"vagy az egyik Keszthelyről indul és jobbra megy végig, a másik ugyanakkor indul Siófokról és balra megy végig. Végig dizel??? A Déli parton inkább legyen az a villany. "
A jól értem, akkor te azt írtad, hogy Keszthelyről indul egy vonat Balatonfüred, Fonyód felé megy, és Siófokról is indul egy, ami Balatonfüred, Tapolca felé megy. Azért írtam a dízel mozdonyt, hogy csökkenjen a menetidő. Ugyanis: 2006-ra ígérik az M7-es végig a parton. Akkor egy olyan vonat labdába sem rúghat a pálya mellett, mely mozdonycsere miatt áll 10 percet. És még akkor is kell állnia a keszthelyinek és a siófokinak egyaránt Tapolcán és Csajágon. De ott a mozdonycserét le lehet rövidíteni mégpedig mozdonycserével: 1. a csereként beálló mozdony kimegy a biztonsági határjelzőig úgy, hogy onnan a lehető legrövidebb idő alatt átálljon a vonat vágányára. 2. a csereként beálló mozdony rögtön elindul a szerelvény vége felé, mihelyt az áthaladt a váltón, nem várja meg, míg bedöcög a vonat. 3. miközben az utasok fel- és leszállnak, egy tolatásvezető (nem tudom, hogy mi a vonatkapcsaoló pontos megnevezése) leakasztja a mozdonyt. 4. edigre már beért a csere-mozdony, azt egy másik tolatásvezető ráakasztja a mozdonyra. 5. síp, zöld tárcsa és indulás.
Ui: ja, a vonatkapcsolást két ember végzi, hogy ne kelljen arra várni, hogy az egyik helyről a másikra "odadöcögjön" a kapcsoló (bocsánat azoktól, kiket ezzel megsértettem).
Nem hülyeségek ezek, hanem pontatlanságok. Én sem értem mire jó, ha fogalma sincs a témáról, de kijelentő módban írja le (egy elképzelt fórumozóról van szó természetesen). De ilyen van a nem internetes vb komm.-ban is.
Igen tudom, de ki és mi alapján állította össze az EXCEL táblázatot?
Mert a TCV IV. füzet alapján nem. ED és IR jeggyel, meg félárú TCV-vel kellett sakkozzon. De a felárat aligha tudja megmondani. Nincs miből és honnan...
Te a CALL Center környékén dolgozol? Vannak ott diák munkások is, ha jól tudom, nem csak MÁV-osok! Kinél kell jelentkezni "diákmunkára", meg tudnád nekem érdeklődni? Mennék...
"miért van hogy egy ideje NAGYON-NAGYON NAGYON unalmas a nagy topic?"
Mert megy a sok bili-dolog, az álmodozás. De a június elsejétől életbe léptetendő menetjegy-áremelésről (persze ha jóváhagyják) egy szó sem esett. Ma véletlenül összefutottam Mogorva Öregúrral, az értesülésemet ő is megerősítette.
Pozitív: Egy jelölt 103-as vonalon van. Pusztakettős? Sima tmh, de bele van építve így mozdony, talán Csörgőnek a homlokfala.
Angyalföld is elég jól ki lett pofozva. Nem tudom, azóta mennyire amortizálódott le.
Nyíregyházát is szépen átépítették. Nagykanizsa is elég jól néz ki. Szombathely is, de még nincs kész az átépítés. Őriszentpéter és Zalalövő (az új állomás) sem rossz. De mi a legszebb? Passz.
bocsi mindenkitől aki nem érdemes egy ilyen hozzászólásra de 2-3 hete tartó folyamat eredményeként a következő gondolat született meg bennem:
ez a fórum régen tök jó volt meg érdekes....
most meg csupa hülyeséget lehet olvasni semmi olyan téma ami a vasút iránt érdeklődő nem vasutasokat is mefogná.... /NA JÓ NÉHA VMI DE EZ NAGYON KEVÉS/
miért van hogy egy ideje NAGYON-NAGYON NAGYON unalmas a nagy topic? vagy ezt csak én érzem így?
kíváncsi lennék a többiek mit gondolnak...
HA VALAKIT MEGBÁNTOTTAM NAGYON BOCSI; CÉL NEM EZ VOLT CSAK ÍGY ÉRZEM... :-((((
És hogy hogyan is kapcsolódik ez ide? Hát úgy, hogy nem a vasúttal, meg a vasutasokkal van baj, hanem ezzel az országgal. => En mar erre vagy 2 es fel eve rajottem.
Bár a MÁV-hoz nincs köze, csak ehhez a felméréshez.
10. APEH: 3 nap, 13 óra, 47 perc
Én január 13-án írtam egy elektronikus levelet az APEH-nek, két nagyon konkrét kérdéssel, amire minden ügyfélszolgálaton más és más választ adtak.
Tegnap, azaz április 5-én (hetvenvalahány nap) érkezett egy válasz, mely szerint:
E-mailben feltett kérdésére válaszolva tájékoztatjuk Önt, hogy a kérdésével, valamint az egyéni vállalkozásával kapcsolatos költségelszámolási lehetoségekrol tájékozató füzeteket jelentetett meg az Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal, melyek az. ügyfélszolgáltatainkon és az internetes honlapon is elérhetoek. /Az egyéni vállalkozó adózásának alapveto szabályai 2, A gépjármuvek költségelszámolási lehetoségeinek a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében érvényesítheto alapveto szabályai 11/
Tisztelettel Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal
Ezeket hiába nézem meg, okosabb nem leszek.
on
És hogy hogyan is kapcsolódik ez ide? Hát úgy, hogy nem a vasúttal, meg a vasutasokkal van baj, hanem ezzel az országgal.
Gondolom ismerve a gyakorlatot megnézte a saját segédletét, hogy hány euro, és felszorozta a váltószámmal és kész. A legtöbb dolgozónak van ilyen Excel-táblája hálókocsikra, Bc6, Bc4, kousette mtti és egy útra szóló árakkal (lehet, hogy volt benne zagyvaság, a nemzetközi díjszabáshoz nagyon nem értek).
Elképzelhetőnek tartok egy ilyent, de nem hinném, hogy végigvinné. Maximum a Szlovén-Olasz határig tartanám elképzelhetőnek. Kissé lassú lenne, 120-140-160-as pályákon végig 100-zal menni. (Kivéve a 17-est, ami 120-as.)
Tesztelte az Index, hogy egyes közszolgálatatók és hivatalok mennyi idő alatt válaszolnak az e-mail megkeresésre. A MÁV Rt. 21 óra 34 perc alatt szülte meg a Budapest - Lisszabon menetjegy árát:
"A külügy, az IHM és a MÁV rendkívül szoros hármas befutójáról ugyan a vasúttársaság lemaradt, de a kimerítő válasz bőven kárpótolta álügyfelünket, no és a törvényben megszabott tizenöt napból még huszonnégy óra sem telt el. "Azt szeretném megtudni, hogy Budapestről vonattal hogyan és mennyiért lehet eljutni Lisszabonig és a jegyet meg lehet-e vásárolni Budapesten, forintért, oda-vissza?" - hangzott a kérdés. Az ügyfélszolgálat pontos menetrendet mellékelt (Budapest Keleti-Zürich-Párizs-Irun-Lisszabon Santa Apolonia, másfél nap, 116 500 forint), de az ügyfélszolgálatos hölgy rendkívül udvariasan felhívta figyelmünket: "Nyári tervezettel még nem tudunk segíteni, május végén, június elején legyen szíves érdeklődni, ha esetleg akkora tervezi utazását!"
Ez a 116 500 vajon hogy jött ki? Ezt a MÁV NEM tudhatja! A hatályos díjszabások szerint csak ED, vagy IR-t adhat ki, de az meg nem viszonylatos jegy...
"Ha arra gondolsz hogy ez a szerzoi jogaikat serti, vagy nem etikus a forumon ugy felhozni dolgokat, hogy szerzo megnevezes enelkul, akkor azt kell mondjam, hogy eloszor is nem tudtam, sorry, masodszor meg amugy sem adok tul sokat az ilyen formalitasokra. De ha barki keri, ambator legyen, felolem lehet."
Tételezzük fel, hogy egyszer majd nagykisfiú leszel. Mivel ezen állapotodban valamilyen szinten önellátónak kell lenned ezért hosszas töprengés után rájösz arra, hogy bizony ahhoz, hog az ember segge ne lógjon ki a gatyájából, dolgozni kell. Ebből kifolyólag nekilátsz bézssikattyúkat gyártani mivel arra kereslet van. Egyik nap megjelenik valaki nálad és a kész bézssikattyúidat a sajátjaként kezdi használni, értsd,ellopja tőled . Na ennek tükrében gondold újra az általam idézett utolsó mondatod.
Nos, a homepage-et (a cimet) en is kulfoldi ismeroseimtol kaptam, eszembe sem jutott a szerzoit nezegetni. Azonnal belevetettem magam a kozepebe. Lehet, hogy kicsit moho voltam, nem mondom ...
A munkajukat nagyra ertekelem en is, mert vegre osszefogott teljes halozattopologiat tartalmazo terkepek, 2005 febr.-i frissitessel! Igen, ez nagy es szep munka!
Ha arra gondolsz hogy ez a szerzoi jogaikat serti, vagy nem etikus a forumon ugy felhozni dolgokat, hogy szerzo megnevezes enelkul, akkor azt kell mondjam, hogy eloszor is nem tudtam, sorry, masodszor meg amugy sem adok tul sokat az ilyen formalitasokra. De ha barki keri, ambator legyen, felolem lehet.
Mas munkajaval vissza soha nem eltem, csak peldakent felhoztam. Ahogy ez mar jopar egyeb fotoval is volt.
Gondolom en, hogy ha mar vki netre viszi a gyujtemenyet,akkor mindezt teszi azert, mert szabadon felhasznalhato. Akar kerdesek, akar megjegyzesek, akar vitak szempontjabol. (Nem nyilvanos adatokat nem teszek netre, nemde?)
A ker(d)es vs. parancsolas c. temahoz: A hangnemed volt szamomra kicsit tul eros, direkt es tomor, ezert voltam kenytelen igy reagalni. Sorry!
A lenyegi kerdeseim ill. megjegyzeseim viszont lemaradtak sajnos, ezekhez kellettek volna a terkepek, epp az, amelyikrol beszelek, ezert akartam ide beragasztani (nem az osszeset, hanem csak) azt a nehanyat, amirol beszelek.
Na mar mindegy, majd elvileg holnap, erre ma mar nem erek ra...
A térképeken nevét is feltüntető Boris Chomenko és társai nem azért görcöltek napokat ezekkel a gyönyörű térképekkel, hogy ha felhasználod őket, akkor forrásmegjelölés nélkül tegyed.
akkor felpakolom az osszes terkepet [...] mivel jogom van hozza. Jol sejtem?
Hááát. Gondold végig.
Nem parancsolsz nekem, hanem max. kerhetsz, vilagos?!
Világos. Erre a kommunikációs bravúrra mást úgysem tudnék mondani :-(((
De megis HELYES!!! Na es hogy miert helyes? Azert mert:
1.: Ha majd kered, vagy barki keri aforumon, akkor megjelolom! Eddig senki sem kerte! Csukacska csak e-mail-ben kert vmit, es azt is csak most vettem eszre, ha nem latom meg a te megjegyzesed veletlenul, akkor felpakolom az osszes terkepet es kerdeseket + megjegyzeseket fuzok hozzajuk, mivel jogom van hozza. Jol sejtem?
2.: Nem parancsolsz nekem, hanem max. kerhetsz, vilagos?! Tehat ha kered, megjelolom, ha nem, akkor nem jelolom meg! (Te amugy is mar megjelolted!)
A kerdesedre valaszolva:
Reszben igazad van, a link megadasa is jo modszer! de mivel a link teljes tartalma engem NEM erdekel, csak reszleteket ohalytottam volna kiragadni belole, nevezetesen Europai fo vasutvonalak halozattopologiaja erdekel engem csak, nem pedig egyeb kicsisegek. Akkor pedig nyomhatom celiranyosan is, nemde???
Na tehat a celom az volt, hogy egy ket halozathoz kerdeseket es megjegyzeseket tegyek fel, a fo tervem a Balkani orszagok volt ill. Magyaro. osszehasonlitsa Bulgar es Roman halozattal (tobb duplavaganyuk vanmint nekunk, csak ugy mondom, es villamositva!). Lengyelo.-rol es Cseho.-rol ne is beszeljunk, Slovakiaval meg quasi egy szinten vagyunk.
Belatelepi epulet nem mondhato klasszikus kivitelunek. Mivel ott szolgalati lakasok is lettek kialakitva. A kockabol nehez lenne.. Sot azt is hallottam ez korabban udulo volt, atvette a vasut a Sandortelepi strandtol.
Megallapithatjuk, hog yminnel nyugatabbra megyunk, annal jobb es surobb a vasuthalozat! Szep!
Na akkor egy Oeresund es kornyeke is:
Itt is szepen latszik, hogy Malmoe-ben is le akarnak vagni egy kanyart, nyugaton meg a +5 km is sok, na ja...
Bezzeg nekunk is csak ilyen kicsisegekkel kene foglalkoznunk, hejjj de jo is lenne az!
Poen kedveert akkor mar Berlin-Umgebung is jojjon:
Nagyon jol latszik, hogy a kulso korgyuru az CSAK Nuygat Berlint veszi korbe, zovjet talalmany volt, cseles. Sokkal jobb lett volna, ha a kor kozeppontja Berlin sulypontja lenne, es Kelet-Berlinbe nem metszene bele, de hat... Serti ez a szimmetriaerzekemet ...
Potsdam amugy Kelet-Nemeto. volt, megis a hurkon bellul van, cseles... Berlin Wannsee es Potsdam kozt volt az egykori hatar, megsem ott megy ...
Na es akkor mindjart kicsit megnezzuk Kelet Europat es Balkant is, ne csak mindig felylett nyugatban gyonyorkodjunk!!!
Priman latszik, hogy Austrai VALOBAN tervez direct Graz - Klagenfurt osszekottetest,aminek resze lesz az egykori Drava menti vasut egy szakasza is (Maribor - Klagenfurt). Prima!
Sot, Becstol nyugatra az is latszik, hogy Wien Meidling-tol Sankt Poelten fele uj palyat terveznek, Wien Meidling es Wiener Wald kozt mar a Tunnel asasa meg is kezdodott, folyamatban van.
Semmering-i BasisTunnel ugyeben a terkepen semmit nem latok viszont ...
Nos, igen.Ez amúgy egy korabeli képeslap.Mivel volt szerencsém rászabadulni egy képeslap-gyűjteményre,és találtam néhány vasúttal kapcsolatost,majd teszek fel belőlük.(ha nem baj) Ezen egyébként nem volt szerző feltüntetve.
"Lehet, hogy a hős dicső szovjet irányokat fejlesztették, de akkor a pécsi (1977-1983) és a dél-balatoni (1967-1973), stb. vonal felépítménye magától cserélődött ki, és lett végig térközi közlekedésre kiépített, nem szólva a D55 biztberrel ellátott állomásokról?"
Ezek a vonalak is fontosak voltak. Pl: a 30-as azért kellett, hogy egy vonal tartsa a kapcsolatot Tito Jugoszláviájával nyugati irányban, mert ugye ott volt a fontos rijekai kikötő. A 40-es pedig a mecseki bányák miatt kellett (feketekőszén és uránérc). Legalábbis én így gondolom.
"A kockaállomások pedig egy "építészeti stílus", kor jegyei, szerintem is bűnrondák, de szerintem abban a korban nem csak a vasútállomások épültek rondának, hanem az összes épület (pl. irodaháza)."
Ez volt a szocreál stílus. Ezen nincs mit szépíteni. Úgy kell felfogni, hogy ez is egy építészeti stílus. Igaz, hogy baromi ronda, és nem megfelelő: a lapostető ugyanis nálunk nem jó megoldás. Aki a kockákat szereti, az menjen a 100-asra. Szolnok és a felső szakasz (Szolnok egy baromi ronda épület).
sosiforda: "Ez azért jó, mert így - hacsak azóta a grazi jegy használati feltételei nem módosultak - legalább nemcsak az EURegio Special jegy különönül el az EURegio jegytől, de ráadásul az EURegio Special jegyek használati feltételei sem egységesek, hanem attól függenek, hogy melyik városba uatzáshoz váltja az utas."
Kiválló észrevétel!!! Már írom is be a feljelentésembe!!! Este meg e-mailben megküldöm a hatóságok egy részének, holnap meg "beadom" a rendőrségre...
Pereskedni nem fogok! Ha az állam úgy gondolja, hogy az állampolgár mellé áll a saját vasútja ellenében, akkor jó, ha meg nem, akkor meg kár minden bíróságért. A MÁV nem olyan, hogy egy precedenstől megváltozna...
A MÁV-ot az állandóan panaszkodó utasok képesek meghatni, főleg ha elég hangosan teszik, hatóságok közvetítésével. Ezekkel baj van, mert azokat nem lehet két soros válaszokkal lezárni! És egy fogyasztóvédelmi bírság nagyobb, mint az 50 euró, amit vissza lehet perelni.
A német és osztrák fogyasztóvédelmi szervezetk figyelmének felhívása erre a kérdésre nem is rossz ötlet! Tényleg az ő "tagjaiat" érintik...
nekem úgy rémlik, a bevezetéskor korlátozták a napijegy érvényességét. Csak az eurogios meg a Hh-ba bejaro személyekre volt érvényes. További különbség, hogy akkoriban lehetett venni +KZ100 -as napijegyet, ami érvényes volt a bécsi tömegközlekedésre. A négynapos új jegyeknél nincs ilyen, és tényleg érvényesek már minden vonatra.
Az azért elképzelhető , hogy a mai és holnapi Velencébe menő járatokon nagyobb utasszám lesz a Pápa temetése miatt. Aki épp arra utazik, az majd beszámolhatna. Lenne egyébként elég normális kocsi mondjuk Bp-Róma járatra? Egyátalán vajon az olasz vasút fel van készülve tömeges mennyiségü különvonat fogadására? A Trenitalia sem a legmegbízhatóbb társasásg ( gyakori sztrájkok, balesetek).
A 68-as koncepció beetetéssel kezdődött. Először fejlesztettek villamosították a 100-ast a 70-est, majd a 120-ast is, Majd 1972-től pont a Veszprém - alsóörs vonallal megkezdték a mellékvonalak felszámolását.
Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán.
A 120-as vonal villamosítása 1973-ban érte el Szolnokot, a Veszprém-külső - Alsóörs vasútvonal 1969. szeptemberében szűnt meg.
Nézd, végülis lehetett volna közbeszerzési pályázat is a dologból, 100 napos átfutással, a "Vajon kié is ez a kocsi???" válaszüzenet lefordítására. Látszik, hogy itt már az SZÜ-nél előbbre tartanak...
Mondjuk azt inkább nem kérdezem meg, hogy mit csinált a kocsi 48 órán keresztül Hegyeshalom-BILK között. (Pl. 40 órát ácsorgott Fradiban, mert akárhogy is kerestek, nem találtak rajta/benne konténert, így nem hitték el, hogy tényleg a BILK-be kell vinni.)
Szerencsere ezek a kockak a 30-ason ritkan vannak: Balatonszabadi-Sosto, Zamardi-felso, Szantod-Koroshegy, Balatonfenyves-also. De szerintem korabban epultek mint azok a szep emlegetett idok.
Lehet, hogy a hős dicső szovjet irányokat fejlesztették, de akkor a pécsi (1977-1983) és a dél-balatoni (1967-1973), stb. vonal felépítménye magától cserélődött ki, és lett végig térközi közlekedésre kiépített, nem szólva a D55 biztberrel ellátott állomásokról?
A villamosítás nyilván azért ott folyt, mert ott volt nagyobb a forgalom. Ami nem is meglepő: mindig arra nagy a forgalom, akikkel kereskedünk. Amikor épp a ruszkikkal, akkor a 80, 100 vonalak. Most meg az 1-es vonal.
Az pedig, hogy a kanizsai villamosítás 1998-ra fejeződött be, nem a '68-as koncepció bűne, hanem a rendszerváltás után regnált impotens, döntésképtelen, semmivel nem foglalkozó kormányoké.
(és - magunk közt szólva -, bárcsak a villamosítás elmaradása lett volna a legnagyobb hibájuk - de nem az volt....)
A kockaállomások pedig egy "építészeti stílus", kor jegyei, szerintem is bűnrondák, de szerintem abban a korban nem csak a vasútállomások épültek rondának, hanem az összes épület (pl. irodaháza).
És ebben meg tényleg nem a '68-as koncepció a hibás. :-))))
"Megmozdul a felújítás szerelvénye A KÉSZ Kft. kifogása miatt tovább csúszott a beruházás
Szeged | 2005-04-06 | Két héten belül elkezdődik a szegedi nagyállomás felújítása a MÁV Rt. illetékesei szerint. A legutóbbi csúszás oka, hogy a közbeszerzési eljáráson második helyezett cég, a KÉSZ Kft. nem értett egyet a döntéssel. A konténereken nem múlott Fotó: Gyenes KálmánÉvek óta húzódik a szegedi nagyállomás felújítása. Szeged városa 100 millió forinttal támogatja az egymilliárdos beruházást. 2002 nyarán már elkészültek a felújítás tervei. Két évvel ezelőtt, februárban konténereket helyeztek el az Indóház téri épület elé, ebbe költöznének az utasforgalmi létesítmények a rekonstrukció idejére. A MÁV Rt. sajtóosztályának korábbi tájékoztatása szerint 2005. január 11-én lezárult a szegedi nagyállomás épületének felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. A MÁV Rt. a három beérkezett pályázat közül a Délépítő Rt. és Ornament 2000 Kft. konzorcium ajánlatát fogadta el. A felújításnak februárban kellett volna elkezdődnie, de időközben a közbeszerzési eljáráson második helyezett cég, a szegedi székhelyű KÉSZ Kft. kifogással élt az illetékes szervnél. Ugyanakkor információink szerint a Délépítő Rt. és Ornament 2000 Kft. konzorcium ajánlata 100 millió forinttal kedvezőbb volt, mint a KÉSZ Kft.-é.
A közbeszerzési jogvita lezárását követően, 2005. március 30-án figyelembe véve a közbeszerzési tanács határozatában foglaltakat a MÁV Rt. még egyszer kihirdetette a pályázat eredményét. A közbeszerzési törvény előírásai szerint azonban az ezt követő 8 napon belül nincs lehetőség a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés megkötésére. A határidő letelte után, várhatóan másfél, két héten belül kezdődik a felújítási munka tájékoztatta lapunkat Vörös Tibor, a MÁV Rt. Ingatlangazdálkodási Üzletág építészeti osztályának vezetője.
A tervek szerint a szegedi pályaudvaron először az utasforgalmi területeket, azaz a pénztárt és a várótermet újítják föl. Második ütemben a vasútüzemi részek rekonstrukciója kezdődik, ami 2007 elején fejeződik be. "
"Ha felszállnál Győrben a Liszt ferenc EC-re, EUREGIO-s jeggyel, vajon mit szólna a kalauz?"
Ha megfelelően volt oktatva, akkor azt, hogy:
Kalauz:Jó napot kívánok, az új felszállóktól a jegyeket kérem kezelésre.
Te: Jó napot kívánok, EURegio kirándulójegyem van.
Kalauz: Köszönöm.
Megnézi és kezeli.
Kalauz: További jó utat kívánok, viszontlátásra.
Egyébként a régi (bevezetéskori) állapot szerint az EURegio jegyek napijegyek voltak, egy napig, menettérti úra voltak érvényesek, azóta változott a szabályozás és ez az EURegio napijegy megszűnt és helyete lettek ezek a 4 napos érvénytartamú EURegio kirándulójegyek. Már a napijegynél sem írták egyébként, hogy az ne lenne érvényes az IC/EC vonatokra, és ezt a győri pénztáros sem tudta megmondani.
Az ÖBB-s linket megnézted?
Nekik sem hiszed el, hogy minden vonatra érvényes? :)
Én ugyan nem vagyok nagyon jártas a vasutas témák részleteiben, de úgy tudom, hogy a "Régi magyar vasútállomások" könyv borítóján pedig a Veszprém-Alsóörs vonal Almádi-Öreghegy állomásépülete szerepel - szintén nagyon szép épület.
Sajnos én sem utaztam az említett vonalon, mivel ca. 1 évvel a születésem előtt (addigra amúgy Fehérvárra költöztek) szűntették meg, pedig a szüleim a nővéremet még ezzel hordták a nyaralóba. (Csak 20 lépés volt a vágánytól.)
(Hát akkor még Káptalanfürenden egy váltó is volt - mondják -, és ugye kétvágányos állomás.)
Ha az akkoriak tudtak volna gondolkozni, márcsak a kilátás miatt sem számolták volna fel - tele lehetne német túristával - azok is biztos ezért maradtak el.... :-((((
:-)))
A magam részéről a Fehérvár-Fűzfő munkásvonatot is siratom - jártam azzal is eleget, még a Púposon is utaztam....
Talán egyszer felbiciklizem Veszprémbe a bicikliúton - bár Káptalanig még nem sikerült úgy kiépíteni....
A 68-as koncepció beetetéssel kezdődött. Először fejlesztettek villamosították a 100-ast a 70-est, majd a 120-ast is, Majd 1972-től pont a Veszprém - alsóörs vonallal megkezdték a mellékvonalak felszámolását.
Jó nem mondom hogy nem volt olyan vonal ami felett már eljárt az idő. De sok olyan vonalat is megszüntettek ami igenis ki volt használva és ha meglenne ma is jó hasznát vennénk.
Elsősorban akkor is a keleti, hős dicső SZU-ba irányuló vonalakat fejlesztették, a KGST érdekében. Balaton körüli vonalak? Villamosítás csak a 80-as években kezdődött.
És 1998-ban fejeződött be a 30-on.
Meg épültek randa kockaállomások Füreden meg máshol.
Biztos benne, mert központi osztály az nincs. Ellenben van igazgatóság, és annak vannak főosztályai, azoknak pedig osztályaik. Egy Csupafül legyen naprakész a vasútbiztonsági szervezetből.:-))) Remélem, hogy van már sikeres vizsgád az 57/2004. VIG utasításból.:-)
A vasútőrök többsége a Vasútőr Kft. alkalmazottja, illetve vannak alvállalkozók is. A szolgáltatást a MÁV különböző szervezeti egységei rendeleik meg a Vasútőr Kft.-től, tehát egy vasútőr nem általában egy állomás (vagy más üzemi terület) őrzését végz, hanem konkrét +rendelés alapján őriz, mint bármilyen más cégnél egy személy- és vagyonőr.
Egy kérdésem lenne: korábban arról volt szó, hogy a 100-as Giganttal húzott IC-k (20-67-es kocsikkal) nem mehetnek 120 km/h sebesség felett, mert nincsenek megfékezve, ezért 1047 kell rá.
Régebben ez így is volt, de mostanában viszont sokat látni 100-as Gigantot a győri IC-ken, 20-67-es kocsikkal.
1959/60-ban Almádi felé 53, Veszprém felé 57 perc kellett az Alsóörs-Veszprém (belváros) szakaszon. Almádi-Öreghegyig meg ca. 38 perc. Gyorsított személlyel 28 perc. Igaz, akkoriban még a buszo sem voltak olyan jók a dimbes-dombos terepen, de a 70-es évek végétől már gondolom, hogy jöttek a korszerűbb buszok. (266-osok.)
Jelenleg Almádi felső részéig ca. 20 perc kell, Alsóörsig meg 30. De annakidején Almádiból gondolom, hogy nehezebben másztak fel a buszok, igaz, viszont hogy a megállókban nem vacakoltak, mert gondolom, hogy kalauz volt, és nem kellett sorban állni a jegyért, így ca. a felső résztől 25, a buszállomástól meg olyan ca. 30 perces lehetett a menetidő a 60-as évek végén.
Amúgy ez a vonal igencsak korán megszűnt, mert az 1972/73-as menetrendben már nincs bent. :( Hamar "kivégezték" a '68-as koncepció fejében.
Már Moldova könyvben is bírálják ezt. Valamint egy a '70-es években keletkezett útikönyv azt emlegeti hibaként, hogy a teheraitóforgalom emiatt megnőtt Veszprémben. Bár ebben azért nem vagyok olyan biztos, kivéve, ha a kőbánya tovább működött, és nehézteherautókon szállították el onnan a követ. Viszont ugyanebben az útikönyvben a buszosítást nem emlegetik hibaként, mert azzal szerintük nincs semmi gond. (Sok szép új busz közlekedik.)
IGEN. Tényleg így van, hogy a sima EURegio kirándulójegy érvényes az IC vonatokra is, az EURegio Special jegyek (kivéve az EURegio Special Graz jegyet) pedig NEM érvényesek az IC vonatokra.
Ha felszállnál Győrben a Liszt ferenc EC-re, EUREGIO-s jeggyel, vajon mit szólna a kalauz?
Nem, megvan. Egy része játékterem, kocsma stb. A régi peronon az öntött oszlopok még megvannak. Ezek tartották a peron tetejét. Az épület mellett igazi régi MÁV sárga klinger téglából rakott a peron.
Úgy emlékszem ezt írtam én is , csak kicsit részletesebben. 46:-(( éve ide születtem:-))
A kiparcellázásról csak annyit, hogy a vonal megszünése után 19 évvel alakítottak ki a nyomvonalon a 71-s út és a Ferenczy Károly utca között 2 ! db telket, valamint újabb 10 év után a Shell benzinkutat. A felüljárót a 70-s évek legelején robbantották föl.
A veszprémi Plaza-nál lévő vasútállomás épület megvan. Gyönyörű volt valamikor. Ez volt VESZPRÉM vasútállomás. A belváros közelit csak Kisállomásnak hívták. A mostani Veszprém állomás régen Veszprém-külső volt.
En lementettem, ha arra gondolsz ahol adoszamot meg mindent kertek es elment a vonat kozben. Amire azt irtak, hogy az AD es Keletis Gizi kozott is lejatszodhatott volna?
SZVSZ nem mi találtukki a spanyolviaszt:-)) Nyáron a Győr-Veszprém fürdővonat ezen az útirányon keresztül jár. Utaslétszám? Háát. Mostanában remot Dácia + 3-4 Bhv. Bőven elég. Igazi forgalom B.füredtől B.akarattyáig van rajta. A 70-s években ez a vonatpár Győr-Zánka Köveskál viszonylatban járt. Csatolt Bobóval(!) és 6-7 kocsival. A mindennapokban senki nem utazna B.füredről, vagy B.almádiból Hajmáskéren át Veszprémbe:-))
68: Azért azt senki ne próbálja meg velem elhitetni, hogy pl. a Veszprém-Alsóörs vonalnak nem volt nagy forgalma.
Az én nagymamám takarítónő volt az alsóőrsi állomáson. A nagypapám bakter. Apám 1957-ig fűtő Veszprém-külsőn. Azon a vonalon járt, míg ott nem hagyta a vasutat. Reggelente két vonat is indult Veszprémbe, 6:00-kor a kofákkal a piacra, 6:40-kor meg a diákokkal a gimibe. De ez a nagy forgalom az 50-es évekre volt jellemző, aztán beindították a buszközlekedést Alsóőrs és Veszprém között. A diákok átszoktak arra. A kofák eleinte tiltakoztak, hogy nem férnek fel a buszra, aztán elmaradoztak.
Persze ebben a kis szösszenetben elég pongyolán, és körülbelül fogalmaztam.
Én csak annyit tudok, a Veszprém - Alsóörs vonal nyomvonalán ma kerékpárút megy. Ami igen örvendetes dolog, ha már nem vasút akkor környezetbarát eszköz.
A Veszprém - Alsóörs vonalnak amúgy Veszprémben a Belváros közelében volt állomása, sőt kinn a város déli szélén egy megállóhelye. Előbbit ha jól tudom a Balaton plaza építésekor elbontották, utóbbiban vendéglátóipari egység üzemel.
Ma nem tudom mennyit adnának érte a veszprémiek, hogy legyen a belvárosban egy állomás, ne csak kinn a város szélén.
"Bocs, de tényleg úgy van, hogy a sima ER-kirándulójegy tényleg érvényes az IC-re, és az ER-speciál meg nem érvényes, és nem fordítva?"
IGEN. Tényleg így van, hogy a sima EURegio kirándulójegy érvényes az IC vonatokra is, az EURegio Special jegyek (kivéve az EURegio Special Graz jegyet) pedig NEM érvényesek az IC vonatokra.
Ahogy az osztrákok is írják:
EUREgio Ausflugstickets:
" Hin- und Rückfahrt in der 2. Klasse innerhalb von 4 Tagen in allen Zügen "
Bővebbet arról, hogy miket ír az ÖBB az EURegio és EUREgio Spezial jegyekről, itt:
Alsóörs-Csajág az kerülőút! Úgy nem rúghatna labdába a Volánnal szemben. Ráadásul így nem menne be ateleülések belsejébe, így nemigazán nőne a vonzereje.
Nagyon értelmes. Almádiból a busz kb. 25 perc alatt Veszprémben van. Központból központba. De biztosan lenne, aki ehelyett inkább két órát vonatozik kerülővel. Pl. én, egyszer érdekességképpen. Aztán legközelebb felszállok a buszra.
"Veszprém-Alsóörs: Mivel a régi nyomvonal jelentős része használhatatlan, ezért javasoltam az ún. Régiotram jellegű közlekedést. Ez gyakorlatilag egy villamosvonal lenne, de rámehetnének a járművek 29-es vonalra is. Ilyen jellegű rendszer épül ki mostanában Kasselben."
Erről én is hallottam, és úgy tudom, hogy az a lényege, hogy a vilamos tud menni a városban is, és tud menni nagyvasúti fesz. alatt is. De szerintem, ha már minden áron közvetlen Balaton-part - Veszprém vonat kell, akkor lehetne úgy is, hogy Balatonfüred-Alsóörs-Csajág-Hajmáskér-Veszprém. Csak ahhoz rendbe kellene tenni a vonalakat (29 - Börgönd kiz. - Tapolca bez. 80 km/h; lassújel: Balatonalmádi-Balatonfűzfő (461-443) 60 km/h, Balatonfűzfő-Balatonkenese (443-440) 40 km/h, Balatonkenese-Csajág (363-359) 60 km/h - (359-334) 50 km/h; 27 - Hajmáskér kiz. - Lepsény bez. 50 km/h; lassújel: Csajág-Papkeszi (199-198) 20 km/h - (149-148) 30 km/h, Papkeszi-Hajmáskér (52-26) 30 km/h; 20 - Hajmáskér kiz. - Herend bez. 100 km/h; lassújel: Hajmáskér-Veszprém (368-378) 80 km/h). Ha egységesen mindenhol lehetne menni 100 km/h-val, akkor akár elővárosi forgalomként is üzemelhetne a Balatonfüred-Veszprém (65 km) járat óránkénti/két óránkénti ütemes menetrendben. Csak lenne-e rá igény?
Ui: ezt dízel motorvonattal képzelném el (pl: 6342-es).
Szvsz a komló vonalhoz nincs mit hozzátenni, mivel azt soxor körbejártuk ebben a topicban is, és a vicinálisban. Leírtam, hogy amikor még zsúfolt M40+kék kocsik, illetve MD-k jártak, melyik vonaton, milyen összetételű volt az utazóközönség, és azt is, hogy miért fogytak el az utasok. (Röviden még 1szer: több, mint 10 ezer munkahely szűnt meg Komlón a gengszerváltás időszakától a 2000. évi teljes bányabezárásig, nem csak a vonaton utazók szívódtak fel, hanem rengeteg helyi és helyközi buszjárat is leállt, és két autóbuszállomást zártak be a városban.) Jelenleg kétféleképpen közelíthető meg a kérdés. 1. pesszimista szemlélet: elfogytak az utasok, ma összesen utazik egy munkanapon annyi ember, amennyi korábban egyetlen hatrészes MD-szerelvényen vagy M40+5 kocsin. 2. optimista szemlélet: van még napi kétolyan vonat, ahol álló utasokkal megy a Bzmot, egyszer pedig a Bzmot-Bzx. Mind2 megközelítés igaz. Természetes, hogy _nyunyuka pozitív szemlélete mellett nem fog fényképeket betenni olyan komlói vonatról, ahol néhány utas lézeng, pedig ilyennel is utazik. Ő akkor is kihasznált vonatról fog tudósítani, ha a PFT Hudson-je megy 5 utassal Komlóra, és természetsen igaza lesz.:-) Én sem írtam be a tavaly ősszel két alkalommal +tartott egésznapos maszek utaszámlálásom eredményét, kizárólag _nyunyukának árultam el az eredményt.:-)))
"Az akciós jegyek használta feltételhez kötött, amelyről a jegykiadó helyeinken kaphat tájékoztatást."
Az EURegio Spezial Graz jeggyel az útmegszakítás nem megengedett, de én egyéb különleges feltételt nem láttam a díjszabásban. Egyszerűbb lett volna ezt írni, a ködös "kérdezze meg kezelőorvosát-gyógyszerészét" jellegű szöveg helyett:)
Persze lehet, hogy van még valami titkos feltétel, csak arról nem tudunk, de szerintem ezt bárki, bármikor, kontingens nélkül kiválthatja az árusításra kijelölt 4 helyen.
Lehet, hogy Körmenden ezt is csak 24 órával előbb megrendelve, de hát ugye ez ott minden nemzetközi jegyre vonatkozik:((
Még jó, hogy Szombathely-Graz között nem jár IC, csak EN, különben azt a szépséget is jobban kiemelném, hogy az EURegio Spezial Graz jegyet a "MÁV és az ÖBB által a vonalon közlekedtetett valamennyi vonaton elfogadják", míg az összes többi EURegio Spezial (vagy, ha a prospektus szóhasználatát vesszük alapul: Special) jegy az IC vonatokon nem vehető igénybe.
Ez azért jó, mert így - hacsak azóta a grazi jegy használati feltételei nem módosultak - legalább nemcsak az EURegio Special jegy különönül el az EURegio jegytől, de ráadásul az EURegio Special jegyek használati feltételei sem egységesek, hanem attól függenek, hogy melyik városba uatzáshoz váltja az utas.
Nem azzal van a baj, hogy vannak olcsó, kedvezményes jegyek, ez örvendetes, csak ezekbe nem kellene mindenféle kis újabb bonyolításokat, trükköket elhelyezni - jelen esetben pl. IC-vel vagy anélkül igénybevehetőség, ami már csak azért is furcsa, mert nemzetközi forgalomban már egyébként nincs is IC pótdíj.
Az IC vonatok kizárása SZVSZ nem a pótdíj miatt van, hanem üzletpolitikai okokból. Ugyanis ezek regionális jegyek, amik elsősorban a regionális utazást szolgálják. Az már más kérdés, hogy melyik vonalon milyen a menetrend, és hol lenne célszerű igénybevenni az IC-t, és hol nem.
Veszprém-Alsóörs: Mivel a régi nyomvonal jelentős része használhatatlan, ezért javasoltam az ún. Régiotram jellegű közlekedést. Ez gyakorlatilag egy villamosvonal lenne, de rámehetnének a járművek 29-es vonalra is. Ilyen jellegű rendszer épül ki mostanában Kasselben.
Az EURegio Speciál ajánlatoktól függetlenül a korábbi EURegio kirándulójegyek (törzsutaskártyával vagy anélkül) megmaradtak.
Amennyire én láttam, ezekkel eddig is akkora kavarás volt, hogy tényleg szép, hogy ezt még tovább tudták fokozni pl. azzal, hogy van Szombathely-Bécs , vagy Győr-Wiener Neustadt EURegio jegy törzsutaskártyával, vagy anélkül, és ez érvényes az IC-kre és van ugyanzekre a viszonylatokra az "EURegio Special", ami NEM érvényes az IC-kre (pedig Győrből Wiener Neustadtba még közvetlen is van), viszont nem ad rá további kedvezményt a törzsutaskártya.
Egy kis árpélda:
Szombathely-WIEN EURegio kiránulójegy törzsutaskártya nélkül - IC-re is: 24,- EUR
Szombathely-WIEN EURegio Special (törzsutaskártyától független), IC re nem jó: 19,- EUR
Szombathely-WIEN EURegio kiránulójegy törzsutaskártyával - IC re is jó: 15,20 EUR
Abban legalább egységesek, hogy mindhárom fajta menettérti útra és 4 napra érvényes.
Persze ebben a viszonylatban is igénybevehető pl. a CityStar kedvezmény, ami egy személyra, menettérti útra 42,- EUR és ez már 2 hónapig érvényes, azzal, hogy az oda- és visszautazás között legalább egy szombatnak vagy vasárnapnak lennie kell, de szombati vagy vasárnapi érkezés esetén a visszautat még aznap meg lehet kezdeni.
Ha valakinek lenne olyan illúziója, hogy ezt a "rendszert" a pénztárosok sziklaszilárdan átlátják, akkor elmondom, hogy még az EUregio Special előtti időben kérdezetem telefonon árat a szentgotthárdi pénztárban és a pénztáros váltig állítota, hogy EURegio jegy csak és kizárólag törzsutaskártyával vásárolható, anélkül NEM.
Nincs igaza, hiszen nemcsak a díjszabás, de még a MÁV-os prospektus is egyértelmű atekintetben, hogy minden EURegio jegy törzsutaskártya nélkül is megvehető.
Nem azzal van a baj, hogy vannak olcsó, kedvezményes jegyek, ez örvendetes, csak ezekbe nem kellene mindenféle kis újabb bonyolításokat, trükköket elhelyezni - jelen esetben pl. IC-vel vagy anélkül igénybevehetőség, ami már csak azért is furcsa, mert nemzetközi forgalomban már egyébként nincs is IC pótdíj.
"Az egy forgalmas elővárosi vonal és nemzetközi vonal, sok tehervonattal."
Ne légy ilyen optimista. Annyira sok bevétel nem termelődik a 21-es vonalon. Legújabb számítások szerint is sokat kell rákölteni, hogy nyereségesen lehessen üzemeltetni.
Ráköltés=állami (vagy más) támogatás
Egy korábbi kimutatás szerint állítólag a legráfizetésesebb volnal a 70-es!
Összességében meg az egész vasút ráfizetéses. Tehát szinte nincs olyan vonal, amin ne keletkezne veszteség.
Amúgy rendbe kellene rakni. Sebességnövelés, térközbiztosítás, KÖFI, fénysorompóók, utána meg jelentős létszámot lehetne leépíteni.
Az a baj, hogy ezeket konkrét bizonyítékkal kellene bizonyítani egy bírósági eljárás során. Ilyeneket kellene gyűjts és kellene szerezz egy ügyvéd barátot, aki aztán sorra gyártaná a pereket.
Vagy keress meg egy európai fogyasztóvédelmi szervezetet. Mo-n ugyanis nincs, aki ilyen esetekkel foglalkozna :-(((
Vagy ott van a VCÖ, VCS, VCD és a ProBahn. Az ő tagjaikat esetleg érinthetik ezek az esetek...
"Az egy forgalmas elővárosi vonal és nemzetközi vonal, sok tehervonattal."
Ne légy ilyen optimista. Annyira sok bevétel nem termelődik a 21-es vonalon. Legújabb számítások szerint is sokat kell rákölteni, hogy nyereségesen lehessen üzemeltetni.
A Magyar Államvasutak Rt. a nemzetközi utazások esetén hiányos, pontatlan díjszabásaival megtéveszti az utasait, melyeket ráadásul a hatályos jogszabályok ellenére nem képes az utasnak betekintésre átadni, vagy azt elárusítani!
A panaszom megértéséhez felvázolom a nemzetközi díjszabások struktúráját!
1. szint: 1980.V.09-i Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény (COTIF) és annak melléklete a "Nemzetközi Személy- és Poggyászszállítási Szerződésre (CIV)vonatkozó Egységes Jogi Előírások (EJE)".
2. szint: Egységes Nemzetközi Díjszabás Személyek és Poggyászok Szállítására TCV I. füzet (V-9105/2003)
3. szint: TCV II/III, illetve csak és kizárólag Magyarország esetén a TCV IV. füzet (ez utóbbi V-10305/2004).
4. szint: TCV Különleges Mellékletek (pl. InterRail, EuroDomino) a TCV I. füzet II. Függeléke szerint
5. szint: díjszabási táviratok a TCV füzetekből és mellékletekből le nem vezethető kedvezményeket, menetjegyeket és szabályokat tartalmaznak
6. szint: belföldi Üzletszabályzatok. Bizonyos szabályok (pl. helyjegyváltás) alkalmazása a CIV egyezmény alapján kiadott jegyekre is érvényesek, ha azokat belföldi utazásra használják.
Mint a fentiekből következik, a COTIF egyezmény és annak CIV melléklete közvetlenül nem használatos. Ez alapján készítették el az európai vasúttársaságok együttesen a TCV I. füzetet és annak Különleges Mellékleteit. Mint a díjszabás nevéből is következi, ezek Európa szerte egységesek, azonos szövegűek! Ez biztosítja a nemzetközi menetjegyek felhasználhatóságát.
Panaszom első része arra vonatkozik, hogy a TCV I füzet magyar szövege jelentősen eltér az eredeti német nyelvű szövegtől, ami miatt a Magyarországra érkező külföldieket és az innen külföldre utazókat súlyos joghátrányok érhetik.
Panaszom második része arra vonatkozik, hogy a fent nevezett díjszabások megtekinthetőségét és megvásárolhatóságát a MÁV Rt nem biztosítja, amivel megint csak jelentős anyagi károkat okozhat az utasoknak.
Panaszom harmadik része szerint a MÁV Rt hatályos díjszabásai téves információkat tartalmaznak. Bizonyos kedvezmények érvényesítése külföldön nem lehetséges, illetve a magyar nyelvű díjszabással ellentétes módon pótjegyet, vagy épp felárat szed be a társvasút az utastól.
Panaszom negyedik része szerint több esetben a MÁV Rt megtéveszti az utasokat bizonyos jegyek megváltásakor, mivel a jegy nem tartalmazza az Egységes Nemzetközi Díjszabástól eltérő feltételeket, vagy rosszul tartalmazzák azokat. Az Egységes Nemzetközi Díjszabás magyar nyelvű kiadásának hiányosságai
2004. júniusában a COTIF egyezményben részes tagvasutak, köztük a MÁV Rt elfogadtak egy kompenzációs mechanizmust, mely a nemzetközi vonatok jelentősebb késése esetén az utasok részére menetjegyük árának 20%-át, de legkevesebb 50 euró összeg visszafizetését jelenti.
A COTIFCIV egyezmény új 13. pontja alapján a vasutak közösen elkészítették a TCV I. füzet módosítását, mely 2004. december 12-én lépet hatályba valamennyi tagállamban, így Magyarországon is. A MÁV Rt. azonban a késedelmesen kiírt, 100 nap átfutási idejű közbeszerzési eljárás miatt nem készült el időre a két oldalnyi német szöveg fordításával. Így noha jelentetett meg 2004.12.12-től 1. számú pótlékot a TCV I. füzethez, az nem tartalmazta az utasok kártérítési kötelezettségét.
Ezzel azonban a jogegyenlőség sérült, mivel a magyar szöveg és az Európa többi országában érvényes szabályozás között eltérés keletkezett. Ez azzal jár, hogy a külföldről Magyarországra késve érkező utasok nem tudják érvényesíteni a követelésüket a magyar állami vasúttársaságon. A MÁV Rt. szerint ugyan tájékoztattuk az Utaskartában résztvevő vasúttársaságokat, hogy a CIV által bevezetett kompenzációs szabályokat technikai okok miatt csak késedelemmel tudjuk bevezetni, azonban ez nem mentesíti a MÁV-ot a kötelezettsége alól!
A magyar gyakorlattal ellentétben külföldön nem divat belső rendelkezésekkel egy államközi egyezményt felülírni. Különösen aggályos, ha ezt egy gazdasági vállalkozás teszi meg, még akkor is ha állami! A társvasutak a MÁV Rt. levelére érdemben nem reagáltak, hirdetményt nem tettek közzé a MÁV késedelmes bevezetéséről, a jegykiadó helyeket nem tájékoztatták és persze az utasokat sem. A MÁV Rt. itthon sem verte nagydobra bűnét, így a Magyarországon jegyet váltók sem értesültek róla, hogy késés esetén a jegyük árát általában jóval meghaladó kompenzációra jogosultak!
A fenti cselekedete miatt a MÁV Rt. potenciálisan évente több millió utasnak okoz jelentős kárt!
A panasz vizsgálatához szükséges dokumentumok, a hivatkozott szabályzatok magyar és német nyelven letölthetők a www.dijszabas.uw.hu oldal TCV nevű alkönyvtárából.
Ahogy a TCV I. füzet bevezetésében a 3. pont a., részében leírják: Szövegeltérés esetén a német szöveg az irányadó.
Ez alapján azonban az utas jogosult a Magyarország területén is a kompenzációra, mivel az eredeti német nyelvű szöveg ezt tartalmazza (a fent említett honlapról letölthető az is).
Így viszont erősen aggályos, hogy a MÁV Rt munkavállalói az esetlegesen kártérítést kérőket elzavarják, a jegyzőkönyv felvételét megtagadják jelentős kárt okozva ezzel!
A MÁV Rt megkeresésemre nem tudta megmondani, hogy a hónapok óta esedékes szabályokat mikortól alkalmazzák. Egy óvatos megjegyzés szerint talán júniustól A hatályos díjszabások megtekinthetőségének és árusításának korlátozása
A MÁV Rt az utazóközönséget a díjszabások változásáról a Közlekedési Értesítő nevű, az utazóközönség széles rétegei által olvasottnak semmiképp sem mondható jogtárban megjelentetett Hirdetmény útján értesíti. A hirdetmény szerint a MÁV Rt-től a nyilvános nemzetközi díjszabásokat csak és kizárólag a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág Központi Menetjegyiroda és Ügyfélszolgálatánál (1061 Budapest, Andrássy út 35.) vásárolható meg.
A MÁV Rt hirdetményének megfelelően a 2005. április 1-től hatályos Euro Domino TCV díjszabás alapú Különleges Mellékletet, illetve a szintén ezen időponttól hatályos Inter Rail Különleges Mellékletet kívántam az életbeléptetés napján a fenti címen megvásárolni. Hosszas telefonálgatás után közölték, hogy a hirdetmény ellenére a közbeszerzési, és nyomdai munkálatok elhúzódása miatt a díjszabások egyelőre nem állnak rendelkezésre.
A díjszabások nem csak, hogy meg nem vásárolhatók, de betekintésre sem kérhetők, mert a fenti ok miatt a hivatali példányok sem érkeztek meg. Ennek ellenére a MÁV Rt kiadja a fent nevezett EuroDomino és InterRail menetjegyeket, mert soron kívül az új, magasabb árakat kiküldték a jegypénztárakban. Azonban háttér díjszabás híján erősen kétséges, hogy az utasok tájékoztatása megfelelő színvonalon elvégezhető, az utas az őt megillető kedvezményekről, az esetleges pótjegyes és feláras vonatokról értesülhet, vagy akár a további kedvezményt adó, jegyet elfogadó társaságokról információt szerezhet.
A MÁV Rt könyörtelenül behajtja az utason a díjszabások rendelkezéseit, ha az számára előnyös. Fordított helyzetben az utas legfeljebb az utazástól, illetve jegyváltástól állhat el. Egy közszolgáltató esetén nem feltétlenül ez a megoldás! Terhel-e vajon felelősség valakit azért, amiért a MÁV Rt a rá vonatkozó szabályokat be nem tartva kárt okoz az utasoknak, gyakorlatilag azok tudta nélkül?
A nemzetközi díjszabások betekintésre való kiadása is igen nehézen megy! Noha a MÁV Rt 2000. decemberében írt levelében azzal ámította a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, hogy a Keleti pályaudvaron mind az érkezési ügyeleten, mind a nemzetközi pénztárakban rendelkezésre állnak a díjszabások a válóság ennek pont ellenkezője!
Állandó viták árán sikerült elérni, hogy általában EuroDomino és InterRail díjszabás valóban van az ügyeleten, de más még mutatóban sem jellemző, és a fenti okok miatt az a kettő sem hatályos, vagy javított. A nemzetközi pénztárakban pedig egyáltalán nincs helyhiány miatt mód betekintésre! A helyzet Budapest többi állomásán még rosszabb, a Nyugati pályaudvaron semmilyen lehetőség nincs arra, hogy az utas megismerkedjen a jegyére vonatkozó szabályokkal, a Déli pályaudvaron pedig egy hónapja helyeztek el egy-kettőt közülük az érkezési ügyeleten miután nagy nehezen megengedték, hogy panaszlapba jelezzem azok hiányát.
Csakhogy a díjszabások mellett a MÁV Rt évente közel 50 távirattal írja felül, egészíti ki a díjszabásokat. Ezek azon két, vagy többoldalú megállapodások, melyek alapján kedvezőbb árakat, különleges ajánlatokat képesek az ügyfeleknek ajánlani. Ennek azonban ára van. Az ezek alapján kiadott jegyekre különleges, a TCV I füzettel ellentétes, annál szigorúbb szabályok vonatkozhatnak. Ezekről az utas semmiféle tájékoztatást nem kaphat, ezen MÁV Értesítőben publikált kiadványokhoz az utasok az állomáson nem férhetnek hozzá, ami szintén kárt okozhat az utasnak. Joga van-e ehhez a cégnek? Felelős-e valaki az utasoknak okozott kárért? A MÁV Rt díjszabásaiban szereplő lehetőségek és azok behajthatósága a vasutakon
Ha az ember kín keservesen kiköveteli magának a nemzetközi díjszabást, az még nem garancia a sikerre. A díjszabásokban szereplő kedvezmények külföldön való érvényesítése nem megy mindig akadály nélkül.
Az egyik és legfőbb gond, hogy a MÁV Rt. a díjszabásnak az utasok szempontjából legfontosabb részét, a pótdíj, felár és helyjegyköteles vonatok jegyzékében és azok áraiban az időközben bekövetkező változásokat nem vezetik át!
Ez azzal jár, hogy az utas ott is fizetni kényszerül, ahol a díjszabás szerint nem kéne, vagy épp feleslegesen vesz meg olyan jegyet, melynek megváltása immár nem kötelező.
2005. február 04-ről 05-re virradó éjszaka a Bécsből Rómába közlekedő EN 235-ös számú vonattal utaztam. Indulás előtt tájékoztatást kértem arról, hogy kell-e. A MÁV Rt pénztárosának válasza nemleges volt, mivel a V-11220/2004-es számú táviratban az alábbi mondat olvasható: minden Tarvisio-n át közlekedő vonat (kivéve az EN 234/235 vonatot) helyjegyköteles (bel- és nemzetközi utazás esetén egyaránt). E szerint az EN 235-ön nem kell helyjegyet váltani. A valóságban hajnali egy órakor a Trenitalia olasz vasúttársaság dolgozójának első dolga volt a riservazione behajtása.
Ennél is jelentősebb kárt okozott a franciaországi Nizza és Digne között az Alpokban kanyargó kisvasúton való utazás során a MÁV Rt. A díjszabás szerint e vasútvonalon 50%-os menetjegyet lehetett volna váltani. A helyszínen azonban kiderült, hogy a MÁV állításával ellentétben a kisvasúton Euro Domino vonatjegyemre nem jár a kedvezmény! Ennek igazolására készségesen átadta betekintésre a vasúttársaság Üzletszabályzatát, melyben sok egyéb jeggyel ellentétben valóban nem szerepelt az Euro Domino menetjegy.
A MÁV Rt. megkeresésemre mereven elzárkózott mindenféle kártérítés elől. Pedig egyértelmű, hogy a díjszabás aktualizálásának elmulasztása miatt megtévesztő ajánlatot tett a vasúttársaság.
Érdemes megvizsgálni ez esetben, hogy nem követte-e el ismeretlen tettes ez esetben az árdrágítás büntetőtörvénykönyv által is definiált vétségét!
A MÁV Rt megtévesztő, az utasoknak kárt okozó jegykiadási gyakorlata
Ahogyan már írtam a MÁV rendszeresen kínál az utasainak olyan menetjegyeket, melyek kiadását az utas által meg nem tekinthető táviratok, személyszállítási főigazgatói utasítások, MÁV Értesítők tartalmazzák. A gyakorlat az, hogy a jegypénztárosok részére ezek alapján egy árkatalógust állítanak össze. Így a jegypénztárak a mindennapi munkájuk során nem a fenti díjszabásokat forgatják, így az utasok részére sem tudnak tájékoztatást adni arról, hogy jegyükre a TCV I előírásai közül mely kérdésben vonatkoznak szigorúbb szabályok.
A MÁV Rt a V-10707/2004-as számú távirati rendelkezés alapján különösen kedvező árú jegyeket kínál például Budapest és Pozsony között menettérti utazásra. A szabályozás 1.7-es pontjában az szerepel, hogy az utazás nem szakítható meg. A TCV I füzet ezzel ellentétben úgy fogalmaz, hogy a nemzetközi jegyekkel az útmegszakítás korlátlan számban, mindenféle igazoltatás nélkül lehetséges. A MÁV Rt által kiadott nemzetközi jegy TCV-s borítóba van tűzve, amelyen szerepel a TCV I-es füzet útmegszakításra vonatkozó szabálya.
Az utas semmilyen formában nem értesül arról, hogy a jegyén tévesen szerepel ez az információ, így amikor leszáll Érsekújváron várost nézni, utazásának folytatásakor a jegye árának többszörösét fogja a jegyvizsgáló követelni!!!
Ez súlyosan hátrányos helyzetbe hozza az utast, ráadásul önhibájából!
Hasonló a helyzet az EURegio menetjegyek kiadása során. Az utazás ezzel sem szakítható meg. Azonban a külön az ehhez a jegyhez tűzött tájékoztató lap sem érzi fontosnak, hogy erre a tényre felhívja a figyelmet! Vajon miért? Visszataszító, hogy a MÁV Rt arra játszik rá, hogy az egyébként sem könnyen megkapható utazási feltételeket nem fogja elkérni az utas!
Leggyakrabban négyféle extra korlátozást tartalmaznak a táviratok. Az útmegszakítás korlátozása mellett az első osztályon való felhasználhatóságot, az InterCity, EuroCity vonatok igénybevételét és a menetjegy érvénytartamát korlátozzák.
Ebből az első osztály korlátozása kiderül jegyváltáskor automatikusan, az útmegszakításról volt szó, az érvénytartam a jegy fontos része ezért azt az esetek többségében sikerül a távirat rendelkezéseivel egyező módon kitölteni, ám az IC/EC vonatokkal megint gond lehet.
Nem nyilvánvaló, hogy az utas tudja, hogy az EURegio és az EURegio Special két különböző díjszabási alapon nyugszik és az egyik jó az IC-re a másik pedig nem Persze az utasnak a MÁV hivatalos álláspontja szerint ez esetben is joga van díjszabást kérni, vagy rákérdezni Ám erre építeni megint csak nem tisztességes megítélésem szerint. Aligha segíti a tisztánlátást, hogy a jegyek kinézete és felirata egyetlen szó különbséggel azonos!
Az EURegio Special jegyet Magyarországon TCV ellenőrzőszelvényes űrjegyen kell kiállítani az EURegio Kirándulójegyek jegykiadási határozmányaiban leírtaknak megfelelően. A Kedvezmény alapja rovatba az EURegio Special illetve EURegio Special KIND megjegyzést kell írni.
Kérem vizsgálják meg, hogy jogilag elfogadható-e a MÁV Rt eljárása!
Sosiforda: "Azt azért nem értem, hogy Győr és Sopron nemzetklözi pénztárában és a szombathelyi menetjegyirodában miért nem árulják."
A díjszabás szerint Győrben is megvehető, csak a prosi szerkesztő baromnak annyi agya sincs, mint egy tyúknak... :( A Soporon érdekesebb téma! Ott semmiféle EURegio jegy nem vásárolható meg! Az már Ausztria...
Pont errol beszelek. Egy a technika mai allasa szerint ha ki kell epiteni erre egy infrastrukturat az csak tavfelugyeletre es vagyonvedelemre lenne jo. Az en terveim alapjan nem csak erre, hanem biztber mukodtetes, telemechanika, telekommunikacio, stb. Csak egyet had emeljek ki: Ha egy ilyen halozat kiepulne es mukodne akkor letezhetne az igazi internetes v. telefonos jegyrendeles. Amikor felszallsz a vonatra es a jv-vel elintezed.
Nincs penz: Lehetne, csak biztos forrasbol tudom, hogy kis hazank az elet semmilyen teruleten nem mutatott fel utokepes palyazatot az EU fele. Marciusban szemelyesen talalkoztam John S. Bale brusszeli eTen biztossal. O megertette a lenyeget es segit abban, hogy a szabadalmam ervenyre juthasson, ha mas nem kulfoldon.
Ja, de erről beszélek. Eleve a rendszer megépítése PÉNZ. Nincs hordozó hálózat, kiépítése PÉNZ. Emberek, akik kiépítik és üzemeltetik, PÉNZ. Ne mondd, hogy pesszimista vagyok, látom én a rációt ebben, és tudom, hogy hasznos, lévén nekünk minden helységünk ilyen, csak épp most a MÁVról van szó, nem egy működőképes multicégről...kissebb gondjuk is nagyobb, mint hogy milyen távfelgyeletet építsenek valamelyik helységük ajtajára. Egyáltalán, egy központi biztonsági/vagyonvédelmi osztályuk nincs, csak az internetes fórumok basztatására telik tőlük.
A MÁV kommunikáció csúcstermékén, az EURegiós összeköttetések lapon végül és utolsó sorban szerepel a Special jegyekre való utalas.
Dombó asszony munkássága kísért a szövegben: "Az akciós jegyek használta feltételhez kötött, amelyről a jegykiadó helyeinken kaphat tájékoztatást."
A hideg kirázott komolyan mondom!!!
Háromszor elolvastam a díjszabás szövegét és egyszerűen nem értem, mire gondolhatott a MÁV élmunkása...
A meghosszabbítás ténye miatt a bécsújhelyi és bécsi EU Regio Special kedvezmény díjszabása hamarosan letölthető lesz a dijszabas.uw.hu oldalról.
Az EURegio fileból is "csak" az árak hiányoznak, ami nélkül szart sem ér az egész... Mondjuk azzal se...
Közben tájékoztattak, hogy a MÁV Rt az FVF, GVH, ombudszman és rendőrségi vizsgálatba "válaszadásra" kijelölt "Hódi Richárdja" eddig fővizsgálóként szolgálta a CÉG-et. Kompetenciája ebben a kérdésben erősen kétséges!
Tudod van az a szabadalmam, ami elsosorban elonyos megvalositas tekinteteben radiohullamos adatatvitelen mukodik, de lehet optikan is, barmin ami IP alapu. Nincs penz de lehetne! A GKM-el karoltve az allam tudna egy utokepes palyazatot beadni az EU fele egy olyan rendszerrol ami meg ma nincs a vilagon. Nem politizalok, de az teny, hogy kis hazank nem igen nyert el EU penzeket mert nincs utokepes palyazata, 5lete! Ne feledje senki ez a halozat multifunkcios! Ha most kiepitenek egy ETCS-t az csak arra jo, ha egy masik rendszert az meg csak arra a feladatra.
Nincs az a pénz, amennyiért ezt meg lehetne csinálni, a MÁVnál meg pláne nincs. Aztán meg, alapvető problémákat vet fel, ahol nincs optika kihúzva (pl 120-as) ott min viszed fel, pláne: hova. Kinek jelez, mit jelezzen? Szóval ez nem ennyire egyszerű!
Alsóörs-Veszprém vasútvonal. Engedjetek meg néhány észrevételt:-))
Ezt a vonalat akkor sem lehetne visszaépíteni, ha akarat lenne rá. Ill. horribilis pénzek árán. Példák. Káptalanfüreden a nyomvonalon benzinkút, és lakóházak épültek. A Káptalanfüred- tisztviselőtelepi felüljárót fölrobbantották. A nyomvonal Balatonalmádiban kiválthatatlan közút ill. vegyes murvás-kiépített kerékpárút. Amikor 1909-ben megépült már HÉV-nek épület. elképzelhető pályasebességgel. Utas bőven volt rajta, hiszen Balatonfüredről, Alsóörsről, Csopakról, Balatonalmádiból, Vörösberényből, Szentkirályszabadjáról vonattal jártak dolgozni, iskolába, ügyet intézni az emberek. Gumikerekű alig volt:-)) Sokat utaztam rajta gyerek koromban:-))
Igazi fapados fíling volt:-)) A teherforgalom jelentős volt, hiszen a Balatonalmádi Öreghegy-i permi vörös homokkő bányákból kibányászott építőkövet vitték az egész országba. A vagonokat kézzel rakták, hiszen a rakodógépek a követ fölhasználhatatlanra törték volna. Na ekkor jött a sötét politika, és az egyre erősödő gumikerekes MÁVAUT lobby:-)) Sajnos elérte a célját. SZVSZ tipukus esete volt a pöffeszkedő, gőgös zsigerből hozott döntésnek. Nyilván ma már nem sok értelme van azon polemizálni, hogy mi lett volna ha.... :-)) Mindenesetre a környezet ma is gyönyörű. Walls topiktárssal csavarogtunk rajta cca. 2 éve. Egy 1908-s évjáratú sínszeget azért találtam a Remetevölgyben:-)) Azóta is becses emlékem:-))
"Kedves Csukacska1991! Ismerős képeket találtam a mai termésben. :-OO Jobban örültem volna, ha egy linket és nem magát a képeket teszed közzé. Azok ugyanis szvsz az én szkenneléseim... (még szerencse, hogy a méret miatt nem olvasható a szöveg) Akinek kell, elküldöm olvasható verzióban. De tőlem!"
Igazad van. Elnézést kérek érte. Legközelebb igyekszem az ilyen hibákat elkerülni. Még egyszer bocs.
Azt azért nem értem, hogy Győr és Sopron nemzetklözi pénztárában és a szombathelyi menetjegyirodában miért nem árulják.
Én is hiányolom az erről szóló prospektust!
Ugye a korábbi ER jegyek megmaradtak! (Legalábbi erre vannak utalások.) Ugyanis a Szhely-Sopron 19 Euro-ért kissé drága, amikor a Szhely-Bécs törszutaskártyával és "sima" ER jeggyel 15,20 .
Azt a bizonyos hidat én is láttam, viszont jó, hogy montad ezt az éttermet, mert ezt nem tudtam. Egyébként van egy bakterház is ez egykori vonal mentén, csak most így pontosan nem tudom, hogy hol. :-)
Jobban örültem volna, ha egy linket és nem magát a képeket teszed közzé. Azok ugyanis szvsz az én szkenneléseim... (még szerencse, hogy a méret miatt nem olvasható a szöveg)
Akinek kell, elküldöm olvasható verzióban. De tőlem!
Felsőgallán a cigányok úgy 2-3 hete bemásztak a bizt.ber. épületbe, és teljesen kiégették azt. Emiatt Szárliget-Tatabánya állomások között a bizt.ber. használhatatlanná vált, így a vonatok állomástávolságban közlekednek. A Forgalmi Osztály határozata szerint (nem tudom a SzeSZA-val hogy rendezték el) a mozdonyon a figyelő szolgálatot a vjv-nek kell ellátni. Az IC vonatoknál Bp. Kelenföld-Tatabánya között, az EC, EN vonatoknál Szárliget-Győr, ill. Tatabánya-Bp. Kelenföld között. Egyéb vonatoknál ott kell a gépre felszállni, ahol az utoljára menetrend szerint megáll. Nekünk ezt a rendeletet adták ki.
Így a belföldi IC-n, mivel ott csak egy vjv. van, nincs a kocsikban senki Bp. kelenföld-Tatabánya és vissza viszonylatban.
" GYSEV Rt. és az Osztrák Szövetségi Vasutak által kötött megállapodás értelmében 2004.december 12-től - 2005.mácius 12-ig, 3 hónap időtartamra, az ún. EURegio forgalomban szuper kedvezményes EURegio Special ajánlatot vezetünk be."
Azóta láttam, hogy szerencsére ezt meghosszabbították 2005. december 10-ig!!
Ez szerepel róla a "Régiós kedvezmények Magyarország és Ausztria között" című MÁV prospektusban:
"EURegio Special kedvezmény
A Győr-Sopron és Szombathely-Sopron vasútvonalak állomásairól Alsó-Auszria fővárosába, Wiener Neustadtba (és az útvonalon fekvő többi helységbe) tehetnek látogatást utasaink a GYSEV-ÖBB EURegio Special kedvezménnyel, mindössze 9 euróért.
A Szombathely-Sopron vasútvonalról a császárvárosba, Bécsbe 19 euróért váltható meg a 4 napos érvénytartamú EURegio Special menetjegy.
A menettérti jegyek az IC-vonatok kivételével valamennyi vonat 2. kocsiosztályán igénybe vehetők.
Arra volnék kíváncsi, hogy a Dévaványán véget érő sínek merre vezettek tovább korábban, mikor szedeték fel, és mi volt ennek a vonalnak a száma?
Egy egész különleges és nagy víztorony van az állomáson, amiből arra lehetne következtetni, hogy ez valamikor fontos hely volt. Tud erről valaki részleteket?
Én már láttam üres intercity-t igaz szerelvény menetben. Vasárnap ami 7-kor indul a keltiből debrecen fele na az két intercity-ből áll. Az első része szerelvény menet a második része rendes járat. Pl: 1 osztály+kocsma+3 db 2 osztály+1 osztály+kocsma+3 db 2 osztály+v43
Magyarországon a szocializmus utolsó fellegvára a MÁV.
OFF (jó, a vásárolt árucikk nem OFF)
Van még egy. Ma vettem egy jólláthatósági mellényt az Üllői út elején lévő munkaruházati boltban. Gyerekek, az az igazi időutazás, mintha a 80-as évek közepén jártam volna!- Hatalmas, sötét bolt, nagy üresség, legalább 10 dolgozó támasztja a pultot, 80-as évekbeli reklámok a falakoés és az a szocialista kereskedelemre jellemző bürokrácia (amikor 3 papírt töltenek ki, hogy megvehesd a cuccost.
A roppant népszerű II. János Pál pápa (aki két évvel ezelőtti komikumba hajló vatikáni látogatásomon a szemembe nézve köszön nekem magyarul!) temetésére 4 millió zarándokot várnak, ebből 1 millió lengyelt. Az élenjáró lengyel vasút (PKP) azonban mindössze 4000, azaz 0,004%-os részarányt volt képes megcélozni!
Magyarországon is nagy az érdeklődés. "Normális" vonattal egy bő éjszaka alatt le lehetne érni Rómába. Hány különvonat indul a temetésre? 0.
Ennél jobban semmi sem jelképezi számomra a vasút versenyképtelenségét és rugalmatlanságát! Képes lenne egy zarándokokkal teli városba "hálókocsikkal" VERSENYKÉPES eljutási lehetőséget biztosítani, ehelyett meg nem tesz semmit.
Ez talán az én bűnöm is. Úgy kiakasztotta őket a feljelentésem bejelentése és az ezt megalapozó leveleim, hogy "egyéb" tevékenységre már nem jut ideje a MÁV kiváló szakembereinek...
Nekem is eszembejutott ez.
Amúgy, amikor '96-ban itt volt a pápa, akkor sógoréktól is kölcsönöztünk kocsikat.
Akkor is, és 91-ben is elég komolyan meg lett szervezve a vonatközlekedés. Szombathelyen pl. felújították a Szhely-Repülőtér tmh-et, amit korábban megszüntettek. Forgalmi szolgálat is valószínűleg volt, mert a sok vonatot valahogy irányatani kellett. A vonatok tárolására, azt hiszem, hogy a Repülőtér és a Gencsapáti alsó közti pályaszakaszt használták.
tudod legszívesebben odaadnám nynyukának a 47-est, v_petinek meg a 21-est és üzemeltessék.
Örömmel :-)))). Ott azért van némi teherforgalom is.
Ott a Bz+Bzx helyett - INDOKOLATLANUL - szóló Bz ment, persze, hogy dugig volt.
Nem figyeltél eléggé, megsúgom: motor+mellék az első reggeli vonatpár, az van így tele! Nagysebességű vonalat nem álmodok ide, de egy Pusztametrót vagy 63-12-t el tudnék képzelni! Pusztán azért, mert a vonal Godisától Komlóig TM, a szerelvény meg nem átjárható. Ami itt nagyon fontos lenne, a jv.-knek pedig jegykiadó gépet! Mert sokszor van ingyen utazó is, pusztán mert a jv nem tudja megírni az űrjegyeket! Az ÁFA-s számla-őrület óta főleg nem.
Még egy megjegyzés a vonalhoz: itt érdekes módon NEM DIVAT a zsebre dolgozás!!!
Én mondanám a Pécs-Kaposvár/Barcs-Gyékényes-Koprivnica-Varadin-Čakovec-Lendva-Rédics-Zalaegerszeg-Zalaszentiván-Szombathely útvonalat, csak azzal az a baj, hogy Koprivnicán és Zalaszentivánon egy irányban csatlakozik a szükséges vonal (magyarán: körül kell járni a mozdonynak). Ez szerintem egy jó irány lenne, hiszem benne van Pécs, Kaposvár, Koprivnica, Varadin, Čakovec, Zalaegerszeg és Szombathely. De ez csak dízel-motorvonattal lehetséges (nem összekapcsolt Bz, hanem 6342-es vagy egy szépen felújított MDmot.
Egy zalaszentiváni delta nem ártana a Szhely-ZEG viszonylatban.
Kösz szépen. Az egy forgalmas elővárosi vonal és nemzetközi vonal, sok tehervonattal.
Amúgy meg már írtam, hogy tőlünk nyugatra is van amikor kisforgalmú vonalakat üzemeltetnek. De egy üresen kongó ICE szerintem nagyobb ráfizetés, mint egy, a 62-esen, Sellye és Középrigóc közöttbohóckodó Bz.
...seTTEbello :..De igazi utasforgalmi statisztikát én sem láttam róla. Mondjuk egy koncepció előtti statisztika nem is érdekel, mert az biztos koncepciós:)
traficc :
evvel egyetértek.
A vasutasok a saját főnökeiknek - mert Ők készítették az utaszámlálási statisztikákat - már akkor is hazudtak, ma is hazudnak.
Vasutas valószínűleg az ellenségeit se útálja annyira mint saját - vasutas - főnökeit.
A 47-es vonalal kapcslolatban FOMA megvívta velük a saját harcát a vicinálison.
nem erről szól a történet.
Ott a Bz+Bzx helyett - INDOKOLATLANUL - szóló Bz ment, persze, hogy dugig volt.
a bajom az, hogy nincs bennük realitás, reális érzék.
Írják azt , hogy a vonalon van napi 26 vonat, ebből 6 vonat 90 fős, 10 vonat 50 fős, 10 vonat meg 20 fős.
ami komolytalaná teszi, az sok jó lenne..........jó volna..........bezzegelés...........és a többi.
nyunyukának ABBAN a VONATBAN az igazát senki el nem vitatta.
tudod legszívesebben odaadnám nynyukának a 47-est, v_petinek meg a 21-est és üzemeltessék.
Aki viszaépítené a Barcs-Kaposvárt anak azt, aki visszaépítené a Veszprém-Alsóörsöt annak azt.
És csinálják.
Ne szobából.
Valóságban.
Tudod olyan ez mint a VK topicban :
- 'mé nem ott áll meg a 86-os busz ?
- 'mé nincs barna csík a TW-ken ?
- 'mé nem színesebb a busz ?
- 'mé színes a kapaszkodó ?
S évek múlva sem látom, 150.000 hozzászólás után se, hogy a magukat fő-fő vasútmániásnak kikiáltókban egy iciri, még piciri se, csak egy kis iciri szándék lenne megtanulni azt a vasutat, aminek állítólag Ők maguk olyan nagy mániásai.
egyre inkább azt látom, hogy szobába zárkózottan, már már vallásos tisztelettel szeretnek, egy vasúti álomképet, és nagyon félnek attól, hogy megismerjék a valót.
a munkáját szervezte át azért, hogy egy vonalról minél több napszakban, minél különfélébb helyzetekben információt (na és persze kéregjegyet :-) ) szerezzen.
Meg azért is át kellett szerveznem, mert törölték a 38622-t, amit kényelmesen el lehetett érni a az IC800-zal. A 8002+busz lassú(71 perc Ud-Komló, szégyen!!!) és túl késő ér le, meg Pécs a legretkesebb kohószökevényeiből állítja ki. A 802+38624 párost is használtam már(fülkés CAF rulez :-))), de túl késő van ez is.Amikor lent aludtam, a (38610-38617)-38612 utat (majd Pécsre busz) tényleg utasszámlálás miatt csináltam. És KÖSZÖNET A PÉCSIEKNEK, hogy visszaharcolták IC(1)801-et minden napra!!!
Aki szerint nem volt forgalma, az körülnézhet egy kicsit Alsóörs állomáson. Víztorony, fodítókorong és valami műhelyféle van ott. Biztos azért építették, mert nem volt forgalma.
Veszprém-Alsóörs-átszállással Balatonfüred is elérhető,.
Közvetlenül meg balatonfűzfő és Balatonkenese, ha nem menetrendi mezőkben gondolkoznak.
Most nézzük a buszos adatokat. (Bár a számokat nem kell mind összeadni, de még így is megdöbbentőek. ennek ellenére van zsúfolt busz!!!)
Akkor Jöjjenek a buszos számok:
Alsóörs: 34
Balatonfüred: 66
Balatonalmádi: 80
Balatonfűzfő/Fűzfőgyártelep: 62
Balatonkenese: 32
Szentkirályszabadja: 33
Még most is érdemes lenne visszaállítani. Igaz, a beépítettség miatt csak Régiotram formájában. Azaz Veszprém-Alsóörs között villamosként menne, onnan meg a vasúti pályán továbbmehetne Füredre, vagy Kenesére.
>>68: Azért azt senki ne próbálja meg velem elhitetni, hogy pl. a Veszprém-Alsóörs vonalnak nem volt nagy forgalma.
Vannak olyan jelek, amik arra utalnak, hogy volt forgalma: - nem szedték fel rögtön - nem sokkal korábban volt felújítás - elég komoly vonatok jártak arra, pl. 3 375, M44
De igazi utasforgalmi statisztikát én sem láttam róla. Mondjuk egy koncepció előtti statisztika nem is érdekel, mert az biztos koncepciós:)
Nem péntek este, hanem sima hétköznap szerda reggel készült a kép. Tapasztaltam ilyen tömeget hétfőn és pénteken is. Szombaton (mv mesélte) is tele volt mindig, a piacnap miatt. Erre mit csinálnak a nagyokosok? Lekorlátozzák "B" napokra! Persze a kérdéses időpontban busz sincs.
140411. sz. hozzászólásból:"traficc, te a közúti lobbi és az Európai Vasútellenes Szövetség szószólója vagy! :-) " (ganymedes írta)
Csak azt nem értem, hogy miből gondoljtok, hogy apáitok nemzedéke csupa hülyéből, vagy vasútellenesből állt ?
Pláne a vasutasok ?
Csupa? Csanády György egy személy volt és nem csupa. A Pécs-Harkány vonal kinyírásával vágta haza a 62-t. Hidd el, mdbz kellően ismerte azt a vonalat!
Indulatból elkezdesz mellé lövöldözni, és nem vezet jóra.
Nyunyuka a felvételét - mint a vonatszámból is kitűnik - egy reggeli vonaton készítette. Igen hihető, hogy a reggeli és a délutáni csúcs ezen a vonalon (még?) igen erős.
Én értem, hogy a vasútbarát túlkapásokat próbálod nyesegetni. Nem baj. Csak a 47-es vonal egyelőre még nem említhető egy napon tucatnyi másik vonallal (vonalszakasszal), ahol tényleg elgondolkodtató, miért bohóckodik a szóló-Bz: 62, 88, 112, 126, 152...
Értem ezért Nyunyuka felháborodását is, aki - sok más topictársával ellentétben - a munkáját szervezte át azért, hogy egy vonalról minél több napszakban, minél különfélébb helyzetekben információt (na és persze kéregjegyet :-) ) szerezzen.
Nem tartom én sem méltányosnak, hogy együtt kezeld azokkal a vasútbarátokkal, akik tényleg csak a falitérkép előtt álmodoznak a nagysebességű vasutakról.
>>Például 10 tonna hasznos raksúlyú teherautó gyakorlatilag egy sem volt az országban
Ha annyira szükség volt 10 t - ás teherautókra, akkor:
Miért nem vettek t138 - at? Miért volt már 1967 - ben többszáz 5t - ás IFA? (pótkocsival 10,5t, de úgy könnyű, az IFÁ - nak meg nehéz) Miért nem fejleszették tovább a 7 t - ás Csepel 700 - ast? Sőt a Csepelt egyáltalán nem. Miért használtak valami bitumenes nyálat az útépítéseknél aszfalt helyett? Például az Alsőörs - Veszprém vonal környékén is ilyen utakat építettek. Balatonalmádi - Felsőörs között ma is ilyen út van. Egy szebb nyáron nyomot is hagy rajta egy 10 t - ás teherautó.
>>11 000 km-nyi normál nyomtávulságú és kb. 4000 km-nyi keskeny nyomtávulságú vasúti hálózat tovább semmilyen formában nem finanszírozható
Nem mintha addig olyan sokat finanszírozták volna.
>>"Resiczabánya és Németbogsány között 19 km különleges kialakítású kombinált, három sínszálas (normál és keskeny nyomtávolságú) vágány volt, amelynek a harmadik sínszála tartozott MÁV tulajdonba."
Ez megdöbbentő. Ez része volt a Resica - Stájerlakanina kisvasútnak?
A cinizmus nem mindíg negatív csak akkor ha a szándékosság vagy butaságot takar, vagy nemtörődömséget.
A tavalyi komlói utadon csináltál egy péntek este , egy zsúfolt szóló Bz-ről egy fotót.
Ok.
Nem emlékszem, hogy valaki bármikor tagadta volna bármelyik topicon, hogy nincs olyan vonal ahol ne lehetne ilyen fotót csinálni.
Még Kisszénás és Kondoros között is, elég hozzá egy iskolai osztály.
A gond, vagy csak a szándékolt értetlenség mindíg abból adódik, hogy a számodra, számotokra szimpatikus adatot kiemelve akarjátok bizonítani vélt vagy valóságod igazatokat.
a területleg illetékes vasútigazgatóság emberének viszont NEM csak pénteken és vasárnap délután kell fizetnie a vasutast, hanem egész hónapban mert különben morog + sztrájkol.
A Bz-be nem elég pénteken délben tankoni, hanem kell, hétfőn + kedden + ...........-n ...+.............-n. is.
Veszprém-Alsóörs vonal.
Mivel v_peti lusta visszalapozni, most írjam , irjuk be mégegyszer azt amit már 2001-ben több oldalon keresztül kitárgyaltunk ?
Veszprém-Alsóörs :
Az év 365 napjából 90 napig ha nem is full-ra de kihasznált lenne.
A maradék 275 napon meg a szóló Bz-ben is lehetne táncolni.
Kell ?
Igen ?
Ok.
Csináljuk meg.
Ismételjük meg az elmúlt századot.
Építsük újá 2010-re.
szüntessük meg 2060-ra.
2090 körül meg jöjön egy v_peti II. meg egy nyunyuka II és kezdjék el követelni, hogy milyen jó lenne.
És építsük újjá 2105-re
és szüntessük meg 2150-ben,
...............................
.................................
Csak azt nem értem, hogy miből gondoljtok, hogy apáitok nemzedéke csupa hülyéből, vagy vasútellenesből állt ?
Pláne a vasutasok ?
ilyen alapon 30 év múlva majd azt olvasuk, hogy a 62-es vonalat milyen kár volt megszüntetni, mert 2005-ben még milyen jól működött és biznyára jól jönne még.................jó lenne ha lenne...............
Utaztam arrafelé busszal. Ha egy autóbusz májusban, vasárnap, ami nem nyaralási szezon, 150%-os kihasználtsággal megy, akkor el nem hiszem, hogy egy Bz+mellék kihasználatlan lenne.
Ez tipikusan az a vonal, ami ha meglenne, jobban lenne használható, mint a mai mellékvonalak 80%-a, de ennek ellenére az év 280 napján jobb a busz.
A baj itt is a menetidő.
Ma a busz fenn van Füredről 25-35 perc alatt megállástól függően a 73-ason. Alsőörsről, Almádiból nyilván gyorsabban.
A vonat mennyi idő alatt érne fel? Nem hinném, hogy azon a kemény kaptatós, kanyargós pályán száguldana a Bz. Ettől függetlenül nyáron, frekventált hétvégén ez is megtelne.
Egyébként én is nagyon sajnálom, a család, meg az ismerősök sok szépet meséltek róla.
Almádiban - ha a hegytetőn lakók hallották Káptalanon az indító vonat füttyét, akkor még nekiálltak reggelizni, majd kényelmesen kisétáltak és felszálltak rá...
Még valami: Pécs élő "Vasúthistória Évkönyve", mdbz nagyon szépen elmagyarázta a Pécs környéki mellékvonalak történetét. Valahogy jobban hiszek annak az embernek, aki csinálta is, és nem beállítja, hogy "nem volt utasa".
"Felesleges 200 km/h fole menni Magyaro.-on, en elso korben elegedett lennek egy Bp - Wien minosegu osszekottetessel is Bp - Zagreb - Ljubljana - Trieste utiranyban. Aztan ha indokolt, akkor lehet tuningolni tovabb... Nem is uj palyara, hanem a meglevo atepitesere gondoltam (kanyarok levagasaval, termeszetesen). Uj palya az vadi nagy osszeg lenne.
Termeszetesen nemBp a vegallomasa, en is ugy tudom, hogy min Lvov (azaz ma mar Lviv)-ig megy majd. (Csak mikor lesz mar az a majd vegre???)"
Én is pont az mondtam, hogy egy 200-250 km/h-s vasút elég lenne.
"A redics - Lendava szakasz ujjapeitese csak akkor ertelmes, ha Cakovec-ig mennek min. a vonatok!!!! Sot, el lehetne azon is gondolkodni, hogy Kaposvar/Pecs - Murakeresztur - Cakovec - Lendava - Zalaegerszegvonatok, stb.!"
Én mondanám a Pécs-Kaposvár/Barcs-Gyékényes-Koprivnica-Varadin-Čakovec-Lendva-Rédics-Zalaegerszeg-Zalaszentiván-Szombathely útvonalat, csak azzal az a baj, hogy Koprivnicán és Zalaszentivánon egy irányban csatlakozik a szükséges vonal (magyarán: körül kell járni a mozdonynak). Ez szerintem egy jó irány lenne, hiszem benne van Pécs, Kaposvár, Koprivnica, Varadin, Čakovec, Zalaegerszeg és Szombathely. De ez csak dízel-motorvonattal lehetséges (nem összekapcsolt Bz, hanem 6342-es vagy egy szépen felújított MDmot.
"Cakovec 4-es vasuti elagazoban van. A HZ es SZ es MAV egyessege kellene ahhoz, hogy felismerjek a regio jelentoseget es tisztes tranzit + korridor kozlekedest epitsenek ki! Szerintem Cakovec fekvese nagyon jo, csak huylen mennek ma a hatarok. Ezert kene a hatarokon fellul emelkedve atlatni a szitut es jo kis vonatokat beiktatni, persze ehhez a Lendava - redics visszaepitese valoban kellene, annelkul nincs megint csak ertelme a dolognak."
Čakovecről Murakeresztúrra, Lendvára, Ormora és Varadinra megy vonal. Csak ezekből a vonalakból 3-at tönretett Trianon és Jugoszlávia feloszlása. (Az Ormo-i vonal fontos része lehetne a Zagrebot elkerülő Osijek-Koprivnica-Varadin-Čakovec-Ormo-Maribor-Graz stb. vonalnak nemzetközileg).
"ZEG es Zalaszentivan: Hat igen, ZEG jol megszivta, hogy nincs 17-es vonala! Zalaszentivan sem volt mindig csompont, egy ideig 17-es es 25-os NEM IS SZINTBEn kereszteztek egymast! Nem volt atjaras a ket vonal kozt. A szoc.-ban lett Zalaszentivan mai allomas epulete es vaganyhalozata ilyen, amilyen ma. (Az allomas epuleten latszik is, hogy uj szerzemeny, elegge.)"
Jó, hogy mondod, akkor a szentiváni állomást sem szemrevételezem nagyon. Nem tetszenek a kockaépületek (a szolnoki állomástól "rosszul vagyok").
Ne is erőlködj Vele. Tavaly óta nem jött válasz arra, hogy kikkel van így tele a reggeli komlói Bz+mellék(38617), hogy egy tűt se lehetett leejteni! Én összeesküvés-elméletre gondolok. A dombográdi MÁV-szálló recepciósa a szobafoglaláskor szólt a környék összes vasútbarátjának, hogy "már megint jön a srác, aki kéregjegyezik meg fényképez", utazzatok! zt az utasmennyiséget nem egyszer tapasztaltam!
Balatonfenyves A felvételi épület a végponthoz van közelebb, ezért az aluljáró is ott van, a peron pedig úgy illik, hogy úgy legyen elhelyezve, hogy a közepén legyen az aluljáró, így szintén a végponthoz van közelebb. Azért, hogy kevesebb helyigénye legyen az állomásnak, "vágányelhúzást" alkalmaznak a kezdőpont felé, azaz ahol nincs peron, összehúzzák a vágányokat a minimális tengelytávra (5,00 m). Így viszont a végpont felőli megoldás nem célravezető, mert nem férne be a második kitérő. Így marad az egyalfás líra.
A roppant népszerű II. János Pál pápa (aki két évvel ezelőtti komikumba hajló vatikáni látogatásomon a szemembe nézve köszön nekem magyarul!) temetésére 4 millió zarándokot várnak, ebből 1 millió lengyelt. Az élenjáró lengyel vasút (PKP) azonban mindössze 4000, azaz 0,004%-os részarányt volt képes megcélozni!
Magyarországon is nagy az érdeklődés. "Normális" vonattal egy bő éjszaka alatt le lehetne érni Rómába. Hány különvonat indul a temetésre? 0.
Ennél jobban semmi sem jelképezi számomra a vasút versenyképtelenségét és rugalmatlanságát! Képes lenne egy zarándokokkal teli városba "hálókocsikkal" VERSENYKÉPES eljutási lehetőséget biztosítani, ehelyett meg nem tesz semmit.
Ez talán az én bűnöm is. Úgy kiakasztotta őket a feljelentésem bejelentése és az ezt megalapozó leveleim, hogy "egyéb" tevékenységre már nem jut ideje a MÁV kiváló szakembereinek...
Koszi az infokat. Erdekes ez az egesz Balatonfenyvesi I-II. vaganyok kiteroi. Vegpont felol balos, kezdopont felol jobbos. Az is erdekes az allomas szerkezeteben, hogy A peronok utan az I-II. vaganyok szinte parhuzamosan kis ivben kozelebb jonnek az atmenohoz.
Meg abban nem vagyok biztos, hogy nem-e hasonlo kiterozes van Szantod-Koroshegyen. Oda is el kell mennem es helyszini felveteleket keszitenem.
Valami rajzszerűség az előzőhöz. Az első ábrán egyalfás líra van (csak a vége nem fért ki), a második képen Bfenyves, a harmadikon pedig kétalfás. A rajzok méretarányosak, illetve egymással is arányosak, látszik, hogy az egyalfás változat mennyivel helypazarlóbb, mint a kétalfás.
1968: Azért azt senki ne próbálja meg velem elhitetni, hogy pl. a Veszprém-Alsóörs vonalnak nem volt nagy forgalma. ..........."
traficc :
Nem is próbáljuk.
Csak nem volt.
Így egyszerűen.
.................hitetni meg azért nem próbáljuk, mert valakire hitet tenni az a hittérítők feladata.
Másodszor meg azért sem akarunk "hitetni" mert a vasútmániások egyik legnagyobb baja pont az, hogy túl sokat hisznek még így is, és túl keveset tudnak.
Lapozz visza ITT, 2001-re, amikor ITT, ugyanezt kérdezték már mások is, és akkor számokkal bizonyítittuk, hogy - ebben az esetben - a hitnek nincs valóság alapja.
Utaztam arrafelé busszal. Ha egy autóbusz májusban, vasárnap, ami nem nyaralási szezon, 150%-os kihasználtsággal megy, akkor el nem hiszem, hogy egy Bz+mellék kihasználatlan lenne.
"Mind az érdemeik miatt vannak ebben a rangban vagy szándékosan csak az automatikus előléptetések miatt?"
A nőknek erősen meg kell küzdeniük azért, hogy olyan beosztásba kerüljenek, ahol a rendfokozati maximum alezredes, és akár sorosan, akár soron kívül elérjék azt. Ezredesi rendfokozatot nem lehet sorosan elérni.
A felső kép egyalfás líra, az alsó képen pedig egy se nem 1, se nem 2 alfás líra van, és valóban Balatonfenyvesen ilyen van.
A felső kép egyalfás lírája olyan, (mint általában az egyalfás lírák) hogy egy, az átmenőből kiágazó balos kitérő után a többi mind jobbos, és éppen ezért minden vágány, egyéb beépített ívek nélkül egyenesbe kerül, kivétel az utolsó (itt a legfelső) vágány "visszatérítő" íve.
hmsoft jól mondja, minden vágány rövedebb lesz az előzőnél, ha az állomás mindkét végén szimmetrikusan ilyen egyalfás líra van, akkor 2x~45=~90 m-rel.
Az alsó képen - mivel Bfenyvesen van egy peron a II és a III. vágány között - az átmenőből kiágazó kitérő és a II. vágányra vezető ív között van annyi hely, hogy még egy balos kitérővel alakítsák ki a kapcsolatot, így a vágányok hossza jobban "egyforma", a líra rövidebb. De ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha a vágánytengely-távolság a peronnál (Bfenyvesen II-III. vágány között) min 7 méter.
Az "igazi" kétalfás líra nem ez, ott a vágánytengely-távolság minden vágány között 5 m (régebben 4,75 m), ezért a líra második kitérője ellenkező görbületű (XII vagy XIII e.g. típusú) kitérő, mert különben az átmenő melletti vágányt nem tudjuk bekötni.
Tudomásom szerint a fegyveres szerveknél egyetlen női tábornok van, az IM BVOP-nél. Traficc, esetleg a HM-nél vagy az MH-nál van valaki? Mozdonyt az az egy sem vezet, sem repülőgépet.:-)
Hol volt - a történelmi Magyarország területén - MÁV tulajdonú egysínű vasútvonal (19 km építési hosszban)? :-)
"Resiczabánya és Németbogsány között 19 km különleges kialakítású kombinált, három sínszálas (normál és keskeny nyomtávolságú) vágány volt, amelynek a harmadik sínszála tartozott MÁV tulajdonba."
Dr. Horváth Ferenc: A magyar vasút építési és fenntartási szervezetének története (1827-2004) I. kötet.
ZEG es Zalaszentivan: Hat igen, ZEG jol megszivta, hogy nincs 17-es vonala! Zalaszentivan sem volt mindig csompont, egy ideig 17-es es 25-os NEM IS SZINTBEn kereszteztek egymast! Nem volt atjaras a ket vonal kozt.
Volt átjárás, de nem tudom, hogy mikor épült meg. (De gondolom nem sokkal az Ukk-Csáktornya vona átadása után.) Ez Zalszentivánt és Zalaszentiván-Kisfaludpusztát kötötte össze. De a vonatok nemcsak e két állomás között járk, hanem általában a ZEG-Zszentiván ill. a ZEG-Nagykanizsa vonalon. De volt rajta egy Szhely-ZEG vonat is (csak egy irányban) az 1959/60.-as menetrendben.
Zalaszentiván: Kár, hogy nem épült meg. De akkor is hozzá kellett volna nyúlni Zalaszentivánhoz. De ha már megépült, akkor miért nem voltak képesek arra, hogy eleve magasperonos/középperonos állomást építsenek? A '80-as évek közepéig még alacsony peron sem igazán volt. Akkor épült egy alacsony peron, majd ezt később megmagasították. Egyszerűen csak nagyobb vágányközt kellett volna hagyni, akkor most kevesebb pénzt kellene ebbe belefektetni. A Bak-Zalaszentmihály átkötést meg hosszútávon meg kellene csinálni.
Azt ertem es vilagos, hogy nagyobb a szog, de miert jobb vagy mit jelent a vaganyok rovidulese? Egyebkent a felso a nagy atlag altalam latott allomasokon a kiterok gyakorlatisaga.
Hramadszorra csak jó lesz. (traficc, mit csináltál ezzel a hozzászólással, hogy nem hajlandó tisztességesen megjeleníteni az Index?
CZIGÁNY ILDIKÓ A MALÉV ELSŐ NŐI KAPITÁNYA 2005-04-05 Czigány Ildikó, Malév pilóta repülőgép parancsnoki kinevezést kapott Fokker 70-es típusú repülőgépre, ezzel ő lett az ország és a légitársaság első női kapitányaMÁV...2005...........:-((((((((
CZIGÁNY ILDIKÓ A MALÉV ELSŐ NŐI KAPITÁNYA 2005-04-05
Czigány Ildikó, Malév pilóta repülőgép parancsnoki kinevezést kapott Fokker 70-es típusú repülőgépre, ezzel ő lett az ország és a légitársaság első női kapitánya
Tábornok hölgy a Magyar Honvédségnél, 1945 óta 4-5 volt, a legutóbbi pár éve ment nyugdíjba, a következő, tábornoki, előléptetési javaslata jövőre esedékes.
A (most) 32.500 fős Magyar Honvédségnek van 62 aktív tábornoka.
Ők az első hatvankét katona.
A mozdonyvezetők is beletartoznak a MÁV első 62 beosztású munkavállalója közé ?
A hadseregben most van 4-5 ezredes asszony, és kb. 200 alezredes aszony.
azaz a hadsereg FELSŐ vezetői között, felső-első 1000-ben van minimum 250 hölgy.
a vasútnál is ???
Andó Gergely-Antal Dávid páros, sok kinyilatkozása közül ketővel majd mindegyik politikai erő egyetért :
- Magyarországon a szocializmus utolsó fellegvára a MÁV.
- Gondolkodásában a vasút feudálisabb mint az ilyenről elhíresült orvos társadalom.
Czigány Ildikó, Malév pilóta repülőgép parancsnoki kinevezést kapott Fokker 70-es típusú repülőgépre, ezzel ő lett az ország és a légitársaság első női kapitánya
A töltés lábánál egy hosszúkás tó volt. Kérdeztem valamelyikőtöket, hogy mi a tó neve; nem tudta. Kértem, hogy keresse meg Andó Gergőt, ő biztos tudja.
.SuedBahn.:.... De ugy gondoltam, hogy Magyaro - Déleuropa vasuton-nak csak van vmi alapja... Na mindegy, tudom, hogy kozeljovoben nem lesz ebbol semmi, sajnos, de hosszu tavon csak lesz belole vmi! Kell, hogy legyen, mert sem Horvato. sem Slovenia sem Olaszo. nem szegeny, akkor meg nem engedheto meg az, hogy Bp - Zagreb max. 360 km-es szakaszt a vonat 6 ora alatt tegye meg!!! Ez hosszu tavon tarthatatlan, ugyanugy ahogy az is, hogy Goldoni 12 orazik Bp es venezia kozt. Stb...
traficc :
Kérlek NE ÍRD már állandóan, hogy : Magyarország - Dél európa, amikor NEM dél-európáról beszélsz hanem annak csak az egyik szegletéről.
Dél-europába tartozik olvasatomban Portugália, Spanyolország, Olaszország, ezen belül akár Szicilia és Szardínia is, Görögország is.
Te pedig leginkább a Gyékényes-Murakeresztúr-Hódos szakaszról beszélsz.
Légy pontosabb.
Az általad favorizált irányba ma csak 91% a közút határátlépési aránya, de ha végre elkészül, az autópálya Budapesttől az Adriáig, akkor ez valószínűleg megnő.
a Te leveleid az ebbe az irányba vasúton határt lépő 7-8%-ról szólnak.
ez vonatonként (ma ) 53 fő, ha pár év alatt megkétszerezük ( ami qva nagy munka) akkor 106 fő lesz, = egy fél Desiro.
Koperi konténervonatok egy kivételével (ICF vonat) mind Hódos felé mennek. Az uniós határ az oka. Csak gépcsere van. Jellemzően nem MÁV állagba sorolt kocsikból állnak ezek, néhány extra vonat kivételével. Ilyen vonatokat Mo.-on a Hungarokombi és az ERS szervez. A Ro-La -t meg egyszer és mindenkorra felejtsd el!
A felső képen az "egyalfás", az alsón a "kétalfás" líra (ill. itt féllíra) látható. Ha több vágányod van, akkor a második esetben az átmenő fővágányhoz képest nagyobb (dupla) lesz a szög, tehát kisebb lesz kifelé a vágányok rövidülése. Ezért célszerű az utóbbit használni, de nyilván lehetnek helyi okok, amelyek miatt mégsem úgy lesz/lett.
Jo, azt godoltam, hogy evrol evre uj terkepet rajzolnak. Lattam en mar BME-n 6. szamu metrorol is behuzott vonalat Bp terkepen... De ugy gondoltam, hogy Magyaro - Deleuropa vasuton-nak csak van vmi alapja... Na mindegy, tudom, hogy kozeljovoben nem lesz ebbol semmi, sajnos, de hosszu tavon csak lesz belole vmi! Kell, hogy legyen, mert sem Horvato. sem Slovenia sem Olaszo. nem szegeny, akkor meg nem engedheto meg az, hogy Bp - Zagreb max. 360 km-es szakaszt a vonat 6 ora alatt tegye meg!!! Ez hosszu tavon tarthatatlan, ugyanugy ahogy az is, hogy Goldoni 12 orazik Bp es venezia kozt. Stb...
Amire epitenek az nyilvan nem a nagy tav, mert arra ott a repcsi, de ha Bp - Wien relacioban a vonaton van utas, akkor ha emelkedik a nivo(elet-), akkor Bp - Zagreb kozt is lenne, Zagreb - Ljubljana kozt is lenne es ugyanigy Zagreb - Trieste kozt is (persze ehhez nem napi egy darab vonat kene, mint ma ahogy van ezen ket varos kozt!). Szepen 3-stundentakt Verkehr, vagy vmi hasonlot!
Amikor azt mondjatok, hogy ebbol az osszekottetesbol ilyenforman nem lesz (mostanaban) semmi, akkor azt nem ertem, hogy a z ICE vonalat miert akarjak Becs-ig behozni? Ill. miert akarjak meg Hegyeshalom fele tovabb novelni a sebesseget, stb.?
Mert arra: - gazdagabbak az emberek - van kereslet vonatra is - stb.
De ennek feltetele az is, hogy nem napi 2 db vonat jar Wien - Bp kozt es nem 6 ora alatt teszi meg az utat megallva Level, Abda es minden hasonlo helyen.
Tehat valamit valamiert. Az biztos, hogy mai viszonyok kozt utas zagrabbol vasuton nem akar jonni, jon inkabb kettesletraval, azzal is fel er azon ido alatt amig vonattal es majdnem ugyanazon kenyelmi szinvonalon...
Nem erzem a szolgaltatas szinvonalat,addig nem lehet utasdompingre varni!!!
Gorog ugy:
Albania nincs is osszekotve vasuton Gorogo.-al tudtommal. Macedonia es Bulgaria ill. keletrol Toroko. felol van csak vasut Thessaloniki-be. A lenyeg az, hogy most kaosz van, Serbia elvetette, de nagyon, de lesz stabilizacio, lesz ismet rend es megbizik majd mind az utas mind a fuvaroztato Macedoniaban, Serbiaban, stb.. Lehet, hogy ez 80 ev mulva normalizalodik, de vmikor kell normalizalodnia. Ha ez bekovetkezik, es arut kuld vki delre Gorogbe (nagymenyiseget), akkor igen is kell a vasut. Tavlatokban ha mar Thessaloniki - Athen sem jon be, akkor mi jon be egyeltalan ami vasuttal kapcsolatos??? Megis csak Gorogo. ket legnagyobb varosarol van szo!!!
Engem ez a hir melysegesen lesulyt!!!
Ha igy haladunk, akkor 2200-ra mar vasutat sem josolok a Foldnek...!
Vegul: Akarhogy is legyen a gorog kulturaban a vasut szerepe, de ha busszal kell menjek stradan vagy vasuton IC-vel, es az ar osszemerheto, akkor nem kerdes, hogy vonattal megyek! Szoroskodjon a fene buszon Thessaloniki-tol Athen-ig... Repcsivel megint nincs ertelme menni. Autozasban meg nincs meg az a gondtalansag es szabadsag, mint a robogo IC-n, mikor ablakhoz megy az ember es kinez es a tajat csodalja + a szemkozti vaganyon elsuhano tehert... Ez az en velemenyem! (Amugy Gorog vasut miert nem tesz PR manager csoportjaval valamit a vasut nepszerusiteseert? Semmit sem adnak manapsag ingyen, meg a piaci reszesedesert is meg kell dolgozni! Ra kell venni az embereket a vasuti utazas vallasztasara!!!)
"zalaegerszegiek nem engedték, hogy keresztűl menjen a vasút a városon. Ezért lett a 17-es és a 25-ös "nagy" csomópontja Zalaszentiván"
Igen, miután megalkották a 70-es évek elejére ezt az állomást. Akkor már meg lehetett volna oldani, (legalábbis "földesurak" ellenállásán már aligha tudott volna megbukni), hogy a 17-es vonalat Szombathely felől Zalaegerszegre kanyarítsák, majd mondjuk Bak után atkössék Zalaszentmihály felé. Nem is kellett volna sokkal többet építeni, mint amennyit Zalaszentiván csomóponttá tételekor kellett. Mégse tették meg. Pedig Zalaegerszeg fejlesztése eléggé kiemelt cél volt akkoriban.
Jókat szórakozok azon, hogy eme topicon milyen összefüggésben indokolják egyesek a vasútfejlesztések szükségességét, az autópályaépítések kontextusában. Valódi kommunikációs bravúrokat olvasni itt :) Alapvetően két verzió van: 1. A vasutat azért kell fejleszteni, mert a térségben nincs (és a közeljövőben nem is lesz) autópálya. 2. A vasutat azért kell fejleszteni, hogy versenyképes legyen a térségben húzódó (épülő) autópályával. Kicsit emlékeztet ez engem a "2. paragrafus: Ha x-nek mésge lenne igaza, akkor életbelép az első paragrafus" cimű örökbecsűre. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a két - gyakorlatilag egymással ellentétes - indoklás közül vajon melyik a reálisabb, és következetesen azt használni, a másikat meg elfelejteni. Mindkettő egyszerre nem állja meg a helyét. Vagy ha igen,. akkor a vasútfejlesztés szükségtelensége is ugyanígy indokolható lenne, ezzel is, azzal is.
A Bp - Trieste - Venezia nagyseb dolgot onnan vettem, hogy a BME-n a kimelet folyosok (Nagysebessegu halozat) kozt van ez a vonal is. Hogy merre azt nem sikerult kivennem, de biztosan nem Hodoson at. A terkepek persze regiek, 10 evesek, stb., de attol a kerdes meg nyitott: Elobb utobb rendezni kell magyaro. viszonyat vasutugyileg is deleuropaval,akkor pedig nem csak M7-es kell, hanem normalis vasut is. Lehet, hogy ez persze csak 2030-ban lesz esedekes, de vmikor meg kell oldani ezt a problemat is, vagy nem???
Thessaloniki - Athen problematika: Errol is hallottam, de csak annyit,hogy duplavaganyusitas es villamositas volt benne, mert tragikus volt elotte az a vasutvonal. Mi a bukas lenyege? Nincs sem teher sem utasforgalom altalkikasznalva? Vagy hogy? Es ki fizette, EU es Gorogo. egyutt, vagy hogy?
traficc :
Kedves Sued Bahn !
Egyetemeken-főiskolákon sohase higgy az ott látot dolgoknak, töb okból is :
- feladatot kell adni a diáknak, aki ha lelkes szépen kidolgozza, Két év múlva már kerül a szekrény tetejére, négy év múlva meg már a tanársegéd is azt mondja : boiztos vmelyik tervező intézet csinálta.
- évente készül, kb. 100 közlekedési tárgyú szakdolgozat + évfolyam munka. Nagyon eltérő minőségben.
-más
Magyarország és Olszország közötti vasúti kapcsolat rendezett.
minden igényt kielégít.
sőt.
Bőven van fölös kapacitása is ennek az iránynak.
Amennyiben valós, lényeges, FIZETŐKÉPES kereslet jelenik meg, ennél jobb, gyorsabb, kényelmesebb, vasúti kapcslatra, akkor az irányban részes vasutak azt ki fogják elégíteni.
A következő 10 évben - éves átlagban - napi 40-80 főt saccolok, Budapest-Adriai tenger közötti vasúti utasként, ami nyáron nyilván elérheti a napi többszáz főt is, novemnberben és februárban valószínűleg 10 fő körüli.
Olaszország többi, belső része, Milánó, Velence, Róma, Nápoly felé, magyarországról vasúton még napi 10 fő sem utazik.
Amennyiben valamilyen előre nem látható oknál fogva, az ilyen igény hirtelen megugrana, ma többszáz felesleges vasúti hálókocsi áll, leállítva európa szerte várva az ilyen szunnyadó igények feléledését.
azonnal lehet bérelni, lízingelni, útnak indítani.
görög fiaskó.
Az EU 1997-ben is még hirdette, hogy a számára fontosnak tartott vasúti hiányzó kapacitások kiépítéséhez akár 90%-os arányban is hozzájárul.
Így is tett az Athén-Theszalonikik vasútépítésnél.
Látványos kudarc.
A két város központja 501 km-re van egymástól.
Az otani kamionsöfőröknek ( több ezer van) kényelmes egy napi út.
Ezt tudják a megrendelők is.
Háztól-házig kényelmesen még aznap.
Ezt az új kapacitást tehát leginkább az északról érkező konténer vonatok használhatnák.
Használják is, csakhogy Szerbián, Koszovón, Macedonián átjövő konténer vonat alig van.
Van, de kevés.
személy vonatok.
Vannak.
ha jól tudom két óránként.
A görög utazási sokásokba a vonat nem épült bele az elmúlt 150 évben.
Részesedése úgy 1% körüli.
Ha ezt most istentelen nagy pénzek belefeccölésével felemeled 2%-ra akkor ugye 100%-os utaszámnövekedést értél el, amit szépen lehet brüsszel felé kommunikálni, hogy lám-lám jó helyre adtátok a pénzt hisz 10%-al megnőtt az utasszám, de.......................
Igen, szo szerint: Nagykanizsa felol jottunk nyilt vonalon majd jott az allomas amirol beszeltunk majd az utatjaro (jobbra hetes fout, ballra Tihanyi komp) majd nyilt vonalon Zamardi fele tovabb.
Az az allomas Szantod-Koroshegy, Szantod-Rev-nel van a Komp, de a vasuti atjaro az az allomas kezdopontjanal van. Azaz masik oldalon mint ahogy Nagykanizsarol jottel.
ez az amikor a hóhért akasztják.............:-(((((
Gépjármű szag-értő etás (én) most megbukott..................mert úgy emlékszem (cavinton), hogy 219-ből csak a darus változatok voltak akkoriban benn.
Kraz platós meg Tatra platos talán ha lehetett 10 db az országban, a Kraz platos mind az OKGT-jé volt, amihez ugye más nem nyúlt.
Emlékszem, hogy volt 2 db Tatra 138 platos " A10-es pótos, ami ugya Csehszlovákiában 14+12 tonna raksúlyú volt, nálunk pedig 10+8 tonna raksúlyú.
Kuldenem en az e-mail-t, de nem latok az adatlapodon e-mail address-t. (Lehet,hogy nem jol csinalom?) Az enyem mindenesetre: ion5-cern@gmx.de Ha vannak fotok, amiket irtam, varom! Kosz elore is!
- Koller Andor:
Hodos fele menokontenervonatok inkabb a szolav esetleg cseh iranyu kontenervonatok, nem? Ilyenbol mar joparat lattam en is ott. De magyar kontenervonat BILK-bol vagy barhonnan is nem Muraker. fele megy? En multkor Szeged - Koper kontenervonatot lattam Kotoriba allomason epp dekkolni.
Nem az van, hogy ami Rajka vagy Komarom allomason lep be, az megy Hodos fele, mig ami Bp felol jon, vagy attol keletebbrol, az meg Murakeresztur fele?
Vagy mi a logika/tenyallas a Magyaro.-rol vagy azon at Slovenia iranyaba halado kontenervonatok kozlekedteteseben? (Melyik miert es merre megy?)
A RoLa-t mar megbeszeltuk, az nem mehet a mai palyan Zalalovo fele. De ha atadjak a ZEG - ZLovo szakaszt? Akkor RoLa is Hodos fele fog menni?
- SB2005 es Csukacska1991:
Felesleges 200 km/h fole menni Magyaro.-on, en elso korben elegedett lennek egy Bp - Wien minosegu osszekottetessel is Bp - Zagreb - Ljubljana - Trieste utiranyban. Aztan ha indokolt, akkor lehet tuningolni tovabb... Nem is uj palyara, hanem a meglevo atepitesere gondoltam (kanyarok levagasaval, termeszetesen). Uj palya az vadi nagy osszeg lenne.
Termeszetesen nemBp a vegallomasa, en is ugy tudom, hogy min Lvov (azaz ma mar Lviv)-ig megy majd. (Csak mikor lesz mar az a majd vegre???)
- Z.Z. es Oldmumus:
Most hetfon en vonattal jottem Nagykanizsa felol Bp-re, innen vannak az adatok, amiben mindt mondtam konnyen lehet hiba, hogy rosza allomasnevet mondtam. De az biztos, hogy azon az allomason lattam, amelyik a Tihanyi felszigethez vezeto komp utjanal van, es hogy csak egy, a Balatonhoz legkozelebbi, feher szoc betonkerites melletti vagany volt lezarva es berosdasodva. Csak ennyi. A hetes uton nem is jartam, legalabbis tegnap nem.
- Traffic:
A Bp - Trieste - Venezia nagyseb dolgot onnan vettem, hogy a BME-n a kimelet folyosok (Nagysebessegu halozat) kozt van ez a vonal is. Hogy merre azt nem sikerult kivennem, de biztosan nem Hodoson at. A terkepek persze regiek, 10 evesek, stb., de attol a kerdes meg nyitott: Elobb utobb rendezni kell magyaro. viszonyat vasutugyileg is deleuropaval,akkor pedig nem csak M7-es kell, hanem normalis vasut is. Lehet, hogy ez persze csak 2030-ban lesz esedekes, de vmikor meg kell oldani ezt a problemat is, vagy nem???
Thessaloniki - Athen problematika: Errol is hallottam, de csak annyit,hogy duplavaganyusitas es villamositas volt benne, mert tragikus volt elotte az a vasutvonal. Mi a bukas lenyege? Nincs sem teher sem utasforgalom altalkikasznalva? Vagy hogy? Es ki fizette, EU es Gorogo. egyutt, vagy hogy?
- Uhi:
Igen, koszi, ezeket a homepage-eket mar ismerem, vhogy korabban rajuk neztem. A fotoka azota lementve. Koszi! A legjobbak a Venezia Exp.es kepek Gyekenyesen.
- VPeti:
Sredisce ob Dravi Cakovec es Ormoz kozott van, sloven oldalon, hatarallomas Horvato. felol. Hodos elott erre ment minden teher, a RoLa es nehany kontenervonat ma is arra jar meg!
Redics es Lendava kozt hianyzik 5 km, azt tenyleg ujja kene eleszteni. Nem azert,mert transzkontinentalis vasut lesz, hanem azert, mert tok jo regiokat kot ossze. ZEG - redics kicsit megtuningolando, Bz-mot-nak jo lesz az ugy mar. 5 km visszaepitendo, allomas meg ugyis van Lendavan, onnan meg Cakovec-ig a vonal is megvan, jo allapotban,a Mura hiddal egyutt (Mursko Sredisce-nel). tehat csak 5 km kene VISSZA ismet!!! Es akkor akarcsak regen, ismet lehetne Boba - Cakovec osszekottetes!
Buta HZ es SZ hibaja az is, hogy ca. meg ugy 5-6 eve volt Sloven vonat HZ-s korridorral Lendava-ba. Naponta talan 5 vagy 6 is. Azota nincs. Horvat vonatok vannak a vonalon, de csak Mursko redisce-ig (CRO), sloveniaba Lendavara csak teher megy at neha olajszallitmannyal. Lendava allomas hibaja amugy az, hogy kinn van a varosbol, nagyon. De ha Redics fele megepitenek a maradek 5 km-t (magyar es sloven rosz osszesen ennyi csak), akkor a vonal kozel megy ugyis a varsohoz, ott lehetne kis megallot csinalni a varosikanak, olyasmit,mint ZEG Ola. Az kivallo lenne a helyii lakosoknak.
Kivancsi leszek megepul-e valahe az a vasut ismet. Az biztos, hogy ertelme csak ugy lenne, ha Cakovec-ig megy a vonat vagy meg attol is tovabb.
- KKTT:
Igen, en mondtam,hogy ugy tudom, hogy a ZEG - ZLovo szakasz azert sinusgorbe, mert a birtokosok igy engedtek csak meg. A hir helyiektol szarmaznak, akik ket feles kozt vagy igazat mondtak, vagy nem, csak a szajhagyomany terjed, nem tudom.... De boven lehet, hogy neked vanigazad.
A bagodi regi malom es kornyeke tenyleg kihivas lesz az uj vonal epitesekor, az nem lesz gyerekjatek!
ZEG Ola meg jo lesz megallonak is, ne csinaljunk mar belole FELESLEGESEN Kassel Willhelmshoehe ICE terminalt, ha NINCS miert!!!
- Csukacska1991:
A redics - Lendava szakasz ujjapeitese csak akkor ertelmes, ha Cakovec-ig mennek min. a vonatok!!!! Sot, el lehetne azon is gondolkodni, hogy Kaposvar/Pecs - Murakeresztur - Cakovec - Lendava - Zalaegerszegvonatok, stb.!
Cakovec 4-es vasuti elagazoban van. A HZ es SZ es MAV egyessege kellene ahhoz, hogy felismerjek a regio jelentoseget es tisztes tranzit + korridor kozlekedest epitsenek ki! Szerintem Cakovec fekvese nagyon jo, csak huylen mennek ma a hatarok. Ezert kene a hatarokon fellul emelkedve atlatni a szitut es jo kis vonatokat beiktatni, persze ehhez a Lendava - redics visszaepitese valoban kellene, annelkul nincs megint csak ertelme a dolognak.
ZEG es Zalaszentivan: Hat igen, ZEG jol megszivta, hogy nincs 17-es vonala! Zalaszentivan sem volt mindig csompont, egy ideig 17-es es 25-os NEM IS SZINTBEn kereszteztek egymast! Nem volt atjaras a ket vonal kozt. A szoc.-ban lett Zalaszentivan mai allomas epulete es vaganyhalozata ilyen, amilyen ma. (Az allomas epuleten latszik is, hogy uj szerzemeny, elegge.)
Kerdeseim lennenek sinekkel, vaganyokkal kapcsolatban, de eloszor lassunk egy rajzot.
Azt ki tudja megmondani, hogy szerintem a kep tetejen lathato szabvanynak mondhato az atmeno fovaganybol hasznalt kiterozes, azaz tetelezzuk fel az elso valto az atmenobol kiterve az 1-es, es azt koveti a 3-as, akkor a 3-as az jobbos.
Viszont az also rajzon ott pont forditva van azaz balos. Vasarnap szembesultem azzal, hogy a nagy atlagtol elteroen Balatonfenyvesen maskent van. Ma keservesen de atepitettem a szimulatorban. Megjegyeznem az atmeno es a mellette levo elso vagany kozott szeles peron van, de szerintem nem ez a befolyasolo tenyezo.
Egy kérdés: KrAZ-219 nem volt még akkor az országban? Az ugyanis 10 tonnás, és már gyártották akkor. (A lényegi mondanivalódon nem változtat, mert ha volt is, nagyon kevés lehetett.)
Csukacska 1991-nek, de most már mentsd el végre, mert igazán uncsi, félévente bemásolni :.:...........
.1-es tételhez.:
K..:mi az a "63-65 téli szállítási csődök", amit a kronológiánál írtál?
Laci :
1962-63 és 63-64 év fordulója a magyar közlekedés két, fekete időszaka.
A történet arról szól, hogy a politikai konszolidáció megteremtése (1958-61) után megindult 1959-től a gazdasági konszolidáció is, mely első eredményeit 1962-re érte el.
Az 50-es évek állandó és mindenre kiterjedő árú hiányával szemben viszonyléagos árú bőség jött létre.
( ezt NEM a mai fogalmak szerint kell értelmezni, hanem pl. már volt enni való, és a fogyasztási javak újabb és újabb elemei léptek a piacra, sokkal kisebb mértékben mint a kereslet hiány gazdálkodás de már volt árú)
A hazai közlekedés viszont még mindig hatalmas kapacitás hiánnyal küzdött, illetve a nagyiparra és a nehéziparra állított profilírozott vasúti közlekedés képtelen volt rugalmasan reagálni a piaci kihívásokra.
Hónapokkal előbb kellett vasúti kocsikat igényelni, a kisszámú, és elégtelen teherbírású (0,5 2,5 tonna raksúlyú) teherautók csak külön, előre kért engedéllyel léphették át a megye határt, stb.
A politikai vezetés azt látta, hogy nehéz erőfeszítései folyamán megszerzett ( megtermeltetett és behozott ) árú az országban van, de nem jut el a fogyasztóhoz.
Mindkét télen az őszi mezőgazdasági betakarítások utáni hatalmas árú mennyiségnek a termelőtől való el- és az országból való kiszállítása teljesen kitöltötte a vasút kapacitásait.
Nem maradt kapacitás a lakossági ellátásra.
A közúti közlekedés felé kisegitőleg nem lehetett fordulni, mert gyakorlatilag nem volt, illetve csak jelképesen létezett.
Például 10 tonna hasznos raksúlyú teherautó gyakorlatilag egy sem volt az országban ( egy mai kamion hasznos raksúlya 22-24 tonna), holott az akkori KRESZ is engedélyezte, ismerte ezt a kategóriát.
Mindkét télen hatalmas szénkészleteket halmozott fel az ország az addig jó 10-15 éven át meglévő szénhiány és fűtéstelenség végleges megszüntetése érdekében. A szén megvolt, de a szállítási kapacitás elégtelen volta és más irányú leterheltsége miatt nem jutott el a lakossághoz, ( jelentősen rontva evvel a közhangulatot) az iskolákhoz, a kórházakhoz.
Mindkét tél végén, 1963-ban és 1964-ben februárban 2-2 hét szénszünetet kellett elrendelni az ország iskoláinak többségében, holott a hiányzó szén az országban volt.
Leváltották Kossa István Közlekedési és Postaügyi Minisztert ( pártpolitikust) és dr. Csanády Györgyöt, az akkori MÁV Vezérigazgatót nevezték ki miniszterré.
Dr.Csanády nem csak vasutas volt hanem reálpolitikus, akadémikus, humán műveltségű gondolkodó.
A VATUKI-hoz fordult.
A VATUKI = Vasúti tudományos Kutató Intézet.
A Vatuki munkatársai látták be először, hogy az akkor meglévő kb. 11 000 km-nyi normál nyomtávulságú és kb. 4000 km-nyi keskeny nyomtávulságú vasúti hálózat tovább semmilyen formában nem finanszírozható, és alkalmatlan az ország gazdasága által megkívánt mobilitás biztosítására.
Kriszta - 2.:
nagy hav volt akkor?
és mennyiben gyorsította fel ez a 68as közlek.koncepció kidolgozását?
Laci -2:
A hó ebben nem játszott szerepet bár egyik évben tényleg nagy hav volt olyan mint 2002-ben.
Úgy gyorsította fel, hogy a 65-ös kezdéstől számítva , két három nekifutásra kb. 67 végére elékészült a híres-hírhedt 68-as Közlekedéspolitikai koncepció, mely 1848 után csak a második volt.
.:
Kriszta - 3./
és mi az az öt mondat, amit érdemes elmondani/megtanulni a vésztői és nógrádi regionális vasútról? tapasztalatok?
Laci 3 :
A MÁV mostani 7800 km-nyi hálózatának kb. fele valamikor ( 1870-1910) között HÉV-nek, helyi Érdekű Vasútnak épült.
Az 1920-1940 közötti csődbe menetelük során váltotta meg e vasutakat az állam, és adta át a MÁV-nak üzemeltetésre.
E vonalak , mai szóhasználattal mellékvonalak betöltötték szerepüket ( amiért épültek) és kb. 50 éve új feladatuk megtalálásának keresése foilyik.
Ebbe a keresési folyamatba illeszkedik, hogy a MÁV több éves előkészítő munkával, igen korlátozott, leginkább tanácsadói jogosítványokkal, alakított kettő , új szóval 2003 -Regionális vasutat még újabb szóval, - 2004 Térségi vasutat.
- Nógrádi Térségi Vasút,
- Vésztői Térségi vasút.
A két vasút 197 ill. 178 km-nyi pályahosszal üzemel.
Az öt mondat :
1./- A két vasút, saját, éves bekerülési költségének kb. 15-20%-át megkeresi a személyszállítási bevételeivel, áll. Árkiegészítéssel ez feltornázható 40-50%-ig.
2./- Mindkét vasút nullszaldós, és fejlesztés nélküli tovább üzemeltetéséhez, az állam évente kb. 600-800 millió forinttal, járul hozzá.
3./ a mellékvonalaink évente (ökölszám) kb. 5 millió forint valós szám 4,61 veszteséget termelnek kilóméterenként.
4./ A kb. 3600-3800 km-nyi mellékvonalunk, az adott térség ( megye) össz helyközi helyváltoztatásából 0,01% -al, részesedik, a KÖZFORGALMÚ helyváltoztatásokból kb. 3-9%-al részesedik. ( többi Volán) például Nógrád megyében a Nógrád Volán a helyközi közforgalmú helyváltoztatás 97%-át végzi, míg a Nógrádi térségi vasút 3%-ot.
5./ Állami, központi támogatásuk, az elért eredményeikhez képest aránytalan. Például a Nógrád megyei 97%-ot produkáló Nógrád Volán éves támogatása 12-40 millió forint, addig a 3%-ot produkáló Nógrádi Térségi vasúté 600 millió forint. ( mindkettő fogyasztói árkiegészítés nélkül értendő)
Ilyenkor kérdezhetnek rá, a tanárok hogy :
- akkor miért tartja fenn az állam ?
válasz :
- politikai okokból,
- szociálpolitikai okokból,
- foglalkoztatás politikai okokból.
1968: Azért azt senki ne próbálja meg velem elhitetni, hogy pl. a Veszprém-Alsóörs vonalnak nem volt nagy forgalma. ..........."
traficc :
Nem is próbáljuk.
Csak nem volt.
Így egyszerűen.
.................hitetni meg azért nem próbáljuk, mert valakire hitet tenni az a hittérítők feladata.
Másodszor meg azért sem akarunk "hitetni" mert a vasútmániások egyik legnagyobb baja pont az, hogy túl sokat hisznek még így is, és túl keveset tudnak.
Lapozz visza ITT, 2001-re, amikor ITT, ugyanezt kérdezték már mások is, és akkor számokkal bizonyítittuk, hogy - ebben az esetben - a hitnek nincs valóság alapja.
Sőt ha elég szorgalmas vagy akkor a moldovai vasutas mondatok egy részének CÁFOLATÁT is megtalálod itt, ezen a topicon.
Ami különben nem Moldova hibája, mert Ő, akkor nem szak-könyvet írt, hanem irodalmi munkát.
Az, hogy az olvasók egy vagy nagy része ezt valóságnak fogja fel, az olvasó baja.
ugyanerre panaszkodnak a történészek is, mert egy-két történelmi tárgyú film után a KÖZ embber azt hiszi, hogy az események valóban úgy történtek meg mint ahogy azt a rendező neki bemutatja.
Tegnap volt egy kis riport a TV2-n a repülőgépfényképezőkről, a spotterekről. A Ferihegyi repülőtér szóvivője így nyilatkozott róluk: Nagyon jó csávók a spotterek, imádom őket. Ők a repülés képes krónikásai! Minket nem zavarnak és mi sem zavarjuk őket.
Vajon mikor fog a vasút szóvivője hasonlóan pozitívan nyilatkozni a vasútbarátokról? :-)))))
Komolyan mondom jó volt hallgatni, amilyen szeretettel beszélt róluk.
Ha ma is meglenne a Veszprém - Alsóőrs vonal, mekkora forgalom lenne rajt?
A régi vonal Balatonalmádit elkerülte, Alsóőrsön (Káptalanfüreden) érte el a Balatont. Innen lehetne számítani az utasokat. Mennyi a napi utasszám a 29-es vonalon holtszezonban? Ha a vonat Veszprémbe cammogna, azon se lenne több utas. A veszprémi szakaszt már biztos száműzték volna a város központjából, így mindentől messze haladna.
"Tudod van egy egyszerűen gondolkodó kisebbség, akik lusták az ismeretek megszerzésére és elmélyítésére, és gondolkodásuk, vagy ismeretfeldolgozási képessük kapacitás korlátjai miatt, 1968-ról csak a vonalmegszüntetések jutnak eszükbe.
Én ezt nem tartom olyan nagy bűnnek mint mások, mert egyszerű feladatok megoldására és végrehajtására ezek az emberek igen jól használhatók."
A vonalbezárásoknál gondolom, hogy alapos felméréseket végeztek a bezárások előtt, és amelyik vonalra mutatkozott valós piaci igény, azt meghagyták (pl: a Somogyszob-Barcs vonalnak csak a Nagyatád-Bodvica - Barcs szakaszát szedték fel (Bodvicáig nem megy vonat, iparvágányként üzemel), de a megmaradt 8 km-es szakaszon azért van rendesen forgalom). Íme egy szkennelt cikk a Pécs-Harkányfürdő vonal (63. sz.) utolsó járatáról:
Természetesen mindenki örülne, ha ezeket a vonalakat újra megépítenék, csak nem biztos, hogy minden vonal nyereséget tudna produkálni.
"- annyi mozdonyt vennénk 2006-ban mint 1970-ben"
Szinte az összes ma közlekedő mozdonysorozatot még a rendszerváltás előtt vettük (kivéve az 1047-es sorozat, illetve a remot sorozatok). És például lassan el kellene arról gondolkodni (szerintem), hogy mivel fogják kiváltani a több, mint 300 db V43-ast a sorozatból, mert azok is lassan elérik a "nyugdíj-korhatárt". (A Papagájok készítése szerintem nem megoldás a Szilik fejlesztése/kiváltása érdekében.) De a kiváltást írattam volna az M62 példájával is.
"- vagy annyit villamosítanánk, mint..........."
A villamosított vonalakat szintén a rendszerváltás előtt "csinálták". A rendszerváltás óta csak a 30-as alsó része, 20-as lett villamosítva (és még nem tudom, hogy van-e '90 után villamosított vonal). A 15-öst kihagyom, mert az már a GySEV Rt. érdeme.
traffic: remélem, hogy nem írtam hülyeségeket (egy-két tárgyi tévedéstől eltekintve).
A levelézés az imént az Indexen tett hozzászólásom kapcsán bonyolódott, melyben az ottani élményeimről számoltam be. Azt megküldtem a Tarifa Osztályra, hogy ne gonoszbrekekének kelljen, akik visszaküldték az Andrássy úti jegyirodába.
Tehát nem intézem el SEMMIT ott! Miért kéne elégedettnek lennem??????
Ez csak riport volt egyébként is! Amelynek, mint látjuk a MÁV Rt szerint nem igazán van tanulsága azon kívül, hogy milyen mocsokszemétbunkórohadék vagyok.
MÁS!
Nekem már van új Indóházam!!! :)))
A Blaha Lujza téren vettem a Rellayben, volt vagy 7-8 darab. Ez több, mint az előző havi 0...
"Egerszegnél emlegetik, hogy a helyi iparosság (akik akkoriban a város életét irányították) nem hagyta, hogy a Kanizsa-Szombathely vonal keresztülmenjen a városon..."
Erről én is hallottam, hogy a zalaegerszegiek nem engedték, hogy keresztűl menjen a vasút a városon. Ezért lett a 17-es és a 25-ös "nagy" csomópontja Zalaszentiván. Zalaegerszegnek meg jutott először a Boba-Alsólendva-Csáktornya-Varazsd vonal, majd később a Zalaegerszeg-Zalalövő-Hodo vonal.
Az Ön által megvásárolni kívánt díjszabások elárusítható példányai a közbeszerzési, és nyomdai munkálatok elhúzódása miatt, sajnos még nem állnak a Menetjegyirodánk rendelkezésére. Erről az irodánkban tett látogatása során tájékoztattuk, valamint arról is, hogy amennyiben nemzetközi menetjegyet vásárol az ehhez tartozó belső szabályozást - betekintésre - a rendelkezésére bocsátjuk. Erre azt a választ kaptuk, hogy nem kíván menetjegyet váltani, így utazási szerződéses jogviszony nem jöhetett létre. Ennek ellenére a munkatársaink - mivel közölte, hogy ebből szeretne dolgozatot írni- a kért anyagokat átadták, melyről Ön feljegyzéseket készített. Az irodavezető asszony és több munkatársunk is csak Önnel foglalkozott, minden segítséget megadtak, mely elvonta őket az egyéb szolgálati tevékenységüktől, ezért nagy meglepetéssel olvastuk a mostani megkeresését, melyben elégedetlenségének adott hangot. Köszönjük a megértését.
Tisztelettel:
Hódi Richárd MÁV Ügyfélszolgálat
Tisztelt Hódi Richárd!
Sajnos nem először tapasztalom a MÁV Rt részéről azt az "értetlenséget", amit egyes megkeresésem kivált. Erről "asztalának" korábbi tulajdonosa, a Call Center néhai vezetője is sokat tudott volna mesélni Önnek... (Egyébként személy szerint örülök a változásnak, Ön nagyságrendekkel érzékenyebb az utasok felvetéseire, mint hivatali elődje volt!)
Én megértem azt az "opjektív" nehézséget, hogy a nem létező díjszabást sem az Ügyfélszolgálat, sem a Menetjegyiroda NEM képes átadni. Ha ez a válasz "megnyugtatott" volna, akkor panaszlapot sem kellett volna kitöltenem...
A helyzet az, hogy az Önöknél rendelkezésre álló díjszabások GYAKORLATI tapasztalatok alapján inkább csak megtévesztésre jók, semmint TÁJÉKOZTATÁSRA.
Nem kevés energiánkat kötött le, hogy a MÁV ellenében létrehozzuk a nemzetközi vasúti díjszabások gyűjteményét. E munkánk során olyan mennyiségű anomáliára bukkantunk, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Így kezdeményezni fogom a Rendőrség, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, és a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatát a kérdésben. Nem él-e vissza a cég az erőfölényével, nem terhel-e büntetőjogi felelősség a nem létező díjszabások miatt stb.
E vizsgálatok véleményem szerint végre segítenek a MÁV Rt Személyszállítási Üzletágának Tarifa Osztályán dolgozó munkatársaival is megértetni, hogy az utasok tájékoztatása nem egyenlő a menetjegy kiadásával...
Higgye el, az Önök ügyfeleinek jelentős része velem ért egyet! Olvassa végig egyszer az Önönk, de még jobb, ha a Keleti pályaudvar panaszkönyvét.
Megjegyzem: 5 féle díjszabást kívántam megvenni önöknél. Ezek egyike 2002. decemberi. A MÁV egyetlen kijelölt elárusítóhelyén egyiket sem sikerült beszerezni! Ugye ez nem kizárólag bizonyos közbeszerzési eljárás miatt van? Az internetes publikálsához nem kell közbeszerzési eljárás! Ha a MÁV fontosnak érezte volna a e téren is a tájékoztatást most nem kellene erről vitatkoznunk.
Őszintén sajnálom, hogy már megint a "lánc" legvégén lévő személyt bízták meg válaszadással.
Garantálom, hogy a fent nevezett hatóságok máshol kezdik a keresgélést...
"Csáktornya: Szerintem helyre kellene állítani a Rédicsi határátmenetet, és utánan néhány Bz átmehetne Rédicsről Csáktornyára. (Vagy Alsólendvára) (napi 3-5 vonatpár)
Persze a túloldalon is ugyanezt kellene tenni, mert tudomásom szerint nincs személyforgalom Csáktornya és Alsólendva között."
Jó lenne, ha tényleg újra indulna a forgalom Rédics és Lendva között. Akkor ott is EURegio-szerű vonatok járhatnának (mint Szombathely-Graz/Wiener Neustadt-Wien Südbhf.) Zalaegerszeg-Rédics-Lendva-Čakovec-Varadin vonalon. És a 23-as állapota is viszonylag jó a magyar viniciálisok rangsorában (Zalaegerszeg kiz. - Lenti bez. 60 km/h, lassújel van Bak-Gutorfölde 40 km/h 577-585 szelvény; Lenti kiz. - Rédics bez. 40 km/h). Ha elindulna a közlekedés Szlovénia felé Rédicsen is át (személyforgalom), akkor talán a 23-as is egy kicsit fontosabb vonal lenne, nem úgy, mint most.
Néhány "apróbb" :-) hiba van rajta, de valamelyest látszik a terv a vasútáthelyezésről. (Bocsi a szkennelés minőségéért, de rohannom kellett...)
Zeg-Ola, amit láttam, mindenhol megállóhelyként szerepelt, pl. itt is:
Tegnap arra volt dolgom és volt egy pici időm, megnéztem merre járnak a vasútépítők Zalacséb és Bagod között.
Bagod keleti végénél van a munkaterület vége. Talán régészeti feltárás gödrei vannak ott. A többi részen a töltés épül, sokhelyen az átereszek, hidak. Írtatok korábban a zalacsébi állomásról is: szerintem marad a helyén, ill. pár méterrel délebbre kerülnek a sínek, szorosan a meglevők mellé. Amennyire szemmértékkel -meg a fantasztikus :-) hozzáértésemmel- meg tudtam állapítani két vágány szélességben készül az alépítmény. (A jelenlegi háromból a 2-3. használt, az elsőn nagyon látszik, hogy nem az...)
Zalacséb és Zalaszentgyörgy között lesz (legalábbis ezen a részen) az új nyomvonal a legmesszebb a régitől, az itteni kicsit nagyobb kanyarok levágásával a "rét" (a jelenlegi vonal és a Zala között) közepén. Szentgyörgy és Bagod között nagyjából a jelenlegivel párhuzamosan kicsit délebbre megy. Bagodnál a régi malmot (ha megmarad egyáltalán) a másik oldalról fogja megkerülni a Zala-holtág helyén. Amilyen mocsarasnak nézett ki, lesz mit aládolgozni ezen a kis szakaszon, nem is nyúltak még hozzá ezen a kis darabon... A bagodi állomásnál is kicsit távolabbra kerül a jelenlegi helyhez képest (25-30 méter talán...)
Innentől Egerszegig semmi nyomát nem láttam az építkezésnek.
Szerintem, -SuedBahnnal ellentétben (remélem jól emlékszem, hogy te írtad, ha nem bocsi)- Zeg és Zlövő között a jelenlegi nyomvonal nem a birtoktulajdonosok miatt lett ilyen kanyargós, hanem inkább a domborzat és a Zala (akkor még szabályozatlan) kanyarulatai és vizenyős ártere miatt. Egerszegnél emlegetik, hogy a helyi iparosság (akik akkoriban a város életét irányították) nem hagyta, hogy a Kanizsa-Szombathely vonal keresztülmenjen a városon, mert féltették a helyi piaci pozícióikat, de hallottam azt is, hogy a vasútépítő társaság sem igazán szorgalmazta ezt, mert egyszerűbb volt a dombokat megkerülve, a Szévíz-Sárvíz völgyeiben elvinni a vasutat.
Bocsi, ha hosszú voltam, meg a nem igazán szakszerűségért...
A bezárt részen található régi "váróterem" volt a Brassó pu. produkció próbája és előadásai miatt nyitva. A falon 1991-es menetrendek és menetdíj táblázat.
Bocs, de elfelejtettem befordítani őket. Végül is úgysem nagyon olvashatók.
Nézz utánna a Balesetek a magyar vasút történelmében... című topicban. Az elmúlt két hétben ez volt a téma! Több ilyen baleset volt de amire te gondolsz az a Duna'82-es gyakorlat volt, Herendnél szabadult/ak/ el a kocsi/k/. Hogy hányan haltak meg azt nem tudom, de nemsokára pontos adatokat fogok felrakni abba a topicba. Bárdos Imre jóváhagyása mellett.
A '80-as évek közepe táján történt egy tragikus vasúti baleset a Bakonyban, amikor a hadgyakorlatról hazafelé utazó katonák* beszálltak a vonatba, és az megindult mozdony nélkül...
Kotoriba-i tajkep. (Egesz pontosan ez a Muraker. utan jovo mura hid utani nyilt vonal fotoja mar Horvato.-ban, meg Kotoriba allomas bejarata elott. Jobbra hattul fent latszik is a falu latkepe.)
A palya igy fellulnezetben eleg ramatynak nez ki, de jobban megy rajta a vonat, mint a 41-esen vagy mint pl. a 30a-n sok helyen! Fatalpfas, mint nagyjabol mindenhol Horvato.-ban, de megis tolja rajta a vonat (a teher is).
A felvetel abbol az ortoronybol keszult, ami egykor jugo/horvat katonak ortornya volt, ma kihasznalatlanul all a Mura horvat partjan a hid labanal. De legalabb lehet rola jo fotokat csinalni!:-)
Egyeb hozzaszolasaim kesobb jonnek, most meg kene kicsit dolgozni ...
Ez persze lehet a szlovák weblapon sajtóhiba is, de én már azon sem csodálkoznék, ha megváltozott volna a kedvezmény mértéke, csak a hazai jegykiadóhelyekkel ezt még nem közölték:(
Végülis, ha egy dec.12-től érvényes kedvezményt február 4-től közölnek a jegykiadókkal és sohasem közöltek az utasokkal, vagy az utasokat késés esetén megillető jogokat nem emelik át a hazai szabályozásba, akkor mi az az 5 % ide vagy oda:(
Egykori IC Drava Pragersko-ban (Regen is erre (Pragersko-n at) ment, de mikor is vettek el Murakereszturtol? A Hodos-i vonal megnyitasakor rogton meg biztosan nem, eltelt akkor meg egy ksi ido. Tudja valaki a pontos adatot?):
A onal 2000. decemberében nyílt meg, de csak a határig. A nemzetközi forgalom csak a májusi menetrendváltozástól indult meg.
2. Páromnak esettanulmányt kell írnia vasúti áruszállítás témaköréből. Elsősorban veszélyes,vagy különleges szállítmányokról (pl. katonai felszerelések).
Ez ügyben kérnénk ugyancsak segítségeteket,hogy kihez lehetne fordulni érdeklődni,s mely állomáokon mondjuk....továbbá van-e erre vonatkozó irodalom,melyben a követelményeket,szabályzatokat ismertetik. (Remélem nem írtam túl sok zagyvaságot...:)
traficc :
elsőnek kerítsen egy Közl/107-es utasítást.
Kérje el vasutastól, vagy keresse Szarvas László ezredes urat, a Magyar Honvédség, Közlekedési Szolgálat Főnökét.
Csáktornya: Szerintem helyre kellene állítani a Rédicsi határátmenetet, és utánan néhány Bz átmehetne Rédicsről Csáktornyára. (Vagy Alsólendvára) (napi 3-5 vonatpár)
Persze a túloldalon is ugyanezt kellene tenni, mert tudomásom szerint nincs személyforgalom Csáktornya és Alsólendva között.
Sredisce ob Dravi: Melyik vasútvonalon van ez az állomás?
Németországban mennyivel nőtt az utasforgalom pl. a Köln-Frankfurt szakaszon az ICE-közlekedés beindítása óta? Mennyivel csökkent az autó és a repülőforgalom ennek hatására?
traficc :
Az autó forgalom a két város között (2x3 sávos pálya van) semmivel se csökkent, vagy olyan kicsi mértékben, hogy az nem mérhető.
Pontosabban nőtt az autóforgalom, de ennek nincs köze az IC-hez.
A Köln-Frankfurt közötti repülőforgalom 90%-a edig se célforgalom volt, hisz 195 km-re nem ülnek repülőre az emberek, hanem olyanok akik, Kölnből indulva Frankfurtban átszállva továbbrepült.
Ezekből tud(ott) szakítani a DB.
A vonatok is kihasználtan mennek.
marslako már töbször leírta , de úgy látszik nem elégszer :
.............Ha új vasutat építesz akkor számottevően NEM csökken az autó + repülőforgalom, hanem az évennte növekvő mobilitási igényből hasítasz ki szeletet, azaz az évi növekmény nem 100% lesz az autóé és repülőé...........
A vasútnak NINCS reneszámsza, hanem az állandóan csökenő részesedési arányának ütemét tudja lassítani új beruházásaival.-
Két kér(d)ésem lenne felétek,melyekhez segítségeteket,ötleteteket várom:
1. Ez kicsit off,ezért elnézést: Egy a hónap végén nyugdíjba menő vasutas ismerősöm szeretne egy írógépet...olyan régifajta hagyományosat. Ehhez kérném segítségeteket,hogy akinek esetleg van amit már nem használ,vagy tud róla,az oda tudná-e adni eme idős hölgynek,esetleg megvennénk tőle. Előre is köszönöm.
2. Páromnak esettanulmányt kell írnia vasúti áruszállítás témaköréből. Elsősorban veszélyes,vagy különleges szállítmányokról (pl. katonai felszerelések).
Ez ügyben kérnénk ugyancsak segítségeteket,hogy kihez lehetne fordulni érdeklődni,s mely állomáokon mondjuk....továbbá van-e erre vonatkozó irodalom,melyben a követelményeket,szabályzatokat ismertetik. (Remélem nem írtam túl sok zagyvaságot...:)
Még egyszer köszönöm az információkat e két ügyben.
Tegnap délután is Tatabányáig tele volt problémás etnikumú egyénekkel az IC, köpködtek, szotyoláztak (szemtanú jelenti).
És vajon ők tudtak erről a "lehetőségről"?
Volt már rá példa, hogy Tatabánya-Bp viszonylatban véletlenül szálltak fel. (Le lettek szállítva.) Ugyanis a gyorsvonattal akartak utazni, mai utána jött, de az IC késésben volt, és majdnem a gyorsvonat menetrendi idejében érkezett Tatabányára.
Egy pályaudvaron voltam, olyan Józsfváros jellegűn. Gyűltek az utasok a délutáni ingavonathoz, beálltak a sínek közé hosszú, tömött, rendezett sorba. Előttük a mozdony és menesztéskor szépen, fegyelmezetten elindulnak. Így, kocsi nélkül, gyalog a sinek között, a mozdony után.
traficc :
1979-ben egy borongós napon, délelőtt 9,40-or kettő busz indult Dunaújváros felé.
Az egyik Bp-Dunaújváros, mindenhol megáll, a másik Bp-Dunaföldvár gyorsított.
A gyorsított kocsija nem jött meg.
A sofőr felemelt a feje fölé egy BUDAPEST - DUNAFÖLDVÁR iránytáblát és odakiálltott a 10-es kocsiálláson várakozó tömegnek :
Jöjjenek utánam ! ..én tudom az utat !...........és elindult............kb. 20 fő elindult utána gyalog és mentek is utána úgy 30 métert.
Akkor tört ki a botrány.
Sofőrünk meg megvolt sértődve, hogy fegyelmit + kispadot kapott.
a fegyelmi tárgyalás jkv-nek egyik mondata évekig idézet volt :..
............azért is nehéz az élet, mert az embereknek nincs elég humorérzékük.!...........
"Tegnap még azt mondta valaki, hogy berendelnek plusz 1-2 embert, "
Nem rendelnek be.Előre +ba (10 napon túl)vezénylésről szólt.
"Nincsenek közbeváltósok, tartalékosok?"
Nincsenek mindennap,a nap 24 órájában,egész évben,mindenhol.Betegségből felgyógyult,stb. okok miatt vannak időszakok amikor van + ember,ha sikerül vonatot visznek ők is.
"A másik felevetésedre: itt nem arról volt szó, hogy van egy MÁV Cargo-s vonat és arról nem vették le az embert, "
Tudom,a jövőről egy képet mutattam csak.
"e ismétlem: az utas szempontjából mindegy, hogy SzeSza vagy Cargo, mert ő a nagy MÁV-val köt szerződést."
Még azzal köt.
"Ezek után már érdekelne, hogy amúgy szokott-e lenni tartalék/közbeváltós Sv-n."
Lásd 2. válaszom.Egyébként összetetteb a feladat.Lehet olyan is,hogy van ember,de az nem alkalmas vagy nem lehet a tetthelyre jutattni,nincs alkalmas gép,stb..
Pld.:A SzeSza Samuja lepihen és nem bérelnek máshonnan gépet,akkor meg kell majd várni,hogy a SzeSza járműre találjanak embert és ( mondjuk Istvántelekről) oda jusson (kapjon menetvonalat).
Sziasztok, álmodtam a vasútról. Megosztom Veletek, hátha nevettek egyet.
Egy pályaudvaron voltam, olyan Józsfváros jellegűn. Gyűltek az utasok a délutáni ingavonathoz, beálltak a sínek közé hosszú, tömött, rendezett sorba. Előttük a mozdony és menesztéskor szépen, fegyelmezetten elindulnak. Így, kocsi nélkül, gyalog a sinek között, a mozdony után.
Lehet, hogy ez a jövő elővárosi közlekedése? :-)
Következő képben már egy Bhv-ban voltam. Álltunk egy magas töltésen, térközjelző előtt. A töltés lábánál egy hosszúkás tó volt. Kérdeztem valamelyikőtöket, hogy mi a tó neve; nem tudta. Kértem, hogy keresse meg Andó Gergőt, ő biztos tudja.
De felébredtem, mielőtt AG odaért volna, így soha nem fogom már megtudni, merre jártunk.
EUREGIO-speciál: Nem elég, hogy két hónappal később jelent meg ez az utasítás, hanem a marketingje is egyenlő (volt) a nullával!!!
Amúgy van EUREGIO-speciál Grazba is, de ez egy 1 évig érvényes akció keretében.
Amúgy összehasonlításképpen következzenek a normál EUREGIO árak törzsutaskártyával és anélkül, majd a "speciál"-ár. Tudomásom szerint a tavalyiak vannak még érvényben. (Forrás: MÁV-prospektus.)
Szhely-Graz: 12/20 (9)
Szhely-Bécs: 15,20/24 (19)
Szhely-Bécsújhely: 10,40/15,40 (9)
A Győr-Bécsújhely EUREGIO ár nem szerepel a prospektusban, mert az a viszonylat később került bevezetésre, így nem tudom ideírni összehasonlítás végett.
A Szombathely-Wien Süd menettérti jóval olcsóbb volt (ha kiadtak ilyet egyáltalán valakinek ezzel a kedvezménnyel), mint a Sopron-Wien Süd menettérti.
Most aztán lehet mondani, hogy nem is vett ilyet senki 2004. december 12-től 2005. január 31-ig, úgyhogy sikertelen, kár is lenne meghosszabbítani.
Biztos addig fordították közbeszerzéssel a 6 darab A/4-es oldalt németről magyarra és ezzel elment az idő.
Ja, amúgy ezek a közbeszerzéses fordítók lehetnek azok, akik szerint a Vas megyei város neve magyarul, a már magyarra lefordított szövegben "St.Gotthard"?
Hátha hamarosan kijön valami távirat, hogy 2004. december 12-től december 31-ig ingyen lehetett volna utazni az összes nemzetközi vonaton azoknak, akik ezt a szándékukat Rákos állomás pénztárában jelzik és ott ingyenjegyet váltanak:))
Természetesen az ingyenjegy-készlet csak 2005. április 1-től áll rendelkezésre.
Nem a tűz lobogása hajt, hanem a hideg számítás: Az egyenlőtlenség-jel egyik odalán áll a szakállas vagy félkarú sorompóknál talált holttestekről, az egyenlőtlenség-jel mások oldalán pedig a fénysorompók holttesteiről szóló beszámolók darabszáma. A két oldali különbség annak felelőtlensége, aki el akarja hitetni a "fénysorompó" alkalmasságát. A különbséget emberéletekben mérjük.
A menettérti kedvezménynél van benne egy érdekes mondat:
"Do Maďarskej republiky (eleznice MÁV) poskytuje elezničná spoločnos? Slovensko a MÁV jednotlivcom pri zakúpení spiatočného cestovného lístka zžavu 60 % za úsek elezničnej spoločnosti Slovensko a 60 % za úsek MÁV."
Eszerint a szlovák szakaszon is 60 % lenne a kedvezmény mértéke, holott menetrendváltáskor még csak 55 % volt és ezek a szabályok általában csak a menetrendváltás napján szoktak változni.
Leteszteltem az egyik MÁV információnál és ők is 60-55 %-ot mondtak, úgyhogy vagy onnan ide más szabályok vonatkoznak a menettértire, mint innen oda, vagy sajtóhiba a szlovák honlapon, vagy nagyon új változás.
8.50-kor rákoskeresztúri otthonomban csöngött a vezetékes telefon. Egy férfi szólt bele köszönés nélkül:
- Északi járműjavító?
Nem kicsit voltam meglepődve! Vajon mi okozhatta a tévedését????
MÁS!
Nos érkezett "megfejtés" a EURegió pótlékkal kapcsolatban, csak nem teljesen jó! Így továbbra is várom az EURegió kedvezmény "hatályos" szabályzatát!
Talán ez segít a keresésben:
"A V-9938/2003. SzÜ. Sz. Jegykiadás szabályozása az EURegio forgalomban, törzsutaskártya bevezetése alaprendelet és a V-4115/2004. SzÜ. Sz. 1. sz. módosítás egybedolgozott formában kerül a MÁV Értesítőben meghirdetésre."
Nem nézné meg, vagy küldené át valaki az ezt tartalmazó MÁV Értresítő rendelkezést!!!
Újabb bicska nyitogató rémtörténet!!!
A "borító":
"18/2005. SZE.FŐIG. UTASÍTÁS EUREGIO SPECIAL GYESEV-ÖBB SZUPERKEDVEZMÉNYES AJÁNLAT BEVEZETÉSE
Készítette: Kunné Porkoláb Andrea Változat: 1 oldal: 6 Kiadás dátuma: 2005. február 4."
Jegyezzük meg jól! A kiadás dátuma FEBRUÁR 4-e!
"Értesítem a szolgálati helyeket, hogy GYSEV Rt. és az Osztrák Szövetségi Vasutak által kötött megállapodás értelmében 2004.december 12-től - 2005.mácius 12-ig, 3 hónap időtartamra, az ún. EURegio forgalomban szuper kedvezményes EURegio Special ajánlatot vezetünk be. Az ajánlat elnevezése Ausztriában történő jegykiadás esetén: EURegio Special Ticket:
Az EURegio Special ajánlat menettéri útra szól, 4 napig érvényes. Ún. egységáras ajánlat, a Szombathely - Harka illetve Győr- Sopron vasútvonal valamennyi - az EURegio Kirándulójegy díjszabásban felsorolt - állomásától az alábbi viszonylatok valamennyi osztrák állomásáig és vissza azonos ár van érvényben: Szombathely - Wiener Neustadt és vissza: 9 EUR (gyermek 4,50 EUR) Győr - Wiener Neustadt és vissza: 9 EUR (gyermek 4,50 EUR) Szombathely - Wien Südbahnhof és vissza: 19 EUR (gyermek 9,50 EUR)"
Hogy is van ez basszus? Laza két hónap késéssel adnak ki egy három hónapig élő szabályozást? Na, ez is megy a feljelentésbe. Nem győzőm gépelni, csak holnapra készül el... :( Legalább 5-6 oldal sűrűn teleírva a MÁV bűneivel. Ha csak egy "vád" megáll a Büntetőtörvénykönyv alapján, annak beláthatatlan következményei lesznek egyesekre és a CÉG-re nézve...
Az autópálya-beruházások államháztartáson kívülre helyezése után a az ország mintegy 170 ezer kilométernyi közúthálózatának kezelői feladataitól is megszabadítaná a költségvetést a gazdasági tárca - írja a Népszabadság.
A 12 000 milliárd forintos országos útvagyon üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére hozzák létre az Útpénztári Finanszírozó Rt.-t, amely jövőre mintegy 300 milliárd forintból gazdálkodna.
- írja a Népszabadság.
traficc :
300 milliárd forint 170 000 km útra évente, azaz egy kilóméter útra évente ??????????????..................Ft.-
Tegnap még azt mondta valaki, hogy berendelnek plusz 1-2 embert, de ha sok a teher, akkor elfogynak. Ma meg azt írod, hogy 10 teherre 10 embert vezényelnek. Nincsenek közbeváltósok, tartalékosok?
A másik felevetésedre: itt nem arról volt szó, hogy van egy MÁV Cargo-s vonat és arról nem vették le az embert, hanem nem volt a fházben egy tartalék ember sem. De ismétlem: az utas szempontjából mindegy, hogy SzeSza vagy Cargo, mert ő a nagy MÁV-val köt szerződést.
Ezek után már érdekelne, hogy amúgy szokott-e lenni tartalék/közbeváltós Sv-n.
Bp. Kelenföld és Győr között bármely pótdíjköteles vonat igénybevehető pótdíj nélkül is (nemhivatalosan), ugyanis a vezető jegyvizsgáló a mozdonyon köteles utazni, mert a bizberen valamit buzerálnak, így figyelőszolgálat van.:-) Tegnap délután is Tatabányáig tele volt problémás etnikumú egyénekkel az IC, köpködtek, szotyoláztak (szemtanú jelenti).
Tegnap kérdeztem, de nem válaszolt senki: ma délután mennék 25-ösre; mennyi tehervonat jár arrefelé, és kb milyen eloszlásban? RoLa van? Thanx mindenkinek, aki tud vmi infoval szolgálni!
"Ha olvasnád a díjszabási táviratokat tudhatnád, hogy darabra pontosan ismerik a fogyásokat a nemzetközi jegyekből (is). Ezek szigorú üzleti titkot képeznek és nekünk ahhoz sincs semmi közünk..."
...de nem olvasom, mert szigorú üzleti titkot képeznek. Ha nem képeznének szigorú üzleti titkot és olvashatnám, akkor sem biztos, hogy olvasnám, mert nem hoz lázba, hogy most akkor 9 EUR vagy 20 EUR. Ugyanis vasúton leginkább hobbiból utazom, és tudomásul veszem, hogy a szórakozásnak ára van, például a 9 és a 20 közötti különbség. Aki nem hobbiból utazik, az járjon utána saját maga. Ha nem tud, akkor bízzon meg valakit, például engem. Ez azonnal másik felállást eredményezne.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a Budapest-Bécs kirándulójegy bármilyen nemzetközi pénztárban, vagy utazási irodában (pl. IBUSZ) megvásárolható, vagy csak a kijelölt pénztárakban. Előre is köszi a válaszokat. Üdv M412192
Vélhetően igen, de a továbbiakat a rendőrség deríti majd ki.
Aszód-Gödöllő között egy 64 eres Bizt. ber. kábelt égettek át teljesen. A mellette húzódó távközlési kábelnak csak a páncélzata olvadt meg, de nem kizárható, hogy belül annak a papír szigetelése is szétégett.
Hála az aszódi blokkmesteri szakasznak és a kábelcsoportnak éjfélre már sikerült részben úgy helyreállítani a berendezést, hogy jelzési képpel lehet be- és kijáratni a vonatokat a páratlan oldalon is.
Ki mit szol a tegnapi Isaszeg-Godollo biztber zavarhoz?
Elég csúnya késések voltak. Egy hatvani személy +120-ra volt kiírva, a Hámor 19:40-kor még nem indult el, és induló személyeknél is voltak hosszabb csúszások. Mi történt, tud valaki részletesebbet, esetleg volt valki arrafele éppen vonaton?
Csúzlival lőtték a vonatokat 2005. ápr. 05., 08:08
Csúzlival lövöldözték gyerekek a vonatokat Kiskunhalason - tudta meg a HavariaPress.
A fiúk a Bács-Kiskun megyei város rakodó pályaudvaránál célozták meg a vagonokat. Az utasok előbb azt hitték, hogy kővel dobálják őket, ám később kiderült, hogy ennél azért többről van szó.
A kiskunhalasi kapitányság ugyanis a helyszínre küldött egy járőrt és nekik sikerült tetten érniük a gyerekekből álló bandát, mikor éppen egy személyvonatra ""lövöldöztek"" négyen.
A rendőrök elfogták az egyik gyereket, akinél csúzli volt, a zsebében pedig golyó alakú köveket találtak.
A kisfiút a helyi rendőrkapitányságra előállították, a szüleit értesítették.
Az ügyben egyelőre a vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indult eljárás, és keresik a kiskamasz társait is.
Ha olvasnád a díjszabási táviratokat tudhatnád, hogy darabra pontosan ismerik a fogyásokat a nemzetközi jegyekből (is). Ezek szigorú üzleti titkot képeznek és nekünk ahhoz sincs semmi közünk...
A CÉG a nyílvános adatokat sem adja ki, nemhogy a nem nyílvánosakat... :(((
Ellenben egy ha vennél egy Bp-Érsekújvár, egy Érsekújvár-Pozsony és egy Pozsony-Bp jegyet, akkor jóval többet fizetnél, mint egy Bp-Pozsony retúrjegyért, így nem célszerű ezt szétválasztani külön jegyekké.
A mai idiota jegyrendszer szerint igen, de miért kell ennek igy lennie - pontosan erröl beszélünk.
Ha pl. Pozsonyba akarsz menni és megmondod, hogy Érsekujváron ki akarsz szállni, akkor mindjárt adnának 2 jegyet, az egyik Érsekujvárig a másik onnan Pozsonyig szolna, természetesen ugyanannyiért (vagy némi kezelési költséget rászámitva), mint az 1 jegy lenne Pozsonyig.
Szuksegem lenne a kov. fotok kozul korlatlanul sokra:
- Venezia Exp. amikor meg Bp - Gyekenyes kozt jart. A foto barhol keszult is, erdekel (Magyaro.-on).
- Ugyanez az egykori Dravaval, de amikor meg Bp - Muraker. kozt jart, arrol is kene foto, jo sok!
- IC Kvarner, amikor meg Bp - Dombovar - Gyekenyes kozt jart, johetnek a fotok.
- esetleg ha van valakinek Adriatica-rol kepe, ami vagy 6-8 eve nics mar, azt nagyon megkoszonnem! Jo lenne, ha halokocsi es autoszallito kocsi is latszana rajtuk, azok ugyanis HZ-s kocsik voltak, a tobbi meg magyar.
Sredisce ob Dravi oncemore: (Szerintem ez egy nagyon profi kis sloven allomas, kicsi, de nagy forgalmu VOLT, ma mar jelentosege quasi nulla, hala Hodosnak...) Mivel hataratkelo, ezert sloven zaszlo kituzve... Es egy DMU, ami napjaban eddig 4-szer, manapsag mar CSAK KETSZER ingazik Cakovec es Ormoz kozt. Szegyen, hogy HZ es SZ ennyire lezullesztette ezen a vonalon a kozlekedest! Ez a felylett es civilizalt Europa szegyene!
Cakovec allomasrol nehany kep: Eppen jar ki Kotoriba fele a Maestral. (Figyelmet erdemel a HZ-s Kennedy mogotti egy darab kocsi, ami Kotoriba-ban leakad, vagyis ahelyett, hogy HZ a vegerol csak szimplan leakasztana, nem ez van, hanem a Kennedy lehuzza, felretolja egy ures vaganyra az 5-bol Kotoriba-ban, majd a Kennedy onmaga visszaall a Maestral elejere, es ugy viszi Murakeresztur-ra. De mi ertelme ennek a dolognak, ehelyett, hogy a vegerol csak szimplan leakasztanak???)
HZ es SZ Kennedy kavalkad Cakovec-en: Na, ez utobbi vonat/jarat/mozdonysuruseget mar szeretem!!!
Egykori IC Drava Pragersko-ban (Regen is erre (Pragersko-n at) ment, de mikor is vettek el Murakereszturtol? A Hodos-i vonal megnyitasakor rogton meg biztosan nem, eltelt akkor meg egy ksi ido. Tudja valaki a pontos adatot?):
Sredisce ob Dravi(SLO): Egykori atkelo a teherarunak es IC Dravanak, meg Hodos elott (nehany kontenervonat es a RoLa-k meg ma is erre mennek):
Sredisce ob Dravi allomas Ormoz feloli kijarat:
Na es itt van Ljutomer mesto allomas a mai 'fovonalon, az Europai V-os szamu corridor-on':
Erre az allomasra mondtam, hogy Ljutomer varoska quasi belsejeben van, ellenben magaval a Ljutomer negyvaganyos allomassal. Tehat IC itt all meg, habar ez csak egyvaganyos, mig a teher es szemely meg Ljutomer 'nagyallomason' keruli egymast. Zalaegerszegen is epp eleg egy ekkora kis ZEG Ola IC allomast epiteni, hisz kihasznaltsaga NEM lesz nagyobb, mint eze a Ljutomer Mesto allomase. (Habar Ljutomer Mesto-n meg ma is 3 IC megall, ha jol emlekszem (IC Citadella + 2 db belfoldi, sloven IC), ZEG Ola-n meg soha sem lesz napi 3 db IC-nel tobb vagy meg annyi sem ...)
Ilyen vonatot akarok latni Napoli - Roma - Venezia ill. Torino - Milano - Venezia ill. Monte Carlo - Genova - Milano - Venezia felol a kov. utiranyban: ... - Ljubljana - Zagreb - Bp (- Kiev - Moszkva) kozt vegig!!! (Na jo, elso korben eleg lenne csak Bp-ig!)
A Drava IC Villa Opicina-ban (fura, mert FS gep Sezana-ig szokott atjonni, akkor meg mit keres SZ gep Villa Opicina-ban???)
Egyeb Villa Opicina es Villa Opicina - Trieste line kepek (kis nosztalgiazas):
elnézést a nem-válaszolásért, el kellett mennem otthonról, csak most értem haza. Remélem, ezért még nem leszek kitiltva...! :-)
Az 1. kérdésre lényegében összehoztátok a választ:
Nagymaros-Visegrád mh.-et elhagyó, és Kismaros mh. felé igyekvő Papagáj-szilis inga (2155) látható a képen. Pár perccel korábban:
Ebben a szerelvényben volt néhány egész friss kocsi is, amint a képen talán látszik is. Egyébként 2123-ban sikerült kifognom hazafelé egy sokkal koszosabb szerelvényt:
Egyébként volt egy tipp, hogy Zebegény. Nos majdnem ugyanonnan fotózva Zebegény mh. kb. így néz ki:
Ezt meg csak úgy, a Bobó Vácon serénykedett:
De továbbra is kérdezem, honnan készültek a képek??? :-)
Félreértetted vagy lehet,hogy pocsékúl fogalmaztam,Bécsből indúlt volna a 7.vg-ról a vonatunk,egyébként a Pozsonyban az első peronra,csak a útlevél,szem.ig vizsgálat után lehet,kimenni,ami viszont eléggé körűlményes volt.
Az EC-ről pedig tudtunk,csak nem nagyon akartunk 1/2 6-tól este 9-ig dekkolni Pozsonyban.
Az IC egyébként 5 perccel a mi vonatunk után ért be a Nyugatiba,úgyhogy utólag belegondolva,az EC tényleg jobb lett volna.
Itt az is vizsgálandó kérdés, hogy mekkora tömeget kell felhúzni 120-ra, agy akár fölé. Egy átlagos képességű Papagáj 6-7 Bhv + vezérlővel vajon mennyivel hosszabb/rövidebb idő/táv alatt gyorsul 120-ig, mint a Kecsapbika x (?) emeletes kocsival?
_nyunyuka. Érdemes lenne egszer Ausztriába elmenni, és ott bemérni GPS-szel, hogy mekkora sebességre gyorsulnak fel a személyvonatok 1-1 állomásközben.
a személyvonatoknak is minimum 140-et kellene gurulni két állomás között.
Vegyük alapul a 100a-t: Cegléd-Abony, illetve Abony-Szolnok között talán el is érné. Mértem GPS-szel késésbehozós posta-Bhv-s ingán sebességet: a 118-at is nyögvenyelősen, kb. félperces időkre értük el a 120-ra engedélyezett szakaszokon. Energiapazarlás lenne. Ha visszakeresel AZ ISTEN (DGKUm néven írogatott) hozzászólásai között, ott megtalálod, miért nem nagyon divat nálunk a 120km/h feletti engedélyezett pályasebesség.
Szerintem azért az sem szabad elfelejteni, hogy berlin-hamburg az ott két közeli nagyváros (90perc ICE, 300km) itt meg az ország 3/4-ede keresztben.... Nincs sok értelme 300km/h-s vonatoknak. Ezzel szemben a fővonalaknak simán 160-asnak kellene lenniük, és a személyvonatoknak is minimum 140-et kellene gurulni két állomás között.
Belföldi forgalomban szerintem követendő lenne a szlovén példa, amely szerint az egy úra szóló menetjeggyel az utazás a jegy érvénytartamán belül egy alkalommal, igazolással szakítható meg, a menettérti jegynél pedig egy alkalommal az oda- és egy alkalommal a visszaúton, szintén igazolással.
Most is nagyjából ez van nálunk. De úgy rémlik, mintha többször is meg lehetne szakítani az utat, de ebben nem vagyok biztos. Ausztriában meg rövid távon tilos az útmegszakítás, hosszú távon meg nem kell hozzá adminisztrálni.
Szerintem ezt pofon egyszerüen meg lehetne csinálni (ugy mint a repülö társasággoknál stb.). Ha megveszed a jegyet elöre megmondod, hogy hol kivánod megszakitani, s igy minden utra (szakaszra) egy extra jegynyomtatványt kapnál és kész.
Nincs diskura.
Még jobban is járhatnál, hiszen az egyéni jegyek érvényessége pl. független lehet a másiktol igy gyakorlatilag egy bizonyos idön belül akor utaznál amikor akarsz, s a kaller sem kapna dilit a rengeteg (soknyelvü) stemplitöl meg becses bejegyzéstöl.
Azért ez a két dolog teljesen más:
Elmész Budapestről Londonba, de Franfurtban megállnál. Ekkor három eset lehetséges:
1. Előre eldöntöd ezt, ezért nem a Bp-London, hanem a Bp-Frankfurt és a Frankfurt-London útvonalra veszel jegyet.
2. Kiugrasz ejtőernyővel Frankfurt felett. :)
3. Megkéred a pilótát, hogy szálljon le ott, mert útmegszakítást szeretnél véghezvinni. :)
A 2. és a 3. megoldás nem javasolt... Amúgy meg egy Bp-London jegy a reptéri illetékeket is beleszámítva, jóval olcsóbb, mint egy Bp-Frankfurt és egy Frakfkurt-London, míg a vonatjegynél alapesetben, ha engedélyezett az útmegszakítás, akkor nem lenne semmi árkülönbség. Ellenben egy ha vennél egy Bp-Érsekújvár, egy Érsekújvár-Pozsony és egy Pozsony-Bp jegyet, akkor jóval többet fizetnél, mint egy Bp-Pozsony retúrjegyért, így nem célszerű ezt szétválasztani külön jegyekké.
Örülök neki hogy jót nevetnél, csak megkérdeztem hogy fotozót e by-ont meg Mdmot-ot mert a képen egy Bx-et fedeztem fel. Tudod én By-on meg MDmot bolond vagyok. Ne agodj miattam.
"Így fordulhat elő, hogy a 9 eurós árral szemben az "eredeti" díjszabás szerinti 20 eurót reklámozza a cég! Van még egy ilyen balfasz CÉG Európában????"
Van arról mérési eredmény, hogy ugyanazt 9 Euróért és 20 Euróért hányan veszik meg? Mert ha a 20 EUR-osat legalább feleannyian, akkor semmiféle balf.szságról nincs szó... :)
Ha olyan lesz az életszínvonal, és tényleg ilyen gyorsvasútak fognak közlekedni, akkor az emberek meg fogják fizetni érte akár a négyjegyű végösszeget is (ahhoz olyan szolgáltatás is kell). Tehát kellene, hiszen nem autóba ül akkor az ember, hanem felszáll a vonatra, és kényelmesen elvonatozik.
Németországban mennyivel nőtt az utasforgalom pl. a Köln-Frankfurt szakaszon az ICE-közlekedés beindítása óta? Mennyivel csökkent az autó és a repülőforgalom ennek hatására?
Szükségtelen a magyarázkodás, a 242-es is egy másik mozdony majdhogynem, és mégis, a maga nemében ritkaság, különlegesség, egyedi. A Rába-Balaton MTU motorral is különleges lenne és mindenki ugyanúgy örülne neki. Legalább egy kicsit, remélem.
Prospektus formájában létezik ártájékozató. Igaz, hogy abban sokminden benne van, de nem teljeskörű. De a pénztárosok előtt ott van egy táblázat, ahonnan pontosan kiszámolható minden díj. Annak az adatait miért nem lehet részletesen közzétenni az interneten?
Az EU Regio jegyekkel útmegszakítás NEM lehetséges. Azt a vonaton nem szolgáltatják ki. És csak néhány, "dedikált" kasszába váltható. Csak ott sem vált nagyon senki.
Ha arra gondolsz, hogy gépészetileg nem a történelmi hűség alapján lett működőképessé téve, akkor az igaz. Sajnos a mai szakácsok csak a ma beszerezhető nyersanyagokkal és fűszerekkel tudnak főzni.
Pedig nem ismertem fel a helyszínt, hiába nézegettem a környezetet.
Logikai úton közelítettem. A nap állásából és az árnyék hosszából következtettem, hogy ezek dél felé néznek, tehát 1-es vonal kizárva. (a 30-ast, és a 40a-t már az elején kizártam) Nagyon valószínűtlen lett volna, hogy kétvágányú pályán a jobb és a bal vágányon is tehervonat dekkol, így biztosan párhuzamos egyvágányú. Jobbra az a vágányzat a felsővezetékkel: először valami deltára gondoltam, aztán meg gurítódombra. Szénvonat. Szóval erősen tippeltem.
"Ha csak egy napra mennék ki Bécsbe vonattal Pestről, akkor melyik fajta nemzetközi jegy vásárlása éri meg a legjobban (már elmúltam 26 éves). Érdemes kirándulójegyet váltanom?"
Igen, ha nem akarsz győri átszállással variálni, akkor a Budapest-Bécs kirándulójegy a jó alternatíva, mert ez menettérti útra 8.650,- Ft, 4 napig érvényes, magábafoglalja a bécsi tömegközlekedés használatának lehetőségét is a teljes városterületen, minden közlekedési eszközzel.
Oda és visszaútban is bármely vonattal jöhetsz, helyjegy egyikre sem kötelező.
Ezt bármikor megveheted, nem kötődik kontingenshez, vagy bizonyos vonathoz a használata. A helyjegy váltása a két város között egyik vonatra sem kötelező. Vehetsz azonabn mindegyik közvetlen vonatra 750,- forintért.
A Budapest-Bécs viszonylati kedvezmény menettérti útra: 11.340,- Ft, tehát ez nem éri meg.
Ha pesti vagy, akkor próbálkozhatsz a Spar-Schiene Fortuna jeggyel is a konkrét időpont és vonat ismeretében. Ez egy útra 2.999,- Ft és visszaútra is ennyi, ha itthon előre megveszed. Ha maradt még a kontingensből, akkor tehát ezzel az oda-vissza utat 5.998,- forintért megúszhatod. Ez csak az adott vonatra érvényes.
Ez a jegy nem tartalmazza a bécsi tömegközlekedés igénybevételi lehetőségét.
A napijegy ára 5 EURO, a hétfőtől szombatig 8-20 óráig egyfajta korlátozott napijegyként használható (vagyis ezeken a napokon a kezeléstől 20.00-ig érvényes) bevásárlójegy (Einkaufskarte) ára 4 EURO.
Régi menetrendek:Semmiképpen se dobd őket kukába! Egy étlapot közzétehetsz itt, hogy milyen évjáratú menetrendjeid vannak. Igaz, engem csak az 1991 előttiek érdekelnek, de biztos vannak itt olyanok akik pl. egy 1995-ös évjráatúnak is nagyon örülnének.
Na mindegy természetesen vasúti kocsikról akartam írni.
Győzike szerinted senki, nekem egy műsor főszereplője anélkül, hogy minősíteném, még az is lehet, hogy nekem nem unszimpatikus. De ez tök mindegy.
A lényeg a paitbal pályán állt három vasúti kocsi és egy gőzmozdony arra lettem volna kíváncsi aki nézi a műsort, hogy felismeri-e a helyszínt. Mert tuti itthon volt. A mozdony számát és típusát sem sikerült a rövid bevágások miatt megállapítanom.
Nos Szilas Péter megmutatta mit tud! Írt egy 29 oldalas szabályozást az EURégió kedvezményhez. Nem győzöm javítani benne a helyesírási hibákat és "értelmessé" varázsolni az értelmezhetetlen mondatokat. Kitölteni a táblázat üresen maradt sorait.
Ez a díjszabás sem épp a minőségi munkavégzés megalapozását segíti elő.
Az EU Regio jegyekkel útmegszakítás NEM lehetséges. Azt a vonaton nem szolgáltatják ki. És csak néhány, "dedikált" kasszába váltható. Csak ott sem vált nagyon senki.
Az útmegszakítás tilalma a jegyen NEM szerepel, arról a Gizi tájékoztatást csak "kérésre" ad, magától nem!!!!
"Az EURegio -kirándulójegyet Ausztriában mindenhol, Magyarországon a következő jegykiadóhelyeken lehet megvásárolni:
MÁV jegykiadóhelyek
Szombathely állomás és MÁV Menetjegyiroda Körmend Szentgotthárd Budapest Keleti pu. Budapes Déli pu. Budapest MÁV Menetjegyiroda Győr Mosonmagyaróvár Hegyeshalom
GYSEV jegykiadóhelyek
Nagycenk Lövő Bük Fertőszentmiklós"
"Érvényességi terület
Az EURegió - kirándulójegyek és kerékpárjegyek a MÁV GySEV és az ÖBB valamennyi vonatán a következő vonalakon és határátmenetekben érvényesek:
"Törzsutasainknak ideiglenes MÁV- GYSEV TÖRZSUTAS - KÁRTYA bevezetésével kizárólag EURegio forgalomban további kedvezményt biztosítunk."
"A TK a kiállítástól számított 1 évig érvényes: pl. 22. 12. 2003 - 21.12.2004. Ára: 5 EURO, bevezető ár."
"Az EURegio-kirándulójegyek az EC/IC vonatokon felár) pótdíj megfizetése nélkül használhatók."
"A vasutankénti kilométer-távolságra az árat a MÁV/GYSEV közös ártáblájából, illetve az ÖBB/RÖEE közös ártáblájából, de vasutanként törve kell megállapítani."
Eddig a tájékoztatás. Innen pedig a kétely és irónia!
"A MÁV-GYSEV/ÖBB-RÖEE EURegio Kirándulójegy Külön megállapodásban meghatározott utazási feltételek (vonalak, árak) kivonata a jegykiadóhelyeken megtekinthető."
Hááát. Szóval Budapest Délin ilyen nem volt kitéve. Budapest Keletin sincs! Droidok ezek nagyon! Öngól, ahogy a magyar mondaná! E szerint a "táviratokat" is ki kell tenni és betekintésre átadni. A feljelentés már nagyon érik, csak le kell gépelnem...
FIGYELEM!
A dijszabas.uw.hu oldalra az EU Regio kedvezményt szabályozó file NEM kerül fel, mivel annak 1.sz. módosítása tárgyában kiadott V-4115/2004 sz. rendelkezés egyelőre nincs bitrokunkban. Az oldal szerkesztői kérik a topik közönségét, aki a fent nevezett módosítással rendelkezik, küldje el nekem.
TOVÁBBÁ...
Az ÖBB alkönyvtárban szereplő EU Regio - Spezial kedvezmény nem azonos az EU Regióval! Annak árait írja felül. Így 9 euró egy menettérti jegy Szombathelyről Grazba, törzsutas kártya nélkül is akár, korlátlan számban.
A MÁV droidok szakmai nihilizmusára jellemző, hogy a díjszabások százait az alkotógárda sem látja át! Így fordulhat elő, hogy a 9 eurós árral szemben az "eredeti" díjszabás szerinti 20 eurót reklámozza a cég!
.....csukacska1991...:...Akkor mi van a közlekedési koncepcióval? Akkor is fejlesztették a vasútat?
traficc :
melyikkel ?.........mert 1968-óta 4 Közlekedési koncepció készült ?
Az 1968-as közlekedésPOLITIKAI koncepció következtében, FEJLESZTETTÉK magyarorszg vasútját.
Tudod van egy egyszerűen gondolkodó kisebbség, akik lusták az ismeretek megszerzésére és elmélyítésére, és gondolkodásuk, vagy ismeretfeldolgozási képessük kapacitás korlátjai miatt, 1968-ról csak a vonalmegszüntetések jutnak eszükbe.
Én ezt nem tartom olyan nagy bűnnek mint mások, mert egyszerű feladatok megoldására és végrehajtására ezek az emberek igen jól használhatók.
sehol sins előírva, hogy egy szervezet ( például MÁV) vagy egy társadalom minden egyedének meg kell értenie egy jobb középiskolás tananyagot, vagy pl. egy szakfőiskola, első éves, alap ismereti tételeit.
ezen a topicon a vasutasok egy, létszámilag nagyobb, gondolkodásilag kisebb részében elterjedt téves "koncepció felfogást" kitárgyaltuk 2000-2001-ben.
Akkoriban sokan megküzdöttünk itt ( még voltunk sokan) a HIEDELMEK ellen, az irodalmi műveltséggel helyetesítet tények ellen.
Pár akkori topic-olvtársam az eredeti koncepció + vasúti törvény , teljes, eredeti szövegét is bekopizta ide, okulásul azoknak akik csak beszltek róla, de elolvasni lusták voltak, meg hozzászólásaikon átsütött, hogy olyanról beszélnek, amiről ismeretük NINCS.
Úgy gondolom, hogy ha 1968 után megvalósuló vasútfejlesztések, 2006-ban ismét valósággá válnának, például :
- annyi mozdonyt vennénk 2006-ban mint 1970-ben,
- anyi vágányt építenénk, mint 1970-ben,
- annyi személykocsit vennénk mint 1970-ben, vagy 71-ben ( mindegy)
- vagy annyit villamosítanánk, mint...........
- vagy a GDP-ből annyit kapna a vasút............
akkor a mai közekedési és vasúti felsővezetőket pajzsra emelve vinnék a vasutasok az Andrássy úttól a Nyugatiig meg a Déliig.
Ha a vasut kiadja a jegyet akkor általában garantálja is az átszállást, tehát ha éppen egy szendvics miatt szalasztod el az a te dolgot. Ha a vonat késett az meg a vasuté - ilyen egyszerü. És ilyenkor nincs mit megszakitani, mert az megszakadt üzemi okokbol.
"Magyarországon pedig a vasút fejlesztést, építést , felújítást preferálták, finanszírozták inkább 1846-1979 között, úgy 133 évig, utána még vasút-közút 60:40 úgy 1996-ig, és azóta lehet úgy vasút - közút fejlesztés 40:60."
Akkor mi van a közlekedési koncepcióval? Akkor is fejlesztették a vasútat?
Érdeklődnék, hogy van egy pár vasúti könyvem pl. M62 működése, szerkezete /régi nem remot/, és egyéb vasúti könyv /kocsiszolgálati, stb.../ melyeket szívesen felajánlok.
Jelezzetek ha kell mert akkor a pincét feltúrom és közzé teszek listát, hogy mi van még.
Közút-fejlesztéseket finanszírozzák manapság (tööbet kap, mint a vasút). Ez a trend, de remélem, hogy 10 éven belül megfordul.........
traficc :
Ez sem nyert.........:-((((((
Az Unio nem, ill. csak egészen kivételes, speciális esetben finanszíroz közút fejlesztést.
Magyarországon pedig a vasút fejlesztést, építést , felújítást preferálták, finanszírozták inkább 1846-1979 között, úgy 133 évig, utána még vasút-közút 60:40 úgy 1996-ig, és azóta lehet úgy vasút - közút fejlesztés 40:60.
Közút-fejlesztéseket finanszírozzák manapság (tööbet kap, mint a vasút). Ez a trend, de remélem, hogy 10 éven belül megfordul.
"vonal epuljon-e Deleuropa es Magyaro. kozt"
Hát nem Magyarország lesz a végállomás, az biztos. Hanem pl: Koper/Rijeka/Trieszt-Ljubljana-Zagreb-Budapest-Gdańsk/Balti-államok/Skandinávia/-Lvov-Kijev-Moszkva stb. Sok variáció van.
.SuedBahn..:........... azt mondom, hogy ha Europa eldonti, hogy nagysebessegu (mondjuk 200-as) vonal epuljon-e Deleuropa es Magyaro. kozt, .........
traficc :
europának ilyenn tervei NINCSENEK, és a belátható időn belül nem is lesznek............
mert :
- európai unios vasútpolitika (még) NINCS.
- europának kettő nagy vasúti kudarca van az elmúlt 20 évből : csalagút + görög vastak.
Mindkettő hatalmas pénzeket emésztett fel, és látható eredménye alig van.
A csalagút az eredeti költségek 11,5-szeresébe került a végelszámolásnál, és ez az egyik oka, hogy sem a magán tőke, sem a PPP konstrukció nem törekszik vasúti beruházások felé, a görög Athén-theszaloniki 510 km megépítése ( azon a terepen) pedig nagyon sokba került, és látható eredménye alig van.
"Arra értettem hogy ott ezt a nagyseb dolgot kicsit komolyabban gondolják. De a csehek is. Mire elkészülnének, addigra lesz olyan a magyar életszinvonal hogy meg tudjuk fizetni. Nézd, A Nagysebességű vonatokat alapvetően a nagy távolságú közlekedésre találták ki. Egy TGV nem a vicinálissal versenyez, hanem a repülőgéppel. Éppen ezért nem sok helyen állnak meg, az állomások úgy 200 km-enként követik egymást. Egy Zágráb felől jövő NSV nálunk csak Pesten állna meg, sehol máshol, mert akkor már nem lenne értelme. Egyszerűen elveszitené a jelentőségét. Ráadásul a nagysebességű pályák általában elkerülik a városokat. Én maradnék a Gyékényesi kapcsolatnál. Onnan meg az NSV-nek irány Pest. Csak a legnagyobb kérdés az, kész lesz e az emlitett vonal 2050-re??"
Én pedig azt mondom, hogy külön nagysebességű pályát építeni totál felesleges. Magyarországot földrajzilag nem lehet összemérni Olasz-, Francia- és Németországgal. Ott elkel az, hogy elindul a TGV, ICE stb. 300-350 km/h-vel, és később csak 100-200 km múlva áll meg. De!! Magyarországon ez kicsit rossz lenne, ugyanis, ha tényleg csak Budapesten állna meg Gyékényes után, akkor csak külföldi utazásra lehet majd használni (eltekintve a gyékényesi fel/leszállóktól)??? Itt nálunk egy 200-250 km/h-s, nem külön megépített, kétvágányú, feltuningolt pálya is elég lenne állomási megkerülő vágányokkal, különszíntű csomóponttal stb. És ott, ahol nem lehet kétvágányusítani, vagy olyan a helyszín (Balaton-part az átjárók miatt), ott pedig egy szakaszon új (a régi meghagyásával) nyomvonalra kellene helyezni. Pl: elindul az IC a Keletiből. Kelenföldön, Székesfehérváron megáll, és Lepsény után egy új pályán menne, melyen csak Siófok és Fonyód állomás lenne, (ott megáll), kapcsolattal a régi pályaudvarral (csak rá kell kötni az állomást a 35-36-osra. De ahhoz azt fel is kell valamennyire turbózni). Majd Szentgyörgynél térne vissza a régi nyomvonalra (Szentgyörgyön is megállna a keszthelyiek miatt). Majd Nagykanizsa, Gyékényes, Koprivnica stb. következik.
"Mire elkészülnének, addigra lesz olyan a magyar életszinvonal hogy meg tudjuk fizetni."
Ha olyan lesz az életszínvonal, és tényleg ilyen gyorsvasútak fognak közlekedni, akkor az emberek meg fogják fizetni érte akár a négyjegyű végösszeget is (ahhoz olyan szolgáltatás is kell). Tehát kellene, hiszen nem autóba ül akkor az ember, hanem felszáll a vonatra, és kényelmesen elvonatozik.
Feltetelezem, hogy a 7-es felol jott, a szavaibol azt vettem ki mintha Fonyod felol jonne es jobbra elnez es ott latja a vaganyokat az atjaro utan. Ez raillik Balatonszemesre, mint a feher betonkerites es egy darabig a kis utca. De ez Szantod-Koroshegyre is raillik, viszont ott ha Siofok felol jon akkor latja az allomas vaganyait az atjarobol.
Nekem is eleg nehez volt kihamozni az egeszet. Kerdes az SB-nek, hogy amikor lekanyarodott a 7-es utrol volt nagy csomopont es SHELL benzinkut vagy sem?