Keresés

Részletes keresés

spinello Creative Commons License 2005.12.15 0 0 1499

Gyúrt tészta,az már rajtad múlik,hány tojásos.

Előzmény: GiXXXer (1497)
latsia1 Creative Commons License 2005.12.14 0 0 1498
Köszönöm kedves Antonio, akkor azt hiszem leteszek róla...ha esetleg mégis nekiállnék, jelentkezem a végeredménnyel!:O))

Előzmény: Antonio Gambadoro (1496)
GiXXXer Creative Commons License 2005.12.14 0 0 1497

Üdv.

Meg szeretném kérdezni, hogy Lasagne tésztát házilagosan hogy kell csinálni? A neten sehol nem találtam, legalábbis magyarul... A bolti is jó, de én mindenképp magam akarom megcsinálni. Pizzatésztát szoktam igen sűrűn, ez is hasonló, csak más a formátuma?

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1496

Szia latszia!

Tenyleg Olaszorszagban nem nagyon szoktunk Panettone-t sutni.

Szerintem ennek tobb oka van:

finomabb az "ipari", mivel az otthoni sutoben soha sem ered meg ugyanazt az eredmenyt, gyorsabb megvenni barmilyen kozertben/boltban mint otthon megcsinalni :-)), lehet hogy olcsobb is. Ezen kivul szoktunk a Karacsonyi idoszakban Panettone-t vagy Pandoro-t ajandekozni vagy Karacsonyra vagy barmikor ha megyunk valakit latogatni, igy inkabb a szep gyarilag csomagolt kuglofot visszuk :-)).

Ezenkivul az olasz haziasszonyok Karacsonyra mindenfele finomsag sutesevel vannak elfoglalva, ezeket kinaljak elsosorban, ugyis a gyari Panettone vagy Pandoro ott van kozvetlenul a boltbol :-))

Nagyon jol mondja Carbonara (1490-es hozzaszolas), egyebkent en szemelyesen nem ismerek senkit ha ki sutott volna Panettone-t mert tenyleg nem jellemzo Olaszorszagban, de ha csak az 1% olasz suti akkor megis 600.000 emberrol lenne szo :-)), igy lehet h egy csomo recept felkeruln a netre :-))

Amit otthon szoktuk leginkabb kesziteni a Panettone farcito-t (toltott), tehat boltban veszuk Panettone-t (mert tenyleg es a legfinomabb) es toltjuk kulonbozo valtozatban (pl. fagyival, csokoladekremml, stb stb.)

A markak kozott nagy verseny van, mar a II. vilag haboru elott is igy volt!

Kiemelt tradicionalis markak: Motta, Alemagna, Bauli, Melegatti, Paluani, etc.)

De sok (valamivel) kisebb nagyon jo van..., ezek is nagyon ismertek Olaszorszagban.

A kiemelt markak igyekszenek (a verseny kepes aron kivul) minosegi termek kinalni, ahol igazi vajat hasznaljak (nem margarint), igazi tojast, stb stb.

Az alapanyagon kivul az utobbi 20 evben a valasztekon megy a verseny, tehat kulonbozo valtozatban, akar kulonbozo toltesekkel, kulonbozo meretekben, kulonbozo csomagolasokban, stb:

A Panettone es a Pandoro most mar (regen) az egesz orszagban egyforman nepszeruk, de eredetileg a Panettone Milanobol szarmazik, a Pandoro pedig Veronabol...

Előzmény: latsia1 (1489)
Zitka Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1495
chupi, közben a konyha-trükkök topikban kimerítő értekezést folytattunk, és sera egy kiváló alkotást készített. Képek is vannak, kukkants be. Tegnapelőtt este körüli hsz-ok.
Előzmény: chupi (1493)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.10 0 0 1494
ha tudnám, mi a neve, nem kajtatnám ilyen kétségbeesetten... :-))))
Előzmény: Zitka (1492)
chupi Creative Commons License 2005.12.09 0 0 1493
A Lajos Mari-féle Ünnepi ételek kötetben van egy Panettone recept, én azt akarom megsütni karácsonyra (pont ma vettem hozzá kandírozott gyümölcsöket). Begépelem, ha gondolod.
Zitka Creative Commons License 2005.12.08 0 0 1492
malena, közben agyaltam ám a kérdéseden... :-) Ma hirtelen bevillant valami: nem a torrone-ra gondolsz?
Előzmény: Törölt nick (1488)
latsia1 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 1491
Komolyan? Hmm....akkor le kell tennem róla? De akkor miért vannak tele az olasz oldalak Panettone receptekkel?:O(
Előzmény: carbonara (1490)
carbonara Creative Commons License 2005.12.06 0 0 1490
Èn még sose sütöttem panettone-t, nem is fogok, de szerintem egy igazi olasz nem is süti otthon, henem készen veszi valamelyik nagy gyár termékét. Ès ahogy különbözö labdarúgó csapatoknak szurkolnak, úgy esküsznek az egyik vagy másik márkára, mindig csak azt az egyet szabad venni.
Bármilyen furcsán hangzik, süteménnyel nem nagyon bajlódnak otthon, általában üzletben veszik. Ha valami jó sütemény otthon készült, a vendég így dícséri : olyan , mintha cukrászdából lenne :-)
Előzmény: latsia1 (1489)
latsia1 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 1489
Kedves Antonio!

Szeretnék Panettone-t sütni, sok recept kering a neten, de nem tudom melyik az, ami igazán Panettone és így finom is.
Tegnap csináltam egyet és a kukában végezte, mert valami nem stimmelt.
Láttam az olasz oldalakon is, de 1. nem nagyon tudok olaszul / bár volt amit kiokoskodtam belőle/ 2. nem tudom melyik az ami igazán finom.
Ha erre jársz mostanában írnál nekem, egy Általad favorizált Panettone-t?
Köszönöm szépen előre is!:O)
Előzmény: Antonio Gambadoro (1486)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.04 0 0 1488
hát, ez is úgy hangzik, mint amit én keresek, és találtam is róla a neten (igaz, képet nem), csak nem siciliai. pedig ez az, legalábbis onnan hozták, és úgy emlékszem, hogy ottani specialitás, de már elbizonytalanodtam. :-(
Előzmény: morago (1487)
morago Creative Commons License 2005.11.24 0 0 1487

Szia!

Nem a ricciarelli-re gondolsz? Az egy sienai edesseg, pontosan olyan, mint amit leirsz. Puha, omlos, mandulas izu, kis ovalis sutikek. Narancs nincs benne. Biztos talalsz rola sok kepet a neten.

Csak egyvalami nem stimmel, hogy ez sienai es nem sziciliai. Ugyhogy lehet, hogy nem ez az.

Előzmény: Törölt nick (1478)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.11.21 0 0 1486

Zitka, carbonara!

Nagyon kedvesek vagytok, koszi szepen :-))

Neha van egy kis idom es akkor megjelenek...

sajnos mostanaban nem nagyon volt...

igyekszem

Előzmény: Zitka (1481)
Zitka Creative Commons License 2005.11.21 0 0 1485
De, az is lehet. :-) Igazából nem is tudom pontosan, mi a kettő között a különbség. Ettem már ilyet is - olyat is, de hogy mikor melyiket, arra nem emlékszem. Elég régen volt már.
Előzmény: carbonara (1483)
carbonara Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1484
Caro Antonio,

végre megint hallunk rólad !
Grazie per la ricetta !

Előzmény: Antonio Gambadoro (1479)
carbonara Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1483
Nem cantuccini ? Amit a Vino Santo - ba mártogatnak ?
Előzmény: Zitka (1482)
Zitka Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1482
AMARETTI! Hogy az előbb miért nem jutott ezsembe...??? :-)
Előzmény: Zitka (1481)
Zitka Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1481

malena, nem az a fajta süti lesz ez, amit rúd alakban megsütnek, aztán szeletekre vágva még egy kicsit szárítják (sütőben), és aztán pl. borba vagy kávéba mártogatva eszegetik.  Itt van a nyelvemen a neve, de ha felrobbanok se tudom kimondani. :-)

Antonio, de jó, hogy megint látlak! :-)

Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1480
ok :-))
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1479

Kedves Carbonara!

pont mult heten csinaltam egy finom tesztat szaritott paradicsommal.

Egy serpenyobe tesszel extraszusz olivaolajat es keves fokhagymat (+esetleg kis peperoncinot), par per mulva hozzatesszed a fenyomagot. Kozben a szaritott paradicsomott (ha napraforgo olajban uveg felszerelesben van akkor le kell szurni, es lemosni mivel eleg eros ecetes ize van) vekony csikokra vagod, majd ezt is tesszed bele a serpenyobe es nehany percig kozep langon megmelegited. Spaghetti-t hasznalj es sok Parmigiano Reggiano-t vagy Grana Padano-t reszelj ra (frissen). A Pecorino sajt is nagyon jo :-))

Hozzavalok 3 fore:

360 g olasz spagetti

50 g fenyomag

2-3 gerezd fokhagyma

kb 200 g aszalt paradicsom

Sajt

Egyszeru de finom, es ... nem utolso sorban... 100% olasz :-))

Előzmény: carbonara (1468)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1478

igen, ezeket megtaláltam a neten, köszi, meg sok más hasonlót, ez nem az. talán a legközelebb még a narancsos-mandulás sütik állnak hozzá, de azok sienaiak, legalábbis a neten. ezt pedig sziciliából hozták.

amiről én beszélek, az egy sütemény, olyan, mintha egy omlós tészta lenne, de nagyon erősen érezhető benne a mandula íz, tkp. nem tudom eldönteni, hogy marcipán + liszt és így van egyszerűen kisütve, vagy egy mandulás tészta. olyan íze van, mint egy nagyon mandulás sütinek, vagy egy nem geil marcipánnak. nem tudom jobban leírni. mindegy, lényegében neki fogok állni és megcsinálom improvizálva. aztán majd beszámolok.

Előzmény: Antonio Gambadoro (1476)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1477

Sziciliaban a "marzapane"-t mandulabol es cukorbol keszitjuk (tejbe fott grizzel nem nagyon). A marzapane-bol meg a hires "Frutta Martorana" keszul, mindenfele gyumolcs alaku/kinezetu edesseg. Megprobalom a kepet csatolni.

Frutta Martorana

Előzmény: borsneni (1475)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1476

Szia malena!

En sziciliai vagyok, de tul keves adatot adtal meg. Igy nem jutt eszembe semmi, foleg amibe lisztet is kell hozzaadni. Sajnos...

Előzmény: Törölt nick (1474)
borsneni Creative Commons License 2005.11.20 0 0 1475
A marcipán az mandulából van. Ha nem teszel hozzá túl sok cukorszirupot, de kellő óvatosan kevés keserű mandulát, nem lesz geil. Kis tejben főtt grízzel is lazíthatod. Hogy ilyen-e a szicíliai azt viszont nem tudom.
Előzmény: Törölt nick (1474)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1474

senki nem ismeri ezt a mandulás/marcipános (?) szicíliai édességet?

olyan, mintha a marcipánhoz épp csak annyi liszt lenne keverve, hogy ne legyen geil. valami receptet, vagy legalább nevet, plíz...

carbonara Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1473
Kösz minden ötletért, szép lassan ki fogom öket próbálni.

Ma improvizáltam : bacont piritottam, bele száritott paradicsom és egy kis gomba és valódi paradicsom apróra vagdalva, kicsit összeértek, aztán az egészet rá a spagettire, tetejére még reszelt sajt. Egész élvezhetö táplálék lett belöle, bár nem járnám le érte a talpamat, ha csak valahol távol lehetne ilyet kapni.
H_G Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1472
A szárított paradicsom baromi jó túrókrémbe! Fele tehén- és fele juhtúrót kevés kefírrel/tejföllel és a paradicsom olajával jó simára kikeversz, belerakod a paradicsomot magát kis kockákra vágva és ha az olaja nem lett volna elég fűszeres magától (de ált. ez a helyzet), akkor még fokhagymát és köményt is.

Zitka Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1471

Az előttem szólók lelőtték majdnem minden ötletemet. :-) Szerintem a Stahl topikban is fordult elő ilyen recept, bár hogy az mennyire igazi olasz.... :-)))))

Ugyanígy félve említem ezen a topikon ;-), hogy valahol ettem egy tejszínes - aszalt paradicsomos mártást is tésztán. Pedig nem volt rossz. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.17 0 0 1470

Nekem is a legutóbbi felhasználási mód jutott eszembe:

olívaolajat forrósítottam, megfuttattam benne 2-3 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát, kevertem bele csípős paprikát és az apróra felkockázott szárított paradicsomot és ebben forgattam meg a kifőtt spagettit. Nyamm!! :-)))

De sütöttem már bele kenyérbe is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!