Édes bort én sem nagyon iszok, kivétel az ehhez a sajthoz ajánlott édes szamorodni vagy aszú. Igazság szerint ezt olvastam egy gasztronómiai írásban (tehát nem kísérleteztem) és kipróbáltam. Ez nem jelenti azt, hogy kékpenészes sajthoz ne lennének társíthatók száraz vörösborok.
Eszembe jutott, hogy olvastalak máshol is. A kékpenészes sajtokat olcsóbbá lehet tenni, ha kikevered vajjal és kenyérre kenve fogyasztod. Énnekem bejön száraz vörösborral is, mert az édes bort nem tudom meginni.
Sokáig akarsz élni ezen a szánalmas kis sárgolyóbison?Igyál GARANTÁLT szőlőbort.
Ma rámentem a az új furmintomra,még forrdogál egy kicsit /szerencsére,mint tudjuk az erős mustok megfelelő hőmérsékleten sokáig forrnak/ ,vacsora közben és után(birkapörkölt) leengedtem vagy 1,3 litert .
Ígéretes a cucc ,ígéretes..,de mennyire ígéretes.....
Persze még opálos ,de már tisztul, az íze ,mint a nejem csókja:-))/ezt mondom ,mikor perel a feleségem az ital miatt:-),de most komolyan itton iszok, kocsmába kb.3 éve nem voltam:-)),de ez mellékszál/
Na ,szóval vazzátok meg ,akarom mondani teringettét igyunk jó, magyar borokat!!
Ma voltam a Vörösmarty téren körülnézni a zsibvásárban. Nekem közel esik, és volt egy hátsó gondolatom a borokat illetően. A Menczinger Borház idén is kitelepült és nem csak a saját borait kínálja akár decinként kimérve is (kivéve az 5000 Ft/palack fölötti borokat). Nos, Günzer Tamás (nem Zoltán) Mont Blanc Cuvée-jét megkóstoltam. Mivel akkor még nem tudtam mi van benne, rögtön feltűnt a nagyszerű illata. Nem véletlen, mert Irsai Olivér - Olaszrizling házasítás. Szerintem nagyon érdekes és jó bor, vettem is egy üveggel!
Gréti! Az Interspar egyik új reklámújságjában november 30-tól dec. 24-ig van a Tóth István Egri bikavér 1440 Ft-ért. Egyesek szerint neki van a legjobb Bikavérje, persze az nem az "alap2 változat. Mindenesetre ennyit bőven megér, egyszer már ittam, jó volt.
Bocsi, de akkor a Trudiról volt szó... Szóval akkor Gréti (OK?). Ha már arra jársz, nézd meg a villányi akciót is, amiről a múltkor írtam, bár azt nem tudom, meddig tart. A Thummerer Bertram is jó, 599 Ft, csak az kicsit vékonyabb, nem olyan testes (Blauburger-Kékoportó), már a fajtái miatt is. A Módos bort meg könnyen megtalálod, eléggé feltűnően kék a címkéje.
Már másnak is megírtam, hogy a Gertit nem szeretem. Tehát Gertrúd v. ami ugyan helytelen, de a legtöbben Grétinek szólítanak.:))))
Régóta tervezem, hogy megnézem a solymári Auchant, hisz közel van, de most egészen biztos, hogy még a héten elmegyek. Valahogy ott rögtön megkóstolom és akkor vehetek többet ha ízlik.
Tegnap vettem a solymári Auchanban egy üveg Szekszárdi Statio cuvée-t (2003, Kékfrancos-Cabernet-Merlot-Kadarka, 13% alk.) Módos Ernőtől. 699 Ft volt, ma este megittuk. Eléggé intenzív illata van, a Cabernet dominál benne. Ízében főleg a Cabernet és a Merlot jelenik meg, a Kadarka inkább csak pikánsabbá teszi. Ennyi pénzért elsőrangú itóka.
Tegnap vacsorára voltunk hivatalosak a barátomékhoz.Ők Erdélyben születtek ,így erdélyi báránygulyás volt a vacsora.Íme a recept.:
Jó sok hagymát némi olajon üvegesre dínsztelni,bele a felaprított bárány ,a bogrács aljába a csontosabja rá a színhús.Tovább sütni.Sergetni/kavarni szentségtörés/.Mikor már lebarnult a hús és levet eresztett hozzá a pirospaprika.Óvatosan sütni ,nehogy megégjen a paprika.Mikor kieresztette a színét mehet hozzá a 2-3 deci bor meg a víz.Bors ,őröltkömény,só,erőspaprika.Mikor a hús már elérte a 3/4 fővést mehet hozzá a zúzútt fokhagyma ,valamint a kertben frissen tépkedett zöldfűszerek,úgymint:lestyán ,rozmaring ,borsfű,kakukkfű.
Ezután ,megy hozzá a krumli 3-4 babérlevél társaságában.
Szerencsésnek mondhatod magadat,ugyanis a földkerekség legfinomabb pecsenyéjéhez jutottál:-)).A bárány-birka-marha -vadkacsa-őz "ötösfogat" egyik zászlóshajójához.Ezen ételeknek ugyanis fűszerezés nélkül is van íze.
Már többször sütöttünk-főztünk bárányt.Főzés kérésed szerint kilőve/pedig a pörköltje és zöldfűszeres gulyása is nagyon finom/
Na akkor.Én a helyedben kihasználva a a jó időt egy grillezést választanék,de ha esik ugyanezt sütőben is megcsinálhatod.Mivel a bárány gyenge hús hamar elkészül.
A húst tetszés szerint darabokra vágod/a csontokat fűrésszel,mert szilánkos/
Aztán a következő fűszerekkel pácolnám:zúzott fokhagyma,olivaolaj,bazsalikom,tárkony,só,bors,oregánó,csipet kakukkfű,némi citromlé,ha van szójaszószod azzal sem rontod el.Megöntözném borral és vagy egy napig a hűtőbe érlelném.Aztán grillen megsütni.Köretnek alufóliában sült krumpli,vagy krumplipüré,fokhagymamártás és/vagy vadasmártás,savanyúság mondjuk kisdinnye.Italnak természetesen a saját boraidat javaslom.Ilyen ételre lehet is inni.Jó étvágyat!!!Ja és a másik fórumon légyszíves képes beszámolót közzétenni!!!
Vazze ,de éhes lettem,még jó hogy van kakaspörkölt a hűtőben.
Szóval tegnap ittunk Szt István 2003-as pázmándi Cabernet Sauvignont... Direkt ezért vettem egy üveggel. Nos, rossznak nem nevezném, de kevésbé jellegzetes, illatban, zamatban és színben is kissé visszafogott. Utána ittunk egy Szekszárdi CS-t is, a Vináriumnak palackozva, 2002-est. Ég és föld. Eleve sokkal sötétebb, illata és íze is markánsabb, jellegzetesebb. A Szt István max. 5-600 Ft-ra jó nálam. Akkor már sokkal inkább a Thummerer Bertram cuvée. Az Auchanokban többnyire 600 Ft körül kapható (Budaörs, Soroksár, Dunakeszi - a Solymáriban kicsit, a Savoya parkiban sokkal drágább). 1000 Ft alatt nem sok versenytársa van!
800 körül... A Szt. István Korona annyiért kicsit sok, az Egervin is. Akkor már inkább a Mátra Hill (Szőlőskert), a Misebor (bár az 900 és 1000 között van) vagy a Teleki. A Mátra Hillnek egyébként van egy CF Barrique bora is, az is 900 körül és az is jó. Szerintem jobb, mint a CS.
A Teleki Cuvée (mostanában a 2004 -es évjárattal lehet leginkább találkozni) nekem az egyik kedvencem, jó minőség megfizethető áron. Szerintem az ezer Ft alatti szegmens legjobb vörösbora.
Egervin és Hungarovin borokat senkinek sem ajánlok.
A Feindl nekem úgy rémlett, hogy valahol kínáltak már meg ilyennel és akkor megittam, de ez most förtelmes. Mégegyszer nem próbálom ki. Meglehet, hogy csak ez az 1 üveg rossz.
Mielőtt borkészítésre adtam a fejem, jártunk már így. 6 üveg ugyanolyan cimkézetű borból 5 jó volt 1 nem.
Hozzánk, mivel már az erdő szélén lakunk, nem hoznak prospektusokat, ahhoz lusták.
Hmmm... Egervin nekem igen kétséges. Igaz, a "sima" Egervin kékfrankoshoz (3-400 Ft/palack) volt szerencsém, hát valami förtelem... Még a csapba sem, legfeljebb a WC-be... A Szt. István Korona sem egy nagy durranás. Ehhez képest, hogy a Feind csapba való... A fehér boraikat elég jól ismerem, azok nagyon jók, a "Villa Quaiar" Merlot-jukról meg jókat olvastam. Nem hibás volt? Különben talán életem legjobb fehérbora is tőlük való, 2000-es különleges minőségű (késői szüret) száraz Királyleányka. Valami felséges volt! Mit holmi illat, meg zamat, meg lecsengés! Maga volt A BOR!
Különben az Auchannak van egy szórólapja nov. 24-30ig, egyik oldalán 15 villányi vörösbor. CS-ok:
György-Villa 1199 Ft
Gere Tamás 1899 Ft
Gere Attila 2399 Ft
Teleki (Csányi) 699 Ft
Vylyan Classique 739 Ft (ez olyan Tesco-féle, az Auchannak palackozva)
Vylyan Barrique 1899 Ft
Viniqum 469 Ft
A Viniqum és az olcsóbb Vylyan kivételével bármelyik jó lehet, a Teleki is. Az olcsóbb Vylyan csak azért nem, mert ott van a Teleki, amelyik hasonló lehet. Egyébként az olcsó Teleki borok is elég jól ihatók, köztük elsősorban a Cuvée (ha jól emléxem, CS-Merlot).
Thummerenek van egy olcsó, de igen jól iható bora, a Bertram Cuvée (Blauburger-Kékoportó). Ez olyan "bolondbiztos" bor, ha nincs éppen más ötlet, nyugodtan meg lehet inni. Általában kb. 4-5 év után kerül boltokba, most a 2001-es kapható. Ezt még nem kóstoltam, kissé félek is tőle, mert állítólag 2001 Egerben hírhedten rossz évjárat volt, de a barátom szerint a '01-es Bertram is rendben van. Ára mindenütt 1000 alatt marad, de az Auchanokban 600 körül mérik (de nem mindegyikben egyformán!).
Kösz. Eger v. környékéről csak a Thummerer CS-t kóstoltam, nekem nem igazán ízlik. Vettem ugyan náluk, érlelek is 1 üveggel több, mint 1 éve, lehet, hogy az majd jobb lesz. A pincéje Noszvajon szuper, egy látogatást megér.