Keresés

Részletes keresés

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1250

 

még egyszer a Grúziai olajvezetékről:

 

http://www.guardian.co.uk/editor/story/0,,1293450,00.html

 

 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1221)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1249

 

a magas energiaárak hatása Japánra: növeli versenyképességüket, mert kevesebb energiát használnak a termékek előállítására, sok termékükkel energiát lehet megtakarítani - de ha kifulladnak az exportpiacok, akkor nem lesz hol érvényesíteniük versenyképességüket:

 

http://www.yomiuri.co.jp/newse/20040831wo11.htm

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1248

 

Kínai áramszünetek:

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3602678.stm

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1247

 
45. ASPO hírlevél:
 
http://216.187.75.220/newsletter45.pdf


vagy


http://216.187.75.220/newsletter45.doc


 
szemelvények:


- a Britonoknak is fogytán a gázuk, LNG terminálokat építenek, és a Malájoktól hozzák a gázt.

- a Shell és a Total egyesül?

- a Kínaiak is pályáznak a Yukoszra - kb 30 milliárd dolcsit adnának a Yuganskneftegaz mezőkért, ahonnan a Yukosz termelésének 60%-a származik.

- a "Lapos Föld Fundamentalisták" új szövetségese Mr. Vialls, Ausztráliából, aki szerint Campbell idióta és cionista ügynök, és aki szerint a kőolaj a föld mélyében keletkezik, korlátlan mennyiségben.   

Mr. Vialls adakozásra szólítja fel híveit, mivel állítása szerint csak egy szerény rokkantsági nyugdíjból tengeti életét. 
 
 
415 UK moves to LNG imports
The BBC News has carried a report that Britain’s gas domestic supply is falling steeply, forcing Centica, a major distributor, to construct an LNG terminal and sign a major contract for supply from Malaysia. The Company spoke with pride of how supply could be maintained for electricity generation and domestic consumption at least for the next few years. No doubt other countries, including for example Japan, will be competing for these distant sources of energy. Britain, with its new consumeristic society, is particularly vulnerable having allowing its coal and nuclear industry to decay. The roast beef of old England may soon fade into history as cooking costs soar. 
 

416. Shell and Total
Rumours are surfacing about a possible merger between Shell and Total, the French oil group that has already acquired Elf and Petrofina. It would make strategic sense to build a strong European group to pro-tect regional interests in the face of depletion. Probably, the reserve base of the two entities is comparable. French leadership might be better able to meet strategic objectives than would the other major European company, which is driven by financial imagery and market performance, spanning the Atlantic.
 
 
417. China eyes Yukos
China has evidently recognised its increasingly dire energy situation. Its own production is set to decline while demand soars. It has been searching the world for the few remaining opportunities, and now casts its eyes on the possibility of acquiring the troubled Russian giant, Yukos. The impact of depletion is not lost on the Russian Government so it is unlikely to allow more critical national resources to pass into foreign hands. Such concerns may indeed lie at the root of its conflict with Yukos.
A CHINESE official said yesterday that Beijing was interested in buying the prize asset of Yukos, the Russian oil company on the brink of collapse. A successful bid from China, which needs to ensure its oil supply, would mean one of Russia’s most important businesses being renationalised, albeit by another country.
In a surprise move, a senior official from China’s Moscow Embassy is reported to have said that Beijing would be very interested in the potential $30 billion (£17.3 billion) acquisition of Yuganskneftegaz which accounts for 60
per cent of Yukos’s oil production.
Fan Chunyong, an economics councillor at China’s Moscow Embassy, said yesterday: "We are very interested in taking part in the bidding. But the question is what policies the Russian Government takes toward foreign compa-nies."
http://business.timesonline.co.uk/article/0,,8209-1224574,00.html


 
 
420. The Zionist agent
The Flat Earth Fundamentalists find a new ally in the form of Mr Vialls of Australia, whose newsletter de-scribes Campbell (based on his Clausthal Lecture on Peak Oil) not only as an idiot but a decoy planted by Zionist interests to provide justification for the invasion of Iraq. He states that oil flows in limitless quanti-ties from the depths of the Earth and that the decline observed in oilfields is due to the wells clogging up. He adds a request for funding, describing himself as a combat veteran, living on a small disability pension. While deserving every sympathy, we may speculate about the nature of the disability.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1246

 

A Mexikói Pemex cég azt állítja, hogy talált 54Gb olajat a Mexikói öbölben, de egyes szakemberek úgy vélik, hogy elképzelhető, hogy jelentős leletre bukkantak, de a számokat nagyon eltúlozták politikai célokból.

 

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A47535-2004Aug30.html

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1245
 
 
Ismét növekszik az olaj ára - Usákiában 44,25$ / hordó.  Az Usák Energia Ügynökség jelentése szerint a világ kitermelése a kapacitások 99%-án dolgozik, és ez a szűk tartalék előbb utóbb az árakban is meg fog jelenni.
 
 http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/3619480.stm
 
Oil prices rebound on US report

US light crude went up by $2.13 to $44.25 a barrel, and London Brent crude was $2 higher at $41.61 a barrel.

The increase came as the US Energy Information Administration (EIA) said crude stocks dropped 4.2 million barrels last week to 287.1 million. Crude stocks have fallen by 18 million barrels, or 6%, since early July.

Refineries have been operating at more than 95% of capacity to meet summer vacation driving demand.

The drop in crude oil stock comes at a time when world supplies are being stretched, with global demand growing at the fastest rate in 24 years.

'Price pressure'

The EIA said world crude production was running at about 99% of capacity, indicating likely future price rises.

"Any industry in which production is running at 99% of capacity to meet demand is likely to experience price pressure.

"There is no reason to expect that crude oil markets would not reflect these same fundamental economic forces," the EIA said in its weekly review of the oil market.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1244

"Nekem az abiotikus keletkezés sokkal valószínűbbnek tűnik, mint a biológiai,"

 

Anno amikor szerves kémiát tanultam, akkor az első lecke az volt, hogy "szerves anyagnak nevezzük a szén-hidrogéneket és azok vegyületeit".  Lévén, hogy a kőolaj is szénhidrogén, ezért igen valószínű, hogy szerves eredetű.

(másik magyarázat az lehetne, hogy az élet kőolaj eredetű, de ilyen elmélettel még nem találkoztam :))

 

Előzmény: procurator (1237)
erbe Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1243

"Max. nem fognak tudni élelmiszer/gyógyszer segélyt küldeni a fejlõdõ országoknak. "

Ezzel pedig egy csapásra (Hetet egy csapásra!) megoldódik a fejlődő országok népesedési problémája.

Előzmény: micu (1242)
micu Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1242
Szvsz túl nagy háborúk nemigen lesznek, ha mégis azt leginkább az újonnan felfejlõdött országok (Kína, India) fogják vívni egymással, szvsz a fejlettebbek (USA, EU ahol magasabb az egy fõre esõ tõke) meg fogják tudni oldani a kérdést. Max. nem fognak tudni élelmiszer/gyógyszer segélyt küldeni a fejlõdõ országoknak.
Előzmény: csagal (1239)
micu Creative Commons License 2004.09.02 0 0 1241
Ha kalóriaszegény a táplálékod akkor igen.
Előzmény: csagal (1238)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1240

 
még egy populációs jóslás:
 
 India az élre tör - világnépesség 2050-ben

 

http://www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/20040824vilagnepesseg.html

 

 

Előzmény: csagal (1239)
csagal Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1239

Úgy tudom, hogy a fejlödö országok népesedési arányszámai egyre kisebb növekedést vetítenek elöre, szóval lehet, hogy az a 9 mrd nem is annyi lesz.

Egyébként a Peak Oil is elörevetiti a

- járványokat,

- éhinséget,

- háborúkat.

 

Mert az olcsó energia nélkül nem tudunk majd ennyi kaját termelni mi sem.

Előzmény: micu (1230)
csagal Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1238
Söt a kóla még tápláló is...
Előzmény: micu (1236)
procurator Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1237

Enyhén szólva kétlem, hogy az olajproblémára a megoldás csak annyi, hogy le kell fúrni 12 km mélyre, abban is kételkedem, hogy ott végtelen mennyiségű olajkészlet van, ami állandóan újratermelődik, és azt is furcsállom, hogy az Usákoknak ez nem jutott eszükbe csak az Oroszoknak, és az Usákok inkább háborúznak sokezer kilométerre hazájuktól, pedig csak néhány kilométerre le kellett volna fúrniuk...

Sebaj, ha elolvassák ezt a cikket, akkor a homlokukra csapnak, és imigyen szólnak:  "Ejnye de buták voltunk, és mennyire félre lettünk vezetve, de sebaj, mert most már tudjuk a megoldást és fúrunk egyet és elérkezünk a tejjel-mézzel-olajjal folyó Kánaánba".

 

USA jól tudja ezt, de annyira költséges az ultra-mély kutak fúrása, és a meglévő kutak tisztítása, hogy jobban megéri újabb kutakat fúrni. (Tisztítás alatt le kell állítani a termelést, ki kell húzni a csöveket és azt a spéci fúrót kell leküldeni, ami a képen volt.) Ha elmarad a tisztítás akkor eltömődnek azok a pórusok, ahol felfelé áramlik az olaj, ezért csökken az újratermelődés. Azt írja még, hogy a Szaudi kitermelés szintjénél 20-30%-al kisebb az újratermelődés. Tehát, ha visszafognák a termelést, és tisztítanák a kutakat, folyamatos lenne a kitermelés.

 

Nekem az abiotikus keletkezés sokkal valószínűbbnek tűnik, mint a biológiai, mert az az elmélet sok helyen sántít. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy a föld mélyén ragadt könnyű elemeknek, nem volt elég 5 milliárd év, hogy majdnem 100%-ban elfoglalják a fajsúlyuknak megfelelő helyet.


 

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1225)
micu Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1236
Ez szép és jó (már feltéve ha igaz) de a helyzet az hogy speciel a kóla mint olyan nem a világûrbe távozik hanem megisszák. És akik megisszák azok amúgy is vennék valahonnan a vizet. Azaz az egyik helyen eltûnt víz a másik helyen (Pl. az egyes nagyvárosok által felvett vízmennyiség esetén) mint kevesebb vízfogyasztás jelenik meg. Szóval a dolgok nem csak feketék és fehérek. Már csak azért sem mert szvsz 1L coca-cola elõállításához jóval kevesebb víz kell mint 1L a cikkíró által favorizált gyümölcsléhez. Már arról nem is szólva hogy Pl. a rizs sem az a kimondottan víztakarékos növényke.
Előzmény: erbe (1235)
erbe Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1235

A karsztvizek előbb-utóbb a hegyek lábánál, mint források bukkannak elő, amiből patakok, majd folyók lesznek (lásd Newton és a közlekedőedények).

http://www.tudatosvasarlo.hu/index.shtml?apc=t-1hnm17622&x=16679&funkcio=h

Előzmény: micu (1234)
micu Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1234
Az öntözéssel a nagygazdák fokozzák a termelésüket, amiből exportálnak, a lakosságnak meg, a talajvízszint csökkenése miatt, nem terem már meg semmi, állataikat nem tudják itatni...
Ez már az ottani helyi szociális probléma, a helyi állam bácsinak kellene megoldania.

A hegyekből származó kiváló minőségű karsztvizet meg a kólások kiszívják alóluk, és palackozva, jó pénzért visszaadnák nekik!
A karsztvíz mint olyan alapvetõen a hegyekben van. Úgy hogy azt a sík vidéken lakó többség nemigen tudná felhasználni ha valahogy nem szállítják oda hozzájuk. Ezzel együtt én picit kételkedem: aligha tudnak Indiában annyian kólát venni hogy az számottevõ vízmennyiségbe kerüljön. Másrészt meg aki tud annak is innia kell valamit, ha nem kólában akkor csapvízben de meginná az "elszívott" mennyiséget. Ez szvsz tipikus sötétzöld gondolkodás.
Előzmény: erbe (1231)
micu Creative Commons License 2004.09.01 0 0 1233
Én azért picit kételkednék az ókori rabszolgák paradicsomi helyzetében. A rabszolga ott is fogyóeszköznek számított, ezek a rendszerek akkor és addig virágoztak igazán amíg voltak olyan viszonylag gyenge szomszédok akiket meg lehetett hódítani. Persze ott sem volt mindegy hogy házitanítóskodott-e a rabszolga vagy gályát üzemeltetett, de az átlagot akkor is beszélõ szerszámnak tekintették.
Előzmény: Mezőbándi (1232)
Mezőbándi Creative Commons License 2004.08.31 0 0 1232

>>Objektíven szemlélve a dolgokat szvsz sokkal jobb munkavállalónak lenni mint rabszolgának.<<

 

Minden attól függ, hogy az objektív szemlélet mire terjed ki. Az sem mindegy, hogy mely rabszolgatartó társadalmakat és korokat hasonlítjuk össze mely tőkés rendszerekkel. 

 

Megfontolandó pl., hogy rendes világítás híján az ókori rabszolga munkája rendszerint látástól vakulásig tartott. Azóta feltalálták az éjszakai műszakot. Azonkívűl az ókori rabszolga érték volt, mivel a munkaerején állt vagy bukott a gazdaság. Be is kellett szerezni, ami nem volt egy könnyű folyamat. Ma a munkaerő korántsem akkora érték, hiszen a munkavállalók versengenek azért, hogy kizsákmányolják őket. Ja, és a rabszolgák mindig világosan látják, hogy ki ellen kell fellázadni, ha változtatni akarnak a helyzetükön.

 

(Persze ha az amerikai gyapotültetvények néger rabszolgáit hasonlítjuk össze a SAAB dolgozóival, akkor ez utóbbiak közé biztosan jobb tartozni.)

 

 

 

 

Előzmény: micu (1217)
erbe Creative Commons License 2004.08.31 0 0 1231

"Ha meg nem öntöznek akkor meg éhenhalnak."

 

Ha meg öntöznek, akkor is!

Az öntözéssel a nagygazdák fokozzák a termelésüket, amiből exportálnak, a lakosságnak meg, a talajvízszint csökkenése miatt, nem terem már meg semmi, állataikat nem tudják itatni...

A hegyekből származó kiváló minőségű karsztvizet meg a kólások kiszívják alóluk, és palackozva, jó pénzért visszaadnák nekik!

Előzmény: micu (1230)
micu Creative Commons License 2004.08.31 0 0 1230
Ha meg nem öntöznek akkor meg éhenhalnak. Sajnos a világnak vannak olyan területei amik csak igen-igen alacsony népsûrûséget tudnak eltartani, pláne alacsony technológiai színvonal mellett. És sajnálatos módon pont ezeken a helyeken szaporodik a népesség mint a nyuszi és itt a legkevesebb a magas színvonalú technológiához szükséges képzett ember és tõke.
Előzmény: erbe (1229)
erbe Creative Commons License 2004.08.31 0 0 1229

Kerülő úton kapcsolódik a témához:

 

"Az indiai gazdák 12 milliárd dollárt fektettek kútfúrásba, de a növekvő kitermelés hatására mind mélyebbre kell fúrni, hogy megfelelő mennyiségű víz törjön fel. Ennek következtében a hagyományos kézi kutak sorra kiapadnak, s a száraz kutak mind több embert csábítanak öngyilkosságra. Az áramszünetek állandó jelenséggé váltak azokban a tartományokban ahol a villamos energia felét a szivattyúk üzemeltetésre használják fel. "http://hvg.hu/frisshirek_cikk.asp?oID=E90FC7B4-F81F-4986-9022-084A09E6D0C6

 

Nem csak az olaj fogy el, hanem az ivóvíz is. Megindult India egyes részeinek elsivatagosodása (jelentős népességszaporulat szabályozó tényező. Bár emberileg durva) Nem elég, hogy öntözésre kiszívják maguk alól a vizet, a kólások is sokmillió köbmétert szívnak ki alóluk.

Előzmény: micu (1228)
micu Creative Commons License 2004.08.31 0 0 1228
Az ENSZ szerint a népesség tovább nő a mostani 6,4 milliárdról kb 9 milliárdig.
A világ népességének majd fele 25 év alatti.
A világ 48 legszegényebb országának népessége megháromszorozódik 2050-ig.
Tíz évvel ezelőtt 179 ország a népességszabályozási terveket dolgozott ki Kairóban.
Fogamzásgátlás elérhetősége és iskoláztatás sokat javítana, de semmi sem történt.
Napjainkban mindegyik világvallás arra bíztatja híveit, hogy szaporodjanak.

Valahol itt van a kutya eltemetve. Szvsz a fogamzásgátlásnak nem az az elsõdleges oka hogy szegény nyamm-nyammok nem jutnak elég fogamzásgátlóhoz (bár szó se róla ez is gond lehet). A nagyobb probléma az ottani társadalmakkal van.
Sajnos attól tartok hogy ennek a problémának csak nagyon durva vége lehet:
- Tömeges éhhalál
- Valamilyen járvány
- Háború / atombomba
Mert hogy ezek önként és dalolva nem fognak lemondani a szaporodásról és hogy a táradalmuk/kultúrájuk nem fog átalakulni valami fenntarthatóvá a következõ 20-30 évben az szinte biztosra vehetõ.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1226)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.30 0 0 1227

 
Jukosz hírek:

 

http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040826ajukosz.html
 
 A Jukosz tovább szállít olajat hazánkba

2004. augusztus 26., csütörtök, 15:31


A Jukosz orosz olajóriás szeptemberre kifizette az olajszállítási díjat a csőtulajdonos Transneftnek, így egyelőre nem lesz fennakadás az Európába, valamint a Magyarországra irányuló exportjában. A Mol a Jukosztól szerzi be olajimportjának több mint 60 százalékát.

A Jukosz vagyonát és számláit jórészt zárolták, a végrehajtók pedig fő termelő egységének kiárusításával fenyegetőznek, ha augusztus végéig nem fizeti ki 2000-ről már megítélt 3,4 milliárd dolláros adóhátralékát.
Az ügyészek csütörtökön egyébként újabb, 2003-ra és 2004 első felére vonatkozó könyvelési dokumentumokat koboztak el az olajcég moszkvai központjából.

 

http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040827ujabb.html 
 
 Újabb ügyészségi akció a Jukosz ellen

2004. augusztus 27., péntek, 10:21


Az orosz ügyészség ismét pénzügyi dokumentumokat foglalt le a Jukosz olajcég moszkvai székházában. Az újabb akció nyomán felerősödtek azok a híresztelések, hogy a hatóságok további összegeket készülnek behajtani a vállalattól adótartozás címén - írja a BBC News Online.

Az orosz olajcég eddig összesen közel 7 milliárd dollárnyi adóhátralék megfizetésével tartozik, a 2000-es és a 2001-es év után. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényben van az a rendelkezés, hogy a Jukosz - adótartózásainak törlesztése érdekében - nem értékesítheti vagyonelemeit, ami a vállalat csődjéhez vezethet.
Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter bejelentette, hogy idén mintegy 9 milliárd dollárnyi működőtőke vándorolhat ki az országból, azonban azt tagadta, hogy a Jukosz-ügynek bármiféle köze lenne ehhez.
A Jukosznak eközben egyre nagyobb nehézségeket okoz a termelés folytatása, miután az ügyészség lefoglalta a cég tőketartalékainak egy részét az adósságok törlesztése érdekében. A Jukosz egyébként már jelentősen csökkentette kitermelését és csökkentette költségeit.
A mostani ügyészségi akció azt eredményezheti, hogy a Jukosz adóhátralék-kifizetési kötelezettségei meghaladhatják a 10 milliárd dollárt - írja a BBC News Online.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.30 0 0 1226

 

Enni kell.  Az idei rekordtermések ellenére egyre nagyobb gondok elé nézünk.

 

A FAO (az ENSZ élelmezésügyi szervezete) megállapította, hogy az idén lesz az 5. év, amikor többet eszünk mint amennyit termelünk, felélvén a régi készleteket.

 

1950 és 1997 között a világ gabona-termelése megháromszorozódott.  Azóta azonban stagnál - kb 1900 millió tonnát termelünk évente.  1999 óta azonban minden évben többet eszünk mint amennyit termelünk.  Idén 1956 millió tonna rekordtermésre számíthatunk, de idén is csökkennek majd a gabonakészletek.

 

Lester Brown a Washingtoni VilágPolitikai Intézet elnöke is aggódik - szerinte egyedülálló az emberiség történetében hogy ilyen hosszú ideig csökkentek a készletei, és hogy a rekordtermést adó évben is csökkenjenek a készletek.

 

Kínában 2003-ban 70 millió tonnával kevesebb gabona termett mint 1998-ban. (ez kb. Kanada egy éves termése).  Kína egyelőre a régi tartalékait éli fel, ennek felét már megették, de ha ez elfogy, akkor elkezd gabonát importálni, és ez igencsak megnöveli az árakat a gabonapiacon.

 

A Kínai terméscsökkenés a talajeróziónak, az altalaji vizek kiszáradásának, és a városok terjeszkedésének tudható be. 

 

1960 óta az egy főre jutó termőtalaj megfeleződött.  A világ lakosságának fele olyan területeken él, ahol a talajvizek gyorsan fogynak, és a kutak kiszáradnak.

 

Az ENSZ szerint a népesség tovább nő a mostani 6,4 milliárdról kb 9 milliárdig.

A világ népességének majd fele 25 év alatti.

A világ 48 legszegényebb országának népessége megháromszorozódik 2050-ig.

 

Tíz évvel ezelőtt 179 ország a népességszabályozási terveket dolgozott ki Kairóban.

Fogamzásgátlás elérhetősége és iskoláztatás sokat javítana, de semmi sem történt.

 

Napjainkban mindegyik világvallás arra bíztatja híveit, hogy szaporodjanak.

 

 

http://news.independent.co.uk/world/environment/story.jsp?story=556266

 

The more we grow, the less able we are to feed ourselves
Rain may be ruining crops here, but globally there are record harvests. Yet it's still not enough to meet demand

By Geoffrey Lean, Environment Editor
29 August 2004


The world is consistently failing to grow enough crops to feed itself, alarming official statistics show.


Humanity has squeaked through so far by eating its way into stockpiles built up in better times. But these have fallen sharply and are now at the lowest level on record.


The UN's Food and Agriculture Organisation's (FAO) latest report on global food production says that this year's harvest is expected to fall short of meeting consumption for the fifth year running.


Even a forecast record harvest this year is failing to ease the crisis. This suggests that rising demand, through population growth and increasing affluence, is outpacing production, fulfilling the gloomy predictions of Thomas Malthus over 200 years ago.
Warnings of increasing scarcity of two other key resources came last week. Mark Clare, the managing director of British Gas, said: "The era of cheap energy is over." And experts at an international symposium in Stockholm foretold an imminent world crisis as underground reserves of water are increasingly pumped dry.

A major UN-backed conference in London this week will attempt to revive a globaleffort to tackle population growth. Countdown 2015 will assess an international plan of action agreed 10 years ago and make recommendations for the next decade.


Between 1950 and 1997 the world's grain harvest almost trebled to around 1,900 million tons. But then production effectively stagnated: since 1999 it has fallen behind consumption every year.


The FAO report - the latest edition of its quarterly review, Food Outlook - predicts "a substantial increase" in the harvest, to 1,956 million tons, by far the biggest ever. But it warns that even this level of output would not keep pace with consumption, causing "a fifth consecutive drawdown of global cereal stocks".


Experts say that recent good weather in almost all the main growing regions, in contrast to Britain where August rain has devastated crops, has boosted the bumper harvest even further. But even optimistic estimates do not expect any recovery of stocks - now at their lowest level ever, well below the 70 days' supply needed for world food security.


Lester Brown, president of Washington's Earth Policy Institute, says: "There has been the odd bad year or two in the past. But this is the first time in history that we have had such an extended period where the world has failed to feed itself.
"This year's harvest is going to be extraordinarily good. It is striking that even in such an exceptional year we are unable to rebuild stocks."


The situation is particularly serious in China, where the grain harvest has fallen in four of the past five years. In 2003 it grew 70 million tons less than in 1998 - a drop that is equivalent to the entire production of Canada, a leading grain exporter.
Before 1999 China built up large stocks but has since eaten its way through half of them. Experts say that if the giant country has to start importing grain, its massive needs will increase scarcity and drive up food prices worldwide.


China's harvests have partly fallen because it is rapidly losing fertile land as cities spread and soil erodes through overcultivation - and because the groundwater needed to irrigate crops is drying up.


It is the same story worldwide. Population growth and the loss of land have cut the amount of fertile land available to feed each person in half since 1960. And more than half the world's people live in countries where water tables are falling rapidly and wells are running dry.


Experts at the Stockholm Water Symposium last week warned that millions of wells throughout Asia were rapidly depleting supplies; the amount of irrigated land in the Indian state of Tamil Nadu, for example, has shrunk by half in the last decade.
Rising affluence is partly responsible. As people become better off they eat more meat: animals consume several pounds of grain for every pound of meat they produce.


But population growth is even more significant. This week's conference, partly organised by the London-based International Planned Parenthood Federation and Ted Turner's United Nations Foundation, marks a particularly important staging post in the world's attempts to tackle overpopulation.


The meeting can celebrate considerable success. The rate of increase in human numbers has slowed dramatically - from 2 per cent a year in 1970 to 1.3 per cent now. Forty years ago, on average, every woman in the world bore six children: now that figure is below three.


The doom-mongering predictions of the 1970s - that, for example, the population could grow to 60 billion, nearly 10 times the present level - have long been abandoned.


But there is still a crisis: 76 million people are born each year - about 240,000 a day - adding to the demand for food, water and other resources. The UN does not expect word population to stabilise until it has risen from today's 6.4 billion to 9 billion.

Nearly half of the world's people are under 25, and mostly able to reproduce. And the greatest growth is expected in the countries least able to cope with it: the UN estimates that the population of the world's 48 poorest countries could treble by 2050.

Ten years ago 179 countries agreed a practical plan of action at the International Conference on Population and Development in Cairo. It included increasing the availability of contraceptives but also other measures that have a dramatic effect on population growth, especially improving the lives of young women through providing schooling and healthcare.

This has shown results, but the world has provided less than half the funds needed to implement it. And the programme is now being sabotaged by the Bush administration, which has cut off its contributions to the UN Population Fund and crippled national programmes because of its opposition to abortion.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.30 0 0 1225

"Russia Proves 'Peak Oil' a misleading Zionist scam"
 
Szerintem nem a zsidók miatt fogy az olaj, és nem "zsidó fortély" azt állítani, hogy fogy az olaj.

 

Enyhén szólva kétlem, hogy az olajproblémára a megoldás csak annyi, hogy le kell fúrni 12 km mélyre, abban is kételkedem, hogy ott végtelen mennyiségű olajkészlet van, ami állandóan újratermelődik, és azt is furcsállom, hogy az Usákoknak ez nem jutott eszükbe csak az Oroszoknak, és az Usákok inkább háborúznak sokezer kilométerre hazájuktól, pedig csak néhány kilométerre le kellett volna fúrniuk...

Sebaj, ha elolvassák ezt a cikket, akkor a homlokukra csapnak, és imigyen szólnak:  "Ejnye de buták voltunk, és mennyire félre lettünk vezetve, de sebaj, mert most már tudjuk a megoldást és fúrunk egyet és elérkezünk a tejjel-mézzel-olajjal folyó Kánaánba".
 

Előzmény: procurator (1223)
procurator Creative Commons License 2004.08.29 0 0 1224

Ez is hasonló téma, az olaj és a szén abiotikus eredetéről szól.

 

The End of Fossil Fuels

 

 

"But beyond curious and into the really weird we must consider some of the more bizarre objects which have been discovered in coal. Coins and spoons, stone walls and ancient mine tunnels, all have been reported from ancient coal beds. While stone walls and tunnels can be written off as "natural" formations, this is not so easy with the manufactured metal artefacts. A gold chain was found in a lump of Carboniferous coal by Mrs S.W. Culp of Morrisonville, Illinois in June of 1891. Whilst breaking up coal for heating Mrs Culp discovered the chain still partially imbedded in the coal chunk she had just broken. According to standard dating of geological strata, the chain is approximately 300 million years old. An iron cup was found in coal by an electric plant worker in Arkansas in 1912, the coal having come from Oklahoma and being dated at about 312 million years ago. These dates are vastly previous to any accepted human occupation of this planet--dinosaurs had yet to walk the earth--yet fully human remains come from related strata! In 1862 in Macoupin County, Illinois, human male bones were discovered in a slate covered coal bed 90 feet underground. The bones were crusted with a carbonaceous deposit which was easily scraped away to reveal white bone underneath. A similar skeleton found in a coal bed in Leicestershire, England, was reported in 1829. But people didn't exist when the coal was being formed, so you will not learn of these anomalies in school or encyclopedia, yet."

procurator Creative Commons License 2004.08.28 0 0 1223

http://www.joevialls.co.uk/

Russia Proves 'Peak Oil' a misleading Zionist scam

 

In 1970 the Russians started drilling Kola SG-3, an exploration well which finally reached a staggering world record depth of 40,230 feet. Since then,  Russian oil majors including Yukos have quietly drilled more than 310 successful super-deep oil wells, and put them into production. Last Year Russia overtook Saudi Arabia as the world's biggest single oil producer, and is now set to completely dominate global oil production and sales for the next century.  

 

If the opening paragraph of this report started by claiming that completely unlimited crude oil reserves exist inside planet earth, readers might be tempted to regard the entire text as preposterous ghostwriting for a novelist like Frederick Forsyth. If the report then went on to  claim that the Russians have exploited this stunning reality for nearly thirty years, right under the largely unwitting noses of western intelligence, readers could be excused for mistaking the author for a lunatic, or perhaps as a front for spy novelist John le Carré. The problem here  is that unlimited oil reserves do exist inside planet earth, and the Russians long ago developed the advanced technology necessary to recover these unlimited oil reserves in an efficient and timely manner.

            Profoundly disturbing hard intelligence like this does not sit well with the frantic cries of western academic shills and lobbyists, determined to convince you all that the end of the oil world is nigh, or, more accurately, that America faces an imminent catastrophe when global production capacity "Peaks", i.e. when world demand for crude oil finally exceeds the rate at which we can physically pump the required product out of the ground. The gist of these false claims are outlined in a speech given at the at the University of Clausthal, by lobbyist Doctor Colin Campbell during December 2000:

           "In summary, these are the main points that we have to grasp: Conventional [Free flowing] oil provides most of the oil produced today, and is responsible for about 95%  of all oil that has been produced so far. It will continue to dominate supply for a long time to come. It is what matters most. Its discovery peaked in the 1960s. We now find one barrel for every four we consume. Middle East share of production is set to rise. The rest of the world peaked in 1997, and is therefore in terminal decline. World peak comes within about five years" [circa 12/2005]

            Campbell is just the tip of a giant iceberg of academic Peak Oil 'experts' who suddenly appeared en-masse to give you this frightening news, right after President Saddam Hussein suddenly started trading his oil in Euros rather than in US Dollars, a devastating switch with the easy capacity to destroy the US Dollar in less than five years if it was left unchallenged and unchecked.

            So these shills [decoys] were carefully positioned to deflect your attention away from  the obvious greed and incompetence of the United States Government and its Wall Street masters, and focus it elsewhere instead. Then, hopefully, a few years later down the track when prices start to bounce through the roof, and America has no Euros to buy crude oil, you will blame gasoline prices of $5.00+ per gallon at the pumps on an 'inevitable decline' in world oil production, rather than march furiously on Washington DC with locked and loaded firearms.

            Though attacking Campbell and his ilk is not the purpose of this report, his idiot claims can be debunked readily enough. While it is true that nowadays we only officially find one barrel of oil for every four barrels we consume, this is primarily because we temporarily stopped the incredibly expensive process of looking for crude oil when we had already physically established more than two trillion barrels of reserves in known reservoir locations around the world. When those known reserves drop to [say] one trillion barrels we may be tempted to go and find more, but not until then. And while it is true that the production rate from each individual oil well ever drilled has slowly declined over the years, there is a perfectly valid technical reason for this predictable reduced flow rate, which will be explained later.

           In order to understand how Russia has left the rest of the world standing in its wake, it is essential to know a little bit about where oil is located, and how it is extracted from the ground for refining and commercial use. It is an enormously complex subject, especially when considering the ultra-deep wells, which should really have a separate category all of their own. Many years ago I was personally involved at the sharp end of two ultra-deep drilling operations [one of them in direct liaison with Russian experts from the Moscow Drilling Institute], and will try to keep this drilling lesson as simple as I can. Thankfully perhaps, the underlying principle of how and where oil is recovered from is not difficult to comprehend, as illustrated by the diagram below.

 

 

Simplified Plan of Ultra Deep Oil

 

The theory underlying how oil is formed at such enormous depths in the mantle of the earth is not central to this report, because the Russians have already proved its point of origin in absolute drilling terms more than 300 times. Those interested in the exact process should research the archives, where there are more than two hundred Russian papers on the subject. Probably a good place to start would be "The Role of Methane in the Formation of Mineral Fuels", written by  by A.D. Bondar in 1967. What is central to this report is the massive advantage that Russia's ultra-deep drilling discoveries and technical achievements give it over the western nations.

            The first advantage I intend to explain is nowhere near as important in global terms as the second, because it is the second advantage that finally drove the Zionist Cabal to illegally invade sovereign Iraq, and thereby bring us all to the very brink of thermonuclear war. However, from where I sit, the first advantage is much more important in simple humanitarian  terms, although "humanitarian" is not an acceptable trading process on Wall Street.

            As we have already discovered, oil can be produced virtually anywhere on earth, provided the host country can afford the expensive [and sometimes classified] technology, and the massive cost of drilling a well to extreme depth through extremely hard rock formations. But just think what even 20 or 30 deep producing oil wells can mean for the people of a country that has no natural resources of its own, or worse still, for people who have been told by glib western lobbyists that they have no natural resources of their own. Anyone who can prove that the western nations were lying or simply wrong, will become a trusted friend forever. Vietnam is a classic example.

            After more than 60 years of being enslaved, pillaged, and raped by the French and then by the Americans, the poor Vietnamese were told officially by American oil multinationals that their country was barren; that western 'cutting edge' technology had failed to find anything to help them recover financially from the mess left behind by American bombs, Agent Orange, and a host of other delightful gifts from Uncle Sam. This of course was exactly where America wanted the Vietnamese to be: desperately poor and unable to take action against their former invaders.

            The Russians had other ideas and a very different approach. After telling the Vietnamese that the Americans had lied to them, oil experts were flown in from Moscow to prove this startling claim in a no-risk joint venture, meaning the Russians would provide all of  the equipment and expertise free of charge, and only then take a percentage of the profits if oil was actually found and put into production. Vietnam had absolutely nothing to lose, and swiftly gave Russia the green light.

            The Vietnamese White Tiger oil field was and is a raging success, currently producing high quality crude oil from basalt rock more than 17,000 feet below the surface of the earth, at 6,000 barrels per day per well. Through White Tiger, the Russians have assisted the Vietnamese to regain part of their self respect, while at the same time making them far less dependent on brutal western nations for food-aid handouts.

             All of a sudden in a very small way, Vietnam has joined the exclusive club of oil producing nations, and a stream of cynical U.S. Senators and Congressmen have started making the  long pilgrimage to Ho Chi Minh City in order to 'mend fences'.  Predictably perhaps, the Vietnamese are very cool, and try hard to ignore their new American admirers.

 

It is truly amazing how quickly good news travels [outside of CNN], and in a very short space of time China was also engaged in a joint super deep venture with Russia. Nor did it end there.  As I write this report, intelligence reports that the Russians have already moved three deep-drilling rigs into impoverished North Korea, where they intend to repeat the Vietnamese production cycle by drilling thought solid granite and basalt, with not a single trace of the 'decaying marine life' so essential to blinkered western geologists for the 'accepted' production of crude oil. It may take a while, but ultimately the North Koreans will be able to go about their sovereign business without the Zionist Cabal in New York being able to blackmail them over a few ship loads of food-aid rice. Yes indeed, Korea will eventually have an oil surplus of its own, allowing it to tell the latest in a long line of terminally insane "New World Orders" to go to hell.

            The White Tiger project was the first outside Russia to openly exploit and showcase this ultra-deep technology and oil production from basalt rock to the world, though the original intent was to do so much earlier in India during 1983. During that year a large drilling rig in the Ganges Delta was scheduled to drill down to below 22,000 feet into basalt, and then dramatically flare "impossible" ultra deep oil. Oil well Bodra #3 was directly supervised by teams of experienced Russian drillers and scientists from the Moscow Institute of Drilling, with the author the only westerner on site, contracted to control one of the critical advanced systems needed to reach target depth smoothly and efficiently.

            If Bodra #3 had been allowed to drill ahead unhindered, there is no doubt the resulting impact would have sent shock waves around the oil world, and gained enormous international prestige for the Russians. Even more importantly perhaps, the desperately poor people of West Bengal would have gained access to their own energy reserves. Unfortunately, Bodra #3 was not allowed to drill ahead unhindered. The Americans were determined to stop the project one way or the other, and played on New Delhi's obvious fear of the Communist State Government in West Bengal. After bribing a handful of corrupt central government officials, US intelligence sent in professional American saboteurs, who managed to wreck the drilling project while the author was away on a visit to Sydney in Australia.      

 

 

Bodra #3

 

 

Before we continue to the second massive advantage derived from ultra deep oil, and thus the primary reason why Wall Street decided to illegally invade Iraq, it is essential to look briefly at the way in which America devours a massive portion of global oil supply. You see, the 'Peak Oil' scam is not really about the world running out of oil reserves or being incapable of producing sufficient quantities to provide for its various national users. Instead, Peak Oil was fabricated to disguise America's individual increasing greed for crude oil, and its imminent inability to pay hard cash for the product. Put simply, America is going broke fast, and Wall Street wishes to blame someone else before the angry Militias appear with their locked and loaded weapons.

            This sorry situation is best summarized by Professor Victor Poleo of Venezuela's Central University, who told IPS in April that, "The mechanism by which global oil prices are set is intact, but the normal behaviour of supply and demand is not." According to Poleo, the root of the problem is that the United States ''is a terminal victim of its energetic metastasis. It has neither the oil nor the natural gas needed to feed its style of development. With just six percent of the world population, it consumes nearly 25 percent of the oil and gas produced worldwide.''

             Professor Poleo went on to explain that there were expectations that demand for gasoline in the United States would stabilize at around 7.2 million barrels a day by the mid-1990s, ''but that didn't happen,'' he said. ''The United States' voracity for gasoline rose to nine million barrels by 2003, one of every two liters burnt in the world.'' And domestic demand for crude oil will continue to grow. The United States imports today six of every 10 barrels of oil and two of every 10 cubic meters of gas that it consumes, and by 2020 it will import eight of every 10 barrels of oil and four of every 10 cubic meters of gas, according to U.S. government reports.

            Despite the fact that American intelligence already knew of Russia's achievements with ultra deep oil production from the mantle of the earth back in the early eighties, it was obvious that this slow and expensive method of adding to national oil reserves could never keep up with America's voracious appetite for gasoline. So ultimately when domestic demand grew too fast, or cash reserves were finally depleted,  America would either be obliged to halve its own use of gasoline, or steal it from someone else by force. Halving gasoline usage was out of the question, so instead of building hundreds of ultra-deep drilling rigs, Wall Street squandered the cash building more aircraft carriers, with the desperate objective of attacking and permanently occupying the Middle East.

            This is the point at which the second massive advantage derived from ultra-deep oil comes into play. Do you remember how puzzled the reservoir engineers were when they discovered that their existing reserves were being "topped up" from below? They later discovered that what they were really observing were naturally occurring ultra-deep oil wells, leaking vast quantities of oil from the mantle of the earth upwards through fractures into what we nowadays refer to as "sedimentary oilfields", located relatively close to the surface. As the production companies draw oil out of these known reservoirs through oil wells, field pressure is slightly reduced, thereby allowing more ultra-deep oil to migrate up from the mantle and restock the reservoir from below.

            Russian studies of their own ultra-deep wells and those in the White Tiger field in Vietnam, indicate in very rough terms that migration from the mantle is probably 20-30% less than production at Middle East wellheads, meaning in turn that if the flow rates of existing Iraqi and Saudi wells are reduced by about 30%, oil supply and production can and will continue forever, constantly replenished by ultra-deep oil from the mantle itself. It goes almost without saying that even with production reduced by 30%, there is more than enough oil in the Middle East to provide for America's increasing usage for at least the next century. And that, ladies and gentlemen, is why your sons and daughters have died and will continue to die in Iraq and elsewhere in the Middle East.

 

Now we come to the completely false [or deliberately misleading] claim by Peak Oil shills that production from existing oil wells is "slowing down", thereby proving that the oil fields are "running dry". This is so wrong that it is almost breathtaking. Think of this slowing down process in the same way you might think of the engine oil in your automobile. The longer you run the engine, the higher the level of contaminates that get into the oil. The higher the level of contaminates, the higher the level of friction. Sooner or later you have something closely akin to glue coating your piston rings, and the performance of your engine declines accordingly. This is an inevitable mechanical process well known to all automobile owners. 

            Henry Ford and others managed to slow down the rate of contamination in engine oils by inventing the oil filter, through which the oil has to circulate each time it passes around inside the engine. A high percentage of the contaminates stick to the filter element, thereby allowing extra miles between oil changes, though heaven help the careless motorist who thinks he can get away without ever changing his clogged oil filter when recommended.

            When oil is extracted from a producing formation underground, it flows out through pores in the reservoir rock, and then into the open borehole, from where it is transported to surface by the production tubing string. So by the very nature of the beast, the bottom section of the well is "open hole" which allows the oil to flow out in the first place, but because it is comprised of exposed and sometimes unstable rock, this open hole section is also continually subject to all manner of turbulence and various contaminates. For example, tiny quantities of super fine silt may exit through the pores but not continue to the surface with the oil, tumbling around in the turbulence instead, until the silt  very slowly starts to block off the oil-producing pore throats. Yes, of course there are a variety of liners that can be used to slow down the contamination, but there is no such thing as a Henry Ford oil filter 10,000 feet underground.

            The inevitable result of this is that over time, the initial production rate of the well will slowly decline, a hard fact known to every exploration oilman in the business. However, this is certainly not an indication that the oil field itself is becoming depleted, proved thousands of times by offset wells drilled later into the same reservoir. Any new well comes on stream at the original production rate of its older cousins, because it has not yet had time to build up a thin layer of contaminates across the open hole. Though as we shall see it is possible to "do an oil change" on a producing well and bring it back to full production, this is extremely expensive, and rarely used in the west.

            Look at a simple example: Say we have a small oil field in Iraq with ten wells that each started out in life producing 10,000 barrels of oil per day. Fine, for a known investment we are producing 100,000 barrels of oil per day from our small field, at least for a while. Five years later contamination may have slowed our overall production down by ten percent to 90,000 barrels per day. So we are now faced with a choice: either "do an oil change" on all ten existing wells at vast expense and down time, or simply drill one additional well into the same reservoir, thereby restoring our daily production to 100,000 barrels with the minimum of fuss. Take my word for it, ninety-nine percent of onshore producers will simply drill the extra well.

            Naturally there are times and places where this simple process is not an option, for example on a huge and very expensive offshore platform, which may have only 24 drilling 'slots', all of which have been used up.  To restore your overall production after five years you can either build another giant platform next door for two billion dollars, or "do an oil change" on each of your existing 24 wells, one at a time. Clearly this time you are forced to carry out the time consuming business of restoring the open hole section at the bottom of the well to its old pristine condition, before various contaminates started to slow down your production rate.

           For this task you first pull the production tubing out of the hole, and then run back in with a drill string, to which is attached an underreamer as shown in the pictures above. When the reamer is directly opposite the top of the open hole producing section, the drill string is rotated to the right and the blades fly out under centrifugal force to a distance preset by you before lowering the tool into the hole. The objective is to cut away the contaminated face of the well to a depth you consider will once again expose pristine producing pores. As the spinning underreamer is slowly lowered, it enlarges the size of the hole, with the contaminated debris cut away and flushed back to surface by the drilling fluid. Hey presto, you have a new oil well, and it only cost one or two million dollars to restore…

            Remember I said this process is rarely used in the west, which is true, but it is not true of Russia, where the objective for many years has been to dominate global oil supply by continual investment. With no shareholders holding out their grubby little hands for a wad of pocket money every month, the Russian oil industry managed to surge ahead, underreaming thousands of its older existing onshore wells in less than ten years. Then along came Wall Street asset Mikhail Khodorkovsky, who fraudulently got his hands on Yukos oil for a mere fraction of its value, and was on the point of selling the entire outfit to the American multinationals when Vladimir Putin had him hauled off his private jet somewhere in Siberia.  So Wall Street was finally 'cheated' of its very own 'free' Russian oil, and poor old Mikhail had better get used to the taste of prison food.

            To recap, 'Peak Oil' claims that because today we only find one barrel of oil for every four that we use, world oil reserves are running out. Completely misleading propaganda. as the Russians [and the CIA] know perfectly well, reserves of oil in the mantle of the earth are infinite. 'Peak Oil' also claims that we will shortly be unable to pump sufficient oil out of the ground to keep up with demand. Completely misleading propaganda again. We could drill more wells, but Wall Street cannot afford to pay for them, and never intended to, at least not while it still believed conquest and eternal occupation of the Middle East was a realistic possibility.

            Professor Poleo makes it quite clear which direction the west needs to go in if it is to survive in the long term, and that is to follow Russia's example by sharply reducing domestic consumption. Back in 1990 America was using around 6 million barrels per day compared to Russia's 8.4 million, but how things have changed since then. Thirteen years later in 2003, American consumption was up to 9 million, while Russian consumption had been reduced to a mere 3.2 million. A few billion folk over there in America might like to walk around their houses and switch off any electrical appliances they don't actually need. Believe me, I can almost hear the oil surging through the pipelines in New York, and I live more than 12,000 miles away in Australia.

            In closing I would like to pass on my greetings and thanks to the cheerful Russian drillers and scientists I had the pleasure of working with at Bodra #3 in West Bengal, without whose expertise we might all be dead today, as a direct consequence of repeated American sabotage attempts on the high pressure well. My thanks also to the Moscow Drilling Institute for the unrestricted flow of information and documents on ultra deep oil production technology, without which I could not have written this report.    

mikrobi111 Creative Commons License 2004.08.28 0 0 1222
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.27 0 0 1221

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!