Keresés

Részletes keresés

majkel Creative Commons License 2019.07.25 0 0 32425
Az egyik Xcellerator árbócom topjából nekem is ki kellett húzni a dugót, mert bele ment a víz.
Kettő O gyűrű van benne, az egyik el volt nyányulva, ki tudja mitől.
E van.
Előzmény: nullakettes (32424)
nullakettes Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32424

Az alsót nem bántom, belerakok alá egy másik dugót... most már csak az a kérdés, hogy egy 3 éves 600 eurós árbóc mitől lesz ilyen fos... rohaggyanak meg

Előzmény: majkel (32423)
majkel Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32423
Ha xar az O gyűrű kicseréled, ha a másik dugó nem zár rendesen, ez egy műanyag kupak szerűség általában, megoldod.
Szilo v. valami más tömítő anyaggal.
Előzmény: nullakettes (32422)
nullakettes Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32422

És akkor mi van ha kinyomtam? :)

Előzmény: majkel (32421)
majkel Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32421
Nem tömít megfelelően a dugó benne.
A topból még könnyebb a végzárót kihúzni, azon O gyűrűk szoktak lenni.
A másik oldal nehezebb dió.
Arra most így hirtelen nincs ötletem, h roncsolás nélkül,hogy kellene kibányászni.
A topból a felső dugó kiszedése után az alsót ki lehet nyomni efy hosszú rúddal.
Előzmény: nullakettes (32420)
nullakettes Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32420

Észrevettem, hogy víz maradt az árbócban szétszerelés után... rázni kell csak úgy jön ki belőle, és úgy is csak egy bizonyos szögben. Simán felállítva benne marad... Kb 1 decit ráztam ki belőle negyed óra alatt... rohadt idegesítő. Gyógyítási tippek? Azt se tudom hol kezdjek hozzá, nem látok bele :)

majkel Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32419
Más technikát kell használni a camberes vitorláknál. Kiemeli az emberfia az árbóc végét a vízből, amikor a szél felé néz, majd szépen végigcsúszva alatta, a többit a szél elintézi. Ennyi.
Előzmény: vau1111 (32418)
vau1111 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 32418

Kicsit visszaolvasva nem biztos hogy átment a közölnivaló. Azaz camberessel jóval nehezebb a wasserstart, de nem ördöngősség. Tanulni nocam vitorlával érdemes.

Előzmény: vau1111 (32417)
vau1111 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32417

Még egy kicsit a wasserstart témához...

4 camberes széles árboczsákkal szerintem sem nehéz. Jó eséskor a vitorla úszik a vizen. Ha a profil lefelé áll, akkor mint egy csónak, ha felfelé van és még a hullámok is csapkodják, kicsit nehezebb, ha megtelik, kis türelmet igényel. Nem kell mind az 50 litert egyben kiemelni, az árbocvég enyhe emelése után az a sok víz pillanatok alatt kifolyik. Az én vitorlám csak 3 camberes, és az ábroczsák relatív keskeny, de különbség nincs, abban is meg tud gyűlni mondjuk 20 liter, azt sem tudnám kiemelni sima taposással. Mentem 4 camberessel is, tudom hogy nem nehezebb.

Lehet kicsit elitista a véleményem, de aki nem tud mondjuk 8 m2-es 4 camberessel wasserolni, annak NEM VALÓ ilyen vitorla. Lehet hogy elkezeli egyenesben, de a valós technikai tudás hiányzik hozzá. Persze mindenki azt vesz, és azzal megy amit akar, de fölösleges önszivatás. Formula méretekről nem nyilatkoznék, szerintem 7 m2 fölött már nincs élet :)

A profik sem huzogatják a vitorlát versenyen, ha esnek, wasser, és kész.

A szükséges idő, és energiakülönbség óriási, ha van elég szél. Még tükörsima víznél is kevesebb energiát igényel camberessel a wasser, mint csak a felmászás a deszkára.

Alkaros hosszabbítást ma megint próbáltam, és rájöttem, anno miért is vetettem el. Egyrészt a karom rövid, ha a deszkát a papucsnál fogom meg, a bum a könyökömön, vagy a felkaromon landol, ha csak tenyérrel támasztok, labilis. Plusz engem lenyom a víz alá a szett így.

Egyébként Gárdonyban egész jó szél kerekedett a semmiből 7.0-ra délután.

Próbáltam V.Peti foilját. 5.4 m2, JP freestyle deszka, powerboxos NP foil. Kifejezettem tetszik a Balz-típusú setup, azaz a freestyle deszka és kis vitorla, nincs fölösleges tepsi és súly. Igazából csak egy jobb pöfföt fogtam meg, de hamar megpumpálható, és az elvárthoz képest egész sokat repültem az egy elemelkedésből. Kétszer foillal is wasseroltam, figyelve, hogy az első szárnyat ne rúgjam le. Peti jóval hamarabb elindult ezzel, mint én a 7.0-val.

the crow Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32416

akinek nem megy probléma nélkül a wasserstart, az ne vegyen 4 kemberes 8m2-nél nagyobb vitorlát...

Előzmény: bűnvadász (32412)
pam-pi Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32415

11,9-es 5 camberes North Warp-al is megy:) Rá kell támaszkodni a deszkára a másik kézzel, és kihasználni a szél emelő erejét 

bűnvadász Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32414

ügyes vagy

Előzmény: Kirali12 (32413)
Kirali12 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32413

7.8 AC-One -t hasznalok. 80%ban sikerul.

bűnvadász Creative Commons License 2019.07.23 0 0 32412

"arboc a szel fele, boom leeben, a cucc alapvetoen felszelben. arboc felett fogva az arbocot egy eroteljes mozdulattal a fejem fele emelem"

És ez természetesen probléma nélkül megy 6 feletti 4 camberes félméteres árbóczsákkal rendelkező szlalom cuccal is, amiben a rossz esés miatt van kb 50 liter víz is...

Előzmény: Kirali12 (32405)
Aaron__98 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 32411
Köszi
Előzmény: Kirali12 (32393)
Kirali12 Creative Commons License 2019.07.18 0 0 32410

Vau, nem megy dagadt vagyok! Elsullyed a szemetlada szlalom!:)

Előzmény: vau1111 (32407)
majkel Creative Commons License 2019.07.17 0 0 32409

Huhhh milyen hsz cunami lett ebből a wasser témából :))

Szél kell hozzá és ennyi, mert ha a vitorlát sem tartja meg, akkor elég fárasztó tevékenységgé tud válni.

Akkor meg nem marad más, mint felkupászkodni a cuccra, tök mind1 mekkora és felhúzni a rigget.

Lesz valaki esetleg a hétvégétől Viganjban?

slajder Creative Commons License 2019.07.17 0 0 32408

Megfogjuk a hátsó papucsot, ezzel mintegy meghosszabbitva a deszkát az alkarunkra húzzuk a bummot, természetesen az árbockézzel.

Általában viszont érdemesebb a vizen fekvő vitorlát a (szélre merőleges) árbocnál megemelve, és a szélre luv felé két tempóval "felhúzva" a levegőben tartani és a deszka mellé kerülve arra fellépni. És ezt jól begyakorolni.

Kár tovább ragozni, kell hozzá elég szél (kezdőnek siklószél), gyakorlás és a youtube megtanulása.

1992-ben egy db könyvtári (persze soha vissza nem vitt) könyv alapján tanultuk meg. Érdemes küzdeni, mert az első sikeres wasser örök élmény.

Előzmény: vau1111 (32407)
vau1111 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 32407

Fordított oldali tanács:

Kéretik kipróbálni azt a vitorlafelhúzást a szlalom cuccon, legalább egyszer. Én is ezen szenvedek, hogy mi van ha eláll a szél? Ezért évről évre ha olyanok a viszonyok, párszor kihúzom a szlalom vitorlát deszkán állva, mert ez is alapkövetelmény :)

A bum deszkavégen pihentetése nagyon hasznos trükk, de a mai deszkákon mission impossible, mivel a deszka vége túl rövid. Standard azt hiszem kb. 130-135 centire van a gyök a deszka farától (persze egyéni preferencia és deszkatípus függvénye is), ahhoz elég alacsonyan kell lennie a bumnak, hogy ne lógjon túl. Amikor modernebb szlalom (ööö freeide...) deszkára váltottam, újra kellett mindent tanulni camberes vitorlával.

Tom Taylor Creative Commons License 2019.07.17 0 0 32406

Kérlek, figyelmesebben olvasd el, amit írtam.

Köszönöm!

Valójában ugyanazt mondjuk mindketten, csak szövegértelmezésben van különbség.

Elnézést, ha az én megfogalmazásom nem volt elég alapos, de hát Cicó nem kezdő, jeleztem is, hogy nem kell neki sokat magyarázni.

Ami leírtam, az a saját tapasztalatom, saját felszerelésem viselkedése.

A mai értelemben én soha nem tanultam szörfözni, nem jártam szörfiskolába, mert a 90-es évek elején ilyen nem volt. Ezért a tanulni kifejezést valószínűleg nem ugyanúgy értelmezzük. 

Kirali12 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 32405

Mar reg volt FLAME a topicban, ugyhogy most magamra vallalom. :D

Azert ne haragudj, de ebben a hozzaszolasban (es a kovetkezo 1-2ben) van nehany eleg eros megallipitas, ami mar szivatasba hajlik. Majd meggrillezhetsz utana, de ezt nem tudom magamban tartani. :)

Pl. wasser akkor is megy, amikor meg boven nem siklasz. Sot akar 0 szelben az elso poffre. Csak ugye ezt gyakorloni kell es meg kell tanulni! Nem ragorcsolni, de gyakorolni. Normalis korulmenyek kozott, ha a bechstart megy (nem csalosan, pl. felugrok a deszkara) akkor 1-2 nap.

vannak olyan helyzetek, spotok, ahol 0 de tenyleg 0 eselyed van felhuzni a vitorlat. mert sok a szel, mert kicsi a deszka, vagy csak ugy hullamzik, hogy lehetetlen. ebbol lesz aztan az, hogy a nadasbol halasznak ki a vizimentok. Nekem pl nincs olyan deszkam amin vitorlat fel tudom huzni, pedig szalomozok is. (talan mar fel se tudom huzni, mert 10 eve nem probaltam)

ahogy Vau is irta, alapmanover ezt meg KELL tanulni.

"Paradox módon, minél kisebb a deszka, annál könnyebb a vízből indulás."

A tul nagy deszka peldaul ordito hulyeseg, mar ne is haragudj. Szerinted az iskolak miert 1m szeles 220L deszkakon oktatnak? Azert mert tolerans a hibaval szembe, es totalisan rossz pozicionalva luvban is felallsz mint a strandon!

Kicsi deszkaval, rossz technikaval (mert ha jo lenne nem szenvedne) az elso, hogy ha megnyomod a hatuljat, akkorat luvolsz mint allat, a vitorla meg szepen benyom a viz ala, ha megsem akkor felallsz es mar esel is, mert szelben allsz. Szoval, ha a Kollega sokat akar szivni, akkor ez az ut.

A vitorla megfelelo pozicioba allitasara a megoldas, a deszkahoz valo helyes pozicio, valamit a kinyujtott kez!

" Elkapod a boom-ot és taposva elindulsz a deszka felé. Ekkor a deszka fara befordul eléd és már csak fel kell lépnek. " persze itt nagyon nem mindegy, hogy az a deszka ugye hogyan all a szelhez kepest. :)

"Van egy remek kis trükk arra az esetre, ha már elfáradtál, vagy spórolni akarsz az erőddel. (én mindig ezt vetem be, ha fáradok). A pozíció: deszka félszélben áll, Te a luv oldalon vagy a vízben, a rigg a lee oldalon, vitorla vége menetirányba néz. Átnyúlsz a deszka fara felett, megfogod a boom-ot és ráhúzod a szörf farára, miközben a deszkát is lenyomod a víz alá. A deszka felhajtó ereje megemeli a vitorlát és a szél alá tud kapni. Fogod a boom-ot, de még hagyod a deszkán a rigget."

igy aztan tenyleg rengeteg energiat lehet sporolni. azt azert megnezem, ha felszelben adeszka te luvban a vitorlo leeben, hogy azt hogyan huzod ra adeszka farara. (addigra kiemelted ugyanis es indulhatsz, de azert beraksz 1-2 szivatos lepest) ha itt akarsz pihenni akkor magassagot vesztesz mert sodrodsz a cuccal, de ez mar mellekes. a masik, hogy a vitorlan 180fokot kell forditanod, ha eddig menetiranyba nezett.

akkor hogyan is kellene ezt korrektul...

arboc a szel fele, boom leeben, a cucc alapvetoen felszelben. arboc felett fogva az arbocot egy eroteljes mozdulattal a fejem fele emelem. (mintha reggel durcasan a paplant huznam keles utan) ezzel kint van a vitorla a vizbol. (7-8nm esetleg egy ket labtempu haton szel fele, hogy a bumveg is kiemelkedjen)

innen pozicionalom a cuccot es magamat. deszka orra raumba mutat, a bumot fej felett tartom. es megfogom a szelet.

HATSO lab a deszkara kerul a hatso papucs ele. tartom a poziciomat. elso lab tempozik.

terdemet behajtom, es a deszka veget meg mindig raumba mutato orral behuzom a fenekem iranyaba. ezzel egy idoben mindket kezet nyujtok, a vitorla szelet fog es elkezd emelni. itt mar derekigkint vagyok, a sarkam a fenkem alatt. innen kezdem nyujtani a hatso laban, es allok fel. ez egy hirtelen gyos mozdulatsor.

ezutan elso lab fellep, majd vitorla nyit.

klasszikus kezdo hibak amiket a spotokon evek ota latok:

1. a vitorla a viz ala nyom --> nem jo a rigg szelhez viszonyitott pozicioja, esetleg behuztad az arbockezted

2. nem tudod tartani a start poziciodat --> itt ujra a rigg es a deszka van rossz pozicioban, a szel elfordit

3. a deszka eltavolodik mikozben felallsz --> nyujtva a hatso labad es tolod el a deszkat

4. a deszka luvol --> tul sok a nyomas a hatso labadon

5. a vitorla start kozben kifordul a kezeddbol --> tulsagosan hatszelben csinaltad

6. felig emel majd visszaesel --> ez nem huzodszkodas, nyujtsd ki a kezed :)

6. felalltal de atrant a tuloldalra --> nem nyitottal a bumkezen

@Cicó: rutinosabbak ket / harom kiserletbol megmondjak a parton mit rontassz. hajra es tessek megtanulni.

Előzmény: Tom Taylor (32397)
kkojak Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32404

Windy.com, windguru.cz, én inkább ezeket szoktam, de óvatosan a különböző modellek jóslataival.

Én amikor prasonisi-n voltam, volt 1 délután amikor kimondottan azért mentem be hogy waterstartot gyakoroljak/tanuljak, 146literes deszkán. Nekem nem a deszkával volt gond, hanem hogy gyenge volt szél / kicsi volt a vitorla. Nem is ment, pedig szórakoztam vele 1 órát és stabil volt a szél.

Másnap amikor inkább csak cirkáltam fel alá és estem/keltem, kényszerből gyakoroltam újra és sikerült is hamarabb ráérezni: mert volt póóver.

Tom Taylor Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32403

Nem is arra utaltam, hogy nem kell megtanulni, csak arra, hogy nem kell "rágörcsölni". Én sem úgy tanultam, mint ahogy leckét magolva ismételgettem. És nekem is csak akkor ment könnyebben, mikor 160 literről átnyergeltem 105-re. 

Előzmény: vau1111 (32402)
vau1111 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32402

Azért a vízből indulás megtanulása alapkövetelmény.

Van Gárdonyban olyan rider, aki, bár camberes szlalom cuccokkal száguldozik, nem tudja a wasserstartot! NEM követendő példa!

A wasserstart megtanulása rövid idő (beachstart tudással), ami egy középerős szeles nap alatt vissza is térül!

A linkelt videó zseniális.

Előzmény: Tom Taylor (32401)
Tom Taylor Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32401

Szia!

Eszedbe ne jusson wasserstartot gyakorolni! Ha már a deszkán vagy, inkább száguldozzál ezerrel! Ha van szél és tudod mit miért csinálsz a vízben, menni fog a wasserstart is.

Időjárásjelentés: Idokep.hu,  met.hu

Előzmény: Semmi Cicó (32399)
Semmi Cicó Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32400

Tuti lama kerdes, de Ti hol neztek elörejelzest?   sc. 

Semmi Cicó Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32399

Köszönöm a hozzaszolasokat! 

Egy biztos, valami tuti szelbiztos helyre kellene menni vegre, ahol a parton/part közeleben is fuj a szel! Erösen.  

Nezem a videot es nagyon örülök neki, mert bizony nem csak a helyes lepesek vannak benne bemutatva, hanem a hibak. Jo latni, hogy mas is hogy szenved a vizben :-D 

Köszi meg egyszer ! 

üdv 

sc. 

kkojak Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32398

Én csak annyit mondanék, hogy ha a beach start már jól, határozottan, konzisztensen és tudatosan megy, akkor a waterstart ugyanaz, csak több szél kell hozzá :) Az a legfontosabb, ha az nincs, akkor nem fog menni (mmint az én tapasztalatom szerint). Vannak mindenféle trükkök, hogy nem a boom-ot hanem a gyök fölött fogod meg az árbocot az első kézzel, de az szerintem csak szenvedés. Szél kell és kész (és/vagy elég nagy vitorla).

Én amikor először próbáltam, nem volt elég nagy a rig és csak bohóckodtam, de amint elég nagy lett a szél, a rig-et is könnyű volt kiszedni a vízből (jó, hát azért egy 8.4-es vitorla ha beleragad a vízbe, azt azért nehezebb kiszedni mint egy 4.5öt) és az erőket is jobban éreztem amint a kezemben volt a boom és lebegtettem a vitorlát. A felhúzás pillanatát és mozdulatait is sokkal jobban lehet érezni ha megfelelő erejű a szél.

Sok sikert a gyakorláshoz :)

Előzmény: Semmi Cicó (32394)
Tom Taylor Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32397

Szia Cicó!

Nem vagy már kezdő, sokat nem kell magyarázni! ;-)

Alapvetően két külső ok miatt nem megy a wasserstart: nincs elég szél, illetve túl nagy a deszkád.

Ahogy a leírásodból és a felszerelésedből következtetek, úgy 3-as erősségű lehetett a szél, 4-es befújásokkal („Egyszer-egyszer sikerült megsiklani”).

Ez a szélerősség határeset a wasserstartnál.

Paradox módon, minél kisebb a deszka, annál könnyebb a vízből indulás. Már Arkhimédész is megmondta: „-Minél nagyobb a szörfdeszkád vízkiszorítása, annál nehezebb lenyomni a víz alá!”

Gondolj a következőre: Nem okoz gondot feltenni a lábadat, sarkadat egy sámlira és felállni rá. De próbáld meg ezt egy bárszékkel! :-)

A Te esetedben az a gond, hogy nagy a deszkád. Nem tudod jól lenyomni a víz alá, így nem tudod jól behúzni a sarkadat minél közelebb a testedhez, így nem tudsz kellő erőt kifejteni lefelé! Ennek következtében a vitorlát sem tudod megfelelően függőleges pozícióba állítani, hogy minél több szelet fogjon be. Ha ehhez a „mutatványhoz” még kellő szél sincs, akkor nem fog menni.

Azt is írod, hogy ki sem emelkedik a vitorlád a vízből. Ez is arra utal, hogy nem volt elég szél.

Ha viszont van elég szél, akkor egész biztosan meg tudod csinálni a következőt:

A deszka orra szélben áll, árbóc merőleges (!) a szélre, vitorla értelemszerűen a lee oldalon.

A boom-veret felett kb. 1-1,5 m-re megfogod az árbócot és egy erős taposással egyidőben megemeled az árbócot és egy határozott mozdulattal megrántod magad felé, a fejed fölé! Ha van elegendő szél, akkor az a vitorla alá kap és egy pillanat alatt kint van a rigg a vízből! Ez a határozott magad felé, magad fölé rántó mozdulat a kulcsa az egésznek. Elkapod a boom-ot és taposva elindulsz a deszka felé. Ekkor a deszka fara befordul eléd és már csak fel kell lépnek.

Van egy remek kis trükk arra az esetre, ha már elfáradtál, vagy spórolni akarsz az erőddel. (én mindig ezt vetem be, ha fáradok). A pozíció: deszka félszélben áll, Te a luv oldalon vagy a vízben, a rigg a lee oldalon, vitorla vége menetirányba néz. Átnyúlsz a deszka fara felett, megfogod a boom-ot és ráhúzod a szörf farára, miközben a deszkát is lenyomod a víz alá. A deszka felhajtó ereje megemeli a vitorlát és a szél alá tud kapni. Fogod a boom-ot, de még hagyod a deszkán a rigget. Előre taposol egy kicsit, a deszka befordul raum-ba és már indulhatsz is!

Üdv.

TT

Előzmény: Semmi Cicó (32394)
kkojak Creative Commons License 2019.07.16 0 0 32396

Csak megpróbáltam a hétvégén Boglári (ingyenes) Platán strandot, igazából első alkalmam volt a Balatonon (és hazai vizeken) és mióta mondjuk úgy "tudok szörfözni".

Deszkám egyelőre csak 1 van, 155L, 85kg vagyok.

Szombaton egy 6.2-es vitorlát húztam, hát 1x majdnem megsiklottam, de amúgy kevés volt. 6.9 volt nálam a legnagyobb vitorla, de az sem lett volna elég. Cserébe akkora hullámok voltak, hogy majdnem tengeribeteg lettem a deszkán, főleg, hogy van a strandon 1 szakasz ahol nincsenek hullámtörő kövek, onnan szépen visszapattannak a hullámok, hát az valami röhejesen viccesen gáz rész volt, ahogy felfele/lefele többet mozogtam ki egységnyi idő alatt mint előre a szél által.

Vasárnap dél / 1 körül csobbantam újra, akkor már a 6.9-et riggeltem, 2x sikerült 1-1 távot végig siklani és pont amikor egy szélcsendes résznél feladtam fél5 körül és kijöttem (és átöltöztem, stb) akkor kezdett beindulni szép lassan fokozatosan annyira, hogy 6 óra körül már 4.x-el is bőven lehetett volna siklani, de muszáj volt indulni vissza Szegedre.

Tanulságok:

- a hullámok bár nagyok a 155ös deszkához, de nem annyira kezelhetetlen mint gondoltam, meg kell szokni az tény, de nem potyogtam le túl sokszor a deszkáról emiatt, hát figyelni kell a vizet meg reagálni, de elmegy. Ha meg megindul a deszka, akkor kezelhető az.

- igazából saját cuccal még elég keveset mentem érdemben (siklás), ezért még szokom/tanulom, de azt kell mondjam ahhoz képest, hogy majdnem 10 kiló a deszka (soft deck-es), meg 85cm széles, meg nem egy új darab, elég kezesnek érzem, a többi félprofi cuccokhoz képest amiket egyéb helyeken béreltem és nyüstöltem. Nyilván nehezebben indulok meg de nem annyival rosszabb mint amennyivel olcsóbb azoknál.

- A longboardos kék Mistral vitorlás kollegát innen is üdvözlöm akivel max 40-50m-re megközelítettük egymást és 2x-i integetés után se intett vissza :D

- 220m-t kell cipelni a parkolótól a partig a cuccot, de a strand tágas, nagy, zöld, bőven van hely riggelni

- biztos nem a legjobb spotot találtam meg a Balatonon ezzel a stranddal, de szerintem vállalható

Előzmény: qrzor (32386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!