Meg szeretném kérdezni, hogy Lasagne tésztát házilagosan hogy kell csinálni? A neten sehol nem találtam, legalábbis magyarul... A bolti is jó, de én mindenképp magam akarom megcsinálni. Pizzatésztát szoktam igen sűrűn, ez is hasonló, csak más a formátuma?
Tenyleg Olaszorszagban nem nagyon szoktunk Panettone-t sutni.
Szerintem ennek tobb oka van:
finomabb az "ipari", mivel az otthoni sutoben soha sem ered meg ugyanazt az eredmenyt, gyorsabb megvenni barmilyen kozertben/boltban mint otthon megcsinalni :-)), lehet hogy olcsobb is. Ezen kivul szoktunk a Karacsonyi idoszakban Panettone-t vagy Pandoro-t ajandekozni vagy Karacsonyra vagy barmikor ha megyunk valakit latogatni, igy inkabb a szep gyarilag csomagolt kuglofot visszuk :-)).
Ezenkivul az olasz haziasszonyok Karacsonyra mindenfele finomsag sutesevel vannak elfoglalva, ezeket kinaljak elsosorban, ugyis a gyari Panettone vagy Pandoro ott van kozvetlenul a boltbol :-))
Nagyon jol mondja Carbonara (1490-es hozzaszolas), egyebkent en szemelyesen nem ismerek senkit ha ki sutott volna Panettone-t mert tenyleg nem jellemzo Olaszorszagban, de ha csak az 1% olasz suti akkor megis 600.000 emberrol lenne szo :-)), igy lehet h egy csomo recept felkeruln a netre :-))
Amit otthon szoktuk leginkabb kesziteni a Panettone farcito-t (toltott), tehat boltban veszuk Panettone-t (mert tenyleg es a legfinomabb) es toltjuk kulonbozo valtozatban (pl. fagyival, csokoladekremml, stb stb.)
A markak kozott nagy verseny van, mar a II. vilag haboru elott is igy volt!
De sok (valamivel) kisebb nagyon jo van..., ezek is nagyon ismertek Olaszorszagban.
A kiemelt markak igyekszenek (a verseny kepes aron kivul) minosegi termek kinalni, ahol igazi vajat hasznaljak (nem margarint), igazi tojast, stb stb.
Az alapanyagon kivul az utobbi 20 evben a valasztekon megy a verseny, tehat kulonbozo valtozatban, akar kulonbozo toltesekkel, kulonbozo meretekben, kulonbozo csomagolasokban, stb:
A Panettone es a Pandoro most mar (regen) az egesz orszagban egyforman nepszeruk, de eredetileg a Panettone Milanobol szarmazik, a Pandoro pedig Veronabol...
chupi, közben a konyha-trükkök topikban kimerítő értekezést folytattunk, és sera egy kiváló alkotást készített. Képek is vannak, kukkants be. Tegnapelőtt este körüli hsz-ok.
A Lajos Mari-féle Ünnepi ételek kötetben van egy Panettone recept, én azt akarom megsütni karácsonyra (pont ma vettem hozzá kandírozott gyümölcsöket). Begépelem, ha gondolod.
Èn még sose sütöttem panettone-t, nem is fogok, de szerintem egy igazi olasz nem is süti otthon, henem készen veszi valamelyik nagy gyár termékét. Ès ahogy különbözö labdarúgó csapatoknak szurkolnak, úgy esküsznek az egyik vagy másik márkára, mindig csak azt az egyet szabad venni. Bármilyen furcsán hangzik, süteménnyel nem nagyon bajlódnak otthon, általában üzletben veszik. Ha valami jó sütemény otthon készült, a vendég így dícséri : olyan , mintha cukrászdából lenne :-)
Szeretnék Panettone-t sütni, sok recept kering a neten, de nem tudom melyik az, ami igazán Panettone és így finom is. Tegnap csináltam egyet és a kukában végezte, mert valami nem stimmelt. Láttam az olasz oldalakon is, de 1. nem nagyon tudok olaszul / bár volt amit kiokoskodtam belőle/ 2. nem tudom melyik az ami igazán finom. Ha erre jársz mostanában írnál nekem, egy Általad favorizált Panettone-t? Köszönöm szépen előre is!:O)
hát, ez is úgy hangzik, mint amit én keresek, és találtam is róla a neten (igaz, képet nem), csak nem siciliai. pedig ez az, legalábbis onnan hozták, és úgy emlékszem, hogy ottani specialitás, de már elbizonytalanodtam. :-(
Nem a ricciarelli-re gondolsz? Az egy sienai edesseg, pontosan olyan, mint amit leirsz. Puha, omlos, mandulas izu, kis ovalis sutikek. Narancs nincs benne. Biztos talalsz rola sok kepet a neten.
Csak egyvalami nem stimmel, hogy ez sienai es nem sziciliai. Ugyhogy lehet, hogy nem ez az.
De, az is lehet. :-) Igazából nem is tudom pontosan, mi a kettő között a különbség. Ettem már ilyet is - olyat is, de hogy mikor melyiket, arra nem emlékszem. Elég régen volt már.
malena, nem az a fajta süti lesz ez, amit rúd alakban megsütnek, aztán szeletekre vágva még egy kicsit szárítják (sütőben), és aztán pl. borba vagy kávéba mártogatva eszegetik. Itt van a nyelvemen a neve, de ha felrobbanok se tudom kimondani. :-)
pont mult heten csinaltam egy finom tesztat szaritott paradicsommal.
Egy serpenyobe tesszel extraszusz olivaolajat es keves fokhagymat (+esetleg kis peperoncinot), par per mulva hozzatesszed a fenyomagot. Kozben a szaritott paradicsomott (ha napraforgo olajban uveg felszerelesben van akkor le kell szurni, es lemosni mivel eleg eros ecetes ize van) vekony csikokra vagod, majd ezt is tesszed bele a serpenyobe es nehany percig kozep langon megmelegited. Spaghetti-t hasznalj es sok Parmigiano Reggiano-t vagy Grana Padano-t reszelj ra (frissen). A Pecorino sajt is nagyon jo :-))
Hozzavalok 3 fore:
360 g olasz spagetti
50 g fenyomag
2-3 gerezd fokhagyma
kb 200 g aszalt paradicsom
Sajt
Egyszeru de finom, es ... nem utolso sorban... 100% olasz :-))
igen, ezeket megtaláltam a neten, köszi, meg sok más hasonlót, ez nem az. talán a legközelebb még a narancsos-mandulás sütik állnak hozzá, de azok sienaiak, legalábbis a neten. ezt pedig sziciliából hozták.
amiről én beszélek, az egy sütemény, olyan, mintha egy omlós tészta lenne, de nagyon erősen érezhető benne a mandula íz, tkp. nem tudom eldönteni, hogy marcipán + liszt és így van egyszerűen kisütve, vagy egy mandulás tészta. olyan íze van, mint egy nagyon mandulás sütinek, vagy egy nem geil marcipánnak. nem tudom jobban leírni. mindegy, lényegében neki fogok állni és megcsinálom improvizálva. aztán majd beszámolok.
Sziciliaban a "marzapane"-t mandulabol es cukorbol keszitjuk (tejbe fott grizzel nem nagyon). A marzapane-bol meg a hires "Frutta Martorana" keszul, mindenfele gyumolcs alaku/kinezetu edesseg. Megprobalom a kepet csatolni.
A marcipán az mandulából van. Ha nem teszel hozzá túl sok cukorszirupot, de kellő óvatosan kevés keserű mandulát, nem lesz geil. Kis tejben főtt grízzel is lazíthatod. Hogy ilyen-e a szicíliai azt viszont nem tudom.
Kösz minden ötletért, szép lassan ki fogom öket próbálni.
Ma improvizáltam : bacont piritottam, bele száritott paradicsom és egy kis gomba és valódi paradicsom apróra vagdalva, kicsit összeértek, aztán az egészet rá a spagettire, tetejére még reszelt sajt. Egész élvezhetö táplálék lett belöle, bár nem járnám le érte a talpamat, ha csak valahol távol lehetne ilyet kapni.
A szárított paradicsom baromi jó túrókrémbe! Fele tehén- és fele juhtúrót kevés kefírrel/tejföllel és a paradicsom olajával jó simára kikeversz, belerakod a paradicsomot magát kis kockákra vágva és ha az olaja nem lett volna elég fűszeres magától (de ált. ez a helyzet), akkor még fokhagymát és köményt is.
Az előttem szólók lelőtték majdnem minden ötletemet. :-) Szerintem a Stahl topikban is fordult elő ilyen recept, bár hogy az mennyire igazi olasz.... :-)))))
Ugyanígy félve említem ezen a topikon ;-), hogy valahol ettem egy tejszínes - aszalt paradicsomos mártást is tésztán. Pedig nem volt rossz. :-)
Nekem is a legutóbbi felhasználási mód jutott eszembe:
olívaolajat forrósítottam, megfuttattam benne 2-3 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát, kevertem bele csípős paprikát és az apróra felkockázott szárított paradicsomot és ebben forgattam meg a kifőtt spagettit. Nyamm!! :-)))