sutheted is a ceklat (sutoben, hejaban), kicsit kevesebb koszolas, es az ize meg jobban kijon, amugy fura, h nem vitte a mixer, elviszi kemenyen is, hat meg fozve,
meg fozz egyszerre nagyobb adagot, mert ugye ceklatol minden csupa lila lesz:)
Ma próbáltam céklát adni Petinek először. Csomó ideig főztem, de a mixer vhogy mégsem akarta vinni...holnap főzöm tovább :-) Amúgy ízlett neki az a kicsi, amit sikerült "kinyernem", de tényleg nagyon gáz.
Fehérrépát nem szeretem, úgyhogy az nálunk nem lesz. Pasztinákot nem tudom pontosan, hogy mi, csak annyit, hogy hasonlít a fehérrépához.
Olajra nekem is ilyesmi mennyiséget mondott a gyerekorvos.
Természetesen nem a Tesco-ban vesszük a bébikajának szánt zöldségeket :) Legjobb az lenne, ha pl a MOM park melletti biopiacon meg tudnánk venni ezeket, csak (vidéki család lévén) ez kicsit messze van. Sok zöldséget szerzünk be "konyhakertekből, ismerősöktől, amelyekről tudjuk, hogy régóta nem használnak vegyszereket, műtrágyákat, stb.
A feleségem mindig vegyesen készíti a főzelékeket. Tehát a spenót, sóska, sütőtök kivételével az összes főzelék tul. képpen finomfőzelék. (főzés, turmixolás, gabona vagy rizspelyhes sűrítés)
BTW: Most konzultáltam az asszonnyal... tévedtem... a főzelékeket soha nem sűrítettük tejpéppel csak gabona- vagy rizspehellyel (by GERBER)
köszi Mindenkinek a válaszokat!!:) Ezekszerint nem nagyon tudom kikerülni a drága bébicuccokat:S Bár, ha 5-6 szem krumplihoz kell 1 üveg paradicsomos bébiital, az annyira talán nem vészes...
Tünde.sz, nincs só az Aranyfácánban, direkt erre vettem és megnéztem. Na de sebaj, majd elhasználom a mi kajánkba!:o)))
Szundi, hámozott, fagyasztott gesztenyét még életemben nem láttam sehol!! Lehet, rossz szupermarketbe járunk;))) Bébiételben egyszer már kapott paradicsomosat, azt persze megette, mert cukrozott:SSS
RAFi, aki a bébikajának valót a teszkóban szerzi be, annak csak gratulálni tudok. Mikor anno volt a paprika-balhé (marokkói rémlik, már nem emlékszem pontosan), már mindenhol máshol letakarították a polcokról, akkor a teszkóban még láttunk, megpróbálták elsózni hiperszuperakciósan. No comment.
És még "pár" dolog eszembe jutott:)) 1. Az olyan zőccségeket, mint fehérrépa, zeller, paszternák, Ti "önálló" főzelékként (úgy értem: a kaja nagy része, mondjuk 60-70%-a ez, a többi egy kis hús, pici krumpli sűrítésnek, kicsi alma ízesítésnek, stb.) adjátok, vagy inkább csak kis mennyiségben keverve valami máshoz? Ha ez utóbbi, mihez? Krumpli? 2. Karfiolt, brokkolit inkább el tudom képzelni "önálló" kajának. Mire számítsak, meg fogja enni így, vagy ezt is keverni kell máshoz? 3. Milyen olajat érdemes adni a kajákhoz? Sima napraforgó? Vagy inkább extraszűz oliva? És mennyit? Az komoly, hogy egy adaghoz (200 g) egy kiskanálnyi? (Nekem ez olyan soknak tűnik...) 4. És ha már bébiétel: céklás létezik? (Ez a másik növény, amit nem szívesen látok a konyhámban;)) Meg a sárgára festett falon se, úgyhogy ha kap, akkor a fürdőszobában fogja enni;)))
"és a Hipp tejpépben nincs sok káros- mesterséges anyag?"
Tudtommal nincs (a mesterséges vitaminokat leszámítva)
Azt tudom, hogy a HIPP termékek alapanyagai ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak (magyarul biotermékek) - úgy gondolom, hogy jó minőségűek és jóval kevesebb károsanyag van bennük, mint pl. abban a főzelékben melyhez az alapanyagokat a TESCO zöldséges-standján vásároltuk...
Jóminőségűnek tartom még a HOLLE termékeket, de azok még drágábbak és nehezebben beszerezhetőek idehaza - tehát nálunk marad a HIPP.
Lehet! Kecskemétinek még gesztenyés pulykája is van (volt 2 éve..)
(de lehet bio natur fagyasztott gesztenyét is kapni, abból totál szupi finomságokat lehet csinálni pl:
meggyes gesztenye:
megfőzöd a meggyet és összeturmixolod a kiolvasztott gesztenyével :) ennyi (a papíron fogyelni kell, hogy előfözött-e, mert ha nem, akkor azt is meg kell főzni, kis vízben, fedő alatt 20-30 percig).
A fiam sokkal jobban szerette a kajákat akkor, amikor már fűszereztem ezzel-azzal, biovegetával (sómentes), vagy pont bazsalikommal vagy oregano-val. A krumplit sokszor babérlevéllel főztem meg, hogy legyen is valami íze. :-)
Az én gyerekem sem eszi meg azt a paradicsomos cuccot amit én csinálok, de a bébiételt azt igen. Még nem mertem jobban fűszerezni pl.bazsalikommal, de lehet hogy ez lesz a megoldás.
A borsót visszafagyasztottam paszírozás után, de ez a kaja megviselte az idegeimet mire elkészült:-)
A gesztenyés kajákat gyorsan lehet készíteni hámozott fagyasztott gesztenyéből, rövid idő alatt megfő.
Paradicsomos bébiital, ha jól emlékszem, Kecskeméti, nem olyan tömény, mint a konzerv. Enyémgyerek szerette. Zöldborsót passzolom, azt mi elég későn kezdtük, bébiételben, aztán meg már csak héjával együtt. Ez a passzírozgatás nekem sem ment, most két szem borsóért? :-D
Ez a burgonyakérdés tényleg dilemma. Nehéz felvállalni, ha valaki nem ad a gyerekének burgonyát vagy húst, és mindenképpen egy másfajta világnézetet igényel annak megértése, hogy ezeknek a táplálékoknak más hatásuk is van mint amennyit a materialista-tudományunk eddig "felfedezett".
Mindenki döntsön saját belátása szerint. Ha valaki rendelkezik egy nyitottabb világnézettel, akkor úgyis körbejárja a témát.
Mi mindenesetre mellőzzük az alábbi ételeket - burgonya - paradicsom - hús (bocs Moka25 :)
Ezek helyett inkább az alábbi zöldségekből készült főzelékeket adjuk: - brokkoli - sárgarépa - spenót - sóska - sütőtök - borsó - kelbimbó - zeller - karalábé - karfiol - kelkáposzta
Sűrítésre (krumpli helyett) tejpépet(HIPP) használtunk illetve gabona- és rizspelyheket (GERBER)
:Ha valamit rendesen hőkezelsz, akkor utána simán le lehet fagyasztani.
Rátapintottál a lényegre:)) De ezt sajna már ellőttem a gesztenyére. Az az a cucc, amit semmilyen módon nem vagyok hajlandó itthon elkészíteni:)) Marci viszont imádja!!! (Esetleg majd ha nyugdíjas leszek és időmilliomos, csinálok az unokámnak:-PPP)
Ha sikerül túllépni a krumpli-dilemmán;)), ki tudnátok segíteni 1-2 ötlettel?:))
Ded lassacskán 8 hónapos és szeretném bővíteni az eddigi repertoárt paradicsommal és zöldborsóval (is). Így januárban... szeretem a kihívásokat:))
Addig eljutottam, hogy az Aranyfácán sűrített paradicsom tuti, mert nincs benne semmi adalékanyag vagy tartósító. De mikor bekevertem kajának, az nem volt valami nagy siker:( Ti milyen arányban kevertétek és mivel? Nálam a 100 g krumpli + 70 g paradicsom + 20 g csirkehús kombináció megbukott. (Lehet, hogy volt még benne 20 g anyatej is, már nem emlékszem.)
Zöldborsóval meg az a bajom, hogy most maximum mirelitet tudnék elővarázsolni, de abból mindig csak egy-egy adagot kéne csinálni, egészen pontosan párolni és passzírozni, hogy megszabaduljak a héjától. Egy adag viszont nagyon kevés a passzírozáshoz, csak felkenődik az eszközökre, tehát nagyobb adagot szeretnék csinálni (ahogy eddigis a többivel), aztán kis adagokra szétporciózva lefagyasztani. De ha már mirelitből dolgozom, azt nem tanácsos visszafagyasztani, nem? Van valami ötletetek, hogyan tudnék neki most borsót adni? Ami konzervet eddig találtam, mind sós lében volt.
"Bevallom, a Rafi által preferált könyvről nem sok mindent, szinte semmit nem lehet pl a neten olvasni. A konzekvenciát mindenki vonja le magában, vajon miért."
:) .. erről eszembe jutott többek között az, hogy ma Rubint Réka osztotta az észt a gyermeknevelésről egy TV műsorban. Ja... neki van publicitása... és a web-en is elég sokat olvasni róla... hmm vajon miért... mindenki vonja le a konzekvenciát...
Az általam említett könyvről többek között itt is lehet olvasni: Nem utolsósorban a weboldalt is nagyon jónak tartom...
Már izgultam, hogy kinyírtam a gyerek jópár agysejtjét, de csak materialista darwinistát csináltam belőle:-)
Azért kiváncsi vagyok ez hány év kutatómunkája, összehasonlító kontrollcsoportokon végzett megfigyelések eredménye(legalább 20 évet kellett valakinek erre áldoznia).