"Az idei Football Manager mellett a Sniper Ghost Warrior Contracts is ajándékba jár az Epic Games Store-ban, ha tudsz várni egy kicsit. A türelem ezúttal nagyon is kifizetődő lesz, hiszen a sportjáték és a lopakodós shooter összértéke kb. 32.000 forint, ha teljes árat kell kifizetni érte. Hamarosan mindkettő ingyen letölthetővé válik – de csak egy hétre, szóval nem árt majd résen lenni!"
Az FC Hatvan mentés halad az útján. Azóta már 2 év is lement, és mindkettőben bajnokok lettünk. Ami lényeges innentől az a nemzetközi kupaszereplés. Első évben többek között az anyaegyesület szerb Red Star (aka Crvena Zvezda) kiverese után az AC Milan, Schalke, Sporting trió mellé sorsoltak, ahonnan a Milan mögött tovabb jutottunk! A tavasszal a későbbi győztes Chelsea állított meg, ott már gólt sem tudtunk rúgni 0-2o 0-3i. Második évben ismét csoportkör (ilyen Rabotnicki, Botev, Hajdúk után) az OM, meg 2 másik csapat 😁 ellenében kell eredményesnek lenni. Itt az első meccsen komoly verést kaptam az OM-től (1-4o). Nem nagyon várok továbbjutást, éppen átalakul a csapat. Sajnos az elnök továbbra is eladogatja a jatekosaimat, illetve több alapember magasabb szintre vágyott így inkább meg pénzért eladtam őket. A fejlődés látványos, sikerült kiépíteni a "B" csapatot olyan szintre, hogy tulajdonképpen izgalom nélkül hozzák a bajnoki aranyat, míg az első sor, a BL-ben vitézkedik.
Nem floodolom a forumot, csupán egy gyors képes bejelentkezés.
Azt hiszem sikerült a felkészülés.
(Koffi ilyen 4. számú csatár tehetség, de az 1. válogatottnál volt, a 2. sérült, a 3. (új igazolás) nem volt a keretben, így rá hárult a feladat.)
Második körben a Sparta Praha ellen 1-1o 2-1i. Szerintem helyt álltunk. Európa Ligában a török Eskisehirsport ellen folytattuk, akiket 2-1o 1-3i két szép győzelemmel utasítottunk magunk mögé.
Irány az EL csoportkör!
Nos elégedett vagyok a csapattal, mert meg volt az esély a továbbjutásra is!
Újabb év telt el, ami újabb lehetőséget jelentett.
És idén éltünk is vele, végig vezetve (néha meginogva) végül 2 meccsel a vége előtt behúztuk a bajnoki elsőséget! Ez azt jelenti, hogy 9 év alatt az NB3 noname csapatából bajnokcsapatot faragtam.
Volt egy iszonyatos 28 meccses veretlenségi szériánk (amit még az elmúlt évből indítottunk), és egészen a 19. körig nem találtunk legyőzőre. Utána (évad másik fele) elindult egy hullámvasút, mert volt, hogy csak 1 ponttal vezettük a tabellát, azonban a kritikus helyzetben megvertük a Debrecent és visszaállítottuk a 4 pontot, amit aztán már nem is engedtünk el, inkább 6 pontosra növeltünk.
A kupákból a "B" csapat rendre kizúgott, de nem bántam (na jó egy kicsit azért igen), mert a cél, a NAGY CÉL a bajnokság volt.
Pedig ha megnézem az első meccset nem úgy indult a szezon, hogy itt mi eredményesek leszünk. Az Európa Ligában a híres FC Inter (nem az olasz, a finn) egy 2-0o után 3-0i-val léptetett le a nemzetközi porondról.
A gazdaság szokásosan remek (megint fejlődik minden), mert eladtam a 875M brazilt 1,2Mrd-ért az ukrán ligába. Van még tartalék a többiekben, de jönnek a szerződés hosszabbítások és tartok, hogy sokan úgy érzik kinőtték a klubot.
Ahogy én látom, most jött el az újabb szintlépésnek, és már nem csak fiatal tehetségeket kell bevásárolni, hanem az első csapatba kell keresni, mi persze több kiadás, és sokkal több bér.
De ez legyen a jövő zenéje.
(A Győr elleni meccset csak érdekességként raktam be, hogy 2 kaput eltaláló lövésből 3 találat. Itt már a B csapat örömfocizgatot az aranyéremmel a nyakukban.)
Most van időm, igazából ez a titok. Szerintem olyan 6-7 óra alatt megy le egy szezon. A taktika adott, már régen beállítottam nem szoktam vserelgetni. Év elejen csinálok egy a és egy b felállást így a játékosok 0akolaszasaval sem kell sok időt tölteni.
A scoutok egész évben dolgoznak, mint ahogy az ügynökök is, így én már nem keresek személyesen játékosokat.
A múlt évi eredmények után nagy pofára esés lett az idény.
Az egy dolog, hogy az Európa Ligából az első meccsen kizúgtunk a Ruzomberok ellenében (1-2i 1-1o), de a bajnokságban sem úgy teljesítettünk, ahogy az egy ezüstérmestől elvárható lett volna.
A kupából korán kiestünk, a LK-ban a döntőben maradtunk alul a Tatabányával szemben, akik idegenben rúgott góllal lettek győztesek két döntetlent követően. (Szánalmas meccsek voltak.)
Az eredménytelenséget a meglehetősen nagy játékosmozgásnak tudom be, habár a kezdőből nem sokan mentek el, de azért mégis volt némi mozgás, és az újak még nem szoktak be.
A végén megcsíptük az ismét eu kupás 3. helyet, amiért megdolgoztunk a szezon második felében.
Minden fejlődik, és az elnök még a stadiont is fejleszti 8000 ülés beszerelésével. (így a teljes kapacitás ülős lett)
Átigazolás terén a 410M Ft-os argentín "majdnem szélső" ugye hazament 490M-ért, az ugandai sajátnevelés 525M-ért és úgy gondoltam, merjünk akkor nagyot álmodni elhoztam egy 18 éves brazilt 875M-ért. Tulajdonképpen bevállt, mert az első fél szezonjában 14m/9g mutatót hozott össze.
Remélem a következő évben tudunk menni pár kört a nemzetközi kupában.
Dicsőséges, fantasztikus, csodálatos, bámulatos, és nem mellékesen eredményes szezonon vagyunk túl! A bajnokságban ezüstérmet, míg a kupában aranyat akasztottak a nyakunkba, és mivel a Debrecent beérni nem lehetett, kihoztam a maximumot. (LK már van szóval az nem téma. :) Ja igen, én lettem az év edzője. Volt egy kisebb hullámvölgy a téli szünet után, de ez miattam van, mert a sok barátságos miatt lesérült a komplett középpálya, illetve a 20. forduló környékén 7 hónapra kidőlt az addig bombaformában játszó dél-afrikai csatárom, aki mindig be tudott gyömöszölni egy gólt. Szerencsére azonban a helyére lépő dél-afrikai gyöngyszem káprázatos módon helyettesítette.
Az elnöki ámokfutás (3 alap játékosomat adta el a szezon közepén) után, a szépen hangzó 7. helyet csíptük meg, köszönhetően annak, hogy ment a körbeverés, és az első két Debrecen, Nyíregyháza (!) mögött nagy volt a tülekedés.
A játékban mindenképpen történt előrelépés, mivel most már kisebb eséllyel buktunk olyan meccseket, amiket hozni kellett.
A gazdasági helyzet príma (sic!), a hangulat kevésbé, de 47 pontot szedtünk össze és most először pozitív a gólarány is!
Már a jövőre gondolván vettem egy 5*-os brazil szélsőt 400M-ért, így legalább jó helyre megy a lóvé, nem az elnök úr zsebébe.
Olyan régen volt, amikor magyarosítást használtam, hogy már nem emlékszem.
Azt tudom, hogy a lang.db fájlt kellett bemásolni valahová, és a casht kellett kiüríteni. Meg always reload skin-t bepiálni. (De ez utolso lehet a skinhez kellett.)
A szezon felemásra sikeredett, aminek túlnyomórészt én vagyok az oka.
Nem nagyon ment a játék, pedig bíztam a fejlődésben. Ugye az újabb év a játékosok egyéni fejlődésén túl a csapat konzisztenciájának növekedését is hozta, és pl. a magyar nyelv elsajátítása is erősíthette volna a csapategységet.
Ennek ellenére nem ment a játék. Se a nagyok, se a kiesőjelöltekkel szemben. Persze voltak győzelmek, de leginkább kínos vereségek jöttek, és ami még aggasztóbb volt, hogy egyszerűen szarul játszottunk. Alig-alig volt olyan meccs, ahol legalább a 7-es értékelések többségben lettek volna. (Sőt talán ilyen nem is volt, inkább egy-egy szerencsés mozdulat, vagy egy kifogott jó nap hozta a soványka eredményt.)
Nos ezzel a kilátástalan játékkal féltávnál az utolsó előtti, természetesen kieső helyen tanyáztunk, ami döntésre sarkallt.
Taktikát váltottam. Az addig remekül(?) működő 3-4-2-1 helyett váltottunk a jól ismert 4-1-2-2-1-re (azaz DM-MC-MC-AMR-AML), egy kontrára építő hozzáállással.
Mint minden váltás ez is hozott bizonyos visszaesést (mondjuk nem volt látványos a korábbi eredmények tükrében), de a sok barátságos meccs alatt azért csak-csak kialakult valami harmónia.
És ezzel a felállással végül elcsíptük a 10. helyet, amit már-már kibéreltünk magunknak, viszont most 41 ponttal tettük ugyanezt. Érdekesség, hogy idén nem volt kifejezetten gyenge csapat, tehát aki 10 pont alatt maradt volna az évben.
Szóval ezt amolyan sikerként is elkönyvelhetném, no de.... Az igazi nagy durranást a Ligakupa megnyerése hozta! Igen T. Kollégák az FC Hatvan elhódította a kisebb nemzeti kupát, méghozzá nem kisebb csapat, mint a Debrecen kiverése után. Iszonyat büszke voltam magamra, mert ezt tuti a váltás hozta, illetve, hogy megértettem a fiatal gyerekekből álló csapatomtól konstans jó játékot nem várhatok el, és leginkább a "menjetek ki és élvezzétek a meccset" teamtalk működik.
Év végén igen sok játékosom szerződése járt le, és mivel sokuk megrészegült a nem várt kupasikertől, tisztogatásba kellett, hogy fogjak.
Nem mellékesen elszállt a bértömeg is, és a havi 60MFt-os terhet már nem bírta el a klub, év végén olyan -100M volt az eredmény.
A visszaforgatási arány immár 75%, és újra fejlesztődik az edzéslehetőségek.
A második nb1-es szezon, mint minden osztály váltás utáni második év, kínkeserves volt.
Habár 1 ponttal többet szereztünk, mint tavaly, helyezésben ez most csak a 11-re volt elég. Végig a kiesés határán pillegtunk, így rendkívül idegőrlő volt az egész idény.
Ez az év leginkább a klub fejlődéséről szólt, mint a keretéről.
Az nyáron Dániába eladott védő év végén tovább is ment a Salzburba, így újabb 260M-t hozott, azaz 17M-ból lett 610M. Nem rossz, nem rossz.
Szerencsére az elnök is észlelte a kedvező gazdasági helyzetét így hajlandó volt az edzéslehetosegeket fejleszteni.
Talán még fontosabb hogy immár 40%-at kapom meg az eladott játékosok értékének, illetve a scoutok már bárhová mehetnek.
Szóval haladunk, haladunk.
Rafekudtem az afrikai játékosokra, jelenleg csak az itteni árakat tudom megfizetni, de vannak gyöngyszemek bőven.
Kb 6-7 játékos jött, van aki már az u19-be.
A következő évben nyugalmasabb játékot szeretnék és kozepmezonyt.
Nekem is van egy hosszú mentésem az FM22-ben, kvázi az FM09-es magyar mentésemet játszom újra, 10 évvel később.
Azaz magyar szövkapként kezdtem, és igyekeztem egy jó nevelőklubot is szerezni, ahol játékosokat nevelhetek a válogatottnak.
Ez végül a Loki lett, és a klubot sikerült olyan jó állapotba hozni, hogy maradtam is végleg itt. Ez azt jelenti, hogy szinte minden évben garantált a tavasz a BL-ben.
A trükk amit kitaláltam, a spanyol játékosok: először is ők 16 évesen elhagyhatják hazájukat, tehát végig nálunk edződhetnek, home grown szabályoknál is jól jönnek.
Másrészt 5 év hazai felnőtt foci után megkapják az állampolgárságot, így jó eséllyel be is tudom hívni őket, 18 + 5, azaz 23 évesen.
Nagyon kellenek, mert hiába nálam is a state of the art akadémia, illetve igyekszem tömni az NBI-es riválisokat is olcsó jó játékosokkal, szinte elvétve születik 1-2 használható magyar játékos.
A korábbi FM-ekhez képest szerintem nagyon visszatekertek valamit a regeneknél, persze lehet korábban volt irreális, csak azt szoktuk meg.
Két buktatója van ennek a módszernek: figyelnem kell nehogy köcsönadjam őket (ha egy napra is megszakad a sorozat, akkor újrakezdi, a másik pedig ha túl jók, akkor behívják őket a spanyol válogatottba, és akkor oda az 5 (+2) éves tervem velük. Szóval inkább a második vonalas (4 csillagos potenciál) spanyol tehetségek közül igazolok, a legjobbakkal már többször megégettem magam. Mondjuk bevételi forrásnak jók, adtam már el pár játékost 60-80, sőt 100M euróért is.
A válogatottnál eddig egy (vesztes) EB döntőnk van, ja igen, 2036-ban járok, épp most vonult vissza Szoboszlai 185 válogatottsággal, melyeken 100 gólt szerzett (mint balszélső, nem is rossz), és hát ha valaki emlékszik még a Zámbó - Dienes párosra, hát asszem nem kiabálom el, ha azt mondom felül lesznek múlva :)
Igaz, most egy csatáros játékot játszok, így a gólok jó részét egy Ferenczi nevű regen csatár szerzi, de van a saját nevelésű örök kedvencem, akivel majd a 200 válogatottságot akarom túlszárnyalni.
Apró bökkenő, hogy PL-fizetése ellenére, épp megint szerződése utolsó évében jár, és nem tudok neki már mit ígérni, hogy maradjon, ez a szezon erről fog szólni, hogy valahogy maradásra bírjam.
A sikeres steames aktiválása után neki estem az editornak és múkodóképessé tettem az NB3-at.
Nosza irány a napfényes Zagyva part.
Fel-profi, pénz nélkül, fabatkát sem érő játékosok.
Szétnéztem az ingyenes játékosok között és leigazoltam vagy16-ot, míg szinte mindenki mást kirúgtam, mert így sem fértünk bele a fizetési sapkába.
Jött egy-két nagyágyú is, pl. Vituska az Újpest, vagy Györök a Vasas, illetve Aphokité (asszem) a Pápa után.
Egy kellemes 3-4-2-1 taktikát csináltam, ami iszonyatosan bevállt.
Első szezonban megnyertük a Mátra-csoportot, majd egyből az NB2- nyugati csoportot is, azaz 2 év után már MB1!!!
Közben a gazdasági helyzet romokban, ami új tulajt hozott egy bolgár elnök személyében, de mivel pont akkor nyertük meg a másodosztályt, így maradhattam. Az új elnök felvett 120M Ft hitelt, amiből én is kaptam vagy 30Mft költőpénzt. El is vettem 3 kenyai fodbalistára, akiket magam szemléztem és mivel scout ide még nem jöhet, bíztam a szerencsében.
Az NB1 már kemény dió, az első idényben a tisztességes 10. helyet szereztük meg.
Ami üdítő, hogy a 3 kenyaiból (27,5 + 17M + 0) , eladtam 2-öt, ami a gazdaság alapját jelenti.(170 + 350+50%)
Nekem a Diablo taktika csődöt mondott elsőre. Lehet nem volt olyan középpályásom. Meg akkor már nagyon maga alatt volt a csapat. Ha mindenki "very poor" hangulatban van, akkor semmi se sikerül.
Most itt az új idény és most 1. vagyok a Diablo taktikával. Sikerült egy jobb középpályást szerezni. Már amennyire az 5. osztályban lehet. Meg most zsinórban nyerünk, így jó a hangulat. De így is 16 meccsből 2 vereség meg 2 döntetlen lett eddig.
Ez a Diablo elég sérülékeny 4-4-2 defensive ellen. Akkor próbálom a Scramjet-et használni.