Tudok róla, jelentkeztem is másnap. Csak nem árt az ifjúságnak, ha valami prognózisa van a bejutás valószínűségéről. A metróüzemben egyébként értékelem, hogy gyorsan folyik az eljárás, bár operálni csak a jó lakhellyel és a családi állapottal lehet (szakmai múltja a fiataloknak nincs). A villamosvezetők 3 hónapig várnak összefont kézzel a tanfolyamra, mire az NKH közútra engedi azt a 20 jelöltet, amiből lehet, hogy nem lesz 20, mert a tanfolyamig visszamondhatják. A metrónál kicsit jobban tudnak optimalizálni, és 35 jelölt van, hogy ha az alkalmasságin kiesik valaki, maradjon 30. Visszamondási idő nincs, jóllehet nem is nagyon élnének vele 1 hónapon belül. Mellesleg szerintem a metrónál előnyösebbek a feltételek: villamosvezetőnek aligha felvettek valakit, akinek nem volt legalább B jogsija, holott csak előnyként volt megadva. Ennél persze csak az a rosszabb, hogy ha valakinek nem volt, és megtanult villamost vezetni, akkor már nem kell autóra forgalmi vizsgát tenni. Legalábbis tavaly még erről volt szó a tájékoztatón. Jobban belegondolva nem értem, hogy ha 900-1000 villamosvezetőnek 20 fő utánpótlásra van szüksége félévente, akkor mi történik 30 emberrel azon az összvissz 2 vonalon... sejtésem szerint elvéreznek a tanfolyamon, mindenesetre minél több ember kapja meg az indulás lehetőségét, annál jobb.
Tavaly vagy tavalyelőtt volt a nemsztrájk a buszosoknál, mikor szigorúan vettek minden szabályt és nem hozták ki a garázsból azt a buszt, amit a szabály szerint nem lehet. Szinte teljesen leállt a buszközlekedés. Még a BKV odaküldött szuperkontroll csoport is 5 vagy 6 olyan buszt talált, amire rá mertek bólintani, hogy az kimehet vállalva a felelősséget. Jó az igaz, hogy itt azért az is benne volt, hogy pl. hibás utastéri világításnál vagy a műszerfalon egy kiégett lámpánál vagy mondjuk rossz Fok-Gyem miatt sem jöhet ki busz, sok olyan hiba van, ami a közlekedés biztonságát még nem veszélyezteti. De a buszok így is nagyon rossz állapotban vannak, simán legalább a buszpark fele vagy kétharmada a garázsban maradna.
Én úgy gondolom, hogy egy váztöréses balesetnek pont annyi esélye van,
Egy váztörésből akkor lesz baleset, ha a váz összes eleme vagy nagyobb része egyszerre adja meg magát. Na ennek az esélye elég kicsi, egy-egy elem törése pedig nem feltétlenül jelent mindjárt katasztrófát.
Én jobban aggódnék a forgóvázak miatt, abból hamarabb lehet gond.
Azért ha az NKH úgy poénból egyszer valóban az előírásoknak megfelelően vizsgálná át a járműveket, a budepesti tömegközlekedési állomány vélhetően 60%-a maradna a garázsokban, kocsiszínekben.
Tényleg úgy tűnhet, hogy vészmadárkodom, pedig nem :) Én egyáltalán nem félek metrózni.
De! Hiába csináltak a szovjetek anno mindent kétszer vastagabban, a pocsék korrózióvédelem miatt az sokat nem számít. Főleg, hogy az öntömeg is csak nőttön nőtt... Én úgy gondolom, hogy egy váztöréses balesetnek pont annyi esélye van, mint a rádiós tűzesetnek. Ettől még nem vontam volna ki semmit, amíg nincs megoldva az utánpótlás. Felelősséget azért már csak sok pénzért vállaltam volna egy ilyen döntésért :)
Azért valószínűnek tartom, hogy egy metrószerelvény vázát még jobban túlméretezik, ráadásul azért orosz testvéreinkre igen jellemző volt akkoriban, hogy nem spórolták ki az anyagot belőlük. :)
Súlyos balesetet előzött meg egy metrós dolgozó, a hírt a Budapesti Metróért Egyesület közölte szerkesztőségünkkel.
Kőbánya-Kispest végállomásról indult volna az a metrószerelvény november 25-én kora délután, amelynek egyik szerkezeti eleme – még ismeretlen okból – eltört. A lelógó alkatrészre az egyik, szolgálatban levő dolgozó figyelt fel, a vonat visszaállt az állomásra, az utasokat leszállították. A törött szerkezeti elem valószínűleg súlyos, siklásos balesetet okozott volna.
Pedig tök egyértelmű a válasz! Így mi tartjuk hülyének a Tarlóst, nem? De hányan vagyunk "mi"? Annyian, akiket kicsit is jobban érdekel a metró, nem csak az jut eszünkbe, hogy "ja, azon szoktam reggel nyomorogni". Mi beszélünk Barbikról, senki más. Szóval százalékosan hányan tartjuk hülyének pl. Tarlóst? Elég kevesen. Viszont volt egy tűzeset. Maradjunk annyiban, hogy ott tényleg piszok nagy mázli volt, hogy az utasok egy pillanatig sem voltak veszélyben (ugye pont előtte szállt el az ajtójelzés, ez azért óriási mák). Erre bejelenteni, hogy kivonjuk a 40+-os vonatokat, mert amúgy nem csak leéghet, el is törhet, szerintetek jó ötlet?! A közvélemény "hála Istennek" csak a füstölésekről értesül, így, "hála Istennek" csak ezzel kapcsolatban van megvezetve! Ugyanis a többség tűzesetekről és égésekről beszél, mert minden hülye füstölés azt az érzést erősíti, hogy nem csak egyszer volt láng. Épp elég ez a metróüzemnek, hiányzik a francnak még az az információ is, hogy "ja, ha esetleg nem égsz meg utazásod során, azért ne csodálkozz, ha lelátsz a sínekre útközben".