Milliméter papíron NMRA szabvány szerint az első centire felírsz 28 g, a második centire 34 g, és így tovább centinként 6 grammal emelkedő számokat, fél perc alatt kész vagy a sablonnal.
Mehano zöld fedettje 126 grammal pontos! A többi súlyát kell majd megemelnem.
Meh. hoppereket 48 grammról 124 grammra kellett megemelni, erre jó a légpuska sörét...:-))))
Jó ez a lista/mérőeszköz, de a H0-nál szerepelő tömegek kicsik, messze elmaradnak az NMRA ajánlásától! Az 50 lábas kocsiknak, ami kb. 17,5 cm eszerint 68 gramm, az NMRA szerint pedig 130 grammnak kéne lennie.
Arról nem is beszélve, hogy jobb gyártók kocsijai eleve nehezebbek 68 grammnál, sőt, igencsak közelítik (általában alulról) az NMRA értékeit.
Persze ez is lehet egy rendszer, 1,5-2 méteres vonatok esetén valószínűleg ez is működik.
Pár filmet láttam a YouTube -on, hogy a terepasztalon egyszer csak kiborult a vonat, mert gyaníthatóan nem figyelt a gazdája megfelelően a kocsik tömegére. Borulást tud az is okozni - de jajj milyen szépet!! - ha a vonat elejére sorozzuk a könnyebb kocsikat, a vonat végére meg a nehezeket. Persze egyazon gyártó ugyanazon kocsitípusából összeállított zárt irányvonatánál ilyen probléma nem szabadna, hogy felbukkanjon.
Az NMRA ajánlását pont a napokban "fordítottam le" (számítottam át) metrikus mértékegységre, de csak a H0-ás kocsikra vonatkozót.
Kiindulási tömeg: 28,35 g Hosszúság alapján számított tömeg: 5,59 g/cm
Kocsi optimális tömege = kiindulási tömeg + hosszúság alapján számított tömeg
Jellemző értékek: 40’ boxcar: 110 gramm 50’ boxcar: 130 gramm
És a tapasztalatok szerint kell is ennyi, a lényegesen könnyebb kocsikkal sok a gond és kevésbé futnak szépen még jó forgóváz és kerék mellett is. Nehezebb ne legyen semmiképpen!
Hozzáteszem - szvsz -, hogy e tömegek feltételezik, hogy a kerekek csapágyainál rendben van minden. A tengelyvég kúposságga illeszkedik a forgóvázban lévő csapágyfészekbe, a tengely hossza is illeszkedik, icipici játékot esetleg enged, de nem rövid, és nem hosszú (túl feszes). Ha nem jó valami, akkor a műanyag forgóvázba be fog rágódni a tengelyvég. És Kadee Grease-em-mel vagy grafitporral célszerű kenni a csapágyakat a jobb gördülés érdekében.