Keresés

Részletes keresés

PBGI Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83906

Zöld Széchenyi-tervet akar a Fidesz

 

 

 

Zöld Széchenyi-tervet, zöld beruházásokat finanszírozó hitelintézetet és az egyoldalú energiafüggőség csökkentését javasolták a Fidesz környezetvédelmi stratégiáját bemutató konferencián.

Nagy Andor, a környezetvédelmi bizottság fideszes alelnöke egy 500 milliárd forintos alapra, egyfajta Zöld Széchenyi-tervre tett javaslatot, amelyben uniós források és a szén-dioxid-kibocsátásból származó bevételek szerepelnének.

A politikus szerint egy "zöld hitelintézetet" is létre lehetne hozni, amely környezetvédelmi beruházásokat finanszírozna. Nagy Andor arról is beszélt, hogy tarthatatlan a kormány által elfogadott energiastratégia, amely azon alapul, hogy mindig jóban leszünk az oroszokkal. Szerinte csökkenteni kell az egyoldalú energiafüggőséget, és ez nem oroszellenesség.

 

Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere azt mondta, hogy Magyarországnak az Európai Uniónál ambíciózusabb célt kell kitűzni, és 2020-ig a megújuló energiaforrások arányát 20 százalék helyett 25 százalékra kell emelni. Szintén 25 százalék lenne a szénhidrogén, leginkább a kőolaj aránya, 50 százalék pedig az atom- és szénenergia aránya.

A volt tárcavezető kiemelte, hogy az energiapolitika és gazdaságfejlesztés szoros kapcsolatban állnak. A gazdaságfejlesztésnek négy célját nevezte meg: a növekedést, a foglalkoztatás növelését, az életminőség emelését és a demográfia fordulatot. Matolcsy György szerint komolyan gondolják, és meg is fogják valósítani, hogy 10 év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság energiaigénye kétszerese az európai átlagnak, és magas az energiafüggőségünk, főként a földgáztól való függés. Szerinte az energiapolitikának hat célt kell szolgálnia: csökkenteni az energiaigényt, erősíteni az energiafüggetlenséget, mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást, decentralizálni az energiapolitikát, növelni a jövőt szolgáló energiaforrások arányát és szolgálni a gazdasági egyensúlyt.

Matolcsy György szerint az atomenergiára számítani kell, de a megújuló energiával mindig össze kell vetni a hatékonyságát.

 

 

zoom.hu

 

 

(kiemelések tőlem - PBGI)

Fulika Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83904
"háborítatlan csend és nyugalom, jó levegő, gyönyörű panoráma, naplemente :). Ezek az igazi értékek, sok ember - különösen a nagyvárosokban - már azt sem tudja, hogy léteznek. Részvétem)"
Egyetértek! Nekem is életreszóló élmény volt, amikor csolnokon a mókushegy mellett lejtőzve sikerült a levegőből végignéznem a naplementét. Tény, ezek az igazi, maradandó értékek.
Előzmény: Pikó Lajos (83897)
Fulika Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83903
Azért érdemes észrevenni, hogy az EV1-et is amerikában fejlesztették ki, és használták üzemszerűen annó évekig. Szóval nem hinném, hogy le kell írni őket környezetvédelem terén, én úgy látom sokkal rugalmasabbak tudnak lenni, mint az európai emberek.
Előzmény: Pikó Lajos (83894)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83901

a létező legnagyobb átb.szások egyike, hogy sokan azért vesznek autót, hogy bejárhassanak dolgozni, majd a kapott pénzből megint autót vesznek, hogy tovább dolgozhassanak a következő autóért. Amivel egyébként sehová máshová nem mennek, csak dolgozni. (és áll a parkolóban nyolc-tíz órát az autó) És útközben is csak az előttük lévő féklámpájára merednek, közben nyomják a gázt ezerrel. A világ meg elsuhan mellettük, pontosabban, ők suhannak el az élet mellett. :(

Pedig az autó egykor a szabadság szimbóluma volt, nem a rabságé.

 

Szomorú sors

Előzmény: Törölt nick (83900)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83898
igen, számolni kellene. De a politikus csak blöfföl, az "újságíró" meg a blöff egyik szálába belekapaszkodva, azt általában elferdítve, nyomja a hülyeséget. A valóság pedig egészen más. Ahhoz ki kell(ene) mozdulni az irodából, ki kell menni a "terepre".
Előzmény: Gavriel (83896)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83897

Tegnap is voltam fent a "hegyen", csak terepjáróval lehet felmenni (nagy eső után még azzal sem). Leálltam egy bokor mellé, olvasgattam, majd csavarogtam egy nagyot a környéken. Ki kell használnom az időt, mert a geddonista államszocialista-kapitalista világban ez a tevékenység is a hihetetlen luxus kategóriájába fog tartozni. (nagy, erős autó, viszonylag "embermentes" nagy szabad terület - őzet is láttam :), háborítatlan csend és nyugalom, jó levegő, gyönyörű panoráma, naplemente :). Ezek az igazi értékek, sok ember - különösen a nagyvárosokban - már azt sem tudja, hogy léteznek. Részvétem)

 

Régi, felújításra szoruló Chevrolet Impalát tud valaki eladót? :) (a hetvenes években állt egy ilyen feketében a Köztársaság téren, mindig meghintáztattuk a hátulját). Nem baj, ha sokat fogyaszt :)))

Előzmény: Pikó Lajos (83894)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83894

a terepjáróknak és furgonoknak pedig maximum 10 litert határoznak meg.

 

Az a baj a politikusok túlnyomó többségével az egész világon, hogy nem jártak matek, meg fizikaórára. (Amerikában biztos nem, ott az "elit" jogot tanul, mert akkor lehet belőlül szenátor, esetleg elnök)

 

Egy nagy, erős autó mozgatásához, különösen terepen, valamint különösen teherrel, energia kell. Ezt az energiát bele kell rakni a rendszerbe, a mai, valójában százéves technológiájú belsőégésű motoroknál ez annyi, amennyi. Hiába van a normakönyvben 8l a HiLuxra - 8,5, 9 alá nem tudok menni. Pedig rendben van az autó, "könnyű" lábam van, féket szinte nem is használok, minden helyzetben gurítom az autót, gyorsítani szintén óvatosan szoktam (a mögöttem jövők nagy örömére :)) és nem megyek 100-110-nél soha gyorsabban. Egyszer jött ki 7,5 l-es átlagfogyasztás, autópályán sokszáz km után, de folyton rámvillogtak a kamionok :). Szóval ez is csak olyan politikusszöveg, népiesebben faszság.

 

(azzal én sem értek egyet, mikor valaki hummerral ácsorog a belvárosi dugóban, de ez valószínűleg még a nagy júeszéjben is csak a népesség, ergo a teljes üzemanyagfelhasználás töredékét  teszi ki. Azért jó lesz, mikor a santa fé-i seriff valami hatliteres fogyasztású dodzsemmel fogja bejárni a félmagyarországnyi körzetét.)

 

Persze lehet a városi népeknek könnyű, egyszemélyes izéket gyártani, ami az egyik irodából átviszi őket a másikba, hazafelé meg befér akár egy kiló kenyér is a "csomagtartóba". Amik fajlagosan jóval többet zabálnak, mint egy rendes autó. (lásd Smart). Ráadásul pont amerikában igen sokat autóznak a népek, hogy dolgozni tudjanak. Akkor már inkább a vasút, de azt meg lebontották...

Előzmény: Gavriel (83892)
hubab Creative Commons License 2009.03.28 0 0 83888

Félő, hogy a szemléletünkön változtatással már elkéstünk, az erőforrások várható csökkenése már a jelenlegi népesség fenntartását sem teszi lehetővé. a népesség békés úton történő redukálására pedig már elvileg sincs idő az erőforások várható csökkenéséig, hiszen ahhoz emberöltők jelenttenék a léptéket.

És igazából ennek a szemléletváltásnak sem lehet felfedezni a jeleit, mindenki csak beszél róla, de nem látszik valami világos program.

Az evolúció jól elrendezte ezt az élővilágban, az egyedek napi szinten megküzdenek az erőforrásokért, és a felesleg folyamatosan kiszelektálódik, anélkül, hogy az egész populációt nagyon megrázná a dolog. Igaz, a vesztesnek ugyanolyan rossz, őt nem vígasztalja, hogy a faj él és virul...

Az ember viszont a folyamatos szelektálódást kiküszöböli új források bevonásával, konkurrensek és betegségek kiiktatásával, míg erre erőforrást tud biztosítani. Utána meg jön a pokol fázis, mikor egyszerre minden összeomlik, és ez már akár az egész fajt is érintheti.

Fura szerzet vagyunk ebben a világban, az értelem valahogy nem tud szinkronba kerülni a hosszú távon működő rendszerrel, más úton halad, és előbb utóbb ütközik azzal.

Ha már értelmünkkel kiiktattuk a népességet szabályzó mechanizmusokat, akkor ugyanennek az értelemnek a fenntarthatóság biztosítására meg kellett volna teremteni a helyettesítőjét is. De erre egyenlőre csak az erőszak a jól bevált módszer, és ezt már igen nehéz kiiktatni a rendszerből, főleg, ha mással már eleve elkéstünk.

Már csak abban reménykedhetünk, hogy a világ olyan részéhez tartozunk, amelyik ebből kimarad, de erre sincs semmi garancia. Egy világméretű megroggyanás politikai következményei kiszámíthatatlanok.

Előzmény: krezidiesel (83884)
RónaLD Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83887
De tudok.
Egyfelől minden korrupt disznót beépíteni a következő erőmű alapjába akkor is, ha szerinted ez szintiszta antiszemitizmus.
Másrészről a megújulók és maradék fosszilisek kombinációja, új iparosítással aminek során minden hulladékhőt hasznosítani kell és lehet. A lakossági fogyasztást meg vissza kell fogni és optimalizálni. Nyugodtan lehetne a mosógépeket hajnalban járatni és nagyképernyős mónikasó helyett pletykálni a szomszédasszonnyal.
Előzmény: Gavriel (83874)
PBGI Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83886

Obama megmentheti az autógyárakat

 

 

Megmenti az amerikai autóipart Barack Obama, de cserébe az elnök drasztikus változtatásokat akar. Obama egy online lakossági fórumon beszélt a részleteiben még nem ismert mentőcsomagról.

 

 

Vajon megmenti-e Obama az autógyárakat?
krezidiesel Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83885

Talán nem fogalmaztam elég érthetően, de ugyanez a kérdés volt a lényege a hozzászólásomnak.

Tehát a fogyasztói társadalmat ha nem is a pikolaj (kiváltjuk a fossziliseket valami csúcstechnikával pl magfúzióval) , de más erőforráskorlát(ok) hamarosan erősen befékezik. És akkor hogyan tovább??

Létszámot hozzáigazitjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokhoz?

Valamilyen szinten most is van igazitás, mert nagyon sok ember a Földön épp csak tengődik, és egy szűk réteg pazarolja a sok "jót".

Ez a jövőben még élesedni fog...

Hazánkban is épp ez zajlik kicsiben: sokan egyre lejjebb csúsznak és csökken azok létszáma akik még mindig igen jól élnek, sőt ezek egyre jobban.

Ez óhatatlanul erős társadalmi konfliktushoz fog vezetni, ahogy mindig is vezetett régebben. Önként senki se akar éhenhalni, vagy megfagyni télen... 

Előzmény: Gavriel (83809)
krezidiesel Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83884

Ma gondolkoztam ezen és ugyanerre jutottam, hogy végülis nagyon régóta ezt játszuk, csak nem voltunk ennyire kapzsik és hatékonyak, és nem voltunk közel sem ennyien.

Ha nincs megoldás (amiben egyetértünk) akkor halálra itélt faj vagyunk.

Vagyis rövidre fogva: vagy megtanulunk a fogyasztói szemléletünkön változtani, vagy a létszámunkat a csökkenő erőforrásokhoz kell igazitanunk, hogy tovább fogyaszthasson a maradék...

A létszámcsökkentést én nem feltétlen háborúban látom, hanem lehet, hogy betegségekkel(akár mesterséges járványokkal), élelmiszerhiánnyal (főleg a minőségi, szükséges tápanyagokat tartalmazó élelmiszerből lesz hiány), különböző stresszekkel fogják az emberiséget tizedelni.

A fejlett nyugati világ átlagembereinek egészsége szerintem már most is csak látszólagos, műkaják miatt most még nem szembetűnő a hiánybetegségek elterjedése, a sok gyógyszer miatt lerombolt az immunrendszerük, és főleg a nagyvárosok járványok, tömeges megbetegedések gócpontjai lehetnek.

Lehet majd ez is fokozza  a  kiköltözéseket falura.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (83807)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83881
A palesztin anya és gyermeke is alkalmas volt nektek demonstrációs célra. Lelövitek, ha balra megy és nem jobbra, ahogy a parancs szólt. Demonstrálja a többinek, hogy meg kell tanulniuk jól héberül.
Előzmény: Gavriel (83879)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83880
Nem az a baj, hogy Zasti (egyébként életem második autója egy 55GTL volt, és legalábbis kiegyensúlyozott emlékeim vannak róla - autó volt), hanem az, hogy lyukas a kipufogója, és Théta agygörcsöt kap tőle estére és félrebeszél. :-)))

Nem rá haragszom, sőt, aggódom az egészségéért. :-))
Előzmény: Arma Gedeonka (83878)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83878
"Vagy nem lyukas a Zasti kipufogója, és nem szívsz napközben túl sok NO-t és CO-t, amitől estére bekábulsz? ;-)))"

Na tessék, Théta is postás, büdös proli, aki Zastival jár, hát hogy érthetné meg a rojszrojszos magasságokban lebegő igazságokat?
Világ zastisai, kézbesítői, egyesüljetek! Ez a (nagy) arc lesz a végső, csaak összefogni háát...
Előzmény: advocatusdiaboli (83876)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83876
Ahha.. Egy, egyetlen egy példát (Csernobilt most mellőzzük..) tudnál mondani ezen teóriád alátámasztására? Főleg, hogy a világ mai elektromos energiaigényének legalább hússzor-harmincszor akkora hányadát (de inkább még nagyobbat) állítják elő atomerőművek, mint szélerőművek?

Te Théta, nem kezdesz Te belebolondulni a rögeszméidbe? Vagy nem lyukas a Zasti kipufogója, és nem szívsz napközben túl sok NO-t és CO-t, amitől estére bekábulsz? ;-)))
Előzmény: Törölt nick (83873)
RónaLD Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83872
Éppen 20 éve, hogy Pakson jártam egy 1000 MWos új blokk ügyében.
Szerintem az unokám is fog ez ügyben oda menni.
Az első blokk építési ideje és költsége kb. duplája volt mint a negyedik blokk.
Úgy látszik ez nem orosz sajátosság, minden eléggé (vagy inkább túlzottan) bonyolult és új technológia velejárója.
Ha most elkezdjük gyűjteni a pénzt és építeni a technológiát akkor jó esetben mire lejár az üzemidő hosszabbítás lesz pénz és technológia, hogy lebonthassuk.
Rossz esetben a Duna fogja lebontani.

Nincs ember aki a paksi valós költségeket tudná. Részben óriási pazarlás folyik részben nincs fedezete a valós de később várható költségeknek. (A korrupció mentessége miatt sem tenném tűzbe a kezemet. Lássd BKV. ) Ha az oroszok holnap nem vennék át a kiégett elemeket néhány éven belül be kellene zárnunk mert megoldatlan a hulladék elhelyezése. Ez ugyanolyan függőség mint a dúsított urán megvásárlása. Amellett néhány év múlva várható a peak urán.
Szerintem ilyen mega projektek már nem életképesek és feleslegesek is.
Előzmény: BJ (83863)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83870

Van szerencsém személyesen ismerhetni Poppert még régebbről, de a véleményem az írásai alapján alakult ki: közhelyszótár. Gyerekpszichológusnak (1. sz. Gyermekklinika) nem tudom milyen volt, de közírónak nem rossz. Amolyan Elek István, Müller Péter... népszerűsítő irodalom, mint a History Channel vagy a National Geographic. Ahhoz képest, hogy sokan semmit sem tudnak, Popper rettenetesen tájékozott. Félszeműként király, ahogy a mondás tartja.

 

Egyébként nem zárom ki, hogy valamihez ért is az önmenedzselésen kívül, csak nem tudom hogy mi lehet az. Mert az nagyon gyanús, amikor valaki annyira ért mindenhez, hogy a gombák szaporodásának lélektanától kezdve a buddhizmuson át a kormányanácsadáson keresztük egészen a szociálpedagógiáig bezárólag akkora profi, hogy ezt nyomtatásban is meg kelljen jelentetni. Az ilyenre mondják, hogy minden lében kanál slágerszerző. Lassanként olyan lesz, mint Réz András és Havas Henrik. Igazi dzsolidzsóker.

 

Mielőt megkérdeznéd: kétszer csengetek.

Előzmény: ayantaqe (83847)
hubab Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83868
Az USA pincéjében!  :-)
Előzmény: Arma Gedeonka (83867)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83867
A DoE pincéjében kisérleteznek???
Előzmény: hubab (83866)
hubab Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83866

http://www.technologyreview.com/energy/22347/

 

Úgy látszik, mostanában a fúziós kísérletekkel kapcsolatos hírek sűrűsödnek. Elkészült a kísérleti berendezés az US Department of Energy-nél.

Ez már nem hidegfúzió lenne, 192 lézer energiájának egyidejű egy pontba koncentrálásával akarják a hidrogént fúzióra késztetni. Feltételezik, hogy a befektetett energia tízszerese szabadul fel. Ezt két-három éven belül akarják elérni

Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83865
Szóval te tudsz olvasni? Még önéletrajzot is? Popper olyan magaslatokban van, hogy magunkfajta postások és egyéb pórnép ne is merje bírálni?
Mert az Éber Egyetemen tanított?
Mégiscsak kezdek üldözött lenni a kék szemeimmel...
Előzmény: ayantaqe (83847)
wulfin Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83864
az atomkorszak tortenete egy mondatban:

from too cheap to meter to too expensive to matter.
Előzmény: BJ (83863)
BJ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83863

érdekes cikk:

 

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=112523

 

vélemények?

ayantaqe Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83847
Vén hülyézed Poppert...te meg ki a fene vagy postás, hogy ekkora a pofád? :)
Előzmény: Arma Gedeonka (83839)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83846
Igazad van, Magyarországon is a fehér kékszemű kezd az üldözött bűnbak-rassz lenni...
Választott hazámban is próbálkoztok, de itt ez nem fog menni.
Előzmény: Gavriel (83844)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83845
Akkor ragadjunk ki egyet, az adócsalókról. Kivetette őket az USA társadalma? És Popper nem a most induló bankárellenes hajszára gondolt, hanem az eddigi BAU viszonyokra. Mi volt Madoff, tőzsdeelnök? És a sorban jövő pénzügyminiszterek, nem adócsalók?

Aztán ragadjuk ki a válság lefitymálását tőle. Ez majd kiderül nemsokára.

Aztán ott a megkeresztelkedésünk. Nem tudom, ő keresztény-e, elvileg lehet, hogy meg van keresztelve. De hogy "mi" néven emlegeti a "keresztény Magyarországot"....
Én sajnálom, hogy Európa bedarálta a "pogányokat".

Hozhatnék még a cikkből számos torzítást, pl. a náciknak tulajdonjtja a másként gondolkodók kivégzését. A marxizmus külön temetőket álljthatna kivégzett belső elhajlóinak, akik másként gondolkodtak. Ehhez képest Popper a cikk végén Marxot dicséri, csak annyiban dorgálja, hogy szerette a csajokat...

Persze, a szövegkörnyezet.

Előzmény: Gavriel (83843)
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83842
Egy újabb példa, hogy a válság elszabadítja a rasszizmus veszett kutyáit:

http://www.ft.com/cms/s/ae4957e8-1a5f-11de-9f91-0000779fd2ac,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Fae4957e8-1a5f-11de-9f91-0000779fd2ac.html%3Fnclick_check%3D1&_i_referer=http%3A%2F%2Fwww.doomers.us%2Fforum2%2Findex.php%2Ftopic%2C42541.0.html&nclick_check=1


"Brazil’s President Luiz Inácio Lula da Silva on Thursday blamed the global economic crisis on “white people with blue eyes” and said it was wrong that black and indigenous people should pay for white people’s mistakes.

Speaking in Brasília at a joint press conference with Gordon Brown, the UK prime minister, Mr Lula da Silva told reporters: “This crisis was caused by the irrational behaviour of white people with blue eyes, who before the crisis appeared to know everything and now demonstrate that they know nothing.”

He added: “I do not know any black or indigenous bankers so I can only say [it is wrong] that this part of mankind which is victimised more than any other should pay for the crisis.” "

A brazil elnök a fehér, kékszemű embereket hibáztatja a válságért...
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83839
Tán volt már itt említve a vén hülye legújabb ámokfutása:

http://www.fn.hu/kultura/20090325/popper_mindig_jott_egy_eros/

Popper: mindig jött egy erős ember

"Amikor a kereszténységet felvettük,"

Mi?

"Nem is értem, miért kell ekkora problémát csinálni abból, hogy most megint van egy – most éppen gazdasági-pénzügyi – válság. "

Majd rájön a Professzor Úr... Ha abbahagyják a nyugdíját folyósítani.

"Ma minden kisiparos, meg egyéb ismerősöm azt mondja, hogy ha nem csal adót, akkor meghal éhen. Hát adót csal. Na, most az erkölcsileg hova vezet, ha lassan mindenki legálisnak érzi az adócsalást? Miközben az amerikai vagy a svéd társadalom kidobja magából az adócsalókat."

Főleg az amerikai köznép veti ki magából az adócsalókat, egy lepraszigetre, amit úgy hívnak, hogy kormány...
Arma Gedeonka Creative Commons License 2009.03.27 0 0 83838
Van pár dolog, amiben láthatóan kilóg a lóláb. Az egyik a mogyorók nyilainak kultiválása, ami abszolút nem organikus jelenség.
Előzmény: Törölt nick (83833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!