Keresés

Részletes keresés

csagal Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1032

Mondasz valamit...:)

 

Nem tudjátok, mi a leghosszabb lejárat Brentre, vagy WTI-re? (Ha egy mai elszámolóárat is írna valaki, küldenék neki egy olajfinomító-romboló Jeeeet!)

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1029)
micu Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1031
Kétlem. Szvsz nagy valószínûséggel már ma is megvan a technológia az olaj leváltására csak ez ma igazán senkinek sem érdeke. Sõt, szerintem az olajcégek figyelnek arra hogy az ilyen jellegû dolgok ne kerüljenek forgalomba. Persze ennek erõsen összeesküvéselmélet szaga van, de én legalábbis ha olajcég lennék így csinálnék, és akkora profit ami ott keletkezik bõven fedezné az ilyen tevékenység finanszírozását.
Ha viszont elkezd fogyni/drágulni az olaj, ezeknek a cégeknek már nem áll majd ez érdekükben, ráadásul Pl. az autógyáraknak is érdemes lesz ilyen irányba fejleszteni.

Úgy hogy szerintem ha csak nem falazol be mellé egy Trabantot is, nem sok hasznát fogják venni az ükunokáid...
Előzmény: csagal (1028)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1030

 
még egy "olajos" cikk.  Semmi új a nap alatt, csak rávilágít a mostani és az újonnan beüzemelendő olajlelőhelyek politikai instabilitására.

 

http://www.thestar.com/NASApp/cs/ContentServer?pagename=thestar/Layout/Article_Type1&c=Article&cid=1090620613285&call_pageid=968332188492&col=968793972154
 
World creeping closer to `oil shock'

Are we running out of oil? Are we in danger of another energy crisis of the magnitude of the 1970s "oil shocks" that condemned us to a decade of economic stagnation? And with our desultory regard for conservation and alternative energy sources, are we risking ever greater oil dependence on the volatile Middle East?

Yes, yes and yes.

Of course we're running out of oil and natural gas; they're non-renewable resources, and the rate of discovery of so-called "elephants" has been on the decline for decades since the halcyon days of Alaska's Prudhoe Bay and the North Sea. Worse, the more recent discoveries have been made in some of the world's most remote and politically unstable places — among them, Nigeria, Sudan, Russia, Indonesia and the former Soviet republics of central Asia.

The critical issue is how soon will the oil run out? It's estimated that we've already exhausted about half of the original 2 trillion barrels of oil on Earth, which is a bit alarming given the relatively primitive state of global industrialization in the early decades of oil exploration. We're sure to run through the remaining half of the Earth's oil endowment much faster, especially with the emergence of China, India and other developing world nations as dynamic, oil-hungry economies.

The two factors weighing most heavily on fretful energy forecasters are geopolitics and the behaviour of oil-producing corporations.

Political instability:

An otherwise sanguine Martin Wolf of U.K.'s Financial Times, who expects current high oil prices to spur discoveries that will ease the world oil price, as in the past, acknowledges that, "After Sept. 11, 2001, the U.S. entered an ideological conflict with the world's oil superpower (that is, the Middle East), which itself is politically riven." The test of wills between the White House and several Mideast regimes "should make us all very nervous," says Wolf, especially given the increasingly precarious state of the ruling House of Saud.

The obvious parallel is the 1979 collapse of the Shah of Iran, whose regime, like the current regime in Riyadh, was a U.S. ally with only fragile local support. "If a collapse of the Saudi regime removed the country's supply from world markets, even temporarily, 10 per cent of global output would vanish," Wolf notes.

The weak Saudi government, Osama bin Laden's principal target, is highly vulnerable. "Just one successful Al Qaeda attack on the giant production facilities of Saudi Arabia or Abu Dhabi could produce a global recession," writes Don Coxe, chairman of Chicago's Harris Investment Management, in Maclean's.

The political uncertainties radiate outward from Riyadh. In Iraq's botched occupation, saboteurs have prevented the world's No. 2 nation in oil reserves from returning even to its prewar output of 2.5 million barrels per day, with the White House's promise of a quick ramp-up to 6 million barrels per day now regarded as a distant dream.

Libya is back in business again, now that dictator Moammar Gadhafi has repudiated his nuclear-weapons ambitions, ending an 18-year U.S. embargo against the world No. 9 oil-reserve holder. Here again, though, the caprice of Gadhafi is a real concern. That also applies to the ever-shifting dictates of Russian president Vladimir Putin, Venezuela's Hugo Chavez and kleptocratic dictators in central Asia. Government by fiat is a mighty deterrent for even the world's largest oil companies to commit to multibillion-dollar exploration programs in regions were governments routinely renege on deals, and expropriation and eviction are real prospects.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.27 0 0 1029

Tudom, hogy ez nem a "hogyan legyünk gyorsan milliomosok" topic, de szerintetek a köolajkészletek fogyása milyen hatással lesz az olajcégek részvényárfolyamára, tökeértékére?

 

Szerintem a határidős piacon kéne olajat venni, minél hosszabb lejárattal.  Megvan az az előnye, hogye nem neked kell raktároznod a cuccot :))

 

Előzmény: csagal (1028)
csagal Creative Commons License 2004.07.26 0 0 1028

Tudom, hogy ez nem a "hogyan legyünk gyorsan milliomosok" topic, de szerintetek a köolajkészletek fogyása milyen hatással lesz az olajcégek részvényárfolyamára, tökeértékére?

 

Lehet, hogy változik a tervem, és a pincébe nem néhány palack jó tokaji aszút, hanem pár marmonkanna benzint kellene befalazni az ükunokáknak?

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.25 0 0 1027

 

Tight gas myths, realities have strong implications for resource estimation, policymaking, operating strategies

 

Sajna prémium,de a lényeg a címben:a túlértékelt vékony gázmezők kitermelésének gazdságoságának újragondolása megváltoztathatja a jelenlegi készletszámítási módszereket.

 

 

Ami jobb:

 

 

 

 

HUBBERT REVISITED-3: Deepwater oil discovery rate may have peaked; production peak may follow in 10 years

 

 

A mélytengeri olajkészletek felfedezése "peaked",10 év múlva jön a kitermelési csúcs.

 

 

Ezek nem az ASPO-tol,hanem a legnagyobb olajipari szaklaptol vannak....

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1026

 

http://hvg.hu/frisshirek_cikk.asp?oID=6DA8DB7C-B858-451F-A1FA-FDCE347EEF47

 

A Jukosz elfogadja a kormány jelöltjét

2004. július 22. 20:04

 

A csőd szélén álló Jukosz kész a kormány megbízottját megtenni az igazgatótanács elnökének - jelentette be a bebörtönzött olajóriás tulajdonos, Hodorkovszkíj nevében az egyik nagy részvényes. A Jukosznak mintegy 8 milliárd dolláros adóhátralékot kellene kifizetnie, ám egyelőre bankbetéteit befagyasztották, és a kormány szemmel láthatóan nem mondott le arról a szándékáról, hogy Oroszország legnagyobb olajkitermelőjét feldarabolja, és első lépésben dobra verje a Juganszknyeftegast, a Jukosz zászlóshajóját, amely a vállalat olajkitermelésének 62 százalékát adja. A Jukosz jelezte, ha erre sor kerül, csődöt jelent.Hogy mentse, ami menthető, a bebörtönzött olajóriás tulajdonos, Hodorkovszkíj nevében az egyik nagy részvényes közölte: a vállalat kész a kormány megbízottját megtenni az igazgatótanács elnökének. Az újabb fejlemények nyomán tovább zuhantak a Jukosz részvények, 5 dollárra, s ma már csak egyharmadát érik a tavaly októberi, Hodorkovszkij letartóztatása előtti szintnek.A Jukosz tavaly 589 millió hordó olajat termelt, és ennek 75 százalékát exportálta.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1025

"az nem fér a fejembe, hogy miért éri meg az orosz államnak tönkrevágni és elkótyavetyélni a jukoszt."

 

nem akarják ők tönkrevágni és elkótyavetyélni, csak a tulajdonviszonyokat szeretnék átrendezni egy kicsit.

 

 

Előzmény: bormester (1024)
bormester Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1024
Félreértetted, nem a te gyűjtögetésed értelmét kérdeztem, hanem az nem fér a fejembe, hogy miért éri meg az orosz államnak tönkrevágni és elkótyavetyélni a jukoszt.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1021)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1023

 

http://hvg.hu/szemle/cikk.asp?oID=9963EA0A-A43F-4C9C-B4C3-364EEEBF8D94


EU pénzek szovjet atomreaktorok leszerelésére 

 

 

Már az EU küszöbén áll Bulgária, a sikeres csatlakozásra azonban árnyékot vet az energiaügyben folytatott alkudozás a régi, szovjet típusú atomreaktorok sorsáról. Örményország reaktorát is le akarják szereltetni, de az örmények 1 milliárd eurót követelnek kompenzáció gyanánt.Bulgária sikeresen zárta le belépési tárgyalásait az EU-val; most arra várnak, hogy az EU decemberi csúcstalálkozóján hivatalosan is szentesítsék tagságukat. Az egyetlen csatlakozással kapcsolatos törékeny pont az atomenergia. A kormányon belül súlyos ellentétek robbantak ki és utólag már többen sajnálják, hogy engedtek az EU nyomásának és kötelezettséget vállaltak: üzemen kívül helyeznek négy reaktorblokkot a Kozloduy melletti nukleáris erőműben.

Kozloduy hat szovjet tervezésű reaktora közül négy VVR-440-es típusu. Két VVR-440-est 2002 végén zártak le, két további reaktort pedig 2006 végéig szerelnek le.

Az Unió szerint a VVR-440-es reaktorok veszélyesek és nem javíthatóak a nyugati biztonsági előírásoknak megfelelően. A legtöbb keleteurópai ország - köztük Bulgária és Litvánia - erősen függ az ezen reaktorok által termelt elektromosságtól. Szintén igaz ez Örményországra is, melynek Metsamorban lévő erőműve az ország villamosenergiájának legalább 40 százalékát adja. Az üzemben két VVR-440-es reaktor van, ezek közül jelenleg csak az egyik működik folyamatosan. Az 1988-as pusztító földrengés következtében Metsamort teljesen leállították, mivel földrengésveszélyes területen található, ezenkívül szerkezetében is találtak kifogásolnivalót.A '90-es években újra üzembe helyezték az egyik reaktort, enyhítve ezzel a súlyos energiahiányt.

Az idén az EU Bulgáriának 350 millió eurót szavazott meg a kozloduji reaktorok leállításából származó veszteségek pótlására. Szófia erre a célra már kapott 200 millió eurót. Brüsszel az örmény kormánynak 100 millió eurót ajánlott fel, amennyiben bezárja Metsamort. Jereván 1999-ben még hajlott a bezárásra, de azóta visszalépett ígéretétől, azzal, hogy az erőmű kockázatmentesen üzemel. Az örmény ipari miniszter, Karen Chshmaritian a napokban ismét tárgyalt az EU illetékeseivel, és közölte velük, Jerevánnak 1 milliárd dollárra lenne szüksége a reaktor biztonságos leállításához és annak olcsó alternatív energiaforrással való helyettesítéséhez. Az örmény kormány és Kozloduy bolgár védői is úgy vélik, a modernizált VVR-440-es reaktorok élettartama legalább egy évtizeddel meghosszabbítható. Ezt azonban Brüsszelben kétlik, és mereven elzárkóznak azelöl, hogy bolgár kérésre ujratárgyaljál az "energia-fejezetet" a kozloduy-i reaktorok modernizálásáról.

A paksi erőművet illetően (a négy blokk a magyar villamosenergia-szükséglet 40 százalékát fedezi) nincs ilyen jellgű fenntartás Brüsszelben, pedig ott is nyomottvizes rendszerű, VVER 440/213 típusú reaktorok működnek, amelyeket a szovjetek még 1975 és 1987 között szállítottak le. Ám a részben francia közreműködéssel végrehajtott sorozatos korszerűsítés nyomán Brüsszel kételyei eloszlottak. Az EU nukleáris hatóságai a paksi atomerőmű biztonságát a hasonló évjáratú nyugat-európai blokkok biztonsági színvonalával azonosnak tekintik. Még az sem riasztja vissza őket, hogy a 2. számú blokk már jó egy éve, kisebb tűz miatt leállt.

 

 

 

Számoljunk egy kicsit.  4 drb VVER 440-es reaktor összteljesítménye ~ 1800 MW.  Egy kWh áram legyen 10 euro-cent, tehát az atomerőmű óránként előállít 180.000 Euró értékű áramot.  Az annyi mint naponta 4.320.000 Euró.  Az annyi mint évi 1,5 milliárd Euró.  Végkövetkeztetés: az EU által felajánlott 350 millió Euró arra elég, hogy az illetékes elvtársak nyaralókat vásároljanak a Bahamákon, de a kiesett energia pótlására aligha.

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1022

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43554

Olajár: ismét a csúcson, 20%-os drágulás
2004.07.22 10:16

 

Ismét rekord szint közelében áll az olaj árfolyama, miután a fekete arany hordónkénti értéke egy hónap alatt 20%-kal emelkedett.
 
 A brent típusú kőolaj árfolyama ma kismértékű növekedést mutat a londoni kereskedésben, a fekete arany ára 39 dollár körül mozog. A drágulás okai között lehet említeni azt, hogy a kínai olajimport napi 2.8 millió hordóval újabb rekordot döntött júniusban, ami tovább erősíti azokat a feltételezéseket, hogy az erős keresleten túl Peking titokban készleteket halmoz fel nyersolajból, mert aggasztja erős importfüggése.

Másrészt tegnap az USA-ban a vártnál alacsonyabb olajkészlet adatokat tettek közzé, ami szintén tovább növelheti az olaj árfolyamát.

Az EIA számításai szerint a múlt héten az amerikai olajtartalékok 3.6 millió hordóval 299.3 millió hordóra estek, míg a szakértők 1.2 millió hordó emelkedésre számítottak.
 
 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.22 0 0 1021

"Ennek mi a franc értelme van?"
 
Semmi különös, csak gyűjtögetem a Jukosz híreket, lévén hogy a Jukosz a Mol stratégiai partnere.
 
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43518


Zuhanórepülésben a Jukosz
2004.07.21 11:40

 

A tegnapi 15%-os zuhanás után újabb 11%-kal gyengülve 6 dollár közelébe esett a Jukosz részvényeinek kurzusa az RTS parkettjén.
 
 A tegnapi fejleményeket követő szakértői nyilatkozatok egyértelműen tragédiaként minősítették a Juganszknyeftegaz mielőbbi értékesítését, miközben a szintén értékbecslés alatt álló Tomszknyefty és a Szamaranyeftyegaz sorsáról egyelőre még nem érkezett hivatalos tájékoztatás. Mint ismeretes, a végrehajtók már korábban zárolták a Jukosz leányvállalatainak vagyonát.

A legtöbben biztosra veszik, hogy a Juganszknyeftegaznak valamely állami érdekeltségi körhöz tartozó vállalat, például a Szurgutnyeftegaz lehet az új tulajdonosa. A Gazprom és a Rosznyeft képviselői kijelentették, hogy nem vizsgálták a társaság megvásárlásából adódó előnyöket.

A tranzakcióval a korábban már részlegesen privatizált orosz olaj- és gázipar újfent szinte teljesen állami ellenőrzés alá kerülhet.

 


 
 http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43548

A csőd bejelentésére készül a Jukosz?
2004.07.22 09:30

 

Kettő és fél éves mélyponton kezdték a mai kereskedést a Jukosz részvényei: az árfolyam újabb 5%-os hanytlás után már 5.7 dolláron tartózkodik.

A Jukosz 10 órától sajtótájékoztatót hívott össze moszkvai székházába, ahol szakértők szerint Steven Thede és a többi felsővezető könnyen lehet, hogy a csődhelyzetet jelenti be.


Mindez annak érdekében történhet, hogy az eszközállomány kényszerértékesítésnek az irányítása minél szakavatottabb kezekbe kerüljön.

Természetesen folyamatosan követjük a sajtótájékoztatón elhangzó információkat...
 
 

Előzmény: bormester (1020)
bormester Creative Commons License 2004.07.21 0 0 1020
Ennek mi a franc értelme van?
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1019)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.21 0 0 1019

 

 http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43468
 
Szívbe markoló folytatás (Jukosz)
2004.07.20 12:05 
 
 Az értékbecslést követően a Jukosz legfontosabb, juganszki termelő egysége kerül értékesítésre - közölte az orosz Igazságügyi Minisztérium.

A megdöbbentő bejelentés hatására az olajkonszern részvényeinek kurzusa 10%-kal 204 rubelig zuhant a MICEX, ill. 7 dollárig az RTS parkettjén.

A Juganszknyeftegaz napi 1.02 millió hordós teljesítménnyel a Jukosz olajkitermelésének 60%-át adja. A konszern 43 mrd dollárnyira becsült olajtartalékainak döntő, 30.4 mrd dollárnyi hányada Juganszk közetében található.

A közlemény szerint a társaság részvényeit a végrehajtók egy speciális szervezet hatáskörébe ruházzák át, amely meghirdeti az értékesítést.

Szakértői becslések alapján a 11 mrd dolláros reális vételár helyett a gyorsaság preferálása miatt 25%-kal alacsonyabb összeg folyhat be ténylegesen, amelyből lehetővé válik az alaposan megcsonkított Jukosz tartozásának kiegyenlítése.

A Jukosz azonnal tiltakozását fejezte ki: információik szerint július 30-ig, mindössze 1.75 mrd dollárért, előre meghatározott vevő tulajdonába kerülne a Juganszknyeftegaz, amely gyakorlatilag az elkótyavetyéléssel egyenlő.

*-*-*-*-*-*-*-*

Az ésszerűség kereteire hagyatkozva természetesen csak hatékonyabb és kedvezőbb alternatívák léteznek.

Lényegesen józanabb megoldás lehetne a Szibnyeft pakett eladása, igaz, ebből mindössze 2.5-3 mrd dollárra számíthatna az olajkonszern. Az értékesítési tilalom feloldásával folytathatná a törlesztéseket egyéb, kevésbé fontos egységeinek értékesítésével is a Jukosz.

Ezek azonban hiú ábrándok csupán, inkább Hodorkovszkij térdre kényszerítése a cél...

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.19 0 0 1018


Tegnapi olajárak:
 
NYMEX Light Sweet Crude    +0.48     $41.25
IPE Brent                                +0.52     $38.00
 

Jövőre lehet, hogy a New York-i és a Londoni piacok mellé csatlakozik egy Teheráni tőzsde is, ahol dínárba fogják mérni az olaj hordóját:
 
http://www.guardian.co.uk/business/story/0,3604,1239644,00.html
 
Iran takes on west's control of oil trading

Iran is to launch an oil trading market for Middle East and Opec producers that could threaten the supremacy of London's International Petroleum Exchange.


Elképzelhető azonban, hogy a  Bush-nak is lesz egy-két szava: megígérte, hogy újraválasztása esetén Iránban is lesz rezsim-váltás.  (szvsz Bush választási veresége sem javítja lényegesen az Iráni kormány stabilitását)

 

http://www.sundayherald.com/43461

 

Regime change in Iran now in Bush’s sights


Bush has promised that if re-elected in November he will make regime change in Iran his new target.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.16 0 0 1017

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43339 
 
Lesz orosz olaj
2004.07.15 15:39

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt írta hazánknak, hogy a Jukosz körüli bizonytalanságok nem lesznke majd hatással a társaság olajexportjára.

Szergej Lavrov szerint "az orosz hatóságok nem tűzték ki célul, hogy bármi módon akadályozzák a Jukosz termelésének és exportjának normális mederben folyását. Ilyen irányú fejlemények senkinek nem állnak érdekében."

Mint ismeretes, a Jukosz botrány annyiban érinti a BÉT-et, hogy a MOL 2003-ban hosszú távú szerződés kötött az orosz céggel, melynek keretében kőolaj szükségletének 60%-át szerzi be a Jukosztól.
 
 

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43354


Nem lesz OPEC ülés - emelkedik a kitermelés
2004.07.16 09:02

 

Nem tartja meg július 21-ére tervezett ülését az OPEC, a korábban bejelentett 500 ezer hordós kitermelés növelést azonban végrehajtja. A szervezet napi termelése így 26 millió hordóra emelkedik.

A brent típusú kőolaj azonnali árfolyama 2.3%-kal esett a ma reggeli kereskedésben a tegnapi, csaknem hasonló mértékű emelkedést követően.

A brent ára az elmúlt hetekben ismét jelentős mértékben emelkedett, az árfolyam a hordónkénti 32 dollárról 39 dollárig növekedett.

Az OPEC szeptember 15-én tartja következő ülését.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.15 0 0 1016

 
IEA: marad a feszültség az olajpiacon
2004.07.14 14:17
 
Az International Energy Agency által ma publikált jelentés szerint az olajpiac a következő hónapokban is feszült marad, a kínálati oldalon túl kevés a tartalék ahhoz, hogy az esetleges termelési kieséseket pótolni lehessen. A világ olajkereslete idén 1980 óta nem látott mértékkel, 2.9%-kal napi 81.1 millió hordóra bővült. Ezzel együtt a termelőknél meglévő tartalék kapacitás a becslések szerint 2% alá csökkent, sőt nem zárható ki az 1% alatti érték sem.

Fentiek egyenes következménye, hogy a következő hónapokban is átlag feletti olajár érvényesülhet, és az árszin termelés kiesések esetén (pl. terrortámadás) tovább emelkedhet.
A nyersolajár mellett a feldolgozott termékek árszintje is folyamatos emelkedést mutat az idei évben. A feldolgozott termékek áremelkedése mögött elsősorban a historikus átlag feletti finomítói kapacitáskihasználtságok a felelősek.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43286

 

 

 

 

valamint az augusztusi olaj 41$

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=43303

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.15 0 0 1015
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1014A nap grafikonja: Meddig elég a gáz?
2004.07.12 11:16

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43184

 

67 év és 10 hónap. Ennyi ideig elegendő a tavalyi felhasználás alapján a föld bizonyított gázkészlete. Ez jelentősen meghaladja az olaj esetében kimutatható 40 évet, bár az olaj súlya az elsődleges energia felhasználásban meghaladja a gázét.
 
 
Nos a nap grafikonjában ne nagyon bízzunk, hiszen a tartalék / fogyasztás hányados nem veszi figyelembe, hogy a fogyasztás elég gyorsan növekszik1, valamint a gáz kitermelése és szállítása a fizika törvényeinek is meg kell feleljen, nem csak a matematika törvényeinek (a politika csak ezek után jön :))

 

 

 

 

_____________________________________

1amint az a másik grafikonból kiderül 1980 óta 80%-al növekedett a gázfogyasztás.  Ha megmarad ez a növekedési ütem, akkor a 67 éve mindjárt lecsökken 40-re.

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.13 0 0 1013

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43232

 

Olajpiac: Mi várható 2004-ben?

2004.07.13 10:47

 

2.2%-kal növekszik az olaj iránti kereslet, amely így 1.82 millióval 83.2 millió barrelre nő naponta - áll az IEA prognózisában. A Nemzetközi energia Ügynökség most először adott előrejelzést a 2004-es évre. Az IEA egyúttal emelte a 2004-es prognózisát is, idén várhatóan 2.49 millió hordóval nő a napi olajfogyasztás.

AZ IEA szerint a 2005-ös keresletnövekvés nagyobb lehet, mint az Oroszországból, Angolából és más nem OPEC országokból érkező kínálattöbblet, így az OPEC növelheti a kontrollját az árak felett.

A kereslet 2005-ös növekedése ugyanakkor elmarad a 2004-es dinamikától, mivel Kína olajfogyasztása csak 8.1%-kal nőhet az idei 15% után.

A kínálat terén az IEA arra számít, hogy az OPEC országok naponta 1.2 millió barrellel növelik a termelést. Az olyan országokat, ahol az olajtermelés csökken (UK, USA) ellensúlyozni fogja az Oroszországból, Angolából és Brazíliából érkező többlet olaj.

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.08 0 0 1012

 

Rájár a rúd az energetikai cégek vezetőire: Ken Lay - az Enron elnöke a vádlottak padján:
 
New Enron indictment targets
 

valamint a Jukosz elnöke Mihail Hodorkovszki kalandjai Putyinnal.
 
Putyin bosszúja, vagy az évszázad adócsalása? - végjátékához ért a Jukosz-sztori

...
A cég arra is figyelmeztet, hogy csökkenti kitermelését és szállítását, sőt, kérdésessé válhat a Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának történő csővezetékes szállítás is a következő hónaptól. Magyarország esetében ez különösen nagy gondot jelenthet, hiszen az ország szükségleteinek hatvan százaléka innen származik.
...

1x1 Creative Commons License 2004.07.07 0 0 1011

 

 

Ezt a memóriát:-)))

 

De ugye nem beszámolót ígértem a liberalizációról, hanem azt írtam, hogy megold valamit:-)))

 

 

De láttam a felvetésed a régi topikban, és ha van kérdésed, megvitathatjuk:-)))

Előzmény: Törölt nick (1008)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.07 0 0 1010

 

a 43. ASPO hírlevél tartalmából:

 

http://www.energybulletin.net/newswire.php?id=854


376 - Az olajat tulajdonképpen Euróban árazzák

377 - Olaj, pénz, háború - a PNAC vége?

378 - A legkritikusabb fejlemény (Teheráni olajtőzsde az OPEC-nek)

379 - Olasz olajhelyzet

380 - Brit fizetési egyensúly

381 - Olajtalány: a kitermelés csökken, de a tartalékok nőnek

382 - Tankerhiány

383 - Próbafúrások csökkenőben

384 - BP vállalja a felelősséget a hamis tartalékok feltüntetéséért. 
385 - Az igazság az  olajról és az eljövendő válságról


The July issue of the ASPO Newsletter is not yet available in HTML format but it is available in these formats: 

http://216.187.75.220/newsletter43.pdf
http://216.187.75.220/newsletter43.doc

CONTENTS:

376.Oil effectively traded in Euros
377.Oil,money,and war -the end of the New
American Century?
378.A Most Critical Development
379.Country Assessment -Italy
380.UK Balance of Payments
381.An Oil Enigma:Production falls as Reserves
rise
382.Tanker shortage
383.Dwindling Exploration
384.BP takes responsibility for false reserve
numbers
385 The Truth about Oil and the Looming World
Energy Crisis

Past issues:
http://asponews.org

Fulika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1009
Sorry, de az index linkelés nem működött, és mégegyszer nem volt időm hozzászólni, főleg, hogy láttam mások is megtalálták a cikket. Sajnos attól nem tartok, hogy usákia előhúzza a mindenki számára tuti megoldást. szerintem előhúzza a maga számára elfogadható megoldást, mindenki más meg le van ... Ha neki lesz megoldás másnak meg nem, akkor rögtön tuti nyerő pozícióban lesz, és bármiben ő fog diktálni a világon.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1005)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1007
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1006)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1006
 
Egy kis statisztika: 1976 óta ha a választási évben alacsonyabb volt a benzin ára mint az elöző évben, akkor az elöző elnök nyert, ha pedig nőtt a benzin ára, akkor az elnök is lecserélődött.
 
http://www.npr.org/features/feature.php?wfId=3057028 
 
Since 1976, in every presidential election year when gasoline prices were lower than they were in the previous presidential election year, the party in the White House remained in the White House. NPR's Robert Siegel talks with Andrew Kohut, Director of the Pew Research Center, about the correlation between gas prices and the outcomes of Presidential elections.
Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (1002)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1005

"Lehet, hogy tényleg tudnak valamit amit mi nem?"

 

Milyen szép is lenne, fogytán az olaj, világkatasztrófa közeleg, az emberek és a kormányzatok tanácstalanok, meg vannak rémülve, és amikor már nincs tovább, amikor már mindenki meg van győződve, hogy itt a vég, akkor az Usákok előhuzzák a mellényzsebükből a tutti megoldást, kitör a világbéke, és Usákia újból követendő mintakép lesz.

az Index munkatársa megkérdezi majd az Usák elnököt, hogy miért vártak az utolsó pillanatig a tutti megoldással, mire az elnök hosszú hatásszünetet tart, majd ezt válaszolja: "A szuszpansz miatt". 

Függöny le, happy end.

 

ps.

rendkívül sok energiát takaríthatnál meg a topiktársaidnak, hogy ha az általad hivatkozott cikkre mutató linket is betennéd. Elég egy sima copy-paste, nincs szükség a fórum fergeteges linkelési megoldásával bohóckodni:

http://index.hu/tech/tudomany/talalm0703/

 

 

 

Előzmény: Fulika (996)
TamasS Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1004

"...hogyan áll jelenleg a fehér fényü LED kifejlesztése?"

 

Erre gondolsz? Pár éve készen van :-))

 

http://www.ledsupply.com/l1-0-w5th20-1.html

Előzmény: csagal (967)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1003

"Sajnos úgy vettem észre, hogy a HVG nem mindig etalon, bár szerintem még mindig a szinvonalasabb újságok közt van."

 

a legutolsó tulajdonosváltás óta lazítanak egy kicsit a fiúk.

 

nemrégiben még hozzá lehetett szólni az interneten a cikkjeikhez - oszt gondoltam az olajos cikkük kapcsán majd kulturált formában kifejezem nemtetszésemet, és elolvasom a többiek véleményét, de a hvg úgy gondolta, hogy nincs szükségük semmilyen visszacsatolásra, ők tudják a tuttit. 

Előzmény: Fulika (995)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 1002

"Vajon pl. az USA miért nem tesz látható lépéseket az olajfüggóőség csökkentésére."

 

Azért, mert így működik a demokrácia: a választók arra szavaznak aki többet ígér, s azzal riogatják a jónépet, hogy ha az ellenfelemre szavaztok, akkor az majd jól megemeli a benzinárakat.

 

Tehát ha netalán bekerülne egy józanul gondolkodó elnökjelölt a finisbe, akkor is szinte biztosan veszítene a választásokon, és a pazarló elnök kapna újabb 4 év "bízalmat" a szavazóktól.

Előzmény: Fulika (995)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!