A fidzsoát -8c-nál vittem be fűtetlen helyre.Szakirodalom szerint id. fák -15-ig birják de nem merem kint hagyni. Nagyon jól lehet metszeni az erős visszavágás után is kihajt.
A Feijoát kint tartod? Ha igen, hogyan telel(t)? Gáborke, még tavaly hozott pár hosszú hajtást, azoknak csak a vége hajtott ki. Felére visszametszem vajon kihajt még? Csak pár levél maradna rajt.
Sziasztok!
A kivivel kapcsolatban lenne kérdésem:
Volt egy minikivim, az kifagyott.
A másik, össze van oltva a fiu, meg a lány, tavalyelőtt már virágzott, de semmi nem volt rajta, tavaly semmi sem történt. Az idén tele van virággal és vannak rajta gyűmölcskezdemények is, viszont tavaly nem vágtam meg és rengeteg hosszú új hajtása van.
Megvághatom én ezt most?
Dendron!
A olajfa néha hülyén nő.probáld meg felkötözni a hajtásait hogy felfele nőjjön.megvághatod ha már van hosszabb hajtása de egy idő után magától is elágazik a fa.
Raiff!
A tartása attól függ milyen a kiwid.Normál szőrős,vagy a kopasz mini fajta.öntermékenyt vettél?
üdv
Endru!
Az olajfát a Brico Store-ban vettem előző tavasszal.Az utolsó volt és már két éve ott állt,csak nem volt pénzem megvenni(kb 3000 volt).
A teleltetés?Fütetlen szobában,déli ablaknál. A téli hónapok alatt 2-4 C-on tartottam,kevés öntözéssel.
Könyv szerint 0-10 c között jól telel.nagy valószínűséggel dugványt vettem,azok 5-6 éves koruktól virágoznak(jó tartás mellett). A magnövények csak sokára 15-30 éves kortól teremnek csak.A Bene Laciéknál van virágzó olajfa
4000-5000 körül.Még láttam olajfát tavasszal a közelünkben lévő kis kertészetben egész vastagka törzse volt.de lehet hogy magnövény,nem tudom.3500 körül volt.ez a kertészet,a Római part fele van, a Nánási úton.
Megpróbálok majd az én fámból dugványozni(hátha).
üdv.
Aki kiwit tart és terem is légyszi irjon egy pár sort a tartásáról. Nekem van egy,félárnyékban de nem igazán szereti a helyét.Most virágzik a fidzsoám (feijoa selloviana), és a jujubám.A jujubát most olvastam ecsetelgetni kell hogy bőven teremjen,hát elég fárasztó lesz.Ja és most virágzik a szurinámi cseresznyém is de az ecsetelés ellenére sem hoz évek óta egy szem termést sem.Ez nem fagytűrő de nincs más topic déligyümölcsökről.
Nekem is van olajfám, sajna meleg, sötét helyen teleltettem, teljesen lekopaszodott. Már hajt néhány hete, de a hajtások nyílegyenesen lefelé nnek! Miért? Visszavághatom most? Ha igen, mennyire? Kösz
Endru!
Nekem is van olajfám,úgy nő mint a gomba.most tavasszal virágzott is, és kis termések vannak rajta. probáld meg átültetni nem sokkal nagyobb cserépbe. a földkeverék a következő legyen:normál virágföld(kb 60%)+Homok( 30 %)+a többi valamilyen mésztartalmú anyag pl zuzott mész(én speciel cementet tettem ebből egymaroknyi elég, és mivel magnézium tartalmú jobban is nő töle a fa)
én 30 cm-es fát vettem, átültetés után kb 70 cmre nött meg tavaly,sok nap kell neki.
egyenlőre ennyi.
üdv.
Azért mert -5 öt kibírnak, Olaszból származnak álltalában.De többet nem.Nekem van valamilyen ami a -20 at is átvészelte, a másik az évnte elfagy majd kihajt, most kb.4 éves és nem akar szerencsétlen megnőni.
Én tavaly ültetgettem néhány dolgot. Egy japánnaspolyát és egy datolyaszilva oltványt. Mondták, hogy az oltás helye kerüljön a föld alá, nos így ültettem el, de ennek ellenére a szél kicsavarta és az oltásnál kettétört a fa. Majdnem sírtam, dehát nem tudok mit tenni. Reménykedek, hogy még az alany a földből kihajt, legalább legyen valami ott.
A japánnaspolyát takartam (van róla pár kép lejjebb valahol a "loquat" topicban). Szépen telelt, egy pár régi levelét lehullatta, de már nőtt vagy 20 centit, szép nagy levelekkel. Horvátországból hoztam a magjait, most negyedik éves lesz és majdnem a derekamig ér.
Van még fügém, ami ellentétben a tavalyi évvel, idén szinte egyáltalán nem fagyott vissza és szépen nő, most fog termőre fordulni.
Van egy Olea europeám kb 1 éve. Ezalatt néhány hajtásán egy vagy 2 új levél fejlődött, többön egy sem. Ha ilyen lassan nő akkor mikor ülhetek az árnyékában. Jelenleg cserépben van a szabadban.
Szevasztok. Nekem van (volt)datolyaszilvám 3 féle is.D.lotus-aprószemű,minusz 15°C-nál már elfagy de tőről mindig újra kihajt.D.virginiana-nagyon lassan nől, már hét éves talán az idén már terem.Két éve a minusz 26C-ot kibirta.D.kaki-volt, drágán vettem és takarás ellenére elfagyott. Ha mindenkinek elfagy akkor miért irják hogy fagytűrő?
A datolya szilvát saját magoncra oltják nálunk álltalában.
A Gellért -hegyen állítólag van vad belőle, abból esetleg lehet termést szedni ( én nem kertestem)
Az ecsetelést elvégeztem, termés az egyiken nuku,volt.
Sziasztok!
Úgy örülök, hogy találtam olyanokat, akiket pomt az a téma érdekel ami engem is. A datolyasyilvám tavaly kifagyott és az hajtott ki amire oltották. idén pedig a vad alany tele van apró bimbókkal. Véletlenül nem tudjátok, hogy mire szokták ráoltani, mert nem tudom, hogy valójában most mim is van.
A jujubán akkor több termésed lesz, ha ecsettel naponta átporzod én is azt csináltam tavaly, csak későn jöttem rá. Előre is köszi a segítségeteket.
Ma voltam Bene Lacinál.van nála Olea Europea;
Japán naspolya;Babár; Hawai körte;GINKOBILOBA;PEPINO;Pasio gyümölcs , nasi körte ez pera nashi vagy japán körte,és még sok más,narancs , mandarin, citrom, datolyszilva ziziphus jujuba stb.stb.
Ma beoltottam a japán naspolyámat kíváncsi vagyok rá sikerül-e.
Bene Lacinál van még paw-paw ziziphus jujuba, nasi körte , gránát alma termő , Füvészkertben törpe termő gránátalma.
A citrusokat Hamburgból szereztem be, csak hunlapcímet tudok adni, Bernhard Voss-nak hívják az illetőt ,a közelben csak őt találtam aki szaporítja a fagytűrő citrusokat.Zombán a Rappai-nál voltam, de igazán jó fagytűrő növénye nincs , a datolya szilvát is lebotolta a fagy nála.
http://members.aol.com/agrumivoss/citrus.htm
Jelenleg póstán nem lehet voss-tól rendelni, majd talán május után.
Sajnos Voss-tól vásárol növények sem garantáltak minőségileg, sok növény betegen sápkórosan jött, de hát nem volt alkalmam kiválogatni, szívességből, hozzá nem értő hozta el.
Dendron:
Kiwim jenni meg nem tudom mi van még nem termett.
A banán tényleg nem érik be csak ha ládázod és beviszed valahova.
Nekem az a pláne ha a kertben tarthatom és nem dobozban.
Actinidia = kiwi. Fügém, gránátalmám nekem is wan, utóbbi nem termô. Más gyümölcsöm nincs. Esetleg a Yucca baccata termése lesz,ha lesz... Ja meg banánt akarok,de ha teremne is,nem érne be,és amúgy is ehetetlen.
Különlegesség gyűjtőknek ajánlom nézétek meg a Rappai honlapját (ha nem találjátok a cimét majd megkeresem) Öneki van idehaza a legnagyobb választéka, csak az a baj, hogy méreg drágán árusit. Ha valamit máshol megkapsz akkor ott a felébe kerül. A Kertészeti Egyetem kiállitásán (ápr 23-25) megtalálhatod, a főépület földszintjén a bejáttal szemben balra mindig megtalálni. Sajnos nem ad nekem jutalékot :-((
Ha a honlapján kiválasztasz valamit, és megirod vagy megtelefonálod neki akkor a kiállitásra elhozza.
Nekem is van egy pár növényem Kaki a Benétől, Gránátalma, Füge. Nagyon szeretném a gyüjteményemet növelni, de nem tudom hol lehet beszerezni a Te általad említett növényeket. Ha tudsz ilyen helyet légyszi írd meg.
Az "Actinidiám wan" nem ismerem, poncirusom és valamilyen hazai keresztezés is van nálam.
A ponciriust azért váltom fel hibridekkel, mert azok ehető gyümölcsöt teremnek, poncirusból van egy pár magoncom is kisírletezéshez, mert sajna kicsi a kertem és nem férek el sok érdekes növénnyel.
Az USA 119 a Thomasvil és a Curafora ehető gyümölcsöt terem, édes lédús , nincs poncirius ízhatás.
A paw-paw jól tűri a hazai klímát-27 fokig fagytűrő, csak sajna a wells gyökérhibásan került hozzám és nem éli túl a telet úgylátom.Ahonnan szereztem ,nincs már az összes oltvány és az anyanövény is elpusztult.
Amit tudok az az , hogy olaszból lehetne beszerezni ( wells-t nem biztos )de sajna most nem járok arra.
Üdv! Paw-paw = Asimina triloba, elwileg terméséért ültetik, nálunk is télálló. Citrusnak inkább a Poncirust ajánlanám, nemesített típusai egész jók,de az alapfaj is szép és ritka nálunk.Nekem csak Poncirusom és Actinidiám wan,bár az utóbbi egyre gyakoribb.