Ertem amit irtal. Ha egy ora alatt 600-at csinalnak meg es tobbet keresnek mint a nemet aki 30-at. . .akkor biztos teljesitmeny berben vannak - ig lehet az, hogy egy ora alatt tobbet keresnek mint a nemet.
Ha fixed orabert kapnanak - nem csinalnanak 600-at ha amugy is tobbet kapnak mint a nemet.
Altalaban rendeljuk a helyi kinai etterembol (New Jersey), de elegge egyforman csinaljak. Recepteket neztem, egyik masik nagyon sok hozzavaloval, aztan vannak vegletekig leegyszerusitettek - marad a rendeles.
"Gondolom az oraberuk joval a nemet alatt van" Pont fordítva, ahogy írtam: 3-4szerese a németnek. de egy óra alatt nem 30, hanem 600 db-ot csinálnak meg, igy egy db zászló sokkal olcvsóbb a magasabb órabér ellenére is, mint Német.o-ban.
"egy óra alatt 30, míg Tajvanon 600 zászlót készítenek el egy óra alatt" Akkor teljesitmenyben dolgoznak - igy persze, az orai kerestuk valtozo. Gondolom az oraberuk joval a nemet alatt van. . .maskepp nem lenne uzlet.
Kinai. . .teganap azt ebedeltem, a szokasos "shrimp lo main". A kollegak valami "steamed dumpling"-ot, "spicy peaut sauce"-szal. . .hat szornyen nezett ki - a halvany gozolt teszta es a barnas szosz rajta :))! De nagyon izlett nekik. Legkozelebb ha rendelunk ebedet toluk, en is kiprobalom.
Van egynémet teakereskedő barátom, aki ennek kapcsán jutott ki Kínába, Tajvanra, stb. Van egy zászlóboltja is, és Tajvanon gyártatja a zászlókat. amikor ezt elmeséli Németo-ban, mindenki azt mondja neki: hát igen, az olcsó munkaerő. EWrre ő felhomályosítja őket, hogy egy tajvani munkás 4-szer annyit kap, mint egy német. Hogy miért ott gyártat mégis? Mert Németo-ban egy óra alatt 30, míg Tajvanon 600 zászlót készítenek el egy óra alatt. Egyébként voltam a hongkogi partnerénél, úgy, mint a német vég magyar disztribútora,aki az ő teáikat is forgalmazza Mo-n, és erre nagyon kedvesen fogadtak, végigvezettek a műhelyen, abszolút kézzel, manufakturális módszerrel történik minden, mint 100 évvel ezelőtt. meghívtak ebédelni, akkor vittek el egy dim sum étterembe, és ott tudtam csak biztosan rák nélküli példányokat bekebelezni, mert megmondtam nekik angolul, h. mit nem, ők meg úgy rendeltek kantoniul, szóval ott szerettem bele igazán a műfajba, de azóta se tudok kifogni rákmentes darabokat. No majd a Momotaro!
Komolyra forditva a szot a GDP-juk a magyar GDP otszorose, a lakossag pedig 23 millio, tehat az nem kerdes, hogy gazdagabbak, viszont teljesen mas a hozzaallasuk egy csomo dologhoz, igy pl a tisztasaghoz is, emiatt nyugati szemmel nagyon sok hely, koztuk az ettermek nagy tobbsege is igenytelennek tunik. Viszont egyebek mellett technologiaban boven elottunk jarnak, ugyhogy egyes teruleteken a mi ertekrendunk szerint is lenyegesen fejlettebbnek lathatjuk oket.
pont olyan igenyes es tiszta, mint egy atlagos etterem Tajvanon. Tehat ne szamits luxusokra: Sajnos nem jártam mégÁzsiában, igy Tajvanon sem. de azt halottam,az egy gazdag ország, nem? Vgay csak Kinához képest? A luxus egyébként nem érdekel, csak jó legyen akaja.
Általában főttet vagy gőzöltet szoktam enni a Momotaroban, azokban szerintem nincs rák. Utóbbi - mármint az én kedvenc Xiaolongbaom - az étlapon az első dimsum oldal alján található - ezt csak azért mondom, mert összesen talán három- vagy négyféle bambuszban készült dumplingjuk van.
Egyébként teljesen jogos az aggodalmad, az ilyesmi itt és Ázsiában is sok helyen előfordul.
Hongkongban is úgy jártam, hogy azt mondták: pork, megvettem, aztán ott voltak a húsmasszában az egész garnélarákok. Itthon meg a Moszkva téri Ping étteremben is a srtéshúsosba beleharaptam, és mondtam a pincérnek, hogy ebben rák van. széthajtottam a tésztát, homogén húsmassza valt, de mégis rákízű. a pincér visszament a konyhába, előszedték a gyári csomagolást (kintről jön, fagyasztva), és beismerte, hogy ténmyleg van rák a sertéshúsmasszában. Szóval óvatos vagyok. de a csak zöldséges jó lenne, az biztosnak látszik.
Abszolút. Sőt, úgy rémlik, hogy itt egyik dumpling sem halas vagy rákos. Talán sertés- és marhahúsosak vannak, meg egy-két zöldséges, ha jól emlékszem.
"alapveto letszuksegletemme valt a dimsum, kint szinte minden nap ettem, ugyhogy most nagyon boldog vagyok a Momotaro miatt."
Én is nagyon imádom, de sajnos semmit nem tudok megenni, ami a vízből jön. van itt olyan, amiben nincs rák? és mondjuk nem is édes? akkor rohannék oda!
Oke, remelem, tetszeni fog. Elore szolok, hogy a hely annyira autentikus, hogy nagyjabol pont olyan igenyes es tiszta, mint egy atlagos etterem Tajvanon. Tehat ne szamits luxusokra :-)
Viszont a kaja is olyan, mint kint, ami mindenert kompenzal.
Etterem Budapesten, a belvarosban, Szechenyi-Nador sarok. Tajvani tulaj, hazai szinten viszonylag szeles dimsum-valasztek, tobbfele ramen, baratsagos arak.
En nemreg Tajvanon eltem majdnem egy evet, es ott alapveto letszuksegletemme valt a dimsum, kint szinte minden nap ettem, ugyhogy most nagyon boldog vagyok a Momotaro miatt.
A Gyali uti Tajvan Etterem is nagyon bejott, de ott durvabbak az arak, nekem messzebb is van, es pl nincs Xialongbaojuk (bambuszban gozolt dumpling hussal es levesszeru folyadekkal a belsejeben), mig a Momotaroban azt is lehet kapni.
Nem tudom, mennyire olvastál vissza itt a topikon, szerintem a legnagyobb bolt a 35-ös kisáruház nevű épület földszintjén van, a Könyves Kálmán krt - Kőbányai út sarkán.