Ez engem is érdekel. Szerintem a képekkel valami nem stimmel. A hőmérsékletet jelölő színekből kiindulva azt olvasom ki, hogy az ablak külső-belső síkjának hőmérséklete megegyezik a fal külső-belső síkjának hőmérsékletével. Ami azt feltételezi, hogy az ablak hőátbocsátási tényezője a faléval azonos. Ez viszont lehetetlen, hacsak a fal nem nagyon rossz k-értékű (0,9-1,4).
Ha az "ablakba" rakatod a szellőztetőt még rosszabb lesz a helyzet(csak panel lakásoknál szoktuk ajánlani és persze a gázos helységekbe)--szerintem keress más megoldást.
A szigeteléssel az a baj, hogy nem házam van, hanem társasházi lakás. Gondolhatod, ha házat építek akkor én már szigeteltem volna az építéskor. Egykörös radiátoros köponti fűtés van és a radiátorok sehol sincsenek az ablakok alatt. És ezen nem is tudok változatatni.
Most szigetelik belülről az ablakokat. Meglátjuk milyen lesz majd a következő télen. Valamint valamilyen szelőztetőt akarok majd az ablakba rakatni.
Szia Mrfree.Milyen fűtési rendszered van?Az ablak szemszögéből nézve az a jó ha a radiátor az ablak alatt van a levegő áramlása melegen tartja az ablakot -kisebb a páralecsapódás ,penészedési hajlam.Persze a fűtési számla oldaláról nézve ez nem igaz dehát mindig fontos az "adott helyzet".Innen távolról nehéz megmondani mi is az alap probléma -kevés információ.Nagyon ritkán találkozunk penészes ablakkal -először azt írtad:penészes a belső spaletta vagy falkáva és az alak párásodik alul egy csikban.Te is észrevetted ,hogy két egyforma ablak között is van eltérés.Én nem akarok olyan tanácsot adni,hogy szigeteld le a házad mivel új építésű meghát a pénz is meghatározó de meglátod egy pár év után te is e mellet fogol dönteni--ma már azért el lehet mondani ,hogy egy 38 as homogén téglafalazat nem megfelelö építési mód bár a hőtároló képessége jó(ezért is ajánlja néhány építész szakember a vastag beton födémet és ezt jól leszigetelni,így a klíma berendezés költségeit is meg lehet takarítani).Szerintem neked a fallal -a beépítési mélységgel-levegő áramlással- 60 %-os páratartalommal együtt van prolémád,és még a függönyre visszatérve -ne legye a falhoz közel mert az kevés információ ,hogy felül meg van a rés a levegőnek.Hali
A PUR-habot, meg akarnám nézetni, mivel az ablak közepétől lefelé nagyon penészes, felfelé kevésbe vagy egyáltalán nem. És például a fürdőszoba ablak nem penészedik, addig az azonos oldalon lévő ablak a nappaliban pedig igen. A szigetelést fogom majd kérni, csak egy kósza ötlet volt. Áttérve a függöny témára, ez nem lehet probléma szerintem, mivel a radiátorok nem az ablakok alatt vannak és minden ablaknál a mennyezeten van a karnis, a faltól 20 cm-re. De majd meglátjuk jövő évben.
Szia Mrfree.Tényleg félreértettem-elnézést-(falba megtévesztett).A PU habot miért kell kiszedni--azzal általában nem szokott probléma lenni(esetleg hiányos?)--de a szigetelésröl miért mondasz le(ha már megcsinálják) valamennyit csak javít de tökéletes nem lesz.Nekem kívülről szigetelve van a házam de a belső kávát vagy spalettát és szemöldököt mikor felraktam (gipsz karton) mögötte kinyomtam PU habbal így talán még jobban szigetel és természetesen nincs penész sehol.A radiátor előtt van a függöny felül pedig a meleg levegő szabadon áramolhat így a meleg levegő áramlása mindig biztosítsa a penész és páramentességet.Az ablakba beépített szellőző tipusokat nem ajánlom inkább a határozott ablaknyitással való szellőztetést és később mindenképp építsél be falon keresztüli szellőzőt(nagyon sok féle van és vannak egyszerűk is) gondolok itt a ruha szárításra és a 60%-os páratartalomra amit írtál.A függöny témát nagyon ajánlom figyelmedbe mivel anno sokat jártun garanciába is ki és sok mindennel találkoztam már(pld. Miskolc -Fehér akác lakópark-az egyik lakásban tökéletes az ablak a mellette lévőben nemcsak párás volt hanem PENÉSZES ! és elég nehéz volt a tulajt meggyőzni hogy legalább tegyen kísérletet a változtatásra-a konyhán nem volt ajtó,nem szellőztettek,nem ment a pára elszívó,a méllyen beépített ablakhoz szorosan beépített függöny majd a belső falsikon újabb függöny!.Igaz így melegebbnek tünik a lakás de a harmatpont is beljebb kerül az ablaknál.Sajnos végül azt kell mondanom -mindennek ára van ,valamelyik téren-tehát lehet kísérletezni mi válik be jobban.Üdvözlettel -Lajos
Köszi neked is választ! Hát igen, ez furcsa, bár nagyon nem panaszkodunk, mert Porotherm NF38-s téglafal van és szinte fűtés nélkül tartja a lakás a 21 fokot. Lehet, hogy nem voltam világos, de nem fogják kiszedni az ablakot, csak belülről fogják lebontani a borítást és utólag szigetelnek majd. Ahogy az előző hozzászólásban is írtam, belülről akarnak egy 10 cm szigetelést betenni a falba, de amennyire én utána olvastam szigetelni mindig a hideg oldalról kell. Félek rosszabb lesz mint most. Szóval erősen hajlok arra, hogy csak azt kérem, szedjék ki az összes purhabot és fújják körbe újra és hagyjuk a belső szigetelést.
Köszi a választ. Elvileg csak belülről akarják bontani, így sérül majd a fal, de ez nem probléma, javítják és még fehéren hagytuk gondolván az esetleges problémákra. Jól tettük :-(.
Szóval csak kérjem, hogy szedjék ki az összes purhabot és fújják be ismét normálisan? Félek, hogy a belső oldali szigeteléssel csak még jobban elszúrják. Nem igazán bízom bennünk... Mint mondtam, külsőszigetelés nincs.
Szia Mrfree.Csodálkozom ,hogy a három éve épült lakáson nincs külső szigetelés.De ha már így van akkor ebből kell kiindulni.Jól látható ,hogy a falszerkezettel van baj nem véletlenül ajánlották a szigetelő anyag falba való beépítését.Ez nem ablakos munka nagyon figyeljél oda.Valószinűleg sok problémát fognak okozni(mivel garanciába mennek ki és ezt nem nagyon szereti egyetlen cég sem ).No meg a Fenstherm-el amúgy is rosszak a tapasztalataink mint ablakosoknak.A küső káva szigetelése kiesik a lehetőségek közzül mert takarná a tokot erösen -csak toktoldóval ajánlottez pedig gondolom ablakcserével járna plussz a külső szinezés is lehetettlenné teszi.Az soha ne engedd "csavarozni" tokon keresztül mert ez minőségi romlást jelent(de gondolom nálad nem is így van rögzítve) hanem a tok külső oldaláról a tok belsejébe lévő fém merevítőhöz csavarozott "elhelyező vasat" használjanak amit a téglához lehetőleg kettő műanyag tiplis csavarral rögzítenek úgy hogy nem "pördülnek meg" a tégla kamrájában.Így mindig jobb és esztétikusabb a rőgzítés.Ha már egyszer kibontották az ablakot ne engedd ugyanarra a "síkra "visszatenni hanem pár centivel bentebb építsék be és a kívülről keletkező hiányt L alakú műanyag takaró profillal le lehet zárni víz mentesen.Ha visszanézel a hsz.-ban valamelyikben feltettem egy passzív házas cikkből fényképeket és azon a hőkamerás felvételen jól látszik a beépítés mélységének fontossága.Az üvegek között nem vas van hanem szigetelő gyöngyökkel telített alumínium zárt profil amit butillal tömítenek és rögzítenek ami valőban jó hőhidat képez de körül az üvegnél ---és itt kellene egyeseknek elgondolkodni,hogy miért csak alul keletkezik apáralacsapódás egy csíkban.Mivel neked sok kárt fognak okozni (ezt mindig hangoztasd) ezért cserébe legalább az üveget cseréljék ki 1.1 -esre (valszeg belemennek).Belülről nem szokták "takarni" az ablakot(kivéve a panelnál) csak különleges esetben mert azért valjuk be -nem szép látvány-hanem gipszkartont szoktunk felrakni úgy hogy az ablaktok 0,5-1 cm mélyen a falba kerül(sokszor ezt is PU habbal--XTRAIN--kifujjuk ,ja és párkányhoz és belső könyöklőkhöz ezt kell használni mert kifúvás után már nem "dagad").A belső könyöklőt 5%-os lejtéssel tegyék be és a belső falsíktól 2 cm-re(max 3) áljon ki a "víz orr) a levegő áramlásának megkönnyítése miatt--ez is csökkenti pár %-al a páracsíkot-.A többit majd máskor--ha egyáltalán szükséged van rá--készülődni kell.Jó munkát ,kevés port és törmeléket.Üdv Lajos
Általában a beépítés úgy néz ki, hogy a nyilászárót becsavarozzák a falba, púrhabbal körbe kitöltik a nyilászáró vastagságába a hézagokat. A külső kávánál 2-4 cm hőszigetelő anyaggal fordulnak be, hogy ne legyen hőhidas a beépítés. Belül pedig záró szalagot raknak be, zöld giszkartont és igény szerint kivűl belül párkányt...igy elkerülhető, hogy a káván penészedés legyen.
A nyilászárók csak 1.3-1.4 -k. Mivel a távtartó vas és az üveg találkozásánál hőhid van lásd az alattad becsatolt linkeket az elöző hozzászólásaimban....úgy ott mindig bizonyos párásodás lesz megfigyelhető...
Igy napjában véve 4x5 perces szellőztetéseket érdemes tartani...
Kifejezetten érdemes fürdés, zuhanyzás, főzés, regelli felkelés után. Vagy ha macerásnak tartod lehet 1mFt -t beépítettni szellőztető berendezést...kicsit olcsóbb az ablakba vagy a falba beépíthető szellőztetők azonban ezek részben a meleget is kiengedik...
A teljes ablak bontásakor a külső vakolat és a belső festés is sérülhet....azt is helyrehozzák? Amit kétlek, hogy utánna úgyan úgy néz majd ki ha csak nem fehér...
Nálad belül akarják csak megbontani az ablak részt , igy kivűl nem sérülhet elvileg semmi...amit meg leírtál az egy utólagos gányolás...ami megoldhatja a problémádat ha XPS -s anyagot rak be hőszigetelőnek (ami persze drágább mint az olcsóbb nikecell...) azonban ezt te hivatalos oldalon mit ajánlott technologiát nem fogod megtalálni és senki semmilyen szakember nem tud erről biztató, vagy elmarasztaló érveket felhozni csak a szakszerű beépítéstről, hogy hogy kellett volna elkészíteni.....
a www.hg.hu szigetelés rovatba és az ablak rovatba megkérdezhetnéd mit ajánlanak ....
Tanácsot szeretnék műanyagablakokkal kapcsolatosan. 3 éves újépítésű lakásban költöztünk. Fenstherm panorama 3000-s 1,4k-jú ablakok vannak. Eddig minden télen megjelent a penész az ablakok körül a falnál és páralecsapódás az ablakok alsó részén. Most sikerült dűlőre jutni a beruházóval, hogy megoldják normálisan a problémát. Azt javasolták, hogy szétszedik befujják purhabbal ismételten és belülről betesznek 10 cm szigetelést a falba. Elfogadható ez? Hogyan megy ilyenkor a javítás?
Nem szeretném ha még nagyobb gondot csinálnának, mivel sejtésem szerint aki csinálni fogja nem ablakbeépítő hanem mindenhez értő mekkmester.
Igy illetve még rosszabbul nézett ki.
Ja: páratartalom télen, egy adag frissen kiterített ruha, egész napos zárt lakás mellett 60% volt, 22 fokkal.
A gumitömítések még haggyán(ki lehet cserélni) de mi van a tokon belül?Ugye az a kemény árverseny--hihetetlen vékony horganyzott U vagy C profil bordák nélkül(pedig milyen jó lenne az inercia végett).Volt eset mikor ablak gyártócégnél súgták (ahol egyforma széles a 3 kamrás az 5 kamrással) ha a megrendelő "olyan amilyen" akkor az 5 kamrás helyett jó neki a 3-as is.Na gondoltam az effajtáktól óvakodni(ki tudja mikor vernek át engem is valamivel).Van a szomszéd útcában is egy "ablak gyártó"-------ki van írva nagy bötűvel!------ csakhát hol ?A garázsba ? Mert más nincs az udvaron egy pár ablakon kívűl.Azért az ablakgyártáshoz kell egy "kicsike üzem egy nagyon kicsike géppark és nagyon kevés száz millió" tehát egy ablak gyárat illik azért már messziről felismerni.A legtöbb viszont eladó csak humbukol meg jön az utólagos költség(a garancia meg megy-----sok cég már tojik az utólagos hibajavításra)----na még most találkoztam számlán elöször az "argon felár "kifejezéssel --dehát mindig tanul az ember.Ki tud itt kiigazodni--- vadkapitalizmus----csak ez jut az eszembe erről a mai Mo.-ról.Talán a közeljövőben jobb lessz ---legyünk inkább optimisták.Hova elkalandoztam?Minden jót mindenkinek.Hali
Ezt már én is hallottam. Bár ennek az ellenkezőjét is. Sőt! Lehet, hogy hiába raknál be ilyet, a falad lenne a leggyengébb láncszem. (És ugye vélhetőleg az a nagyobb felület.)