Szerintem tegyél még hozzá pénzt nemcsak a szóráskép/porlasztás miatt de a megbízhatóság terén is többet tudnak a drágább pisztolyok. Én Áprilisban vettem egy Devilbiss GPI (General Purpose) pisztolyt ha jól emlékszem 80e körül volt, és nagyon megvagyok vele elégedve mind az alapozót mind a színt gyönyörűen teríti, és szinte alig marad benne fújás után festékmaradvány, kevesebb mint 1 perc alatt ki lehet tisztítani amíg az előtte használt másolatot macerásabb volt tisztítani használat után, nagyon sok festék maradt a sapkában stb.
Jah, azt hittem hogy azokat is hamvaikból kell feltámasztani mert azok nem kis feladatok. Viszont az ilyen munkák mindíg haladósak és lehet értük pénzt is kérni. Egy nagyobb építésben üdítő tud lenni egy egy ilyen "futómunka".
Az utolsó videót nézve, nálam (Erba, Mar-Pol) akkor volt ilyen a végeredmény, ha kiszáradás után csiszoltam és políroztam.
A net-et nézegetve ezek a pisztolyok (Auarita, Sprayit) 20eFt körül vannak. Ez az összeg, amely még belefér, mivel nem vagyok fényező, nem a megélhetésemhez (nem is tudnék belőle megélni) kell, csak egy hobbi... azok meg csak a pénzt viszik :)
Ez igaz, futár flotta persze, de szerencsére pár évesek csak és külföldi márkaszerviz óradíjához vannak szokva, szóval havi 1 db javítása kellemesen hatna az ügymenetre. Mostanában épp 4 db több hetes és 3 db több hónapos projekt van, érdekes elfogytak az 1-2 napos kisjavítások. Ezek közé pont befér egy hátsóajtó csere, oldalfal spotterezés stb. :)
Uhh, ezért viszont senki sem fog irigykedni rád. :)
Ez már más oldala a szakmának, egy sprinyóban nehezebben találnám meg a "hajrát". Még egy fasza 124-es az tud motíválni de egy lerúgott sprinter már kevésbé. :)
Nincs ezen vita. Egyértelmű, hogy az ügyfelet meg kell becsülni és szerintem ők meg is becsülik. Viszont merem állítani, hogy nem mennek bele olyanba, hogy "ezt-és ezt csináld meg ekkorra, ennyiért".
Személyes tapasztalatból mondom, bevallom tavaly megegyeztem bexterrel a 155 lakatolásában. Sajnos csúszik a projekt (nem az ő hibájukból) de az egyezség úgy zajlott, hogy miután megnézte az autót mondott egy óradíjat, és egy kellően távoli időpontot, hogy mikor tudja elkezdeni. Sajnos ez az időpont az ami rajtam kívül álló okok miatt módosul. Illetve mondott egy tól-ig időtartamot amennyi időt a tapasztalatai szerint egy ilyen állapotú autóba beleölnek.
Szóval teljesen korrektül meg lehet velük egyezni de olyan nem szerepelt benne, hogy "jövő hétre", és "százezerből kijöjjön"..... :) És pontosan tudom, hogy ha idén sikerül újra időpontot egyeztetni akkor amiatt nem fognak másokat csúsztatni hanem ismét ki kell várnom a soromat. Jelen pillanatban ez a lehetőségük megvan. Majd amikor nem lesz ennyi érdeklődő ügyfelük akkor majd elvállalnak olyan munkát is ami kevésbé nagy volumenű. De ez majd akkor lesz...... :D
Persze, mi sem tudunk pontos dátumot mondani ilyen esetekben mert lehetetlen de egy laikus tulajnak ez a második legfontosabb kérdése. Az első persze hogy mennyi lesz...? :)
Viszont a másik kérdésben kicsit "vitatkoznék" ha megengeded. :)
Én szolgáltatóként ezt kicsit másképp látom. Ha van mondjuk négy embered, van egy céged és még hozzá bérelsz is egy ennek megfelelő műhelyt akkor bizony "hajlékonynak" kell lenned egy esetleges új projektben. Nem teheted meg hogy csuklóból elhajtsd hogy ha valamit máshogy szeretne mint ahogy neked kényelmes mert ők hozzák a susut. Belőlük fizeted a kötelezettségeket és ha így nézed nem nagyon lehet pattogni. Tudom hogy van ott munka bőven de ha egyszer elfogy (ne legyen így) akkor van vakarózás. Én soem hírdettem magam és sosem kilincseltem melóért de bevallom hogy januárban és februárban csak a tököm vakartam mert kiesett egy láb amire évekig támaszkodtam. Elkövettem azt a hibát hogy csak egy lábon álltam, nem építettem (tudatosan) a privát ügyfélkörömet. Én megtanultam egy életre hogy nyitottnak kell lenni mindenkihez mert ha nincs munka olyankor még egy Tranyó tolóajtó foltozás is jól jön.
"Kazal meló( mert rozsdás autó mindíg van) de elég ha egy kolega kiesik akkor dől minden ütemterv. Pláne hogy a karosszéria javítás nem egy normaidőhöz kötött valami hanem mind egy egyedi eset. Kész vagyok mikor napra pontosat kell mondani úgy hogy még szét sem bontottad a kocsit."
Szerintem olyat nem mondanak, hogy 7 nap múlva lesz kész (vagy aug 10-én, vagy hogy 5 nap elég hozzá, stb.). :)
Meg aztán a hozzájuk menő ügyfél is olyan, hogy tudja hogy ez nem verseny. Tudod: jót-gyorsan-olcsón..... Ők ebből a jót vállalják. Ha az ügyfélnek ez nem tetszik akkor nem kötelező egyezségre jutni.
Ha jobban belegondolsz akkor ezek az autók már bizonyították hogy többet bírnak mint egy mai modern autó. Pont tegnap vakartuk a fejünket mikor egy új Clio motorját próbáltuk kicibálni az összerogyott nyúlványokból hogy MI A FASZNAK ENNYIRE MINDENT MEGBONYOLÍTANI? Röhögni fogsz de még a kolega le nem húzta az üzemanyagcsövet azt hitte hogy dízel. :)
Ilyen acél nyomócsövek, olyan műanyag vákumcsövek...
Ez ez öreg kályhák meg csak mennek és mennek. Én is azt vallom hogy inkább egy öregebb ám megbízhatóbb autó. Persze ezekkel is van baj és foglalkozni kell velük de ezerszel egy ilyen átláthatóbb technika mint egy agyon bonyolított valami.
A másik hogy a Csabáék nagyon szépen megtalálták azt a piaci rést ami a mai iparban már aranyat ér. Ha egyszerű halandóként bekopogsz bármelyik szervízbe hogy csak egy ívet szeretnél cseréltetni simán kiröhögnek. Ennyi idő alatt lecserélnek két ajtót kétszer annyi pénzért és még piszkosak sem lesznek. Érthető is, senki sem a pénze ellensége...
Viszont amit a ők csinálnak az megsüvegelendő. Amiket máshonnan elzavarnak azokat ők megcsinálják. Mostanában volt náluk egy erős minőségi ugrás ami szerintem jót tett a biznisznek.
Viszont ezen a szinten én már fosnék. :)
Kazal meló( mert rozsdás autó mindíg van) de elég ha egy kolega kiesik akkor dől minden ütemterv. Pláne hogy a karosszéria javítás nem egy normaidőhöz kötött valami hanem mind egy egyedi eset. Kész vagyok mikor napra pontosat kell mondani úgy hogy még szét sem bontottad a kocsit.
Nem a munkán csodálkozok hanem hogy ilyen sok öreg merci van amit javíttatnak. Mondjuk a munkán is csodálkozok mert nem nagyon van olyan műhely ahol csak szétrohadt autókat csinálnak főleg.
Olyan 5-600-ért már egész jó padot kapsz. Én a télen vettem egy felszámolásból egy egész jót, árban valahol ennyi volt. Ez egy kis Celette, Cobra 3 dózerrel. Azóta a polskim van rajta... :)
10 évig merciztem, sok a kapcsolat, onnan kerestek meg eleinte sokan, aztán elkezdtem jó bontott és új forrásokat kutatni, raktáron tartani dolgokat így egyre gyorsabban és jobban készülnek ezek a típusok. Tavaly 16db 124es volt, ha minden igaz, idén még csak 6 :)
Pont tegnap cseréltem acetilént és a koma el volt csodálkozva hogy van karosszériás aki használ még lángot. Alig pár palackja van mert a kutyának sem kell már. Ez elmond mindent a szakma irányáról...
Értem, a válaszodban több információ van, mint elsőre látszik, ezért tovább keresgéltem.
Találtam még egy pisztolyt a SPRAYIT 33000 LVLP-t. Erről tapasztalat vagy véleményetek van?
Eddig csak kisebb javításokat végeztem, komplett autót nem festettem és nincs is tervben. Erre jó volt az Erba és a Mar-Pol. Mivel saját magamnak végeztem a munkát, így plusz teher sem nyomta a vállamat, ráértem vele pepecselni... a tanuló pénzt én fizettem. Szóval sikerült elfogadható végeredményt produkálnom. Viszont úgy gondolom, hogy (még ez én amatőr szintemen is) lehetne jobbat és szebbet produkálni, ezért kacsingatok más pisztolyok felé. De, mivel amatőr vagyok így fontos a pisztoly ára. Ebben az Auarita ár kategóriában milyen pisztolyok jöhetnek még szóba?
Keress a közeledben fényezőket, hátha be tudsz járkálni hozzájuk. Eleinte nekik segítve, aztán ragad rád minden mint a gittpor :D szerintem manapság kevesen adják ki a kamrát, főleg úgy, ha valaki kezdő vagy leginkább sosem fényezett.
Régóta olvasom a fórumot, hogy információkat szerezzek, de most úgy érzem ideje hozzá is szólni. Abban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék megtanulni fényezgetni, de nem mint szakmát, hanem a családban lévő kocsik állapotát szeretném kicsit szépíteni. Tudom, hogy elvihetném fényezőhöz, de a hobbikocsim nekem tényleg hobbi. Magam építettem meg a motort, írtam szoftvert rá, valamint tanultam meg a nyűgjeit. Meg kell értsétek, ezt a munkát is saját kezűleg kívánom megcsinálni. Tudom hogy nem lesz elsőre tökéletes, és pont ezért szeretek új dolgokat csinálni.
Viszont ehhez kellene egy fényezőműhely amit ki tudnék néha egy kis időre bérelni. Otthon, a társasház garázsában ez szerintem nem oldható meg könnyen. Eleinte pár elemet kezdenék fényezni, és ahogy tanulok majd egyszer jöhetnek az autók is.
Értem de legyél óvatos. Pláne hogy említetted hogy van a közelben konkurencia. Nem igazán szeretik ha több kakas van ugyanazon a szemétdombon. Ugye érted...? ;)
Az az igazság először be kell hogy indítsam, de úgy akarom hogy először nem lesz bejelentve, de viszont ha hivatalosan akarom akkor meglegyenek a szükséges papírok. A bizonyítvány az alap . A Falunak van ipartelepe de ott már nincs hely és ott működik már egy festő műhely. Nekem van két telkem is ahová feltudnám húzni. Az egyik ahol én lakom az a falu széle itt a kutyát se zavarné a másik pedig sajnos bent van lakóövezetbe, úgyhogy az akkor kilőve. Holnap bemegyek az önkormányzathoz és utána járok. A válaszokat köszönöm!!! Lesz még kérdésem a közel jövőben biztos, remélem nem zaklatlak vele titeket?.
Az első alap feltétel egy szakmunkás bizonyítvány. Ha ez van akkor bemész az önkormányzathoz és érdeklődsz hogy a falunak/városnak van e kijelölt iparterülete. Ha nincs akkor szóbajöhet a lakóhelyen kialakított üzem de itt megkérdezik a szomszédokat is. Ha egy is elutasítja akkor bukó az egész. Ha mégis elindulhat akkor jön a szakhatóság és a katasztrófavédelem. Arra készülj fel hogy ilyen barkácsolt elszívókat nem fognak elfogadni, mindenről kell érvényes érintésvédelmi jegyzőkönyv stb.
Én kb két éve intéztem el itthonra de nem volt egy sétagalopp.
Jah és persze egy cég is kell hogy legyen mögötte de ez már másik kérdés. :)
Amiket meg làtsz működni üzemeket, azok még a régi szabályozás miatt működhetnek és ők maradhatnak is de nyitni már nem igazán engednek lakóövezetben.
Rendben!! Ennek utána járok. De a gyakorlati helyem is a milliárdos negyed kellős közepén, ráadásul a főutcán volt, igaz nem most épült hanem 80-ban, amikor lehet mások voltak a szabályok. Itt a faluban is van 1-2 műhely ami az utcákban van, igaz azok csak sima szerelőműhely nem fényező.
Elsősorban keresd meg, hogy az ingatlan milyen övezeti besorolású. Amennyiben lakóövezet, már dobd is az ötletet.. ha ipari/munkahelyi stb akkor van esély.
Szeretnék nyitni egy műhelyt itt ahol lakom,de sajna nem tudom, Mi a követelmény? Milyen szervekhez kell menni engedélyért stb. Annyit tudok csak, hogy az önkormányzathoz is be kell menjek, ez világos.
Az lenne a kérdésem,hogy mostanság nyitott-e valaki fényező műhelyt vagy van-e olyan ember itt a fórumban, aki tudja ennek a lépéseit? A segítséget előre is köszönöm!!
Ez a bitumenes alvázvédő mennyire köt meg ? A küszöb alját is szeretném ezzel lekezelni, de azt nem akarom hogyha beszállok a kocsiba, és véletlen hozzá ér a cipőm vagy a nadrág szára akkor összekenje.
attól függ, hogy rücsi vagy alvázvédő. mert rücsit szoktak fújni a küszöbökre fényezés előtt, és ez egy gumis réteget képez ami véd a kőfelverődéstől. ezekből van amelyiket nem kell festeni, de van amit muszáj. de ha bitumenes alvázvédő azt nem kell.
ui bocsi a nagybetűkért nem működik a shift billentyű
Van egy 96-os Honda civicem, amit műszakilag most teszünk teljesen rendbe. Szeretném még használni az autót, viszont a fényezésen egy két helyen lekopott a lakk és egy-két helyen feljött a rozsda. Rendes fényezőműhelyben elvinni az autót nemcsak gazdasági öngyilkosság lenne, ha nem felesleges is, mert ez nem egy szobor, hanem használom. Kérdésem, hogy ismertek valakit, aki házi körülmények közt, akár festékszóróból valamennyire helyre tudná pofozni a fényezést? Köszönöm
Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy vasaroltam egy Sata jet 3000 rp pisztolyt és ahogy rateszem a levegőtömlőt a pisztolyházba tekert anya és a gyorscsatlakozón talalható forgó anya között ereszti a levegőt. Mi az oka?
Ha már volt festve, akkor nem kell alapozni, szépen csiszold meg, portalanítsd, zsírtalanítsd és fújható .Ha viszont fém tiszta akkor bizony kell alapozni de én még szóróznám is valószínűleg, bár ez a felnik állapotától függ.
Dinitrol RC 900 -nak van kedvezőbb árú de hasonló képességekkel megáldott versenytársa? Würth 1literest vettem már,fajlagosan olcsóbb kicsit . Vannak még utak ezen túl? Meggyőződésem hogy ez a téma elégett már itt párszor ezért elnézést az ezt nagyon unóktól.
Sziasztok! Olyan kérdésem volna hogy 2 féle spraybe töltött RAL 9006 színű festék eltérhet egymástól ? van itthon 2 de nem egy gyártmány.Lefújnám vele a téli felniket.
Szia ! Jó az a zöld paszta, ha megfelelően használod. Keress vissza a kérdéseim között itt ezen a fórumon, néhány hónapja egy kedves kollega részletesen leírta a helyes használatot. Ahhoz még annyit fűznék hozzá ha a karc nincs csontig, akkor óvatosan csiszold meg a környezetét,én először 2000,majd3000és végűl6000sel szoktam és utánna zöld sárga és kék paszta
Sziasztok! Új kérdés :üveget, szélvédőt kellene festenem. Két k-s lakkba keverek egy kis színt ezt fújnám rá, de ez így sérülékeny, hamar le pereg. Tudtok e valami speciális alapozót, primert vagy akármit ami színtelen és segíti a tapadást, vagy esetleg van e kifejezetten erre a célra ki fejlesztett festék?
Sziasztok! Érdeklődnék hogy használat-e már valaki a 3M pasztát sorozatban? Úgy értem hogy fehér, utána a zöld és végül a sárga kupakos és persze a hozzájuk való szivacsot. Mert ahogy tapasztaltam a mélyebb karcokat zöld nem szedi ki belőle. Egyszer volt szerencsém kipróbálni a fehéret, és azt vettem észre hogy az csiszolja, és csak matt lett tőle ( nem kaptam megfelelő oktatást belőle). Érdemes e bele invesztálni?
Állítólag úgy szokták csinálni (szakember mondta), hogy mind a színnél külön el kell ragasztani, és utána az átmeneteket.
Pl lefújod kékkel a hátulját , és leragasztod. Utána világosabbal az előtte lévőt, azt is le takarod, és így tovább még végig nem érsz. A végén le szeded a ragasztásokat és kezded megint hátúról azzal a színnel amivel kezdted bele árnyalsz az előzőbe. Aztán jön az a szín amit másodszorra fújtál azzal bele fújsz a harmadik mezőbe .
Szia! Vigyázz vele, mert a paszta finom csiszoló anyagot tartalmaz.,ezért a matricákat pillanatok alatt haza tudod vágni. Maszkold ki, ragaszd le papírragasztóval a matricát, és akkor biztonságosan tudsz mellette polírozni. A hígitó nem romlik meg, esetleg elpárolog ha nincs rendesen le zárva, az edző viszont ha már volt fel bontva akkor hajlamos megkötni, de azt úgyis észre veszed, mert egyszerűen nem tudod a kupakját le csavarni
Igaz 7barnal csak 176L/percet tud de, HVLP (High volume low pressure) pisztolyokhoz ha jól tudom kevesebb mint 2 bar kell azzal meg kb 200L+/perc jön ki. nem ? és ha jol olvastam termekinfokba kb annyi elég is lenne a pisztolyhoz a levegő
Hali! Lehet, hogy nem jól fogalmaztam .Nem két színű lenne a szekér, hanem nagyon sok. Folyamatosan sötétedne és úgy szeretnénk megoldani, hogy ne látszódjon az átmenet
Sziasztok! A fiamnak hobbi autót fújnám, és az elképzelés az valami színátmenetes fényezés lenne. Úgy értem, hogy pl.a hátulja sötét metál kék és fokozatosan egyre világosabb egészen annyira világosodna, hogy az eleje ezüst. Ti hogy csinálnátok, megvennétek külön külön a színeket, vagy öntögetnétek a világoshoz mindég sötétet? - Bár az utóbbi opcionál olyan szín lesz a hátúlja ami sikerült és nem olyan amit megálmodott a kölök Ezt végiggondolva már rá is jöttem a válaszra, de azért szívesen fogadom a tanácsot, ha valaki csinált már ilyet
100 körül szerintem ez drága.. 176 L/p kereket fújni is kevés néha.. főleg 7 barral.
Most vettem hyundai -t, ez sem ipari, de legalább 550L/p NYOMott levegőt tud, 12,5barnal. 160-ért megvolt, igaz 400V-os, 4kw-os motorral. Ja 200L tartály, ez is kevés, de jobb mint a linkelt einhell. De van hasonló nekik 1 fázisúban is, érdemes rákeresni. Sodalis kfttől van.
Jól néznek ki a felnik ;) végül melyiket vetted STeven68tól ? mert én is szeretnék illetve te milyen kompresszort használsz? kinéztem magamnak Einhell TC 400/50/8 , szerinted ez jó ? Nyomóteljesítmény 0 bar 319 liter / perc Nyomóteljesítmény 4 bar 207 liter / perc Nyomóteljesítmény 7 bar 176 liter / perc
A legtöbb az oldószeressel is fújható. Én most épp a novol tesóját, Trotont használok, de van, hogy terosont stb. Eddig még egyik sem dobott le magáról semmit.. :)
Köszönöm a választ. Akkor lehet, hogy elcsesztem, mert úgy gondoltam várok egy napot lakkozás előtt, addig feltettem a kérdésemet. :/
Amúgy spray- be töltetett gyári ezüst színről van szó (a Carcolor- tól). Az, hogy 2K akril vagy ilyesmi az nekem már magas- még az amatőrnél is amatőrebb vagyok. :)
Semmi, de gondolom már kész van.. :) Ha bázissal (színnel) már lefújtad, akkor nem tesz túl jót, ha sokkal később lakkozod. Ha sok idő eltelik akkor elkezd porosodni, eleve elkezd jobban kiszáradni mint kéne és később le fog hámlani a lakk. Bár nem vagyok fényező, de ezt tapasztaltam.
Motor oldaldoboz- fedelet festek. Ma fújom rá az utolsó réteget, és az lenne a kérdésem, hogy lakkozás előtt milyen teendőm van még vele? Meg kell csiszolni/ polírozni?
Elnézést, ha valószínűleg én vagyok a századik aki felteszi a kérdést- próbáltam visszakeresni de erre konkrétan nem találtam választ.
Sajnos ez lehet mögötte... Most megpróbáljuk egy "karbon gitt" alkalmazását, a technikus ezt ajánlotta a problémás részekre. Kíváncsi leszek hogy ezzel sikerül e, majd meglátjuk. Ha nem akkor marad a csere az meg zsebbenyúlós mutatvány lesz.
Jönni fog hozzám egy autó, amit előzőleg lakatoltak és fényeztek. Ahogy elnézem, lakatolás után cinkkromátos alapozóval kentek le mindent. Közvetlen erre fényeztek és gitteltek. Most mind pörög le, csak az alapozó marad fent.
Le kell szednem az összes cinkkromátot, vagy egy normális, mondjuk epoxy alapozóval föléfújva megállhat a dolog?
Egy fényezéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Adott egy első lökös amin a négy PDC furatot kellett eltüntetni mert a tulaj csak ilyet kapott viszont a kocsi nem tudja ezt a funkciót.
Elvittem beműanyagoztatni, vágtak bele egy foltot és a lökös anyagával azonos pálcával lett körbehegesztve ill hátulról megmerevítve. Elég volt fillerezni annyira jól sikerült viszont két hét elteltével "beszívódott" a fényezés és látszik a szenzorok helye.
Visszavittem a fényezőhöz aki ismét anyagáig szedte de tükör sima a felület. A műanyagos kèrte hogy azért húzzon rá egy vékonyat hogy nehogy megint beszívódjon.
Persze megint nem lett jó...
Valaki találkozott már ilyennel??
A lökös anyaga PP. A felhasznált anyagok pedig egytől egyig a Standox palettájáról valók.
Már arra is gondoltam hogy az anyagok nem bírják a vészhárító "mozgását" ami a napsütéstől keletkezik...
az első és legnagyobb hiba hogy vettél RO55-öt. az kerítésre való. Tényleg. Vagy még arra sem. Ha valóban lehomokoltad, akkor a lehető leghamarabb le kell festeni. mindenképpen 2K anyaggal, vagy epoxy alapozóval, vagypedig 2K akril füllerrel. (primer) ha gittelni is kell, akkor gittelheted is, de azt is csak 2K gittel.
ja, most olvasom hogy nem homokolod, csak "lekapod". nem lesz jó. ha rozsdás, homokszórni kell. Szórógittezni nem kell, a soft gittet kell minimum 240-ig visszafinomítani kézzel, aztán füllerezni(vagy újra füllerezni) azt vizesen 800 vagy 1000, aztán mehet rá az akril szín vagy a bázis.
Mi a különbség a Filler illetve a szórógitt között? Melyiket használjam fémig csiszolt motorkerékpár sárvédőhőz? Mert mivel elég csúnyán néz ki, illetve rozsdásodik is, ezért gondoltam arra , hogy fémig lekapom, kívül belül, Ro55-el rozsda le, majd szórógitt, alapozás, és festés, illetve a végén lakkozás.
A sárvédő belsejét jó minőségű lakk megvédi a rozsdásodástól?
Hát ezeket a problémázókat ki kell szűrni és elengedni.. :) sok időmbe telt, de jobban alszik az ember utána :) Nálam se tegnapra kell - se olyan, hogy csak vizsgán menjen át dobj rá valami foltocskát hogy elfedje típusú javítások nincsenek..
igazából csak a hátsó lámpából tudtam hogy mi ez, én merci személyautót nem javítottam, csak azokat a tetves vítókat. fúj. úgy szoktam csak magamnak mondani: stuttgárt szégyene. (és vele együtt spanyolországé is)
Viszont sok transitot javíottam, (hatot) és ott is volt sok 2-es, 3-mas lemez. gyakran volt olyan, hogy erős volt a lemez, csak volt egy réteg "kalapácsos" rozsda, ezek a részek kapták az 1K penetrátort. aztán meg a würth k+d-t
Tény, hogy az új lemez a tökéletes megoldás, de a tegnapra kell, meg a nem lehetne ennyivel-annyival olcsóbb emberek esetében még ez az általam használt megoldás is sokszor úgy elhúzta a javítást, hogy vagy nullszaldós vagy csak enyhén nyereséges volt a meló.
Igen, 124 kombi. szokásos futóműtartó bak halál. Aztán még vagy 8 rejtett kis hiba 2es 3as lemeztalálkozásoknál és így lesz a 2 hetes javításból 2 hónapos újjáépítés. De legalább évekre letudva a gond..
Én ugyan nem vagyok fényező csak olvasom a fórumot. És ahogy te is megállapítottad arra a kérdésre amire lehet normálisan szoktak válaszolni.
Viszont ha te is olvasod akkor már korábban többször le lett írva az ezüst festékkel kapcsolatban:
- másképp fog kinézni, ha kisebb és másképp ha nagyobb nyomással fújod.
- másképp fog kinézni ha 90 fokban tartod a pisztolyt és másképp ha 75 fokban
- másképp fog kinézni ha a szintetikus higítót használsz és másképp ha nitrót
- másképp fog kinézni ha fehér fillerre fújod és másképp ha bézsre, vagy szürkére
- a hőmérséklet is számít mert nem mindegy hogy van idejük megsüllyedni a szemcséknek vagy nincs
És mindezt úgy hogy pl, az alacsonyabb nyomással de 75 fokban fújtnak tegyük fel ugyanolyanra sikerül az árnyalata mint a magasabb nyomással de kisebb terítéssel 90 fokban fújtnak. (csak egy hülye példa, nem pontosan így van, de a lényeg ott van hogy ugyanazt az árnyalatot/felületet több módon is elő lehet hozni)
És ezt elvileg te is olvastad már sokszor. Na ezek után milyen választ vártál?
Hívni akartalak, de mindig elszaladt az idő,késő pedig nem akartalak zavarni. Ilyenkor szusszanáskor kvzgatás közben vagyok gép előtt. Aktuális lesz,akkor hívlak. Köszi mégegyszer!
Nincs mit.Nem tudom mire szàmítottàl ennyire hülye kèrdès alapjàn.Ez is egy szakma ès gondolom a rutintól függ hogy lehet az àrnyalattal meg a nyomàssal jàtszani de ezt leírni....Mondom úgy hogy közöm nincs ehhez a szakmàhoz csak ekkora baromsàg mellett nem tudtam tovàbblèpni.
Ezüst fujasahoz kérnek segítséget, a levegő nyomással lehet játszani a szín árnyalat változása érdekében. Ritkán fújok és ez a szín elég kényes, szép eredményt szeretnék!
Borsod azért nem a világ vége. El kell menni egy hónap beksibe mert fáj a derekad és fel kell jönni kicsit szétnézni, megszaglászni a helyet, megismerni az elvárásokat. Lehet megtalálod életed munkahelyét vagy lehet rájössz hogy mégsem ez a neked való. Próba cseresznye...
Ne a távolság tartson vissza, van ismerősöm aki naponta Kecskemétről vonatozik pestre melózni. Neki mond hogy messze van. :)
Pont a három gyereked miatt legyél tökös, mutass nekik példát. Ha csak agonizálsz egy lehetőségen akkor az csak marad egy lehetőség.
Szülőként meg férjként nekem is nehéz volt otthagyni a márkaszervíz kényelmes műhelyét és télen úgy dolgozni hogy nem volt még fűtésem se a műhelyben. Nem volt egyszerű de most már meleg is van meg munka is (bőven).
Ismét kollégát keresek, karosszérialakatos állásra. Ha netán olvassa valaki aki váltani akar keressen nyugodtan. Bp X. ker, 200-350e netto közötti fizetés, erről alku személyesen bemutatott tudás alapján.
Ha képzett autószerelő olvassa, olyat is keresek.. :)
Az lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki Martonvásár környékén (vagy Budapesten) olyan karosszéria lakatost, aki vállal régi (30 év körüli) autót és korrekt munkát végez. Nincs szükség veteránvizsgás szintű felújításra, inkább a további romlást szeretnénk költséghatékonyan (már amennyire ilyesmi lehetséges) megoldani. A segítséget előre is köszönöm!
A minőségnek ára van. 3 évtized tapasztalat alapján mondom, és még így is előfordulnak hibák. Nem véletlen hogy a kollégák nagy többsége 2 k-s anyagokkal dolgozik, és csak így vállalunk garanciát ha az általunk megismert kitapasztalt anyagokat használjuk
Végül is ez mellett döntöttem. (VALSPAR 2k epoxy alapozó FP400 DTM). Remélem beválik a termék. Úgy is szükség lesz majd a küszöbökhöz is alapozóként, mert lesz olyan része amit színre akarunk majd fújni.
A tömítőt általában csak a két, vagy több összeíllesztett lemezhez szoktuk kenni, ezzel megakadályozzuk a nedvesség bejutását, az oxidáció kialakulását. Ha az egész felületet le kened tömítővel nem rontod el, sőt a fenéklemez alsó részén még jót is teszel vele. Az impa cuccait én nem ismeremi mint írtam én Besa val dolgozom, de kollégák elégedettek vele. Igazából a gyártók igen hasonló alapanyagokból dolgoznak. Én inkább a 2k-s javaslom, mert epoxi tartalma miatt térhálósodás után a műanyaghoz hasonló bevonatot képez, de az 1k-s termékek is megfelelően teszit a dolgukat.
Köszönöm a segítséget! Viszont lenne egy két láma kérdésem.
A karosszéria tömítőt is az egész felületre vigyem fel ugye, ne csak a hegesztési vonalra. Erre amúgy miért van szükség ? Ha nem a tömítőre vinném fel a festéket vagy az alvázvédőt akkor az alapozó ledobná ezeket a felületről ?
A másik kérdésem hogy az Impa 1099-39998 1k alapozó jó lehet ? Vagy jelentősen jobb lenne az Impa 1091-3781 2k alapozó ?
Törökország: 70 km/h mindenhol Bulgária: 100 km/h illetve 70 km/h Románia: 90 km/h illetve 80 km/h Magyarország: 80 km/h illetve 70 km/h Szlovákia: 90 km/h mindenhol Ausztria: 80 km/h illetve 70 km/h Németország: 80 km/h mindenhol Franciaország: 90 km/h illetve 80 km/h Nagy-Britannia: 96 km/h illetve 80 km/h
azt azért hozzá kell tenni, hogy KAMIONNAL ütközött. Pénteken megint fel akarta íratni velem egy sofőr a kamionja sebesség határolóját 95-re. mondtam neki, hogy nincs az a pénz. 89 a limit.
Szia! Csiszold fémtisztára a javított felületet és környékét. Egy gramm rozsda se maradjon ! Zsírtalanítsd portalanítsd hígitóval, szilikonlemosóval. Száradás után alapozó. A legjobban én a 2k-s műgyantás alapozókat ajánlanám(én Besa termékeket használok). Fontos a töktökéle száradás, ha van időd akkor legalább 2nap. Kend be szépen az illesztett területeket kívül belül karosszéria tömítővel. Száradás. Kicsit csiszold meg a felületet, de vigyázz, sehol se jelenjen meg a fém, majd jöhet a festék, vagy az alvázvédő, de ezek is portalanítás, zsírtalanítás után. Száradás, kárpit szőnyeg üllések aztán go
Az autómnak a padlólemezét itt, ot,t javítanom kellene mert kirohadt. Javítás után mivel kellene lekezelnem mind belül, mind kívül ? Milyen anyagokat ajánlanátok ?
A dűzninél keresd a hibát , ott pofázik vissza a levegő . Vagy a tömítés vagy a pisztolytest sérült meg . Vagy csak az a hiba , hogy nincs rendesen meghúzva a dűzni :-)
Sziasztok! Mitől lehet az, hogy felső tartályos pisztoly vissza buborékol a tartályba ? Emiatt akadozva is jön a festék. ...szét szedtem, kitakarítottam, de nem lett jó.
Sziasztok! Legutóbbi fújásomnál 2k feketét fúlytam 1.4-es dűznijű pisztollyal észterrel higítva gyönyörű tükör simára terült de sajnos elkezdett megfolyni így vissza csiszoltam és 1.0-ás dűznijű pisztollyal normál higítót használva fújtam ki. Így nem folyt meg de beráncosodott a festék, hasonlóan narancsos lett mint az autók karosszériája csak sűrűbben ( a hőmérséklet 28-32 fok volt). A kicsi dűzni okozhatta a ráncosodást, vagy hogy normál higítót használtam ami gyorsabban párolgott a melegben mint az észter és nem volt ideje kiterülni a festéknek?
Sziasztok. Az idő szűke miatt be kellene fejeznem az automat, mert küszöb és sárvedő ív javitás volt és már csak a fényezés van hátra. Viszonylag zárt helyen csinálnám, de most esett eső ami jó a por miatt, de magas a páratartalom. Kb 75-80%. Kerdésem, hogy milyen problémákat okozhat ez a fenyezésnél. Metál fekete az autó. A lakk Exlak HS platinum 2k gyors edzővel.
Az öreg vasamat javítgatom, spray- vel. Metál szín. Szombaton lefújtam a tükrök műanyag házát. Ahhoz képest, hogy teljesen laikus vagyok, meglepően jól sikerült. A Bázisom colormatik (Mopar), a lakk meg Presto (ez is Motip). A tükröket viszont -egy még régebbről megmaradt- APP spec. S lakkspray-vel fújtam. Tegnap bepróbálkoztam más elemmel (Motip lakkal, mert az APP kifogyott) és meglepődve tapasztaltam, hogy feleannyira sem lett tükrös. A felülete sima ugyan, de olyan homályos...
Gondoltam, hogy valamit elcsesztem, fogtam egy pléhdarabot és lefújtam (odafigyeltem). Az eredmény ugyanaz lett. Úgy tűnik, mintha a lakk nem jól porladna, olyan furcsán is terül, szinte sehogy. Áttettem az APP szórófejét, de azzal sem lett jobb. Direkt megfolyattam a Motip lakkot, ilyen emulziószerű izé folydogált. Ennyire fosh lenne? Vagy miért tud többet az APP? Megpróbálom majd visszacsiszolni. Milyen papírt használjak? Köszönöm!
"Nem hiszem, hogy fényképezőgépre gondolt, hanem színelemzőre."
Akkor mondja azt, amire gondol.
"ő meg egy X éves kitudja milyen állapotú darabból csináljon neked ugyan olyat"
Tisztában vagyok vele, hogy gány lesz az eredmény, éjszaka, 20méterről, csillagfénynél lesz esetleg láthatatlan a szineltérés...de pártizezer ft-ból mégis mi más lenne.
Most nekem van ez az opció, vagy a telibefény, ami a gtk-val határos ennél az autónál.
de ez mind, mind az én magánjellegű problémám, amit mind "magamnak kerestem", a kereskedőnek meg elvileg az lenne, hogy a lehetőségekhez képest igyekezzen kifogástalan szolgáltatást, valami szakmai szinvonalat és udvarias kiszolgálást nyújtani.
Nem hiszem, hogy fényképezőgépre gondolt, hanem színelemzőre. De azért kicsit gondolj bele a másik oldalba is. Kérsz egy olyan receptet aminek nem tudod az alkotóelemeit, ő meg egy X éves kitudja milyen állapotú darabból csináljon neked ugyan olyat. Milyen márkájú a mintadarabon a festék? Mert két különböző márkának soha nem lesz ugyanaz az eredménye. Ha létezett hozzá színkód, annak hány árnyalata volt? Mennyire fakult meg? Amennyiben teljes fújás lesz akkor kérj 3 kártyakészletet, válassz ki egy eléggé közelit belőlük és onnantól lesz ahhoz kódod is. Különben csak problémázni fogsz, hogy a gyökér cég nem képes ugyanazt kikeverni....
Nekem még csak egyszer volt rossz tapasztalatom velük, amikor az öreg tulajjal akadtam össze. Annak már csak a pénz számít. De a fiatal festősrác aki a pultnál szokott állni az ért is hozzá meg lelkes is, még keresi a kihívást. Meg van nekik színmérőjük, az az aládugós. Tőlem tanksapka fedelet szoktak kérni mindig én meg mindig mondom, hogy kód alapján keverjen. :)
Minden tipp jól jön, hátha van amit meg sem találtok, mert pl nem tartják fontosnak hogy neten komolyan jelen legyenek.
Egy órája keresek, megtaláltam ezt is, meg még jópár céget a város szélén, megyek majd egy kört, a személyes tapasztalat fontos.
Ma a vasgerebenben voltam, szuper internetes jelenlét, honlapon a jövőhetet is ígérik...
namost eléggé döbbenten jöttem el, enyhénszólva...aszondja' a köszönni sem tudó(!) gyerek flegmán a pultban, hát majd lefényképezzük az elemet amit hozol, és akkor...
aha, fényképezed?, jó,
esetleg mobillal, itt a pulton...?...félárnyékban neoncsíkokkal, tükröződésekkel...?...ja várj, azt én is tudom odahaza....sőt dslr is akad, nem mintha számítana itt..
Itt éppenséggel kevernek színminta alapján, meg alapvetően a boltban mindenük van, de fogalmam sincs, hogy egy egyedit össze lehet -e hozni más típusú festékből mint az eredeti. Ők Spies and Heckert tartanak.
Tudna valaki esetleg olyan boltot büdöspesten vagy környékén, ahol odavitt minta alapján spraybe többékevésbé pontos színt tudnak _ott helyben_ kikeverni ?
"Ha elhisszük a fizikai/kémiai törvényszerűségeket, akkor belátható, hogy elvileg reakciók sebessége akár drasztikusan is csökkenthető, ha a reakcióhoz szükséges valamelyik alapfeltételt kiiktatjuk. ;)"
Ez esetben viszont nem kell semmit sem tennünk, hiszen ha várunk egy kicsit akkor a természet elég hamar kiiktatja a vasat, és ezzel az egyik alapfeltétele a rozsdásodásnak magától megszűnik. :P
Köszi bádogember68! Meghajlok a tapasztalatod előtt és teljesen egyet is értek veled abban, ha vágni kell, akkor vágni kell... ez igaz a karosszérián a vékony lemezek esetén, de nem megvalósítható egyéb acél alkatrészek pl. acélöntvény lengőkar, teherautó létra alváza, stb. esetén ahol kellő anyagvastagság miatt felesleges, vagy az alkatrész jellegéből adódóan nem szabad vágni egy kis felületi rozsda miatt (sem). Én ezek kezelésére keresem a használható alternatívát. Sajnos a szemcseszórás sem megoldható mindig/mindenhol... Az általad felhozott -egyébként tipikus- eset példa az átgondolatlanul optimista alkalmazásra. Én is láttam már sok autót, amin kenegetés ellenére kiütött a rozsda, de jelenlegi véleményem szerint ezekben az esetekben valószínűleg a rozsdásodás elérte azt a szintet, mikor a lemez már "áteresztő" lett, így az egy oldali kezelés nem sokat ért, ha a másik oldalról a nedvesség tudott támadni. Ha elhisszük a fizikai/kémiai törvényszerűségeket, akkor belátható, hogy elvileg reakciók sebessége akár drasztikusan is csökkenthető, ha a reakcióhoz szükséges valamelyik alapfeltételt kiiktatjuk. ;)
Majd huszonöt éve festek üvegszálas poliészter termékeket és sosem használtam rá műanyag alapozót . Simán felcsiszolva , kittelve , szórókittelve , majd csiszolás portalanítás után festve van . Semmi probléma nem volt még így megcsinálva .
Azért hogy lepötyögted a tapasztalataidat egy nagy elismerés! Azért meg hogy még kísérleteztél és össze is hasonlítottad a különböző anyagokat még nagyobb pacsi! ;)
Itt, ezen a fórumon javarészt (többségük) szolgáltató és így nehéz az ilyen témákban kísérletezni. Ha esetleg próbálkoznánk azt is csak ügyfél által leadott autókon tudnánk ami nem biztos hogy a legjobb lenne mármint a javítónak meg az ügyfélnek.
Volt hogy zöldfülüként használtam ilyen "csodaszereket" de az idő bebizonyította hogy nem tudja a korróziót megállítani, de talán még lassítani sem.
Volt egy f@szi a múltkor a fényezőbe hogy elment a lakatoshoz és ezért a kis rozsdásodásért ívet akart cserélni. Fogta magát és elment a festékboltba és minden létező kenceficét megvett és otthon egy hétig kenegette meg dörzsölgette a rozsdát.
A fényezőhöz leérve büszkén mutatta hogy itt is van a rozsdamentes ív, csak akarni kellett megcsinálni. Neki 5000Ft-ból kijött. Erre a barátom kihajtotta az oldalkárpitot a csomagtérben és bevilágítva mutatta az úriembernek a fonákját ahol ugyanaz volt a képlet. :)
Ha valami zárt, esetleg lapolt akkor azért értelmetlen ezekkel kóperálni, ha valami pedig mindkét oldalról jól hozzáférhető akkor meg azért felejtős az ilyen ecsetelés. Egy foltot hamarabb elkészítesz mint ahogy ezek megszáradnak/hatnak. Ott adott a végeredmény, itt meg kérdés hogy mennyire pucolta ki a pólusokból a rozsdát.
De komolyan kalapot emelek előtted hogy ezt leírtad. ;)
Sziasztok! Üvegszálból készűlt idomokat kell e műanyag alapozózni?Én mindég szoktam,de most el felejtettem és egy új lököst ami még nem volt fújva,telibe szóróztam.Szerintetek le fog peregni,le csiszoljam totál,vagy meg áll rajta? Üdv
Autó tetejét hogy szoktátok fújni ha csak a szélvédő feletti vékony kb. 15 cm terültet kell javítani? Volt korábban ugye a tanács, hogy ne fújjak el a maszkolásig és akkor nem lesz ott egy csík. Most a tetőt nem maszkoltam egyáltalán csak két oldalt meg első hátsó szélvédő. De szerencsémre a festékhez adott nitró megmarta az eredeti festéket, és ki kellett csiszolnom. Na innen már hiába fújkáltam, látszott a javítás. Most azon gondolkodom, hogy az egész tetejét telibe fújom, mert ködölő higító meg spéci cuccok nélkül ez soha nem lesz már az igazi. Vélemény?
Tudja esetleg valaki, hogy karosszéria tömítésre melyik a legjobb anyag ezek közül, mert nekem a leírás alapján nem nagyon jön le a különbség. SIKA Lastomer 710, Sikaflex 529AT, Sikaflex 521UV, Sikaflex 227, Sikaflex 221. A küszöb-doblemez találkozásánál kellene, mert úgy tűnik be tud jutni a víz.
Nehéz ügy, hosszabb távú tapasztalatot nem nagyon írtak le róla, én is kerestem.
Én adtam neki egy esélyt, mert tettem egy próbát tavaly nyáron egy összefüggően, egyenletesen rozsdás lemezen.
Leírom, hátha más is okul belőle...
Drótkefézett (nem korongozott!) felületet öt részre osztottam, ebből háromra RO55 került az elsőre egy rétegben, a másodikra kettő, a harmadikra három rétegben. A negyedik részre két réteg Korant hígítatlanul, az ötödik részre előírás szerint hígítva az első réteg, hígítatlanul a második. A kezelt lemez tavaly nyár óta vízszintes helyzetben van, így még a víz is viszonylag sokáig rajta maradt mikor esett, volt rajta hó, jég stb, égette a nap.
Eredmény:
Az RO55-el kezelt mindhárom felület -bár különböző mértékben, de- visszarozsdásodott.
A Korantal hígítatlan két rétegben kezelt felületen sok helyen átütött a rozsdás lé megopálosítva a felületet. Az előírás szerint készített részen összesen három ilyen átütés keletkezett. Én ezt az eredményt jónak tartom, mivel a leírás is kiemeli, hogy nem fedőfesték, a tartós védelem érdekében további festés szükséges.
Ezzel párhuzamosan csináltam egy másik próbát is, a szereplők RO55, Korant, MIPA rozsdagátló/lezáró. Ez a próba nem a tartósságról szólt, hanem a keletkezett felületről.
Eredmény:
RO55: két rétegben semmi extra, nincs meggyőző eredmény. Viszont később rájöttem, hogy folyamatos kenegetés (nedvesen tartás) és mechanikus tisztítás váltott alkalmazásával csodásan tudja ténylegesen eltüntetni a rozsdát!!! de a hézagokba befolyva ragacsos marad.
Korant: egyenletes fekete vagy áttetsző felületet ad, száradásig láthatóan dolgozik az anyag, de marad alatta lezárt rozsda. A felület nem teljesen kőkemény.
MIPA: ez leginkább hígítóra hasonlító anyag száradás után átlátszó, szinte üveg keménységűre köt, szemre olyan, mintha amúgy semmi nem történt volna az alatta lévő rozsdával. Több helyen, többféle rozsdás felületen sem tudtam elérni, hogy a kész felület az előírás szerinti fekete legyen.
Utóbbi két anyag szerintem addig véd, amíg összefüggő sértetlen a felülete.
Ezek a próbák nyilván nem reprezentatívak, nem lehet belőlük messzemenő következtetéseket levonni, vagy minősíteni bármelyik terméket... Nem vagyok sem vegyész, sem fényező, sem lakatos... Barkácsolóként próbáltam saját magamnak bizonyosságot találni.
És akkor a szubjektív véleményem: A Korantnál meggyőzött, hogy valamilyen kémiai folyamat is része a működésnek, de a vastagabb és puhább réteg nehezítheti a következő előkészítési/fényezési (pl az epoxi alapozó sokkal később keményedett ki rajta) műveleteket. Ugyanez a MIPÁra ezzel szemben biztos, hogy könnyebb feladat, bár vannak kételyeim azzal, hogy egy kemény réteggel megállítható-e a rozsda.
Végül úgy döntöttem, hogy ahol kell ott vágok-hegesztek, ahol nem de hozzáférhető és nem folyik be sehova, ott RO55 a fent leírt módon. Egyéb karosszéria részeken Korant. És mert nagyon kíváncsi vagyok, a létra alváz jobb oldalát Korantal, bal oldalát MIPával fogom kezelni, hogy a következő autómnál egyértelmű tapasztalatom legyen... :)
Mind a két típus HVLP rendszerű megbízható tökéletesen működő pisztolyok, ezért bármelyiket merem ajánlani,egyik sem okozott még csalódást senkinek. Kinek melyik szimpatikus az már mindenkinek a saját döntése.
Sziasztok! Kérdésem lenne. Motor műanyag idomjai lettek lefujva 2k festékkel és lakkal ,a 6dl lakkba 3dl edző lett keverve. 15 fokban lett kb fenyezve a festés jó lett viszont a lakk még egy hét után is puha,minden nap kitolom a napra mostmár csak nagyon rászoritott ujjnál marad benne az ujjlenyomatot viszont a körmöm simán belenyomom. A festés egy hetes. Találkozott már valaki ilyennel? Ki fog ez keményedni rendesen??
Igen, ennek csak úgy van értelme hogy maximálisan, mindenhol kiírtod a rozsdát. Félő hogy a két ív meg a két küszöb lecserélése nem lesz elég, sajnos sok "hozadéka" van amit muszály megjavítani. Emelőbakok, hossztartók, doblemezek stb.
Tavaly csináltam egy 323-ast (2003) és bevallom hogy b@szott sok munkaórám volt benne. Sajnos az ajtók alját is javítani kellett, egyszerüen nincs ezekhez használható bontott darab.
Árat így még hozzávetőlegeset sem tudok mondani, itt egy csomó dolog megbontás után derül ki. Szívesen segítenék de jelenleg hosszú hetekre be vagyok táblázva, ősznél hamarabb nincs is szabad kapacitásom. Viszont azt is leszögezhetjük hogy nehéz lesz olyan műhelyt találnod ahol egyáltalán fogadják az ilyen kaliberü munkákat.
Szerintem próbálkozz be pár javítónál hátha valaki pozitívan áll a dologhoz.
Vagy a Bexxtert környékezd meg, ők a nagy "rozsda killerek". :)
Sziasztok! Kérdésem lenne. Motor műanyag idomjai lettek lefujva 2k festékkel és lakkal ,a 6dl lakkba 3dl edző lett keverve. 15 fokban lett kb fenyezve a festés jó lett viszont a lakk még egy hét után is puha,minden nap kitolom a napra mostmár csak nagyon rászoritott ujjnál marad benne az ujjlenyomatot viszont a körmöm simán belenyomom. A festés egy hetes. Találkozott már valaki ilyennel? Ki fog ez keményedni rendesen??
Szép! Az öreg Jáva, '82-ben szereztem az "A" kategóriát, akkor volt a havernek Jáva, csak azt hiszem az 1 hengeres volt azzal gyakoroltunk az 1 személyes jogsival.:-)
Sajnos a Csabának (Bexxter) igaza van, késő. De ha az megnyugtat, hogy ezeket már tanuló koromban, 1-2 évesen lakatolni kellett akkor megosztom veled. :)
Ahol tanuló voltam ott heti 3-4 kocsit hozott egy Mazda szervíz visszahívásos és garanciális ív cserére. Álltalában a 3-as és a 6-os mazadáknál volt ilyen baj és sokszor 1!!! éves autókon kellett ívet cserélni gyári utasításra. Volt olyan úgyfél aki perelni akarta a gyártót hogy bőven 10millás full felszereltségü 6-osát 2évesen lakatolni kellett.
Ezt anno nagyon beszívta a mazda, alapból a földrajzi elhelyezkedése (szigetország és pici) okozta a minőség hanyatlását=nincs elegendő nyersanyag és ráadásul az oroszoktól vett acél mint jópáran már tudjuk nem a legjobb minőség az autóiparban. :)
Persze ehhez hozzájárult az is hogy a japánok valamiért elhagyják az üregvédelmet és erősen spórolnak az alvázvédelmen is. Pár hete csináltam egy most is bőven 10millát érő limitált kiadású EVO-t amin a küszöb belső felületén levelekben hullott le a bevonat és alatta már ott vigyorgott a rozsda. Persze vissz itt sem volt még mutatóban sem. Kultusz, érték ide vagy oda, ezek egy kalap sz@rt sem érnek.
Sokat segített hogy újkorában egy egy tulaj elvitte egy konzerválásra de sajnos anyagában rossz volt a felhasznált acél. Hiába jó kocsi, motorikusan a világból kimegy de a kabátját hamar eldobja. Abszurd módon tud elrohadni.
Javítóelemek pont olyan silányak mint a többi típushoz. Egy ügyes szaki fel tudja szépen használni...
Azt,hogy eladod vagy nem az már a Te döntésed, mint minden után gyártott javítóelemben lehet buktató,de egy jó szakember ( aki biztosan van csak meg kell találni ) korrigálni tudja ezeket a hibákat.
A Marpol tényleg hulladék, 5 eFt volt 1,7-es fúvókával, gondoltam ennyiért csak jó lesz pl. szórógittre. Erba 1,4-el itt a fórumtársak közül is sokan festenek, de én gondoltam, hogy egyéb vasakat festeni használható lesz.
Az st-3000, szintén dicsérték, többek között Atti6909 is, tőle pl végigolvastam a hozzászólásait, megnéztem miket fújt vele, ja és 18 eFt-t biztosan megért.
Mp-500, volt a fórumon pro és kontra, van aki tud vele festeni és az már nagyobb felülethez is jobb és 20 eFt volt.
Szóval összességében ezek miatt vettem ezeket. Majd kiderül.
Köszi a választ, akkor ezt jobb mielőbb lakatolni, vagy ha már rohad rohadjon el rendesen, minél tovább tartson az új? Továbbra is él a kérdés, mibe kerül, jók-e a javítóívek pl klokkerholm? Van valami tuti jó minőségben dolgozó megfizethető ember? Vagy jobban járok eladom így ha egyáltalán el lehet?
Őszinte leszek és nem azért mert nem tőlem vettél pisztolyt, és bármi irónia van ezért bennem ! A Mar-Pol hulladék Lengyel pisztoly,az Erba egy kategóriával jobb Osztrák gyártmány, az Auarita MP-500 és az st 3000 mini ha beválik akkor elmegy,de ne várj tőle csodát( az itteni festékboltos minden Auarita terméket kiűzött a boltjából ) . Ezeket a típusokat senkinek nem merném ajánlani !
Jaaaa, már mint a szűrő amit kérdeztem.:-) Bocs el is felejtettem,de mintha olvastam volna valahol, hogy ha papírral megszűröd a festéket, akkor felesleges.
Marpol 1,7; Erba 1,4; MP-500 1,3; ST-3000 mini 1,0
Mindegyikdobozában a kulcs és a tisztítók között volt egy kis szűrő is, az hova való?
Most már jöhet a próba, éppen ma barmolták össze a párom kocsijának a lökhárítóját a parkolóban, megpróbálom megcsinálni. Nem egy sokmillás kocsi...:-)
2004 Mazda 6, megindultak a küszöbök, illetve kivettem a dobbetéteket hogy alánézzek. Lehet még valamit csinálni, vagy 2-3 év múlva lakatolás? Az mennyibe kerülne? A hozzá kapható javítóívek rendben vannak?
Köszönöm hogy felemeltél a "halhatatlanok" közé! :)
Aranyos vagy, bár Te tudod a legjobban mint vállalkozó, hogy itthon ez a restaurálósdi még nagyon vékony jég. Merem azt mondani a szakmában eltöltött közel ~15 évemmel hogy az ilyen fajta megkeresések 99%-a álomvilág. Persze nem azt mondom hogy a kérdező Úr komolytalan, csak annyit hogy 100 megkeresésből kb 3 projekt lett megcsinálva. Vagy a tőke, vagy az elszántság vagy egyéb más tényező hiányzott a sikerhez.
Én hogy őszinte legyek, egy ideje elengedtem az ilyen dolgokat, egy állapotfelmérés és egy árajánlat elkészítése is komoly idő ami egy meghiusult feladatnál veszteség. Inkább addig lecserélek egy küszöböt. ;)
hát persze, én csak azokat írtam, akiről hallottam hogy tényleg nagyon jó. akiket felsoroltál nem ismerem, ismét megjegyzem én csak ilyen botcsinálta lakatos vagyok, hiába kezdtem tíz éve, összesen kettőt-kettő és fél évet csináltam összesen, talán ezért sincs kiterjedt ismerős hálózatom.
Vegyes. lehet nem a pisztoly hibája. egyszer-kétszer sikerült csíkosat fújni. hozzáteszem, én nagyon keveset fújok/fújtam. Inkább lakatos vagyok mint fényező.
Vannak még páran azért, gustavsson szigetújfalun, érden Majsai Feri, soroksáron Czakóék (flattini - itt azért szintén lehet komoly várólista, de ha csak 1 ajtó, akkor nem biztos), ott az óbudai dc72 bár ők citroeneznek, Miskolcon a Simon coachworks, Kullár Zoli is csepelen (Qllaario garage), Ernyes karosszéria zalaegerszegen, meg még egy rakás ügyes emberke akiket felsorolni is nehéz (remélem nincs sértődés ha valakit kihagytam :D ).
Lehet,szerencséd volt..mondjuk én az új árakról beszéltem :) Ezen valami új fúvóka van ami jobb mint a régi állítólag.Es mi a tapasztalatod a pisztollyal kapcsolatban?
Elérhetőséget nem tudok, de ott van Csikós Csabija Egerben, meg ott van a blogmester aka Car Mandiner a Karmann pecialista. Ők biztos meg tudják csinálni. Kérdés, hogy tudsz e várni rá 2-3 évet.
Sajnos aki erre a mutatványra képes, nagy eséllyel ennyit várni kell majd rá.
Ezt leginkabb kepletesen irtam, olyan szakit keresnek akinek nem gond meglatni egy tablalemezben egy sarvedoivet es utana tokeletesen meg is csinalni. Szoval jokezu, tapasztalt mester. Akit ha megkeresek nem azt mondja h ennyi ido alatt 3 sarvedot kicserelek egy muanyag auton, hanem h ez min 20oras melo es Xezer ft lesz.
De ha konkret ajto, akkor pl 114es merci ajtot aki letud hajtogatni az az en emberem :)
Az adatokat nézegetve 380l/min de 2200 rpm-nél, hát ennyivel sajna nem forgatom, 1200 körül forgatom jelenleg...
De van egy csepel 2 hengeresem is hasonló tartállyal annak is kb. ennyi lehet a szállíása, de azt ha jól emlékszem csak olyan 900 rpm körül forgatom, ott nem ismerem a gyári adatait, de a gyári névleges fordulat alacsonyabb a rábánál az biztos.
Ezeknél nagyobbat nem tervezek használni. ( Kerékfújáshoz ,meg van egy kicsi magyar 10-20 l körüli. )
Még a Rába fordulatszámán tudnék variálni, bár akkor nagyobb motor kellene rá. Frekiváltóval is tudnám forgatni őket azzal tudnék fordulatot emelni, más gépeim is mennek vele, de akkor kicsit macerázni kell a nyomás ki-be kapcsolással, ezért nem igen hajtom ilyen módon.
Rendben, akkor legyen így ha ennyire ragaszkodsz hozzá, várom.
De beszélni én is tudtam volna vele, ez egy ugyanolyan munka ám, mint a többi! Így csak annyit tudsz kérdezni tőle, hogy fényez-e úgy egyébként autót, ennél meg összetettebb.
Hozzám is úgy járnak, kézről kézre jár a számom, nincs köztem és az ügyfél közt más személy...:)
Előre nem ígérhetek semmit ha tudok segítek ! Akit elsőre mernék ajánlani ő vele az a baj,hogy csak nagy értékű kocsikkal foglalkozik. Van egy másik ő kiváló fényező de csak fényez, a haverja lakatol így szoktak összedolgozni ,esetleg őt megkérdezem miként áll a dologhoz.
A súlyelosztása kitűnő egyáltalán nem orr nehéz. Ezt a kérdést már nagyon sokat feszegettük,hogy bázis vagy lakkhoz jó a HVLP rendszer,de sohasem lesz benne egyetértés ezért nem is akarok belemenni a témába.
Félreértés ne essék senkire nem akarom rátukmálni a vételt, mindenki tetszés szerint vásárol. Ha nem lenne olyan amilyennek leírtam akkor nem merném ajánlani főleg nem itt a fórumtársaknak,mert akkor örökre eláshatnám magam, és a szavahihetőségemet előttetek.
Nekem van 3000B 1.0 Sata másolat 20000-Ft az ára. Fényezőknek szoktam szerezni belőle, eddig semmilyen panasz nem volt rá megbízható, strapabíró, szépen porlaszt, jó a szórásképe.
Én szívesen segítenék,de neked is csak ezt tudom mondani amit a fórumtársunknak,hogy az a baj aki normális mester annak annyi munkája van,hogy nem győzi csinálni. Bár ne lennék beteg ,akkor én rendbe szedném neked és másnak is az autókat minden téren.
Ezek sem rohadnak, csak az enyém itt ott (kicsit) mert szarul csinálták meg. A 90% rozsdamentes az A6-oknak. Viszont a szervízigénye köszönő viszonyban sincs egy A8-val. Nekem azon kívül, hogy szeretem, ez munkaautó is, vagyis nem akarom rákölteni a gatyámat is a szervízre meg az üzemanyagra. Városi forgalom sebességét felveszi, autópályán meg annyival mész amennyivel nem szégyellsz (félsz a csekktől), mindezt a gyengébb motorral, alap kerekekkel. Hely hatalmas benne, minden extra amit akkor el lehetett képzelni, akkor hova tovább? Minek?
Sőt, ha a Mester járna amúgyis Bp. környékén, szívesen kifizetem az idejét, ha eljön és megnézi. Azt a pénzt inkább odaadom neki, mint a tréleresnek az esetleg felesleges fuvarért (jó, rokon a srác de akkor is cuccolásról, időről nem is beszélve) vagy az önkorminak engedélyért, kutasnak benzinért + egy hosszú út egy szétszedett, jelenleg élménynélküli autóval.
Működőképes, úgyhogy saját lábon 3 napos útvonalengedéllyel.
Vagy autószállítóval, amelyik adott esetben egyszerűbb és kézenfekvőbb.
Ezért kértem elérhetőséget valakihez letárgyalni a részleteket, akit felhívhatok stb., akinek a tapasztalatok alapján belefér a 300k.- ba egy telifény.
Én Sz-Sz-B megyei vagyok ha szét van szedve,hogy hoznád el ? Itt biztos lenne aki sokkal olcsóbban megcsinálná,de más nevében nyilatkozni nem tudok,mert mindenki azt mondaná,hogy előbb látni kell az autót.
Akkor tudnál mondani egy konkrét embert, akivel fel lehet venni valahogy a kapcsolatot, stb? Kéne egy telifény a kocsimnak, csak külső. Szét van szedve ripityre.
ja, bocs. nem ezt írtam. de itt miskolc környékén ez alatt nem nagyon van telifény. Max akkor, ha nincs falc, nincs utána polír, és/vagy nincs benne az anyagár.
piaci ár: 3-5 száz ezer forint. Ez borsodban vagy szabolcsban előbbi, pesten, győrben utóbbi. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat. Ez a telifény ára. ezt módosíthatja hogy kéred e a falcok fújását, a motortér fújását. További kérdés, hogy ki fogja szétszerelni fényezéshez. ez további 50-100 ezer forint. A lakatos munka pedig... hát azt látni kell. Nyilván a fényezést is, de arra (talán) hamarabb lehet látatlanban árat mondani.