Szia!
Úgy kezdődött , hogy útáltam a kertimunkát.
A nejem kapott egy cikket(2002 évvégén ) a Füvészkertből fordítani , és a kezembe nyomta hátha érdekel.
Hát érdekelt, a cikk fagytűrő citrusokról szólt.Nem telt el 3 hónap és az első garnítúra itt volt nálam, Hamburgból majd tavaszra ki is pusztult.
Majd a második és a harmadik, ami talán meg is marad.
Ezzel kezdődött. Azóta mindenhol a fagytűrő növényeket kajtatom kicsiny hazánkban, csak kicsi a kertem.
Kaki ( datolyaszilva:) négy fám van, két vagy három fejta.2 Bene Lacitól, 2 egy haveromtól Kurilla Feritől.Az egyik már termett, de karózásnál sikerült elengednem és eltörött a törzse, most nem fog teremni.Van amelyik a -15-20 fokot is bírja, de van ami 2x fagyott vissza,ez -5 10 fokot bír és gyerek még.
paw-paw ( indianai banán ) sose láttam csak képen a gyümölcsét kétféle magnemesem van, a wells kipusztult.-20-25 fokot bír ki.
Ziziphus jujuba ( kinai dat.)-20 fokot bír ki 2 db-ot termett az egyik 2 bokor van belőle.
Gránátalma : törpe és nagy (termő?) van belőlük a törpe már próbált teremni nem éredt be.
Fügefa: Tényleg fának nevelhető, kb.2-3 méter magas még nincs koronája 2 van belőle termett de nem éredt be még soha.
Nasi körte: nem tudom a becsületes nevét délről ( olaszból) származik bírja a fogyot, hogy hány fokot nem tudom.
USA 119 hybrid: fagytűrő narancs -10-12 fokot bír (Hamburgban ) takarással az 1 éves növény -19 fokot kibírt, takarás nélkül tövig visszafagyott de újrahajtott.
Thomasvil: mandarinpótló fagytűrő -8-10 fokot bír ki.
Curafora: mandarin-kumqut pótló ez is -8-10 fokot bír ki.
A citrusok a Füvészkertben teleltek át(most is ott vannak még)a többi növény kiültetve télen takarva ( széna és karton lap).
Most 1-2 évesek a növényeim, ami ki van ültetve az nől mint a bolondgomba, a citrusok is szabadföldben voltak csak télire szedtem fel őket.2-4 év előtt nem javasolják a kint teleltetést.
Azt hiszem ez most egy szuszra nagyon sok.
Üdv : Bferi