Az oké, hogy a fedelet emeled, de a csatlakozó fedelét (a kéket) meg nyomod lefelé? Ha igen, akkor nyúlj be egy csavarhúzóval, és emelj alá a kék dugófedélnek...
Járt már úgy valaki, hogy az áram betáp csatlakozót nem tudta kihúzni? Szezonkezdési csekkoláskor bedugtam, működik minden, de kijönni nem akar. A fedelet természtesen emelem, oldalra kicsit kotyog is a csati, tehát nem beszorult a foglalatba.
Üdvözletem ! Mi már évtizedek óta Tiszacsegén találjuk meg a csendet és nyugalmat. Árnyas, csendes, és érezni a vidéki hangulatot. Szerény körülmények, szerény árak, semmi cifraság, de midig van meleg víz a zuhanyzóba, papír a WC.be, az áramot villanyóra alapján kell fizetni. Közvetlenül mellette gyógyfürdő, úszómedence, gyermek medence. Az idén is megyünk, egy-két hétvégére, és egy hosszabb pihenésre. László
Teljesen igazad van, és nem is lehet kiszámolni hogy akár 1 óra múlva milyen szomszédod lesz. Most pl. ezerrel megy a kemény rock tőlem 30 méterre, egy öregfiuk csapat bulizik. Ez konkrétan engem nem zavar sem az autózaj, hál istennek évtizedek óta nekem 4 óra alvás elég. Berekfürdőn a nyári tömeg nem jön be. Ezért is járunk sokfelé, gyomaendrőd, Cserkeszőlő, H.böszörmény, balaton, szilvásvárad,stb. Mindegyikben van jó is rossz is. Ez a szép az egészben.Hát nem ezért szeretjük a lakózást? Szép estét mindenkinek!
Pihenés kikapcsolódás elég szubjektív fogalom. :-)
Van aki éjszakába nyúló bulit ért alatta és van aki a teljes csendet. Persze ez utóbbi kempingben csak ritkán érhető el, de például mi inkább elviseljūk a szomszéd kempinges zaját nint az autóforgalmat.
Karcag nekūnk is tetszik de a mellette 100 méterre lévő főút, autó és teherautók zaja kizárja a számunkra élhető kategóriából.
Mikor előszőr jártunk Cserkén a kapu mellett táboroztunk le. Késő este jöttūnk rá, hogy nem tudunk aludni az állandó autózajtól. Valamikor este 10 felé pakoltunk össze és mentūnk át a kemping másik, csendesebb felébe.
Ezt pedig csak azért írtam le, mert elsőre mi sem figyeltūnk, Karcagon meg nem tudsz a forgalmi zaj elől elbújni, ha esetleg titeket is zavar.
Két hsz.-ommal ezelőtt azt ìrtam hogy elment a kedvem Karcagtól, de most itt vagyok, és valamit nagyon elnéztem az árakkal kapcsolatban, mert az előbb leírt árak vannak. Az előbb még elfelejtettem azt hozzátenni hogy Karcagon benne van a személyi díjban a fürdőbelépő 1 napra is ! A recepciós azt mondta hogy 3 éve nem emeltek árakat. Két hete voltam Berekfürdőn, árban kb 30 % -kal magasabbak.Szerintem Karcag ugyanazt tudja mint berekfürdő, csak jóval olcsóbban és nyugisabban. Voltam a főszezon közepén is Berekfürdőn, a kempingbe cipőkanállal lehetett lakókocsi helyet találni, a medencékben pedig még ugy sem.Aki pihenni kikapcsolódni vágyik, az Karcagot válassza ne Berekfürdőt! Persze ez csak az én véleményem.
Itt vagyunk Karcagon a kempingben, nekem nagyon bejön. Jó kis családias füves kemping, tiszta vizesblokkal,sok áramvételezési hellyel, Nincs parcella, mindenki oda áll ahová szeretne kinti benti medencék uszoda thermálvíz. Az árak szuperek! Felnőtt személyi díj 1800, gyermek nyugdijas diák 1500, lakókocsi beállás 1450, / ebben benne van az áram is/ Később teszek fel képeket is.Jó hétvégét mindenkinek!!!
Ezt a történetet a mi szivattyú k n is produkálja. Ha uresre kifogy, akkor nem akar indulni. Egy kis vizet rakok bele amitől már elvileg kellene működjön, de nemindul. Csak ha tele töltöm.
Karcagon voltunk, nekünk bejott. Jó a vize nagyon. Árakra nem emlékszem. De azt ki lehet googlezni.
Ha közel annyi lett az ára, mint Berekfürdőnek, akkor inkább nem mennék Karcagra. Berekfürdő sokkal szebb és nagyobb, több medence van és Debrecenhez az sincs messze. Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Berekfürdőn minimum 3 éjszakát kell eltölteni, hogy a kemping áre tartalmazza a fürdő belépőt.
Kösz a választ! Most bújom a netet, és nagyon elment a kedvem Karcagtól . Keményen megemelték az árakat, úgyhogy behozták a Berekfürdővel szembeni lemaradást. Ettől függetlenül megnézzük. Pedig jó lett volna ha jó, mert nekem közel van./Debreceni vagyok/
Tavaly voltunk karcagon, igaz csak autóval. Nagyon jó a meleg vízes strand, gyógyvíz, van tisztességes büfé, a placcon láttam lakóautókat meg lakókocsikat, de nem tudok róla nyilatkozni. Az öltöző is kultúrált, asszem este 10- 11-ig pancsiztunk.
Új vagyok itt, de a lakózásban már nem annyira, hiszen a negyedik bódémat huzigálom.A Spide2 64798 hsz.-hoz /csapdugulás ?/ szeretnék egy általam többször megtapasztalt jelenséget elmondani, hátha itt is ez a megoldás.Amikor kifogy a víz teljesen a tartályból, és feltöltöm, sokszor előfordul hogy a konyhai csap, ami távolabb van a szivattyutól, megnyitáskor csak búg , de víz nem jön. Ilyenkor egy párszor egymás után ki be kapcsolgatom gyorsan a csapot, és láss csodát : szépen jön a viz.Szerintem ugyanaz a jelenség mint a kerti szivattyuknál.Amikor a kifogyás miatt megszakad a vízoszlop,fals levegőt szìv a szivattyu és megáll a vízszállítás. Ezt okozhatja a szivattyú kis teljesítménye esetleg a fordulata, ezt nem tudom, de nálam tuti ez a helyzet. Más: Van e valakinek tapasztalata véleménye a Karcagi termálfürdőről és kempingről? Holnap szándékozom megnézni a családdal. Állitólag hasonló mint Berekfürdő, csak sokkal olcsóbb.
Próbálj meg az itt a fórumon jelenlévő " Lábasmáz" nicknevű fórumtársnak írni! Ő kint dolgozik Németországban, és elég sűrű jár haza ( B.pest környékére ). Nekem már segített Obelinkes vásárlásnál............Jó fej!!!!!!!
Igen ez a kitolható antenna árbóc érdekelne, mert a földfelszíni vételt is meg akarom csinálni a tetőre. Parabola azt csak úgy a földön hordozható tartón használnám néha. Ilyen árbócot honnan lehet venni amit be tudok szerelni és kitolható forgatható? Nem nagyon találtam itthon.
Nálam is van egy ilyen lehetőségem, de most csináltam egy "fröccsenő vízmentes 2+ F dugaljba beszereltem egy " F" toldót, és ezt a lakó elő sátor felőli oldalába beépítettem, összekötve a már meglévő benti antenna kábellel, így ott ott is tudok TV-t nézni!
Én földfelszíni TV adást nézek Yagi antennával! ( vagy lejátszókra, előre felvett filmeket)
A kitolható antennaárboc általában a szekrény belsejéből indul, gondolom gyárilag azért tekerték fel oda a kábel végét, az enyémben is ott volt, ez a gyári megoldás. Parabola szerintem elég macerás, mert vagy fixen felszereled valahová, és akkor nem állhatsz csak jó vételi helyre; vagy mobil egy hosszabb kábellel, akkor meg marad a szerelés... Láttam már 3-4 m magas csövön antennát, amit az orrkerék bilincséhez rögzítettek. Van persze kényelmesebb megoldás, csak nem olcsó: https://www.obelink.de/maxview-vuqube-auto-2.html A kábel kivezetése viszont emberi áron megoldható egész kultúráltan: https://www.obelink.de/haba-element-line-esb-3-uitvoerdoos.html
Túlzásba nem visszük a tv-t de ha kell akkor legyen. Egyszer kell megcsinálni. :) Azért volt hogy mondjuk Olaszországban 2 hétig néha esténként jól jött a parabola. Online meg meg sem mozdult volna amilyen wifi volt. Adaton meg azért elég sokat zabál, ráadásul az sem volt a helyzet magaslatán.
Meg is találtam a kábel végét ott a kályha mögött. A kábelek nekem is így álltak benne, az antenna kábel szépen fel volt tekerve és kábel kötegelővel volt összefogva. 220v bemenetnél ki is tudtam dugni, már csak egy kérdés van hogy hogyan tudom megoldani hogy antennát is tudjak rá kötni meg esetleg az elősátor alatt is tudjak tv-t nézni? Mi lenne erre a legjobb kivitelezés hogy ne lógjon mindenhol antenna kábel és hogy ne kelljen minden kipakolás előtt fél órát szerelni. Az is érdekelne hogy mi most a legjobb nyereségű antenna ami nem túl nagy de nagyon jó?
Bármilyen külföldről Eu/Egt vagy akár harmadik országból behozott import lakóautó forgalombahelyezhető magyarországon akár még egy hatvan éves jármű is. Nem probléma ;-)
Köszi. Akkor a szekrényben a konvektor mögött ki kell csavaroznom azt a polcot hogy alá tudjak nézni. Reméljük ott lesz a vége. Hülye egy megoldás. ☺️
A csapot is szétszedem akkor, hátha csak ott van eldugulva valamitől, és nem a csőben valahol. Bár hogy így gondolkozok a hideg meg a meleg rész is egyaránt nem folyik rendesen így csak nem a csövekben van a dugulás egyszerre mind a kettőben lehetetlen.
Én a szekrény alatt, a konvektor mögött találtam meg az antennakábel végét (Hobby 460UFE, 2002). A mosogatónak nincs külön elzáró csapja, máshol keresd a hibát (eldugult szűrő a csapfejen?)
Valaki tud segíteni egy Hobby lakókocsival kapcsolatban. 2 gondom van, az egyik a tv szekrény alatt van egy kettes konnektor és mellette a tv csatlakozó. Ennek a csatlakozónak a másik végét hol találom vajon? Mindenhol végignéztem de sehol nem találom. Leírásban a ruhás szekrény alatt írja de ott semmi jele.
A másik pedig próbáltam feltölteni a vízzel a rendszert, viszont csak a zuhany és a kézmosóból jött normálisan a viz, viszont a mosogatónál megnyitva indul a pumpa de a víz éppen hogy csak csepeg. Mi lehet a gond? Van ahol ez esetleg el van zárva? Köszönöm a segítséget.
Az xtrail dízelmotorja nem egy megbízható technika, túl renault ahhoz... Az utolsó tisztességes dízel amit a nissan csinált, a 2.7-es volt amit a terranokba raktak. Abból is a mechanikus adagolós, 100 lovas változat, bár nekem szerencsém volt az elektromos adagolóssal is, az autó jóformán kirohadt alóla de a motor az doxa mód működött.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy te nem ezen a világon, de legalább is nem Magyarországon élsz. Fogalmad sincs ezek szerint arról, hogy az átalakítási engedély kiadásának előfeltétele a megfelelő műszaki tervek, amit csak erre jogosult mérnöki iroda, tervező adhat ki, ami nem olcsó dolog!
Egy ilyen átépítésre Magyarországon nem kapsz rendszámot, az biztos.
Ezek a veterán lakókocsik olyanok nekem mint pl. a zsiráf. Aranyos, de otthonra nem kéne. Tudom miről beszélek, volt néhány veterán autóm. Most már csak olyan yungtimerem van, ami csendes, kényelmes és van benne klíma.
Korszerűségről meg annyit hogy technikail állunk márazonszinten ma már motorikusan is korszerűvé lehet tenni akár egy veteránt is. Kiváló példa lehet erre a "herceg" . Zaz 968 (Nsu "Prinz"4L oroszváltozata) Nissan X-Trail dízel motorral szerelve
:-O :-O :-O Na az már valami . ;-) Itt kezdődik a tudás
Fiatalon egy pár autót feltámasztottam hamvaiból, éppen ezért van rálátásom a témára. Az embernek a kor előre haladtával egyre inkább fogy az ambíciója, változik az ízlése stb. Azt azért rögtön az elején el kell dönteni mindenkinek, még mielőtt ilyen dologba vágná a fejszéjét: szabad időmben bütykölni akarok, vagy világot látni, kikapcsolódni, pihenni. Mindenkinek szíve ügye ezt eldönteni. Azért az sem tekintsük elhanyagolható tényezőnek, ha mégis hatalmas erőfeszítések árán egy ilyen matuzsálemből egy csili-vili kampert varázsolnánk, lassan a kapun nem mehetünk ki vele a környezetvédelmi besorolása miatt! Még pár apróság, ezek legtöbbje nem szervó kormányos, mind a négy kerék dobfékes, a vezetőfülke zajszigetelése nulla, ha diesel motort teszel bele a benzines váltó, difi áttétele lassú lesz, anno ezt megtapasztaltuk, amikor a Ladába 1,6 Golf, Volgába 2,4-es Merci dieselt tettünk és még sorolhatnám. De azért sok sikert!
Hidd el ZUK-kal jobban jársz alkatrész is olcsóbb hozzá mint az olasz francia német gépekhez. Mindazonáltal egyszerübb masszivabb strapabíróbb technika mint a ducató és társai mikor a többi alváznélküli szappantartó már rég elporlad zuk-ok, avia-k még akkor is nagyba futni fognak.
Eladó alkóv lakóautóvá alakitható nagyméretű Avia A21(Renault Saviem Sg2) Össztömeg 3490kg (1900kg ot szállíthat) (B-járműkategória)Jelenleg csak tetőhálófülke van kialakítva Ár: "irány" megegyezés szerint.
Akkor igen, csak az a magasság már oldalszélre érzékenyebb, de messze nem annyira, mint az alkóvos felépítményű. Sőt a 193 cm-es raktér magasság is csak középen, mert íves a teteje és még szigetelésre, kárpitra is elmegy min. 3 cm fent, ugyanannyi minimum lent a padlón, máris csak 186 cm-nél járunk- Nekem pont jó a 178 magasságomhoz.
A motor tipusa: Andoria 4C90 (Perkins) .2400cm3-s simaszívódízel . A dizel Zuk ok fogyasztása 9liter körül mozog
Könnyen összeépithető az orosz gaz 69 váltóval mivel a váltóharang ugyanaz mint a benzines (volga /gaz )motor esetében. A Zuk-A06 nál nincs jobb lakóautó alap .
Volt szerencsém az "átkosban" egy évig Zuk-al járni, a seregben Uaz 452-es mentővel két évig. Hát mit mondjak, a Barkas egy luxus autó volt mellettük és akkor a 15-17 literes fogyasztást ne is említsem, de az is 70-80-as tempóban. Ennél az alkóvos förmedvénynél számolhatsz 20 literrel simán. De azért jó ábrándozást hozzá, nem akartam el venni a kedved tőle!
.Én már rég megvettem volna ha lenne egy telkem ahol tudnám tárolni és fel tudnám ujtani
Zuk minden formáját érdemes menteni mivel lengyelországba és ukrajnábal gyakorlatilag az mindenből van hozzá új alkatrész olcsón .Zuk ok érdekessége hogy a lengyelországi gyárban gaz 69 váltót gaz 69(volga) motort és gaz69 hátsó hidat +kardánt stb épitettek beléjük ami azt jelenti hogy ukrajnában minden új erőátviteli alkatrész hozzáférhető a tipushoz.
Végül egy ilyet rendeltem jó véleményeket írtak róla: US $10.46 9%OFF | 1pcs Trailer Parts Hitch Lock Ball Lock Universal Coupling Tow Caravan Zinc Alloy 50*65.5mm
https://s.click.aliexpress.com/e/bBUOeoTe
Nekem ilyen van rajta WS 3000 vonófej, ehhez kerestem zárat de kicsit sokallom érte a 30.000 + ft-ot. Vagy esetleg tudtuk olcsóbban hozzá valami zárat.
Nekem is WS3000 van (egyébként nagyon jó, szeretem), tavaly Olaszországban egy kemping-boltban láttam hozzá egy egyszerű, és nem is drága zárat. Gondoltam majd valahol megveszem ezt még olcsóbban, de azóta mindenhol csak azt a bazi nagy és rohadt drága monstrumot látom hozzá... El kell mennem Jesolóba megint :)
Flexibilis tömítő. Egy mover beszerelős videóban láttam egy olyat, hogy körbehúzza valami szutyokkal a falba vágott lyukba illeszkedő kapcsoló szélét. Azután benyomja a helyére, annak rendje és módja szerint kitüremkedik a ragacs egy része a széleken, amit utána egy kézben tartott kisebb darabbal ugyanabból a valamiből "végigtaperolva" leszedi a fölösleget. Ez konkrétan melyik féle cucc lehet? Merthogy nem a hagyományos butil tömítő, az biztos. Annál sokkal ruganyosabb-ragacsosabb cucc volt.
Ötletek?
LM
P.s.: Truma kályha előlap felfüggesztés fotóval kapcsolatban senki...?
Igen, írtam hogy van CE kategóriám is ami egyértelmű hogy így van BE is, akár kamiont is vezethetek. Ezzel nincs gond. ;) Sokkal többel úgysem szándékozok vele száguldani, nincs is értelme.
Nekem ilyen van rajta WS 3000 vonófej, ehhez kerestem zárat de kicsit sokallom érte a 30.000 + ft-ot. Vagy esetleg tudtuk olcsóbban hozzá valami zárat. Ezért gondoltam volna a kerék bilincsre.
Üdv Mindenkinek! Kinéztem egy Beyerland Quartz 450/2 D lakókocsit megvásárlásra. Külső gázfűtés is van benne, körfűtéssel (a csomagtartóban) de áram is szükséges a működtetéséhez. A kérdésem az lenne, hogy 12 V is elég vajon hozzá, vagy kell a 220 V. Illetve, hogy hol kell bekötni az akkumulátort. A tulaj nem tudja megmondani.
Lenne még egy kérdés. Kerékzárat vennék a lakóra mert valamikor állna olyan helyen is ahol nem árt. Viszont mover van rajta és nem tudom hogy attól elférne e a kerékbilincs? Valaki esetleg használ ilyet?
BiharyG kollegának teljesen igaza van, a vontatással kapcsolatos magyar jogszabályokat felülirják az Uniós szabályozások ill. a gyártói engedélyek. Az előző kisautóm egy daewoo kalos 1.4 85 LE volt, három lakót húzgáltam vele évekig hegyen völgyön át . A három bódé közül kettő 990 kg- os volt.Jelenleg egy megane 1.6 - osom van, ami 107 lovas, és lementem a térképről hogy egy 900 kg össztömegű lakót találjak, mert Renaulték ennyit engednek vele vontatni. Az már csak hab a tortán, hogy azért vettem levehető fejű 1.5 tonnás horgot az autóra, hogy nagyobb lakót is vontathassak a B-s jogsival. A régi felállás szerint a vonó jármű össztömegének 75 % - át vontathatnám.
Akkora összsúlyu lakót vontathatsz, mint a vonójármű önsúlya........én igy emlékszem!
Ez már igen régen megváltozott. Manapság annyit, amennyit a gyártó megenged (a legtöbbször a jobb oldali ajtó élében egy típustáblán is fel van tüntetve, annak az utolsó sora az össz gördülő tömeg).
A személyautóra kell csak matrica, de ez elég durván hangzik, hogy 1900kg össztömegű autóval 1750 kg-os lakókocsit akarsz vontatni, vagy csak elírtad és 1900 kg az autó üres tömege, akkor rendben van.
Üdv. Sikerült végre vennem egy lakókocsit. Egy kérdés merült fel amit nem tudtunk kitalálni. Amivel vontatom autó össztömege 1900kg a lakókocsi 1750kg tehát több mint 3.5t milyen pálya matricát kell vásárolnom? Az autó rendszámára vagy a lakókocsi rendszámára kell venni?
A falpuposodáshoz: már volt hozzá nekem is szerencsém, nálam ugy lett megoldva,hogy a szekrényoldal hátsó részén végigengedtem függőlegesen 1_1 db 2x2 cm_es fenyőlécet, majd ragasztoval felcsavaroztam a lako oldalához, a benne lévő vízszintes fenyőbordákhoz.Azt hogy hol futnak a bordák ki lehet kopogtatni és a hang alapján meg lehet találni.Így gyakorlatilak a szekrény fogja tartani az oldalfalat,és nem forditva. Ha a külső aluminiumboritással van a baj, akkor egy megoldás kinálkozik.A szekrényben ki kell vágni egy hosszanti ablakot a rétegelt lemez boritásbol kivenni a szigetelest ragasztot alá, rétegelt lemezre is ragasztó,vissza a helyére, letapétázni és kész.
Honnan tudnák beszerezi, ilyen a képeken látható ablakzárat! ( konyha, és fürdő ablak) A jobb és bal oldalon látható csavaros egységre lenne szükségem!
Ha a melegtől engedett el, akkor falban lévő styrofoam (Hungarocell) és a lemez közötti ragasztással van probléma. Az átmenő csavar lehet megoldás, de szerintem a lakókocsi (szendvics szerkezet) falán minden fúrás egy potenciális beázási lehetőség is. Belülről kéne inkább hozzáférni (megbontani?) a borításhoz és a szekrényben csinálni egy olyan fa erősítést amihez hozzá lehetne húzatni és ragasztani a falat. Ha a csavarok kiszakadtak akkor ott mindenképp kell kezdeni valamit az alappal (pl. nagyobb csavar vagy csavar beragasztás vagy fogadó fa felület csere stb. stb.)
Kellene nekem pár fénykép a Truma Ultraheat kályha előlapját rögzítő akasztó-fülekről. Sajnos az enyémben négyből három nyom nélkül letörött, és a negyedik is erősen nem úgy néz ki, mint ahogyan a gyárból kijött... Valami centit kellene mellétenni, úgy fényképezni, hogy méretet is tudjak venni, meg hogy lássam, mennyire áll ki, mi a pontos pozíciója.
Azt hiszem megvan, mi lehet. A szekrényben megy a kályha füstcsöve, és a hő hatására deformálódott el a fal. Pont azon a szakaszon engedte el a csavar ahol a cső fut. Mit lehet ezzel kezdeni?
Üdv,! Segítséget kérnék elrontotta a húsvétunkat szeretett Ford tranzit kemping autónk indulás előtt behalt a fűtés,szivattyú ventilátor nem mükszik nem kap áramot, csak a hűtő indul be rövid időre. Ha valaki tudna ajánlani Pécs ill. környékén lakóval is foglalkozó autóvillany szerelőt vagy hozzáértőt segítségeteket előre is köszönöm.
A belső lécvázzal történhetett (ha nem ázott be) valami ami egyrészt megnyomta a lemezt kifelé illetve eleresztette a kötéseket. Nem kapott véletlenül az az oldal menet közben nagy ütést, kátyút, defektet bármit?
A mi Hobbynk az a fajta amelyikben hátul van a mosdó. Arról a szekrényről van szó ami irtál. Be nem ázott, nincs nyoma. A szekrény hozzá van csavarozva az oldalfalhoz, ezek a csavarok kiszakadtak, és most a szekrény es a fal között van 1-2 cm rés. Kivülről megnyomom a lakó falát akkor nagyjábol visszamegy a helyére. Gyakorlatilag az oldalfalnak van egy kis hasa.
Hobby 400, elől körüléses hátul konyhás, ajtóval szemben fürdős verzió? Melyik szekrény ez, ahol a konvektor van (kerék felett)?
A szekrény elvben a falhoz van csavarozva, pontosabban a falban lévő vázhoz. Ha onnan kiszakadt, akkor vagy a falban lévő csavarok nem tartottak (pl. a fal tartósan ázott belül) de annak azért lenne látható és érezhető nyoma, vagy kapott valamilyen nagyon erős behatást amitől elmozdultak a kötések. Hirtelen ez jutott ötletként eszembe.
"A fal mozog" mit jelent a gyakorlatban? Kézzel be lehet belülről nyomni az oldalfalat? Ez jellemzően ázás következménye szokott lenni...
Hobby 400,97-es évjáratú lakónk van. A múlt évben észrevettem hogy a szekrények 1-2 centit elmozdulnak,illetve a rögzitéseik az oldalfalakból kiszakadnak. Tegnap atnéztem és rájöttem hogy a lakó oldalfalának van egy kis mozgása,tehát távolodik a szekrénytől. Van ötlete valakinek, hogy mi a teendő? Mindenkit meghallgatok. Köszönöm Ákos
Jövök - megyek nézegetek még az idén lakókocsi tulajdonos leszek. A régit eladtam . Most csak mezei horgász vagyok . De így is szúrja egyesek szemét az ittlétem ( pedig csak azt írtam amit neked írtam )
Ezután csendben maradok nehogy megbántsam nevezett érzékeny lelkét.
Amúgy voltak kérdések, csak késtem egy kicsit a válasszal, mert jött a vihar, és a lakó ugyan tető alatt van, de nem teljesen zárt, oldala nincs a tárolóhelynek ahol méréseket kellett végeznem!
De csak magának az alváz vasának , ( tehát nem az alváz földtül mért távolságának ) a magasságát kellene megmérni. Ha az kb. egyezik a másik lakó alváz méretével, nem kell hozzá toldó elem. Ha a Te alváz vasad viszont magasabb ( függőlegesen mérve szélesebb) kb. 2 -4 centivel akkor kell rá vélhetően a toldó elem.
Nem, a perem nem befolyásolja. Szerencsétlen az "alváz elnevezése" mert a toldó alkatrész is a "rövid" alvázhoz való és a kempinges boltban is keskeny alváznak mondják.
Arra kell még figyelni, hogy hová fér el jobban a mover. Menetirányban a tengely elé vagy a tengely mögé. Nincs jelentősége, hogy hol van inkább csak az fontos, hogy hol fér el. Viszont az alváz magassága már változhat a tengely előtt / mögött tehát ezért ez már lényeges lehet. Sajnos nekem nem itthon áll a lakó, nem tudom megmérni az alvázat, de Tarzy kolléga jobb tárolási adottságokkal rendelkezik, Ő talán meg tudná mérni az alváz magasságát otthon, viszonyítás képpen a Tiéddel. :)
Általában lakóautósoktól lehet hallani a lakókocsik tiltásáról. Én még nem használtam de nemsoká lesz egy ausztriai utunk, ahol 1-2 nap után mennénk a következő helyre. Jól jönne ha mi is beállhatnánk és ha tényleg csak az említett ok a tiltàs lényege, lenne időm felkészūlni.
Kevés esetről hallottam, hogy lakókocsival be lehet állni. Nem szeretném keresgéléssel tölteni az időt.
Én trükkösen csináltam. Vágtam neki még egy lyukat ott, ahol a "toldás" van, így minden darabot közvetlenül ki tudok venni. :-)))
Azaz pontosabban egy 2 m-es szakasz két vége felől tudok egy-egy méternyit betolni, meg persze ki is húzni, mert mind a kettőt elérem az egyik vagy a másik vége felől.
Így már megvan. Sorry, azt hittem, valami lakókocsis szakkifejezés, amit még nem ismerek. :-)
De hová nem engednek be szennyvíztartály nélkül? Voltam már pár helyen, de sehol nem láttam követelménynek az ilyesmit. Ahol volt lehetőség vízvételre, ott volt lehetőség elvezetésre is. Münchenben is ilyen, ahol lakom.
A tavalyi szezonban nem volt semmi baja a vízrendszernek, de most két helyen is szivárog. Nem vészesen, de annyira éppen, hogy nem akarom így hagyni, ill. állandóan nyitni-csukni kell a vizet, nem maradhat folyamatosan rajta a nyomás.
Angol kocsi, és a műanyag csöveken valamilyen teljesen ismeretlen csatlakozó van. A netes leírások szerint ez olyan, hogy szétszedhető és összerakható újra, de azért érdekelne a gyakorlati tapasztalat is ezzel. Tényleg meg tudom így csinálni, vagy jobban járok, ha nem piszkálom, hanem körbehúzom valami FBS vagy hasonlóval...?
Tegnap jöttem haza Franciaországból Németországon át gusztustalan méretű forgalom volt a németeknél szombaton is, igazából basznak azok a környezetre, mókusvakítás az egész ződség a németeknél, büdös harácsoló patkányok, felélik egész Európa erőforrásait.
Nem nagy korlátozás? Lásd pl. Stuttgartot. Ott az egész várost lefedi a zóna, Euro-5-tel mehetsz csak be, és még külföldi rendszámmal, turistaként is kötelező azt ezt igazoló plakett, amit ki kell ragasztani a szélvédőre, mert anélkül is megcsesznek. 80 Euro a bírság. Egyelőre - szerencsére - egyedül vannak, de ki tudja, meddig? És még pár hónap, amikor újabb szigorítást terveznek, merthogy korábban az Euro-5-ös dizliket is ki akarták nyomni, de "egyelőre" tavaly novemberben ezt még kivették a csomagból.
Miben nincs igazam? Abban, hogy nem a környezetvèdelem irànyítja a vilàgot, hanem az ūzleti èrdekeltsègek? Vagy, hogy ha nyugaton betiltjàk a dizeleket, hogy jön hozzànk a sok llakóautó ès egyèb dizel jàrmű?
1. Ha mi nem tudunk menni, ők sem tudnak jönni, merthogy ha csak a kempingezèzt vesszūk alapul, nyugaton sokkal több a lakóautó mint keleten. Ez senkinek se jó, tehàt àtgondolandó....
2. Sajnos ma màr mindent a pènz irànyìt. Vèlemènyem szerint nagy ívben tesznek mindenhol a környezetre, ha az ūzleti èrdek azt kívànja. A felsorolàsból nekem az jön le, mindegy milyen autód van, az legyen új. A 3-4 èves autókat dobd a kukàba ès vegyèl újat, akkor nem leszel korlàtozva, akàr benzines, akàr dizel.
Majdt ha az ūzleti èrdek valamit meglàt az 5-10-20 èves korosztàlyban (ez elèg valószínűtlen) akkor alakítanak a kitiltàsi rendeleteken.
Màsfelől pedig:
1. Nem nagy korlàtozàs 1-2 nagyvàros pàr utcàjàból, esetleg az ehte belvàrosból való kitiltàs.
2. Ha mègis eretvàgó lenne a kitiltàs, az mibdenhol èrzèkenyen èrintenè az idegenforgalmat ès a helyi lakossàgot.
Úgyhog3y szerintem jópàr èvig, vagy legalàbbis amig az olajon egyesek gazdafodni tudnak, no para...
Nem hinném, hogy ez működhet. Mert nagyon sok áram kell a mover nek. Így azt nem igen lehet hosszabb droton vezetgetni mert elvész benne a feszültség. Próbálkozni lehet De jobban teszed ha akkumulátor.hu
Ausztriában az Action n. boltban láttam tavaly (szezonban folyamatosan árulták szinte) kb 30x30 -as egymásba pattintható műanyag. Teraszhoz kínálták alátétnek, de elősátorba is teljesen jól elképzelhető lenne. Az ára sem volt túl vészes valami 6-8 EUR / nm talán ha jól emlékszem. Telepített kocsihoz akár jó is lehet. Barkácsáruházban is volt, de ott többe került az tuti.
Mover:
Elvben minden mover univerzális, tehát ha a súlyt tudja vinni (1400 - 1500 kg-ot mindegyik tud gyakorlatilag) akkor nem lehet vele gond. A felfogatás már érdekesebb, mert az Al-Ko biztosan gyáritott ún. keskeny alvázat, ahol a mover felfogatása kevés és kell hozzá egy-egy alváz toldó lap. Tehát ha van rá mód és lehetőség érdemes odapórbálni a movert, hogy mennyire "ér -le" az alvázról. A hajtó keréknek a tengely középvonalábban kell lennie.
A mover áramfelvétele nagy, olyan vastagságú kábeleken kap áramot mint egy igen jó minőségű indítókábel vagy még nagyobb átmérőjű. Tehát rövid kábel célszerű hozzá, hosszú tápkábellel nem lesz túl sokáig mozgékony. Nem kell a kábelt viszont túlcifrázni, két akku saruval a végén szinte bárhol elfér ha csak néhány ki és beállásra van szükség. Csak gáz ne legyen a közelében az akkusaru szikra miatt.
Egy akármilyen mover általában akármilyen lakókocsira felszerelhető, van ilyen-olyan adapter stb. hozzá, azaz akármit megvehetek, vagy csak a kocsimhoz passzos példány jó nekem?
A másik, hogy mivel nincs akku a kocsiban, és fix 220-ról használom a kempingben, megoldható esetleg az autóról "távtáplálással" (vezetékkel az akksiról) a mover villamos ellátása?
A kempingben jó köves-kavicsos a talaj, ahová az elősátrat tenném. Van bele szövött alátét, azon egy másik PVC, ami vízzáró, de még kéne valami alá, hogy mezítláb is kényelmesen járható legyen. Mit tennétek oda?
A másik, hogy ez nem "rendes", behúzós elősátor, csak 3 m-es. A kocsi oldalához hogyan tudnám rögzíteni, hogy ne fújjon be a szél? Öntapadós tépőzárra gondoltam, de nem tudom, hogyan lehet leszedni utóbb a kocsi oldaláról. Ötlet?
Köszi!
LM
.......egyszerűen....akaszd rá az autód vonóhorgára, vonszold el egy kempingbe, állítsd be a parcellára, talpald le, kösd be a 220 V-ra,teszteld a FI-relét, töltsd fel a tartályokat, és nyaralj, Örülj!!!!!!
A tartályok: WC öblítő: víz + illatosító szer!
WC fekália: kevés víz + lebontó szer!
Frissvíz, (mosogatás, mosakodás): friss víz!
!!!!!!a lakókocsi frissvíz tartályából soha......de sohasem iszunk......!!!!!!
Szenyvíz: (mosogatólé, fürdővíz!) lebontószer!
Gázpalack: töltesd fel, vásárol hozzá új tömítést....és hajrá!
Azért a dolognak van egy kis pikantériája, hogy olyan jön ide osztani az észt és utána szalad a szoknyád alá bújva "árulkodni", akinek nincs is lakókocsija momentán!
Idàig lassabban közlekedtem, most sem megyek mindig 110-zel de nèha hosszù kamion sort valahogy le kell győzni. Esetleg szèlcsendben pl. a kihalt hatoson vagy horvàtok felè mièrt ne.......?
Szerelők azt mondtàk, mehetek akàr 120-130-cal is. (Ismerem a sebessèg szabàlyokat.) Azt is mondtàk, soha nem romlik el. Ez az a pont amikor màr nem hiszek el mindent.
Idàig kètszer mentem vele, abban igazuk van, hogy nem lehet èrezni a működèsèt, csak a fogyaztàson làtszik meg kicsit.
Ès mivel amit ember csinàl az el is romolhat, gondoltam megkèrdezem egy szakfórumban, volt-e màr ilyen, vannak-e jelei ès ha igen mik azok, persze a beszitàlàson kívūl.
Minden tanàcsot szivesen veszek ha az nem ùgy kezdődik, hogy bazdmeg.
Tényleg nagy a csend. De azért figyelünk. Remélem hogy abban a szerelvényben amit 110-el nyomatsz a kamion mögül kibújva nincs benne a családod /nem akarlak megsérteni / és a közeledben sincs senki.Valaki mondta egyszer, ha elindulunk meg is kell érkezni. Épségben.Teljesen felesleges kamikázét játszani. Ha magas az adrenalin azt máshol kell levezetni. Érdemes nézni a napi baleseti statisztikát. És úgy gondolom 10-20 perc előnynél többet ér az életünk !!!.
Mennyire ūzembiztos? Kèpes-e menet közben elromlani? Honnan lehet èszrevenni ha elromlik? Mert az elèg gàz lenne, ha úgy szembesūlök a hibàval, hogy 110-zel egy kamion mögűl kibùjva lekūld egy szèllöket a pàlyàról.
Qek Aerot, Predomot vagy hasonló kicsi áramvonalas lakót keresek megvételre. Nem baj ha öreg vagy felújítandó. Lehetőleg minél olcsóbban 200 000 körül, magyar papírost, műszakival vagy műszakiztathatót.
Én itthon vetten holland papírokkal, annyi a különbség, hogy volt egy plusz adásvételi annak a nevével, aki behozta. Kinti papírjai a következők voltak: egy adásvételi, egy holland ideiglenes biztosítás (2 hétig érvényes), eredeti holland forgalmi engedély és azt hiszem, hogy volt valami export papírom. A lakón holland ideiglenes rendszám volt. Kint biztosan segít a holland az ügyitézésben, ha megkéred.
Itthon besétáltam az összes papírral az NKH-hoz, kaptam egy időpontot a honosítsra. Mielőtt viszed honosításra, kell kötni egy kötelező biztosítást, gázbiztonsági és érintésvédelmi tanusítvány is kell. Elvittem az adott napon reggel 8-ra a vizsgaállomásra, ott megkaptam a forgalombahelyezési engedélyt és a műszaki adatlapot, azzal áthúztam az okmányirodára és délre a kezemben volt a rendszám a forgalmival.
NAV-hoz nem kell menni, mert nincs rá regisztrációs adó.
Elvitték a lakóautóm és most lakókocsit vennék helyette. Hollandban nézelődök a Marktplaats -on (esetleg más oldalt tudtok ahol még érdemes nézelődni?). Kérdésem az lenne hogy ha kimegyek egy kinézett darabért akkor mit kell ott intéznem hogy húzhassam haza? Leginkább magánszemélytől venném. Adásvételit megírjuk az ok, de gondolom kell ideiglenes rendszámot intézni rá ott, meg esetleg biztosítást kötni? Itthon mi a menete a honosításnak?
5 de inkább 6 személyes lakót keresek egyébként olyan 2007 környéki gyártásút amin van mozgató, klíma és kerékpártartó is. Esetleg itthon ilyen eladóról tudtok ami hibátlan állapotú? Még ahogy nézegettem itthon nem túl nagy a választék. Hobby gyártmány érdekelne leginkább.
Ma megvolt a lakókocsim műszaki vizsgáztatása! Előzőleg kb két hete bejelentettem a tőlem két utcányira lévő szerviz - vizsgahelyre! ( az előző műszaki is ott volt...)
8:00-ra oda vittem, 10:30-kor telefonáltak.....kész mehetek érte! Minden rendben volt, nem akartak se szigetelés szilárdságit, se gáztömörségit csinálni! 18200 Ft volt!
Azt mondták, ha nekem kell csináltassak, Ők nem tudnak olyanról, hogy a műszaki vizsga része kellene, hogy legyen! ( régi szervíz, régóta műszakisztatnak is...!)
Üdv kedves fórumozók! Truma gondjaim adódtak.. Ultraheat s3002 elektromos oldallal és ultrastore B10 panellal, esetleg ha valaki értene hozzájuk vagy tud olyat aki igen, kérem üzenjen.(jó lenne Bács megye és környékéről) Ha van fellelhető kapcsolási rajz esetleg, az is közelebb vinne a megoldáshoz. Köszönöm!
...és persze szép kék színű a víz, ami már önmagában a higiénia érzetét kelti. Összességében még olcsóbb is, mint a gyári lötty, ami bele is feketedik, ha nem cseréled. Az ablakmosóval ilyen nem történik.
Sziasztok. Én tesco-s téli ablakmosó folyadékot töltök az öblítő tartályba. nyáron higítva, télen töményen. nem algásodik be, nem fagy be télen, és elnyomja a wc-szagát.
Nekem vegyszeres öblítésű van és idáig az öblítő likvidálta a kellemetlen szagokat. Ezekszerint tévesen, de eddig azt gondoltam a rózsaszin lötty hiánya lakókocsiban gondot jelent.
Ha valaki egy lakáshoz hasonlítja a lakókocsit, ilyen szempontból csalódni fog és két megoldás marad: nem használja a lakó budiját, vagy megy szállodába, vendégházba.
Ui: régen az illatosító /piros/ vegyszer sem oldotta meg ezt a problémát, csak kicsit javította.
Ès ez így mennyire higiènikus? Mert bàr a lakàsban is csak tiszta vìzzel öblítūnk, de a mennyisèg sokkal nagyobb. A lakókocsiban meg egy lègtèr minden, hiàba az ajtó az nem hermerikusan zàr. Nincsenek így kellemetlen szagok vagy a kismennyisègű öblítès miatt higiènès gondok? Vagy minden hasznàlat utàn kūlön fertőtlenítözni kell?
Ez rendben van de ettől függetlenül egy város parkolójában héderezni nem "vadkemping". Nem véletlenül idézik a vadkempinges cikkben az erdőtörvényt, külterületről szól a dolog.
Azon meg végképp nincs mit csodálkozni, hogy egy üdülőhelyen ami az idegenforgalmi adóból pénzel, nem nézik jó szemmel a "potyázókat". Az "emberség", "tolerancia" pedig kizáró ok a közterületeseknél...a "korrupció" persze nem, úgyhogy nem meglepő, ha a német lakókocsi egy hétig parkol "ideiglenesen" ott, ahonnan téged elzavartak.
Tudom, az emberek többsège magàból indul ki. Jelen esetben ezt a privilègiumot meghagyom neked.
Nem! Nem tudom miről beszèlsz, ha csak nem arról amit itt, most leírtàl. Egyèbkènt Hèviz az orszàgban egy kūlön törtènet. Olyan ez, mintha Siófokon az arany-parton akarnàl letalpalni
Biztos, hogy nem sikerūlne. De ez nem àlltalànosítható az országra.
Ne haragudj de ennek mi köze a vadkempingezéshez? Ezenkívül a helyi rendelet nem cáfolja azt, amit az olvtárs ír, inkább megerősíti. (Ha nem lenne egyébként szabad, nem kellene helyi rendeletet hozni a tiltásra)
Gondolom sátor, kipakolás, lakókocsi, letalpalás, asztal, székek, sütő, sátor, ecetera, ecetera. Ez tényleg olyan nagy kérdés.? Tapasztalat, hogy az nem vadkemp, ha valaki megáll valahol egy éjszakára vagy egy fél napra.
Vizsgán nem igazán számít, inkább a vontatásnál, mivel:
- 750 kg-ig könnyű potkocsi O1 járműkategória.
- 750kg felett nehéz pótkocsi O2 jármű kategóri.
B kategóriával vezethetők
A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett és gyártott gépjármű
Az előző pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg
Az első pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg
Mindenképpen kérdezz rájuk majd annó telefonon, mert én lakókocsit vittem, és kérdéses náluk a jármű magasság, hogy befér-e e fékpadnál az épületbe!
Igaz láttam ott már lakóautót....... egy öreg Himmert pl.!
Ez a pécsi Szélig szerviz esetében érdekes!
A Magyarszékinél nincs ilyen gond, ott a Klonfár Laciéknál nagy a műhely!
Lehet jövöre vonatkozóan még jobbat is fogok tudni, most esett le a tantusz, hogy az Én normál autó szerelőmnek is van lakókocsija, megtudom Ő hogy, és hol intézi!
Lehet, hogy Ő felkészíti, és el is viszi, Pécs fehérhegyen van egy nagy vizsgaállomás!
7-900.000 körül gondolkodom. Pár napos kényelmes horgásztúrákra kell csak. (én horgászom, az asszony nem... :-) ) Csak hogy 100.000-et spóroljak rajta, nem megyek külföldre érte. Akkor itthon nézegetek tovább.
Mi is egy 470-es 4-5 személyes lakót használunk ketten, ami így nagyon kényelmes tud lenni. Szerintem megéri nagyobbat venni még két főnek is.
"Érdemes külföldi okmányos,de olcsóbbat nézni"
Itthon, vagy kimenni érte?
Kintről:
Azárt ne legyenek illúzióid, mert ami jó azt kint sem adják oda gombokért. Ausztria drágább, mint az itthoni piac. Németország, Hollandia lehet jó célpont, de számold az üzemanyag költséget, útdíjat, ideiglenes rendszám. 120-150 000ft. Itthon a forgalomba helyezés 100-120 000ft. Egy 1500-2000€-os lakókocsiért nem érdemes kimenni. Arról nem is beszélve, hogy kimész érte és lehet, hogy nem egy romhalmaz.
Itthonról:
Néha vannak jó áron külföldi papíros lakók. Nem egy nagy macera a forgalomba helyezés, ha megvan hozzá minden papír.
- Megveszed adásvételivel, az a lényeg, hogy aki eladja annak is legyen a nevére szóló számla, vagy adásvételi a lakókocsiról, amivel külföldön megvette.
- Bejelented az NKH-nál forgalomba helyezésre, kötsz rá a vizsga előtt egy kötelezőt, csináltatsz gáztömörségi tanusítványt, érintésvédelmi tanusítványt.
- Elviszed a megadott időpontba az NKH-hoz megkapod a műszaki adatlapot, egyedi forgalomba helyezési engedélyt.
- Az összes papírral besétálsz az okmányirodára kiállítják a forgalmit.
Nem tudom, hogy most mi a helyzet, de két éve voltak szarakodások, mert volt, hogy egyes típusok nem voltak benne az okmányiroda rendszerében, így heteket kellet várni a forgalmi kiállítására. Én utoljára három éve intéztam a lakókocsimra ilyesmit, akkor egy délelőtt alatt megvolt az vizsga és az okmányiroda.
Ha itthon akarsz venni magyar papírost, olyasmit, ami a képeden van, akkor az nagy kihívás. Tele van a piac szétázott dohos tyúkollakkal. Itthon is igaz, hogy ami jó annak ára van, de sajnos az is, hogy itthon a szart is aranyárban akarják rádsózni. Természetesen itthon a hirdetésekben a legutolsó szétázott, dohos szar is beázásmentes, kifogástalan állapotú.
Nincs olcsón jó portéka! Itthon a tényleg jó állapotú 4-5 személyes, 30 éves lakók is 7-800 ft-ba kerülnek.
Most jött el az idő,hogy vegyek egy lakókocsit. Érdemes külföldi okmányos,de olcsóbbat nézni, vagy inkább amelyik már magyar rendszámmal rendelkezik, azokat nézzem.
Nagyon sok utánajárás a külföldi honosítása? Számít,hogy milyen,mekkora,stb.?
Egy kisebb 4 személyesre gondoltam, amit igazán csak ketten használnánk.
Kétszer voltam műszakiztatni a lakót nem kértek ilyen jellegü vizsgálatot. Kérdésemre, hogy kell- e az volt a válasz mi nem végzünk ilyet, csak műszakiztatunk. Ősszel megyek kiváncsi vagyok , hogy lesz.Amúgy a biztonságunk / és mások / biztonsága érdekében szerintem mindenki odafigyel ezekre a dolgokra.
De az utána következő műszakin? Mi köze ennek a biztonságos közlekedéshez?
Vizsgálják a féket, futóművet stb. Aztán hogy én hogyan tartom karban a belső berendezési tárgyakat, az már legyen az én problémám.
Nehezen tudok olyan lakókocsi ill. lakóautó tulajdonost, aki kockára teszi a családja életét egy - egy hibás villamos vagy gáz készülék üzemeltetésével. Vagy tévedek?
Kicsit visszakanyarodok az otthonomhoz: Kb. 16 éve van egy hidromasszázs kádunk. Akkoriban be lett építve egy FI relé az áramkörre. Azóta a kutya meg nem kérdezte tőlünk hogy felülvizsgálta-e valaki a rendszert.
Akkor ez most jó? Vagy ezt is le kéne műszakiztatni két évente?
A gáztűzhelyedet és a kazánodat vizsgáltatod két évente?
Kicsit kutakodtam a mentett cuccaim között és a következő leírást találtam. (Nem tudom ki írta, de megfontolandó)
Nem tudom aktuális-e még, de megköszönném ha valaki utánanézne és megosztaná velünk a szövegben említett rendeletet, amire hivatkozva fel lehetne homályosítani az illetékes vizsgabázist...
Biztos lesz akinek ez nem tetszik, de úgy őszintén: Ki csináltat otthon 2 évente gázbiztonsági és érintésvédelmi felülvizsgálatot?
Mennyivel másabb egy lakókocsi mint egy családi ház? Mi változhat rajt, ami indokolná a felülvizsgálatot a családi házhoz képest?
Íme a szöveg:
"Esetemben bejelentettem az egyik műszaki vizsgahelyen a lakóautómat a kétévente szokásos, szabvány műszakira. (Aki nem tudja, 2016 január 01.-től már számtalan helyen lehet műszakiztatni, nem csak a Közlekedés Felügyeletnél.) Szóval bejelentettem, és mindjárt fel is hívták a figyelmem, hogy lakóautónál kell érintésvédelmi és gáz tömítettségi vizsgálat. Én feltétel nélkül elhittem ezt és el is kezdtem keresni erre szakembereket.Kezdtem azokkal akiket a műszaki vizsga állomás ajánlott. Hát félelmetesen széles volt a paletta. Különösen "lehúzásban". Volt aki 10.000-et kért egy érintésvédelmi vizsgálatra, volt aki mérési pontokként 5.000-et. A lényeg, hogy 20 alatt egyik sem jött ki. Itt kezdtem "berágni" és elhatároztam, hogy utána járok a dolognak. Nem traktállak titeket a részeltekkel, de nem volt egyszerű a jogszabályi és a szokásjogi rendszerben eligazodni. A vége az lett, hogy állásfoglalást kértem a Közlekedési Felügyelettől.
A lényeg: 2016. január 01.-től nem kell lakóautóra érintésvédelmi és gáz tömítettségi vizsgálatot végeztetni műszaki vizsgához. A műszaki vizsga az autó műszaki állapotára terjed ki és ebbe nem tartoznak bele az elektromos és gáz rendszerek vizsgálata. A jogszabály ( KÖHÉM rendelet) egyértelműen meghatározza, hogy ezen vizsgálatokat csak olyan járműveken kell elvégeztetni amelyek ezen rendszerekkel üzemelnek menet közben. Tehát gáz tömítettségi vizsgálatot gázüzemű, érintésvédelmi vizsgálatot elektromos üzemű járműveknél. A lakóautóm dízel üzemű és igy egyik kategóriába sem esik bele. Menet közben nem üzemel elektromos ármaról (akkumulátoros meghajtással sem) és gázról sem, a meghajtása dízel üzem.
Ezen állásfoglalás tudatában felhívtam a műszaki állomást (ahova először bejelentkeztem) és elmondtam, hogy mit tudtam meg a Közlekedési Felügyelettől. Legnagyobb megdöbbenésemre azt a választ kaptam, hogy tudják ezt ők is, de azért kérték ezeket a vizsgálatokat, mert "így a biztos" másrészről meg "a vizsgálatot végzőknek is élni kell valamiből". Mondtam, hogy én ezt mind megértem, de azért nekem egy min. szinten legalább 30.000 plusz költséget jelentett volna. Válasz :" akinek lakóautóra telik manapság, az kibírja ezt a kis költséget". Ezt annyira "magyarosnak" találtam, hogy nem is kívántam ezzel a céggel tovább foglalkozni.
A "villám műszaki vizsga.hu" oldalon kerestem egy másik szakszervízt ahol műszakiztatnak is és lássatok csodát, a kötelező dokumentumokon kívül semmilyen plusz iratot, dokumentumot, vizsgálatot nem kértek és 16.000 Ft.-ért le is vizsgáztatták a lakót. (ez is olcsóbb lett január 01.-től)
Csak azért írtam le az esetet, hogy ahogy a szlogenben is van: "ne hagyjátok magatokat átverni, megkárosítani" még ha bírtatok is venni egy lakóautót és amúgy "elbírnátok a plusz költséget" :-))))."
A gáz még hagyján, de az érintésvédelem... Azért kell mert valami idióta, túlbuzgó kitalálta. Kéne érintésvédelmi jegyzőkönyv a sátorozók villanyrezsójára, hűtőjére is, ennyi erővel.
Amúgy Én azt sem látom világosan, hogy a műszaki vizsgához miért kell "gáztömörségi" és "érintésvédelmi" bizonyítvány! -------jó legyen egy ellenőrzési kötelezettség ---------!
De hogy ez miatt ne lehessen leműszakiztatni a lakót!
Ráadásul, hogy ezek a papírok kötelezően hozzá tartozzanak a gépjármű iratokhoz!
Ki az aki gázt használ menet közben, vagy 220-ra csatlakozva vontatja a lakót?......!!!!!!!!!!
Azt, hogy a kempinghelyek kérhetnék azt még csak megértem!
Mi ha letelepültünk akkor szerelem össze a kemping gázfőzőt az elősátorban, ki a fene ellenőrzi, hogy hogyan!
A FI relé meg minden lakó kötelező szereléke! ( sajnos a kempingekben nem mindenhol van...)
Ezt le sem kellett volna írnod ! Mert valami okos megtalálja ! Ki a rákot érdekel , elfogadták ? Elfogadták ! Tök hülyék hozzá ! Nem mellesleg a gázt sokan sohasem használjuk , nem főzni , de még a hűtő is csak kipróbálási folyamaton nyelt gázt ! De ez van , kötelező , és semmi más mint pénzlehúzás a lényege !
Na ez lenne a korrekt gázos vizsgálat. Így csinálják tőlünk nyugatabbra is. A többi továbbra is csak parasztvakítás és ablakon kidobott pénz, olyasmiért, ami legjobb esetben is csak hamis biztonságérzetet ad a tulajdonosnak.
Nem tudom miért kell ezt ennyire bonyolítani. Én a vizsgára szerkesztettem egy nyilatkozatot az elektromos átvizsgálásról, aztán a Google-ből kimásoltam az MSZ érintésvédelmi szabvány számokat, és egy villanyszerelő kisiparos haverom meg aláírta, lepecsételte. A gázt hasonéóan egy víz-gáz szerelő iparos. Két helyen is voltam vizsgáztatni, mindkettő szó nélkül elfogadta, pedig NKH kirendeltségek voltak. Ja , és mivel ismerősök, még pénzt sem kértek érte, kizárólag annyit kértek hogy fogalmazzam meg, nyomtassam ki, utálják a papírmunkát.......
Nekem a Qek Aeromban nincs is gáz mert kiszereltem ,az Autóklubban mégis kérték . Nem is vizsgáztatták le , hát elvittem máshová , ott első alkalommal (3 éve ) semmit nem kértek ,de tavaly már kellett az érintésvédelmi bizonyítvány. ( remélem jövőre nem kérik a gáztömörségit ,
Amúgy meg egy hatalmas vicc a "gázbiztonsági vizsgálat... Volt szerencsém bruttó tízezerért a megtiszteltetésben.
Gyakorlatilag összevadászták a gázzal működő készülékeket, és egy leltár készült. (Milyen tipusú a gázfőzőlap??? Gondolom, olyan, mint a hűtő (elektrolux) nem hiszem, hogy Géza bácsi szögelte össze a sufniban... stb) A legfőbb gond a palack után, a gázreduktornál keletkezett, nem igazán sikerült kitalálni a gyártóját. ÉS ENNYI.
Az, hogy működik- e, van- e gáz a palackban, az miért acél, és miért nem magyar, cső van- e a gázpalack és a hűtő között, - no ez a kutyát nem érdekelte.
Hát, megadhatom, de akkor ez egy költséges vizsga lenne. Ahogy Pipa is írta a "Váradi caraván" közelebb van!
Amúgy én is először Magyarszékre vittem,aztán a neten rákerestem, " lakókocsi műszaki vizsga Pécs", és kidobott egy egy tőlem két utcányira lévő autószervízt! Akár "mówerrel" is át tudnám vinni! Kb 300 méter!!!!!!
Minek a villanyszerelőnek érintésvédelmi vizsga -talán ráz , vagy feltöltődött?
Látom a lakódba a kujbisevi erőmű van beépítve ,mert gázkazán szerelőt kell keresni . Talán interballisztikus pályára akarsz kerülni a bódéddal ?
Különben is miért ad fals információt egy cc 150km -re lakó lakókocsis , lehet könyebb helyben megoldani a vizsgát. Fogadatlan prókátornak kutyaszőr ( "a"-val )a fizetése !
Kettős üzemű. Először nagy légszállítással felnyomja a cuccost aztán átvált rettenetesbe és beállítja a nyomást.
Én a digitális verziót vettem a német ebay-en, olyan száz euró körül. Ahogy nézem, most drágább. Egy 4.20-as gumicsónakhoz használom, azt taposós pumpával elég reménytelen vállalkozás előírt nyomásra felfújni, ezzel pár perc.
Én egy egyszerű pár ezer forintos kínai 220/12V-os kompresszort használok. Gumicsónakot (6 szeméklyes) felfújja 10 perc alatt. A másik megoldás ha esetleg van, a kocsi gyári kompresszora. Nekem van, mivel nincsen pótkerekem. Profi, nagy teljesítményű.
És ez arra is jó, hogy leengedd, teljesen laposra szívja.
Köszi, de nem segítettél. Van forgólapátosom, ami felfújja a matracot, de a sátrat meg sem mozdítja, mert nyomása nincs. A kis nudli dugattyúsom pedig ami a gk gumit felfújja, nos az 2 óra alatt nyom annyi mennyiséget ami egy virgácsot felfúj a sátoron, és van 3.
Én valami ilyesmire gondolok hátha valaki használ hasonlót?.
Nagyon nem mindegy, hogy dugattyús vagy forgólapátos kompresszor. Előbbi kis levegőmennyiséggel, de nagy végnyomást tud, a másik sok levegőt szállít, de kis nyomással. Ilyen célra mindenképpen az utóbbi való, nekem is van, de inkább egy jó (nagy átmérőjű, kétirányú) kézipumpát használok.
az "a-frame cabin" világ legegyszerübb/legnagyszerübb legpraktikusabb legyorsabban legolcsóbban felépithető, kiválóan hő és vizszigetelhető bármilyen méretben elkészithető házikója . Egyszóval otthonnak a llegjobb.. .
Eladó egy Eriba Nova 500 típusú lakókocsi, kéttengelyes, konyharésszel, külön kézmosóval, és ebédlő asztallal. Elősátor nincs meg hozzá, csak valami nyitott ponyva. Minden egyéb kellékkel együtt eladó 300 e Ft-os fix áron. Szállítása trélerrel oldható meg, kb tíz éve nem volt mozgatva. Megtekinthető tavasszal, jelenleg vidéken van egy nyaralónál. Tel: 06 (20) 360 2240
Eladó egy Eriba Nova 500 típusú lakókocsi, kéttengelyes, konyharésszel, külön kézmosóval, és ebédlő asztallal. Elősátor nincs meg hozzá, csak valami nyitott ponyva. Minden egyéb kellékkel együtt eladó 300 e Ft-os fix áron. Szállítása trélerrel oldható meg, kb tíz éve nem volt mozgatva. Megtekinthető tavasszal, jelenleg vidéken van egy nyaralónál. Tel: 06 (20) 360 2240
Keress rá a neten a :Jandó sátor. Gyárt elősátrat,kimondottan jó minőségben,olyan anyagból mint a teherautók ponyvája. Az meg igen tartós. Balatonfűzfőn van a cég
Az enyém is Obelinkes, az elősátor 3m x 5m-es, az előtető 2m x 4m-es! A minősége szerintem is megfelelő, nálam az elősátor 2016-ban Görögországban 3 hónapot,
Szia ! Én az Obelinken vettem 2018 . tavaszán. Hypercamp Onyx 240. Pont olyan mint az oldal hirdeti. Szerintem ettől azért van modernebb/ tetszetösebb/ kivitel is .De én meg vagyok elégedve vele.Acél csövekkel ami szép nikkelezett vagy krómozott.Azért irom , hogy van esetleg modernebb mert ennek azért van súlya. Lehet aluminium csövekkel is rendelni.Viharspanifer müanyag csatja be van építve, érdemes hozzá rendelni a hevedert is / a csat tipusa miatt /Volt, hogy magára hagytuk hetekre, semmi gond nem volt vele.
Sziasztok ! Lecserélném a lakóm elősátrát. Nézegettem az Obelinket, csak félek a minőségétől, az árak nem rosszak. Ill. ami jónak tűnik az már 1000 euró. Tavasztól nyárig használatban lenne, a Balcsiparton , nem mindegy mennyit bír. Esetleg van ötletetek hol tudnék venni tartós , jó minőségű elősátrat ? Van erre valami paraméter , hogy melyik mennyit bír? Azt már nem írom, hogy olcsó is legyen , mert olyan nincs...
Sziasztok! Építkezés idejére keresnék wc-s lakókocsit.Szerintetek melyik kategóriát érdemes megvennem amit 1 év múlva eladhatok értékvesztés nélkül? A, Papír nélküli rossz állapotú 150,000 Ft-ért B, Papír nélküli jó állapotú 250000 Ft-ért, C, Papíros rossz állapotú 500.000 Ft körül D, Papíros jó állapotú még drágábban? Egyébként külföldön van olyan hely, bontó a közelben ahonnan egy trélerrel grátisz lehet hozni egy dobozt?Köszi szépen! Üdv
Hétfőn minden kiderül, mert személyesen felkeresem a kempinget, és beszélek a szállásadóval!
Igazából azt nem értem, hogyha nem lehetek ott, akkor miért hagynám ott a lakót!
Én tudom hol tárolni.......tető alatt otthon az udvaromban!
Ha ez a 90 nap az összes ott tölthető időm, akkor majd kiszámolom, hogy 2-3 megszakítással ( hazalátogatás 1-2nap, majd vissza.... ) eltöltöm, és a végén hazaviszem a lakót!
Ne aggódj az új turisztikai törvény szerint tudni fogják, hogy hol vagy és azt is, hogy kivel. :D Egyébként nem tudom, hogy be kell-e jelenti a tartózkodási helyet (igeiglenes lakcím).
Van ennek valamilyen " lakhatósági bejelentési kötelezettségi oka....?
"Tartózkodási hely:
A tartózkodási hely az, amit a köznyelvben ideiglenes lakcímnek hívunk. A törvény szerint a tartózkodási hely annak a lakásnak a címe, ahol az állampolgár három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik úgy, hogy nem akarja végleg elhagyni az állandóra bejelentett címét."
Ez a közel 150 nap alatt mi csak 90 napot lehetünk ott !!!!!!!!!! " ? A lakókocsit 2019.04.19-én 15 órától lehet letelepíteni, és 2019.10.06-án 12 óráig kell elvinni
Szerintem nem. Én ebből úgy értelmezem, hogy a az árban a lakókocsi ott lehet közel fél évet, de az ár csak 90 nap ottartózkodásra jogosít. Feltételezem, hogy a 90 nap feletti napokra szállásdíjat kell fizetni.
De, ha a kérdéseidre pontos választ szeretnél kapni, akkor célszerűbb a kempinggel egyeztetni. :)
Idén nem tervezek külföldet ( Görögország_egész nyár...) ezért próbálok szezonbérletet foglalni!
Belefutottam egy ilyenbe:
"A szezonbérlet ára: XX0 000 HUF, mely 50%-át letelepítéskor kell fizetni, a másik 50%-ot pedig 2019.06.30-ig. Ez az ár 3 felnőtt, vagy 2 felnőtt és 2 gyerek részére, maximum 90napos itt tartózkodást jelent. "
" A lakókocsit 2019.04.19-én 15 órától lehet letelepíteni, és 2019.10.06-án 12 óráig kell elvinni. "
Ez a közel 150 nap alatt mi csak 90 napot lehetünk ott !!!!!!!!!! " ?
Van ennek valamilyen " lakhatósági bejelentési kötelezettségi oka....?
Az egyik barátomnak van 3 literes motorral, egy full-full Wildtrak Ranger-ja, állandóan a szervízben van, a legbosszantóbb apró hibától az automata váltó cseréig már minden volt nála. De volt már Toyotája is, ami szintén problémás volt állandóan. Nekem furgonok kellenek a tevékenységemhez, így ezzel oldom meg a vontatást is, idestova '98 óta, személykocsinkon nincs is horog.
Meg van még a lakóm. És Megelégedettséggel használom. Az első évben volt gondom a hűtővel, gariban javították, azóta semmi. Imádom.
Ami a kocsit illeti, mindig a cél szentesíti az eszközt. Mire kell? Terepre, munkára vagy csak csli-vili legyen? Az ős Toyoták nagyon jók. Ahogy a régi L200 is. Ezek az etalonok munkára és terepre. Ma már ez a kategória is felhigult. Dél Afrikai gyártás, gagyi minőség. A Fordot utálom, az ellenségemnek ajánlom. Bár terepen egész jó. De pl tönkrevágja hogy a kipörgésgátlót csak felezőnél lehet kikapcsolni. Ez baromság. És ezernyi ilyen van a mostaniakban.
Rendes Tőled, nem igen lesz az életben nekem ilyen, de azért érdekelne melyikre voksolnál! A Weinsberged meg van-e, ha igen elégedett vagy-e vele. Az enyém most lesz februárban első műszakis, nekem nem volt semmi gondom vele.
A reklám tetszett nekem is. Egy-két ismerősömnek van, nincsenek hasra esve tőle. Nekem sem jönne be, személykocsinak kemény, sokat fogyaszt, terepjárónak sem igazán jó, a vadász barátaim szerint, teherautónak nulla, semmi nem fér rá, divat és ÁFA miatt választják sokan. Vontatni viszont kiváló!
A Toyotat is, egy eves korara a felnikröl lepergett a festek. A kategoriaban a legjobb a VW Amarok, de azt is Del-Amerikaban gyartjak, de ott nincsenek minösegi gondok.
Tisztelt Topiktársak ! Szeretném kérdezni, hogy kinek volna esetleg az ablk belső oldalán a sötétítő rolóhoz használható rugúja, ami a henger belsejében van. Nelem a bejárati ajtóban sajnos elfradt ez a rugó, a dőtétítő dobja éppen egy arasznyi. Sajnos a párásodástól annyira rozsdád, hogy hiába rövidítem az eltört résszel, újra eltörik, . Tehát ha valakinek lenne használható rugója? Vagy kinél keressek?
Költözésben vagyok és "találtam" Falle, Fritz Berger és Frankana katalógusokat (kb. 20 db). 2009 és 2016 között váltakozva. Ha valakit érdekel, részben vagy egészben, akkor jelezze, mielőtt az enyészetté válna szívesen odaadom.
Szoa! Volt Qek Aero-m, öt évig húzkodtam, három különböző autóval. Soha nem volt rajta C-s gumi és ma sem vennék rá. Szerintem annyit nem javítana a stabilitáson. Előbb tennék rá stabilizátoros vonófejet, mint C-s gumikat.
A C-s gumi teherbírás okán valóban nem indokolt, kérdés, hogy menetstabilitásban hoz-e hasznot ( elvben igen). A két típus közötti árkülönbség jelentős, de nekem mindkettő beleférne a büdzsébe.
Ja és a guminál a 79T bőven jó, mert a 79 az 437 kg/gumi terhelhetőséget jelöl, a T pedig 190 km/h sebességindexet. A sebességindexbő lakóra bőven elég a Q (160km/h)
- Az eredeti gumiméret 5.20-13. ez még régi szabvány szerinti méret jelölés. Manapság, elsősorban a 155/80 R13-as (155R13 ugyan az) gumikat teszik fel, helyette esetleg a 155/70 R13-ast. A /70-esnek kb 1,5 cm-rel alacsonyabb a oldalfal magassága.
- A lengéscsillapító elvileg a Wartburg 353-as vagy 1.3-as hátsó lengéscsillapítója. kb 300 / 450 mm.
Mi a szükséges gumiméret a gyári 4Jx13 H 1J35-2 lemez felnire?
Az enyémen 155/80 R13 79T abroncsok vannak, de fogalmam sincs, hogy ez a gyári méret-e. A katalógusban nem találtam meg a ma használatos jelölések szerinti gumiabroncs méretet.
A másik kérdésem: lengéscsillapítót cserélt már valaki? Ott milyen méretű kellhet?
Köszönöm a tanácsot mielött nekiállok konzultálunk ! Gondolom , hogy nem egyszerű. Meg el is lehet szúrni. A Sikánál nem voltam még csak a neten láttam. De felkeresem az anyagok végett.
Én szigeteltem ilyen szalaggal a lakómat! A 25x3 mm-es szürkével! Hogy mikor volt már nem emlékszem pontosan, de valószínűleg a második Görög nyarunk előtt, 2016 tavaszán!
Én leszedtem a takaró léceket, lepucoltam őket, és a lakó oldalát is! Majd a szalagot a lécre raktam, és így csavaroztam vissza a lakóra!
Volt, ahol utána felülről még tubusost utána nyomtam!
Nem egyszerű a szigetelés, mert ha tubusozol, akkor mire a leszedett takaróléc helyének végéhez érsz, az eleje megfolyik......!
Így, hogy gyakorlatilag a leszedett lefektetett lécre teszed rá ezt a szalagot, ami egyenletes szélességet, vastagságot ad, egy segítővel egy mozdulattal ráborítod a helyére, nincs idelye megfolyni!
Maradt még szalagom, ha érdekel megmutatom........tudod hol találsz...! Üdv!
Szép napot mindenkinek ! Biztos volt már közületek aki lakót szigetelt.A környékünkön sajnos nem találok mestert.Így hát ha jobb idő lesz neki állok.Nem ázik még sehol, szag abszolút nincs, de egy kicsit repedezett a tömítés. / amúgy sem tetszik mert fekete. /A régi lakómon a tetőablakot cseréltem, nem volt semmi gond.Most egy kicsit parázok. Hogy miért ? A széleket kellene lebontanom ahol a tető és az oldal találkozik.Fórumtárs írta /sajnos nem találom /hogy érdemes Sika butil tömítő szalagot használni.Két kérdés milyen széleset: 25 mmx 3 mm / vagy 50 mm X 1 mm. Talán az egyik keskeny a másik vékony.És csak ezt használni vagy előtte kinyomni a réseket. Mert most csak tömítő anyag van szerintem. Vagy tutira mindkettőt, de módjával persze nem összebarmolva.Karosszéria- lakatos múltal is rendelkezem /ezért lenne jó sajátkezűleg /meg szeretek bütykölni.
Nem tapasztalatból mondom, mert nekem nem volt ilyen lakóm, de 20 mm-el szélesebb gumi /kifelé 10, befelé is 10 mm/ el kell, hogy férjen. Ha megnézed most a lakódat az eredetivel, látni fogod, főleg a váz felé, hogy plusz 10-nek van-e hely?
Váltóméretként ezt adja a méretszámláló, csak éppen a szélessége miatt kérdeztem. De, ha te tapasztalatból azt mondod, hogy elfér ez megnyugtat. Valószínűleg ilyet fogok venni a felújítás alatt levő Predomra!
Ha elfogadod tőlem, ugyan is négy éve nagy hezitálás és egy Hobby De Luxe után vettem egy Weinsberget, akkor azt kell mondanom, hogy bizonyos dolgok konkrétan vagy három felnyíló szekrényajtó lett lespórolva a Knaushoz képest /amit azóta megszoktunk/ a lényeges dolgok meg ugyanazok: WC, hűtő, gázfőző, Truma kályha, boyler, ablakok, tető ablakok stb. Egy gyárban készülnek, inkább az én párhuzamom a következő: Knaus=WV Passat, Weisberg=Skoda Oktávia. Én nem bántam meg.
Fene tudja, olyan ez mint az autóknál. Nézd meg őket, ha neked megéri a felárat, akkor vedd azt. A Knaus az nagyjából a Mercedes, a Weinsberg meg a Volkswagen.
Lakókocsi vásárlás előtt állunk és észrevettük,hogy a Knausok kb. 1 millióval drágábbak a Weinsbergeknél. Szerintetek ez az eltérés megnyilvánul valamiben? (Pl. anyaghasználat, igényesebb belső kialakítás, felszereltség stb.)
Pl a kapaszkodós verzió akkora erőkart ad, hogy csak jól meg kell rántani, és kifordul a kocsi oldalából a rögzítés. Ezek a lakók nem páncélszekrénynek készültek...
Nekem a Magnum Safe Door van, én szereltem fel. Egy nagyobb kalapáccsal simán leüthető ez is.
Köszi a válaszokat ! Igen, belülről is biztonságosan akarom bezárva tudni a lakórészt. Az ősszel egy társunk autóját éppen alvásuk közben kívánták kirabolni, csak a tulaj felébredt a zajra. Van mozgásérzékelő a kocsiban, az egyik éppen a bejárati ajtóra néz, a másik pedig a vezető fülke felé fordul. De az ördög meg nem alszik. Én is néztem a HEOSAFE árat, brutál drágák, sajnos.
Miért fontos a "belűlről is " működtetés? Ha benne vagytok meg tudjátok védeni........esetleg valamilyen nyitásérzékelős riasztó.......!...ami felébreszt....! kiegészíitve valmilyen altatógáz érzékelővel: http://varadicaravan.unas.hu/spl/113071/Zarak-biztonsagtechnika
Más téma:- gondolkodok, hogy a bejárati ajtóra kéne valami kiegészítő zár, amit belülről is tudnék müködtetni. Nézegetem a HEOSAFE gyártmányt, de nem visz rá a lélek hogy vásároljak. Estleg valami alternatív, és kicsit olcsóbb megoldás?
Ami meg az árvizet illeti, kétlem hogy ennek a kempinfnek az üzemeltetője nem áramtalanított volna azonnal.
Nem tette meg azonnal. El is szállt a hálózat. A fő problémát az okozta, hogy a kemping tele van telepített lakókocsikkal (mindegyikhez elősátor, sokhoz plusz pavilon) amelyeket hétvégén használnak a zömmel görög tulajok. Itt aztán elképesztő kavalkádja van az ide-oda húzott elosztóknak és a hűtők mennek éjjel nappal tehát nincs áramtalanítva semmi. Na, ezek a földön lévő elosztók kerültek hirtelen húsz-harminc centivel a vízszint alá. Állítólag még soha nem volt ilyen probléma, nem készültek fel rá.
A hegyekből olyan iszonyat mennyiségű víz jött le, hogy az út mellett egy hajótárolóban leemelte a több tonnás hajókat a trailerekről és ledobta a sárba.
Viszont még javában esett az eső amikor újra lett áram, melegvíz stb. és a lustának kikiáltott görögök példás gyorsasággal tüntették el az áradás nyomait.
Ha nem térsz észhez és sürgősen vissza a topik témájához, hanem folytatod továbbra is a durva személyeskedést, az IRL adatok kiadását meg a topik rombolását, akkor minden ilyen nikked rootolom.
Úgy tűnik bármely téma esetén elkezdődik valamiféle személyeskedés. Van aki nem csinál külső csatlakozást, lelke rajta. Valóban, így a járműbe beépített érintésvédelem nem fog leoldani, ha valami baj van. Ami meg az árvizet illeti, kétlem hogy ennek a kempinfnek az üzemeltetője nem áramtalanított volna azonnal. Én ezt tettem volna. Nem tudom hogy miféle rangot kölcsönöz valakinek ha sok éve lakózik? Attól még ne nézzük le egymást, ha mndjuk én vagy bárki más most kezdte ezt az életformát. Már lassan nem merek kérdezni, mert gumi csontnak tekintitek a kérdéseket.
Mondjuk én nem itt élem le az életem az indexen, mint akinek közel 8000 hsz. van a háta mögött, de azért azt pontosítsuk, hogy olyan adatokat nem illik kiadni, ami alapján bárkit be lehet azonosítani. Egy keresztnév nem az a kategória.
"Nekem vadonat új 13 "-os Anteras "C"-s gumijaim vannak 17.500 Ft/ darab áron .
Az 1000 kg-os lakódnál kerekenként min : (500 kg*1,25 = 625 kg )= 92-es súlyindex feletti gumikat kell keresned.
Megéri rááldozni a pénzt a jobb minőségűre és a nagyobb teherbírásúra .
Télen vagy hosszabb tárolásnál ajánlott felemelni a földről a kerekeket , hogy ne sérüljön állás közben .Védeni kell a környezeti károsodástól napfény , víz , sár , fagy stb.
Tisztelt lakokocsisok lassan itt az ido új gumikat vasarolnom véleményekre lenne szükségem van 1 knausz 395 lakóm kb:1000kg tavaly 2 defekt 7 éves barumT88 súly index volt rajta amit tudni kell inkább külföldre járok hosszabb utakra is milyen márka vagy nagyobb súly index ?????
Így van, valóban "direkt" nem akarom tőled megtudni, kit nevezel "István"-nak. És nem "István" személye miatt, hanem azért, mert egy ilyen kommunikációs felületen illetlenség (és amúgy MM sértő) harmadik személy irl adatait nyilvánosságra hozni.
Az egymás megismerése és a nickek használata teljesen független dolgok. Amíg nem találkoztunk személyesen stb. addig írhatsz Te bármilyen nevet-akár a valódit is-mert nem tudhatom, valóban az vagy-e, akinek kiadod magad. Ha már már irl is ismerjük egymást, megintcsak tökmindegy, milyen nevet használunk mert tudjuk, ki van mögötte.
Teljesen igazad van, bár néhol a kempinges áramelosztókban is láttam már FI relét-reléket!
.......és ez, amit írtál, hogy "Az általam és verolex által javasolt csatlakoztatási módnál nem megy át az áram a lakjó áramvédelmi rendszerén. Ezért ha a kempingnek nincs ilyen akkor meg B..szhat. "
Tudod, vagyunk itt páran, akik nem mostanában kezdtünk el lakózni és vagyunk egy páran, akik személyesen is ismerjük egymást, ezért szólítjuk egymást a "rendes" nevén. Azért sem fogok a kardomba dőlni, hogy téged nem érdekel a személyem - jogos, nem azért vagyunk itt !!!! Azt azért engedtessék már meg, kezdő lakós koromban, aminek lassan 30 éve, sem időztem ennyit ilyen f@szságokon, mint ez a áram csatlakozó téma! Én próbáltam ennek ellenére segíteni a magam módján - hiba volt!
Nem tudom, ki az az "István" de amíg nem mutatkozik be, nem is érdekel, nem ezért vagyunk itt.
Azon a lakón merőleges a betáp csati. Az enyémen "kifordítós" a csatlakozó. Valószínűleg nem is férnék hozzá a belinkelt dugóval de ha mégis, akkor már bőven kikerülne a tetőcske védelme alól.
Az általam és verolex által javasolt csatlakoztatási módnál nem megy át az áram a lakjó áramvédelmi rendszerén. Ezért ha a kempingnek nincs ilyen akkor meg B..szhat.
Én még nem, pedig az enyém is többnyire úgy van, mondjuk, ha valami extrém esős időszak jönne, akkor egy gyorskötőzővel odafogom a tengelyhez, oszt heló.
BOCSÁNAT, hogy a 64306 hsz-ben feltett valós kérdésre válaszoltam!
Azért eléggé megmozgattam az amúgy uborkaszezonban punnyadó topikot!
Ahhoz képest elég sokan reagáltatok!
Még egy kérdés: járt-e már valaki úgy közületek, hogy a szakadó esőben a lakó alatt átvezetett 220V-os elosztó a földre kerülve közvetlen életveszélyt okozott?
Mielőtt támadnátok......!!!!!! Tudom, elvileg minden lakójárműben van FI-relé! Az újakban biztos.......a sok 10 évesekben, meg ..........?
Szerintem megint hasonló témát toporgunk körbe, mint a "kerék nyomás" , "antenna" stb. Ezek annyira kézen fekvő dolgok, hogy nem kellene napokig itt "kis doktorikat" írni róluk, mint ahogy az is kézenfekvő, hogy, ha a lakó betápja nem az elősátor védettségét élvezi, akkor nem alkalmazom a "plusz hármas elosztót még beledugunk" változatot az eső miatt, hanem ahogy Kálci írta: egy három méteres szerelt elosztó, hármas, vagy több alzattal. Higgyétek el nem a levegőbe beszél, mert ő havonta lakózik annyi, mint egyesek öt év alatt!
Még annyit, hogy az elősátor alatt lévő dugaljba bedugom szépen a kishűtőt aztán megyek világgá. A lakó túloldalán lévő betáp csatihoz tehetnék egy efféle hármas elosztót amit linkeltetek de onnantól állandóan az eget kellene lesnem mivel szabad ég alatt van a történet.
Ne magadból indulj ki amikor "kókányolás"-nak minősíted más munkáját. Sok kiegészítő létezik amit utólag szerelhet be az ember, a vizes csatlakozótól a szervízajtóig.
Nálad a pont Kálci, én is így csinálnám, mert ez a legegyszerűbb! De van aki szeret barkácsolni, mérni, fúrni, vágni, szigetelni, tömíteni, vezetékelni stb. Ez ettől szép, de én inkább menni szeretek /nék/ minél többet!
Köszönöm a képekkel tűzdelt ismertetést, de a te Európai lakódnál a jobb oldalon van az ajtó/elősátor + a 220V csati, az Én Angol lakómnál az ajtó/ elősátor a bal oldalon van, a 220 V csatlakozás a jobb oldalon!
A bekötéssel nincs gondom, a végzettségem : Erősáramú Technikus!!!
Nálam fordítva van, ( Angol lakókocsi ), az elősátor oldalon csak a vízbetöltés van. A 220 V a lakó jobb oldalán az akkumulátor töltő fakkjában csatlakoztatható!
Ezért kellett 220V-os dugaljat szerelnem az elősátor felőli oldalra!
Nem, a CCE dugvillát feltolod a lakó oldalán erre a célra kiképzett dobozba, a hátuljába meg olyan 2+föld kütyüt dugsz, amilyent akarsz, itt pl. egy hármas elosztó van benne!
ez egy elosztó, úgy 5000.-ért, de innen ugyan úgy hoszabbítózni kell vagy a Lakó felé, vagy az elősátor felé!
Miért is? Ezen viszem be a 230-at, az elősátorban meg ott a külső fele egy szabvány aljzattal - fúrás, barkácsolás, beázás-veszély nélkül elértük a célt.
Nálam a hátsó ülőgarnitúra alatt lévő pakolós térnél van a belső része a konektornak, betettem egy 10x10x2 cm-es falapot, a közepén átvezettem kimenő kábelt, és ehhez rögzítettem hosszú átmenő csavarokkal a dugaljat!
Fémkeresőknek szokott olyan funkciója lenni, amivel fát is lehet keresni. Kérdés persze, hogy az eleve fa (furnér) belső fal alá hogyan lát be.
A másik lehetőség, hogy megnézed, milyen magasságban vannak más, hasonló külső csatlakozók, és aszerint megsaccolod, hogy kb. hol nincs merevítő. Nyilván a gyártó is olyan helyre teszi, ahol nincs útban egy. :-)
Én egy vízálló(nak mondott) 230V-os csatit szereltem be, hogy az elősátor alatt legyen vellany...
Még dolgozni kell az ügyön mert a konnektor felfogató csavarjainak kevés az alu borítás és a hungarocell, fellazulva pedig nem szigetel rendesen. Megcsinálom átmenő csavarosra ha lesz kedvem a küszöbön feküdni. Most nincs.
Amit Dokee írt az is jó lehet, de nálam például az a trend, hogy amikor letelepültünk, akkor a "konyha rész" az a lakó végénél van az elősátorban! és ott a kinyitott ajtó takarásában ( jobb oldali képen ) szereltem egy külső 220-os dugaljat ( fröccsenő víz ellen védett ), innen, ott látszanak a kábelek, tudom a konyharészt könnyen, sok-sok kusza kábel nélkül ellátni árammal!
Szerelt már valaki a lakó oldalába külső 230 V-os csatlakozót? Hogyan tudnám kideríteni, hogy az oldalfalban éppen nem egy főggőleges merevítést fogok elfúrni. Van valamiféle készülék amivel a fa merevítést detektálni lehet az oldalfalban? Szeretnék egy ilyen külső dugaljazatot, már únom az omnistor alatt a sok hoszabbítót. Már meg is vettem , gondoltam hogy bekötöm a koax kábelt és a 12V-os aljazatokat is, így több funkció megoldást nyerne. Azzal riogattak hogy a lakó be fog a dugaljnál ázni, meg külonben is, ez csak flancos felesleg. Ki hogy gondolja?
Nem gondoltam volna hogy egy szerintem egészen érthető műhold vevő-s kérdés ennyire felborzolja a fórum kedélyét. Én úgy látom, hogy a lakókocsi tulajdonosok valahogy szemben állnak a lakóautósokkal? Volt itt nekem is hasonlóan félreérthető kommentem, és szinte azonnal meg is kaptam a magamét érte. Pedig csak szerettem volna megtudni, hogy mivel lehet a szürkés csíkokat az oldalfalről és tetőről leszedni. Ha valaki veszi a fáradtságot és végig olvassa a hozzászólásokat, korábban egész ügyes kis közösség kezdett kialakulni. Őszintén sajnálom azt ami most itt történik. A személyeskedések helyett dumáljunk inkább a szeretett járművünk valós problémáiról. Köszönöm a türelmet !
Nem unjátok egymás ba......tását ? Néha megjelenek , hogy valami hasznos tanácsot kapjak esetleg adjak.És olvasom a kocsmai hozzászólásokat. Nem lehetne máshol megtenni ezt. A szakmaiságot nem így gondolom. Bocsánat de néha a hányinger kerülget. Elnézést a durva szólásomért , de aki nem ide való huzzon el.
Akkor én az elhunyt Iszugy kolléga örökébe lépek: egy harminchat éves lakóbusszal punnyadok legalább négy hetet egy helyben: eddig mikrobusszal (meg napelemekkel), ezután pedig vizesblokkmentesített, melegvízmentesített, és fűtésmentesített kétszemélyes lakóbusszal - napelemek és vadulás nélkül. :-))
Szóval mivel engem idézel válaszolok . Éltünk kollégánk fő profilja volt a vagyoni helyzet .Ha veszed a fáradtságot és beírod a nevét a keresőbe és kiválasztod a hozzászólást láthatod . És töröltetheted a kommentedet . Én veled eggyezően sosem hoztam szóba az anyagiakat sőt még a két hónapig egy helyben punnyadót sem biráltam . Pedig ritka az hogy mi két napnál többet lettünk volna egy helyen .
Nincs véleményem róla mert nekem nincsen . Ha vetettél volna egy pillantást a képre amit felraktam láttad volna hogy egy univerzális digi antennám van . Neked mi a véleményed a munkaakksirol és a napelemröl ? Ezt csak viccnek szántam . De lakóval kapcsolatban hajlandó vagyok konzultálni bármiről legfeljebb lesznek olyan dolgok amihez röffentésem sem lesz.
Azt hittem ez egy olyan topik, ahol kamperolásról lehet beszélgetni, le lehet írni a saját szokásunkat és mások szokásairól lehet kérdezni. Esetleg azokat a szokásokat meg lehessen vitatni, hogy miért van úgy. Vagy úti élményekről írni. Mert szerintem erről szól egy ilyen topik, aminek az a címe: lakókocsi, lakóbusz. Nem kizárólag arról, hogy milyen csuszpőájzal kentem be ezt a lukat meg azt a repedést az oldalán. Higgyétek el, nekünk is volt sokféle szerelési, karbantartási, műszaki gondunk a lakóinkkal. De ennek ellenére nem ezt tartom topik témának. (ha megengeditek) Na és itt kérlek benneteket, engedjétek meg ezt nekem.
De ezek szerint nem lehet.
Én ill Mi, a legnagyobb tiszteletben tartjuk mások szokásait. Töllük bárki letelepülhet akár egész nyárra. Ha úgy érzi jól magát. Ezzel szemben szeretném kérni, hogy a mi szokásainkat is tartsátok tiszteletben. Mert mi 2-3 napnál egy helyen nem szoktunk maradni. És ha ezt leírom, akkor ez ne borítsa ki a bilit, mert nem azért írom, hanem ez így működik nálunk. Na és nem gondolom azt, hogy csak ez a jó út, amit mi járunk. Azért járjuk az utat így mert így szeretjük. Kinek a pap kinek a papné. És nem azért kérdezek, hogy kiboruljon, hanem, mert kíváncsi vagyok mások szokásaira. Ész érvekre lennék kíváncsi. Ki az aki lát benne összefüggést, mi miért van így, meg úgy? Persze a kérdéseimre eddig senki soha nem felel, csak a bili borult. Szóval ezt nem értem. Erre szeretnék választ kapni valakitől. Ezek után továbbá azt sem értem miért kell ide keverni azt a másféle külön témát, hogy ki hány éves lakóval nyomja az ipart? 16 - 20 éves koromban sátorral is így működtem. Messze távol köze nincs itt anyagiaknak az én mondandómban, ill kérdésemben.Ha esetleg vissza olvastok, akkor ott világosan látható az, hogy lakók koráról H sz emben ilyenről szó nem esett. Soci Hsz-é ban sem. Akkor mi ez a paranoja? Engedtessék meg ilyen témát is írni és nem trollnak nevezni érte, és nem két létrafokkal magasabbnak nevezni.
Mi páran itt elmondtuk a véleményünket amire te így reagálsz .
Ha valaki a lakóval kapcsolatosan ír valamit arra is két létrafokkal magasabbrol válaszolsz ??? Úgy gondolom elmondtam a véleményemet ,ezennel kiszálok a mokábol .
Dehogyis, csak mindenki fontosnak érzi, hogy elmondja mekkora paraszt itt mindenki, pedig az a legfontosabb, hogy szeressük egymást és jól érezzük magunkat. :)
Sajnos sokszor elvesztette már az a topic azt, amire hivatott volt. Néhányan úgy gondolják, csak az a jó út, amin ők járnak és ebből nem is akarnak engedni, sokszor észérvek sokaságával szemben sem. Ilyenkor szabadulnak el az indulatok, kezd a hangnem is kívánni valókat hagyni maga után. Pedig az élet olyan rövid, ki tudja kinek jár az elején, vagy a vége felé az a bizonyos "B"-oldal a "lemezen", éppen ezért, a maradék "játékidőből" a legjobbat kellene kihozni mindenkinek! Lehet ezt olcsóbb, korosabb csigával, vagy kisebb költségvetésű utakkal, vagy éppen szerényebb felszereléssel is csinálni, lényeg az, hogy jól érezzük magunkat és tiszteljük, segítsük a többieket! Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy megengedhet magának többet, annak nem kellene lehurrogni azt, aki hátrányosabb pozícióban van! Ha ezeket a dolgokat szem előtt tartanánk, sokkal tartalmasabb lenne minden!
Vihar egy lavór vízben. Nem kell bocsánatot kérned. A te kérdésed sem rosszabb mint az hogy " melyik Wc ből könnyebb kiönteni a sz@rt " már bocsánat . Igen ez egy segítő közösség .Igaz van pár minusz jelet nyomkodó modihoz futkosó társunk . Nekem is és Pipa54 nek akit kitiltattak ,szegény közben elhunyt iszugy köllégának aki vagy 5 féle névvariációval volt itt mert a véleménye miatt a most sajnálkozók töröltették . Az ok hogy nem frissen vásárolt új,hanem huszon éves lakóján próbált valamit jobbítani. Sokan segítő szándékkal írnak , de bőven van itt sok semmit nem érő troll is
Ez az én magánvéleményem .
Lehet mínuszt nyomni , vagy panaszkodni hogy a csunya bácsi megbántott .
Elnézést kérek az összes topiclakótól, hogy ekkora vihart kavartam egy - nekem - ártatlannak tűnő kérdéssel. Azt hittem, hogy itt segítkész közösség van, de úgy tűnik, eléggé megosztott a csapat.
Külön kérek elnézést Socitól, aki egy átirányítással segíteni próbált, de ennek folyományaként törölte magát.
És igen, többhetes horvát kitelepülés ürügyén érdeklődtem volna, és valóban irreleváns, hogy a ház önmagától gurul, vagy húzom magam után - egyiket sem kapja fel a szél...
Semmi problémát nem okoz nekem ez a hozzászólás. Félre ne érts. Javaslatod is teljesen rendjén van, valóban ott lehet a témáról olvasni. Csak nem értem miért van ez így, miért tesznek különbséget lak autó és lak kocsi között. Bár tudom, tesznek. Magamból ítélve nincs semmi különbség. Semmilyen szokásom nem változott meg az iménti verziók egyikében sem. De még az ifi kori sátrazásban sem volt semmi másképpen. Legfeljebb nem volt annyi komfortom mint mostanság.
Letelepülés több 7 re a lakókocsival sem volt soha.
Aki képes sípoltatni a lavórját reggeltől késő délutánig, az a saját szórakozása. És ha ez szórakoztatja, akkor szerintem megteszi bármely verzióban. Ezt nem a kocsi milyensége dönti el. Hanem az egyén lavór attitűdje.
Egy dolgot írok alá: éspedig. Aki több ideig szeret egy helyben lakózni, annak jobb a lakókocsi, mert a szem autóval tud vernyákolni kavirnyálni. Na de az antenna az miért kötődne ehhez?
Ami leginkább számításba jöhet a Digi és UPC. Nekem pl. nagyon régen itthon műholdas Digi előfizetésem van, két beltérivel. Az egyik beltérit használom, ha a lakóban akarunk TV-t nézni, 90 cm-es tányérral. A Digi nem az Astra-ról sugároz, éppen ezért nehezebb megtalálni a műholdját. Abban igazad van, hogy pl. Görögországban már nem elérhető, de Dubrovnik még határ eset. Egyébként mi is egyre ritkábban használjuk a TV-t, többnyire a netről rádiót hallgatunk, mondjuk nem a Kossuth-ot.
A magyar határtól 10 km-re már nem jön be a földi magyar DVBT adás. Magyar nyelvű sat. adás meg csak egy van , ha jól tudom. Távolabb (dél, pl. Dubrovnik környéke) meg az Astra satelit is gyengül. Kis tükör, gyenge LNB kevés.
Szerintem, ha valaki külföldön is használja a lakóját és szeretne közben TV-t is nézni, akkor a földi antennákat forgathatja estétől reggelig, hogy mondjuk egy magyar RTL-t "megcsípjen"! Persze ha anyanyelvi szinten megy az adott ország nyelve, ezen hozzászólásom csak kötekedés!
Ezer ève lakózol. Te is tudod, műholdassal inkàbb lakóautósok foglalkoznak. Lakókocsikon elterjedtebb a földi antenna.
Itt a fórumon is az utóbbival kapcsolatos tèmàk voltak inkàbb. Nincs ebben semmi megkūlönböztetès, csupàn próbàltam a kollègànak olyan fórumot ajànlani ahol több hasonlót talàl. Eszembe sem jutott, hogy ez gondot jelent bàrkinek.
Sokáig kínlódtam a beállítással én is, főleg a Digi műholdját nehéz megtalálni. Most már pofon egyszerű, a rúdon a tányér billentését egyszer kell csak belőni, majd fixre meghúzni úgy, hogy a rúd tuti függőleges legyen. Azt pedig egy egyszerű szerkezettel tudom elérni:
Ezt a függőlegesbe állító libellát gyors kötözővel a rúdhoz rögzítettem. A rúdnak a három lábából kettő állítható, így lehet totál függőlegesbe állítani. Ekkor nincs más hátra, egy irányt és kijelölni a déli irányt, amihez elforgatom a a tányért jobbra vagy balra a kívánt műhold eléréséhez. A beltérit mindig a RTL-re állítom és egy kis /autós DVD lejátszó/ monitoron keresztül már látom is a képet. Ez öt, max tíz perc most már.
Nem feltétlenül rögzíteném fixen a busz tetejére, egy tízméteres koaxmadzaggal már kiér az árnyékból. Elvileg a holdak pozicióját programozni lehet - ha jól tévedek három holdat jegyez meg.
Gondoltam, megspórolom a tányérállítgatást, csak nem tudom, hogy a harminc centis tányérkája mennyire stabil jelet bír fogni. A beltéri egy másik történet... (Digi/UPC)
A lakókocsinkat szeretném szigetelni pl. tetőablak és a hosszú oldalakat, szellőzöket.Csináltam már ilyet ,de akkor kertesben laktam. Sajnos most itt nincs lehetőségem az utcában nem állnék neki.Azt tudom, hogy vannak szervizek akik ezzel foglalkoznak, de elég messze vannak, pécsett lakom.Esetleg Baranyában tudtok -e olyan szakit aki ezzel foglalkozik, vagy olyan garázst ahová beférek.
Konkrétan nem nekem, a barátomnak volt ilyen egy kintről behozott cuccban volt. A német műholdakat kiválóan kezelte mert legtöbb az Astrákról sugároz, ha van német nyelv tudás, akkor no problem, de a Thorr és Intelsat /Digi, UPC/ műholdakat már nem csipázta még itthon sem nagyon, nem még külföldön. De a legnagyobb baja az, hogy nyáron is állhatsz a tűző napon, ha TV-ni akarsz, mert fa alá árnyékban nem látja a műholdat. Nekem Digi van, öt perc és megvan a beállítás!