Bocsi, de akkor a Trudiról volt szó... Szóval akkor Gréti (OK?). Ha már arra jársz, nézd meg a villányi akciót is, amiről a múltkor írtam, bár azt nem tudom, meddig tart. A Thummerer Bertram is jó, 599 Ft, csak az kicsit vékonyabb, nem olyan testes (Blauburger-Kékoportó), már a fajtái miatt is. A Módos bort meg könnyen megtalálod, eléggé feltűnően kék a címkéje.
Már másnak is megírtam, hogy a Gertit nem szeretem. Tehát Gertrúd v. ami ugyan helytelen, de a legtöbben Grétinek szólítanak.:))))
Régóta tervezem, hogy megnézem a solymári Auchant, hisz közel van, de most egészen biztos, hogy még a héten elmegyek. Valahogy ott rögtön megkóstolom és akkor vehetek többet ha ízlik.
Tegnap vettem a solymári Auchanban egy üveg Szekszárdi Statio cuvée-t (2003, Kékfrancos-Cabernet-Merlot-Kadarka, 13% alk.) Módos Ernőtől. 699 Ft volt, ma este megittuk. Eléggé intenzív illata van, a Cabernet dominál benne. Ízében főleg a Cabernet és a Merlot jelenik meg, a Kadarka inkább csak pikánsabbá teszi. Ennyi pénzért elsőrangú itóka.
Tegnap vacsorára voltunk hivatalosak a barátomékhoz.Ők Erdélyben születtek ,így erdélyi báránygulyás volt a vacsora.Íme a recept.:
Jó sok hagymát némi olajon üvegesre dínsztelni,bele a felaprított bárány ,a bogrács aljába a csontosabja rá a színhús.Tovább sütni.Sergetni/kavarni szentségtörés/.Mikor már lebarnult a hús és levet eresztett hozzá a pirospaprika.Óvatosan sütni ,nehogy megégjen a paprika.Mikor kieresztette a színét mehet hozzá a 2-3 deci bor meg a víz.Bors ,őröltkömény,só,erőspaprika.Mikor a hús már elérte a 3/4 fővést mehet hozzá a zúzútt fokhagyma ,valamint a kertben frissen tépkedett zöldfűszerek,úgymint:lestyán ,rozmaring ,borsfű,kakukkfű.
Ezután ,megy hozzá a krumli 3-4 babérlevél társaságában.
Szerencsésnek mondhatod magadat,ugyanis a földkerekség legfinomabb pecsenyéjéhez jutottál:-)).A bárány-birka-marha -vadkacsa-őz "ötösfogat" egyik zászlóshajójához.Ezen ételeknek ugyanis fűszerezés nélkül is van íze.
Már többször sütöttünk-főztünk bárányt.Főzés kérésed szerint kilőve/pedig a pörköltje és zöldfűszeres gulyása is nagyon finom/
Na akkor.Én a helyedben kihasználva a a jó időt egy grillezést választanék,de ha esik ugyanezt sütőben is megcsinálhatod.Mivel a bárány gyenge hús hamar elkészül.
A húst tetszés szerint darabokra vágod/a csontokat fűrésszel,mert szilánkos/
Aztán a következő fűszerekkel pácolnám:zúzott fokhagyma,olivaolaj,bazsalikom,tárkony,só,bors,oregánó,csipet kakukkfű,némi citromlé,ha van szójaszószod azzal sem rontod el.Megöntözném borral és vagy egy napig a hűtőbe érlelném.Aztán grillen megsütni.Köretnek alufóliában sült krumpli,vagy krumplipüré,fokhagymamártás és/vagy vadasmártás,savanyúság mondjuk kisdinnye.Italnak természetesen a saját boraidat javaslom.Ilyen ételre lehet is inni.Jó étvágyat!!!Ja és a másik fórumon légyszíves képes beszámolót közzétenni!!!
Vazze ,de éhes lettem,még jó hogy van kakaspörkölt a hűtőben.
Szóval tegnap ittunk Szt István 2003-as pázmándi Cabernet Sauvignont... Direkt ezért vettem egy üveggel. Nos, rossznak nem nevezném, de kevésbé jellegzetes, illatban, zamatban és színben is kissé visszafogott. Utána ittunk egy Szekszárdi CS-t is, a Vináriumnak palackozva, 2002-est. Ég és föld. Eleve sokkal sötétebb, illata és íze is markánsabb, jellegzetesebb. A Szt István max. 5-600 Ft-ra jó nálam. Akkor már sokkal inkább a Thummerer Bertram cuvée. Az Auchanokban többnyire 600 Ft körül kapható (Budaörs, Soroksár, Dunakeszi - a Solymáriban kicsit, a Savoya parkiban sokkal drágább). 1000 Ft alatt nem sok versenytársa van!
800 körül... A Szt. István Korona annyiért kicsit sok, az Egervin is. Akkor már inkább a Mátra Hill (Szőlőskert), a Misebor (bár az 900 és 1000 között van) vagy a Teleki. A Mátra Hillnek egyébként van egy CF Barrique bora is, az is 900 körül és az is jó. Szerintem jobb, mint a CS.
A Teleki Cuvée (mostanában a 2004 -es évjárattal lehet leginkább találkozni) nekem az egyik kedvencem, jó minőség megfizethető áron. Szerintem az ezer Ft alatti szegmens legjobb vörösbora.
Egervin és Hungarovin borokat senkinek sem ajánlok.
A Feindl nekem úgy rémlett, hogy valahol kínáltak már meg ilyennel és akkor megittam, de ez most förtelmes. Mégegyszer nem próbálom ki. Meglehet, hogy csak ez az 1 üveg rossz.
Mielőtt borkészítésre adtam a fejem, jártunk már így. 6 üveg ugyanolyan cimkézetű borból 5 jó volt 1 nem.
Hozzánk, mivel már az erdő szélén lakunk, nem hoznak prospektusokat, ahhoz lusták.
Hmmm... Egervin nekem igen kétséges. Igaz, a "sima" Egervin kékfrankoshoz (3-400 Ft/palack) volt szerencsém, hát valami förtelem... Még a csapba sem, legfeljebb a WC-be... A Szt. István Korona sem egy nagy durranás. Ehhez képest, hogy a Feind csapba való... A fehér boraikat elég jól ismerem, azok nagyon jók, a "Villa Quaiar" Merlot-jukról meg jókat olvastam. Nem hibás volt? Különben talán életem legjobb fehérbora is tőlük való, 2000-es különleges minőségű (késői szüret) száraz Királyleányka. Valami felséges volt! Mit holmi illat, meg zamat, meg lecsengés! Maga volt A BOR!
Különben az Auchannak van egy szórólapja nov. 24-30ig, egyik oldalán 15 villányi vörösbor. CS-ok:
György-Villa 1199 Ft
Gere Tamás 1899 Ft
Gere Attila 2399 Ft
Teleki (Csányi) 699 Ft
Vylyan Classique 739 Ft (ez olyan Tesco-féle, az Auchannak palackozva)
Vylyan Barrique 1899 Ft
Viniqum 469 Ft
A Viniqum és az olcsóbb Vylyan kivételével bármelyik jó lehet, a Teleki is. Az olcsóbb Vylyan csak azért nem, mert ott van a Teleki, amelyik hasonló lehet. Egyébként az olcsó Teleki borok is elég jól ihatók, köztük elsősorban a Cuvée (ha jól emléxem, CS-Merlot).
Thummerenek van egy olcsó, de igen jól iható bora, a Bertram Cuvée (Blauburger-Kékoportó). Ez olyan "bolondbiztos" bor, ha nincs éppen más ötlet, nyugodtan meg lehet inni. Általában kb. 4-5 év után kerül boltokba, most a 2001-es kapható. Ezt még nem kóstoltam, kissé félek is tőle, mert állítólag 2001 Egerben hírhedten rossz évjárat volt, de a barátom szerint a '01-es Bertram is rendben van. Ára mindenütt 1000 alatt marad, de az Auchanokban 600 körül mérik (de nem mindegyikben egyformán!).
Kösz. Eger v. környékéről csak a Thummerer CS-t kóstoltam, nekem nem igazán ízlik. Vettem ugyan náluk, érlelek is 1 üveggel több, mint 1 éve, lehet, hogy az majd jobb lesz. A pincéje Noszvajon szuper, egy látogatást megér.
Apósommal este nekiláttunk vagy 5 mázsa alma lezúzásának,én tekertem a répaszeletelőt.Közben hogy-hogy nem megittunk vagy 3 liter kékfrankost.Mikor végeztünk,már emelkedett hangulatban,irány a pince: kóstoljuk meg a furmint murcit!-felkiáltással.Itt aztán addig elemeztük a murcit,hogy sikerült jól bekávézni.
Jut eszembe! Szekszárdról kóstold meg a Szt. Gaál CS-ját, a CF-juk nagyon érdekes. Mátraaljáról meg a Szőlőskert Mátra Hill CS-nek van a hiperekben nagyon jó ára, 7-800 Ft.
Akárhogy is nézem, mindig valamelyik boglári CS-nél kötök ki. Most éppen azt akartam kérdezni, hogy mindenképpen az a fajta kell-e. Itt van pl. a Konyári-féle Ikon vörös. Az index mellékletében is írtak róla, és igen jól megdícsérték. Tényleg jó. Vagy a Szeremley Badacsonyi Óvöröse, az nekem pl. nagyon bejön (2003-as: Pinot-Bakator). De hát egyik sem Cabernet... :(
ha látok valamit, szólok (elég gyakran "shoppingolunk" a multiknál, és ott is lehet jót taláni- főleg a CORA-ban),
szoktam a netes árlistákat böngészni,
és végül van egy barátom, akinek van némi érdekeltsége egy szexárdi borokat forgalmazó cégecskében - de az ő borukat most nem ajánlom, a barátom szerint ugyanis túl sokat kérnek érte a minőséghez képest.