Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) parancsnoka tett látogatást Korom Ferenc vezérezredesnél, a Magyar Honvédség parancsnokánál január 21-én, csütörtökön, Budapesten.
Ukrajnatol nem kell felni. Inkabb a gazdasaguk rendbehozatalaban erdekeltek (elegge le van rongyolodva) ... nem pedig a "hoditasban". Ugy pedig nem lehet rendbehozni, hogy az oroszokkal nem kereskednek, Europara pedig rarontanak.
Ukrajna nyilvan nem erdekelt abban sem, hogy az oroszok atcsörtessenek rajta ...
Ha az istráng szaggatás abból áll hogy szépen megszavazni és betartani a szankciókat illetve a MH is rendszeresen részt vesz a balti államok légvédelmében, akkor milyen lehet a teljes azonosulás a szankciókkal?:)
Az utóbbi időben csend van a közepes és könnyű dandár körül. Csak a nehéz dandárt emlegetik, az meg nem vezethető le másból csak a 2016-os varsói csúcsból.
A 2016-os NATO, EU(!) csúcs egyértelmű volt: az oroszok ukrajnai agressziója új típusú fenyegetést jelent Európára, a NATO-ra, a válasz: a védelmi képességek növelése szinkronban a hadi kiadások növelésével, fokozott NATO jelenlét rotációval a puffer zónában, szigorú szankciók bevezetése az oroszokkal szemben. A Fényestekintetű Hasanagy ezen szankciókkal szemben szaggatja az istrángot a NATO-ban, EU-ban egyaránt.
Esetleg mindezt nem lehet ugy röviden megfogalmazni, hogy
"Magyarorszagot, az EU tagjat senki nem fenyegeti közvetlenül ... ilyen körülmenyek között eleg nehez egy hatekony katonai koncepciot kidolgozni. Esetleg sugalmazni lehet, hogy az orszag a NATO-val sodrodik ... es közben az oroszokhoz dörgölözik?"
Juhász Ferenc 2003-ban készíttetett egy katonai stratégiát titkos minősítéssel, nem terjesztette sehová, tervezet maradt. Szekeres Imre 2009-re készíttetett egyet, független szakértőket kért fel az elkészítésre, annyira kilúgozták, hogy nem maradt benne szinte semmi tartalom, így az ellenzék is elfogadta. Beszéltem akkor fideszközeli katonai szakértővel, azt mondta a Szekeres anyag arra jó, hogy ha hatalomra kerülünk, azonnal csináljunk helyette egy másikat. A Szekeres féle anyagnak az is baja volt, hogy semmi köze nem volt a NATO aktuális stratégiai koncepciójához. 2012-ben Hende Csaba is előáll egy Nemzeti Katonai Stratégiával, jelenleg az az van érvényben. Ez a stratégia átvette a NATO stratégia elemeit, így viszont szembekerült a magyar valósággal, vágyálmok gyűjteménye, 8-9 év alatt semmi sem valósult meg belőle. Simicskó, Benkő látták, látják, hogy időszerű lenne egy új, de késlekednek. Most fut egy Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program, amit nem alapoz meg Nemzeti Katonai Stratégia.
Az ellentmondás abban leledzik, hogy a 2012-est megpróbálták szinkronba hozni a NATO 2010-es koncepciójával. Most az a gond, hogy Putyin 2014-es ukrajnai akciója borított mindent. A 2016-os varsói NATO csúcs új, most már NATO, EU közös határozványokat hozott Putyin ellen, ezt a miniszterelnök a helyszínen megszavazta. Ha ezt követően készítünk katonai stratégiát, akkor abba bele kellene írni, hogy nekünk és a NATO-nak Oroszország a primer fenyegetés. Egy olyan országban ahol a rendszeres Putyin látogatás miatt a Népköztársaság útján a csatornafedelet fel sem flexelik, nem lehet írásba foglalni, hogy Putyin az ellenség. Ezért folyik a tökölés a NKS körül. A miniszterelnök legfeljebb annyit enged meg magának, hogy van valami keleti fenyegetés(hívei közül aki akarja, gondolhat a románokra is, majd rátér, hogy az igazi veszélyt a migránsok jelentik.
Objektív pontozás? Magyarországon? Közszférában? Valamiért már itt röhögnöm kell. Miért is? hmm, volt részem ilyenben, igaz 2020-ban és nem a Honvédségnél, de az minden volt csak objektív nem. Igaz hogy leépítés se lett belőle, nemis azért csinálták, de a meghirdetett bérrendezés se.
1994-ben voltam Varsóban a RAKTÜF-ségen. Elmondták, hogy majd 100 ezres létszámcsökkentés előtt állnak. Minden tisztet, tiszthelyettest felmértek, pontoztak, mint a sakkozóknál az Élő pontszám. Viszonylag objektív volt a pontrendszer. Elkészítették az új állománytáblát, megállapították, hogy rendfokozatonként hány fővel kell csökkenteni. Az erősorrendi íven hátul lévőket bocsátották el, a jobbakat megtartották, adtak nekik új beosztást. Nálunk mondjuk megszűnt Baja, majd mindenkit elküldtek. Én több éven át benne voltam a tüzérek államvizsga bizottságában, majd mindenkit ismertem a hadnagyok, főhadnagyok közül. El kezdtem veszekedni a RAKTÜF-séggel, hogy a Baján leszerelni szándékozott főhadnagyot kérem, osztály első volt a KLKF-en, megmondom, hogy helyette nálunk kit szereljenek le. Gyula, nem érted te ezt az egészet, Baját felszámolják, benneteket meg nem érint az átszervezés. De a lengyeleknél... Kuss!
Egy pozitívum volt abban a dologban. Nem az utcára kerültél, nyugdíjat kaptál, és nyugállományú katona lettél. Az akkori hatalom nem akarta elvenni ezeket a jogosultságaidat. A mocskosság 2010 után kezdődőtt.
Igazad van. Nekem 2007-ben szüntették meg az alakulatomat (11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj), aminek a parancsnoka voltam. 41 évesen jöttem el nyugdíjba. Soha nem bántam meg. Egyébként a csapatoknál is ment az 1,2-es szorzó, nekem elmenetelkor még a katonai kollégium 4 évét is rádobták a nyugdíj számítási alapra.
Tényleg egy generáció lépett le a 2000-es évek közepén. A zászlóaljnál 14-en voltunk nyugdíj jogosultak, senki sem maradt bent.
A Honvédség személyügyi munkályában soha nem volt logika, csak mindig meg akartak felelni az elöljáró elvárásának. Az elvárás az volt akkoriban, hogy minél több embertől megszabadulni valamilyen módon. Például egy időben nagyon rámentek reggel a laktanyába bejövetelkor a szondáztatásra. Az akkori alakulatomtól több tiszthelyettest emiatt kirúgtak, mert megbukott szondáztatáskor.
Vagy például velem történt, hogy ajánlottak egy helyet februárban a szülőfalumhoz közel, ráadásul a szakmámban. Májusban szóltak, hogy mégsem, mert Marcaliból megy oda egy nálam idősebb, akinek ez 200 km költözést jelentett. Szeptemberben már egy másik alakulatnál találkoztam vele, ahol egy alegységnél szolgáltam vele ezután. Kiderült, hogy azért nem mehetett egyikünk sem oda februárban, mert már akkor felszámolásra tervezték azt az alakulatot, ami az év végén meg is történt.
Én még időben átmentem, de az átszervezéseknél több hullámban érkeztek a katonák a rendőrségre. Volt, hogy ugyanattól az alakulattól átengedtek valakit áthelyezéssel, és az illető kapott is valamilyen pk.-i beosztást, általában alosztályvezető vagy őrsparancsoki helyet, a rendfokozata megtartásával. Más meg leszerelésre kényszerült, és új felszerelőként lett belőle zls. vagy tzls., és a próbaidő végén kapta vissza a tiszti rendfokozatát, csak már éppen beosztott tisztként, mert a magasabb beo.-k közben betltésre kerültek. Egy időben személyzetisként dolgoztam, logikát nem sikerült találnunk a honvédségi személyzeti munkában.
Ó azok a daliás 90-es évek. Egyik átszervezésnek nevezett leépítésből a másikba. Mire megtanultam az alakulatom új nevét, vagy a beosztásom új nevét, már másképp hívták. Volt olyan kollégám, akinek az irodályában a bőrönd állandóan össze volt pakolva arra készen, ha odébb kell állni. Én volt hogy egy fizetésért kettő beosztást láttam el egyszerre. A laktanya két szarkában volt a két alegységem, teljesen különböző feladattal és felszereléssel. Az egyik javító, a másik meg élesre szerelt rakétákkal felszerelve. A rezsimszabályok szerint egyik alegységemnél sem tehettek semmit a katonák nélkülem, de én egymagam voltam. Szóval táncoltam a börtön szélén. Amikor jött az aktuális átszervezés, én már csak röhögtem. A tiszthelyettesek meg sem rezdültek egy átszervezés hírére, mert olyan szarul kerestek, hogy annál csak többet kaptak bármelyik civil vállalkozásnál, ráadásul közel volt a nyugati határ. A fél lakótelep ilyen nyugdíjas, vagy leszerelt katonákból állt. Amikor rendszerváltás után felajánlották megvételre a szolgálati lakásokat, mindenki megvette, és utánna már nem érdekelte őket ez az egész szarság. Pár évvel később felszámolták őket, de alig valaki ment át az új helyőrségbe.
Volt olyan, hogy pl. Fehérvár azért kezdeményezett személyi beszélgetést Debrecenben, mert oda akartak vinni valakit parancsnokhelyettesnek. Bátor Feri a fehérvári értekezleten direkt rákérdezett Preiningerre, hogy egy névváltozás miatt tényleg mindenkivel el kell beszélgetni? Igen! A parancsnokhelyettessel, Papp Gyula alezredessel kezdték: -Az új cégnél nem tudunk neked beosztást felajánlani! -Ne szórakozzatok velem, ez nem egy új cég, a beosztásom nem szűnt meg! De bizony! Gyula munkaügyi perre ment, simán megnyerte. Amikor a legközelebbi vezetői értekezlet volt Fehérváron szóba került az elvesztett per, Preininger ugyanazok előtt letagadta, hogy ő adott határozott parancsot a személyi beszélgetésekre. Bátor Feri akkor adta be az A/4-est. Az igazi probléma nem ez volt, hanem az, hogy a tiszthelyettesek közül nagyon sokan éltek a lehetőséggel, nem fogadták el ugyanazt a beosztást amiben eddig is szolgáltak, elmentek magasabb nyugdíjba mint ami a fizetésük volt. Nem telt el fél év, tüzérdandárból vegyes tüzér dandár lettünk, mindenkivel személyi beszélgetést kell lefolytatni, Velem kezdték: -Gyula, sajnos neked nem tudunk.... -Gyerekek nem lehettek ilyen hülyék, Papp Gyula most nyerte meg a perét. Miből gondoljátok hogy én nem nyerem meg? Megoldották, a világon egyedül álló módon csináltak még egy parancsnokhelyettesi helyet azonos megnevezéssel, hogy a fehérvári kolléga Pécsre jöhessen. Természetesen Debrecenhez hasonlóan mi is elvesztettünk vagy 30 kiváló, szakmáját szerető tiszthelyettest. -Főnök! Tudod, hogy imádom a szakmámat, de ez egy olyan lehetőség, hogy ki kell használnom: a nyugdíjam magasabb lesz mint a fizetésem, a nyugdíj mellett már meg van az új munkahelyem, hülye lennék, ha maradnék. Volt olyan kolléga, aki amikor sorozatvető lövészet volt, kétszer is kivett 2 hét szabadságot, hogy felkészíthesse a vetőket a lövészetre, és a lövészeten is elvégezze az esedékes technikai kiszolgálásokat. A harmadik esetben elnézést kért, Németországból már nem tud hazajönni.
A parancsnok be van tojva, mert le akar lépni a katonája akinek értelmes elfoglaltságot nem tud adni, aki esetleg az áthelyzési kérelmében leírja a kérelmének okai közé a helyi disznóságokat, amiről esetleg a főnökét megkérdezik magasabb helyről, és ráadásul egyel kevesebb embere lessz, akit nem tud pótolni abból a "hatalmas mennyiségű"jelentkezőből.
Stimmel. Kolléga fia (Fehérvár, vv.) megunta az izgalmakat, ami főként takarításban merült ki, és szeretett volna elmenni Tatára. Közölte vele a parancsnoka, hogy nem továbbít semmilyen kérelmet, ha nagyon el akar menni, akkor szereljen le, és felvételizzen újra. Az első részét valszeg meg is fogadja, és más szervnél fog fegyvert venni a kezébe.
1. A hivatásos jogosult volt nyugdíjba menni ha legalább 25 év szolgálati ideje volt és;
1.a megszűnt a beosztása vagy
1.b alkalmatlan lett egészségügyileg a beosztására vagy
1.c elmúlt 50 éves
2. A 25 év sokaknak az általános iskola után indult, egy év nem (mindig) egynek számított, hanem akár kettőnek. (nem elvtelenül; pl. a hangsebesség feletti gépek pilótájaként leszolgált volt 2*)
3. A hivatásos nyugdíja előzőek szerint az utolsó éves fizetésből számolódott.
A rendszer nem volt rossz, 1971 óta működött. A nyugdíj kevesebb volt a fizetésnél, az 50 is csak pár évvel volt a civil korhatár előtt.
A jogalkotó nem nyúlt a rendszerhez, kétharmados törvény volt, meg kellett volna egyezni.
4. A jogalkotó - fentieket figyelembe nem véve - hozzányúlt a civil nyugdíj szabályozáshoz (megszüntette a nyugdíj-maximumot), mert a magasabb fizetések után járó járulékra is szüksége volt a költségvetésnek.
5. Elkezdte emelni a civil nyugdíj korhatárt.
6. a hivatásos állomány azon tagja, aki elmúlt ~35 éves, azt vette észre, hogy ha él 1. pont szerinti jogával - mivel 2. pont szerinti ideje lehetővé teszi -, több pénzt kap, ha otthon marad.
6.b. nem tudta elképzelni hogy még 60 évesen is hivatásos legyen.
7. Ezért rengetegen éltek (esetenként éltek vissza) 1. szerintiekkel, és szereltek le.