Keresés

Részletes keresés

pappito Creative Commons License 2011.10.13 0 0 12802

egyszer már írtam erről, akkor az elméletről.

a gyarkolatban így néz ki a fegyvertartás(i engedély megszerzése) Új-Zélandon:

http://www.pappito.com/blogpost/fegyvertartas-a-gyakorlatban/

r1 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12800

A PA-val valo tudas a tobbi pisztolyhoz jelent jo belepot, nem a gepkarabelyhoz.

25m-rol PA-val nagyon jo szoraskep erheto el ha 5 loves  valamivel 40mp alatt megy ki. Regen a lofeladat PA-val 50mp alatt 6 loves volt. Le kellett loni 50m-rol egy csipo alakot (buko) es a maradek idoben 25m-rol 5-ot a 4sz cellapra.

Gyakorlaskor a napi atlagom 47 kor felett is volt, versenyen pedig 49 koregyseggel csucstarto lettem (es mivel ez a loszam megszunt, az is maradtam) mikor a szarazfoldnel voltam.

A gepkarabellyal kapcsolatban meglepo, de jo helyen kapisgalsz.

Mivel ehhez a loveszethez meg tartozik egy parbaj loveszet (ahol 4-4 fo versenyez egymassal) az igy felkeszitett katonak a naluk eggyel magasabb egyseget nagyon csunyan meg tudnak tepazni. Lesallasbol kello tavolsagbol 3 fo is kepes egy szakaszt 10mp alatt szetgepelni, de egy raj elol nem nagyon van menekves. Komotosan (esos napokkal is szamolva) 2 het alatt tudok egy rajt nagyon utokepesse felhozni, de szukseg szerint ez fokozhato. Volt, hogy egy napom volt 40 zalai rendor pa-63-al valo felkeszitesere es levizsgaztatatasara. Ok azt mondtak, hogy ha nem hozzuk be 25m-rol 15m-re a tablakat akkor biztosan nem fog menni. - De aztan ment (persze nem verseny szint, de mindenki csont nelkul atment (a nok is), pedig nem voltak konnyitesek) es delutan mar azt mondtak, "hogy ha ezt valaki 20 evvel ezelott megtanitotta volna, akkor nem utaltak volna 20 evig a loveszetet).

PA-ra es AK-ra nagyon jo sablonom van. Cipruson az egeszsegugyi asszisztensnel (akinek a tudasa sok eves katonai szolgalat utan is a nullan allt) AK-val egy felkeszules alatt 2000%-os javulast szamoltak a tobbiek. Napokig ezen nevettek.

Előzmény: exhighand (12798)
exhighand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12799

Lehet, hogy 25m volt, már nem emlékszem.

Előzmény: r1 (12797)
exhighand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12798

A nemzeti banjokságban helyezett lettem a nagyöbű sportpiszoly 20m-es pontlövés versenyszámában a PA-val, 193 köregységgel...ott egy lövésre 1 perc áll rendelkezésre.

De nem érzem, hogy ez bármiben segítené az AMD-vel, AK-val való ilyen gyors ismétléseket. Itt a fegyver első markolatának fogásában, fegyver feltámasztásában, a vállszíj használatában, a billentyűzés ütemében lehet a módszered lényege. Mivel lövésenként 1,2 sec áll rendelkezésre célzásra és sütésre, tehát csak egyszer van idő az irányzásra. Tudsz valamit, ami miatt a fegyver irányzóvonala csakis függőleges síkban mozoghat a sorozat alatt, és az ütemezéssel tulajdonképpen a helyes pozíciót kell elkapni az irányzóvonal függőleges bólogatása közben.

Ennyi idő alatt 8-szor utána korrigálni a vízszintes irányzásnak képtelenség.

Előzmény: r1 (12797)
r1 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12797

Vedd figyelembe, hogy ez nem egy konnyu dolog. Ha magad jo lovonek tartod, akkor az elejen orulni fogsz ha 4 celzott lovest le tudsz adni es ebbol ketto a tablan van. Ha eljutsz odaig, hogy hat celzott lovest leadsz es ebbol 5 biztosan a 30x50-es tablaban van, akkor meg nem vagy a felenel. Az igazi munka es szenvedes, tobb ev hasalas csak ezutan jon es lehet, hogy soha nem ered el.

Ugyanolyan ez mint a magsugras. Nullarol 2meterig konnyebb eljutni mint 2m-rol 2,15-re.

De ha megtanulod akkor az olyan mint ha PA-63-al kivalo lovonek lenni. Ha PA-val tudsz, akkor mindennel fogsz tudni.

Előzmény: exhighand (12795)
r1 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12796

8, de Te tarazhatsz tobbet is.:)

Amikor meg csak kezdtuk ezt a fajta loveszetet akkor 2-3 tiszt a csapatbol kiprobalta a 9mp alat 10 lovest, de a rovidebb celzasi idok miatt csak ritkan lett benne tobb. Az esetek tobbsegeben asszem a 8-at sem ertek el, mert jobban szetszortak.

Kesobb mar nem foglalkoztunk ezzel, de talan erdemes lett volna raallni es megnezni, hogy mi az a maximum amit meg el lehet ugy loni, hogy erje is a tablat. Ezt azert gondolom, mert versenyen ketszer jott fel a ket kis mellalak (2x10mp kozte pedig volt 10mp szunet) es a geppuskas alak lelovese utan a 14 lovest vagy 7-7 aranyban, vagy 6-8 aranyban osztottuk el. Akinek sorozat kozben akadalya volt az a kivetett loszert a sorzat vegen meg megprobalta betolteni es elloni es nem egy pelda volt ra, hogy sikerult. - Tehat az evek alatt el lehetett jutni odaig, hogy maradt meg idotartalek. - De ez csak tobb ev gyakorlas utan.

Előzmény: exhighand (12795)
exhighand Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12795

Már csak egyet kérdezek:

10 sec alatt 8 találat, de hány lövés?

Előzmény: r1 (12793)
r1 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 12794

Valoban regen (88-ban) az elso MH szintu versenyemen mar hadseregbajnok voltam es talan mar hadnagykent a szarazfoldi erok locsapatanak voltam a felkeszitoje es csapatvezetoje (a varsoi szerzodes bajnoksagara is meghivtak, de nem tudtal elmenni), de 2000 es 2004 kozott is asszem csak egy MH lobajnoksagot vesztettem el, azt is azert mert a konstrukcio hibas AK 63D-vel is bajnok akartam lenni. Az akkori lofeladatnal egyes lovesre allitva lassan kellett huzni az elsuto billentyut a fv. pedig hajlamos ilyenkor a duplazasra. Koregysegben ez nagy veszteseg (8-10 koregyseg), igy abban az evben ha jol emlekszem csak masodik lettem.

A modszeremet is valoban regen es a sorkatonak kepzesehez fejlesztettem ki, mert az MH szintu lobajnoksagokon a foiskolak harmadeves hallgatoi a sorkatonak ellen versenyeztek es tobb eves versenyzoi multtal rendelkezo hallgatokat kellett valahogy legyozetnem olyan sorkatonakkal akik elotte meg nem lattak fegyvert (soforok voltak) es osszesen ket het volt a felkeszitesukre. - De megoldottam.

Attol pedig, hogy a sorkatonai szolg. megszunt, a versennyek tovabbra is megrendezesre kerultek, csak a lofeladatot az allomany gyorsan csokkeno tudasahoz igazitottak. A csapatomat (ekkor mar nem a szarazfoldi erok locsapatat keszitettem fel es vezettem, hanem a legieroet) a korabbi nehezebb lofeladatra torteno felkeszites ebben a konnyebb bajnoksagban 10 evre bajnokka tette. A modszernek koszonhetoen a noi csapatom jobb eredmenyeket lott mint a tobbi csapatnal a ferfiak. A csapatversenyt tekintve koztunk es a masodik helyezett kozott 100 pont kulonbseg volt, a tobbi csapat kozott pedig alig nehany. En pedig azzal tettem a magam szamara erdekesebbe, hogy minden evben mas AK klonnal nyertem az MH bajnoksagokat (AK-63D-vel ketszer kellett nekifutnom). - Igy 2004-ben ugy hagytam abba, hogy mindegyik rendszeresitett AK- klonnal voltam mar bajnok az uj versenyszamban is. Pedig felkeszitokent nekem nem volt idom magamra, csak annyi, hogy nagyjabol belojek egy fegyvert.

Egy emberrel eleg nehany percet foglalkoznom ahhoz, hogy az eredmenyei latvanyosan javuljanak. Egy kidolgozott sablon szerint csinalom (amivel akar nagyobb letszam gyors felkeszitese is rovid ido alatt lehetseges) es ugy tunik, hogy midenkinel mukodik. Amikor cipruson az irakbol pihenovaltason levo angol lokikepzok megneztek, hogy hogyan javulnak az eredmenyek, atadtak a loveszet vezeteset (pedig en csak meghivott vendegkent voltam ott) es megkertek, hogy oket is tanitsam. A honvedsegnel a lokeszseg szinte a nullan van ami az allomanyt kiszolgaltatotta teszi, de szerencsere egyelore nem kerulnek es nem kerulhetnek olyan ellenseggel szembe akik nagyszamu veszteseget okozhatnanak. Ennek az az oka, hogy megfelelo sablonnal rendelkezo lokikepzo mashol sincs. Mindenhol vannak olyanok akik kivaloan, jol, vagy jobban lonek az atlagnal, de a tudas magas szintu atadasa nagyobb letszam eseten nem nagyon megy. Az angol katonaknal ereztem csak egy egyseges iskolat, de nem olyan jo a sablonjuk mint az enyem.

A lokikepzok amugy is feltekenyek a sajat tudasukra (evtizedes munkaval kikiserletezett dolgokat nem hagyjak, hogy masok nehany nap alatt teljes egeszeben lekoppintsak). Csak annyi tudast csopogtetnek amennyit szukseges, nehogy valamelyik tehetseges es szorgamas srac idovel a fejukre nojon.

Előzmény: Törölt nick (12784)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12793

Igen. Egy utemet el kell kapni hozza, kulonben kifutsz az idobol.

Előzmény: exhighand (12788)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12792

Ebben a versenyszamban mindenki egyeseket lott, azok is akik utolso helyezettek lettek. - de mar ezt leirtam, ezen nincs mit titkolni, hisz ezt a lofeladatot nagyon sokan lottek (a szarazfoldi eroknel 26 csapat indult egy versenyen).

Maskent nem is lehet, mert egy duplazas kizokkentene, a 10mp-nek pedig hamar vege van. Nyilvan akinek az is gondot okoz, hogy 200m-rol nyugodt korulmenyek kozott egyes lovesekkel eltalaljon egy 30cm magas es 50cm szeles tablat (illetve azon 10-lovesbol kb 80 koregyseget nem tud), annak nincs ertelme gyorsitani a tempon (hisz minel gyorsabban probalja, annal nagyobb lesz a szoraskep).

Előzmény: exhighand (12783)
exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12791

Az IPSC standardban erre már rájötten 15 éve.

Előzmény: Törölt nick (12789)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12790

Az RKSZ és a Szegedi Boszorkányok nem 1991-ben alakultak meg?

Előzmény: Törölt nick (12786)
exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12788

Azt hiszem rájöttem, ki fogom próbálni egy ismétlő puskánál. Az ütemezés a lényeg...

pisztolynál működik azt tudom, mert azzal megy nekem is.

exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12787

Azért érdeklődöm ennyire, mert ha a tűzváltókar sorozatra van állítva, és R.K. azt mondta igen, de ennek ellenére egyesével billentyűzi, akkor sima egyeslövésre állítva a tűzváltókart is el kéne tudni érni ezt az eredményt.

Akkor pedig félautomatára átalakított fegyverrel is.

De engem elsősorban azért érdekel, mert ez mint lövőszám kiírható airsoft fegyverre is, ott meg vannak sorozatlövők, persze csak játékok.

Előzmény: Törölt nick (12786)
exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12785

Vagy te tudsz valamit az első markolatról, amit mi nem...

exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12783

Nézd Kari bátyám, ez így nem korrekt. Legalább arra adj választ, egyesével billentyűzöl, vagy sem? Mert tűzcsapásokkal nem tudom elképzelni ezt az eredményt.

Előzmény: r1 (12781)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12782

:)

Januartol elveszik a nyugdijamat, mikozben a kormany dolgozni nem akaro eloskodonek probal a kozvelemeny elott beallitani (a kozvelemeny pedig tapsol). - Pedig en a szerzodesunk ram eso reszet becsulettel teljesitettem (a bekefenntarto erok kikepzesi reszlegenek vezetojekent nem kis reszben jarultam hozza a magyar bekefenntartas sikertortenetehez itthon es kulfoldon egyarant), a kormany pedig az en sarozasommal bujik ki a szerzodes rajuk vonatkozo resze alol. Nyugdijba pedig nem akartam menni, hanem leepiteskor elkuldtek.

Katonai foiskolan Fegyverzeti mernokkent vegeztem, az egyetemen muszaki mededzserkent kezdtem amit a fidesz kormany atnevezett idokozben haditechnikai menedzsernek. Katonai foiskolan meg a civil hivatasos jogositvanyt sem adtak ki, nehogy elmenjunk civil sofornek, helyette katonai tgk-ra kaptunk papirt. Ilyen vegzettsegekkel akar kidobni a civil munkaero piacra kozel 50 evesen, mikozben nem engedtek meg, hogy rendszervaltas utan vallalkozozok legyunk, masodallast vallaljunk, meg azt is megtiltottak nekem, hogy az akkori elettarsamnak aki vallalkozo volt, szabadidomben segitseg a kocsijaba bepakolni az arut.

Az en ertekem nem abban van amit meg tudok csinalni, hanem abban, hogy a sorkatonak kepzesehez kifejlesztettem egy olyan modszert amivel napok alatt lehet valakibol a vilagon barhol versenykepes loveszt csinalni. De ezek utan amit tudok azt nyilvan nem szeretnem ha ingyen hasznosithatnak ebben az orszagban.

Előzmény: exhighand (12780)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12781

Igen. - Latszolag semmi extra, ugyanazt csinalom mint mindenki mas. - Fekszek, celzok, es nyomkodom az elsuto billentyut. Kozben pedig enyhen gyorsulo utemes puffogas hallatszik.

Előzmény: exhighand (12778)
exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12780

Mi szívesen megtanulnánk, de úgy érzem a módszer titkos.

Előzmény: r1 (12779)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12779

Egyedul a legiero vezetese reszerol volt egy rovid idoszak amikor megprobaltak dokumentalni a modszeremet azert, mert szokatlanul hatekonynak talaltak es a kikepzesbe at akartak ultetni. Sajnos ez a legierot a szokasosnal jobban erinto atszervezesekkel (nyugdijazasokkal, beosztas valtasokkal) tarkitott idoszakban tortent es szetesett az a kor akik ezt hasznositani szandekoztak en pedig tobb evre kulfoldre mentem, majd nyugdijba.

Előzmény: r1 (12777)
exhighand Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12778

Egyesével billentyűzöd a lövéseket ezek szerint?

Előzmény: r1 (12776)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12777

Az a helyzet, hogy a honvedseg tagjai (kiveve egy elenyeszoen kis letszamot, akik meg bent vannak, de loveszettel (foleg oktatassal) mar nem foglalkoznak), mara mar azzal sincsenek tisztaban, hogy a tudasuk szinte a nullan all.

A kulszolgalathoz szukseges szint is egy gyermek szintje, mert hasznalhato lokikepzok hianyaban a kepzes helyett a kovetelmenyeket csokkentettek a nulla tudasu allomany szintjere. A tudas pedig vegleg elvesz, mert ennek megorzesehez kellenenek tehetseges fiatalok, egy pro allomany akitol el lehet lopni a tudast, (en is loptam, mert ezzel 10 ev meddo kiserletezest lehetett vele megsporolni, de akkor meg volt kitol) es kellene 20 ev versenyekben es loveszetben gazdag idoszak, hogy a tehetsegbol a tudasanak atadasara alkalmas pro lovesz valjek.

Hat ez a szeker mar elment, kenhetik magukra helyette az alcafesteket, mert az legalabb meno kulsot kolcsonoz es elfedi a tudatlansagot.:)

A kikepzesnek es az MH vezetesenek evtizedekig nem tunt fel, hogy hiaba tartjak evtizedek ota a lokikepzesi foglalkozasokat, azon meg egyetlen ember sem tanult meg loni (sem a sorallomanybol, sem a hivatasosbol). Ennek ellenere ugyanazt a semmit nem ero modszert alkalmaztak egesz palyafutasuk soran es meg a kerdest sem tettek fel, hogy miert van az, hogy emellett van egy szuk reteg akik sorra nyerik az MH bajnoksagokat es aki sorkatonakent bekerul egy ilyen csapatba, az egy het alatt fenyevekkel magasabb szintre kerul mint amire a lokik foglalkozasokon a hivatasos allomany egy elet alatt.

Előzmény: r1 (12776)
r1 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12776

Nyilvan ezert is nincs egyetlen MH bajnoki cimed sem.:) 

Egyaltalan nem nehez, hisz ez ennek a versenyszamnak az alapja (fekve sorozatra allitott tuzvaltokarral gyors utemben es persze pontosan loni 200m-re). Ez mindig minden versenyzonek ment, a kulonbsegek (a tudas es a nem tudas kozott) a talalatok es a koregysegek szamaban mutatkozik meg.

Ha neked 3 lovedek is kimegy egyszerre akkor megertem, hogy hihetetlennek hangzik a 10mp alatt 8 talalat, hisz ez attol a szinttol meg valoban a "csillagos eg".

Előzmény: Törölt nick (12773)
Biovadász Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12775

"Sorozaton egyes lövést sose tudsz leadni-sok gyaxival 3-sokat tudtunk max(vagy ennél többet)

Elég humbukkosnak hangzik  a leírásod!"

Dehogynem, a seregben az első lövészetünkön is sikerült AMD-vel. Volt akinek mind a hatot sikerült egyesével kiküldeni. No nem direkt, hanem majréból, mert nagyon óvatokodott és amint pukkant már engedte is vissza. :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.09 0 0 12774

1977-ben alkalmam volt részt venni hadseregbajnokságon AK-val, AMD-vel. Sorozatra állítva különösebb gyakorlás nélkül lehet egyes lövéseket leadni ezekkel a fegyverekkel.

r1 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 12772

A mellalak oldala nem 50cm magas, hanem csak kb 30. - A  4.sz cellap oldala csak 41,5cm (ez van raragasztva a mellalakra, mert a koregyseg is szamit) es ebbol meg sok leesik (alul a 6-os kor kozepeig).

Előzmény: exhighand (12768)
r1 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 12771

Mindegy milyen AK klon, mindegyikkel meg lehet csinalni, de az AMD a legjobb. Sorozatra allitott tuzvaltokarral kellett egyeseket loni, mivel ez az MH lobajnoksagok versenyszama volt (annak egy kiragadott reszlete ez a "10mp alatt 8 loves").

Sokaig tanitottam ezt a versenyszamot, es nem hiszem, hogy lehetseges lenne mas modon elsajatitani. Az amerikaiak szeretik ezt a modszert. Egyszer el is jottek egy ilyen versenyre (a verseny elott is ezzel a modszerrel lottek be az M-16-okat), de az utolsoktol is messze elmaradt az eredmenyuk.

Előzmény: exhighand (12767)
exhighand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 12770

De csinálhatjuk azt is, hogy az 1/50-ed részére csökkentjük a távolságot, azaz 4m-re. A célt is arányosan csökkentjük, akkor 1x1cm-es lesz.

Te pedig belelövöd azt 8 skulót 10 sec alatt. Ez is pont ugyanaz a MIL szög, mint amennyi a 200m esetén.

exhighand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 12769

Na akkor ezt lekicsinyítjük minden méretben az 1/10-ére és akkor lehet bele lőni 20m-ről 10 sec alatt 8-at. Jó lesz így?

exhighand Creative Commons License 2011.09.08 0 0 12768

Ilyenre lőttetek ugye?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!