Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -2 2 246112

Most minek ennyire csúsztatni?

Mikor írtam volna bármikor is a skandináv tájról??? Idézd.

Kosztyonki a Don középső szakaszán van, elég messze (!) a Skandináv jégpajzstól.

"Szerintem, ha a felső "aktív" réteg nem fagyott, akkor az nem is permafroszt, csak afelett van!"

Írjál erről egy tanulmányt. Biztos érdekelni fogja a szakembereket.

"DE ha általános értelemben használjuk ezt a köztudatban is elfogadott fogalmat,

akkor ne variáljatok vele folyamatosan, úgy használva ahogy nektek éppen megfelel!"

Nincs variálás.

Mint bemutattam -- 3 napja --, éppen kijavítottalak, hogy a permafroszt nem fagyott jég (vizes víz), hanem talaj és annak szerves része a nyaranta megolvadó felső (aktív) réteg. 

Előzmény: protosfinx (246105)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246111

Te okoska, én is csak idéztem a wikiből! Vagy onnan is csak az a jó számodra, ami neked megfelel? 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246109)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246110

Látod, hogy mennyire fogalmatlan vagy s még kirakatba is teszed a tájékozatlanságod! 

- A Saale = Riss  interglaciárissal, de  az első a skandináv, a másik meg az alpesi interglaciáris neve (300.000-110.00 éve);

- a Weichsel  meg = a Würm-mel, ami a legutóbbi (de nem befejezősdött) glaciális neve! (110.000 - jelenleg). 

S ilyenekkel akarsz engem tromfolni, akinek a szakmája ez!  Phű...van egy egód, szó se róla...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246103)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -1 3 246109

3 napja a másik topikban.

TE:

"ott örökösen fagyot jég (permafrost) uralkodott, de amelyiken az ember akkor nem élhetet meg, az élővilág is alig;"

UvL:

"A permafrost nem azt jelenti, hogy "fagyot jég", hanem "olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van." Nyáron egy bizonyos mélységig felengedett, lehetett rajta fű, lásd tundra-sztyepp.

A térképen a Permafrostgrenze Budapest szélességi fokán (47°29′33″N) és felette -- "halálzónádban" -- vidáman (!) éltek ősemberek: többször említett Kosztyonki (51°23′), vagy jóval ismertebb Dolní Věstonice (48°53′)."

Semmit próbáltam újraértelmezni, bővítgetni stb.

Előzmény: protosfinx (246101)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2023.09.15 -1 2 246108

Egyszerűbb lett volna azt mondanod, hogy: a szemüveges...

Előzmény: bilfer (246102)
Avatar Creative Commons License 2023.09.15 -1 4 246107

https://arkeonews.net/a-new-study-says-genes-and-languages-arent-always-together/

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2122084119

Az esetek többségében a nyelvi rokonság és a genetikai hasonlóság azonos irányba mutat, az esetek kb ötödében (köztük a magyarnál) van ebben jelentős eltérés. De szerintem az archeogenetikai adatok elég jól megmutatják, hogy kb 1000 éve még bőven megvolt a genetikai kapcsolódása a magyaroknak a többi FU nép felé.

Előzmény: bilfer (246043)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246106

Hát pont az a baj, hogy nem értelmezel, csak szövegkörnyezetből emelsz ki részleteket, ami  éppen a kedvedre való! 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246104)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -5 2 246105

TE észlény, a skandináviai talaj kizárólag a Holocén eredménye, alatta pár méterre már a paleozóikumi-mezozoikumi sziklaalap van. A te logikáddal élve, akkor a svédországi talaj sziklás talaj, mert szikla van alatta? A badacsonyi vagy hawaii meg lávás, mert az van alatta? Szerintem, ha a felső "aktív" réteg nem fagyott, akkor az nem is permafroszt, csak afelett van! DE ha általános értelemben használjuk ezt a köztudatban is elfogadott fogalmat, akkor ne variáljatok vele folyamatosan, úgy használva ahogy nektek éppen megfelel!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246100)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -1 2 246104

"Ja, de akkor tessék változtassátok meg a permafroszt elfogadott deffinicióját!"

Kizárólag a kedvedért???

"Mivel az orrotok elé dugtam, elkezdted bővítgetni az értelmezését..."

Semmi nem lett bővítve, ez eredetileg is ilyen volt.

Nem értelmezek semmit. Idézek.

Előzmény: protosfinx (246101)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -1 3 246103

Korábban linkeltem:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/SaaleWeichsel_x.png

Itt Kosztyonki -- mamutvadász -- lelőhely ~300-350 km-re északra van a Permafrostgrenze (PM-határ) vonaltól.

Ez nem egy pontos határ, ~47. sz. fokon lett meghúzva, de nagyságrendileg pontos.

(Erre hoztam még 4-5 térképet a KM kapcsán.)

Szóval, 300 km-re ettől a vonaltól vidáman legelésztek a mamutok, egyéb nagytestű állatok, vadásztak rájuk az ősemberek, miközben szerinted ott már csonttá fagyott talaj van egész évben (!). Ezt hogy tudod megmagyarázni, ha szerinte a permafroszt kizárólag csak a jeges talaj?

(Lásd: "A permafroszt az ami keményé van fagyva, az aktív réteged meg már nem az...")

bilfer Creative Commons License 2023.09.15 -2 1 246102

Első sor, jobbról balra az első.

Előzmény: Eklatáns Béla (246095)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -5 1 246101

Ja, de akkor tessék változtassátok meg a permafroszt elfogadott deffinicióját! Mivel az orrotok elé dugtam, elkezdted bővítgetni az értelmezését, pont azzal próbálsz visszavágni, amit én már a vita kezdetén írtam! Keress utána, hiszen nagy mestere vagy  ennek, nemde?  Sunyi egy lépés, szó se róla!

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -1 2 246100

Tényleg ilyen nehézséget okoz egy egyszerű angol szöveg értelmezése?

"Permafrost is soilrock or sediment that is frozen for more than two consecutive years. In areas not covered by ice, it exists beneath a layer of soil, rock or sediment, which freezes and thaws annually and is called the "active layer". [...] Active layer thickness varies with the season, but is 0.3 to 4 meters thick (shallow along the Arctic coast; deep in southern Siberia and the Qinghai-Tibetan Plateau)." (Wiki)

"A permafroszt az ami keményé van fagyva, az aktív réteged meg már nem az, ergo nem is permafroszt!

Mesterien keverd a szezont a fazonnal, azt meg kell adni!"

Fuss neki a fenti szövegnek.

Szándékosan próbálod félreértelmezni. Attól, hogy 0,5-1 m-re a lábad alatt ott a permafroszt, attól még nem jégsivatag az a talaj, amin jársz pl. nyáron (télen persze újra megfagy az aktív réteg). Ez a jégkorszakban is így volt, most is így van, pl. Jakutföldön.

Neked az a kényszerképzeted, hogy csak a permafrosz, ami egész évben csonttá van fagyva.

Ez csak ott igaz, ahol a permafrosztot jégréteg fedi, máshol az aktív réteg a PM szerves része.

Ezt próbálod tagadni.

"В самых суровых условиях Арктической тундры и Арктических пустынь, где среднегодовые температуры многолетнемёрзлых грунтов составляют −10-12°, глубина протаивания составляет всего 10-20 см. У южной границы ММП глубина протаивания достигает 2-3 м."

Még a sarki tundrában is van aktív réteg, igaz csupán 10-20 cm.

Előzmény: protosfinx (246097)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246099

Ügyelj, hogy a hülyülés után, nehogy ebben az állapotban maradj!

Előzmény: Cypriánus (246098)
Cypriánus Creative Commons License 2023.09.15 -1 3 246098

"A permafroszt az ami keményé van fagyva, az aktív réteged meg már nem az, ergo nem is permafroszt! Mesterien keverd a szezont a fazonnal, azt meg kell adni! " 

Tény:  ha lefúrtak volna egy mély  alagutat az aktív , nem fagyott talajréteg alá , majd beköltöznek e mesterséges barlangokba, akkor ott az ősi ember  valóban nem tudott volna megélni.

Így már minden más, lelkileg összeomlottam,  és egyben dől a finnugor elmélet.

Előzmény: protosfinx (246097)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246097

Ha valami teljesen fagott két évig minimum, akkor milyen élet lehet rajta  azon kívül amit jeleztem? Te magad érted azt amit írogatsz, vagy csak reflexből hánysz vissza mindent mint  egy bulimiás? 

A permafroszt az ami keményé van fagyva, az aktív réteged meg már nem az, ergo nem is permafroszt! Mesterien keverd a szezont a fazonnal, azt meg kell adni!

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246091)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246096

Te csak tudhatod, hogy milyen a jó tanár....de nem látszik rajtad, hogy találkoztál már olyannal!  Ugyanis öntörvényű vagy, senkitől sem akarsz tanulni csak elorozni azt ami a kedvedre való, s mész a rögeszméid után! Részvétem...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246093)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2023.09.15 -1 0 246095

Melyik vagy a fotón...?

Előzmény: bilfer (246092)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 0 3 246094

"Amiért leírom, ez nyáron volt, 30 fokos melegben, de a talaj már 1 m mélyen fagyott volt."

Na ez az active layer, amiről már többször írtam.

Alatta meg fagyott talaj, aminek a vastagsága lehet 1 m-től akár 1500+ m-ig.

(Lásd előző link)

Előzmény: bilfer (246092)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 0 3 246093

"...a tanárnak meg az dolga egész életében..."

* Egy tanár tanuljon meg pontosan fogalmazni.

* Ha téved, akkor legyen képes beismerni a tévedését és nem a Tanár-vagyok-te-meg-csak póz mögé bújni.

* Legyen kellőképpen türelmes, ha meg nem tud az lenni, akkor inkább ne tanárkodjon.

(Arrogáns arcok a legritkább esetben lesznek jó tanárok.)

Előzmény: protosfinx (246088)
bilfer Creative Commons License 2023.09.15 0 2 246092

67-ben nemzetközi diák építőtáborban dolgoztunk, Tajsetben. Ez jár elég délen van.

Volt egy vasúti rendező-pályaudvar, ami évekig el volt, de jött egy nagyobb nyár, és elsüllyedt. Nekünk meg kellett emelni a terepszintet úgy 1,5-2 m-re.

Amiért leírom, ez nyáron volt, 30 fokos melegben, de a talaj már 1 m mélyen fagyott volt. A kút be volt deszkázva, a vizet kb 10 m mélyről, egy méter vastag lékből merítettük!

Előzmény: protosfinx (246086)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 0 3 246091

Cypriánus teljes joggal írta:

"...nem mi kevertük az alul fagyott talajt a "semmi sem él még rajta"  - jéggel."

A permafroszt definíciójában nincs benne a "nincs rajta élet sem!" önkényes betoldásod.

Sőt, a tetején ott a változó vastagságú aktív réteg:

"Permafrost is soilrock or sediment that is frozen for more than two consecutive years. In areas not covered by ice, it exists beneath a layer of soil, rock or sediment, which freezes and thaws annually and is called the "active layer". [...]  Active layer thickness varies with the season, but is 0.3 to 4 meters thick (shallow along the Arctic coast; deep in southern Siberia and the Qinghai-Tibetan Plateau)." 

https://web.archive.org/web/20141108152521/http://ipa.arcticportal.org/resources/what-is-permafrost

Előzmény: protosfinx (246086)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.15 -1 2 246090

Az ilyen arrogáns szövegekről kellene leszoknod.

Pont a hasonló nagyképű szövegelésért lettél kitiltva már sokszor.

Előzmény: protosfinx (246084)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 0 246089

Most van a vénasszonyok nyara, élvezd ki teljesen! Az olyan magát nagyratartó szagemberről amúgy mi a véleményed, akinek az életműve 34,  többnyire ismeretközlő cikkecske, s az utóbbi 10 évben  összesen kettő? 

Előzmény: Az Igazi Winnetou (246087)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246088

A tudás  (s nem a linkelgetés) nem arrogáncia, a tanárnak meg az dolga egész életében, hogy a tudását átadja másoknak. De ahhoz mindig kell fogadókészség is, ami nálatok hiánycikk! Ami meg az állítások megalapozottságát illeti, mivel nem más tollaival ékeskedem, hanem a saját véleményemet közlöm, közérthetően s nem tudálékosan, bele lehet kötni, szövegkörnyezetből részeket ki emelve, ahogy a szokásotok, vagy bután hitetlenkedni! 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (246080)
Az Igazi Winnetou Creative Commons License 2023.09.15 0 3 246087

Valaki beprotezsálhatná Káslernél.

Szerintem csak ő képes betölteni azt az űrt a Makiban, amit Horváth-Lugossy hagyott maga után a távozásával.

protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246086

Már sokszor leírtam, valójában  a permafroszt olyan talaj amely két évig teljesen fagyott s nincs rajta élet sem! Ami a térképen van az  már átértelmezett fagyott talaj, szinte teljesen olyan ahol nyáron a talaj felszíne felenged s rajta megél az élővilág (növények, állatok s így az ember is). Nyár meg ugyebár az egész földön van, felváltva északon meg délen! A valódi élettelen permafroszt már jóval ritkábban fordul elő. A pleisztocén hideg stadiálisaiban persze jóval elterjedtebb volt, pláne ahol a jégtakaró nyáron sem olvadt le róla, vagy csapadék hiányában a víz sem olvasztotta fel nyáron a talaj felső rétegét. Mi a nehéz ezen megérteni? 

Előzmény: Cypriánus (246083)
Cypriánus Creative Commons License 2023.09.15 0 4 246085

szerintem nem mi kevertük az alul fagyott talajt a "semmi sem él még rajta"  - jéggel.

De nem kötelező itt lenni.

Előzmény: protosfinx (246084)
protosfinx Creative Commons License 2023.09.15 -4 1 246084

Szórakozom közben ezzel az együgyű társasággal, akik akár a tűzokádó sárkány hét fejét  képeznék! Egyet levágsz, hét nő helyette! A butaság ugyanis örökéletű mondást demonstrálják! 

Előzmény: Cypriánus (246076)
Cypriánus Creative Commons License 2023.09.15 0 1 246083

Permafroszt,  nem a Pleisztocénban, hanem manapság: 

Előzmény: protosfinx (246075)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!