Keresés

Részletes keresés

Rezsee Creative Commons License 2024.08.30 0 0 153183

A vízitaxik a híd felett nem meszze parkolnak, az olyan móló jellegű hely, de kb. 100 méterrel feljebb, a kis alagút után közvetlenül van egy parkoló. Igaz eléggé tele van, meg mintha utoljára már fizetős is lett volna, de erre nem esküszöm meg. Ott az út túloldalán kis csónakok vannak kikötve, viszonylag sekély a part, ott talán...ha nem kell hozzá rámpa vagy ilyesmi. Biztos van még odébb is valami lehetőség, esetleg nézd meg sárga emberkével.

Előzmény: Béci 72 (153182)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.30 0 0 153182

Köszi!

A tenger felől jövet van a híd,ami átível a Cetina fölött.A híd alatt max.horgászcsónak fér el.A híd után lenne esetleg vmi vízretételi lehetőség?

Előzmény: Rezsee (153181)
Rezsee Creative Commons License 2024.08.30 0 0 153181

Én kajakkal közlekedtem, de nem láttam semmiféle tiltó táblát.

Előzmény: Béci 72 (153177)
NB2 Creative Commons License 2024.08.30 0 0 153180

Krizevci után ott a 2x2 sávos autóút, az elvisz az pályáig, onnan meg sima liba

Előzmény: Tristee (153178)
homerx Creative Commons License 2024.08.30 0 0 153179

miért nem tervezteted meg az utad gm-en? akkor lathatnad.

Előzmény: Tristee (153178)
Tristee Creative Commons License 2024.08.29 0 0 153178

Kérem a hozzáértő tagtársak segítségét: ha a Gola-Koprivnica-Krizevci szakaszon közelítek Zagreb felé, akkor hol kell (lehetséges) rácsatlakoznom a Karlovac, majd Zadar felé vezető autópályára? Előre is köszönöm!

Béci 72 Creative Commons License 2024.08.29 0 0 153177

Köszi.

Motor is volt rajta?

Előzmény: Pompiere (153176)
Pompiere Creative Commons License 2024.08.29 0 0 153176

Szerintem fel lehet menni gumicsónakkal is mert láttam egyet három személlyel.

Előzmény: Béci 72 (153175)
Béci 72 Creative Commons License 2024.08.29 0 0 153175

Köszi a részletes beszámolót!

"Elképesztő mérnöki munka."

Azért a kivitelezés se lehetett egyszerű....

A Cetinán csak szervezett irodák hajói voltak,vagy fel lehet menni pl.motoros gumicsónakkal is?

Előzmény: Pompiere (153174)
Pompiere Creative Commons License 2024.08.29 0 4 153174

A Bosznia-Hercegovina fórumban már írtam arról, hogy miként is közelítettük Dalmáciát.

Most a Horvátországban tapasztaltakról számolok be.

A szállásunkat Makarskán foglaltuk le. A város gyönyörű helyen fekszik és ezt sajnos mások is tudják. Hatalmas a tömeg és ezzel együtt az autók száma is. Ez utóbbi pedig azzal jár, hogy parkolóhely egyszerűen nincs. Mi is úgy jártunk, hogy odaérkezésünk után pár napig, az apartmanunktól 150 méterre kényszerültünk parkolni egy gondozatlan területen mert a ház előtt nem volt hely. A strand tőlünk pont 1,5 km-re volt. Oda is gyalog jártunk le, hogy ne mozgassuk a kocsit. A városban a szintkülönbségek jelentősek, erős emelkedők vannak. Pl. a szállásunk a kikötőtől légvonalban 550 méterre volt, a szintkülönbség pedig 48 méter. A városban a parkolás drága. Téli és nyári díjszabás van mindhárom zónában. Nyáron az I. zóna 2 €; II. zóna 1,5 €; III. zóna 1 €; Van, ahol reggel 6-tól hajnali 2-ig kell fizetni és a tartózkodási idő is maximálva van. A parkoló automatákon rajta vannak az SMS-es parkoláshoz szükséges kódok, azonban fizetni csak horvát SIM-kártyákról lehet. Erre matricákon fel is hívják a figyelmet. Van egy-két magánparkoló is, azonban ott még borsosabb a tarifa. 2,5 €-t kérnek el óránként.

Szállásfoglalásnál mindenképpen érdemes azzal számolni, hogy akiknek az adriai főút – a Vukovarska és a Dubrovačka – felett lesz a szállásuk, ott már lehet, hogy autóba kell ülni a strandra menet. Talán nem is a távolság, hanem az emelkedők miatt.

Mi strandra ide jártunk. Itt volt nyilvános WC 1 €-ért – amiért szinte senki sem fizetett – büfék, éttermek, minden, ami kell. A part észak felé egyre inkább beszűkül ezért a tenger és a sétány után már a szállodák következnek. A strandon, és általában másutt is a strandokon nagy a zsúfoltság. Aki nem megy időben – legkésőbb 9 óráig – annak már alig jut árnyékos hely, hogy leterítse a törölközőjét a kavicsos talajra, ami nem túl komfortos, ha nem tesz alá pl. polifoamot. A strandok kövessége, kavicsossága miatt vízicipő használata javasolt. Itt a városi plázson volt egy vízi ugrálóvár napi 20 €-ért, de lehetett rövidebb időre is jegyet váltani. Az éttermi árak elfogadhatóak, 40 €-ért két személyre bőséges ebédet lehet kapni. Mindenfelé találhatóak apró pékségek is. Itt az árak már magasak. 1,5 € alatt nincs nagyon semmi. A városban több lánc élelmiszeráruházai is rendelkezésre állnak. (Tommy, Kaufland, Lidl) Az árak hasonlóak mint itthon, az üdítők és sör drágább.

Tettünk egy kiruccanást Splitbe is. Ide érdemes korán elindulni, a szó szoros értelmében. Mi fél kilenckor indultunk és három óra alatt sikerült megtenni a 66 km-t. Ebből pl. 17-et másfél óra alatt. Reggelente hatalmas dugók alakulnak ki a város felé. Aki el akarja kerülni a torlódásokat és a navigáció egy másik útvonalat kínál, nagyon vigyázzon. A GPS képes felvinni olyan keskeny, meredek utcákba, ahol még a helyi autósoknak is feladja a leckét egy-két kereszteződés, kanyar. A gyakorlatlan és nagyobb autók vezetői inkább maradjanak a dugóban. Jobban járnak. Én bevállaltam egy rövidítést, nem lett baj, de a feleségemen láttam, hogy nem érezte jól magát.

Splitben a parkolóhelyzet semmivel sem jobb, mint Makarskán. Mi egy parkolóházban álltunk meg itt. Ez viszonylag közel volt az óvároshoz – kb. egy km-re – és még árnyékban volt a kocsi is. A parkolók listája és díja itt érhető el. Behajtáskor gombnyomásra kapunk egy cetlit, amit kihajtás előtt a fizetőautomatánál beolvastatunk és rendezzük a díjat.

Vannak olyan szabadtéri parkolók is, ahol ugyancsak gombnyomás után nyílik a sorompó és kifelé kell fizetni. Viszont mivel semmi sem mutatja a telítettséget ezért fennáll a veszélye, hogy nincs hely. Láttam így autókat keringőzni és utána fizetni.

Split óvárosában turista turista hátán, nagy a tömeg. Nagy melegben az óváros pokoli. Nagyon megtud szorulni a meleg. Érdemes a kikötőben is sétát tenni. Viszont a fejfedőjét mindenki rögzítse jól a fejére, ha a víz mellett sétál mert a szél hajlamos azt elvinni. Rosszabb esetben a vízbe sodorni. Láttunk úszó kalapot a vízben.

Hazafelé – amikor már árnyékba kerül – érdemes megállni Vepricben és egy kicsit elmélkedni. Ez egy fás, katolikus zarándokhely egy Lourdes által ihletett barlanggal, oltárral és Mária-szoborral.  Split felől szabálytalanul lehet csak bekanyarodni vagy használható még a buszoknak fenntartott rész jobb oldalt, ahonnan egy gyalogos hídon lehet átkelni.

Aki nem csak a tengerben akarja áztatni magát annak ajánlom Zadvarje-ben a Cetina folyó kanyonját a Gubavica vízeséssel. A településen a tűzoltóság épülete után közvetlen kell balra kanyarodni. Táblázva is van. Rendelkezésre áll egy kiépített parkoló is, de fel lehet menni a valamikor szebb napokat látott látogatóközpontig is. Innen csodálatos látvány nyílik a Cetina szurdokra. Több kiépített kilátópont is van. A talaj köves, egyenetlen. Rendes cipő ajánlott. Visszafelé a falu szélén a vízerőmű felett is meg lehet állni. A parkolás korlátozott, de a kereszttől csodálatos a kilátás.

A másik ajánlott program a sétahajózás a Cetinán. Omisban Makarska felől a híd előtt kell jobbra kanyarodni. Itt több iroda is található, ahol jegyet lehet váltani. Amelyiket mi igénybe vettük ott 15 €/fő volt a jegy. (A jegyhez ingyen parkolási is járt az alagút utáni parkolóban.) Foglalni online is lehet. Ezért 10-15 személyes csónakokkal 45 perc alatt felviszik a turistákat a Cetinán a Kaštil Slanica étteremig, ahol 40 percnyi pihenő után, indul vissza a menet. A táj csodálatos. A fentebb említett irodákban más vízijármű bérletére is van lehetőség. Éttermek itt is szép számmal vannak, mindenki választhat kedvére. Mi visszamentünk – most már autóval – a Kaštil Slanica étteremig és ott ebédeltünk.

A szállásunkra – Makarskára – menet még „kipróbáltuk” a mostanában átadott, Cetina felett átívelő hidat és a hozzátartozó három alagutat. Elképesztő mérnöki munka.

Visszatérve a strandolásra: aki mégis erre helyezné a hangsúlyt, azok a szomszédos településeken is készüljenek a tömegre. Mivel parkolóhely itt sem nagyon áll rendelkezésre nagyon sokan a 8-as főút mellett parkolnak le és onnan gyalogolnak le a partra.

A közlekedésről még annyit, hogy a motorosok, robogósok jelentős számmal vannak jelen a forgalomban. Minden rést próbálnak megkeresni, hogy előrébb jussanak, nagyon kell figyelni rájuk.

Összegezve: szép a környék, de bizonyos tekintetben igazi kihívás lehet az ott nyaralás.

The_Rible Creative Commons License 2024.08.28 -3 3 153173

Mi lesz az útifilm címe? Rocco és a stopposlány?

Előzmény: rokko74 (153172)
rokko74 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 153172

Érdeklődni a rokko30@freemail.hu email címen 

Előzmény: rokko74 (153171)
rokko74 Creative Commons License 2024.08.27 -2 2 153171

Sziasztok! Csütörtök délutántól van kedve valakinek, valakiknek egy Adriai hétvégéhez csak az utazás költségeit kell állni illetve ha megtudod, meg tudjátok oldani csak a lejutast mert vasárnap vissza lehet velem is jönni! !!!

ufonauta2 Creative Commons License 2024.08.26 -1 0 153170

Mai vacsoránk házigazdánk jóvoltából. :)

ufonauta2 Creative Commons License 2024.08.23 0 1 153169

Ajánlom mindenki figyelmébe. https://vrtlac.izor.hr/kakvoca/

slayerfan Creative Commons License 2024.08.23 0 0 153168

Köszi szépen! Találtunk pár helyet ahol meg lehet állni. Így a 300-as szint helyett, csak 150-et kellett felmenni gyalog!

🙂

Előzmény: Rezsee (153167)
Rezsee Creative Commons License 2024.08.21 0 1 153167

Üdv!

Utcanévre nem emlékszem, de az tuti, hogy a ,,sétálóutca" végénél, a tűzoltó laktanya találkozásánál indul felfelé egy utca, ott tudtok autóval elindulni felfelé. Asszem kis tábla is jelzi a sarki ház falán a várat. Ameddig csak tudtok, menjetek azon az úton. Mi kicsit korán letettük az autót, még lehetett volna tovább is menni, tulajdonképpen a ,,zergeösvény " aljáig. Konkrét parkolóra nem emlékszem, de itt-ott meg lehet állni. Onnantól köveken felfelé lépkedős, mászós!

Amire figyeljetek: innivaló bőven legyen nálatok, mert fent nem van/volt beszerzési lehetőség. Megéri felmenni, pazar a kilátás! :-)

Előzmény: slayerfan (153160)
homerx Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153166

szerintem ne nyissunk ebbol vitat. a linkelt cikkem kb 5 eves. na jo, az ottani kepek legyenek 6-7 evesek. szerinted mi a szhar folyik a dunaba? ahol lakom, a szennyviztisztito a dunaparton van. egy bringaut valasztja el a folyotol. manapsag nem jartam arra, de nehany eve meg siman csordogalt szamomra ismeretlen eredetu, buzos patakocska a tisztitobol a dunaba, keresztul a bringauton. de van egy masik csatornabefolyo feljebb nehany kilometerrel. sokan jarnak oda strandolni. en inkabb felette szoktam. hany ilyet tudnanak meg masok mondani... maradjunk .hr-ben. tisztabb, szarazabb, coli erzes :)

Előzmény: The_Rible (153164)
The_Rible Creative Commons License 2024.08.21 -1 0 153165

Sőt, képzeld el, hogy a halak is teleszahják a Balatont (meg a tengert is). De ez azért szerintem nem ugyanaz, mintha emberi fekália tisztítatlanul megy a vízbe (tengerbe)

Előzmény: homerx (153163)
The_Rible Creative Commons License 2024.08.21 -1 1 153164

Budapesten hol engedik be a Duna közepébe a szaht? Szerintem kb. 15 éve elkészült a csepeli szennyvíztisztító és azóta nem kerül semmi tisztítatlan szennyvíz a Dunába. De nem csak ott nem kerül bele, hanem máshol sem. A magyar lakóingatlanok 85% csatornára van kötve, beleértve az összes törpefalvat és tanyát is. 

Előzmény: homerx (153162)
homerx Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153163

ha sokat uldogelsz a balaton partjan, es jonnek hattyuk, dobalod nekik a kenyeret (ami nem jo), akkor szinte csak azt latod, hogy folyamatosan fossak tele a vizet. 10 perc mulva mar orommel kortyolgaton uszas kozben.

Előzmény: homerx (153162)
homerx Creative Commons License 2024.08.21 -2 0 153162

nagyon meleg a viz, allati tetemek, kis pisi-kaki befigyel, oszt mar ott is a coli. budapesten a duna kozepebe eresztik be a szart. igy jut mindenkinek belole.

Előzmény: Ingarian (153158)
slayerfan Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153161

Előzmény: slayerfan (153160)
slayerfan Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153160

Sziasztok!

Omis feletti Fortica várba szeretnénk felmenni a 8 éves fiammal.

Jó lenne nem a partról felmenni, hanem minél feljebb parkolni. Olvastam, hogy a put borka úton van kicsi parkoló? Linkelek egy fordulót, ahol úgy látom tilos a parkolás..

A kicsi parkoló hol van egész pontosan?

Válaszotokat köszönöm szépen!

Ingarian Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153159

Én tegnap 3-kor szálltam kompra Zigljennél, 9-re otthon voltunk. Közben Senjben boltba mentünk, Zuta Lokvánál meg kajáltunk. Alig volt forgalom.

Előzmény: NB2 (153157)
Ingarian Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153158

Régebben oda jártunk, nagyon szerettem, persze sok arra a szálloda. Nem tudom igazából mi történhetett.

Előzmény: warr (153155)
NB2 Creative Commons License 2024.08.21 0 0 153157

Hétfőn főnökék rekordot döntöttek. Több mint 11 óra alatt értek haza, egyszerűen olyan eső és forgalom volt, hogy 20-szal tudtak menni nagyon sokszor. Durva!

Man-Erg Creative Commons License 2024.08.20 -2 0 153156

Mi szombaton jöttünk haza Opatijából, az Icici strand pont kimaradt nekünk (csak átmentünk rajta a sétányon).

Mondjuk Opatijában a homokos "gyerekstrand" az én ízlésemnek kissé mocskos volt, aztán lehet, hogy mindig ilyen (a többivel semmi gond nem volt, sőt).

Előzmény: warr (153155)
warr Creative Commons License 2024.08.20 0 0 153155
ufonauta2 Creative Commons License 2024.08.20 0 0 153154

Helyzetjelentés:

Tegnap hétfőn egész nap esős borús idő volt. Ma reggelre kiderült és 10-kor hazafaelé az opuzeni Plodinéból 30 fokot mutatott az autó hőmérője. Egész nap a teraszon (parton) voltunk és, ami csoda, a víz egy szemet sem hűlt a vasárnapihoz képest. A DHMZ szerint innentől megint jó idő lesz. :)

Előzmény: ufonauta2 (153152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!