Legkozelebb lefotozom neked ezt a szalonnas-majas kajat! Van hazi birsalmad? Te szerencses! Egyik kedvenc gyumolcsom, csak ugy nyersen, beleharapni, mennyei a savanyu iz kedvelo szemelyemnek. Igen, biztosan jol megy a majhoz!
Miert ne lehetne osszeturmixolni a szalonnadarabokat amikor sulve, illetve inkabb fove, parolva vannak. Nem latod a darabokat de az izuk ott lapul a szoszban.
Mint egy fuszer! Egyebkent az a tejszines turmixolt szalonnaszosz a steaken nem volt olyan sok hogy elboritotta volna, nehany kanalnyi amit ralocsoltak a tetejere es nem nyomta el a marhahus izet hanem kiemelte. Fuszerezte!
(Sógorom az a fajta, aki csak némely kajákat eszik meg - nem is értem, hogy lehet így élni - pl. szenesre sütött csirkemell, fasírt, spenót, sült hurka-kolbász, a kiválasztás okát még nem sikerült megfejtenem, de biztosan nem a zsíros-nem zsíros alapján. Neki pl. el kellett csomagolnom a szalonnaszósz maradékát, és képes volt magában enni! Akkor el tudjátok képzelni, mennyire jóóóóóóó! Most is csurog a nyálam a billentyűzetbe.... :DDD)
Magának a szalonnának a turmixolása fel sem merült bennem - szerintem islamorada sem írt turmixolásról, balu pedig nyilván úgy értette, hogy a szalonnaágyon keletkezett hagyma-pulykalé-tejszín stb. kerül turmixolásra.
Értem én, hogy csak a húst/köretet locsolod meg vele, vagy "mártogatós" szósznak használod, de nekem akkor is sok egy kicsit a jóból! De szerintem nincs ezzel semmi baj, Te így csinálod, én máshogy.
Nincs bajom a zsíros kajákkal, sőt! :o) Csak nekem kisütve, "ehető dekorként" jobban bejön a húsosszalonna, mint a szószba beleturmixolva. De ez csak előítélet mert még nem ettem ilyet. (Lehet, hogy ha nem én csinálnám, akkor észre sem venném...)
Szalonna ágyon finom dolgokat lehet ám készíteni! Még az ízetlen, bolti csirkemellből is csodákat lehet kihozni! (Főleg, ha a kertből is kerül kerül mellé a sütőbe egy s más...)
Igaz, mi a szószokhoz csak a zsíros-fűszeres-zöldséges pecsenyelevet használjuk, a kisült húsosszalonnát tálaláskor csak rátesszük a kajára.
Ez a "beleturmixolom a szalonnát is" dolog nekem még mindíg meredek. :o))
Meg elfelentettem azt hogy itt csak fustolt szalonnat hasznalnak az etelekheez, masfajtat nem lattam. Kaphato neha sozott feherszalonna is de talan csak a kulfoldiek veszik.
Az itteni szalonnak nagyon husosak, masfajtat meg sem esznek, zsir csak nagyjabol az egymarmad reszen van, de ugy van ahogy irod, tul sok a zsir meg igy is az izlesemhez. Van amikor borjumajat eszek a kozeli restaurantban, / hogy annak milyen ize van, elmondani sem lehet/, sutolapon van hirtelenul megsutve de ugy hogy elotte vagy 5 szelet husos szalonnat kisutottek, szep szarazra es annak a kisult zsirjaba, illetve arra a reszre dobjak ra a majat ahol az sult, mindket oldalat, a kisult szalonna fele zsirjaban meg nagyobb karikakra vagott hagymat sutnek,vagyis inkabb parolnak, / egyszerre csinaljak azon a nagy sutolapon, a haymanak is zsalonna es maj ize van/. Utana sozzak, borsossak talra rakjak a rizs melle, tetejere a ropogos szalonnsaszeleketet, meg az osszekotort szaftfeleseet is raontik. Uszik a szaft a zsirban. De leirhatatlanul jo!
Es az a szalonnaszosz is nagyon jo volt, / a szalonnadarabkakat nem is lattam benne mert szet volt turmixolva/, de rohadtul egeszsegtelen szerintem. A szalonnat Parizsban ettem a reggelihez parolva, vagyis fove, nagyon finom volt. Szoval vannak etelek amihez megy a szalonna fove is, csak mondom, egeszsegtelen, eszunk igy is egy csomo egeszsegtelen dolgot, kar lenne fokozni.
Ahogy olvastam a receptedet, megjelent előttem a zsírban úszó, félsült-félnyers szalonnadarabkák képe, és nem igazán indult be tőle a nyálelválasztásom. Csak közismert tapintatom akadályozott meg benne, hogy ezt leírjam. :o))
De ezek szerint szerinted is kissé durva az eredeti verzió.
A Balu-féle változat nekem szimpatikusabb.
Mi többféle dologra használunk pirított szalonnát, saját zírjában, de nem szósznak vagy öntetnek. Tésztás egytálételkre, sült/párolt húsokra, krumplipürére, párolt rizsre. Apró kockákra vágva, de teljesen kisütve, a kisülés után a zsírjából azonnal kiszedve. (Különben megszívja magát, és csicsogni fog a zsírtól. Tálaláskor ezt az aprótepertőt bőségesen mérve rászórjuk a kaja tetejére, és a felforrósított zsírjával a szükséges mértékben meglocsoljuk.
Ja, és ilyesmire csak füstölt szalonnaféléket használunk, azokból is lehetőleg a pácolt változatokat.
örlendő fűszerpaprikának egyik legjobb típus a "BOLERO "
A baj ott van, hogy 1000 darab a kiszerelés és az 5 ezer forint. Tehát kellenénk 8-10-en biztosan, hogy megérje megvenni ez a mag 3 évig csíraképes lenne szerintem.
Van-e jelentkező ? az írjon nekem emailben. Felteszem a másik topikban is.
Utazas alatt Kentuckyban ettem ilyet, azelott en sem hallottam rola. A steak tetejere volt racsorgatva, tejszines, marha jo ize volt de annyi szalonnaval es zsirral amennyit ott adtak szerintem csak a "nehez fiuknak' valo, nagyon egeszsegtelen, hehehe..., de nagyon finom. Jo hogy szoba kerult mert en is kiprobalom itthon de csak rettento keves szalonnaval es a zsir nagyreszet le fogom rola onteni, / nehogy mar jo legyen az ize/...
Világos rántást készítek, felengedem húslevessel, mikor összeforrt, bele a reszelt tormát, kis cukrot, kis tejfölt, ecetet vagy citromlevet. Ha nincs húsleves, feles tejjel is fel lehet engedni. Ha magad reszeled a tormát, kicsit tedd be a sütőbe, vagy a tállal vízgőz fölé, hogy elpárologjon a csípőssége.
Tegnap próbáltam fényképezni a receptet az újságból és úgy betenni, de a fényes újságpapírról nagyon visszaverődött a fény, úgyhogy nem látszódott semmi.
De a lényeg, hogy az alábbiak szerint készül a szalonnaszósz, annyi különbséggel, hogy a füstölt szalonnával-hagymával a pulykának van "megágyazva", tehát a hús leve is gazdagítja a szószt. Utána tejszínnel kell az egészet összeturmixolni és a pulyka mellé tálalni.
A szalonna szosz itt amerikaban azt jelenti hogy 7-8 szelet husos szalonnat felaprogatsz, kisutod de nem ropogosra, utana 1 nagy fej aprora vagott hagymat megparolsz benne/ a zsirt nem szurod le, a szalonnat is benne hagyod, utoljara egy geredsz szetnyomott fokhagymat is parolsz benne egy percig. So-bors, ez az alap! Ebbe aztan tesznek paradicsomot, vagy tejszint vagy barmit amit az illeto izesnek talal maganak es fuszert is aszerint. Szalonnaszoszt arulnak uvegekben is amivel aztan lehet izesiteni amit akarsz.
Felénk ma reggelre megjött a köd, a lányomat kivittem 6 után a vonatra, ment Bécsbe, alig láttam, 50-nel mentem végig.Sajnos vége a napsütésnek, még most is köd lep mindent,nagyon nem "szeressem.:-(