Keresés

Részletes keresés

Pápai vándor Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46090

Pápai vándor Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46089

Én is szeretem az ilyen képeket ,  Kabhegy a Rudermajortól fényképezve ( Városlődtől északra Pápa felé ) 435 méter , alatta köd

HEV Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46088
rozaa Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46087

1. Ranger: maximum fest, az úthoz jelen pillanatban hatékonyan nem nyúlhat. Erdészeti munkát csak az erdészet végezhet. A közösségi bejelentés szerintem működik. Jelenleg hatékony ranger csak erdész lehet, vagy az erdészet által megbízott külsős személy.

2. Nem tag / támogatói rendszer: a kártyarendszer (remélhetőleg) a közeljövőben át fog alakulni az általad felvázoltak szerint. Én azért még mindig az MTSz-ben gondolkodnék, ha hajlandó "turista szakszervezetként" működni. Persze ehhez aktív tagság is kell.

Előzmény: pavarotti (46064)
rozaa Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46086

Full bőr bakelóknál kívül vax, belül baba/paraffin olaj + félévente a külső vaxot nylon harisnya és paraffin segítségével le szoktam vakarni, és száradás után újra vaxolom.

Előzmény: jzp2107 (46068)
rozaa Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46085

Csak megerősíteni tudom, mi inkább több m3-es akváriumokhoz használjuk. Fontos a 24 órás száradási idő és a szobahőmérséklet betartása! Bőrösödés előtt szappanos vízzel kezelhető, esetleg betonból önthetsz egy sámfát nehezéknek :) ! GARASS ! Mikor lesz H.O. bükki kötődései túra decemberben? Vagyis lesz-e? Á

Előzmény: Törölt nick (46074)
Lud Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46084

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46083

Igen, és ortodox módon, ha érted mire gondolok. Jövőre viszont bárki ébredhet ilyesmire ha itt tölt egy éjszakát október-november tájékán, vagy éppen télen. Nyáron ilyen időjárási helyzet nem nagyon lehetséges.

Előzmény: olahtamas (46079)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46082

Ez a Papodról van, hát nem tűnt fel eddig?? :-))

Előzmény: Törölt nick (46080)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46081

Köszönöm szépen az elismeréseket, bár sokkal inkább dicséri ez a kép a helyzetet és az időjárást mint engem. Most nagyon-nagyon hiányzott egy igazán jó fényképezőgép amivel csodákat lehetett volna itt művelni!

Az viszont igaz hogy két napig kerestem a lehetőséget hogy ilyet fotózhassak. A Nagyszállóban már törzsvendég voltam, ott a teraszról és a 3. emeletről van lehetőség jó képeket csinálni, de nyilván ott is csak akkor ha az időjárás is engedi.

itt tényleg nagyon szépen leült a köd, szerintem 920 körül lehetett a választóvonal, mert jól látszik hogy még a Nagyszálló sem látszik!

nyugat felé is csak a Galya-csúcs lógott ki (egy jó gép kellett volna a panorámázáshoz... ) 

Előző napi próbálkozások a Kékesről és a Nagyszállóból:

1. csak reggel ült le szépen a köd, napközben már elkezdett rakoncátlankodni (Kékestetőről a Galya felé)

2. a Kékes a Galyáról estefelé, ez sem volt még az igazi

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46080

(...mikor raktak tornyot a Tátrára...?) :DD

Előzmény: Törölt nick (46075)
olahtamas Creative Commons License 2014.11.05 0 0 46079

Klassz kép!

Galyatetőről lőtted?

garass Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46078

Gratula! Nagy élmény leghetett.

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46077

Szép!

annyi baj legyen Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46076

Gratula, szép kép :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46075

Bakancsok, bakancslisták...

Évek óta egyik nagy-nagy vágyam volt egy olyan igazi jó képet csinálni valamelyik hazai magaslatról, amelyen a ködtenger felett kikandikál egy-két hegycsúcs...
És ez most ezen a hétvégén adatott meg nekem, elképesztő, csodálatos érzés volt a kb 900-920 méteren húzódó ködhatár felett állni a szikrázó napsütésben, körülöttem a puha paplan-szerű ködtenger és csak egy, csak egy legény volt talpon a vidéken, ameddig a szem ellát puszta földön, égen:

A Kékestető!

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46074

OFF

Ne hallgass senkire, csináld meg magad a cipődet. Nekem erre a célra az F.B.S. nevű ragasztó még mindig bevált. Picit gumis állagú, nagy kötőerejű ragacs. Töröld le a szélét mindig amit kipréselsz ragasztáskor, mert ott marad dísznek, és le nem jön! 

Egy éjszakára széket, asztalt vagy ágyat rá szoktam tenni a ragasztott cipőre nyomásnak.

Termékinformáció:FBS szilikon ragasztó 70 kcm Material

Van egy 5 éves adidas futócipőm, -ez volt a kedvencem mindig is- , 2 éve ragasztottam az egyik, tavaly a másik felét. Mindkettőnél a talp vált le a felsőrészről, azóta is bírja, csak már elkopott a talpa, annyi a baja.

Decathlonos túracipőt is ragasztottam már, meg egy NIKE-ot is, egyik sem vált le utána. 

Többször ragasztottam egyéb "nagyszerű minőségű"  női cipőt is vele, az a rész ahol ragasztottam utána mindig kiszolgálta a cipőket.

Előzmény: jzp2107 (46068)
BaloghP Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46073

a kevésbé járt részeken is sok egyesület újítja fel folyamatosan a jelzéseket.

Előzmény: pavarotti (46070)
olahtamas Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46072

A hivatkozott dokumentum egy előkészítő anyag volt.

Az MTSZ jelenleg aktuális táblázási rendszeréről a

http://termeszetjaro.hu/szakmai_fuzetek_sorozat

ami jelenleg elérhető.

A projekt szerződésekbe mi került ezek alapján, azt sajnos nem tudom.

Lajos Bácsihoz csak csatlakozni tudok, abban a véleményében, hogy az eddig elért dolgokat is csodának kell értékelnünk.

Már pedig ha eddig történtek csodák, akkor miért ne lehetnének tovább is.

Szóval csak reménykednünk kell, mint eddig is tettük.

Előzmény: pavarotti (46070)
olahtamas Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46071

Hát eddig komoly vizes túrám még nem volt vele, de a harmatos fűben már kétszer is túráztam vele, azt bírta egyelőre.

Előzmény: jzp2107 (46069)
pavarotti Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46070

OFF(?)

Egyébként számomra érdekeseket találtam:

http://magyary1420jogalkotas.gov.hu/documents/slides/20130716/bmp_arop_tablarendszer_utszamozas_sablonszerint.pdf

Sajnos itt is a kérdések dominálnak, bár pl. a tábla-formátum már eléggé egyértelműen körvonalazódik.

Kicsit úgy érzem, hogy túl nagyot akarunk fogni, és a végén a sokéves szervező munka eredményeként sem kerül érdemben előbbre a túrázás ügye (leszámítva a kiemelt jelzések egyszeri megújulását 2015-ben). De ne legyen igazam, szurkolok hogy sikerüljön a teljes útrendszerre megtalálni/rögzíteni az értelmes, központilag koordinált és egyben átlátható szervezeti kereteket.

ON

jzp2107 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46069

esőt mennyire bírja?

Előzmény: olahtamas (46065)
jzp2107 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46068

pont náluk vettem a bakancsom

kis bolt létükre hajlandóak voltak velem foglalkozni (rendeltek kétféle méretből és próba után választhattam melyiket veszem meg. a "tisztelt" mountexnél csak odaböffentették hogy 42-es nincs)

eddig tart a történetben a pozitív szál

sajnos még garanciális idő alatt (tehát az első fél évben) elkezdett leválni az orrán a ragasztás

visszavittem, két lehetőséget ajánlottak: visszaküldik németországba ami 30+ nap, vagy elviszik saját költségen egy helyi cipészhez ragasztásra

mivel két héten belül kellett a bakancs, a másodikat kellett választanom

egy darabig jó volt, aztán ugyanaz pepitában

elvittem valahová az Andrássy mellé, megragasztották, 6 hó garanciát vállalva rá

éltem vele mivel ismét levált, gariban újból megragasztották na az elég jól bírta egészen mostanáig

a mostani leválásban viszont a hirtelensége volt durva, eddig ha észrevettem az apró elválást, még túrázhattam nyugodtan, most még észre sem vettem csak azt hogy majdnem átestem a talpamon

volt különben egy béléscserém is tizenpluszezer forintért a maunában, állítólag azért ment szét a belső bélés mert nem kenegettem belülről (most már kenegetem, de álmomban sem gondoltam hogy belülről is kell..)

ahogy írtam, adok még neki egy esélyt hátha meg lehet ragasztani, talpaltatni húszezererért biztos nem fogom, mivel a nyelve is elkezdett belül foszlani, és ami a nagyobb baj, az oldalán is megrepedt egy helyen a bőr illetve az a magasra feljövő műanyag "csík"

eddig nagyon kényelmes és garantáltan vízálló volt, ez a része bevált, de ha mindent összeadok már 80e körül járok :-(

mondjuk van olyan ismerősöm, aki szerint úgy nézzem hogy havi 1300 ftból volt bakancsom

lehet hogy majd így nézem :-)

Előzmény: nagypapi (46059)
jzp2107 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46067

a Vibram talp ragasztva van a köztes részhez

Előzmény: Törölt nick (46055)
jzp2107 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46066

használd egészséggel (anyukám azért ugye nem fog csuklani? :-)

Előzmény: garass (46057)
olahtamas Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46065

Most én is tesztben vagyok, vettem ócsóért (4500Ft bakancsot), ha fél évet kibír, akkor 5 év alatt sem kerül 45000 Ft-nál többe, ha félévente újat veszek.

Előzmény: jzp2107 (46054)
pavarotti Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46064

Két felvetésre az elmúlt napokból

- A mai fiatalok... a világ nagyon durván kitárult, a szabadidős lehetőségek folyamatosan nőnek, illetve gyorsabban, rugalmasabban köttetnek folyamatosan új kapcsolatok, folyamatosan várnak új társaságok. Ez nem feltétlenül jó (bár nem gondolom hogy egyértelműen csak negatív lenne), mindenesetre tény.

Ezzel kapcsolatos régi fixa ideám, hogy elavult a rendszer, mely szerint "igazi turista" csak a szervezett turista lehet, és az mtsz csupán a szervezetek gyűjtőhelye. Ez a központosított hierarchia szükséges lehetett a papír-alapú levelezés és papíron iktatott taglisták korszakában, de összességében teljesen funkciótlan ma már, amennyiben a "közös érdeket", a természetjárás "ügyét" tekintjük elsődlegesnek.

Szükség lenne arra, hogy az érdeklődőek egyszerűen, "idegenként", tagszervezet, ismeretség nélkül pár mező kitöltésével és x ft befizetésével részévé váljanak a nagy közösségnek, "megkapják a kártyát", újságot. Ehhez tartozna egy folyamatosan, részben a tagszervezetek, részben a közösség által frissített közösségi túra és esemény-naptár, önkéntes-munka lehetőségek, akár automatiksan frissülő facebook-modullal, érdeklődés-bejelölhetőséggel így szűrt hírlevelekkel etc.. További lehetőség, hogy a közösségből a jelenleginél talán hatékonyabb módon, illetve nagyobb merítésből választódhatna ki az a réteg, aki elindulhat túravezetés/útjelzés/mozgalomgazda irányba. Ezen irányok, feladatok alapvetéseit (tanfolyamok, feladatok, finanszírozás, megbecsülés) össze kéne szedni, összefoglaló jelleggel, publikusan elérhetővé tenni, hogy sejthesse mindenki mit vállal/nemvállal, témánként központi kontakt/koordinátor-személlyel.

Mindez egyébként megvalósítható úgy is, ha az MTSZ létrehoz egy "mindenkimás" tagszervezetet, bár ez kissé fábólvaskarika, de lehet hogy hamarabb keresztülverhető lenne.

Tudom hogy a MáriaÚt-nak sokkal több forrása meg más jellegű elkötelezettsége van, de azt gondolom, hogy egy pár dolgot lehetne tőlük tanulni, átvenni. Ordít a különbség a nemkevéspénzért plecsnit kapsz és kiválasztott leszel és valamennyi pénzt is kapsz majd festésért, illetve a gyere velünk, segíts, szólj, csináljuk együtt között.

http://mariaut.hu/tart-index-192-1/Utepites_jelzes

- A másik téma a ranger. Ki kéne dolgozni és nyilvánossá tenni a ranger-rendszer alapvetéseit, finanszírozását. Ha jól, sejtem, egyenlőre nincs/függőben van a finanszírozás kérdése, addig persze minden más is. Alapvetően úgy látom, hogy a jelenlegi modellről (amennyire belelátok: területet egyesület "kezel" de finanszírozást ad-hoc módon, több helyről (pályázat, helyi erdőgazdaság, npark) kap - át kéne térni egy átalány jellegű finanszírozásra és elvárásra,  ahol egy személy vagy egyesület egyértelműen felel a saját mondjuk 1000km útjáért, teljeskörűen. Koordinál az egyéb szervezetek (ld. fent), természetjárók és központ között (tehát publikus kontakt mint az út nyilvántartója), és persze fest. Ellenőrizni-minőségbiztosítani csak minimális mértékben, szúrópróba szerűen szükséges, a közösségi bejelentéseken (pl. ttrmap-en) keresztül jól követhető/visszaigazolható hogy a munka eredménye kielégítő. Természetesen ehhez szükséges az erdészeti/np pénzek kifejezetten útjelzésre szánt pénzének mtsz-en keresztüli csatornázása is, azonban mivel állami szektorról van szó, ez elsősorban szándék/akarat kérdése.

Lud Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46063

nekem is saját hibából garanciaidőn túl szétfeslett a varrás a Hanwagomon (trekking light bakancsban sziklát másztam), leveleztem a Hanwaggal, javaslatukra visszavittem a Mountexbe ahol vettem, ott mondták, hogy ez fizetős javítás lesz, végül három hét és postaköltségen kijöttem a történetből.

Előzmény: nagypapi (46059)
Lud Creative Commons License 2014.11.04 0 0 46062

az útjelző táblák időadataival kapcsolatban.

1. hegyi terepen a szokásos szint/táv kalkulációk nem működnek

2. az időfaktor sokkal fontosabb: sötétedéskor már nem célszerű/szabad túrázni a hegyen

3. Szlovákiában és Ausztriában előrehaladottabb a túrázási kultúra.

4. ettől függetlenül itthon beszédesebb egy kilométer érték.

Előzmény: Törölt nick (46046)
pozo Creative Commons License 2014.11.04 0 1 46061

A Terény felé való terelésnek is kíváncsi lennék az okára.

Valószínűleg a sok látnivaló és érdekesség miatt. Terényben a következő látnivalók várják a turistákat:

- Orsós Magnó Múzeum

- Faluház-Tájház

- Mézes Házikó (nagyon jó mézelőhely a környék)

- Hunnia Csipkemúzeum

- Gyermekház

- A Terényhez tartozó Kiskérpusztán gyerekeskedett Szent-Györgyi Albert, az egykori uradalmi magtárépületben található az emlékhelye, míg Terényben mellszobra látható.

Terényben nagyon szép, kontyos palócházakból álló házsor is látható.

Előzmény: Törölt nick (46051)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!