Félelmetes módon elszaporodott a pocok. Éhesek. Kétségbeesetten rágnak szét mindent mert termény nincs kint. Már az évelő virágok is sorra kerültek. A virághagymákat kiették mindenkinél, 1-2 maradt. A pocoklövőt megkerülik, még egyet se kaptam el.
A szántótól csak egy keskeny erdősáv választja el a kerteket, onnan jönnek és terjed az állomány mint a tarlótűt. Tartunk tőle itt mindenki a környéken, hogy idén már nem lesz értelme kertészkedni. Azért én még utoljára megpróbálom. De nagyon felizgat mikor látom hogy válogatás nélkül mindent megesznek. Ősszel volt a legnagyobb a kár, ők ették meg a retkemet csak néhány jól megrágott darab jutott nekem, cékla szintén.
Ha felszárad a sár, ásnám a retek helyét, de még fontolgatom.
A képen egy most eltűnőben lévő évelő van, nem tudom a nevét, szép sárga virága volt. Ha járathoz teszem a lövőt, másikat csinál.
A harangpaprikát 40 cm-nél távolabbra ültetném, elég nagyra tud nőni. A 200000 SHU pedig szerintem túlzó, bár lehet, hogy vannak különböző csípősségű változatai. A 350 ezres Habanerot megfogni sem merem, a kis harangokat 3 cikkre vágva simán meg tudom enni, pedig nem vagyok kapszaicinhuszár.
Nekem 3-4 éve sikerült tőlük magot kapni, azóta se! Holott pl tavaly aznap amikor meghirdették 12 órai kezdettel, 12 óra 1 perckor felléptem, és hiába rendelgettem, folyamatosan dobta vissza, hogy már nem rendelhető! A végén talán 3 magot tudtam volna kérni, így lemondtam róla. Tegnap jutott eszembe, hogy megnézzem, és már alig van fent valami.
Gondolom idén is rögtön lecsaptak mindenre a szemfüles kertbarátok. :)
Itt látok csak listát, de csak 1 fajta paprika és 2 fajta paradicsom van. Ez vicc? 20-30 fajta szokott lenni legalább. E-mailt is írtam nekik, de nem válaszoltak.
Amikor még nekem is műanyag csöves volt akkor vettem olyan szürke 2 méteres szigetelő "hurkát " amit a pinébe a meleg fűtéscsövekre tesznek. Na ezeket pattintottam rá.
Annyit azért kap, hogy ha tényleg a felmelegedés lenne a gond, már réges-rég szétesett volna. Ha nem kapna napot, a paprika se teremne benne. Nem egész nap, de sok óráig rásüt a nap, olyankor marha meleg van bent.
Bizony bizony, a műanyagokban különböző adalékanyagok vannak. Hogy UV-álló, hogy kemény, hogy vegyszerálló, hogy rugalmas, stb legyen...
Ezek egy része oldószer is. És nagyjából egyik sem stabil. Folyamatosan párolognak. Ha a párolgásnál meg pont ott van a fólia. akkor arra hatással vannak. Öregítik, vagy lágyítják... mindegy is. Tönkreteszik.
Élelmiszerrel érintkező műanyagoknál mérik, határértékek vannak, de egyéb célra gyártott műanyagnál csak az a szempont, hogy a gyártás céljára megfeleljen.
Egy vízcső kevésbé, de pl egy elektromos vezeték védőcsöve elég jelentősen áraszthatja ezeket magából, mint ahogy a példákon látszik is.
Vigyázz, ezt fűtéscsövekhez tervezték. A polietilén általában rossz viszonyban van az UV sugárzással. A "fénystabil" fóliákat külön védőanyaggal készítik.
Nem találom, melyik topikban, de már többször volt szó róla, hogy az íveknél tönkremegy a fólia.
Az a lényeg, hogy nem a meleg miatt, hanem kiválik valamilyen anyag a műanyagból, ami árt a fóliának.
Ezt azzal tudom alátámasztani, hogy nekünk horganyzott acélcsőből van a fóliaváz, semmivel sincs beburkolva, és 2009 óta ugyanaz a fólia van rajta. Ott vannak rajta szakadások, ahol a macskák fölkapaszkodtak rajta (szerencsére nem vészes), az íveknél nincs semmi baj. 3 évesnek árult fólia volt.
Nekem egy régi platós autó, sátorponyva tartója a fólia sátram, már nem emlékszem, hogy 3, vagy 4 éve készült-e a fóliám, de ősszel szedtem szét, mivel Őt is szeretném költöztetni, és a fólia az egyik vas mellett, fönt a szögletben szét is hasadt. Mivel ez egy szögletes vas, amikor készítettem a fóliát, arra gondoltam, hogy bevonom valamivel a vasakat, első körbe Én is lepedőre gondoltam, mivel abból elég hosszú csíkokat lehet vágni, de volt egy nagy zacskó fáslink (több csípő protézis műtét kapcsán), így azokkal tekertem körbe. A fáslik is pont annyit bírtak, mint a fólia:))
Régebben foliázo ismerös tanácsára kb 10 cm sz csikokra "szeleteltem"nem használt fehér lepedöt, és azzal tekertem be a csöveket, A 2 éves folia most van fenn 4-ik éve.
Ősszel kipróbáltam, hogy miként viselkedik a mustárporba elrakott paradicsom, 3 üveggel próbálkoztam.
Egy üveget a hűtő telítettsége miatt a sötét spejzbe tettem, és már nem emlékszem mikor, de még december előtt felbontottam, és meg volt penészedve!
Nálam meleg van a spejzben.
2 üveggel a hűtőbe raktam.
Egy üveget karácsonyra bontottam fel, semmi baja sem volt, azt leszámítva, hogy már meg volt picit puhulva,
vagyis túlérett állapotba került, de nem volt penészes, nem rohadt!
A 3. üveget a héten vettem ki a hűtőből, és így nézett ki!
Pont mint a decemberi!
Jól látni, hogy meg vannak a szemek picit fonnyadva, de rohadást, penészt nem tapasztalni!
Sajnos megkóstolni már egyiket sem tudtam, mert hisztamin probléma okán, tilos lett a paradicsom fogyasztás.
De arra gondoltam, hogy ha még teszek el így paradicsomot, akkor úgy kellene, hogy az ültetvény véglegesen felszámolása után kellene eltenni a félérett,
és érett paradicsomokat, mivel az utóérés folyamatos a paradicsom belsejében, de a hűtött tárolással, illetve a hideg helységben való tárolással lelassítható az érés.
Ezáltal talán tovább kitolható lenne a saját paradicsom fogyasztás.