Még annyi kiegészítés, hogy a Tisza pu. alatt nem messze van egy folyami rakodó a kikötő feletti szakaszon, a Boszorkány-szigetnél, ahonnan a Tiszából kitermelt homokot és kavicsot lehet kirakni. No nem vonatra, hanem teherautóra.:-)
Kaptál kettőnktől is, csak azt nem tudom, hogy minek, ha nem érdekel.:-(
"A pályaudvar a Tisza mellett van. Gondolom, kikötő is van ott.
Rosszul gondolod.
"1. Mekkora ott a hajóforgalom?"
Mivel nincs kikötő, ezért semekkora.
"2. Mekkora és milyen teherforgalma van a Tisza pályaudvarnak?"
Minimális.
A medencés kikötő onnan délre kb. 1-1,5 fkm-re található. A kikötőbe ugyan vezet iparvágány, de nem a Tisza pu.-ról, hanem Szeged-Rendezőről. A vágányt nem használják, mivel a kikötő kiszolgálása - V42 515 nagy örömére:-) - közúton történik.
>Amúgy meg ha valaki nem tud elmenni messze kirándulni, akkor elmegy vonattal egy közeli helyre, így a helyi gazdaságot támogatja, nő a vasúton a forgalom, ... Ennek némileg ellentmond, hogy amikor az olajválság alatt a hétvégén nem volt szabad autózni (az akkori) Nyugat-Németországban, mindenfajta turistaforgalom a tizedére esett.
>Azért a német vasúti közlekedést ne hasonlítsd a magyarhoz, ... Egy napon sem említem őket. Ha a német vasutat hétfőn említem, a magyart legkorábban kedden, de inkább csak szerdán.
> ... a gyerekek többsége meg szeret vonatozni. Az igaz. A szülők meg utálják a gyerekeknek kellő néhány tíz kilónyi cuccot felcipelni a vonatra.
>Viszont minél magasabban van a teteje, annál több probléma lesz a súlypont magasabbra helyeződéséből, ... Hát igen... Üres, emeletes konténereket vittek egy széles, sekély folyó fölötti, felső pályás hídon. A szél úgy belefújt néhány tízet a vízbe, mint a pinty... De nagy baj nem történt, senki sem sérült, a konténerek sem úsztak el a sekély vízben, szépen kiemelgették őket egyenként. Csak a forgalom állt le ott vagy fél napra.
"Legkevesebb 6,5-6,6 méterre magasodik a sínkorona fölé. Nagy látvány!"
Nem kétlem. Viszont minél magasabban van a teteje, annál több probléma lesz a súlypont magasabbra helyeződéséből, és hamar kimerül az alagutak "szirmosításának" lehetősége, a felüljárók "alápolcolása". Maradnak az olyen helyek, ahol semmiféle tereptárgy, műtárgy nem zavar, és felsővezeték sincs. Továbbá nincs ív (túlemelésben megálló jármű vs. súlyponti helyzet). Ha olyan piszok szerencséd adódik, hogy két kikötő között, vagy a felhasználási helyig végig ilyen a pályád, akkor nyertél.
"A múltkoriban szóbajött a Tisza pályaudvar (Szeged). Akkor már rákérdetem, de nem kaptam rá választ, "
Kaptál többet is.
"ezért nem olvastam vissza azt a napot."
Akkor érdemes válaszolni a kérdéseidre?!
"Jelenleg mekkora ott a forgalom? "
Nagyon gyér,mérlegelés folyik,van egy cég akinek rendszeresen jön pár magánkocsi,a Sole rakodik tejet,alklmanként pár konténer.Megszünt a vámudvar az Unióba lépéssel.
" Mennyi árut raknak át vasútról hajóra vagy fordítva?"
Tisza pu.-n semennyit,fizikaliag lehetetlen.Kevered a medencés kikötővel.?
"A pályaudvar a Tisza mellett van. Gondolom, kikötő is van ott."
Hol?A Tisza mellett igen,de a pu.-tól kb. 1 km-re délebbre.
"2. Mekkora és milyen teherforgalma van a Tisza pályaudvarnak?"
Ha egészségesen él az ember, akkor lehet emelni a nyugdíjkorhatárt, ha meg betegesen él, akkor meg elmegy a pénz a kórházi kezelésre meg a társadalombiztosításra.
Ha nem autóznak vasárnap: nem fizetik az üzemanyagban (útdíjban) az adókat, sokan vonattal nem indulnak el (ezt nálunk úgy általában, vagy 2-3 gyerekkel nagyon is megértem),
Azért a német vasúti közlekedést ne hasonlítsd a magyarhoz, a gyerekek többsége meg szeret vonatozni.
A cikkből kiderül, hogy azért ezt nem véglegesen gondolják, hanem emelett ösztönözni akarják a koromszűrők beépítését vagy az elkerülőutak építését.
Amúgy meg ha valaki nem tud elmenni messze kirándulni, akkor elmegy vonattal egy közeli helyre, így a helyi gazdaságot támogatja, nő a vasúton a forgalom, a a vasútállomás menti sörözőkben is többen ülnek majd, ha nem vezet valaki, akkor nyugodtan ihat, ezzel növekszik a sörfogyasztás, és az ebből származó adóbevétel. Kevesebb lesz a baleset, így az ezzel kapcsolatos intézkedések költségei is csökkennek, valamint kevesebben kerülne a traumatológiára, így a betegbiztosító zsebében is megmarad némi pénz. Kevesebb dugó, kevesebb stressz, egészségesebb élet. Nem beszélve arról, hogy a kevesebb környezetszennyezés is javítja az életminőséget, mi hosszú távon pozitív hatással van a társadalomra.
>Betilthatják a németek a vasánapi autózást Azért ennek alkalmazását erősen megfontolandónak tartom.
Ha nem autóznak vasárnap: nem fizetik az üzemanyagban (útdíjban) az adókat, sokan vonattal nem indulnak el (ezt nálunk úgy általában, vagy 2-3 gyerekkel nagyon is megértem), ahova mentek volna, ott nem fogyasztanak, tehát csökken az idegenforgalom/vendéglátás bevétele, mivel az autók jogosultsága csökken, csökken az áruk a kereskedőknél, azoknak csökken a bevételük, tehát kevesebbet adóznak, a csökkenő adóbevételeket kompenzálandó emelni kell az ÁFÁt, az SzJAt, aziparűzési adót és ismét drágul a gáz.
Ezt a hirdetményt ajánlom mindenkinek eltenni, aki részt szokott venni 10 vs 16. vitákban. Tehát IC a 10esen végig Csörgővel, megállás nélkül 1:32, gyorsvonat megállásokkal, gépcserével 1:45, IC a 16on, csornai gépcserével 1:22.
Az ilyen konténereket sinek között csúsztatják le a hajók gyomrába.
A hajókat önmagában nem tartom olyan ellenségnek, mint a kamionokat. Maximum a hatalmas tájromboló vízlépcsőrendszereket építésének nem örülök, főleg ha természetvédelmi területre kerülnek.
Ha már hajó. A múltkoriban szóbajött a Tisza pályaudvar (Szeged). Akkor már rákérdetem, de nem kaptam rá választ, hacsak nem kedden, mert akkor nem voltam itthon, és ezért nem olvastam vissza azt a napot.
A pályaudvar a Tisza mellett van. Gondolom, kikötő is van ott.
1. Mekkora ott a hajóforgalom?
2. Mekkora és milyen teherforgalma van a Tisza pályaudvarnak?
Ha már Schönes Wochenende Ticket: A DB honlapja szerint rá kell írni a nevet az utazás megkezdése előtt. Gondolom, sokan voltak, akik visszaéltek ezzel a kedvezménnyel. Pl. átszállás esetén a lebukás is elkerülhető volt.
Egy kérdés ezzel kapcsolatban:
A szabály szerint a csoport menetközbeni kiegészítése tilos. De mi a helyzet ennek az ellenkezőjével? Furcsa lenne valakit nemutazásért megbünteni.
Amúgy ez az intézkedés tényleg jogos, mert odakint láttam jegyvadászokat, akik Ticket-et akartak kérni a vonatról leszálló utasoktól.
1. Továbbutaztunk.
2. Jegygyűjtő vagyok.
3. Nem szívesen támogatnám az ilyen kiskapukat ebben az esetben. (Hosszabb távon visszaütne a dolog.)
Nekem szegezted kételyeidet igy nekem kell erre válaszolnom. Nem kétlem, hogy a jószándék vezérel, de meg kell értened, hogy a közúti jármüvek menetfizikájától
a vasútijármüveké teljesen eltér. A vasúti szerelvények, kiváltképpen a tehervonatok
fékutja jelentösen rövidült az elmúlt 80-90 évben. Akkor a teherkocsik jellentös
részén nem volt fékberendezés sem, így a fékes, és fékkel nem rendelkezö
kocsikat vegyesen kellett elrendezni, gyakran fékkocsikat is csatoltak a szerelvény végére. Ezek nehéz, kövel megpakolt fékes kocsik voltak. Ezekben az idökben
a lassabb, és könyebb tehervonatoknak is hosszabb volt a fékútjuk mint a mai
gyorsabb, és nehezebb tehervonatoknak.
Egy mai 1600 tonnás tehervonatot olyan modern villamosmozdony mint a
például a Taurus, 120Km/h-val képes vontatni. A modern teherkocsik is ilyen
sebbességre készülnek. Ezt csak azért írom, hogy érezd, milyen hatalmas
mozgási energiát kell felemészteni fékezés során. A fékutat csak futurisztikus,
>A tengeri forgalomban használt ISO konténerek szélessége 8' azaz 2438 mm. Kicsit OFF, de nem annyira, hogy v_peti megharagudjon érte :))
Az ilyen konténereket sinek között csúsztatják le a hajók gyomrába. Ha a darus melléteszi és sérül a sín, a javítási idő akkora veszteség, hogy csak nagyon jó darusokat alkalmaznak. Azt hallottam, hogy ezeknek évi 200 000 USD a fizetésük.