Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nekem azt mondta, hogy ők gyártják. Én simán elhiszem, mert azért egy inverter nem lehet akkora kihívás, hogy egy felkészült szakember ne tudná legyártani. Szerintem ennél bonyolultabb dolgokat is gyártanak Magyarországon. De tény, hogy nem jellemző. Szerintem csak annyi a titok, hogy Kínából olyan olcsón be lehet szerezni a gépeket, hogy annyiért nem éri meg itthon forrasztgatni. Az sem ördögtől való dolog, ha pl. bizonyos alkatrészeket, paneleket máshonnan szereznék be. De azért a három év garancia az sejtet valamit a minőségről. Csak ne lenne olyan messze.
Ez a honlapjuk, régóta gyártanak trafós gépeket. Nagykőrösön egy családi ház mögött van a műhelyük. Annak idején küldött képeket a co gépük összeszereléséről, belsejéről. Nekem is szimpatikus volt mikor beszéltünk, de már ők is kezdenek kínaiasodni. Az utcánkban a kasztnisnak is tőle van gépe, kb 4éves de még trafós. Ezt az inverterest kb 1éve gyártják, erre én is kíváncsi lennék mert ugye igazi magyar inverterest még nem láttam.(csak átmatricázott kínait, kuko, Weldi)
Beszéltem a hirdetővel, ők gyártják, szimpatikus volt. Egyfázis, 2T/4T, szakaszos üzemmód, visszaégésgátlás stb. Állításuk szerint C16-ról simán megy. Van nekik trafós is, de az úr szerint az azért bekapcsolásnál meghúzhatja úgy a rendszert, leverje a 16-ost, az inverteresnél ilyen nincs. Ipari felhasználásra is ajánlják és így is 3 év garanciát adnak.
Hát én sem sparhelt-ba dugom be a pákám a parázsba mert szintén elektromossal rendelkezem. ) Te aztán nagyon precízen megcsinálod. Én csak réz sarút használok mert azt le is tudom forrasztani rápréselés után. Bepréselés előtt nipolán csövet húzok a csatlakozáshoz majd forrasztás után ráhúzom. Remélem jól írtam a nipolánt én így ismerem régimódi elnevezés. )
Ismerem a zsugor csövet is. Egy két esetben használtam is de nem ennél. Majd modernizálok már, tudom nem ártana hiszen beszereztem én inwerteres hegesztőgépet is. Viszont illő lesz már roppantó fogót és készletet is beszereznem. Mindig jó a háznál az ilyen, sokszor volt rá szükségem.
Mindenhol ahol csavarral szorítod össze a kábelt oldalról.
Kivéve ha szemes forrfül kell a végére, példáol a motorok csatlakozó csavarjai alatt, ott jobb egy rendel saru, teljes körrel vagy villásvégű kábelsaru.
Ez egy szuper ipari dugalj tábla. A fázis sorrend bekötés ennél lényegtelen. Akkor van jelentősége amikor nem megfelelő irányba forog a motor. Abba az esetbe viszont elég a motorhoz csatlakozó dug.villába fázist cserélni. A motor kapocs bekötésnél én is sarut használok hiszen az biztonságos megoldás. Amikor vettem egy használt gyalugépet rögtön ezt a megoldást alkalmaztam mert a csupasz sodrott rézvezeték volt leszorítva az anyával ami viszont okozhat problémát. A vezeték végnél a réz hüvelyt csak lustaságból nem használtam eddig mert egyszerűbb volt forrasztani. Nekem az is tökéletesen megfelel, de majd fogok beszerezni olyat is.
A kicsit kipróbáltam, mivel csak 1db 32A 5pól van fent jelenleg így azon.
Ott a zöld világított. De mivel mind a 4 aljzatba ugyanaz a fázis van bekötve L1 nek l2 nek.... nagy eltérések nem hiszem, hogy lennének.
Jó ideje szerelek, igaz papír az nincs róla. Meg hobbi gyanánt javítok ipari fényforrásokat, a teljes műhely elektromos rendszerét is én terveztem, készítettem el.
Pl.: Egy saját gyártású csatlakozó szekrény:
(Ez van a műhelyemben.)
Itt nem is az volt a probléma, hogy hogyan kell bekötni, egy aljzatot, csak még ilyen műszert nem láttam.
Meg egy rendes testcsipeszt,meg pár méter hegesztőkábelt, mert ezt a gépet 2x1,5m test, és elektródafogós kábellel adják :-( Még cipőfűzőnek is rövid. A dugók, meg az elektródafogó jók, de a csipesz az egy vicc, a kábel meg rövid. A MIG pisztoly az oké, az 3m.
40-100A közt használható, 0,8-as a huzal, ugyan mély beolvadása van, de se a nagyon vastag se a nagyon vékony anyagra nem jó 2-6mm anyagvastagág közt használható, de a szakítószilárdsága/ütőmunkája alul marad a tömör huzalénak. A varrat felülete olyan pikkelyes mint a bevont elektróda, salakot drótkefézni kell. Kevésbé érzékeny a rozsdára mint a tömör huzal.
Pozitívumok hogy könnyű használni, gyors.
Kertkaput, zártszelvényeket, idomacélokat, betonvasat ...szóval ilyen egyszerűbb ház körüli dolgokat szinte gyakorlatlanul is meg lehet oldani (persze mérlegelni kell hogy erre meg nem a legolcsóbb technológia, mert 13-15000 Ft a 4,5kg huzal) de nagyobb horderejű munkára - mint a hasító - nem alkalmas.
Én szeretem, de egyre kevésbé használom. Szinte csak olyankor ha a műhelytől távol kell megoldani valamit. Pld leszakadt kapupánt. A tömör huzal szebb eredményt, a bevont elektróda meg nagyobb szilárdságot ad.
Nem vagyok túl jó bevont elektródából, de holnap késő délután tudok csinálni egy 2-3 perces videót róla ha az segíthet a döntésben. (csak rutilos elektróda van itthon, ESAB OK 46.16, és ER23)
Van benne kakaó, elég szinte mindenre. Nekem majdnem 3 éve megvan.
Nekem már kapott egy kis "tuningot" 3 év alatt (kivezettem az előtolóról az előlapon a vezetéket hogy egyszerűbb legyen polaritást váltani, meg kapott hátul egy lyukat hogy külső dobról is tudjak huzalt bevezetni) meg átfestettem hogy jobban passzoljon a többi cucchoz.
Gyári állapotban is tökéletes ki gép annyi pénzért.
Van róla egy csomó videó a youtube-on, régi is, új is... ez pld ma délelőtti porbeles.