Ezt mind értem, de agyarka megállapítása az volt a 30-40% önfelhasználás alapján hogy ezek szerint nem sokan használják fűtésre. Ez nem világos nekem, hogy fűtéssel hogyan lehet ezt növelni. Hiszen ha az éves össz fogyasztás kiváltására méretezem a HMKE-t, és a fűtést is beleveszem akkor romlik az önfelhasználási arány. Mivel megnövelem az erőmű méretét annak érdekében hogy télen többet használhassak, amit elfűtök. Viszont télen keveset termel, nyáron meg baromi sokat, amivel nem tudok mit kezdeni, azaz betáplálom.
A medencefűtés, HMV más, azt most ne keverjük ide.
Nálad eleve magas az állandó felhasználás + a vízmelegítés ideje egybe esik a magasabb termelési évszakokkal lévén medencefűtés. A mostani napi termelésed összemérhető az állandó fogyasztásoddal. Amint elkezded használni fűtésre az áramot, csökkenni fog az azonnali felhasználás aránya.
Azt olvastam (Facebook), hogy ha a panelt keresztben takarja valami akkor nem termel (lecsúszott hó az alján), ha viszont a panel fektetve van telepítve és az "oldalához" csúszik akkor nem maxon, de termel.
Eddig azt hittem, hogy a rendszer mindenképp a hálózatra termel és a fogyasztás független.
Első sorban elektromos kemencék áramigényének fedezésére telepíttetem a rendszert. Bizonyos esetekben ez néhány órás intenzív fogyasztást jelent. Van valamilyen előnye a termelt áram "önfelhasználásának"?
A saját felhasználást nem igazán lehet növelni fűtéssel, mivel lószart se termel azon hónapokban amikor fűteni kell. Nyáron, napközben amikor termel, nem kell fűteni és jellemzően nincsenek is otthon az emberek. A 40% önfelhasználás is nagyon álomhatár éves szinten, komoly fegyelmet igényel.
Egy kis info a (ferde) tetőre telepítésről: reggel mikor eljöttem otthonról, szállingózott a hó, és be voltak havazva a napemelek a tetőn. Most meg 2,6kW teljesítménnyel "dolgoznak" - takarítás nélkül.
Fronius 6kWp-s inverterről van szó, ahogy erbe írta, messze nincs túlnapelemezve - inkább azt volt a szempont, hogy lehessen bővíteni (inverter kapacitást telepítéskor megfizetni sokkal olcsóbb mint később cserélni). Az új napelemek valószínű a második stringen lesznek, több okból is. Az egyik, hogy igen valószínű, nem olyan típusokat teszek fel, mint amelyek felkerültek eredetileg - ez már kizárja hogy egy stringen legyenek. Másik, hogy az eredeti telepítést egyelőre inkább nem bontanám meg garanciális szempontok miatt.