Sajnos csak ilyenről van tapasztalatom. A hőtehetetlenség miatt elkezdtem azon gondolkodni (konkrét szakmai ismeret híján), hogy mit kellene mérni ahhoz, hogy működjön a vezérlés.
Arra jutottam (lehet, hogy nem helyesen), hogy a betonból kilépő víz hőmérsékletét kellene figyelni, a befolyó víz hőmérsékletével egybevetve.
Érdekelne, hogy a jól működő padlófűtések milyen módon vezéreltetnek.
Másik probléma, amivel találkoztam, hogy a betonrétegbe a befolyó és a kifolyó cső is felülről van belevezetve, így le tud rakódni a rendszerben a szutyok, és reménytelen kimosni.
Én magamtól úgy tervezném (konkrét szakmai ismeret híján), hogy a befolyó cső felülről jönne, a kifolyó pedig lefelé menne.
Ez az adat úgy lenne izgalmas, ha a pincében megmérnéd ott is, ahol nincs fölötte padlófűtés, és legalább 2m-re van attól a résztől, ahol van.
Nálam a pincében 15C van úgy, hogy nincs padlófűtés, felette pedig 18C van a lakásban.
A plafon szigeteléssel nem kockáztatom meg a pára képződést a menyezeten, ha jól gondolom, hiszen az a hideg oldal felől van!?
Kicsit más!
Van egy rakás szigetelés dirib-darab, és a külső pionce födém béléstestes.
A szomszédom nemes egyszerűséggel az udvaron elégette ezeket, én viszont környezet érzékenyebb vagyok, és gondoltam, hogy valahogyan betöltöm az üregekbe, csak nem tudom, hogy érdemes e ezzel foglalkozni, fog az ott érni valamit?
A mennyezetfűtést azért nem szeretik sokan, mert nem hiszik el, hogy a meleg tud lefelé is áramlani...
A padlófűtés elsősorban a betont fűti fel, és az sugározza utána tovább a meleget. Ha a pincefödémet is felfűti a vékony hőszigetelésnek köszönhetően, és az lefelé szabadon tud sugározni, akkor csináltál a pincében egy jó kis mennyezetfűtést.
Nálam a nappali egy része alá benyúlik egy kis pince. Felette 60 cm földfeltöltés, 12 cm szerelőbeton és 10 cm lépésálló hőszigetelés, majd a padlófűtés. Ha rámérek a pincében erre a mennyezeti szakaszra infrahőmérővel, akkor 16 fokot mutat, azaz ennyire melegitem fel a pince födémét ennyi rétegen keresztül.
Van grafitos lépésálló EPS, ami 25%-al többet tud ugyanabban a vastagságban, mint a fehér EPS.
Tehát ebből 6 cm felér majdnem 8 cm-el. Ehhez lentre az 5 cm-el már nagyjából jó vagy.
Képzeld el úgy a dolgot, mintha lenne két egymás melletti helyiséged, és csak az egyikben van radiátorod. A másik helyiséget értelemszerűen a radiátoros hőjével fűtöd. Tehát ha csak a fűtött helyiség hőveszteségéhez méretezted a radiátort, az kevés lesz a két helyiségre.
Érdemes számolni egy helyiségenkénti hőigényt ahhoz, hogy látni lehessen, mekkora szigetelésnél mekkora alapterületet kellene betekerni padlófűtéssel.
"A padlofutes retegrend kulcsszoval a google jo nehany tipus retegrendet feldob. A 12 cm hatareset. "
Ez viszont konkrétan baromság, nagyon elavult dolgokat tárol a net. Padlófűtés alá 15 cm az alsó határ manapság. Ahogy a falra sem teszünk már csak 5 cm dryvitot, a padló alá pláne nem, mivel ez utólag nem javitható.
100mm-ert nem fogok tudni a beltér miatt lentre berakni, talán 50mm még elmenne lent is.
Azon gondolkozom, hogy ahol nincs padlófűtés, oda is kevés volt a 60mm?
Az alapra körbe raktam 80mmXPS-t, kb 50cm mélyen a föld alá nyúlik.
Ha összességében nézem a dolgot, akkor lefelé alapból 10% a veszteség összességében szigeteletlenül, de a hő ami lemegy a földbe, az is körbe van szigetelve, és előbb utóbb fölfelé fog jönni az alap felől, és ott csak befelé tud jönni a falon keresztül, hiszen kívül szigetelés van!?
A pincénél nem ugyanez a helyzet, hogy a hő ami átmelegíti a födémpallót, az fent marad, és előbb utóbb felfelé áramlik?
A padlófűtésnél az szokott lenni a probléma, hogy nem szigetelnek alá megfelelően, emiatt a termelt hő része egyszerűen megszökik a lábazaton keresztül.
Továbbá a helyiség 80%-a számitható fel hőtermelés szempontjából a bútorozottság miatt, és greslapos fűtésnél 80W/m2, megfelelő parkettánál 40-50W/m2 a maximális hőleadás.
Sokan totálisan szigeteletlen épületbe berakják a padlófűtést, és utána csodálkoznak, hogy nem tudja kifűteni a helyiséget...
Sokadik probléma a megfelelő vezérlés hiánya. Mivel a padlófűtés tehetetlensége nagy, a betolt hőmennyiség 2-3-4 óra múlva jelentkezik csak, emiatt jobb inkább állandóan langyosan tartani a padlót, mint felfűteni és lehűlni hagyni.
Ehhez vannak olyan termosztátok, amik a beton hőmérsékletét is mérik a levegőjével együtt, összehangolva az egészet. (a termosztát érzékelőjét be kell betonozni)
OFF Kb. 15-20 ezer forint helysegenkenti extrakoltseggel mar azt a helysegenkenti vezerlest is meg lehet oldani ugy, hogy a digitalis programozhato helysegtermosztat a padlohomersekletet is figyeli. Igy elmarad magas padlohomersekletbol adodo kenyelmetlenseg, illetve ez a tobbletbefektetes energiaban nehany ev alatt visszajon.
De ha radob meg egy 10-15 ezret az ember, mar erintokepernyos, akar kozpontra fuzheto erzekelot kap az ember.
ON
A padlofutes retegrend kulcsszoval a google jo nehany tipus retegrendet feldob. A 12 cm hatareset.
Nem volt még padlófűtéssel dolgom, ezért várom a véleményeket ezzel kapcsolatban.
Radiátor biztosan nem lesz.
Falfűtést raktam be az eddig elkészült helységekbe, egyedül a fürdőben van padlófűtés.
Mik a rossz tapasztalatok?
Most még tudok a padlófűtés elképzelésen változtatni, ha tényleg nem jó.
Ytong a ház, 100mmEPS kívül, kb 100nm, és egy kis 4,5kW-os kandallóval megy, úgy, hogy a födémen csak 100mm isolyt van leterítve hézagosan, ez rengeteget ronthat rajta, de így sem panaszkodhatok.
Ugyanilyen födémű épületre tervezek most tetőtérbeépitést, és tavaly ebből csináltunk 10 méteres fesztávra kétszintes társasházat.
A pincét borzasztóan fogod fűteni, és ezáltal romlik a padlófűtésed hatásfoka is, ami miatt elátkozod az egészet. A 6 cm EPS nagyon kevés fűtetlen túlsó tér esetén, ezért a pincefödémet alulról KELL még hőszigetelni, jó lenne 10 cm-t feltenni.
Ellenkező esetben a padlófűtéses helyiség fűtésének teljesitménye eloszlik a pince és a helyiség között. Ezen az sem változtat, hogy körülötte hőszigetelt pince van.
Födémpalló és 12 cm vastagság? Meglehetősen karcsúnak tűnik... ez nemhogy a padlófűtést nem birja el, hanem alkalmatlan a beépitéssel járó hasznos terhek elviselésére.
Jó lenne ezt pontositani, mielőtt bármibe is kezdesz.
Ha ez alatt saját lakóteretek van, akkor elég pár centi hőszigetelés alulra, de ha más lakása, akkor 8-10 cm hőszigetelés nélkül neki fogsz egy remek mennyezetfűtést csinálni.
Az amcsiknál csinálnak könnyűszerkezetes padlófűtést is, itt egy házilagos módszer: