1968: Azért azt senki ne próbálja meg velem elhitetni, hogy pl. a Veszprém-Alsóörs vonalnak nem volt nagy forgalma. ..........."
traficc :
Nem is próbáljuk.
Csak nem volt.
Így egyszerűen.
.................hitetni meg azért nem próbáljuk, mert valakire hitet tenni az a hittérítők feladata.
Másodszor meg azért sem akarunk "hitetni" mert a vasútmániások egyik legnagyobb baja pont az, hogy túl sokat hisznek még így is, és túl keveset tudnak.
Lapozz visza ITT, 2001-re, amikor ITT, ugyanezt kérdezték már mások is, és akkor számokkal bizonyítittuk, hogy - ebben az esetben - a hitnek nincs valóság alapja.
Sőt ha elég szorgalmas vagy akkor a moldovai vasutas mondatok egy részének CÁFOLATÁT is megtalálod itt, ezen a topicon.
Ami különben nem Moldova hibája, mert Ő, akkor nem szak-könyvet írt, hanem irodalmi munkát.
Az, hogy az olvasók egy vagy nagy része ezt valóságnak fogja fel, az olvasó baja.
ugyanerre panaszkodnak a történészek is, mert egy-két történelmi tárgyú film után a KÖZ embber azt hiszi, hogy az események valóban úgy történtek meg mint ahogy azt a rendező neki bemutatja.
Tegnap volt egy kis riport a TV2-n a repülőgépfényképezőkről, a spotterekről. A Ferihegyi repülőtér szóvivője így nyilatkozott róluk: Nagyon jó csávók a spotterek, imádom őket. Ők a repülés képes krónikásai! Minket nem zavarnak és mi sem zavarjuk őket.
Vajon mikor fog a vasút szóvivője hasonlóan pozitívan nyilatkozni a vasútbarátokról? :-)))))
Komolyan mondom jó volt hallgatni, amilyen szeretettel beszélt róluk.
Ha ma is meglenne a Veszprém - Alsóőrs vonal, mekkora forgalom lenne rajt?
A régi vonal Balatonalmádit elkerülte, Alsóőrsön (Káptalanfüreden) érte el a Balatont. Innen lehetne számítani az utasokat. Mennyi a napi utasszám a 29-es vonalon holtszezonban? Ha a vonat Veszprémbe cammogna, azon se lenne több utas. A veszprémi szakaszt már biztos száműzték volna a város központjából, így mindentől messze haladna.
"Tudod van egy egyszerűen gondolkodó kisebbség, akik lusták az ismeretek megszerzésére és elmélyítésére, és gondolkodásuk, vagy ismeretfeldolgozási képessük kapacitás korlátjai miatt, 1968-ról csak a vonalmegszüntetések jutnak eszükbe.
Én ezt nem tartom olyan nagy bűnnek mint mások, mert egyszerű feladatok megoldására és végrehajtására ezek az emberek igen jól használhatók."
A vonalbezárásoknál gondolom, hogy alapos felméréseket végeztek a bezárások előtt, és amelyik vonalra mutatkozott valós piaci igény, azt meghagyták (pl: a Somogyszob-Barcs vonalnak csak a Nagyatád-Bodvica - Barcs szakaszát szedték fel (Bodvicáig nem megy vonat, iparvágányként üzemel), de a megmaradt 8 km-es szakaszon azért van rendesen forgalom). Íme egy szkennelt cikk a Pécs-Harkányfürdő vonal (63. sz.) utolsó járatáról:
Természetesen mindenki örülne, ha ezeket a vonalakat újra megépítenék, csak nem biztos, hogy minden vonal nyereséget tudna produkálni.
"- annyi mozdonyt vennénk 2006-ban mint 1970-ben"
Szinte az összes ma közlekedő mozdonysorozatot még a rendszerváltás előtt vettük (kivéve az 1047-es sorozat, illetve a remot sorozatok). És például lassan el kellene arról gondolkodni (szerintem), hogy mivel fogják kiváltani a több, mint 300 db V43-ast a sorozatból, mert azok is lassan elérik a "nyugdíj-korhatárt". (A Papagájok készítése szerintem nem megoldás a Szilik fejlesztése/kiváltása érdekében.) De a kiváltást írattam volna az M62 példájával is.
"- vagy annyit villamosítanánk, mint..........."
A villamosított vonalakat szintén a rendszerváltás előtt "csinálták". A rendszerváltás óta csak a 30-as alsó része, 20-as lett villamosítva (és még nem tudom, hogy van-e '90 után villamosított vonal). A 15-öst kihagyom, mert az már a GySEV Rt. érdeme.
traffic: remélem, hogy nem írtam hülyeségeket (egy-két tárgyi tévedéstől eltekintve).
A levelézés az imént az Indexen tett hozzászólásom kapcsán bonyolódott, melyben az ottani élményeimről számoltam be. Azt megküldtem a Tarifa Osztályra, hogy ne gonoszbrekekének kelljen, akik visszaküldték az Andrássy úti jegyirodába.
Tehát nem intézem el SEMMIT ott! Miért kéne elégedettnek lennem??????
Ez csak riport volt egyébként is! Amelynek, mint látjuk a MÁV Rt szerint nem igazán van tanulsága azon kívül, hogy milyen mocsokszemétbunkórohadék vagyok.
MÁS!
Nekem már van új Indóházam!!! :)))
A Blaha Lujza téren vettem a Rellayben, volt vagy 7-8 darab. Ez több, mint az előző havi 0...
"Egerszegnél emlegetik, hogy a helyi iparosság (akik akkoriban a város életét irányították) nem hagyta, hogy a Kanizsa-Szombathely vonal keresztülmenjen a városon..."
Erről én is hallottam, hogy a zalaegerszegiek nem engedték, hogy keresztűl menjen a vasút a városon. Ezért lett a 17-es és a 25-ös "nagy" csomópontja Zalaszentiván. Zalaegerszegnek meg jutott először a Boba-Alsólendva-Csáktornya-Varazsd vonal, majd később a Zalaegerszeg-Zalalövő-Hodo vonal.
Az Ön által megvásárolni kívánt díjszabások elárusítható példányai a közbeszerzési, és nyomdai munkálatok elhúzódása miatt, sajnos még nem állnak a Menetjegyirodánk rendelkezésére. Erről az irodánkban tett látogatása során tájékoztattuk, valamint arról is, hogy amennyiben nemzetközi menetjegyet vásárol az ehhez tartozó belső szabályozást - betekintésre - a rendelkezésére bocsátjuk. Erre azt a választ kaptuk, hogy nem kíván menetjegyet váltani, így utazási szerződéses jogviszony nem jöhetett létre. Ennek ellenére a munkatársaink - mivel közölte, hogy ebből szeretne dolgozatot írni- a kért anyagokat átadták, melyről Ön feljegyzéseket készített. Az irodavezető asszony és több munkatársunk is csak Önnel foglalkozott, minden segítséget megadtak, mely elvonta őket az egyéb szolgálati tevékenységüktől, ezért nagy meglepetéssel olvastuk a mostani megkeresését, melyben elégedetlenségének adott hangot. Köszönjük a megértését.
Tisztelettel:
Hódi Richárd MÁV Ügyfélszolgálat
Tisztelt Hódi Richárd!
Sajnos nem először tapasztalom a MÁV Rt részéről azt az "értetlenséget", amit egyes megkeresésem kivált. Erről "asztalának" korábbi tulajdonosa, a Call Center néhai vezetője is sokat tudott volna mesélni Önnek... (Egyébként személy szerint örülök a változásnak, Ön nagyságrendekkel érzékenyebb az utasok felvetéseire, mint hivatali elődje volt!)
Én megértem azt az "opjektív" nehézséget, hogy a nem létező díjszabást sem az Ügyfélszolgálat, sem a Menetjegyiroda NEM képes átadni. Ha ez a válasz "megnyugtatott" volna, akkor panaszlapot sem kellett volna kitöltenem...
A helyzet az, hogy az Önöknél rendelkezésre álló díjszabások GYAKORLATI tapasztalatok alapján inkább csak megtévesztésre jók, semmint TÁJÉKOZTATÁSRA.
Nem kevés energiánkat kötött le, hogy a MÁV ellenében létrehozzuk a nemzetközi vasúti díjszabások gyűjteményét. E munkánk során olyan mennyiségű anomáliára bukkantunk, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Így kezdeményezni fogom a Rendőrség, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, és a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatát a kérdésben. Nem él-e vissza a cég az erőfölényével, nem terhel-e büntetőjogi felelősség a nem létező díjszabások miatt stb.
E vizsgálatok véleményem szerint végre segítenek a MÁV Rt Személyszállítási Üzletágának Tarifa Osztályán dolgozó munkatársaival is megértetni, hogy az utasok tájékoztatása nem egyenlő a menetjegy kiadásával...
Higgye el, az Önök ügyfeleinek jelentős része velem ért egyet! Olvassa végig egyszer az Önönk, de még jobb, ha a Keleti pályaudvar panaszkönyvét.
Megjegyzem: 5 féle díjszabást kívántam megvenni önöknél. Ezek egyike 2002. decemberi. A MÁV egyetlen kijelölt elárusítóhelyén egyiket sem sikerült beszerezni! Ugye ez nem kizárólag bizonyos közbeszerzési eljárás miatt van? Az internetes publikálsához nem kell közbeszerzési eljárás! Ha a MÁV fontosnak érezte volna a e téren is a tájékoztatást most nem kellene erről vitatkoznunk.
Őszintén sajnálom, hogy már megint a "lánc" legvégén lévő személyt bízták meg válaszadással.
Garantálom, hogy a fent nevezett hatóságok máshol kezdik a keresgélést...
"Csáktornya: Szerintem helyre kellene állítani a Rédicsi határátmenetet, és utánan néhány Bz átmehetne Rédicsről Csáktornyára. (Vagy Alsólendvára) (napi 3-5 vonatpár)
Persze a túloldalon is ugyanezt kellene tenni, mert tudomásom szerint nincs személyforgalom Csáktornya és Alsólendva között."
Jó lenne, ha tényleg újra indulna a forgalom Rédics és Lendva között. Akkor ott is EURegio-szerű vonatok járhatnának (mint Szombathely-Graz/Wiener Neustadt-Wien Südbhf.) Zalaegerszeg-Rédics-Lendva-Čakovec-Varadin vonalon. És a 23-as állapota is viszonylag jó a magyar viniciálisok rangsorában (Zalaegerszeg kiz. - Lenti bez. 60 km/h, lassújel van Bak-Gutorfölde 40 km/h 577-585 szelvény; Lenti kiz. - Rédics bez. 40 km/h). Ha elindulna a közlekedés Szlovénia felé Rédicsen is át (személyforgalom), akkor talán a 23-as is egy kicsit fontosabb vonal lenne, nem úgy, mint most.
Néhány "apróbb" :-) hiba van rajta, de valamelyest látszik a terv a vasútáthelyezésről. (Bocsi a szkennelés minőségéért, de rohannom kellett...)
Zeg-Ola, amit láttam, mindenhol megállóhelyként szerepelt, pl. itt is:
Tegnap arra volt dolgom és volt egy pici időm, megnéztem merre járnak a vasútépítők Zalacséb és Bagod között.
Bagod keleti végénél van a munkaterület vége. Talán régészeti feltárás gödrei vannak ott. A többi részen a töltés épül, sokhelyen az átereszek, hidak. Írtatok korábban a zalacsébi állomásról is: szerintem marad a helyén, ill. pár méterrel délebbre kerülnek a sínek, szorosan a meglevők mellé. Amennyire szemmértékkel -meg a fantasztikus :-) hozzáértésemmel- meg tudtam állapítani két vágány szélességben készül az alépítmény. (A jelenlegi háromból a 2-3. használt, az elsőn nagyon látszik, hogy nem az...)
Zalacséb és Zalaszentgyörgy között lesz (legalábbis ezen a részen) az új nyomvonal a legmesszebb a régitől, az itteni kicsit nagyobb kanyarok levágásával a "rét" (a jelenlegi vonal és a Zala között) közepén. Szentgyörgy és Bagod között nagyjából a jelenlegivel párhuzamosan kicsit délebbre megy. Bagodnál a régi malmot (ha megmarad egyáltalán) a másik oldalról fogja megkerülni a Zala-holtág helyén. Amilyen mocsarasnak nézett ki, lesz mit aládolgozni ezen a kis szakaszon, nem is nyúltak még hozzá ezen a kis darabon... A bagodi állomásnál is kicsit távolabbra kerül a jelenlegi helyhez képest (25-30 méter talán...)
Innentől Egerszegig semmi nyomát nem láttam az építkezésnek.
Szerintem, -SuedBahnnal ellentétben (remélem jól emlékszem, hogy te írtad, ha nem bocsi)- Zeg és Zlövő között a jelenlegi nyomvonal nem a birtoktulajdonosok miatt lett ilyen kanyargós, hanem inkább a domborzat és a Zala (akkor még szabályozatlan) kanyarulatai és vizenyős ártere miatt. Egerszegnél emlegetik, hogy a helyi iparosság (akik akkoriban a város életét irányították) nem hagyta, hogy a Kanizsa-Szombathely vonal keresztülmenjen a városon, mert féltették a helyi piaci pozícióikat, de hallottam azt is, hogy a vasútépítő társaság sem igazán szorgalmazta ezt, mert egyszerűbb volt a dombokat megkerülve, a Szévíz-Sárvíz völgyeiben elvinni a vasutat.
Bocsi, ha hosszú voltam, meg a nem igazán szakszerűségért...