Keresés

Részletes keresés

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80389
Lehet, hogy olyan rossz lesz kozben a helyzet, hogy 2020 mar fellendules lesz.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80378)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80388

Trendvonalak, másik példa. Beteszek egy ábrát alulra, a Föld népessége van rajta.

 

A vonal közel 10 ezer évig szinte teljesen 'lapos', azt lehetne hinni, hogy a Föld népessége stabilan 100-200 millió fő. Aztán van egy emelkedő szakasz, ami kicsit zavaros. Aztán a következőt látjuk:

 

1960: 3 milliárd

1974: 4 milliárd

1987: 5 milliárd

1999: 6 milliárd

2009: 6 milliárd 800 millió

 

 

  • Kérdés 1: Ha körülbelül 40 év alatt duplázódott a Föld népessége, akkor ebből levonhatjuk-e a következtetést, hogy 2130-ban 56 milliárd ember fog lakni a bolygón.
  • Kérdés 2: Ha 12-13 év alatt jön egy újabb milliárd, akkor legaláb azt állíthatjuk-e, hogy 2030-ban 17 milliárd ember fog élni a bolygón.
  • Kérdés 3: Van-e még valami, ami hatással van a népességszámra, vagy elegendő lesz megnézni az elmúlt 50 év népességét és a vonatkozó évszámokat.

 

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80387)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80387

Hogy melyikünk mennyire alapos... ez a téma a lapos.

 

Arra viszont minimális alapossággal is rá lehetett volna jönni, hogy sem Armstrong sem Kondratyev ellen nem szóltam egyetlen szót sem -- arról beszéltem, hogy mi az a (szerintem) egészséges mérték, ameddig komolyan lehet venni gazdasági trendvonalakat egy olyan helyzetben, amikor éppen a gazdaságot befolyásoló, olyan tényezők változnak drasztikusan, mint amilyen a társadalmi szinten felhasznált energia vagy nyersanyag.

 

Úgyhogy nem azt mondtam, hogy a vonalak marhaságok: azt mondtam, hogy minden bizonnyal van egy olyan érvényességi körük, amelyen kívül nem fognak mutatni semmit. (A lázmérővel sem fogsz semmi értelmeset mérni sem a Martin-kemencében, sem a Hold túlso oldalán.)

 

Aki szerint a vonallal szimbolizált értékkészletnek nincsen értelmezési tartománya... OK. Megismétlem: nem zavar, ha valaki abban hisz, hogy a vonal alakítja a valóságot. Szerintem nem.

 

Hülyeségnek tehát nem Armstrong munkáját tartom, hanem az olyan megszólalásokat, amelyek univerzális igazsággá szeretnének tenni egy alkalmazott megfigyelést. Ez ahhoz hasonlít, mint hogy a Biblia szavait sem tartom marhaságnak, azt viszont, ahogy Jehova tanúi kezelik azokat, igen.

 

És ez még csak nem is az alaposságon múlik.

Előzmény: Törölt nick (80385)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80386
>DJIA-GOLD
http://www.geocities.com/WallStreet/Exchange/9807/Charts/SP500/Outlook.htm
http://www.contrahour.com/ItsJustTimeMartinArmstrong.pdf
http://www.kwaves.com/kwave.pdf

Mostanáig rongáltam a szemem evvel a fenti témával. Firtattam - egyelőre csak szőrmentén - a fenti eredeti forrásokat is. És most már értem, hogy miért nem akartam én evvel az egész "görbésdivel", soha világéletemben foglalkozni (ahogy ezt írtam is itt a topikban). :o)

Nagyjából az alábbi problémák vannak itt a topikban, ha jól értem:

- Ciklusszámolás "szavatossági" ideje. Mi az információértéke az eddigi sikeres korrelálásnak?

- Tyúk vagy tojás: gazdaság ír le ciklusokat, avagy külső dolgok kényszerítik ciklusokba a gazdaságot?

- Van-e betonfal van vagy nincs és ez hogy viszonyul a ciklusokhoz? A betonfal tényleg olyan, ahogy Krézi is mondta, hogy elfogy az üzemanyag a repülőgépből és leesik, á lá Die Hard 2? Olyan-e, amivel Kubica is találkozott egy(?) évvel ezelőtt az egyik Forma-1 futamon (és semmi baja nem lett). Vagy valamilyen értelemben lecsengő ami elvezet a például csodás esetben egy kert Magyarországhoz. Ugyanide tartozik az általam említett sakktáblás analógia: lehet-e úgy megnagyítani a sakktáblát, hogy elférjenek rajta a duplázandó búzaszemek, azaz lehet-e utánamenni az exponencialitásnak?

Amit megfogalmaztam magamnak:

- Ha jól látom ez a Nyikolaj Kondratyev(Kondratieff), Steven J. Williams, Martin A. Armstrong egy brancs. Tudom ez eddig mindenkinek triviális volt, nekem sajnos csak most esett le. :o)

- CyclePro Outlook nevű cuccról nekünk itt a topikban fogalmunk sincs. Lehet, hogy vissza kell adnom az egyetemi diplomámat, de én semmi használható infót nem láttam a - jó akkor nem rózsaszín, hanem! :o) - lila görbe származását illetően. Csak annyi látszik, hogy némileg korrelál bizonyos tényadatokkal.

- Mindannyian érezzük, hogy lehetségesek emberen átívelő ciklusok, trendek, sőt ezek akár harmóniája is (100:1 től a 8:1-es olajig, népességrobbanás, stb.). Azt nem hinném, hogy feltétlen kőbevésettek. Vagy, hogy ilyen kőbevésett félét _biztosan_ tud az ember azonosítani, esetleg már meg is tette. :o)

- Kérdés mi a cél? (1)Leellenőrizni bármelyikőjük számolását, hogy jó-e (ha ez egyáltalán lehetséges: van hozzá elegendő információ)? Ezt tegye meg az akinek két anyja van, és kettejük közül az egyiket Istvánnak hívják, én biztos nem fogom megtenni. :o) Armstrongnál is az érdekel csak, hogy tudok-e releváns lyukat találni, lehetőleg minél kevesebb erőfeszítéssel. Avagy: (2) mint predikcióra tekinteni?

- Azt gondolom, hogy komoly teljesítmény egy ilyen számolást összehozni. (Én sose csinálnék ilyet elvi és intuiciós okokból, de ezt be tudja látni az ember). Sőt némi fantáziával én olyat is el tudok képzelni, hogy sikerül valakinek még akár zárt képletet is megalkotnia. Még inkább sőt azt is el tudom képzelni, hogy a vártnál sokkal kevesebb adatból lehet komoly korrelációt elérni.

- Azonban a jövőre vonatkozó következtetésekkel csínján bánnék: sőt nagyon csínján, nehogy Jehovás-metódusba keveredjek. :o) Egy matekos analógia, tudom mindenki imádja és alig várja. :o) Mersenne-számok. Tartotta magát egy ideig, hogy ezek prímek, mígnem Euler talált egy olyat (jó bazi nagyot), ami nem az. A kiszámolt ciklusok szépek, még akár jó pár is lehetséges az elöttünk álló időben, de erre nem kéne építeni józan ésszel. Egyetlen befigyelő plusz feature/jellemző/változó tönkrevághat mindent. és igen: számomra a peak oil potenciálisan ilyen feature: gumirozott-e vagy sem azt nem tudom, de betonfal.

- Én a magam részéről sokkal kisebb célokat tűzők ki, mint teszem azt minimális fokszámú polinomot illesszek a történelemre. És még ezen csekélyebb és csökkentett tömegű céljaim is a lehetetlent súrolják. :o))) Ettől függetlenül el tudom hinni, hogy érdekes a téma.

- Biztos vagyok benne, hogy hatnak külső erők a gazdaságra és a gazdaság ezáltal tud szép ábrákat "generálni". nagyon nem létszükséglet megoldani a tyúk-tojást problémát.

- Én nem hiszek a Die Hard 2 típusú repülőgép lepottyanásba, akárki akármilyen számolást hoz. Igaz a kert Magyarországba való lecsengésnek sem tudok sok realitást adni. Valahol a kettő közepére várom az eseményeket.

- Ettől függetlenül a tavaly októberi Armstrong cucc-ra megpróbálok erőt gyűjteni, bár bevallom most már kisebb a lelkesedésem.
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80384

Ugyan valóban rendkívül sokat adok a véleményedre, de ennyire sokat talán mégsem, nyuszi. Hidd el, bőven elég magasról szarok én arra, hogy egy ilyen topikban egy nikk mit vél gondolni a nikkemről. Ha az a nikk a te virtuális projekciód, kicsit még többet is, mint átlagos esetben. Nagyjából kajakterv szintjén vagy a szememben, illetve kicsit még alatta is, köszönhetően az útszéli primitívség egy olyan válfajának, amit kiemelten vetek meg.

 

A témáról:

 

Mondom: higgyetek abban, hogy 1925-ben megrajzolt lila háromszögek mozgatják a világot, semmi más. Az, hogy 2002-ben ki is lett egészítve, és az egyik ciklus üti a másikát, de mindkettő igaz egyszerre... hab a tortán. Lehet abban hinni, hogy a világon semmi sem érdekes, csak ezek a vonalak, és hogy a valóság van alárendelve a vonalnak, nem a vonal a valóságnak.

 

Ami engem illet, nem hiszek ebben. Abban, hogy bizonyos trendvonalak elég jól közelítik a valóságot egy adott időintervallumban ilyen és olyan peremfeltételek megléte esetén... abban hiszek. Hogy a Kondratyev-ciklus nagyon jól közelít *bizonyos dolgokat bizonyos intervallumban* ebben is gond nélkül hiszek.

 

Abban, hogy a jövőt egy ilyen lila biszbasz határozza meg, teljesen függetlenül minden más történéstől... hát abban nem hiszek. De te nyugodtan hihetsz benne, szerintem senkit sem zavar. Engem biztosan nem.

Előzmény: Törölt nick (80381)
RónaLD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80382
Hát ha ilyen számmisztika valósnak bizonyul akkor az egyetlen tudományos magyarázat az, hogy egy New-York-Telaviv tengelyen forgó kabbalista manipulálja az árakat.

Én hajlamos is vagyok elfogadni a magyarázatot. Jó kis sci-fit vagy krimit is lehetne írni a témából.
Előzmény: hanyattesett (80376)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80378

Jó. Nekem mindegy. Akkor mindenki hazamehet, kár a gőzért. Úgyis az lesz, amit a lila mutat. Ha lesz hozzá nyersanyag és energia, ha nem. Az mindegy. A vonal a lényeg.

 

Kíváncsian várom a hatalmas felfutást 2020 körül. Szerintem akkor lesz a legcudarabb a helyzet, eszerint meg akkor jön a konjunktúra. Hát majd meglátjuk. Azt gondolnám, hogy kellene hozzá egy rakás olyan dolog, ami mind-mind nem lesz, de hát a csoda tudja. Lehet, hogy a lila vonal azt implikálja, hogy hozzuk a gázt a Titánról, és behajózzuk Budapestre vízibusszal, amint azt Berci annak idején megénekelte.

 

Kizárva semmi sincsen.

 

Ha viszont a lila vonal a jövő, akkor tényleg kár beszélni róla. Akkor az meg vagyon írva, nincsen mit tenni. Konyec filma.

Előzmény: hanyattesett (80375)
Zottjoghurt Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80377
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80376
Mi van a dolog hátterében? Mi kényszeríti a kék vonalat, hogy kövesse a lilát?




Előzmény: hanyattesett (80375)
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80375
Én nem HISZEK benne, hanem LÁTOM hogy beteljesedik.
Nagy különbség.

És ugyan áruld már el, mi kényszeríti a kék vonalat a lila mellé? Merthogy ott van, azt gondolom nem vitatod.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80374)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80374

Szerintem olvasd el még egyszer, amit írtam. Rendszerekről, alrendszerekről, valós részhalmazról beszéltem. Okról, okozatról, szükséges de nem elégséges feltételekről. Nem pedig puszta véletlenről.

 

Nem fogom még egyszer leírni, mert már leírtam, tehát ugyanolyan egyszerűen tudod azt elolvasni, mint emezt tudnád.

 

Ha abban akarsz hinni, hogy 1925-ben felrajzolt háromszögek egy az egyben meghatározzák a jövődet... OK. Higgy benne. Ha abban akarsz hinni, hogy a koronás ciklikusság pontosan 8.6 év, akármi is történik... OK. Higgy abban. Ha a két ciklus üti egymást (márpedig igen, üti: az egyiknek 2015-nél, a másiknak 2018-nál van lokális minimuma), mégpedig úgy üti egymást, hogy az egyik (elvileg) a másikból van származtatva... tehát ha van ez a nyilvánvaló, szemet kiszúró ellentmondás, de az téged nem zavar a tisztánlátásban... ne zavarjon.

 

Akkor bizony ez a lila vonal a jövőd. Mondom: hagyj fel a továbi olvasással, felesleges. A lila vonalat ábrázold milliméterpapíron, benne van a megváltás.

Előzmény: hanyattesett (80370)
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80373
(Monday 3/13/2002 PM):

The next chart below is the DJIA - GOLD ratio.

ezt keresd és itt

http://www.geocities.com/WallStreet/Exchange/9807/Charts/SP500/Outlook_0310.htm
Előzmény: tnsnames.ora (80372)
tnsnames.ora Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80372
Én próbáltam visszakeresni az ábra előzményét itt a topikban, de nem találtam se szöveges magyarázatot, se cikket, se linket.
Hogy jött ki az a rózsaszín függvény?
Előzmény: hanyattesett (80371)
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80371
Világkép okán ignorálsz valamit, ami pedig már megtörtént. Ignorálod a történelmet. Vagy, ha időben visszamegyünk 2002 márciusáig, amikor az a vonal be lett húzva, akkor esztétikai okból ignorálod a jövőre vonatkozó előrejelzést. Azt a jövőre vonatkozó előrejelzést, ami időközben be is bizonyosodott.

Mert azt azért ismerd el, hogy 2002-ben ugyanilyen fenntartással fogadtad volna a képecskét, ami pedig azóta bebizonyította a létjogosultságát.
Engem az érdekel, mi lehet a dolog OKA, mert elismerem, hogy történt egy s más, ami komoly magyarázatra szorul.

A dolog "primitívsége" különösen figyelemreméltó. Hogy egy vonalzóval meghúzgált koronaalakot rá lehetett illeszteni a múltra, oké, de, hogy ez 2002-ben kirajzolta ÉVEKRE ELŐRE a JÖVŐT !!!!! az mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

És nem akármilyen jövőt jelzett előre, hanem a TŐZSDÉT és az ARANYAT.

Még nem láttam ilyen megbízható előrejelzést ezen dolgokra és nem tudom elhessegetni őket, csak mert a világszemléletem nem lel rá kényelmes magyarázatot.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80369)
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80370
Tehát amit látunk, az puszta véletlen.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80369)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80369

Értelmetlen.

 

Ha valaki abban akar hinni, hogy a gazdaság ciklikussága független a gazdaságot alakító, befolyásoló tényezőktől... azaz hogy a gazdaság csak és kizárólag önmagától függ... higgyen benne. Engem nem zavar, sok ember van, sokféle dolgot hisznek. Arról sem szoktam senkit lebeszélni, hogy horoszkópot készítsen, hiszen ha megfelelő szögben tartod a papírt, általában *van benne valami*.

 

Ebben az esetben ellenben teljesen felesleges híreket olvasgatni meg itt a topikban dumálni a dolgokról. Elvégre Kondratyev már 1925-ben leírta, hogy mi lesz 2019-ben. sőt, ez a másik faszi még ilyen koronára emlékeztet, 8.6 évenként ismétlődő, a pi-t magában hordozó ciklusokra is felszabdalta.

 

Akkor nem kell más, csak egy pontos kalkulátor meg egy milliméterpapír, és mindent tudsz. Kár róla beszélni.

Előzmény: hanyattesett (80349)
Zottjoghurt Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80368

kozmetikák-tusfürdők gyártásával

 

:)) lényegében vegyszerkeverés.. semmi több.

Előzmény: krezidiesel (80367)
krezidiesel Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80367

Külön udvaruk van mert nem csak a kecskék de a birkák, de még a lovak is hazavágnak minden fát. Ha mégis van a területen akkor körbe kell keriteni szögesdróttal, villanypásztorral. Durván , mert a kecske ravasz állat...

Az udvarukban csak egy öreg diófa úszta meg, a többiről lehántották a kérgét.

A kecskeszappan érdekes lehet, mert sok kecskehájam marad a vágásokból és nem tudtam még miképp hasznositani. Van egy cimbim aki kozmetikák-tusfürdők gyártásával foglalkozik majd kifaggatom. Öreganyám főzött annakidején szappant  a tanyán gyerekfejjel láttam is. A fahamut egész télen gyűjtötték, az is kellett hozzá, ennyire emlékszem. Meg hogy sokmindent lehet bele keverni, hogy legyen egy kis illata (pl levendulát), de akkor is alapvetően a mosószappanhoz hasonlitott. 

A szalámit is  a fahamuval töltött faládában tárolták nyáron.

Előzmény: Arma Gedeonka (80321)
dajtás Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80366
Alapmű végtermék és ivóvíz kezelésre:

Víztisztítás

Saját házamban már csak száraz WC lesz, príma komposzt lesz a rózsáknak :)
krezidiesel Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80365

Esővizet tudsz gyűjteni, házi vizművet (hidrofor) tudsz venni 50eft-ért már jobb fajtát is. Forditott ozmozis szűrővel meg tudsz ivóviz minőséget szűrni.

De áramszünet esetére be kell szerezni egy kézi szivattyút ami tud legalább 3 bart előállitani és akkor működik a membrános szűrő.

(mint a Waterword-ben)

Előzmény: Plannie (80306)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80364

"Véletlenül most láttam egy blogot, ahol filoszemiták és zsidók bizonygatják..."

 

Eszembe jutott rólad egy vicc:

 

1910 nyarán egy kis galíciai faluban leszáll a vonatról valaki és megkérdez az utcán egy szakállas, kaftános, pajeszos, fekete kalapos embert:

 

- Nem tudja véletlenül, hol van itt a zsinagóga?

 

- De, véletlenül pont tudom...

Előzmény: Arma Gedeonka (80359)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80363

"11, ha az emlékeim nem csalnak az egyik zsidó maradt "

 

Eddig aszittem, az volt az egyetlen katolikus a többi jehovista között. Pragmatikusan kiegyezett a hatalommal, utána megbánta bűneit, és minden rendben volt. A többiek meg csak álmodoztak...:-))

Előzmény: Törölt nick (80352)
Zottjoghurt Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80362

Pálmaolajból csinálhatsz is szappant, 100x jobb, mint a bolti vacak.

Pálmaolaj=a bolti fritőzolaj, 5L kiszerelésben is van (lényegében zsír, mert nem folyékony). Ha kicsit megspékeled kókuszzsírral (bioboltból) akkor még habzani is fog veszettül, ami a bolti vackokra nem jellemző.

Vegyszerboltból tiszta NaOH kristály, ami a végtelenségig elég. 1kg.

Szinezéknek ott a titándioxid-fehér a hobbifestő boltból. A boltit is ilyennel színezik. Illatolajat is lehet találni, ha zavar a nyers szappanszag.

Előzmény: Törölt nick (80320)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80360
Erről van szó.
Előzmény: Törölt nick (80358)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80359
Véletlenül most láttam egy blogot, ahol filoszemiták és zsidók bizonygatják, hogy a zsidókban a diaszpórában genetikailag feldúsult az ész.
Tudom, hogy nem érdekelnek, csak mondom, megadhatom bárkinek a forrást...
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80347)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80357
Antimagyar propaganda. Mintha nem tudnátok, hogy az illető magyar volt!

(Szexmisszó: "Talán még Madame Curie is nő volt?!")
Előzmény: kilenctizenegy (80350)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80356
Ezért jött létre a házastársi KÖTELESSÉG fogalma? :-)
Ugyanmár, ne izéljetek, ha mindenki büdös volt, akkor ahhoz viszonyítva minden OK volt.
Az állatvilágban is szokás, hogy a nőstények feromonokkal hívják fel magukra a figyelmet, néha több kilométeres hatókörben.
Előzmény: Törölt nick (80354)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80353
Kell asni egy kutat es kesz. En se ertem ezt a mizeriat.
A kutvizet meg lehet szurni homokkal es faszennel, utana forralas = KESZ. Desztilallni is tok egyszeru csak egy godor meg egy folia kell hozza, aztan lehet belole teat fozni.

Ha ekkora Mad Max van akkor nem kell fosni a nitratoktol, ha abbahagyjak a mutragyat akkor az kiurul magatol a talajbol.
Előzmény: dajtás (80344)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80350

"Holott mindössze egyetlen zsidóról tudok, aki valóban képes volt a vizen járni... és még abban az egyben sem vagyok teljesen biztos. "

 

Ráadásul az is kikeresztelkedett és tizenkettedmagával antiszemita polgári kört alapított. :-))

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80347)
hanyattesett Creative Commons License 2009.02.23 0 0 80349
Rajzold.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (80348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!