Keresés

Részletes keresés

kis59 Creative Commons License 2011.12.20 0 0 2010

Elnézést, de nem találtam a problémához közelebb álló topicot.....

De talán kristályfizika...:))

Van néhány LED-es (LED-csoportos) lámpám. Az tapasztaltam hogy az egyik - a sötétben nagyon halványan, de jól észlelhetően - világít. Külön érdekesség, hogy nem mindegyik LED teszi ezt. Hasonló a jelenség ahhoz, amit a világító számlapú óráknál, villanykapcsolóknál tapasztalhatunk.

Gondoltam én a LED-ekkel párhuzamosan kapcsolt kondenzátorra is, de a LED-ek vagy világítanak, vagy nem, túl kicsi ráeső feszültség esetén nem világít, a nyitófeszültség elérése esetén a fény emittálásába kezd.

dr.Akula úr Creative Commons License 2011.10.17 0 0 2008
sensei47 Creative Commons License 2011.08.20 0 0 2007

Elcsöndesedett ez a topik...

Aurora04 Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2004

Szia!

 

Úgy gondolom igen. Az elektromos térrősségvektorhoz képest. Persze nagyon nagy intenziátsú elektromágneses hullámnál minden bizonnyal kimutatható, de ekkor is az elektromos térhez képest elhanyagolható. Azt hiszem a fénysebesség az arányossági tényező.

Előzmény: Első Polgár (2002)
dr.Akula úr Creative Commons License 2011.04.22 0 0 2003

bár ez így értelmetlen, sejtem mit kérdezel: az EM hullámok energiája függ a frekvenciától, intenzitása azonban nem.

Előzmény: Első Polgár (2002)
Első Polgár Creative Commons License 2011.04.21 0 0 2002

Bocsi a hülye kérdésért, de akkor ezek szerint az EM hullámokban a mágneses térerősség mindig elhanyagolható, vagy esetleg frekvenciafüggő az aránya az elektromos térerősséghez képest?

Előzmény: Aurora04 (2001)
Aurora04 Creative Commons License 2011.04.20 0 0 2001

Szia!

 

Igen. A fénypolarizáció esetén is csak az elektromos térerősséggel szoktak törödni, ezt hívják fényvektornak. A mágneses térerősség iszonyatosan pici az elektromoshoz képest.

Előzmény: Első Polgár (2000)
Első Polgár Creative Commons License 2011.04.20 0 0 2000

Vagyishogy az anyag mágneses szuszceptibilitása nagyságrendekkel kisebb, mint az elektromos, ezért nehezen hozható kölcsönhatásba a fény mágneses tere az anyaggal.

Ezek szerint az antennák is csupán az rádióhullámok elektromos kompnensét érzékelik, ugye.

Előzmény: Első Polgár (1999)
Első Polgár Creative Commons License 2011.04.20 0 0 1999

Vagy inkább csak arról van szó, hogy a fény hullámhosszán a mágneses mező nem lép kölcsönhatásba az anyaggal, mert a mágneses alkatrészek határfrekvenviája kisebb, mint a fény?

Előzmény: Első Polgár (1997)
Első Polgár Creative Commons License 2011.04.20 0 0 1998

Azt irják a jelenség 10E-11 W/m2 en lép fel, ha jól számolom, kb 15000 kmre lehet a Naptól lehet ilyen intenzitás igy a gyakorlati megvalósitásban nem nagyon hinnék.

Előzmény: Első Polgár (1997)
Első Polgár Creative Commons License 2011.04.20 0 0 1997

Sziasztok, itt egy új fizikai jelenségről beszélnek, erről mit gondoltok:

http://www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=7&ved=0CFgQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.eecs.umich.edu%2F~scr%2FFisherJAP2011.pdf&rct=j&q=Optically-induced%20charge%20separation%20and%20terahertz%20emission%20in%20unbiased%20dielectrics&ei=pzqvTbKGNYnPsgaL9OHhDA&usg=AFQjCNHhDNA0v13PZ-bzYTGjzH_ksOUicA&cad=rja

 

Charge separation mediated by linearly-polarized light in transparent insulators is analyzed numerically by integrating the equations of motion of a bound charge. It is shown that large static and transient dipole moments can be induced by the magnetic component of light at nonrelativistic intensities regardless of whether the pumplight is coherent or incoherent. Quantitative estimates show that efficient conversion of optical beams to electrical power is possible in lossless dielectric media and that THz radiation can be generated in unbiased materials through the use of transverse optical magnetism.

 

Fény hatására mágneses mezőt kelten, ha jól értem konyhanyelven. Persze a kérdés felmerül bennem laikusban, hogy a fény elektromágneses hullám, ezek szerint a mágneses mező energiája frekvenciafüggő?

dr.Akula úr Creative Commons License 2011.04.20 0 0 1996

Ha van egy kis időd, akkor olvasd el az alábbiakat // Landauból (65§) //


A klasszikus mechanikában az egymással kölcsönható részecskék rendszere leírható a Lagranfe-fv segítségével, amely csak a részecskék egyazon időpillanathoz tartozó koordinátáitól és sebességeitől függ. Ezt végső soron az teszi lehetővé, hogy a hatások terjedési sebességét végtelennek tételezzük föl. De a hatások véges sebessége miatt az erőteret saját szabadsági fokokkal rendelkező önálló rendszernek kell tekinteni, ezért a részecskéket és és az erőteret együttt kell vizsgálni. Tehát a tér szabadsági fokaival összefüggő mennyiségeket is be kell építeni a L-fv-be. Mivel a mozgó töltések em. hullámai csak a v/c szerinti harmadik közelítésben jelennek meg, a L-fv használata v^2/c^2 rendű tagok figyelembevételével is lehetséges.

A Hamilton-elvnek azonban van egy másik kényes területe, az alábbiakat Keszthelyi Tamástól tudtam meg:

Hogy a hatás-fv minimumának szükséges feltételt találjunk, igazából nem elég, hogy a variációja nulla legyen, mert a legkisebb hatás-elve nem mindig igaz a mozgás egész pályájára, csak a pálya egyészen pici kis szakaszára, ugyanis az egész pályára a Lagrange-fv integrálja csak extremális. Vegyük észre, hogy ráadásul az intergálban kivétel nélkül mindig az idő a paraméter, ahhoz azoban, hogy a saját idő szerint  integráljunk (globális értelemben vett idő fogalmának amúgy sincs nagyon értelme, amióta megcáfolták az univerzum eltolás invarianciájának hipotézisét) még egy harmadik feltételezéssel is élnünk kell, ez pedig az ekvivalencia-elv, mely szerint minden állapothoz (a kofigurációs tér egész kis szeletét nézve) található egy inerciarendszer.

Tehát összegezve: ha minden elég kicsi + az időeloszlás homogénnek vehető + S variációja 0 + elhanyagolhatóak a tér szabadsági fokaival összefüggő mennyiségek
 akkor igaz a Hamilton-elv, és minden levezethető belőle.

spoili Creative Commons License 2011.02.09 0 0 1995

Köszi! A Nash könyvről el is feledkeztem, az még szimpatikusnak tűnik.

Előzmény: Simply Red (1993)
Simply Red Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1994

Nézd csak, ez egész komolynak tűnik: Robin Ticciati - Quantum field theory for mathematicians. Az Amazon közönségének jobban tetszik, mint a Nash-könyv.



Előzmény: spoili (1992)
Simply Red Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1993

Charles Nash "Differential Topology and Quantum Field Theory" c. könyvét nézted már? Ez ránézésre sokkal egyszerűbbnek látszik, mint amit te mutattál. Ez nem ajánlás, mert sem a témát, sem ezeket a könyveket nem ismerem, csak egy ötlet.

Előzmény: spoili (1992)
spoili Creative Commons License 2011.02.08 0 0 1992

Sziasztok!

 

Tudnátok a kvantummező elméletek differenciálgeometriájáról szóló könyvet ajánlani? A Geometric Methods for Quantum Field Theory című könyvet találtam a neten, amely matematikailag precíz bevezetésnek látszik. Vannak még hasonló nyelvezetű könyvek a témához?  

dr.Akula úr Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1991

Van nem int.ható Darboux-tul. fv, ugyanakkor van nem int.ható folytonos fv.

 

Van nem int.ható Darboux-tul. fv, ugyanakkor van nem folytonos intható fv.

Előzmény: dr.Akula úr (1990)
dr.Akula úr Creative Commons License 2011.01.28 0 0 1990

Sziasztok!

Gyűjtsük össze a legfontosabb, ki nem mondott végkövetkeztetéseket. (Mármint egy elméleti fizikus/matematikus szemszögéből vizsgálva!)
Gólyáktól és MSc-esktől egyaránt várok ügyes észrevételeket!

Kezdem én! A következő kijelentések tartalmazhatnak hibákat, ezért elnézéseteket kérem, de azt fönntartom, hogy a barátokkal/haverokkal folytatott beszélgetések néha hasznosabbak lehetnek, mint egy előadás.

- nincs elégséges és szükséges feltétele a primitív függvény létezésének (Van nem int.ható Darboux-tul. fv, ugyanakkor van nem int.ható folytonos fv.)

- Taylor-sorba fejtés és azt követő a szukcesszív approximáció nem alkalmazható együtt, ez indokolja a perturbációs számítást. (az anharmonikus rezgések közelítésekor alkalmazott matematikai módszerek igazából túlságosan nagyvonalúak, ugyanis a sajátfrekvenciára végtelen sok komponensű kombinációs frekvencia szuperponálódik.)

- a Navier-Stokes egyenletek alkalmazhatósági körének igazából nincs metszete a statisztikus fizikával, ugyanis a kontinuumnak tekintett közeg térigénye az egész rendelkezésre álló tér, míg a megszámlálhatónak tekintett közegben nem. (A D'Alambert elvet nem tudnánk alkalmazni, ugyanis kontinuum sok Lagrange multiplikátorral kellene számolni, de ugyebár a kényszerfeltételek áramfonalakra száműzik a részecskéket, nagy sebességeknél ez perturbálódik, a turbulens megoldás bebizonyítása állítólag 100 millát ér dollárban.)

- a variációszámítás (végtelen sok változótól függő függvények — ún. funkcionálok — szélsőértékének meghatározása) annak lehetőségét sem veti el, hogy két különböző hely között variáljuk idő szerint a mozgás egyenletet, azaz virtuális kis eseményeket tekintünk inhomogén időeloszlást feltételezve. (Az E-megmaradás miatt azonban a fizika számára ez érdektelen.)

- a precessziót a súlyerő és a helyvektor vektoriális szorzataként kapott merőleges forgató nyomaték garantálja, a Larmor-precesszióhoz nem jön semmiféle járulékos mozgás a fluxus változatlansága miatt, az ezt állító jegyzetek tévednek

- a szubsztanciális derivált és a tér koordináták szerinti integrálás nem cserélhető föl


uui.: David Gilmour Marooned

Angelica Archangelica Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1989

Én még nagyobb marhaságot olvastam: Az Ozone Network-ön megjelent "Világelső kísérleti atomreaktor épülhet Magyarországon" című cikk utáni egyik komment:

 

"Azt tudtátok, hogy Paks tachyon-sugárzása több 100 km-es körzetben negativizálja az aurafrekvenciákat? Ez egyrészt felborítja a csakrák karmikus egyensúlyát, nyugodtan kimondhatjuk: genocídium. Másrészt a negyedik generációs reaktorok egyik legalapvetőbb tulajdonsága a magnitudókkal magasabb tachyon-fluxus, és ez már komoly zavarokat okozhat a téridő-kontinuumban. Elég, ha csak annyit mondok: Bermuda-háromszög (első tenger alatti negyedik generációs erőmű). Az olyan találmányok, mint a vízautó, amelyek a téridő-kontinuum nullponti spektrumával működnének, hazánkban ezentúl nem fognak":))))))))))

 

Nos, én rendszeresen járok Csernobilbe: akkor ezek szerint zavart a csakráim karmikus egyensúlya?:)))))

De már eleve a "tachyon-sugárzással" is gond van, ugyanis a tachyon sötét energia jelölt!:)))))

Ja, és a "tachyon-sugárzást" hogyan mérhetjük?:))))))

 

Előzmény: werzio01 (1988)
werzio01 Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1988

Sziasztok!

 

Tudna valaki alapos magyarázatot adni arra, hogyan jönnek létre ezek a csillogások fotózáskor?

http://www.angyalszarny.eoldal.hu/fotoalbum/isteni-energiagombok/spiritualis-ossejtek_

 

Képtelenség meggyőzni őket hogy ez butaság?????

 

köszönöm

 

 

mmormota Creative Commons License 2010.12.17 0 0 1986

Guglival találtam. Az egyetemek anyagait érdemes elsősorban nézegetni ( .edu) mivel ott sok az oktatási segédlet. Ezek érthetőbbek mint a friss kutatási eredmények amiket specializált szakértőknek szánnak.

Meg az is előnyük, hogy a sült bolondság ritkább köztük mert az egyetemek adnak erre - a net tele van önjelölt fizikusok hülyeségeivel, és gyakran nem könnyű kiszűrni melyik igaz melyik nem. 

Előzmény: Törölt nick (1984)
mmormota Creative Commons License 2010.12.17 0 0 1985

"Hűha, te is fizikus vagy? :-)"

Nem, csak érdekel, és speciális képzés keretében emelt szintű fizikát tanultam a villamosmérnök karon.

 

"A napból idejövő fény ugye egy kb. 6000K-es hőmérsékleti sugárzás. Valaki viszont azt mondta (talán DGy?), hogy ennek sem termikus az eloszlása. Ebből akkor mi igaz?"

 

Hasonlít, de nem pont termikus. Mielőtt belép a Föld légkörébe még elég jól közelíti a termikus eloszlást, de persze nem tökéletes. A Nap nem ideális fekete test. A sugárzás nagy része a fotoszférából származik, amit forró gázok alkotnak, ezek egyedi jellemzői megjelennek a spektrumban.

A felszínre jutó sugárzás már sokkal jobban eltér a termikus görbétől a légkör miatt.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar_Spectrum.png 

Előzmény: Törölt nick (1983)
mmormota Creative Commons License 2010.12.17 0 0 1982
Előzmény: Törölt nick (1980)
mmormota Creative Commons License 2010.12.17 0 0 1981

"Ha fogod a 10000K-es feketetest sugárzási spektrumát, és széthúzod akkorára, hogy egy 2.7K-essel legyen azonos teljesítményben, akkor nem termikus eloszlást fogsz kapni."

 

Ha a termikus spektrumot széthűzod (felszorzod a hullámhosszt) akkor továbbra is termikus spektrumot fogsz kapni. Az energia persze kisebb lesz. Ez történt vele.

Előzmény: Törölt nick (1980)
egy mutáns Creative Commons License 2010.12.16 0 0 1979

Köszönöm! Mint kiderült, a tükrös és fehér közötti különbséget nem tudtam, de mm már felvilágosított. 

1m

Előzmény: Törölt nick (1977)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.12.16 0 0 1978

Pontosan így van: amit hőnek nevezünk, az is elektromágneses sugárzás, csak hullámhossza NEM a látható tartományba esik. És még a gamma-sugárzás is "láthatóvá" válik, ha elég nagy energiájú, és sötét van: Maria Curie is ezért tudott gyönyörködni az uránszurokérc "szentjánosbogár-fényében":))

Előzmény: Törölt nick (1977)
egy mutáns Creative Commons License 2010.12.15 0 0 1976

Jogos, fehér tükör nincs!

1m

Előzmény: mmormota (1975)
mmormota Creative Commons License 2010.12.15 0 0 1975

Ha ideálisan tükröz akkor nem tud sugározni - a tükör befelé is tükör. 

Előzmény: egy mutáns (1974)
egy mutáns Creative Commons License 2010.12.15 0 0 1974

Azt értem, hogy szórva sugároz, hiszen meleg, mindenfelé küldi a meleget. De szórva is ver vissza? 

Mi a különbség a fény és a hő között?

1m

Előzmény: Törölt nick (1973)
egy mutáns Creative Commons License 2010.12.14 0 0 1972

Roppant érdekes.

A fehér testről a hősugarak nem úgy verődnek vissza, mint a fény? 

1m

Előzmény: Törölt nick (1971)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!