Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.21 0 0 179

benne van a pályázati anyagban is, de 2%-kal számolnak.

Azaz ha van egy 500ezres kártyád, akkor azt mondják van havi 10ezer törlesztője függetlenül attól hogy mennyi is a valós aktuális hitelkeret rajta.

Attila

Előzmény: Csabee1987 (178)
Csabee1987 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 178

Azt esetleg tudja valaki, hogy hitelkártya milyen mértékben számít bele a fizetendő terhekbe?

Igazából egy otp bonus kártyánk van amit nem azért tartunk, mert szükségünk van rá hanem a vásárlások után járó jóváírás miatt.

Minden hónapba törlesztve van az összes felhasznált összeg így nincs is kamat csak jóváírás.

Azért lényeges mert nálunk is párom gyeden van ami elvileg nem számít bevételnek. Bár elvileg 50%-ig terhelhető a fizetés akkor elvileg bőven beleférünk.

MZ/Y Creative Commons License 2018.02.21 0 0 177

Gondolom, van valami határidő, aminél frissebb kell. Főleg, hogy szerintem változott már a tartalma. De hátha tudja itt valaki pontosan. (Vagy egy telefon egy mfb-pontra.)

Előzmény: BGGB (176)
BGGB Creative Commons License 2018.02.21 0 0 176

Deviza alapú hitellel megégetve magam picit olyan vagyok ezzel a lehetőséggel, mint a paraszt bácsi az állatkertben, amikor meglátja a zsiráfot: már pedig ilyen állat nincs :o)

De olvasva a hozzászólásokat úgy látom nincs mitől tartani. Házvásárlásnál kötelező energetikai tanúsítván kezdeti állapotot igazolni megfelelő?

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.20 0 0 175

Lehet (mint ahogy írta alattam is, nálunk is így van folyamatban). Egy dologra kell ügyelni. A törlesztőrészlet mértéke csak meghatározott aránya lehet a fizetésednek. Azaz van x fizetésed vagy a családnak, és nyilatkozni kell a hitelekről - a diákhiteltől a hitelkártyáig sokminden beszámít. Majd megnézik, hogy a felvett összeg törlesztőrészlete arányaiban mennyire növeli a havi kötelezettségeidet. Fejből nem tudom mennyi lehet, de benne van a pályázati anyagban. bennem egy pillanatra pl megállt az ütő, mert a feleségem Gyeden van, és pl az ő maximalizált GYED-je nem számít jövedelemnek, mintha nem is lenne, mert nem terhelhető jövedelem kategóriába esik.

Előzmény: balgabor (173)
_koko_ Creative Commons License 2018.02.20 0 0 174

Meglevo lakashitel melle vettem fel gond nelkul.

Előzmény: balgabor (173)
balgabor Creative Commons License 2018.02.20 0 0 173

Sziasztok, meglévő lakáshitel mellé lehet igényelni? Valaki járt már így sikerrel?

MZ/Y Creative Commons License 2018.02.20 0 0 172

VéPeti!

(szerintem itt jó, mint a ginop/vekop alternatívája)

Te hogy csináltad a kombót? Melyiket kötötted előbb? Most jött email, hogy az otp-ltp akciózik februárban, de nem tudom, lehet-e már megkötött ltp-vel menni hitelt kötni, vagy egyszerre a jobb.

MZ/Y Creative Commons License 2018.02.20 0 0 171

Kösz! Ez egy Kelet-Mo - i bolt. Gyanús volt nekem, hogy lakossági pályázat, de egy napelemes cég azt mondta neki, hogy rájuk is vonatkozik. Ezek szerint tévedett.

Előzmény: Törölt nick (169)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.20 0 0 170

Kicsit kevertem,a  lentiek nem az agrárosoknak vannak, annak külön van még egy pályázat.

Előzmény: Törölt nick (169)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.20 0 0 169

Ez a hitel kifejezetten lakossági célú. nem csak családi ház lehet az épület, hanem társasház meg lakásszövetkezet is.

Fut még más pályázat is, ott van konkrét támogatás is. Ott van erre lehetőség, de ha jól rémlék az kifejezetten agrár/mezőgazdasági célú. Azaz ha pl őstermelő gazdálkodó vagy, stb, akkor lehet nyerni.

De itt a laírás:

https://www.palyazat.gov.hu/vekop-511-512-16-vllalkozsok-megjul-energia-hasznlatval-megvalsul-pletenergetikai-fejlesztseinek-tmogatsa-a-kzp-magyarorszgi-rgiban-kombinlt-hiteltermkkel-1

Ez meg már lezárult ha jól látom:

https://www.palyazat.gov.hu/ginop-411-844-16-megjul-energia-hasznlatval-megvalsul-pletenergetikai-fejlesztsek-tmogatsa-kombinlt-hiteltermkkel-1

De nézelődni kell, lehet van még.

Itt most nem a nagy KÁT meg METÁR dologra gondolok, az más tészta.

Előzmény: MZ/Y (167)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.20 0 0 168

Köszi, ez fontos infó volt.

Előzmény: almacsiga (166)
MZ/Y Creative Commons License 2018.02.20 0 0 167

Kösz szépen!

Azt nem tudja valamelyikőtök, hogy ez a hitel egyéni vállalkozóknak (céges fogyasztásra) is nyitva, vagy csak lakosságnak? 

Előzmény: almacsiga (166)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.20 0 0 166

Voltam az MFB pontban és megkérdeztem a végszámla kiutalás feltételeit.

Ha már odáig eljutunk, akkor nem kell semmi gyakorlatilag, csak a végszámla :-)

Az energetikai tanúsítványt és nyilatkozatot a kivitelezői nyilatkozattal együtt a kivitelezés utáni állapotról 60 napos türelmi idővel kell csak utólag benyújtani.

Előzmény: almacsiga (164)
MZ/Y Creative Commons License 2018.02.19 0 1 165

Bíróságig nem jutottunk.

A rendőrség nem volt hajlandó bcs-ként kezelni, gyakorlatilag azért, mert elkezdte a munkát. Ami azért érdekes, mert 2 részből állt a munka: bontás és vízszerelés. A bontást valóban megcsinálta, de a többihez az anyagot a bő 1 hónap alatt nem vette meg (amire az előleget kérte), tehát az esze ágában sem volt az első perctől kezdve. A bontás után kért még pénzt, hogy másnap jön - mivel anyag az nem volt, egyértelmű, hogy tudatosan átbaszott. Aztán még 1 hétig ment a hitegetés, hogy másnap jön, ekkor untam meg és mondtam, hozza vissza a pénzt. El is ismerte a tartozást, "el is indult a pénzzel", csak sosem érkezett meg. Utólag azt mondta, hogy a bontásnál annyi plusz ktg volt, hogy elment rá az összes pénz, ezért nem vett anyagot. Azt az anyagot nem vette meg ekkor, ami állítása szerint már rég nála volt...

Bíróság meg azért nem lett, mert hajléktalant nem tudsz beperelni. Illetve be lehet, sok extra költséggel, aminek a végén a kezedben a papír, hogy fizetnie kell - és nézegetted, másra nem jó. A rendőr meg ráhagyta, ha nem árulja el az értesítési címet, hát legyen úgy. Ez is röhej.

Annyit lehetett volna tenni, hogy a plusz ktg-ek ellenére beperlem, megnyerem, aztán 5 évig leskelődök utána a fb-on, hátha kiderül, hogy már van lakcíme. Ugye milyen sok esély lenne erre? :)

Szóval a hajléktalanság a kulcs, ezt kell bejegyeztetni a lakcím-kártyára és Te vagy a császár. Ja és a felvállalt munkát kezd el, mindegy meddig jutsz. Így se csalás, se polgári per.

Előzmény: Törölt nick (162)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.19 0 0 164

Elvileg holnap megyek a bankba és megkérdezem, hogy mi kell a végszámla utalásához.

Előtte még futok egy kört a közműszolgálatatóknál igazolásokért, hogy nincs tartozásom feléjük, meg begyűjtöm az önerő átutalási igazolást a saját bankomtól. Szép kis kör lesz, 5 helyre mehetek.

Közben egy jó tanács, ha valaki belevág és eljut a szerződéskötésig.

A szerződésben ugye van egy költségvetési táblázat. Na ott mindennek stimmelnie kell a számlákkal.

Én csak szeződéskötés után vettem észre, hogy a közjegyző 1320 Ft-tal kisebb számlát adott, mint a szerződésben van és így nem lett volna meg a 10% önerőm. Ezért újra kellett mennem a közjegyzőhöz, hogy legyen szíves adjon még egy extra számlát.

A lényeg, hogy figyelni kell, hogy minden számla stimmeljen.

Előzmény: MZ/Y (161)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 0 0 163

Ha a kivitelező nyilatkozik, és szerződést kötsz vele, és a kivitelező nem tartja magát ehhez, az miért a te sarad lenne? Minden esetben te viszed a kivitelezőt a te házadhoz, még ha a szomszéd Pista bácsi is ajánlott akkor is ;-)

A második kérdésre: kellenek a számlák, kivitelezői nyilatkozat, hogy adott minőségben adott anyaggal megcsinálna, és kell az energetikus a végén, aki igazolja, hogy ez lett beépítve ilyen és ilyen energiahatákonysági fejlesztés történt ilyen eredménnyel.

Azt én se tudom, hogy az energetikus konkrétan kell-e az utaláshoz, vagy csak a projekt lezáráshoz szükséges, és lehet előtte is utalni. De majd megmondja a fórumtárs :-).

Előzmény: MZ/Y (161)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 0 0 162

Erre mondom azt, hogy mennyire behajtható a követelésed vagy sem. Ez már más kérdés, és számos példa hozható fel rá.

A teáltalad adott előlegről/kölcsönről irtatok valamilyen szerződés, nyilatkozatot? Már amiről a példát hoztad? Mert ha írtatok, nehezen értem a bíróság döntését, nem szoktak iylen döntést hozni, csak ha az ügyvéd nem áll a helyzet magaslatán.

csak kérdés mit csinálsz ha hoznak is egy határozatot de nincs hogy és miként behajtani.

Előzmény: MZ/Y (157)
MZ/Y Creative Commons License 2018.02.19 0 0 161

Nem érvként írtam, csak érdekelne, mi a helyzet ilyen esetben. Bár, mint írtam, én vittem a kivitelezőt, enyém a felelősség, gondolom.

A másik érdekesebb, amit múlt héten írtam: vajon ha kész a munka, mi kell a kifizetéshez. Ha megtudod a választ, írd be. :) Kösz az eddigieket is.

Előzmény: almacsiga (159)
VéPeti Creative Commons License 2018.02.19 0 0 160

Hacsak nem a kivitelező csinálja meg a saját pénzéből előre. De ez neki ugyanolyan rizikó mint nekünk.

Az az építőiparban dolgozó cég, akinek nincs meg a tőkéje ahhoz, hogy megcsináljon egy egyösszegű projektet, ami az árbevétele 5-7%-át nem haladja meg, vagy ha ennél nagyobb a munka, akkor ütemezett fizetéssel dolgozni, azt a céget messzire el kell kerülni. Mondom ezt 23 évnyi építőipari tapasztalattal.

Jelenleg a normális cégeknél a bankok egymásnak adják a kilincset, hogy hadd helyezhessék ki a tőkéjüket folyószámla, és egyéb működőtőke hitel formájában. (és akkor az eu-s pályázatokról még nem is szóltam) Aki ezzel nem tud élni, annak a lecsóban a helye, nem az építőiparban.

Előzmény: almacsiga (159)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.19 0 0 159

Értem én, de ennyi erővel sose lehetne semmit csinálni, ha 100% biztonságra megyünk.

Hacsak nem a kivitelező csinálja meg a saját pénzéből előre. De ez neki ugyanolyan rizikó mint nekünk.

Esetleg lehet kis részletekben is csepegtetni a pénzt, ahogy halad a munka.

Szerencsére eddig még senki sem akart átverni, remélem ez így is marad.

VéPeti Creative Commons License 2018.02.19 0 0 158

nemigen segít, hogy közvetlenül neki utalnak, joggal mondhatja a bank, hogy én hoztam a kivitelezőt, az én felelősségem.

Akkor még egy pont a nullás hitel mellett. Nekem simán átutalta a bank a számlámra, és csak akkor fizettem, amikor a cég átadta a rendszert, papírostul, tokkal vonóval.

Mo-n egy kft bármikor simán bedobhatja a törülközőt, nem nagyon lehet megfogni büntetőügyileg, elég csak a helytelen gazdálkodásra fogni, ahhoz meg minden hülye ügyvezetőnek joga van. És ekkor jön a kijelölt felszámoló, aki felszámoló-nav-alkalmazottak-hitelezők sorrendben szétosztja a megmaradt vagyont (ami ilyenkor már rég ki van mentve). Az esetek 99%-ban az utolsó csoportnak már semmi sem jut.

Egy fokkal nagyobb a biztonság bt-vel, és egyéni vállalkozással.

illetve lehet letétkezelőt megbízni, vagy ügyvédi letétbe tenni a pénzt. Ennek viszont költsége van, és a vállalkozó is simán beinthet, mivel jelenleg Mo-n a még írni/olvasni tudó kivitelezők 200%-ig tele vannak nyomva munkával, és inkább csinálni fogja a probléma mentesebbet.

MZ/Y Creative Commons License 2018.02.19 0 0 157

Bár biztatónak tűnik, de nemigen segít, hogy közvetlenül neki utalnak, joggal mondhatja a bank, hogy én hoztam a kivitelezőt, az én felelősségem.

Én amúgy úgy jártam, hogy egy kvázi ismerősnek adtam pénzt anyagra. A melót elkezdte, kért még egy kis pénzt, aztán többet sem láttam. A tartozást elismerte, ígérte a visszafizetést, aztán beszélt egy ügyvéddel és mindenféle extra ktg-eket kamuzott a rendőrségen. Cáfoltuk, de lezárták bcs hiányában. Fellebbeztünk, az ügyészség további nyomozást rendelt el, az minket igazolt, erre megint lezárták... Újabb fellebbezést már elutasította az ügyészség... Az elutasítás alapja az volt, hogy nem állapítható meg, hogy eleve át akart baszni. Az nem zavarta egyik szervet sem, hogy folyamatosan azt mondta, megvan az anyag, aztán a rendőröknek elismerte, hogy nem vette meg. De biztos nem akart átverni.

Hab a tortán, hogy polgári pert nem tudtunk indítani, mert közben hivatalosan hajléktalan lett. A rendőrnek elmondta, Pesten dolgozik és munkásszállón lakik, de NEM mondja meg a céget és NEM mondja meg a címet. A rendőr meg ráhagyta... 

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 0 0 156

Mondjuk itt nem hitelről volt szó. csak sima előleg lenyúlásról.

Előzmény: Törölt nick (155)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.19 0 0 155

Na de utófinanszírozásnál meg esetleg a te pénzeddel szaladnak el, ha nem egyben fizeted ki az egészet a teljesítés után.

Jogilag ez simán nyert ügy, a kérdés, van-e valakin behajtani. Mert ha ott állsz egy ilyen határozattal, hogy neki vissza kell fizetni, de nincs mit visszafizetni, és nincs is aki visszafizesse, akkor hiába van nyert ügyed :-(.

Öcsém így vesztett el egy fé tetőnyi cserepet, olyan 300ezer körül értékben. Hiába van róla határozat, behajthatatlan a dolog - még rajta kívül kb 150 embernek, amikor csődbe ment a Tüzép. Csak korlátosan tudtak vagyont visszaszerezni a hatóságok. és közben a csóka csinált egy másik céget két faluval odébb, él és virul. Mondjuk egyszer megverette valaki, de ettől pénz nem lett.

Előzmény: almacsiga (154)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.19 0 0 154

Megmondom őszintén nem tudom mi lenne egy ilyen helyzetben.

De mivel a cégnek nyilatkozatot kell benyújtani és közvetlenül az ő számlájukra megy a pénz, ezért ha elszaladnak vele, akkor gondolom felelősségre is vonhatók.

Ha nagyon rizikósnak tűnik a dolog, akkor utófinanszírozást kell kérni.

Előzmény: MZ/Y (153)
MZ/Y Creative Commons License 2018.02.19 0 0 153

Lett volna még egy érdekes kérdés:

A terved szerint 50 %-os előleget fizet a bank. Mi van, ha sosem látod többet a céget? Gondolom, az a Te sarad lenne, max. annyit lehet elérni (ha egyáltalán), hogy részletekben fizesd a semmit.

Persze ez a Pentelénél nem fenyeget (bár régi nagy cég is megborulhat bármikor), de egy kisebb, mondjuk a szellőzőt kiépítő cégnél már inkább előfordulhat.

Előzmény: almacsiga (152)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.16 0 0 152

Sajnos jövő hétre csúszik a dolog, mert nem jutott időm ma a bankra.

Előzmény: almacsiga (151)
almacsiga Creative Commons License 2018.02.15 0 0 151

Ha minden jól megy holnap megyek a bankba viszem az önerő átutalás igazolását és a közüzemi számlákat és ha ne felejtem el, akkor megkérdezem, hogy a végső kifizetés pontosan mihez kötött.

Előzmény: MZ/Y (150)
MZ/Y Creative Commons License 2018.02.15 0 0 150

Nálam ez csak kíváncsiság, nyilván a Pentele utánajárt ennek, mielőtt elvállalta almacsiga rendszerét, ahogy a többi komoly napelemes cég is, de pl. ahol van egyszerű munka is (mint nálad), ott lehet, hogy a megrendelőnek kell elmondania ezeket az ebben nem jártas mesternek.

Előzmény: Törölt nick (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!