Megnéztem (Kia Ceed 2012 (ED). Jól gondoltam, mini biztosíték van. Tehát annak megfelelő adapter szükséges.
Más, hogy én is kérdezzek, fenti Ceed-del kapcsolatban. Találkozott-e valaki azzal a jelenséggel, hogy minden további nélkül, menet közben leáll a motor (hibajelzés nincs!), újra indítási kísérletre nem indul csupán néhány perc elteltével. Az elmúlt hónapban két alkalommal jelentkezett a hiba. Időközben az autó mintegy 120-150 km-t ment, minden gond nélkül. Ismereteim szerint elég bonyolult a hiba behatárolása, ezért a vége márkaszerviz lesz, de azért jó lenne tudni, hogy ha netán valakinél előfordult, akkor mégis mi volt az oka?
Hát, szerintem igen. Ha nagyon olajos, akkor lehet kapni Brigéciol néven motormosót. Bele kell tölteni egy szóróflakonba, és az olajos részekre permetezni. Csak a lemosás a gond, azaz hogy az elektromos csatlakozókat ne érje víz. Elvileg tömítve vannak, de nem árt az óvatosság. Szóval vödör, langyos víz, szivacs. És mindezt hideg motornál.
Én inkább azt a módszert követem, hogy nem engedem bepiszkolódni. Vagyis amit írtál, nedves rongy, kb. havonta.
KIA-ban még nem volt szükség biztosítékcserére, de a Honda Jazz-ban mini adaptert használtam. Véleményem szerint a KIA-ban is mini biztosíték van. Egyszerű, kiveszel egyet, s megnézed milyen kivitelű. Holnap, a biztonság kedvéért, én is szakítok rá időt.
Ki fogja befűzni az új motort? Már úgy értem, hogy milyen viszonyban vagy vele? :)
Ugyanis elvileg az összes Ceed-ben van tempomat, csak nincs kivezetve. 15ezer a gyári (kormány)kapcsoló és vezeték szett. Kéne egy jó autóvillamossági szerelő, hogy készítsünk egy deszkamodellt, mielőtt a gyári szettet megrendelem. Kell hozzá 5 mikrokapcsoló, vezetékek, ellenállások, meg 1-2 óra munka. Amíg nincs letesztelve, addig nem szívesen terjeszteném.
Motorteret szokta valaki takarítani esetleg? Ha igen, akkor megkérdezhetem, hogyan? Simán nedves ronggyal essek neki, ahol odaférek, és törölgessem le?
Mivel garanciális szervizelés után áll fenn a probléma, Akos_IKS véleménye lehet a jó tanács. Én nem gondoltam, hogy ezeket a kopó-fogyó alkatrészeket (a kuplung mindenképpen az) garanciában cserélik 5 éves autón.
Azt viszont még mindig nem értem, hogy miért kellett nekik a vezetéket "megtoldani"? (Ráadásul ilyen barkácsbolti megoldással.) Nehéz lett volna a drótot közvetlenül a lengő biztosíték aljzatba kötni? (Nem tudom, hogyan van megoldva ott a vezetékvég rögzítése.)
Teljesen jól írtad le a tanácsokat és igazad van (!!!) ezzel az autóval már egy métert sem lenne szabad így közlekedni, itt komoly problémára utaló jel van....
Én nem közlekednék az autóval, mert a reszelő hangot a váltó fogaskerekei adhatják ki a leírásod alapján. Ez viszont nem egy visszafordítható folyamat és ha baj lesz (törnek a fogak), a szerviz minden kommunikációt le fog tagadni. Gondolom, a telefonod nem menti az összes beszélgetést (ACR).
A helyedben először a Kia Assistance-t hívnám fel (06-80-204-421), elmondanám hogy jártam a miskolci szervizzel és kérném, hogy másolatként hadd kapjanak abból a levélből, amit a szerviznek fogok írni, ehhez kérnék e-mail címet tőlük.
Ezután levélben jelezném a problémát a szerviznek (cc. Kia Assistance), hivatkozva az előzetes telefonon tett észrevételedre (a hívásnaplódból keresd ki ennek pontos dátumát és írd bele a levélbe), részletesen leírva a jelenséget és azt is, hogy ennek okán nem tudsz közlekedni az autóval, valamint azt, hogy Pesten van az autó, tehát helyi megoldásra volna szükséged, felajánlva azt, hogy egy pesti szervizbe elviteted az autót. Majd megvárnám a választ.
Fogós kérdés. Mivel - gondolom - nem garanciális javítás volt Miskolcon, én oda vinném vissza, felvállalva a kényelmetlenséget, extra költséget (vonat, 2 autóval menni, Oszkár...). Az előző javítás dokumentálva van, szervizkönyvben, számlával?
(Ne feledd, nem jogász vagyok, laikus, szóval a véleményem lehet nem túl jó ötlet is :-( )
Igen, ez lenne a terv. Csak sajnos a szervíz, ahogy csinálták Miskolcon van, én pedig Pesten. És gondolom ez a művelet autó-otthagyós. (Mielőtt vettem az autót azelőtt történt a szervíz és Miskolcon vásároltam az autót.)
Ezzel mindenképp Miskolcra menjek vissza, vagy (mivel még van 2 év gyári garancia rá), elvihetem Pesten is márkaszervízbe?
Ha ez segít közelebb jutni a megoldáshoz...én is újonnan kértem az autóval a vonóhorgot, gyárit tettek fel a hozzá járó kábelköteggel, stb. Képedet látva lefutottam a garázsba megnézni, nekem mi van a fedél alatt, mert soha nem nyitottam ki, de semmi ilyesmi lógó vezetékelést, biztosítékot, stb nem látok. Gyanítom a megoldás az lesz ami a tipped is, vonóhoroghoz szedtek áramot.
Mellékelek egy képet a gyári vezetékkötegről. Lehet neked a biztosítéktáblához tették be azt a narancssárga vezetéket a biztifoglalattal ami nekem a motortérben van? Legalábbis sejtem, hogy az ott a vonóhorogé. Az én biztifoglalatomban a narancssárga vezetéken két biztosíték van ott, egy sárga és egy kék.
Hozzászólásod minden egyes szavával egyetértek. Csak egyetlen egy számot módosítanék. A térképek nem 2, hanem talán már 4 évesek is megvannak a felrakáskor.
2015 -ös Kia Cee'd 1.6 CRDi 7 sebességes DCT automata váltós autónál, amikor kettesbe kerül a váltó (pl. egy lassítás után) és a fékről a gázpedálra teszem a lábam, egy ütődest hallani a a váltónál. Ez az ütődés van, hogy erősebb, van, hogy gyengébb. A többi sebességnél nem tapasztaltam ezt a jelenséget.
2e km -rel ezelőtt volt benne teljes duplakuplung és lendkerék cserélve.
Néha az is előfordul, hogy hasonlóan kis sebességnél nem vált az autó, hanem erős, reszelő hangot ad előlről. Ilyenkor fék és újra gáz megoldja a problémát. A hang olyan, mint manuális váltóknál amikor nem nyomjuk le kellően a kuplungot és úgy akarnánk váltani.
Mi lehet ennek az oka?
Azt mondták a szervízben, hogy mivel új a kuplung még be kell kopnia. Ez valós? Elég zavaró, amikor fékezés utáni gázt adnék és az autó reszelő hangot ad és nem indul el...