Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
A "Sámán tőr" az WoW ( Wolrld of Warcraft, ajánlott konzultálni az unokákkal:)) számgépes játékból van, ha ettől kiakadsz akkor mi a helyzet a "rendíthetetlen kobalt", "griffmadár erő", "talizmán kard", " királyi kihívás" "ékköves tőr" stb-stb-vel?
Hiába no, hol vannak már az olyan egyszerű klasszikusok mint "Duna", "Bazalt", "Marica":), más idő. más szokások, más játékok:)
Minden városban, ahová hadipari termelést, és oktatást telepítettek, vagy terveznek telepíteni (zalaegerszeg, Kaposvár, Kiskunfélegyháza, kecskemét), FIDESZ párti polgármester van hatalmon. Hát nem csodálatos? Gondolom majd erősen fogják magukat fényezni jövőre, kiemelve a hatalmas mennyiségű munkahely megteremtését, amit nekik köszönhet a pórnép.
Nem értem én ezt az egészet. Különleges dandár. A spec force a manőver erők, harci támogatók, harci kiszolgáló támogatók rendszerében a harci támogatók közé tartozik. Egy hadosztályon belül általában zászlóalj szintű szervezet. Az amiknál, ahol dandárok a manőver erők, ott lehet ezred is. Ezek szerint nem értem a dandárt. Ha van egy spec force cégünk, akkor minek létrtehozni még egy felderítő ezredet is ráadásul egy olyan laktanyában, ahol maga a lövészdandár is csak félig fér el. Az irányítást, vezetést sem értem. Külön spec force szemlélőséget hoztak létre a dandár és ezred béke vezetésére. Bevetéskor, háborúban a J2 alárendeltségében kellene lenniük, amit nálunk felderítő csoportfőnökségnek hívnak. Az meg nincs a MHP alárendeltségében, hanem a KNBSZ alárendeltségében leledzik. Gondoljátok, hogy egy magas titkosszolgálati főnök leereszkedik olyan mélyre, hogy az MHPK-val szóba álljon? Lesz egy multinacionális különleges műveleti parancsnokság. Akkor a két cég nem Sándor mesternek lesz alárendelve, hanem ennek sosem látott multinacionális különleges parancsnokságnak? Korom Ferencnek alá lesz rendelve az a multinacionális? Valamilyen NATO parancsnokságnak lesz alárendelve? Nem értem 3,5 nemzet különlegeseit miért kell összevonni egy parancsnokság alá. A különlegesek a saját nemzetük manőver erőinek harci támogatói, azokkal kell az együttműködést kialakítani, nem a különlegeseknek egymás között.
Nem értem én ezt az egészet innét, egy vidéki kút mélyéről.
Mond csak Tankiszt milyen jellemzést írtál te mint a szolgálati elöljárója kislőrincről, hogy alig pár év szolgálattal a háta mögött, egy síma katonai főiskolai végzettséggel, bele sem kóstolva a z. pkh. vagy z.pk. beosztásokba, felkerült a dd. parancsnokságra mint hadműveleti tervező tiszt? Érdekes, hogy onnan meg gyorsan elstartolt külföldi képzésre, de egy pár év múlva csak visszament hozzátok zászlóalj pk. helyettesnek.
Csak egy dolgot tudok leszögezni. A kisLőrincz már csapatgyakorlatra hozzánk járt. Később szakasz, századparancsnok volt nálam. Utána helyettesem lett a 11. hk.z-nél. Amikor Győrössytől kikönyörögtem egy Szarajevói missziót, Ő ment ki, mint kontingens parancsnok.
Az állomány 90%-a is a miénk volt. Nagyszerűen teljesített a csapat. Rá egy évre megint megkaptuk a missziót. Az is siker volt. Aki érti a harckocsizók lelkivilágát, az tudja mi a bajtársi szellem. Mikor 1987- ben század parancsnokként, század gyakorlaton azt mondja a zászlóalj parancsnokom (én hadnagy, Ő főhadnagy, egyébként 3 évvel végzett előttem, és mindezt magázó stílusban), hogy technikai normák. Az én gépemre rábökött, lánctag csere. A három sorkatonámmal, együtt csináltuk végig. Közben mindannyian anyáztunk. Ezért lehetett egy harckocsiban egy tiszt, és három sorkatona közel egymáshoz. Aki benne élt az tudja...
Sosem biztos, hogy szerencséd lett volna ismerettségekkel. Nekem lassan 30 éve lessz, hogy egy személyügyi beszégetésen egy tábornok azt igérte, hogy keres nekem helyet. Azóta sem szólt, gondolom azóta is keresgéli nekem a helyet. Ismerős név nekem ez a Holló, mintha az egyik személyügyi témájú papíromat valaha ő írta vona alá.
Soha nem tudhatjuk meg, hogy milett volna a kislőrincből, ha nem tornyosul mögötte a "karizmatikus" Lőrinc tábornok. Kíváncsi lennék arra a katonára, aki idősebb Lőrinc tábornok kimondott, vagy kimondatlan akaratát nem hajtotta végre maradéktalalnul.
Némiképp neheztelek apámra, mert utólag tudtam meg hogy középiskolában egy Holló nevű srác volt az osztálytársa, Lajcsi bácsi egy időben Cegléden szolgált, a Benkő gyerek meg az akadémián járt egy évfolyammal alatta.
Ha időben szól, lehet hogy maradok a seregben... :)
Persze én második generációs katonaként keveset értettem meg a Honvédség működéséből-talán az a lassan 60 év kevés volt eddig. Sajnos nem tud kimenni a divatból, hogy a gyerek hóna alá nyúlnak a felmenők. Lőrinc is utánna nyúlt a gyerekének, és tett egy visszautasíthatatlan kérést-ha akarom parancsnak hívom, amire a beosztottja jól felfogott érdekében rá kellett hogy bólintson. Tényleg nem azt kérte hogy kivételezzenek a fiával, és azt sem kérte, hogy úgy bánjanak vele mint a többiekkel, hanem azt kérte, hogy kapja ő a legszarabb-legnehezebb feladatokat. Figyelemre méltó szülő. Katonaszemmel nézve miért is kellett volna a szolgálati út kikerülésével közvetlenül neki jelezni, ha a szóbanforgó tiszttel gondok lettek volna-még ha az ő fiáról is volt szó? Ennek a tisztnek voltak közvetlen elöljárói, akiknek kötelesége lett volna lefolytatni az ilyenkor szokásos eljárást. Esetleg tábornok úr rettegett attól, hogy rossz fényt vet rá, ha a fia mint beosztott tiszt nem a követelményeknek megfelelően végzi a feladatát, ezért ő személyesen, lehetőleg írott nyom nélkül oldotta volna meg a problémát?
Láttam jó sok katonaszülőt, aki egyengette a gyereke útját a Honvédséggel kapcsolatosan, voltak katonaszemmel visszatetsző esetek.
Nekem kevés kivétellel pozitív tapasztalatom van a katona gyerekekkel kapcsolatban. Hajnalfia Hajnal szerintem jó parancsnok Debrecenben a felderítő ezrednél, Lőrincz gyerekkel szemben is ha gondom van, nem mindig abból származik, hogy az apja Kálmán volt. Fiam is volt sorkatona, soha nem vettem fel a telefont. Később, minden ellenkezésem ellenére, egyszer szerződéses is lett a sorozatvető osztálynál, tőlem függetlenül intézte a dolgait.
Nem voltam Lőrincz tábornok beosztottja így nem ismerem őt közelről. Viszont általános véleményem az róla, hogy talán a sereg utolsó olyan markáns és karizmatikus tábornoka volt akit katonai és parancsnoki erényei okán lehetett tisztelni. Azt sem rónám fel neki, hogy a fiának életcélt adott de nem csomagolta vattába. Nem hiszem, hogy ezzel bármilyen kárt okozott volna. Ráadásul az élet igazolta hiszen a gyerek sok kortársához hasonlóan nem kutyulódott el, viszont szép karriert futott be.
Lehet, hogy sokat láttál, de keveset értettél meg! Ritkán szólok bele, de szerintem Lőrincz úgy járt el ahogy manapság nem divat.
Nem kért kivételezést a fiának. Amit a pszichológiáról írtál hülyeség, ha egy gyerek elfogadja, hogy apja "árnyékában", neve miatt kivételezzenek vele. Az viszont nem csak pszichológiai, hanem erkölcsi dolog, apára és fiúra nézve is, ha ez elfogadott.
Vajon mi járhat a kislőrinc fejében amikor azt olvassa, hogy az apja miután bekényszerítette a Honvédségbe szolgálni egy sikertelen egyetemi felvételi után, még arra is utasította a főnökét, hogy szivassa meg őt. Az apjának talán pszichológia könyveket kellett volna olvasni, mielőtt ilyen állatságokat tett volna a fiával. Ki tudja milyen károkat okozott a fiánál. A "teher alatt nő a pálma" nem azt jelenti, mint amit az öreg Lörinc tett.
Különben tele volt, és van a cég ilyen korlátolt katonával, akik a gyerekeikre kényszerítik az elképzeléseiket a gyerekeik jövőjéről.
Semmiképp nem akarom összehasonlítani a két testületet. De a rendőrség állományi létszámát a napi feladatokhoz kell igazítani. Ők váratlan akciókban is helyt kell, hogy álljanak, még alacsony létszám mellett is. A napi feladatokról nem is beszélve, mint pl. a közlekedésbiztonsági feladatok ellátása.
Ez így azért túlzás. A 72-ek 1978-ban jöttek. Nyilván akkor sem volt jobb a helyzet, mint most. Vettek egy zászlóaljat (31db). Amikből csak a szakasz és századparancsnoki gépek voltak lézer távmérősek, a többi beo kocsi az optikai távmérős volt. Aztán rájöttek, hogy a tanintézeteknek is kellene gép oktatás céljára. Ezért Tatán a szervezet az századonként 7 gépből állt. Így jött ki a 7x3=21, plusz a zpk. gép aminek az alvázszáma a 80001-es volt. Még nekem is ez jutott a '90-es években. A Lőrincz fiú hozzám került fiatal hadnagyként a '90-es évek elején. A 3. szd. első szakasz parancsnokaként kezdett nálam. Egyébként egy jó képességű tiszt volt, nyomta az apja árnyéka, aki amikor lejött Tatára, azt mondta nekem: Minden szar munkát amit el kell végezni, azt a fiam kapja meg legelőször. Ha panaszkodna, rúgd seggbe. Ha hozzám jönne emiatt panaszra, én kétszer fogom seggbe rúgni. Aztán 2004-ben mikor megalakult az önálló 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj, akkor már a helyettesem volt. Most is azt mondom, hogy jó tiszt volt.
halkan megjegyzem, Izrael: Hk kiképzés asszem fél év, nulláról alapkiképzéssel
16 weeks of training, which were nearly identical to the training of male combat soldiers. "The course included fire, navigation, urban warfare training, tank commander exams and more," the army said.