>Minek bemenni a Délibe? Az utasok Kelenföldön leszállnának, onnan meg a körvasúton keresztül el lehetne jutni. Te ugye nem Budapesten lax? Az utasok leszállnak Kelenföldön, onnan meg gyalogolnak a Délibe, úgyis kövérek! Šte :)))
>a megyén belül van akkora levélforgalom, hogy ne kelljen azt kerülőúton vinni jóval nagyobb távolságon, jóval több gázolajat fogyasztva. Több évtizeden keresztül teljesen természetes volt ez Sok évtizeden keresztül az is természetes volt, hogy nem volt képmagnó, mobiltelefon, sőt drótos sem nagyon. De most már más évtized van.
>azért az én emlékezetemben is egybeesik időben a levélpostai küldemények kézbesítési idejének jelentős és - mint azóta kiderült - véglegessé vált megnövekedése a postavonatok megszűntetésével A levélpostai küldemények kézbesítési idejének jelentős és - mint azóta kiderült - véglegessé vált megnövekedése (bár hogy végleges, azt csak a végén mondhatod) kb. egybeesett nagybátyám halálával. Az a baj!! Amiatt van!! Akkor mér' pont a postavonatokról beszélünk???
>A postavonatos rendszerben tapasztalataim szerint az aznap feladott sima levelek vidék-vidék viszonylatban 90 %-ot meghaladó arányban értek oda másnapra ... Ez a 90% honnan van? Saját felmérés eredménye? Hány esetből számoltad ki?
>Akkoriban ez nagy vihart kavart itt a topikon is, Igen, főleg v_peti viharzott :)))
>... és nem tudom megítélni, hogy milyen arányban volt jelen - ha volt egyáltalán - a gazdasági racionalitás:( Ebben egyetértünk.
>A vasúra visszakanyarodva, a postavonati személyszállítás utasai úgy látszik találtak más eljutási módot, ... Meg nagyon sok, nem postavonati személyszállítás utasai is. Évente többen és többen. De ez hogy függ össze a postavonattal?
A nevezzük késő esti éjszakai vonatoknak a p vonatokat. Ezek leállítása ezért kellemetlen mert elakadás esetén a várótermek zárva vannak kocsmákon és 1-2 netszalonon kivül semmi alternativ programm nincs.
Vidéken bezárják a várókat van aki olyan helyen vár és alszik éjjel ami embertelen.
Egyszer volt egy somogyi túra ami végül egy Füzesabonyban a Debreceni személy 1 osztályán töltött éjszakáról szólt hidegben.
Látták az őrök a mozgást de azt hihették hogy a melletünk levő szerelvénybe szálltunk fel.
Ott zseblámpával keresgéltek.
Akkor a váróban emberek aludtak a pad nélküli terem kövezetén. Arról nem tehetünk ha az utasok közé bevegyülnek a örök utas hajléktalanok ezek a rendszerváltás következményei.
Anélkül, hogy átalakulnánk postai topikká, azért az én emlékezetemben is egybeesik időben a levélpostai küldemények kézbesítési idejének jelentős és - mint azóta kiderült - véglegessé vált megnövekedése a postavonatok megszűntetésével.
A postavonatos rendszerben tapasztalataim szerint az aznap feladott sima levelek vidék-vidék viszonylatban 90 %-ot meghaladó arányban értek oda másnapra, akár az ország két távoli szeglete között is.
Ma az akkori alapszolgáltatás különdíjasnak, "emelt szintűnek" minősül (elsőbbségi levél) és a sima levelek kézbesítési ideje érezhetően megnövekedett.
Akkoriban ez nagy vihart kavart itt a topikon is, aligha hiszem, hogy ezügyben bármi változna, vagy visszacsinálható lenne, főleg nem az üzemanyagárak változása miatt.
Nyilván sok érdek játszott szerepet a színfalak mögött abban, hogy ez így történt. Ezek között úgy tűnik nem volt jelen a szolgáltatást igénybevevők érdeke és nem tudom megítélni, hogy milyen arányban volt jelen - ha volt egyáltalán - a gazdasági racionalitás:(
A vasúra visszakanyarodva, a postavonati személyszállítás utasai úgy látszik találtak más eljutási módot, vagy átütemezik utazásukat más időpontra és egyik járat helyett sem indult autóbuszjárat.
Új nap, új kérdés. Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mennyibe kerül a Venézia Expressel egy utacska Bp-Velence között? Érdekelne az összes lehetőség, hálókocsi, és rendes, fülkés csücsülőskocsiban is.
Én úgy értelmezem a Budapest-Bécs kirándulójegy díjszabását, hogy jár visszatérítés.
Szerintem ennek az összege 3330,- forint.
Ezt ebből vezettem le:
"A MÁV, az ÖBB vonalszakaszára, illetve a helyi tömegközlekedésre a következő díjakat kell alkalmazni: MÁV 16,80, ÖBB 12.80, ZONE 101 5,00, összesen 34,60 EUR "(8650,- Ft) .
A MÁV-os és az ÖBB-s díjrészlet is menettérti útra vonatkozik, mert a jegy csak menettérti jegyként kerül kiadásra.
"Amennyiben az utas a menettérti útra érvényes menetjegyet csak egyszeri útra használja fel, a fizetett menetdíjból az egyszeri útra érvényes teljesárú menetdíjat, a városi közlekedés díjrészletet, és a TCV I. füzet 45.8 pontja szerinti kezelési költséget kell levonni.
Az utas részére az így kiszámított összeget kell visszatéríteni."
Én ezt úgy értelmezem, hogy nem az egyébként Budapest-Bécs közötti teljesárú menetjegy árát, hanem a ténylegesen a megváltott jegyben megfizetett, vagyis e jegy szerinti teljesárú menetdíj (azért teljesárú, mert van gyerekkedvezményes változata is) egyszeri úra érvényes részét, vagyis a fent említett MÁV és ÖBB összegek felét kell levonni, plusz a helyi tömegközlekedés díját és a kezelési költséget.
Így a 34,60-ból levonok 8,40-et (MÁV menetdíj fele), 6,40-et (ÖBB menetdíj fele), és 5,00- t (bécsi tömegközlekedés díja) = 14,80 EUR = 3700,- Ft.
Ebből kell levonni a TCV I. 45.8 szerinti kezelési költséget, ami 10 % (370,- Ft) és így alakul ki a 3330,- forintos végösszeg.
Szerintem ennyi járna a díjszabás szerint, de ha nagyon jóindulatúak akarnának lenni, mivel az utas a jegyvizsgáló által igazoltan odafelé már Győrben befejezte az utazást, és mivel útmegszakítás nem lehetséges ezzel a jeggyel, így azt nem is folytathatja már Ausztria felé, így akár az odaúti ÖBB részt és a VOR ZONE 101 árát (további 11,40 EUR = 2850,- Ft, 10 % levonással 2565,- Ft) is visszaadhatnának, de ezt tényleg csak esetleg méltányossági alapon és nem a díjszabás alapján.
Hogy ne legyen túl off, először a vasúti részre válaszolnék:
Minek bemenni a Délibe? Az utasok Kelenföldön leszállnának, onnan meg a körvasúton keresztül el lehetne jutni.
A kérdés másik felére meg azt válaszolom, hogy a megyén belül van akkora levélforgalom, hogy ne kelljen azt kerülőúton vinni jóval nagyobb távolságon, jóval több gázolajat fogyasztva. Több évtizeden keresztül teljesen természetes volt ez. Most nem az. :(
>... amióta átadták azt a sz@rt, azóta sima pesti küldemények is 1 hétig jönnek, az addigi 1-2 nap helyett... Ez is csak a postavonatok miatt lehet!! Nem kéne a vasútnál (na jó, a MÁVnál) maradnunk?
>... akkor rengeteg felesleges autóutat kell megtenni, míg Rákosrendezőről aránylag jól meg lehetne közelíteni szinte egész Budapestet a jelenlegi asszimetrikus helyzet helyett. Szerinted mennyi idő lenne a Délibe érkezett vonatról a postakocsit (most az igazit...) átvinni Rákosrendezőre? Vagy akár a Nyugatiból? (Ne a vágyaid írd le, indulj ki a valóságból, hogy mennyi idő alatt ér a Samu a Déliből Istvántelekre.)
>Az X megyén belüli levélforgalmat Y (szomszédos) megyeszékhelyen keresztül viszik az egyik városból a másikba, ezzel jóval több autóutat generálva, mint amennyit a postavonatok kiváltására beállított járművek önmagukban csinálnak. Tudod, valaha, ha összegyűlt adott számú levél, nekiindult a nyargonc (hivatalos kifejezés) és elvitte a címzetthez. Ma ez már csak pizzával működik, a borravalóért. Te levélért mennyi borravalót adnál? (már ha otthon vagy...)
Örülök, hogy ilyen vehemensen szervezed a Posta munkáját, de nem kéne a MÁVnál maradnod?
"Állítólag a Budapesti helyi küldeményeket is a logissztikai központban dologozzák fel." Szerintem ez gyakorlatilag is így van, mert amióta átadták azt a sz@rt, azóta sima pesti küldemények is 1 hétig jönnek, az addigi 1-2 nap helyett...
Állítólag a Budapesti helyi küldeményeket is a logissztikai központban dologozzák fel. Nem tudom, hogy az LF1000, a Központi Levélfeldologozó továbbra is megmaradt, vagy az is kiköltözött Budaörsre. Mert ha az is kiköltözött, és tényleg mindent ott dologoznak fel, akkor rengeteg felesleges autóutat kell megtenni, míg Rákosrendezőről aránylag jól meg lehetne közelíteni szinte egész Budapestet a jelenlegi asszimetrikus helyzet helyett.
Kíváncsi lennék, hogy a Bp-en belüli és az agglomerációs levélforgalmat is Budaörsön keresztül bonyolítják-e le. Szerintem igen. Sőt ennél cifrább helyzet is van: Az X megyén belüli levélforgalmat Y (szomszédos) megyeszékhelyen keresztül viszik az egyik városból a másikba, ezzel jóval több autóutat generálva, mint amennyit a postavonatok kiváltására beállított járművek önmagukban csinálnak.
"Azért érdekes, amit írsz, mert volt még anno nekem is egy ilyen afférom, és akkor senkit nem zavart a magánlevél közlése."
Tudom, de az egy viszonylag adok-kapok történet volt, ahol - a mostanitól eltérően - a tényleges okok és azok vérnyomás-kihatása oda-vissza ismert volt minden itt megforduló nick előtt. Spongya rá - ahogy Virágh et. mondta.
Rákosrendező vágányhálózatának felújítása miatt április 16-án és 23-án a Budapest-Vác, illetve a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A BudapestVác közötti vonatok nem közlekednek, a szobi zónázó vonatok 20 perccel korábban, minden óra 35 percében indulnak és mindenhol megállnak.
A Szobról Budapestre tartó zónázó vonatok Vácig változatlan menetrend szerint közlekednek, Váctól viszont minden állomáson megállnak. A Vác-Budapest közötti vonatok nem közlekednek.
A Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon a személyvonatok Rákospalota-Újpestről indulnak és oda is érkeznek. Rákospalota-Újpestről a veresegyházi vonatok minden óra 1 perckor indulnak.
(Amúgy, ha magánlevelezésből idéztél az érintettek beleegyezése nélkül, az azért gáz, ha kimoderált hozzászólásokat tettél vissza, az meg amazért gáz.)
Azért érdekes, amit írsz, mert volt még anno nekem is egy ilyen afférom, és akkor senkit nem zavart a magánlevél közlése.
Ez nem Neked szól, csupán a Te hsz-odban olvastam, és eszembe jutott.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mi korrekt módon lerendeztük a problémát.
Bocs, ha OFF voltam, bár ez mostanság nem olyan rendkívüli itt.
Most tudtam meg az a vonat 16087 9:34-kor van Kelenfoldon. Szoltam az illetekes menetrendszerkesztonek, hogy nyari szezonra tegyen be 11-11:30 koze valamit.
Na ja ez a fovaroscentrikus gondolkodas az orszag rovasara megy. Vezeto politikusoktol kezdve senki sem nezi a videk erdekeit es ha ebbol a szemszogbol latna dolgokat bizony lehet maskent alakulhatna sok minden.
Akkor a vasut vedelmeben felelotlen dontes volt kozutra terelni az eddigi vasuti postaszallitast! Uj logisztikai kozpont sem volt olcso (felepites), uj gepkocsi beszerezes szinten, most meg fizethetik a meregdraga uzemanyagot!
OK, tehát az 1 forrás az 2, bár nekem első ránézésre inkább 0. Hogy a nem túl magas fokú "készséget" mivel "vívtad ki" náluk, az nem az én dolgom. (Amúgy, ha magánlevelezésből idéztél az érintettek beleegyezése nélkül, az azért gáz, ha kimoderált hozzászólásokat tettél vissza, az meg amazért gáz.)
Hát nem. Ott az van, hogy nem szakítható meg. Ezt olvastam is. Viszont a 7. pontban vannak a visszatérítéses dolgok, és ott az van, hogy "a részben felhasznált jegyekre vonatkozó visszatérítési kérelmeket 6 hónapon belül...." Tehát attól még, hogy ha leszálltam mondjuk győrben, akkor nem utazhatok később uazzal a jeggyel tovább, a fel nem használt tartamot figyelembe veszik.
Mivel nagyon ritkán járok vonattal, ezért nincs ilyen téren tapasztalatom, nem tudtam, mi fog pontosan történni, csak reménykedtem. A helyzetem meg olyan volt, hogy ha biztosan tudom, hogy semmit nem kapok vissza a jegy árából, akkor inkább kimentem volna bécsbe. De mondom, a jegy 7-es pontja miatt végülis leszálltam.
Egyébként akkor te másmilyen jegyet nézhettél, ez az, amelyiken rajta van, hogy 4 napos.
Ja, leszállhattam volna valahol tatabányán, mert megállt a vonat valami híd előtt, persze nem volt ott megálló. :))) De akkor még se igazolásom, a jegyem meg már kezelve volt... :)
Busszra vonatkozó lassújel a lakott terület iltve a dugók.
Más nincs sőt IK 256 250 régi gépeket alázó a mai buszok teljesítménye.
Van egy Fhér bova Eger Bp között ami mindig lerobbant most megcsinálták és pénteken öt perc késést szedett össze az Amerikai utnál 70 utas volt 20 utas le is maradt 103 előztük a személykocsikat a tele busszal! Gyöngyösre 3 perccel hamarabb értünk be késés behozva. Hol tud ilyet a vasut börtönbe van a lába a mozdonyvezetőnek ha egy fővonalon ami egyébbként birná csak épp 80 -as 103 al tép.
Példa a M62 csattant a renaultz szállító kamionnal eredmény 103 al is ment a vonalon a vezér de az átjáróban a csatt előtt 83-al
Ugyhogy van ellnpélda is 80 ason annyi mentidőtartalék volt a 20.15 gyorson hogy 23 perc induló késésből Fabonynál már csak 10 maradt
30 ason egy személy szointén 13 perc késést hozott be nem akartam elhinni...
A dolog egyszerűen megoldható. :) Hozzá kell csatolni Hévízt Keszthelyhez, és akkor Keszthely-Hévíz állomásról el lehet majd oda jutni helyijáratos busszal.
"A 13 forintos fénymásolás háborított fel mivel 6-8 ért tudok. ERre kattantam be."
(Már megint offolni vagyok kénytelen...) OFF Ha egy bizonyos dolgot csak egyetlen forrásból tudok beszerezni, akkor vagy megadom azt, amit kérnek érte, vagy nem kérem. Dühöngeni lehet, sőt, természetes emberi reakció, de ha emiatt a falba vered a fejed, az fájni fog, ha moderált fórumon dühöngsz, akkor kimoderálnak-kiutálnak. Ez is természetes. ON
Igy van ahogy irod, a baj az hogy ezekután néhány szerencsétlentöl, akinek az a sors jutott, hogy hátrakötött kézzel, beragasztott szemmel kiválassza azt a járgányt, ami a vesztesnek is tetszik.......:-D
Mert, ha nem azt teszi akkor már döl a szar minden forrásbol.
Az ajkai természetbarátok és a MÁV állomás dolgozói különvonatot indítanak április 23-án 9.30-kor a gazdasági vasúton Felső-csinger rakodóig. ("az erdőbe!") Szívesen látnak minden érdeklődőt. Budepest felöl közvetlen csatlakozás van a vonatra és a vissza út is 15 óra körül biztosított. A programban könnyű túraverseny szerepel és a Park Vendéglőben zsíroskenyér-party várja a résztvevőket. A Parkerdő Központban bányászati múzeum található.
eger26 olvtársnak sajnos nincs otthon 80-as évekbeli szolgálati menetrendje, és ezt a bánatát szükségesnek tartotta minden ötödik hozzászólásban szép, nagy betűkkel a tudtunkra adni. Miután mindenki tudomást szerzett erről, és az ötödik után +jegyeztük a gondját, ezért már nem volt szükség a hozzászólásokra, így Operátor kartács +szüntette a vizuális környezetszennyezést.
"Ezen a tenderen is láthattuk, hogy lassan alig van gyár (2 maradt) aki egyáltalán meg tud felelni az elvárásoknak..."
kisséOFF Nézem-nézem a történéseket, és azt látom, hogy egyre több területen marad egy bizonyos dologra két gyártó/előállító/igehirdető, aki "megfelel az elvárásoknak". Aztán ezt a kettőt szinte mesterségesen kell fenntartani, mert ugye ha a kettőből egy lenne, az mindenféle negatív véleményeket eredményezne. A kettővel valahogy "elvan" a közvélemény, mint a "minden faluba kell két kocsma" esetével. Sőt, kettőig a többség el tud számolni, háromig már nem annyira. Két véleményt még úgy-ahogy képesek felfogni, hármat már nem annyira. Két terméket még képesek összehasonítani, hármat már nem annyira. Valószínűleg összefügg azzal, hogy az embernek két oldala, a botnak két vége van. kisséON
Nem kaptam leveleket fenyegetőeket egy volt ami a fórummal kapcsolatos
Korábban 04.01. fenyegettek meg hogy kizárnak törölnek stb akkor előrelátó voltam és van másik.
Szerették volna ha visszaszorulok a 6-osba ez mutatja hogy vasutas gondolkodás mindent büntet.
Gyaloglo-s gay# csatornákon soha semmit se töröltek bárt ott is volt szobából kizárás meg ilyenek egyszer kaptam egy szobát ott rndaliroltak én is kizártam egyeseket.
A 13 forintos fénymásolás háborított fel mivel 6-8 ért tudok. ERre kattantam be.
De mivel senki se reagált és Z. Z. felhúzott amikort bescannelt egy oldalt a 5-ös 1989 es kiadásúból utána meg azt mondta nem adja oda nem fénymásolrtatja szóval k*szott velem és felidegesítt Z. Z. olyan volt mint oviban nekem van bibi de nem adom.
>Ha minden igaz a fuvarszerző/nemszerző menedzsereket már én is firtattam. Csak ne firtasd. Ha megszerzi annak a fuvarnak, amit nem szerez meg, az 1 %-át (hogy lengyel szóval éljek: zsebemzsebscse), ki jár jól?
Jól tudod. 3 vonat közlekedik/közlekedett gyors egymás utánban. Ez jön először (az ágcsernyői ezek szerint ), aztán a Záhonyi, amit Siófokon előz a Helikon IC. Idén gondolom Helikon nem lesz.
Ez a vonat jön Cierna nad Tisou ( Ágcsernyő ) felől szép piros kényelmes szlovák kocsikkal. Ha tehetem, hogy kocsi nélkül menjek a Balatonra, mondig ezzel a vonattal megyek.Keletiben gépcsere és már rohan is a Balaton felé.
A Sirava a nyari menetrendben kozkeledik. Hasonloan a Keszthely-Koki-Zahony tranzit vonathoz.
Nem teljesen pontos. A Sirava csak közlekedett, hiszen már megszűnt, de amikor közlekedett, akkor télen is járt, én akkor utaztam vele. Közvetlen keszthelyi kocsijai voltak. Végül most talán utódja a 09:05-ös Sátoraljaújhely-Bszentgyörgy vonat lehetne, de az ugye nem a kérdéses időpontban jár (10-és 13 között). Az valóban csak nyáron megy. Korábban az is a Felvidékről jött, ma már csak Sátoraljaújhelyről.
Ezt hivtak valaha Avasnak, elotte meg Agramnak amit beideztem. A Sirava a nyari menetrendben kozkeledik. Hasonloan a Keszthely-Koki-Zahony tranzit vonathoz.
Az nekem világos, hogy miért vannak még ilyen megkötések is a tenderben - de nem dehonesztálja ez meg a további adminisztrtativ korlátok a döntéshozok döntésképességét.
Ezen a tenderen is láthattuk, hogy lassan alig van gyár (2 maradt) aki egyáltalán meg tud felelni az elvárásoknak, és akik eldöntik, hogy a kettöböl melyik a jobb (?) azok teljesen robotizálva lesznek, hiszen ök tized meg századpontokban határozzák meg a minöséget, és ebben valakinek gyöznie kell.
Vagy azt tényleg komolyan gondolja valaki, hogy frissen alakult alsoörsi vagon- és mozdonygyár (AVM) egy ilyen tenderre reális ajánlatot tud beadni - amint azonban látjuk ez is megy a egyik legutobbi MALEV tender egyetlen résztvevöje ha jol emlékszen egy Kft volt, akinek az egyetlen tulajdona a postaláda volt..... :-)
így ismét nincs vonat a nyugat-balcsira 10 és 13 között.
Ha jól emlékszem a Sirava megszűnése óta nem is volt 10 és 13 között vonat, az pedig már vagy 4 éve. Volt talán valamikor 11:00 körül a Déliből egy siófoki személy, de az Fehérvárig is mindenhol megállt. Javítsatok ki ha rosszul emlékszem.
Szvsz ez az árbevétel minimum határ kiírás célja az, hogy a komolytalanabb próbálkozókat szűrjék.
Az eredeti kiírás, 40 milliárdról szólt, de ennek a leszállítását a Stadler kérte, így lett 20 milliárd. A döntés ellen _egyik pályázó sem emelt kifogást_.
Persze azt is illene megkérdezni, hogy ugyan már mennyire folyásolja be a Flirt vagy a Talent minöségét, ha a gyár forgalma 80 mill vagy éppenséggel 120 mill Euro.
Ezért is gondolom, hogy az egész ügy csak egy nagy marhaság, amin lehet csámcsogni, majd pedig simán elfelejteni.
A Bombi kizárólag a vasúti üzletágának eredményeit közölte a prekodifikáció során?
A cikk pontosságáról meg annyit, hogy a 80 millió euró eredetileg 80 millió svájci frank lenne. Legalábbis a sajttálon az illető még ezzel próbálta falhoz állítani Jeneltent.
Nem kivanok nagyon belefolyni a vitatokba, egy dolog viszont engem egy kicsit zavar. Az indexen megirtatok mar a Stadler gyengesegeit, meg disznosagait. De ha korrekten akartok tajekoztatni erminavet, akkor talan az OBB talentek disznosagairol is kene irni. Vagy csak az en figyelmemet kerulte el, hogy errol is szo volt?
A 6:55-ossel jottem pestrol es az ablakbol latom hogy egy narancs nohab alldogall rendezo elott az egyik hatso vaganyon! Dunakeszinel pedig egy Taurus acsorgott szinten maganyosan!
Tudja valaki hogy ezek a ritka vendegek mit csinaltak errefele? Talan a Mav gondolva a vasutbaratokra rogtonzott mozdonykiallitast szervezett a bejaros vonatok utasainak? :)
Gondolom 4 ora korul mar nem lesz ott egyik sem :(
Igy van ahogy irod, kivéve talán a lakokocsikat, mert azok jelentös része kölcsönkocsi és valoban rengetegen kempingeznek szerte az országban (kb. 30% azonban külföldi).
Meg a már irott okok miatt is (napokig ülsz a kocsiban) a nagyobb auto sokkal több kényelmet meg talán biztonságot is ad, meg az amerikai életstilus is megköveteli (mármint, hogy valamelyik gyorsétteremben vett kaját kényelmesen elhelyezd magad köré, és menet közben zabálhatsz....:-) )
Szívesen, de már keresztbeállnak a szemeim a fáradtságtól. ímhol egy link
A legördülő menüből (az oldal tetején) az alábbiak szerint válassz: Argomento: ALTRI SEGNALI ; Pagina: Segnali di velocita Ott találsz egy táblázatot, szvsz különösebb nyelvismeret nélkül is érthető, de ha kell: segítek.
Ha az olajárak tovább emelkednek, akkor talán visszasírja a posta a jól bevált postavonatokat...
Csak az a baj, hogy a vasúti összeköttetéssel épphogy rendelkező logisztikai központba nem lehetne bevinni a postavonatokat a jelenlegi helyzetben. :((( Milyen jó lett volna, ah a '90-es évek közepén megépült volna a postaközpont Rákosrendezőre. Akkor több esély lett volna a postavonatok megmaradására.
Remek, erre gondoltam én is, csak én úgy gondoltam el, hogy a legkisebb a regionális vonatok, és tehervonatok ( láttam ezen a vonalon tehervonatot menni, két mozdony húzta, és félelmetesen gyorsan ment.... ), a középső az IC/EC/és gyorsvonatok, a legnagyobb pedig az EuroStar-ok, és Pendolinok sebessége. Ha nem így van, leírnád, hogy mik tartoznak a különböző járműosztályokba?
Mivel a 30ason elcsesztek megint a módosítással egy amúgy príma csatlakozást,így ismét nincs vonat a nyugat-balcsira 10 és 13 között...ha én délben végzek,s sietek haza,mert szeretnék minél előbb otthon lenni,akkor a 12:30as zegi busszal megyek Földvárig,majd ott átszállok a hévízire,s 15:40re othon vagyok. a szentgyörgyi várásnak hála 854gyel utazva csak 16:30ra érek ismét haza....na ezért jött szóba a busz,a Győr-Bp busz meg a mai kellemetlen tapasztalataim egyike volt....:(
Amúgy azért jöttem ezzel,mert diákkal olcsóbb az interszutyoknál,meg kultúrált vonat nem volt ezidőtájt....
"Olaszoknál láttam olyan jelzőt, ami három táblából állt, mindhárom fekete, és egymás alatt helyezkednek el, rajtuk fehérrel egy egy szám, kb ilyenek: 180, 160, 140. Mit jelent ez a jelző?"
A vonalra engedélyezett legnagyobb sebességet (km/h) a különféle járműosztályokra vonatkozóan. (fentről lefele a-b-c sorrendben)
A németek már rájöttek arra, hogy az uatóval csak úgy lehet versenyezni, hogy ha nem személyenként, hanem utanként lehet fizetni a jegyért. Ezért minden tartományban van olyan jegy, amivel szabadon utazhatsz egész nap (Munkanapokon csak 9:00-tól.) az összes személy és sebesvonaton és a nagyvárosok tömegközlekedési eszközein is. Egy jeggyel két szülő és az összes gyerek, vagy 5 felnőtt utazhat. Hétvégére meg ott a Schönes Wochenende Ticket, ami az egész országra érvényes hasonló feltételekkel.
Szintén sebesvonattal. 103 km. Nagykanisza irányváltás, gépcsere. Ca. 100 perces menetidő. Ha lenne ilyen vonat. De nincs!
Mennyivel jobb lenne, ha még meglenne a Zalaszentgrót Sármellék vonal. 29 km-t lehetne spórolni, és némi menetidőt. Nem túl sokat, mert 60-asnál biztosan nem lenne jobb arrafelé a pálya, de legalább nincs irányváltás, mint Nagykanizsán.
Mehetünk Ukk felé is. Ez is 103 km, és itt is van irányváltás. Igaz, így több Balaton parti települést lehetne érinteni, de hosszabb lenne a menetidő.
Viszont régen legalább az északi partra volt gyors- és expresszvonat. Most az sincsen.
Egy Tapolca-Bp vonatpárt szerintem most is érdemes lenne ZEG-ről indítani reggel Bp felé, este meg vissza a nyári hónapokban.
Vonattal két óra, 50km/h átlag. És ez az interciti. Ami elég siralmas. Ha mindenfelé akár 120-at menne a vonat, akkor is lehetne hozni 100 körüli átlagot. Azt a tempót még a szili is tudja. Személyvonatnak meg kijönne 60-80km/h átlagban. Nem kell 160-as vonal mindenhová, pláne nem 250-es. (a DB a Berlin-Hamburg 300km távot, 90 perc alatt teljesíti!!!!!) Ha 100-as átlagot gurulna az IC Balatonfüredre, akkor simán másfél óra lenne. Mivel Júliusban én ingajáratként közlekedem füred-bp között, eszembe sem jutna kocsival menni! De nem vagyok hajlandó 3 órát vonatozni oda, vissza megint....
Tömegközlekedés: Ha Berlinbe, Párizsba, Londonba megyek, eszembe sem jut kocsit bérelni, vagy ilyen hülyeséget csinálni. Ott JÓ a tömegközlekedés. Ha a vonat másfél óra alatt elrepít Hamburgba, eszembe se jut kocsival menni.....
Elegge nagy vargabetus kerulo Gyor-Sopron megyebe a 30-ason jarni. Nem ertem meg, hogy az 1-es legnagyobb palyasebessegu vonal miert nem jo Bp-Gyor v. Sopronba utazoknak?
Ha a vonat 200 fölött menne, nem lett volna ma téma az autó-vonat összehasonlítás :)
Más
Olaszoknál láttam olyan jelzőt, ami három táblából állt, mindhárom fekete, és egymás alatt helyezkednek el, rajtuk fehérrel egy egy szám, kb ilyenek: 180, 160, 140. Mit jelent ez a jelző?
USA-autók: Én már kérdeztem Amerikából jött embert. Azt mondta, hogy a nagy kocsi azért jó, mert ott gyakran költöznek, és ilyenkor sokan "viszik magukkal az egész házat".
Vagy gondolom sokan mennek lakókocsival kempingezni. Meg azt is hallottam, hogy így könnyebb kikanyarodni a forgalmas útra az útkereszteződésnél,és hamarabb fel lehet venni a forgalom ritmusát.
Nem tudom, hogy ezen érvek közül melyik hány %-ban állja meg a helyét.
Ugyan már Szabolcs. Miért lenne tele gyűlöletel, max előitélettel. Nekem pl. (bár találó) nem tetszik a sulinetes elnevezés. Valahogy olyan felsőbbrendűnek érzik magukat akik ezt használják. De megértheted ha nem közlöd egyértleműen mit akarsz, ha mellette tolakodó is vagy ráadásul akkor ezt kapod amit ma este.
Majdnem, kb. 50 méterrel keletebbre, közvetlenül a műszaki kocsiszolgálat épületének sarkánál. Úgy látszik, hogy a kedvemben akartak járni.:-))) Kiváló fotóhely lesz, mivel a 64-ről, 65-ről érkező vonatokon kívül az összes tolatást végző gép át fog menni alatta, akár a körüljáró, akár a fűtőházba tartó gépek. A felvételi épület felé a reggeli és kora délelőtti, Pécs-Külváros állomás felé a délutáni órákban lesznek ideális fényviszonyok a fotózáshoz.
Hát, ha nem is 200 fölött, de mi is mentünk hajnalban Kenesére, direkt azért, hogy minél gyorsabban leérjünk. Hát, az is egy órán belül volt, de fontos meló volt ott, muszály volt sietni.... Vonattal mennyi a Déli-Kenese táv?
"Telen ment 4 HZ es egy ruszki kocsival, egyeztetes kerdese az egesz."
egyeztetés.....háááááát....de én nem tudok egyeztetni...:( meg nem járok hetente többször ezzel,sőt néha kezdek átpártolni buszra,még ha át is kell szállnom...mert hogy 854et visszatették pl. 13:00-ra,azzal megint elcseszték a normális hazajutásom....:(
Bár a buszozás se jobb,ma du. Győr-Bp busz....többet soha....inkább a Bo az Exp-ben...
FOMA!:
Hol lesz az új gyaloghíd? a régi helyén? remélem valami jó rálátással a pályaudvarra....
sb2005: Elvigyelek??? Soha nem megyek 11 elött éjjel, de akkor az M7-esen csak és kizárólag a belső sávban. És hát őőőő, izéééé, szóval 210-és 230 között áll a mutató a pályán. A moszkva tértől 20 perc fehérvár.
"Igazából én nagyon remélem, hogy egyetlen külföldi sem szál vonatra az északi parton, mert őket biztosan örökre száműzi a MÁV az országból :)"
A remény nem sokat ér..... tudod te hány elvetemült német meg osztrák akarja naponta megkerülni a Balcsit a nyugati végről indulva?...inkább elzavarjuk őket Füredig,onnan hajózzanak át Sióra,s vissza vonattal,persze közben Tapolca s Szentgyörgy átszállásssal...:(
"És akkor még erősen fővároscentrikusak maradtunk. Nem néztük hogy Pécsről hogy lehet eljutni a Balcsira. Megér egy tanulmányt. :)"
Ebben tökéletesen egyetértek. Hiába van két pár vonat (8801-8802 és a 8806-8807), mégsem nyúlt elégséges szolgáltatást a két pár vonat (a 8801-8802-nek nyáron még van egy közvetlen siófoki része). Ugyanis a 8801-8802 sok helyen személyvonatként közlekedik pl: Fonyód és Balatonszentgyörgy között (de Fonyód és Kaposvár között nincs megállás). A 8806-8807-esről meg hadd ne beszéljek. Klasszikussá vált abban az értelemben, hogy ő testesíti meg a Máv Rt-nek a gyorsvonat néven közlekedő személyvonatait. A 8801-8802-ről még egy negatívum. Tegyük fel, hogy Pécsen reggel egy család elindul, hogy közvetlen kocsival, kényelmes (már amilyen a Máv színvonal) vonatozással 11 órára leérnek a siófoki Balaton-partra. Csak azt már nem nagyon tudják elviselni, hogy a közvetlen kocsik több, mint negyed órát állnak Fonyód állomáson, mert a vonat a szétkapcsolás után nem indul rögtön el Siófok felé, hanem vár még 10 percet (noch dazu: akkor nincs is Pest felől vonat, Szárszóig biztosan mehetne a vonat keresztezés nélkül).
Nem hoztam haza a táviratot, de úgy emlékszem a szerelvényt Nyugatiban tárolják és 7-órakkor kell kiállítani az őrző helyről. Elösször Szolnokra közlekedik, majd Rákosra és onnan Gödöllőre. Ma Gödöllőre 15 órakkor ért ki.
Sok ember még azzal sincs tisztában hogy kell jegyet venni vonatra (!), nemhogy komplett vasúti térképet tudja....
Találkoztam olyan hölggyel, aki azt hitte, hogy a vonaton kell jegyet venni. (Bp. Déli pu.-on szállt fel a vonatra!) Szerencsére időben megkérdezte a jv-tól, aki mondta neki, hogy a pénztárban vegye meg, mert a vonaton drágább. (Szerencsére volt erre elég ideje, ismerve a hosszú sorokat a Déliben.)
"Deli partom az etalon lefele pl. Penteken a 856 Maestral. Kimegy 15:00-ra a Keletibe vagy Kelenfoldre egy jo fel oraval kesobb es 18:10 korul mar Balatonfenyvesen nezegetheti a Kolcsey utcabol a Balatont.Nem lekuppadt kocsikkal nem mindenhol megallo nemzetkozi gyorssal."
Na de mikor?Nyáron pénteken? Hát az a 2 HZ-s Bl nem csodaszer...a nép is azt lepi meg elsőként....:)))
Ha kend pénteken indulás előtt talál ott szabad helyet....akkor nagyon nagy mázlista...
Jöhetnének már az olyan magáncégek is, akiknek semmi köze a MÁV-hoz, mert pl. 100%-ban külföldi tulajdonúak. Pl. Szép piros mozdonyokkal rendelkezik és ÖBB a neve...
Kedves Szabolcs elnézést kell tőled kérnem mert rossz indulatú voltam azt gondoltam 173320 és a 173326 után 173332 re is beteszed a menetrend kunyerálós, kiemeltbetűs rikítószinű miújságot. Szóval tök ari vagy, hogy több mint 55 hozzászólást megvártál míg újra betetted! Jah a 150 oldalas 40-es menetrendkönyv fénymásolva 13 Ft/lap áron mehet? 1980; 81;82;83;84;85;86;87;88;89; Hogy azt monnya:150*13=1950 Ft ez szorozva további 10-el az 19500 bagatel összeg fénymásolva. Vagy a másolás öröme és költsége a miénk a te háládért cserébe?
98 óta nem szállítok vasúton kerékpárt, és le is beszélek róla mindenkit.
2 jellel ellátott vonatból nullán volt kerékpárszállító (Bp-Szombathely, Kapuvár-Bp volt a terv). Minden ajtónál zsúfolva bringákkal, kocsitologató büfés végigment a vonaton, stb.
Szóval azóta sem. Azóta van autó, van csomagtartó, nincs szívás, nincs teljesárú vonatjegy és kerékpárjegy.
Szép nap volt ma Kelenföldön. Du. fél egy felé 1-es Szergej (elment teherrel Ferenc felé), fél három felé 6-os Nohab (gépmenetben végpont felé). Tiszta hetvenes évek feeling... Igaz, hogy a kollégám fenekébe beleharapott egy óriás snauzer, de semmi sincs ingyen...
A bicószállítás az egy külön élmény, volt benne részem néhányszor. Nagyon kellemes, mikor odaérünk, benézünk a kocsiba, és dugig van bicóval. Akkor oda még egy csoportot be kell pakolni..... Ott feküdtünk polifoam-on a Bhv földön.....
Persze volt más is, Csornáról jöttünk, bepakoltuk a bicókat, ám szinte minden megállónál szálltak fel csapatok kerékpárral. Győrre megtelt a kocsi, pedig akkor jött csak a java! Megérkezett egy csapat iskolás kerékpárral, akiknek felszált a kocsira a tanára, és irdatlan hangnemben, kiakadva közölte, hogy mindenki szálljon le innen, mert ő lefoglaltatta ezt a kocsit! Ezután odahívta a kalauzt, hogy szállítson le minket, mert ezt a kocsit ő igenis lefoglalta az osztálya számára. A mi csapatunk néhány tagja megkérte, hogy maradhassunk, egész egyszerű okból: Miután Fertőszentmiklósról indulva körbetekertük a Fertő - tavat, és visszatértünk Fertőszentmiklósra, vártunk másfél órát a következő vonatra. Az bejött, de nem volt rajta bicószállító, és közölte a kalauz, hogy nem szálhatunk fel. A következő vonat nagyon soká lett volna, és arra sem engedtek volna fel minket, ezért a túra után még le kellett tekernünk Csornáig! Ott lekéstünk egy vonatot, és megint vártunk egy másfél órát, mire jött az a vonat, amivel végre elindulhattunk hazafelé. Erre jött a győri incidens. A tanár stílusa igen idegesítő volt, és sajnos továbbra is kitartott amellett, hogy az az ő kocsija, és szálljunk le. Néhányan meg is ígérték neki a kocsiból, hogy ha leszálít minket, addig ütik, amíg mozog.... Ezután véül sikerült megegyezni.... Az osztálya még felpakolt annyi biciglit, amennyi már volt bent a kocsiban, így levegőt sem tudtunk venni a bicigliktől...
Ez pedig nem biztos, hogy elég! Így szerintem csak az következik, hogy bizony súlyos
késedelemmel tudnának szállítani!
Nem a teljes garnitura lesz itthon végszerelve. Várjuk meg a május 2-t, aztán nézzük ahogy elkezd hömpölyögni a dolog.
A Transelektróval mindenesetre hosszú távú partnerséget akarnak, majdhogynem függetlenül a MÁV tendertől. Nagy a balti piac, ahol a Transelektro neve jól cseng...:)
Szvsz a járműszerkezetet elkezdik gyártogatni, aztán majd, mást tesznek a belsejébe. Sorra kapják a megrendeléseket, így nem hiszem, hogy buknának ezen a két darabon, ha mégis koppannak.
korábban nem arról volt szó, hogy az ÁFU leszerződött -kizárólagosan- Visontával is?
De erről volt szó, de kitudja, hogy abban a szerződésben mi van? Lehet csak annyi a kritérium, hogy a MÁV RT szállít, de ha a szállításban kapacitási vagy műszaki problémák vannak, akkor a MÁV RT érdekeltségébe tartozó cég is teljesítheti a szerződést.
Én arra lennék kiváncsi, hogy mik lesznek erre a vonatokra a gépek, mert a hír ír a teherkocsikról, de a gépekről nem.
A mérőmenet még a holnapi nap folyamán látható Bp. Nyugati és Gödöllő között. Általános fékrendszeri próbákat végeznek a Bhv szerelvényen. Rákos és Gödöllő között személyvonati menetben közlekedik.
Miért csak Harkány-Villány között? Akkor már miért nem jön fel Pécsre, mi olyan érdekes Villányban, hogy egy rövidke nosztálgiázásért elmennek oda a túristák Harkányból?
Reggel 8:20kor indultam Kelenről Győrbe,végig rendesek voltunk...Tatabányán beérkezésünkkor járt ki a 4ről 919,de a 2-n állt a Báthory,az 1-en meg a Kálmán Imre...vágányzár volt? mondjuk csak Alsógalla előtt láttam pár pályamunkást(gép nélkül) a balvágányon,de az IC is erre járt már ki...
ha amagánvasút nem a MÁV-tól venné el a fuvart, hanem új fuvart szerezne,
:-)))
Pont a MÁV RT-től vette el a MÁV RT:-)))
Csak most már nem ellenőrizheti az állam, hogy kinek a zsebébe mennek a pénzek, mert ez egy magáncég (CER RT). Jó kis kapcsolt holding, ez jó arra, hogy kézen-kezen át eltünjenek a dolgok...
Két éve történt, télen, Karácsony előtt jártunk, Budapestről a 17.20 kor induló gyorssal mentem, Révfülöpre
Tiz perccel indulás előtt értem el, de egy szem ülőhely nem volt rajta. A folyosón is rengetegen álltak, és dohányoztak azt inkább kerülöm. Maradt a kerékpárszállitó, páran oda tömörültünk.
Fűtés, nem volt. ( Ezzel nem igazán vagyok tisztában, hogy kerékpárszállítóban tényleg nincs fűtés, vagy csak akkor nem volt, mindenesetre kellemes élmény volt az út Füredig.).
10 perc késéssel indult ( legalább).
És összesen négy kocsival ment, a kerékpárszállitó nélkül. Ez még télen se sok.
"A cég hatszázezer tonna szenet szállít majd a Mátrai Erőmű Rt. megbízásából Visonta és Bükkábrány között."
Érdekes, a Kukely féle MMV RT nem indithatott ilyen vonatokat, mert állítólag iparvágánnyá minősítette a MÁV RT a visontai vágányt.
"CER többségi tulajdonosa a MÁV Rec. Kft, amely 51 százalékban a LAC Holding Rt., 49 százalékban pedig a MÁV Rt. "
Ja, így már értem a dolgot, vagy is a CER-nek miért is mehet az, ami az MMV RT-nek nem, hülye lenne a MÁV RT a saját cégét nem helyzetbe hozni.
Most már azt szeretném tudni, hogy fennáll-e az állami vagyon kimentésének esete, avagy hogy lehet az, hogy egy fuvart a MÁV RT nem tud, nem akar teljesíteni, de a MÁV RT kapcsolt tulajdonában álló cége tud.
Ez annak a bizonysága számomra, hogy most már nyíltan is megkezdődött a MÁV RT széthordása, a jó üzletek kimentése.
Én holnapután megyek. Ha törik, ha szakad. Lehet hogy szakadnifog. :) De sebaj, a pincék fedettek. Odafelé még fotózok is, visszafelé nem tudom mi lesz... :)
Azt észrevettétek hogy baj van a villányi vonallal? Odafelé mindig sokkal hosszabb a menetidő. :))
Az egész vonatot a mocsok tartotta össze, és fűtés sem volt.
Bocsika, de azt hiszem nem várható el a cégtől, hony nyáron fűtse a kocsikat, feltételezem nem központi energiaellátórendszerrel felszerelt kocsik voltak. Gondolom a "húgyszagra"
Egyszer, mikoris nyaraltunk a Balcsin, úgy döntöttem, hogy elmegyek vonatozgatni. Keszthelyről indultam, és megkerültem a Balcsit, Máriafürdőre jöttem vissza. Először jegyvásárlás, ez kicsit nehézkesen ment, eltelt némi idő, mire elmagyaráztam, hogy körbe akarok menni. Hiába mondtam, hogy tudom, hogy a másik irányba rövidebb lenne, nehezen sikerült dűlőre jutni. Jó, ezt mondjuk megértem, hogy nehéz volt felfogni, mert kevés ilyen hülye téved arra, és jóindulatú volt a hölgy, hogy felvilágosított.
Ezután bejött egy Csöresz 2 darab osztrák Bmz-vel, asszem Bécsből jött a két kocsi. Már megörültem, hogy de jó út lesz ez Tapolcáig - mikoris kitolták a kis szerelvényt, és már be is jött a Bzmot...... Na nem baj, ezzel még nem volt gond. Egy kicsit dzsudvás volt ugyan, de legalább nem volt büdös, és nem ragadt.
Tapolcán azonban más várt rám: egy gyorsvonattal kívántam lemenni onnan Székesfehérvárra. Felszáltam a vonatra, megkerestem a legkevésbé húgyszagú kocsit, és lecsüccsentem. Az egész vonatot a mocsok tartotta össze, és fűtés sem volt. Az utazás komfortját csak a később elém leülő hölgyemény szépsége növelte kicsit. Késésünk volt, nem emlékszem, mennyi, úgy 20 perc, mert a mi Csöreszünk ugyan nem, de a szemből jövő az behalt valahol. Fehérvártól visszafelé a Venéziával jöttem, egy olasz kocsiban foglaltam helyet. Érdekes módon nem volt se büdös, se mocsok. Tiszta volt, meleg volt, és kellemes hangulat volt a fülkében.
A legnagyobb probléma az volt, hogy sokkal többet kellett várakoznom a vonatokra, mint amennyi időt utazással töltöttem el!
Igazából én nagyon remélem, hogy egyetlen külföldi sem szál vonatra az északi parton, mert őket biztosan örökre száműzi a MÁV az országból :)
Konkrét számokat azért nem tudok írni, mert ez úgy két éve lehetett már, nem emlékszem, mi mennyi ideig tartott.
Apropó: szemben ülő szép lány. A MÁV-nak volt egy reklámja, amit egy időben a mozikban játszottak: az, amiben egy csávó tolja a másikat egy talicskában, és közben zakatoló hangot hallat. Végül elhangzik egy mondat, aminek a lényege az volt, hogy ez is egy megoldás, de a vonaton ismerkedni is lehet. Elgondolkoztam, és rájöttem, hogy kb. tééényleg ennyi a különbség a MÁV, és a talicska között :))
Nem mindenki utazik hetente többször... => autos temanal maradva nem mindeki vesz hetente autot. Akkor az elso utamba kerulo autoszalonba megveszem a kocsit aztan midn1 mit tud, stb.
En ugy vagyok vele amit nem tudok, nincs gyakorlatom erdeklodom masoknal. Kerdezni nem szegyen.
Én is hihetetlennek tartom de igy van. Főleg azoknál akik nem utaznak rendszeresen.
Szüleim se tudták merre megy a vonat bpre amikor azzal rábeszéltem őket h ne autóval jöjjenek hanem vonattal. Meg is lepődtek Bobán miért másik irányba megy a vonat...
Zegi buszra is mindig fel akarnak szállni pesti megállókban azok akik győrbe, veszprémbe mennének...
Alig várom a 173332-es hozzászólást mert ha hat hozzászólásonként kérsz szolgálati menetrend könyvet akkor ott lesz a helye a következőnek! Már mailben is írtam neked, hogy nam tudom milyen menetrend könyvet keresel? A 80-as évek nálam 1980-tól 1989-ig tart. Az 10 év közel 80 szolgálati menetrendkönyv az egész országra. mind a kb. 800 menetrendkönyvere szükséged van? Vagy csak minimum egyre és mindegíy melyik az? Mert azt is írtam neked, hogy ugyan az általad gondolt adatok fele nincsen benne, de tudok neked valószínűleg szerezni. Csak azóta nem válaszoltál. Most meg minden fórumot tele szórsz a kívánságoddal. Sőt van amit többször is mint a buzulsot is.
Azert ugy gondolom aki utazni akar valahova tisztaban van a feltetelekkel. Nem lehet elmenni mondjuk Bagolyirtasra kocsival mert nincs vegig kocsiut es igy kombinaltan lehet eljutni. Aki ezzel tisztaban van az elmegy, aki nem az elmegy es karomkodik vagy nem megy el!
Tudomasul kell venni, hogy a Nagykanizsa-Keszthely tengelytol eszakra fekvo telepulesek vasuti kozlekedese nem csak a Balaton fele, hanem az egesz orszag fele katasztrofa. A vonal kialakitas es osszekottetesek miatt ami mar regi dolog.
Ezekrol a teruletekrol erdemesebb kocsival vagy busszal a Balatonhoz jonni, en arra a felere gondoltam ahonnan atszallas nelkul (vagy fejpalyaudvaron) es fovonalakon juthat el a Balatonhoz.
Igen van pl. a 8508/8509 de mivel ez egy hosszabb tranzit sok helyen megall (sebes). Gyorsabb jaratoknal meg Balatonszentgyorgyon kell sokat varni.
Egyebkent ez a kijelentes ledobbentett:
Sok ember még azzal sincs tisztában hogy kell jegyet venni vonatra (!), nemhogy komplett vasúti térképet tudja....
Nem kell a komplett halozatot tudni, de ha utazok barmilyen tomegkozlekedessel tisztaba vagyok azzal, hogy ahonnan ahova akarok menni oda hogyan tudok eljutni. Total mind1 ez vonat vagy busz.
Ha nem tetszik nem kell olvasni. Visszautasítom a többi hozzászóló (és nem a magam!) nevében ezt a stílust. Szerintem nagyon sok érdekes olvasnivaló és tudnivalót lehetett itt olvasni az elmúlt napokban is.
Oké feladom:)) Magyarországon nem müködik a vasút -20 alatt, ilyet nem várok el ezután.
Engem spec nem érdekel hogy hányas vonalon van Keszthely és Siófok. Csak egyikből a másikba akarok jutni.
Szerinted az akit át akarsz csábítani a vonatra balaton felé, őt érdekli hogy melyik város melyik vonalon van? Sok ember még azzal sincs tisztában hogy kell jegyet venni vonatra (!), nemhogy komplett vasúti térképet tudja.
Megnézi mennyi idő alatt tud lejutni, és elszörnyed és keresni kezdi a slusszkulcsot...
Vagy max egyszer kipróbálja a vonatot, és utána eszébe se jut megnézni a menetrendet....
(amugy van közvetlen vonat kh siofok kozott, az is másfél óra,75 km )
UI visszatettem magamat read only üzemmódba, elnézést a belepofázásért
Hát akkor tényleg értelmetlen vitatkozni, nem is hozok érveket. Azért te megtehetted volna, én nem tartok hazugnak senkit a nemzetisége, neme, vallása, bőrszíne, foglalkozása miatt, szívesen mérlegeltem volna az érveidet.
Sajnos (hála az istennek) én nem vagyok olyan helyzetben, hogy érveket hozhassak fel ebben a témában, csakis arra hivatkoztam, ami publikus (a te cikkedhez csatolt táblázat, s az magáért beszél...)
A vasútbarátságról azonban annyit mégis, hogy nem hiszem, hogy ez a ketegória azt jelentené, hogy kritikátlanul kell elfogadnunk egy konkrét magyar vasút minden lépését. (Azért néha olvasgasd a topikot!)
Messzemenöen egyetértek veled, de szerintem a motorvonatok témája csupán fél csepp abban a pénztengerben, ami lezudul a MÁV nevü klozet lefolyoján - azokrol nagyon ritkán cikkeztek, hacsak A.Gergely fel nem vet valamilyen aktuális tariffatémát.
Ha úgyis van, hogy a balhé miatt később jönnek a motorvonatok, szerintem azért magyar adófizetőként, polgárként és utasként, de még vasútbarátként is az az érdekünk, hogy tisztábbak legyenek a körülmények.
Ez tul naiv ahhoz, hogy igaz legyen. S már egyszer megirtam, hogy a késön érkezö motorvonatok csak drágábbak lehetnek, mint a nem késö motorvonatok, s igy nem tudom, hogyan s minek örüljön az adofizetö.
Ne haragudj, nem jegyeztem meg a nicked, nem volt annyira fontos számomra a veled folytatott vita, hogy emlékezzek arra, hogy lezártuk. Akkor te a hozzásólásod bizonyára nem vitataalapnak szántad, csak egyszerű beszólásnak. Persze úgy sokkal könnyebb, mintha a partner esetleg válaszolhat. (A klasszikus különbség a hadgyakorlat és a háború között, ha már katonai hasonlat.)
Hát akkor tényleg értelmetlen vitatkozni, nem is hozok érveket. Azért te megtehetted volna, én nem tartok hazugnak senkit a nemzetisége, neme, vallása, bőrszíne, foglalkozása miatt, szívesen mérlegeltem volna az érveidet.
A vasútbarátságról azonban annyit mégis, hogy nem hiszem, hogy ez a ketegória azt jelentené, hogy kritikátlanul kell elfogadnunk egy konkrét magyar vasút minden lépését. (Azért néha olvasgasd a topikot!)
Ha úgyis van, hogy a balhé miatt később jönnek a motorvonatok, szerintem azért magyar adófizetőként, polgárként és utasként, de még vasútbarátként is az az érdekünk, hogy tisztábbak legyenek a körülmények.
Tudtommal a hideg miatt biztber hiba nem volt. Ami volt Martonvasarnap a hidegtol fuggetlen volt. Felsovez szakadasok egyetemben mas elektromos halozatokeval nem csak a vasutat sulytja. Minden ami legvezetekes az szakad ha hideg van, a vasutnal tetezi az, hogy sulyokkal huzzak ki.
Mivel Keszthely sem egy vonalon van Siofokkal ezert van a hosszu menetido. Ha nem lenne ez akkor gyorsabb lenne az egesz.
Megint elkövettem azt a hibát, hogy végig olvastam a fórumot. Most utóljára tettem. 5 év után ez az utobbi napok mélyrepülése már sok volt nekem. Kár érte, hogy ez a hajdanvolt híres és jóhangulatú fórum ide süllyedt. Remélem a Sulinetes ifjú titánok,a sok kontár és egyéb bolondokházából szabadult idióta majd egy idő után megfojtja egymás, vagy nyernek a lottón és mindenhova mehetek 250es vonattal.
AZ igaz hogy nincs közvetlen összeköttetés, de Zeg Keszthely között busz 1 óra, csatlakozásra várni 1 óra, Keszthely Siófok között gyorsvonat 1,5-2 óra. Ehelyett 2,5 fél óra motorral... De igaz, ez nem volt teljesen korrekt tőlem ezt a viszonylatot felemlegetni, mert a Zala Volán és a MÁV van szépen "összehangolva", a busz keszthelyre érkezése előtt általában 10 perccel megy el a vonat déli part felé. Itt tényleg a Volánnak kéne alkalmazkodnia, neki "könnyebb".
A felsővezetékeknek, bizbernek meg egyéb vasúti kütyüknek nem kéne kibirnia azt hogy pár hétig hideg van?
mi ketten már egyszer a vitát lezártuk. Én nem hiszek semmit, s föleg nem hiszek az ujságirok, igy ha közéjük tartozol akkor, a Te érveidnek sem.
Miután a mai napig nem tudtátok tisztázni, hogy vajjon miért is inditottátok el ezt a sárdobálást, milyen áron, kinek az érdekeiben, nincs miröl vitatkozni, azért a 7 forintért az ezerböl meg teljesen felesleges.
Ha majd valamikor be tud valaki mutatni egy olyan tendert (bárhol Europában), ami mellékzörejek nélkül végzödött, akkor majd folytathatjuk a vitát, addig minden szavatok a mediában egy nagy rakás......
Nem akarlak téged személyesen támadni, mert arra semmi okom, te csak csinálod a munkádat ugy ahogy tudod, olyan informáciok alapján amilyeneket neked valaki odarak az asztalra.
Csupán egyetlen bajom van veled, hogy egyidöben vasutbarátok közé is sorolod magad, s ez egy kicsit fáj, mert ennek a sárdobálásnak más vége nem lehet, csakis a vasuti érdekek (most naivan azt mondhatnám, hogy a mi érdekeink) sérülnek, semmi más. Nekem teljesen mindegy, hogy a Flirt vagy a Talent fog közlekedni, csak tegye ezt már mielött, s ne pedig meddö vitában follyon el az energiák meg a pénzek nagy része, s ehhez, nem kellene egy vasutbarátnak okot és teret szolgáltatni.
Ha most annyira tudod, hogy milyen szabályok ill. szabálytalanságok voltak a tenderben (mert egy részük már benne volt a kiiráés pillanatában), erröl miért nem informáltál már majdnem egy éve?
Meg lett volna minden lehetöséged, a csata után minden baka kapitány szokott lenni .....
OFF Ma végre találtam egy lelkiismeretesen dolgozó kalauzt:
Megkérdezte a Nyugatiban(rajta a szerelvényen), hogy van-e jegyem és mivel nem volt leszállított még az indulás előtt... Ez azért érdekes, mert a Nyugati-Zugló és Zugló-Nyugati viszonylatban az elmúlt 3 évben SENKI nem kérte sem a jegyemet sem a bérletemet. (az eleinte még vettem, de utána leszoktam róla)
Felsővezeték-mérőkocsi állt 1/2 16 körül a Nyugati 10 vágányán... Az előtte lévő sac. 8 kocsin a Jaroslav-Hacsek tábla volt olvasható, tehát valszeg a 70-es vonalon volt. Éppen kihúzták a tárolóvágányra egy Bobóval.
- Be tudna valaki egy fényképet rakni róla? - Ezeket a mérőkocsikat hol tárolják?
Pécs a legszemetebb igazgatósági terület az országban
Hiába vonatpótlóznak és ezzel megtakarítanak a 64, 47/részben/ ,48 ,49 vonalon a fővonalakon mégse javul a helyzet 60,40,41 vonalakon tehát a mellékvonalakon megtakarított pénz nem kerül pl a 41-esre.
Ez a példa fokozódik pl. hogy februárban 20 milliót kapott esti ,utolsó IC közlekedtetésre a Pécsi és Megyei önkormányzattól.
41 es 1996-97 ben jártam ott virágzott Taszár meg a Triesti forgalom miatt.
Most hatvannal száguldanak a vonatok.
Más igazgatóság nem züllik arra szintre le Mindegyik kb 30% magasabb szolgáltatást nyujt abból a kevésből.
Én ott az egész bandát elküldeném a fenébe.
Miskolci Szombathelyi igazgatóság többet tesz és tett és szerintem jobban igyekszik mint a pécsi.
Én itt arra gondoltam,hogy amikor -20° volt voltak is késések (olvass vissza itt a fórumon, volt róla szó),és a MÁV erre hivatkozva nem térítette vissza az IC pótjegyeket, tehát amikor már nem fújt a szél.
Hiradókban is benne volt, hogy a MÁV szerint magyarországi éghejlaton a tartósan -20° már vis major....
Én egy szóval se beszéltem a hófúvásról, az ellen valóban semmit se lehet tenni.
Azon is el kéne gondolkozni, hogy 2 éve nyáron gyorsabban értem le segédmotorkerékpárral (nem robogó, nem átpapirozott 125-ös, szimpla Simson) Zalaegerszegről Siófokra mint vonattal tudtam volna (durván feleannyi,2/3 idő alatt).
UI Nincs kocsim, nem is volt eddig (ha nem számítjuk egy ökörködésre/széthajtásra vett zsigulit:)))
Ha képes vagy rá, próbáld úgy megfogalmazni a mondataidat, hogy legalább egy hozzászólásban ne mondjanak ellent egymásnak.
Először teljesen megalapozatlannak mondod az állításaimat (ez legalábbis kicsit furcsa, ha elfogulatlanul olvastad volna a cikket, minden állításhoz találhattál volna alapozást), majd egészen olyan, mintha amellett érvelnél a kis különbséggel, hogy nem egyértelmű a döntés.
Másrészt ugye nem akarod, hogy azt higgyük, tényleg azon a szinten vagy, hogy nem tudod megkülönböztetni ha egy magánember vesz a saját pénzéből autót vagy egy állami cég gyakorlatilag az adófizetők pénzéből járművet és erre a folyamatra előre szabályokat hirdet.
Biztos igazad van abban, hogy a Talenttel bajok vannak, de komolyan azt hiszed, hogy a Flirttel meg minden rendben, megvan az összes engedélye stb.?
Meg ilyesmik.
Az érzelmeidet egyszerűbben is levezethetnéd, ha azt írnád, hogy hülye erminavet vagy Index vagy Bombardier. Én mindenesetre megengedem ezt neked.
Az átlagos télben nálad nem szerepel a -20°-nál hidegebb, és pár centinél nagyobb hó?
Mert a legutobbi tél megmutatta, hogy a MÁV-nál a -20 C° már nem minősül átlagosnak... Viszont ilyen időben a minimálisan karbantartott személygépkocsik gond nélkül gurigáznak...
Balaton felé indulókat vonatra terelni? Amikor jóformán le se tudnak ülni a vonaton? Ha saját autóval megyek akkor biztos hogy lesz ülőhelyem, és viszketni se fogok utána.
Diákként utazva én azt gondolom hogy a MÁV szolgáltatásai annyi pénzt megér amennyibe a diákjegy kerül, de viszont ha teljes áru jegyet kellenne venni, akkor már igencsak elgondolkoznék hogy vonattal utazzak e, mert igaz az hogy mármár 2 személy ha kocsival utazik akkor "nagyjából" ugyanott van ha vonattal menne.
Ugyanakkor nincs kötve az ember semmilyen menetrendhez, gyorsabban jut el a célpontjához.
Arról nem is szólva, hogy a vasúti kocsik színvonala, az utazási körülmények a béka alsó fele alatt van.
Pedig nem is a legdurvább vasúti kocsikkal ellátott viszonylatokon,hanem a BP-Zalaegerszeg és Bp Sopron és Sopron Zalaegerszeg (és vissza) közötti közlekedem rendszeresen vonattal.
UI én sose viszkettem még Zeg BP vonatozás után:)))
Nekem nem azzal van bajom, hogy a sorbanállást szabályozzák, hanem magával a sorral, ami Europa nagy részén (nyugaton) majdnem 40 évig ismeretlen volt, keletröl a dicsö izmus vezette csupán ezt be, most meg nyugatrol a tengerentulrol jön. Mi lenne ha sorok okait szüntetnék meg....
A 0 kilométeres autovétel az USA-ban sem egy leányállom - még a jol keresö emberek sem igen engedhetik meg 35 év elött, sokan meg még ezután sem...hacsak be nem segit a papa meg a mama....
Ami az autózást illeti: szerintem ez itt elég offtopik ahhoz, hogy abbahagyjuk... :-)))
Ami az átlagembert illeti, ez is, de nem birom megállni, hogy ki ne bökjem: 26 évesen, amikor megveszed az első nullkilométeres autódat, vagy 31 évesen, amikor először beparkolsz a saját házad elé, nem carod le, hogy Made In USA?!?!
Ami meg a terelőszalagokat illeti:
Az jobb, hogy a kigyúrt drogdíler eldönget a sor mellett, és beáll a sor elejére?
Vagy hogy a postán a sorban a nyakadra csöpog a mögötted álló alak taknya?
Vagy jobb a kasszánál a sorban dühöngeni, hogy a szomszéd sorban már fizet az, aki mögé beállhattál volna, miközben a Te sorodban még mindig hatan vannak előtted??
Múltkor többen is keresték a Vasúti lexikont. Tegnap a Fernc krt 10. alatti antikvitás-használt játék/modellboltban az 1-3 kötet 18,000 Huf, a 2/1 (kék): 5400 Huf, a 2/2 (piros) 6900 Huf volt.
"Kérdésem csak annyi lenne, hogy akkor miért akartak valamennyit mégis visszaadni?"
A MAV-nal ne keress logikat. Akkora kaosz van e teren, hogy mindenki mast mond. Ne csodalkozzunk azon, hogy egy Bp-Becs jegyet se tudnak kiadni.... Sajnos...
Nna, látom reagáltok rám rendesen... Aki írta, hogy megnézi a jegyet, annak mondom, hogy a jegyből (illetve a standard CIV jegyborító) gyakorlatilag nekem az derült ki, hogy a részben használt jegyek visszaigénylésénél kérvényt kell benyújtani, viszont ez ugye nem azt jelenti, hogy nem lehet visszaigényelni. Arról meg 1 szó sincs a jegyen, hogy ez kedvezményes, és ezzel mi jár, a vásárlásnál meg persze egy kukkot se mondott róla a nőci, és semmi írásos tájékoztató se volt. A megszakítás nem a vasút hibájából történt, azt leírtam volna. A kalauz alapvetően azt sugallta, hogy neki fingja nincs erről a jegyről, de felhívott vkit mobilon, és az is azt mondta, hogy nem lehet, viszont ugye a jegyen nincs az, hogy nem lehet visszaigényelni, tehát ezért reménykedtem már ott is, hogy vissza tudom kapni, amit nem használtam el. Mert hallottam a telefonban, hogy azt mondja a másik, hogy "szerintem se lehet".
Egyébként aki ért hozzá, az 1 lap, amit a borítóba betettek, az egy wien+zone 100 feliratú dolog. Akkor győrben még a jegyet is záradékoltatnom kellett volna a pénztárossal, vagy hogy mondják ezt?
Most szombaton talán tudok szerezni egy aznapi győr-bp vonatjegyet, remélem érek vele vmit.
Azt mondjuk nem értem, hogy mi a francér nem pecsételnek bécsben is rá a jegyre, vagy mondjuk a tömegközlekedésen, hogy használtam. Bár gondolom azért, hogy rámfoghassák, hogy használtam.
A szürke valóság meg az, hogy miközben az üzemanyagok adótartalma és az autók után beszedett egyéb összegek a 2004-es költségvetés bevételi oldalán kb. 800 milliárd forint.
Ehhez képest a GKM teljes költségvetése nem érte el a 490 milliárot...
A 2004-ben beszedett 6132 milliárdnyi rabszolgasarcból közel 2 milliárd megy el a sarcbeszedő gépezet fenntartására...
Semmiképpen se töröltesd, nem történt semmi nagy baj.
A napokban egy kollégával már nagyon összevesztem amiatt, hogy mások műveivel rakja tele a topicot. Az én néhány gagyi képem ahhoz képest semmiség, csak legyünk következetesek:
Én változatlanul az javaslom mindenkinek, hogy a képek, táblázatok, idézett szövegrészletek forrását jelöljük meg! Az illem miatt.
Nem egészem értem, hogyan is számolod a 8-10 literes fogyasztást, mert eddig (pedig nagyon gyakran fordulok elö náluk) még nem volt olyan szerencsém, hogy 10-12l/100km-es fogyasztással mennek el a kocsijaik (a legkisebb kocsik is kb. 15 gallonos tankkal kb. 400km-t képesek megtenni - autopályán) - amik sajnos a nagy átlagban megsem ütik az europai szinvonalat. (Természetesen van sok igen jo és szép kocsi is, de ma már ez nem amerikai...)
MIÉRT kell(ene) szerinted az európai átlagembernek beletörődnie, hogy amerikához képest rabszolgasorban tartják??
Aki otthonos Amerikában az pontosan az ellenkezöjét vallja - igaz már sok europai államban is komoly lépéseket tesznek az ujkori rabszolgatartásra. :-(
(nézd meg pl. a bankokban, repülötereken stb. a terelö szalagokat - ezek a komoly a modern kor követelményeit messzemenöen kielégitö marhaságok mind Made in USA felirattal rendelkeznek, és ott örök idöktöl (lásd Chaplin burleszkjeit, amikor Hot Dogért sorakozik a halando) be voltak, vannak vetve, és ezt egy szabad amerikai türi. (mi még akkor sem türtük, amikor narancsért, vagy utlevélért kellett sorbaállni...)
Azért a repülőgépnél az útmegszakítást egy picit másképp lehet értelmezni, mint a vonatnál. Csak akkor lehet összehasonlítani, ha a vonat SEHOL sem áll meg Budapest-Bécs között! Ez esetben az útmegszakítás eléggé életveszélyes...
Amúgy a fapadoknál (pl air-berlin) visszakérheted a jegyed árát, utazás elött egy héttel (ekkor levonnak pár százalékot), egészen az utázást megelőző napig, amikor már 100%-ot vonnak le.
Nem tudom, hogy kikérték-e a véleményét, /pl. a mozdonyvezetőkét és kalauzok véleményét sem kérték ki, pedig ők fognak rajta mindennap dolgozni/, azt sem tudom, hogy döntési pozicióban volt-e. Azt viszont igen, hogy ha az ő véleményével ellentétes döntés született, azt nyilvánosságra hozzák, akkor innen kezdve a cégnek kifelé egységesen ezt az álláspontot kell képviselni. Ő innen kezdve végrehajtó /lehet, hogy előtte is/. Ha nem ért egyet vele, ki lehet szállni, senkinek sem kötelező a máv-nál dolgozni. /gondolkoztam, hogy a dolgozni szót időzőjelbe teszem, de nem akarok sok tényleg hasznos munkát végző vasutast megbántani./
A mentalitásaról: ilyen mentalitással az uriember lehet akármilyen zseni a szakmájában, nem sok babér fog számára termeni a versenyszférában. Ahol valaki más pénzét költi /mint a máv is/, ott lehet az okostojásoknak szerepük, de egy magáncég azért ezt nem engedheti meg magának, ő komolyan érdekelt, hogy a számára legmegfelelőbb döntést hozza.
más: a gázolaj temetőnek is nevezhető máv-nál belegondolt már valaki abba, hogy év elejétől mennyivel drágult a gázolaj és milyenek a kilátások?
A Stadler féle szerződés aláírásának húzódása okozhat késedelmet az első szerelvények beérkezésében?
Nem itt teljesen másrol van szo, néhány ujságiro meg az index (érdekes itt saját magukat kellene kimoderálni), helyet ad teljesen megalapozatlan dolgoknak.
A két motorvonat között, ha hihetünk az indexben is láthato táblázatnak kevesebb mind 1% a különbség, pontosabban 7 ezrelék.
Szeretném látni a Földön azt az embert, aki egy ilyen szoros versenyt el tudna objektiven dönteni. Az ujságirok természetesen kizárják (de miért is? ) a szubjektiv döntést, pedig maguk is ugyanezen az alapon választanak kocsit, feleséget, barátnöt, partnert stb.
A különbség a két vonat között annyi, amennyirt még az Arany ökör pincére is kiverné a fogunkat, ha ennyi borravalot adnánk neki egy 1000 Ft-s ebéd után (mármint 7 Ft-t).
Az igaz, hogy ezek a pénzek összeadva jelentös összeget adhatnak (utcai halandoként nézve) a valoságban azonban teljesen elvész a szállitások folyamán. (szerintem még a bankköltségek is nagyságrenddel nagyobbak lesznek, pedig arrol eddig nem is szolt még a tender).
A Bombi meg, hogy mérges, arrol inkább maga tehet, a talentjeikkel a mai napig inkább a zürök járnak mint az utasok, meg amugyis egy eléggé begyepesedett cégröl van szo (legalábbis néhány alvállalatában).
Ezzel persze nem akarom azt mondani, hogy minden a törvény szerint történt a MÁV-nál, de ilyen tenderek esetében ez sehol a világon nem megy - s már maga a tender kiagyaloja is csak egyetlen célt tartott a szem elött, hogy minél bonyolultabb legyen az eljárás, s igy sokan tudjanak rajta szerte a világon élösködni, az ujságirok meg utolag honapokig meg évekig csámcsogni a 7 Ft-s borravalon......:-)
"eladnak nekik 6-8 hengeres 200-500 LE-s kocsikat, hogy aztán azokan alapgázon szellöztessék a gyönyörü autopályákon..."
Hát, azért azt is tedd hozzá, hogy az a 4,6 literes, 213 lóerős moci 1200-as fordulaton elviszi 3-400 ezer kilométerre a 2-3 tonnás autót, 8-10 literes fogyasztással!!!
Én személy szerint imádom (imárnám!!) az ilyen "megaláztatást". :-)))
Ja, mindezt literenkénti ~110 forintos benzinnel, amiben 21% (nem tévedés, HUSZONEGY százalék) adótartalom van. Mármint az összes benne lévő adó tesz ki 21%-ot...
Ez lenne ám csak a kifejezetten hatalmas arculcsapás!!
Egyébiránt marhául nem értek egyet veled!
MIÉRT kell(ene) szerinted az európai átlagembernek beletörődnie, hogy amerikához képest rabszolgasorban tartják??
Ebben teljesen igazad van. Venni kell egy autót, utána meg fizetni rá a sok adót, és ha mész vele, akkor meg a benzint. Tényleg sokba kerül.
Viszont: minden nap, amikor a munkahelyre jövet/menet kimegyek az utcára, mit látok: tele van autóval, lépni se lehet tőlük.
Ezek az emberek mind hülyék, hogy tudják, hogy egy csomó pénzt költenek az autóra, és mégis vesznek, és még használni is merik? :-))) Hajlandóak kifizetni az általad felsorolt költségeket, nem beszélve a szabadidőről? Miért nem mennek mással?
A sors iróniája, hogy még úgy is megfizetik az autózást az emberek, hogy tudják, hogy nem kis része az államkasszába kerül, tehát effektíve az autózás a mostaninál olcsóbb, csak meg van adóztatva.
A vonatozás pedig most éppen annyiba kerül, amennyibe, de ezt az államkasszának köszönhetjük.
Hiszen ha a MÁV a támogatás helyett még adóztatva is lenne, akkor nem lenne 90%-os gyerekkedvezmény meg fittyfene, hanem a mostani árak 3-4-szeresébe kerülne, de mindenkinek teljes áron. (Ugye a benzin és a nyárigumi se olcsóbb a 26 éven alulinak, mint a 26 éven felülinek :)))))
Tehát mi az érdekes? Az "állam" (a közösség) - mint újraelosztó - támogat egy közösségi közlekedési rendszert az egyénivel szemben (attól pedig elvon), mert bizonyos (nem financiális, hanem egyéb externális) szempontból jobbnak tartja, és lám-lám mégis a sok hülye ember meg autózik...
Azert akkora kesesek nincsenek, rendkivuli idojarastban mint a viharos szelek amik voltak az mas. Viszont atlagos telet szamitva amig kaparjak az autot meg lapatolnak v. varjak a lakotelepen a hotolot a vonat lazan kozlekedik. Vagy az onos esos idoszakrol ne is beszeljek. Februarban parszor mentem vonattal amikor a millios szep kocsik a fara voltak csavarodva vagy az arokban hevertek.
A masik az, hogy kitermeltek 10.000 diplomast nehezen kapnak allast, orulnek ha alapban megelnek (lakas, haz)+haztartas. Nem fog jampizni sem uj sem hasznalt kocsival marad neki a vasut ha akar menni. Tehat itt erre a retegre is szamitani kell akik mostanaban kerultek ki az "utcara"...
Itt nem arrol van szo, hogy ki mennyivel megy (azzal a kutya sem törödik) hanem arrol, hogy még mennyi autot lehet eladni (mert ebböl telik nemcsak a finanszminiszter tarsolya), és ennek a következménye, hogy mennyi (betanitott) szakembernek más adja a napi kenyeret, nem pedig az adofizetö. Ehhez jön még az éppen nagyon aktuális ado- és járulék jövedelem az államkasszába. Gondolod, hogy ezt bármelyik europai állam is fel tudja mondani. (Megint részben szerencsésebbek az amerikaiak, mert azok ezt az uzsorát be sem vezették, igy most nem föl a fejük, hogy hogyan kellene megszüntetni.)
Az Amerika idevalo keverése sajnos megint csak egy komoly és rendszeresen elöfordulo tévhit, és semmi köze a valosághoz, ill. annak az ismeretéhez.
Az USA-ban 100x -1000x (ki tudja) annyi hely van mint Europában, mindenütt kiépitett autopályákkal, és olyan távolságokkal, hogy ott egy autozást ritkán mérnek orákban inkább napokban. Ilyen körülmények között meg teljesen mindegy, hogy egy new-yorki autos 5 vagy 5,5 nap alatt jut el a meleg Arizonába.
(130km/h-val vagy 90-nel mint ma)
Ráadásul az amerikai társadalom nemcsak ezen a téren, de szinte mindenütt elfogadja ezt a széleskörü megalázást - mármint, hogy eladnak nekik 6-8 hengeres 200-500 LE-s kocsikat, hogy aztán azokan alapgázon szellöztessék a gyönyörü autopályákon.....)
Nem szo szerinti "eroszakrol" van szo. Olyan jellegu kedvezmenyekrol es egyebekrol, hogy megerje ugy utazni. De ha ugy vesszuk egy 90 km/h Vmax a kocsiknal mar eroszakosabb intezkedes!
Lévén diák vagyok, elég gyakran utazok Máv-val... (Kaposvár-Bp)
Van nálunk egy mondás télen:
"A MÁV készült a télre, csak a hóra nem.."
Amikor a kb. 200 km-es utat 5.5 óra alatt tette meg a GYORS vonat..
Meg lehet nézni a kocsik állapotát, nem takarítják őket ki, csak max. összesöpörnek.. a wc az használhatatlan, csap nincs. A jegy ára meg folyamatosan emelkedik..
"A kirugásaról: ilyen vezetőnek nincs helye egy cég vezetésében, függetlenül attól, hogy jelen esetben igaza volt-e, vagy sem. " Ez így igaz.
De:
Elgondolkodtató, hogy adott terület szakértőit elhajtják, nem kérik ki a véleményét. Tipikusan az a mentalitás, hogy mi mindent tudunk, nehogymá' te oktass ki bennünket. (Nem csak a MÁVra jellemző, de a MÁVra nagyon.)
Hehe, ez azért aranyos, mert azt a jeget lekaparom 10-15 perc alatt a kombinkról, korán reggel, amikor még félig alszom.
A gond ott van, hogy télen, amikor esik a hó, a MÁV vonatai hagyományszerűen késnek. Ehhez az se kell, hogy megmaradjon a hó, annyi csak, hogy szálingózik, és már jönnek a késések. ( Ez nem szabály véletlenül? ). Hóban a jól ismert több órás késések lehetnek.....
Az autósok gyakran csak az üzemanyag költséggel jönnek, holott az autózáshoz
elöször kell venni egy autót! Legkevesebb 2 millió forint, de egy családi autó
némileg több. Az autós egy halom illetéket, és adót fizet. Az autóval foglalkozni kell
javítgatni, tankolni, olajcsere, téligumi, nyárigumi, autómosás, biztosítás, parkolási díjak, takarítás, vizsgáztatás, az állandó félelem, hogy valaki elopja, vagy meghúzza
a család "szemefényét". Ezért akkor garázs is kell. Újabb 2 millió forint...
Ezzel rögtön alá is támasztható, hogy a MÁV valamit rohadtul elb*szott, ha inkább bevállalják ezt a sok költséget, mint a vonatozást....
Megneztem a Kirandulojegy hasznalati felteteleit. A jeggyel utazast nem lehet megszakiktani (kivancsi lennek, mi van a boriton....) ha reszben felhasznalat jegyet teritenek vissza, akkor az egy utra szolo TA jegy arat es az 5 euros kozlekedesi jegy arat le kell vonni a fizetet osszegbol.
Bp-Becs egy uti TA ar 32.4 euro, plusz 5 euro a kozl. jegy, ez 37,4 euro. A jegyert az utas fizetett 34,6 eurot, azaz a szabaly alapjan semmi se jar vissza. A Deli palyaudvaron tehat igazuk volt a penztarosoknak.
A dologhoz ket kommentarom es egy kerdesem van:
1: Mi a fenenek szabalyozzak a reszben felhasznalt jegy visszateriteset, ha a szabalzok szerint ugyse jar vissza semmi? Nem lett volna egyszerubb, ha azt irja, hogy a jegy nem teritheto vissza?
2: Megneznem a jegy boritojat. Van egy fogadasom, hogy az van rairva, hogy az utmegszakitas megengedett :(((((((
3. Miert van az, ha barmit megvakarunk csak egy picit is ilyen kaoszra leleunk? Es ez egy Bp-Becs jegy!!!!
hal9000 kerdesere: Egy fapados repjegynel visszakapsz barmit is? Egy kedvezmenyes jegynek specialais visszateritesi feltetelei vannak.
Abban igazad van, hogy ezekrol a spec. feltetelekrol a MAV nem tajekoztatja (illetve akar meg dezinformalja) az utasokat. A fapados legalabb korrekten tajekoztat.
Igen, van gyors. Szintén szép tiszta By kocsikkal, meg soxor Bhv-vel. De még az intercitit is csörgő húzza, kb 15 perc alatt elérve a 60km/h-s száguldási sebességet....
"A vasútnál rögzítve van, hogy 1km távolságra mennyiért fuvaroznak el. A máv nem jogosult arra az összegre, amikor Te nem ülsz a vonaton, hiszen nem veszed igénybe a szolgáltatásukat."
A kötött szerződéstől te állsz el.(Nem a vasút hibájából!)Így szerintem nem lehet visszatérítési igényed.
ha megnézed, én hozzászámoltam a költségekhez ezt is. A szabadidő meg azért nem teljesen igaz. Ha mávval 3 óra alatt jutok le balatonfüredre, kocsival egy óra, akkor 2 óra alatt NAGYON ki tudom takarítani a kocsit. Ez odavissza 4 óra különbség!!!! A pályaudvaron meg rettegni kell, mikor támad meg egy népnemzetiségi, a vonaton mikor lopják el a kabátomat, mikor lesz mocskos a ruhám, és mikor szakad el. Vigyáznom kell, nehogy két percet késsek, mert különben várhatok a tüző napon/hóesésben/bármi órákat, a tiszta kulturkörülmények között! Rohadhatok a mocskos 30 éves büdös "gyorsvonatnak csúfolt" csigákon, amt bringával lehagyok. Ez nem épp a szabadságot jelenti.
Mai korulmenyeket figyelembe veve es mar egy jo par eve is egy jogositvany megszerzese sem olcso mulattsag es akkor meg autod lehet nincs is! Hallottam sokakat indokolatlan buktatnak, hogy az autosiskolanak is legyen haszna.
Na, mégegyszer... Itt a meglévő, ismétlem, MEGLÉVŐ autó használata kontra vasúti utazás versenyhelyzetről volt szó. Ha nincs autóm, biztos nem fogok azzal a Balatonra utazni, ugye ez könnyen belátható?
En nem minden autost hanem egy reszet tennem at tomegkozlekedesre. Keletrol pedig a peldam jobbara azokra a nyaralo diakcsoportokra vonatkozik akiket regebben ide hoztak buszokkal jo busas aron. Azert nem a Tisza tohoz, mert itt van az az intezmeny ami fogadja oket.
Ha a moziból,a film felénél kijössz,akkor visszakéred a jegy arányos árát?
Rendkívűl szerencsétlen az összehasonlítás. A mozival kötött szerződésben nincs benne az a lehetőség, hogy ha kijössz a moziból, akkor visszajár az arányos ár. A vasútnál viszont van szabályozva az útmegszakítás. Sőt ezt még hirdetik is a MÁV menetrendkönyvben, mint pozitív szempont (nagyon helyesen).
Szerintem mások a mértékegységek. A moziban belépőt váltasz 1db film megnézésére. A vasútnál rögzítve van, hogy 1km távolságra mennyiért fuvaroznak el. A máv nem jogosult arra az összegre, amikor Te nem ülsz a vonaton, hiszen nem veszed igénybe a szolgáltatásukat. A moziban nem 100 perc filemt veszel, és a jegyen nem az van, hogy 1perc 20ft*100 azaz 2000 ft a vasúti jegyen (kb) az van, hogy veszel 500km-es útra jegyet, azaz 500*n forint. Ha az lenne megszabva, hogy 1 út 1500 huf, akkor nem reklamálhatsz, mert az út hosszától független (pl bkv) a jegy ára.
Az autósok gyakran csak az üzemanyag költséggel jönnek, holott az autózáshoz
elöször kell venni egy autót! Legkevesebb 2 millió forint, de egy családi autó
némileg több. Az autós egy halom illetéket, és adót fizet. Az autóval foglalkozni kell
javítgatni, tankolni, olajcsere, téligumi, nyárigumi, autómosás, biztosítás, parkolási díjak, takarítás, vizsgáztatás, az állandó félelem, hogy valaki elopja, vagy meghúzza
a család "szemefényét". Ezért akkor garázs is kell. Újabb 2 millió forint...
Kapartatok téli reggel jeget a szélvédöről? Gondolkodjatok el a fentieken, hogy valójában mennyi pénzbe, és szabadidőbe kerül egy autó fenntartása. A valóság
az, hogy szabadságot a tömegközlekedés ad, mert a fenti nehézségektöl megkimél.
A benzin meg csak drágább lesz a jövőben, olcsóbb már nem!
Szerintem Kelet Mo-ról a okosabb dolog mondjuk a Tiszató-hoz menni, mint a Balatonra.
Kinek éri meg, hogy a 4 tagú család vonattal utazzon a Balatonra? Az államnak nem, mert a jegykiegészítés miatt csak bukik a dolgon, a többi utasnak nem, mert elfoglalja a helyet. Ha autóval mennének, akkor tekintélyes adót fizetnének, így meg az államnak kerül több pénzébe a dolog.
Egyébként szerintem autóról csak akkor szál át az ember vonatra, ha megéri neki vagy kényszerítve van. Most nem éri meg, ezért csak az megy vonattal, aki nem tud autóval menni.
Egyébként isten mentse meg a vasutat / és a helyi tömegközlekedést/ attól, hogy az autósok is vonatra szálljanak. A mostani utasmennyiséget is nehezen tudják elszállítani csúcsidőben. A csúcsidő pedig nem tologatható tetszés szerint, akárhogy is szeretnék egyesek.
Ha így fogynak a hadrafogható kocsik + elhúzódik a mootorvonat beszerzés, akkor mi fog közlekedni? Ezekre a körülmönyékre akartok még több utast szerezni?
más: index-et vajon pénzeli valaki ezekért a cikkekért? Nem hiszem, hogy minden rendben van a tender körül, de azt sem hiszem, hogy csak a Stadler javára történt minden módosítás.
A kirugásaról: ilyen vezetőnek nincs helye egy cég vezetésében, függetlenül attól, hogy jelen esetben igaza volt-e, vagy sem.
Teljesen egyetértek veled, nem jártak el korrekten. Én még egy próbát Győrben megtennék. A hazautazás módja végképp nem releváns. A vasút ott elárulta magát, hogy ha arról van számla (buszjegy) esetleg azt is kifizetik.
"Bocsi, ha kötözködöm. De szerintem ha kifizetek előre 500km szolgáltatást, és ebből csak 100-at veszek igénybe, akkor szerintem visszajár a 400km nem szolgáltatott összeg."
Ha a moziból,a film felénél kijössz,akkor visszakéred a jegy arányos árát?
A mérővonat ma a 120-ason poroszkál. Reggel lefelé mentek, Sülysápnál és Nagykátán láttam, nem túl gyorsan ment, mindenütt félrevágták. Visszafelé nem tudom hol jön, talán ugyanitt.
Bocsi, ha kötözködöm. De szerintem ha kifizetek előre 500km szolgáltatást, és ebből csak 100-at veszek igénybe, akkor szerintem visszajár a 400km nem szolgáltatott összeg. Persze levonandó, a plusz munka amit ezzel okoz, valamint hogy elfoglal egy helyet, amit vagy eladhattak volna másnak is, így az a a hely üresen ment ki. De mivel kapott igazolást, hogy megszakította az utazást, így szerintem telejesen független, hogy mivel jött haza.
Igen ez az eszaki partra jellemzo, bar ott is vannak gyorsok. Deli partom az etalon lefele pl. Penteken a 856 Maestral. Kimegy 15:00-ra a Keletibe vagy Kelenfoldre egy jo fel oraval kesobb es 18:10 korul mar Balatonfenyvesen nezegetheti a Kolcsey utcabol a Balatont. Nem lekuppadt kocsikkal nem mindenhol megallo nemzetkozi gyorssal.
Gőzöm sincs, illetve azt tudom, hogy mi nem. A dolog az érintett szakszolgálatokat illetően pillanatnyilag az újságírói fantázia szintjén létezik. Persze K.J. úr (vagy hölgy) valszeg nem az ujjából szopta a sztorit, hanem hallotta valakitől, csak azt nem tudjuk, hogy kitől.:-)
Volt átjárás, de nem tudom, hogy mikor épült meg. (De gondolom nem sokkal az Ukk-Csáktornya vona átadása után.) Ez Zalszentivánt és Zalaszentiván-Kisfaludpusztát kötötte össze.
Mégegy térkép, ezúttal Zalaszentivánról: (Annál is szívesebben, mert itt voltak talán az első "elveszett-vágány felfedezéseim", amik felkeltették az érdeklődésem, még valamikor általános iskolás koromban: az egyik pont a szombathelyi vágány feletti híd maradványa, a másik Pethőhenyénél egy "gyanús" távíró-oszlopsor.) Talán a nyáron körülnézek majd errefelé....
Nos nekem a 71-es uton Badacsonytol nyugatra Keszthelyig voltak negativ tapasztalataim. Ha sokat jarsz akkor lehet tudsz mondani szepet, hogy a bukkanokat eltuntettek?!
Nos itt a nagy atlag meginta fovaros szemebol nezte a Balatonra valo utazast. Ez is nezopont kerdese van aki a +orak es esetleg + penz fejeben valasztja a vasutat mert nem akar egy balesetbe keveredni vagy emiatti forgalmi dugoba. Esetleg ha mar itt van ivott valami helyi bort, stb.
De ne feledkezzunk meg az orszag keleti feleben elokrol sem. Pl. Heves, BAZ, Szabolcs, HB megyeiek. Hiaba jon fel pl. M3-al Bp-ig onnan a varoson atjutni nem egyszeru, vagy ha majd lesz teljes korgyuru mekkora kerulo pl. M3-asrol megkerulni majd Bp-et az M7/M0 csomopontig vagy akar majd a felso reszet ha elkeszul.
Ki kell mondani arrol az elmaradottabb regiokbol sokaknak csak a Balatonra telik utazni vagy a gyereket beadjak valami taborba. Volt akik kezdetben berelt mikrobuszokkal vagy nagyobbal jottek. Draga volt a gyerekeknek megiscsak nyugosebb a zart ter. Foleg ha a pesti dugoban kell araszolni. Vonatban meg nagyobb a szabadsag es gyorsabban leernek. Itt is vannak ujabb kedvezmenyek csoportoknak ha jol tudom.
Nem is szervizköltségről beszéltem, hanem biztosításról, súlyadóról. Egyébként a szervizköltség szerintem messze nincs annyi, mint a benzin. Néhány forintra saccolom km-enként.
Utólag nem illik okoskodni, de lehet, hogy Győrben kellett volna intézkedned. Az útmegszakítás (azaz, hogy nem tudtál tovább utazni) nem a vasút hibájából történt?
Szerintem a valós költség megitélése miatt kell, hogy hozzáadjuk a gépjármű kilométerre vetített költségeit, fékpofáktól elkezdve az olajcserén át. Ez nagyságrendileg ugyanannyi kb egy átlagos használatnál, mint maga a benzin. Nálam persze nem igaz, mert vagy 60000km amit megteszek évente kocsival, így relatíve olcsóbb 1km, mint annak aki egy évben 15000-et autózik!
tűzoltóság tájékoztatása szerint a szándékosság nagy valószínűséggel kizárható, feltehetően műszaki hiba, elektromos zárlat idézhette a Miskolcról Hidasnémetibe tartó személyvonaton keletkező tüzet közölte a radio.hu.
Mint ismert, kigyulladt a Miskolcról induló és már a Hidasnémeti végállomás felé haladó éjszakai személyvonat első két vagonja kedden este 23 óra után nem sokkal.
A szerelvényről az utolsó utasok Novaidránynál leszálltak, és csak a két jegykezelő maradt a hátsó vagonban, készülődve a végállomáson történő kocsizárásokra, amikor Hernádszurdok térségében a mozdonyvezető vészfékezett, ugyanis elsőként ő vette észre, hogy a mögötte lévő vagon füstöl.
Előbb poroltóval próbálták meg eloltani a tüzet, de nem jártak eredménnyel. Azonnal riasztották a tűzoltókat is. Az encsi tűzoltóság fékezte meg az akkorra már elhatalmasodó pusztító tüzet. A harmadik vagonra már nem terjedtek át a lángok, személyi sérülés nem történt.
A tűzoltóság tájékoztatása szerint a szándékosság nagy valószínűséggel kizárható, feltehetően műszaki hiba, elektromos zárlat idézhette elő a tüzet. Két vagon használhatatlanná vált. A vizsgálat még folyik, és a konkrét keletkezési okokat kutatják. A kár több millió forintra tehető mondta el Csavajda István tűzoltó alezredes.
Hello! Képzeljétek, milyen köcsögség történt! :( Vettem 4 napos jegyet Bécsbe, amiben van tömegközlekedési izé is. Kelenföldön szálltam fel. Aztán sajna a vonaton derült ki, hogy nem mehetek ki, most nem részletezném okok miatt. Leszálltam az első adandó megállónál, ez győr volt. A vonaton a kalauz nem nagyon tudta, mit lehet csinálni, írt egy igazolást, hogy megszakítottam az utazást. Persze ideg voltam, busszal jöttem haza, mert az indult előbb bp-re. Mikor vissza akartam váltani a jegyet, déliben eleve elküldtek a francba, nyugati téren meg azt mondják, 1500 vmennyit tudnak visszaadni (8500-ból!!!), ha bemutatom a buszjegyet, akkor kb 3500-at! Viszont a győri pénztáros azt mondta, a CIV jegy győrig kb 3500ft-omba került, tehát 5e körülit vissza kéne adjanak! És nekem kell igazolni, hogy győrből nem mentem tovább bécsbe? Nem igaz, hogy nem lehet ezt jelezni a jegyen?!?! És ha mondjuk stoppal jöttem volna haza? Vagy ottani ismerős hazahoz? Akkor nem adnak pénzt? Mit tudok csinálni szerintetek?
Ja, és a dolog szépsége, hogy erre az állatságra nem gondolva a buszjegyem természetesen nincs meg!!!! :((((
Hehe, ez kurvajó jellemzése volt a Bp-Bfüred útnak.
Az igen tisztelt máv vezetése megérdemelné, hogy minden nyári délután huzatban, tömegben állva nyomorogva kelljen egy személyvonaton végigutazni az említett távot. Bár ez már kínzás, azt pedig nem szabad, így szerintem egy egyszerű falhozállítás is megtenné...
Részvétem a kirúgott igazgató-helyettesnek. Bár feltételezem azért néhány minimálbérnyi végkielégítést kapott....
Mondjuk ha 7végére mennénk le a nyaralóba, és egy böröndöm lenne, akkor biztos, hogy nem állnék a dugóban az m7-esen, hanem másfél óra alatt kényelmesen feldöcögnék pestre, klimatizált, gyors tiszta vonattal. Egyszerűen sokkal kényelmesebb lenne nekem is, mint vezetni 1 csomót.
Véglegesen megvált a MÁV attól a - korábban csak felfüggesztett - vezérigazgató-helyettesétől, aki korábban az Indexnek nyilatkozva ellenvéleményének adott hangot a vasúttársaság vonattenderének elbírálásával kapcsolatban.
Citroen Berlingo/Peugeot Partner, Renault Kangoo, Fiat Dobló, Opel Combo + az összes nagyobb személyautó (nem kisbusz!), csak ami most kapásból eszembe jut...
Szomorú, ami a Mávnál is történik. Azért kiváncsi lennék mennyi pénzt raktak zsebre a tendert elbírálók a Mávnál. Inkább privatizálni kéne az egész szemétdombot, és kirúgni az összes ingyenélő igazgatót, stb.
De mi van akkor, ha a családban 3 kisebb gyerek van? 3 gyerekülés nemmigazán fér el hátul. Ha két gyerekülés van ott, és középen ül a harmadik gyerek, akkor neki is elég kevés hely jut már. Ha meg 4 gyerek van, akkor az meg a csomagtartóban vagy a kombirészben utazik? :)
Utaztam már úgy Trabantban, hogy a kombirészben is volt utas. A rekord meg a 7 ember egy Trabantban volt. Igaz, csak az egyik vasútállomástól a szomszéd faluba.
Svájcban kultúrált a vonat, az állomás, a vasutas. Nálunk egyik sem. Tisztelet a kivételnek, elnézést a kultúrált vasutasoktól, nem őket jegyzik meg az átlagemberek. Sok helyre nem is lehet Svájcban eljutni, csak vasúton. A járatok megbízhatósága, pontossága nagyságrendekkel a mieink előtt jár. És nem utolsósorban: a svájci dolgozónak nem probléma megfizetni a hordárt, taxit stb.
Egyszerűen nem alternatíva a vonat, egy családnak, ha van autó!!!!
Ha van egy családnak kocsija, hol alternatíva? Svájcban is ki kell menni csomagokkal a pu-ra a menetrendi időben. A célnál el kell jutni az állomástól az üdülőig. Maga az út nyilván Svájcban kultúráltabb.
Kihagytam a beszamolom definialasaban, hogy a deli partrol irok. Az eszakin valoban katasztrofalis a vasuti kozlekedes, de a kozuti sem egyszerubb. Ket eve mennem kellett az eszaki parton hat tobbet arra sem megyek kocsival!
Az autó költségeihez ne számolj hozzá biztosítást, meg súlyadót, hiszen a MEGLÉVŐ autót versenyeztetjük a vasúttal. A meglévő autód állandó költségeit akkor is kifizeted, ha azzal mész a Balatonra, és akkor is, ha vonattal. Tehát ezek nem paraméterek.
Hát igen vonatra ülni a balaton északi partján..... Elösször is a juzer kimegy a délibe (óvatosan fog meg bármit, nehogy összeszedjen valmi betegséget, vagy ráessen egy kisebb darab a pályaudvarról). Majd felül a megatiszta hiperszuper komfortos Bhv, vagy esetleg By kocsikra. (amelyet takarítanak is, egy darab rongy segítségével a néni végigtörölte az összes ülést, a végére szerintem már a rongy tisztult...). És a szili örületes tempóval elkezdi húzni, hihetetlen gyorsulást elérve. Hihetetlen, mert amikor fehérváron eléakasztják a csörgőt, na az az igazi csoda. Csoda, hogy a kisebb emelkedőket 3 kocsival meg tudja mászni. Hangja van, viszont nem megy. Szóval sikerül neki 2.5-3 óra alatt megtenni 130 kilométert, ami még átlagban is kijön vagy 40-re. De a napi két intercity sem sieti el a dolgot, 2 és 1/4 óra, ami még mindig nem éri el a 60-as átlagot. mindezt 1338 forintért/kopf.
Ha megyünk 4-en, akkor ezért 4200 forint, ha normális körülmények között tesszük ugyanezt akkor 7200 forintért. (ic 1. osztály, 33% családi kedvezmény).
Nézzük az autós oldalt, nem kell 7.20-ra kint lennem a pályaudvaron, ahol nincs parkolóhely, tehát a bőröndöket kézben kell kicipelnem, akkor indulok, amikor akarok. Viszonylag nagyfogyasztású volvo kombim van, ami autópálya+országúton megeszik 8 litert. Azaz 20ft/km a benya, hozzá jön ehhez még biztosítás, stb, az még legalább 15 huf/km, azaz 35*121= 4300 Huf Az út ha nem sietek, és minden szabályt betartok (és városban mindig 50, országúton is 90-100 körül autózom), akkor 1 óra 30 perc, ha éjjel van és egyedül megyek /nincs velem a családom/ akkor 50perc). Egyszerűen nem alternatíva a vonat, egy családnak, ha van autó!!!!
Azt vagy kell venni, vagy már van. (Mint nekem). Ha kell venni, akkor plusz ezervalahányszáz Ft, négy személyre mondjuk koponyánként 350. Ennyiért senki nem fogja szivatni magát a MÁV-val. Ha meg havit vesz több lemenetelre, akkor még ennyi sincs a matricaköltség fajlagosan.
Tudom, hogy helytelen módon nem követtem megfelelő képpen az eseményeket, de kíváncsi lennék, hogy miként bonyolították le Kelenföldön a forglmat a bombariadó alatt?!
Ja, hogy az IE5 ilyet nem tud. Akkor csak így mezei módon, Nosztalgia-light Baranyában: http://www.dunantulinaplo.hu/index.php?apps=cikk&d=2005-04-13&r=1&c=395967
Hát igen, 8 literes fogyasztással számolva ez kb. 7000 Ft, ami alig több, mint a jegyár. Ezért senki nem fog vonatozni, aki autózhat is. Legalábbis MÁV-val nem.
Éjjel kigyulladt a Miskolc és Hidasnémeti közt közlekedő személyvonat két vagonja. A tűz megfékezésénén hajnali fél kettőig dolgoztak a tűzoltók a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszurdok közelében.
Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók jelentése szerint két vagon égett ki, ezért jelentős az anyagi kár."
Sajnos ezen erzelmi okok miatt mennek tonkre bizonyos dolgok...
Na meg a fene nagy buszkeseg. Milyen ego lenne a mai meno vilagban egy jo meno cegnel ha azt mondana X, Y-nak oregem mi vonattal mentunk a Balatonhoz...
Gondoltam, az ilyen ember utoljara a Balatonnal kezdo csoro koraban fordult meg. Tehat ez a reteg kiesik a pixisbol, nem fog belfoldre menni nyaralni!
De ha van egy villája a Balatonnál, akkor azért használja.
Azt mondtam, hogy két teljesárú jeggyel számolva. Balatonfenyvesre is leértem alig több, mint két óra alatt Kispestről a nyár kellős közepén. Nem kétszázzal. Ezt IC-vel sem oldod meg.
Egyébként meg tényleg nem vagyok teljesen képben a kedvezményeket illetően, úgyhogy az érdekelne, hogy mennyi egy négytagú családnak (papa-mama 2 gyerek) egy Déli-Bf oda vissza? Olyan kedvezményekkel számolva, amik folyamatosan igénybe vehetők, nem csak pl. egy évben egyszer.
Diák: 67,5%, felnőtt 2 gyerekkel 33%.
Összesen: 3442 Ft. (Bp-Balatonfenyves viszonylatban.)
Csak az a baj, hogy a menetidő 2,5-3 óra, ez oedig 164 km távolságra elég rossz. :(
Vigyék el ingyen! Úgyis elég sokba kerül az adósságok rendezése.
Amúgy a MALÉV-ot is szinte bagóért akarják eladni a tartozásai miatt, akkor a vasút esetén miért lenne ez másképp?
Péntekig eldől, sikerül-e eladni a Malévet, vagy újra eredménytelenül zárul a légitársaság privatizációja. Sajtóhírek szerint a vevőjelöltek legfeljebb 200 millió forintot adnának a cégért, és a 30 milliárdos adósságot is csak részben vállalnák át. Ha újra sikertelen lesz a tender, valószínűsíthető, hogy az ÁPV Rt később tárgyalásos eljárással keres új tulajdonost a nemzeti légitársaságra.
Na meg a fene nagy buszkeseg. Milyen ego lenne a mai meno vilagban egy jo meno cegnel ha azt mondana X, Y-nak oregem mi vonattal mentunk a Balatonhoz...
De ha az illetőt nem Kovács Jánosnak hívják, hanem Hans Smidthnek, akkor megy ICE 1. osztályon, ami jóval drágább (Ha csak a benzinköltséget számítjuk.), mint az autó.
Kaja tema a Balatonnal: Ma mar egyre tobb nagy DISZKONT elelmiszer aruhaz van a parton. Melyek ugyan annyiert adjak az arakat Bp-en is meg ott is. Tehat lejart a rablo maszek ABC-k ideje. Akik meg az ott lako allando lakosoktol is nyaraloknak szant arakat kertek. Pl. 2000-ben 15-20 Ft/db/zsemle/kifli arral. Volt ugyfelbarat aki a helyi lakosoknak igazolvany ellentetben magyar arakkal szamolt.
Balaton: Önköltséges vállalati üdülő, Zimmer Feri, saját vagy bérelt nyaraló/hétvégi ház. Ilyenkor az ember visz néhány konyhai eszközt, meg néhány élelmiszer-hozzávalót.
Tengerentúl: Teljes ellátás, a kaját és azzal kapcsolatos cuccokat nem visz az ember, csak a többi cuccot.
A kettő között van a lakókocsis vagy apartmanos horvátországi nyaralás, ahová az ember szintén alaposan felpakolva utazhat. Sőt ez rosszabb a Balatonnál, mert odaát drágább a kaja, míg a Balatonnál a nagyobb cégek boltjai normál áron árusítnak. (Csak néhány kisebb bolt alkalmaz balatoni felárat.) Így Horvátországba némileg nagyobb kajacsomaggal indul el az ember.
Ebbol tanulva, hogy ne kelljen mar fel nappal elobb hazaindulni vasarnap keso delutantol estigg tobb vonatot kozlekedtetnek felfele, hasonloan penteken lefele.
Igen, én az úttalan rossz utak híve vagyok :)). Néha megérik a kerülők. Fonyódon sokszor.
Zamárdi-M0 nagyjából 100 km. 130 km/h-val ez 46 perc. De rendben, legyen a Bf-Kispest 2,5 óra, akkor is bőven jobb, mint a vasút. És háztól házig annyi. Persze hozzátartozik a dologhoz, hogy ha mondjuk vasárnap jövök vissza, akkor kora délután el szoktam indulni, hogy az igazi nagy őrületet elkerüljem. Így nem szokott porbléma lenni.
Egyébként az egész vonat-auót vitához még annyit, hogy először a hazai vasúttársaság próbálja meg a JELENLEG IS fellépő igényeket (vagyis akik MOST IS vonattal utaznak - az most mindegy, hogy milyen okból: nincs kocsija/olcsóbb a vonat/vagy csak simán könryezettudatos/svájcinak érzi magát/ stb.) normálisan kielégíteni (pl. jegyvásárlás, vonatok tisztasága, késések, stb.)
Addig amíg ez meg nem történik, teljesen teoretikus dolog "közútról átterelt" utasokról álmodni.
Sajnos ezen erzelmi okok miatt mennek tonkre bizonyos dolgok...
Örülüök annak, ha beindul a verseny. De igazából annak örülnék, ha amagánvasút nem a MÁV-tól venné el a fuvart, hanem új fuvart szerezne, azaz összességében növekedne az árutonnakilométer mennyiség a közút kárára.
"ide es oda is eljut az ember anelkul, hogy elvinne a fel hazat minden esetben"
Mondjuk nem ugyanaz a kettő. Ha valaki valahova repülővel megy, kénytelen csak két bőröndöt vinni, mert máskülönben nézegetheti a repülőjét a ferihegyi teraszról - elszállni :))))
De nem hiszem,hogy a családfő elgondolkodik, mint egy robotprogramozott számítógép:
"ha a karib szigetekre mennénk, bizony oda is csak 2 bőrönd kell -> ergo akkor ide is elég ennyi. Plusz kevesebb a baleset, plusz a 7-es főút lellei csomópontjában is biztos nagyobb a dugó, így menjünk vonattal!"
Az ember nem egy programvezérelt valami, hanem egy érzelmi lény (is).
Nekem is vannak bőven autós ismerőseim, és eszük ágában sincs átállni vonatra, hiába nem dúskálnak a pénzben, inkább kifizetik a drágább benzint, minthogy otthon hagyják autóikat.
Ebben a svájciak viselkednek példamutatóan. Tele vannak pénzzel, mégis ők vonatoznak a legtöbbet. Igaz, a vasúti közlekedés színvonala is példamutató sok ország számára.
Adják el a MÁV-ot az SBB-nek! Akkor majd lesz ütemes menetrend, és 10%-os teljesítménycsökkentés helyett 20%-os teljesítménynövelés lesz.
Repulos hasonlatot nem a tavolsag miatt irtam, hanem ide es oda is eljut az ember anelkul, hogy elvinne a fel hazat minden esetben. m61andras leirtam a be es kipakolas elejen es vegen celszeru az autozas.
Nagycsaladosnak nem muszaj IC-vel menni. Nem is mennek, inkabb gyorssal v. szemellyel, sokaknal a mar fejlodo es erdeklodo kisgyerek elvezi a megallasokat, a lassabb vonatokat ismerkedes a tajjal. Sokakat lattam es tudok rola akik udulesi csekkel es vonattal jottek a Balatonhoz de nem IC-vel!
Miert ellentmodas? Probalj most vagy akar a szezonban gyorsabban eljutni a csomopontig! Az altalad irt 40-45 perc M7 vegig M0-tol sem eppen szabalyokat betarto magatartas, illetve az M0-on sem lehet szaguldozni.
Eleg nagy kerulovel tudnak csak menni Fomyodra, vagy megkeruli a hegyet vagy felmegy a hegyre. Akkor onnan mire a Vitorlas utcara ater a 7-est keresztezve a kikotohoz ott is elpofekel egy csomot.
Enyinges resz valoban kerulo, mert Fonyodon ramesz a Kaposvari utra akkor ha normalisan akarsz kozlekedni Kaposvarig kell menned majd onnan tovabb Szantodi utra vagy Dombovar fele. Mehetsz Fonyod utan uttalan rossz falusi utakon Karad fele, majd Tab fele, es Enyingre kiersz, de ha neked ez megeri rossz utakon ekkora kerulovel.
"...ha a fold masik vegebe el tudunk menni 2 nagy boronddel akkor a Balatonhoz miert kell vinni a fel hazat?"
Bár nem annyira a kérdéshez kapcsolódik, de azért az egy kicsit más. Oda, ahova repülővel megy az ember (gondolam 2 nagy bőrönd meg a világvége erre utal), JELENTŐS, vagyis nagyságrendi időbeli különbség van az autó és a repülő között. Próbálj meg pl. autóval elmenni New Yorkba, vagy Szingapúrba :-))))))))
"Haz, akinek haza van az meg egyszer a szezon elejen lecuccol, a vegen fel, de kozben mehet vonattal. Vannak most ezek a balatoni kedvezmenyek amik foleg nagycsaladosoknak kedvez, akiknek amugy sem megy jol anyagilag en ugy tapasztaltam."
Mehet vonattal valóban, de a tapasztalat az, hogy egyre inkább nem megy. Én csak azokat a volt évfolyamtársaimat látom, akik elkezdtek dolgozni. Diákként triviális volt a vonat. Mióta dolgoznak, vettek vagy kaptak autót, azóta akkor is azzal jönnek el (pl. Balatonra, de mindenhova), ha egyedül kell jönni. (Azt mondják, ennyi belefér).
A nagycsaládosok, pedig, ha "amúgy sem megy jól anyagilag", nem mennek nyaralni. :-(((((
(egyébként a nagycsaládosokról annyit, hogy - az egyre inkább egyeduralkodó - IC elég nagy "bukta" a +480 pótjegy a család minden tagjának. :-(((
Az emberek szerintem nem fognak átállni vonatra sehogysem. Legalábbis itt, Magyarországon biztosan nem. Hiába a magas üzemanyagárak, akkorsem. Ha bevezetnék esetleg ezt a 90 km/h-ás sebességkorlátozást ( amit 100%, hogy nem fognak soha, elvégre ez így hirtelen senkinek sem jó ). Nekem is vannak bőven autós ismerőseim, és eszük ágában sincs átállni vonatra, hiába nem dúskálnak a pénzben, inkább kifizetik a drágább benzint, minthogy otthon hagyják autóikat..
Én abszolút vasútpárti vagyok, és "kampányolnék" is a vasút mellett............ Mondjuk Ausztriában, Svájcban, vagy Németországban, de nem itthon. Előbb emlegetett országokban igen könnyen előfordulhat, hogy kellemes utazás vár a "volt autósra", és netán meggondolja, hogy legközelebb jobban jár e az autóval. Nálunk mi várja az autóst? Késés, büdös, szutykos kocsik, hosszú menetidő. Na ezért nem "kampányolok" itthon a vasútért, hiszen ha megpróbálnám, azon nyomban kiröhögnének...... És igazuk lenne......
Na, az a 45-50 perc miért ellentmondás? Zamárditól az autópályán kb szintén 45-50 perc az M0. Aztán azon körbe, és már otthon is vagyok. Megvan az a két óra.
Egyébként sokszor van úgy, hogy nem a 7-esen autózom, ha olyan a szitu. Az érdekeltségbe tartozó (értsd rokonság :) ) nyaraló Alsóbélatelep fenyvesi részén van. Onnan sokszor mentem be a fonyódi kikötőhöz úgy, hogy egy métert sem mentem a hetesen. Sőt, kétszer vagy háromszor mentem úgy vasárnap visza Pestre, hogy a somogyi dombok köztmentem Enyingig, senkitől sem zavartatva. Persze ez egy kicsivel több kilométer volt... :))
Te ugy gondolkodol es cselekszel ahogy kellene a tobbinek is. Bizony eleg ritka az, hogy egy vonaton utazo halalos balesetet szenvedjen ellentetben a kozutakon levokkel. Ennek oka az amit a Hangarnak irtam, hogy sokszor nem tudjak hova mennek nem ismerik a helyi viszonyokat es egy kanyart kiegyenesitenek:-/
Ezt tetezik a nyaron idegesebb es kialvatlan kamionosok sokszor eloznek indokolatlanul, rafutasos balesetek, stb.
A fovarosbol valo kijutas hetkoznap ma sem egyszeru, vagy eppen adott idoben a bejutas. Multkor amikor az alfoldre mentunk joanyamnak mutattam eddig busszal ment, hogy mar X. kerbe befele jovet a Jaszberenyi uton hosszu kocsisor volt, Rakosnal csatlakozik be a 120-as vonal, mi mentunk a nemzetkozi gyorssal, es beertunk a keletibe negyed ora mulva. Mondtam neki onnan a busz mire a Stadionokhoz beer az legalabb 40-45 perc! Hasonloan tovabb a dunantul fele a 6-os uton araszoltak mi meg robogtunk a Maestrallal Budafok-Belvarosnal kifele. Ha nem lenne a sok lassujel a Velencei to kornyeken es Fehervaron (es hamarosan felujitjak), akkor -30-40 perc a Balaton fele vonattal az ut!
Eleg nagy mazlid volt, mert szabalyokat betartva es kozepes forgalom eseteben egy Balatonfenyves-Zamardi M7 csomopont atlag 45-50 perc.
Kedvezmenyekkel nem vagyok tisztaba de hamarosan mindenrol tudni fogok.
Ha mar a jegyeknel tartunk erdemes lenne a rugalmassag erdekeben jegykiado automatakat beuzemelni. Ezzel is elosegitve a jobb kiszolgalast. De ha eljon ide autoval akkor vegyuk szamitasba azt, hogy ingazzon vonattal. Pl. Balatonfenyvesrol at akar menni Fonyodra, ez vonattal teljes aron jelenleg 92 Ft. Szabalyokat betartva es nyari forgalomba probalja meg ezt megtenni amikor araszol a sorban es fogy a benzin mint allat. Nem is beszelve arrol sokan nem tudjak hol kell lefordulni, hova is kell menni es csak kolbaszolnak ossze-vissza meg jobban akadalyozva a forgalmat.
Kulonben egyre nagyobb divat a kerekparral valo utazas ilyen ingazoknak, ott mar csak azt kellene megtanulni a kerekparral ne az egyeb hanem a kerekparszallito kocsiba menjenek. Tudok olyanrol nyaron ezzel foglaltak el indokolatlanul tobb helyet a szemelykocsikban!
Én autóval közlekedő ember vagyok, mégis ha tehetem nyáron vonattal megyek le a Balatonra. Májusban lecuccolunk a házba mindent, amit télre fölhoztunk, így igazán cipelni nem kell sok mindent. Nem beszélve arról, mennyivel biztonságosabb vasúton megközelíteni a Balatont, mint közúton. Szinte minden héten hallani halálos balesetről. Másik szempont nálam az, hogy kb. másfél óra csak az, hogy pénteken átérjek a pesti pldalról az M7-eshez. Az üzemanyag költséget és az autópálymatricát hozzá hasonlítom még a a feleségem és az én 50%-os és a kislányom 67,5%-os kedvezményéhez, máris meggondolandó, hogy ne válasszam-e inkább a vasutat.
Hozzáteszem, ha több mindent kell cuccolni, akkor inkább én is autóval megyek.
Azt mondtam, hogy két teljesárú jeggyel számolva. Balatonfenyvesre is leértem alig több, mint két óra alatt Kispestről a nyár kellős közepén. Nem kétszázzal. Ezt IC-vel sem oldod meg.
Egyébként meg tényleg nem vagyok teljesen képben a kedvezményeket illetően, úgyhogy az érdekelne, hogy mennyi egy négytagú családnak (papa-mama 2 gyerek) egy Déli-Bf oda vissza? Olyan kedvezményekkel számolva, amik folyamatosan igénybe vehetők, nem csak pl. egy évben egyszer.
Biztos vagy abban, hogy varhato uzemanyag koltseget es autopalya dijat belekalkulalva olcsobb? Foleg ha nagycsaladosokat nezunk, kedvezmenyek+diakjegy a gyerekeknek, stb.
Lassu.. Lehet Siofokig eler gyorsan de aki lejebb megy. Vagy ha kesz lesz az uj palya mire bejut majd a partra. Bocs, de azt kell irnom latszik nem itt elsz es pl. az uj palyarol lejaro utan 90%-a telepuleseken megy keresztul, ahol a turizmus az egyeb forgalommal keveredve jogokra dugokat okoz.
Igen ez a baj, hogy nem a kapuban all meg. De ha a fold masik vegebe el tudunk menni 2 nagy boronddel akkor a Balatonhoz miert kell vinni a fel hazat?
Haz, akinek haza van az meg egyszer a szezon elejen lecuccol, a vegen fel, de kozben mehet vonattal. Vannak most ezek a balatoni kedvezmenyek amik foleg nagycsaladosoknak kedvez, akiknek amugy sem megy jol anyagilag en ugy tapasztaltam.
Nyugi itt is tervezik ez, mindenki minden utert fizessen!!! Csak meg hallgatnak rola, mert ebbol nagy botrany lenne es vernek az asztalt, hogy hol van a benzin araba epitett utalap? Mert felujitasok cimen szednek be.
Állítom, hogy teljesárú jeggyel számolva 2 fő utazása esetében már bőven pariban van a vasúti és az egyéni utazás költsége. Pl. a Balatonra autóvan még a partmenti araszolást is beleszámolva jóval hamarabb lejut az ember autóval, mint vonattal (hangsúlyozottan a mostani körülmények között). A vonat nem fog a nyaraló/üdülő/camping stb. kapujába hajtani, egy nyaralásnyi cumóval odakeveredni az állomásról (meg a kiindulási helyen az állomásra) bizony nem egyszerű. Autóval arra megyek, amerre akarok, akkor megyek, amikor akarok, ott állok meg, ahol akarok. Miért is választaná az egyszeri utazó a vasutat?
Az agglomerációból való ingázással kapcsolatban már inkább igazad lehet, de a járatok megbízhatósága enyhén szólva is kifogásolható.
Ennek is a legfobb oka az, hogy a dizelolaj ara a fellegekben jar es egyeb koltsegek sem kisebbek mar.
Hát éppenséggel nem a dízelolaj ára a legfőbb ok. Inkább az egyéb költségek.
Nezzuk meg a 7-es utat Nagykanizsatol Balatonfenyvesig, haaaaaaaaat hagy kivannivalot maga utan. Sokszor tuntettek mar a kamionok kitaltasa ellen es a vasutra terelesevel.
Javasolható esetleg a szlovák példa, ahol egyes főútvonalakon is kötelező úthasználati díjat fizetni a tehergépjármüveknek. Igaz, arrafele nem nagyon lehet vasútra terelni a kamionokat, viszont ezzel elérik, hogy inkább az autópályát válasszák a fuvarozók.
Egy illetekes topictars irt nekem privat, a HZ belepesi oldal kesett ennyit. Mivel HZ es egyeb kocsi csere garnitura van a keletiben, tehat nem azt viszi vissza mint amit hoz, szerintem tudtak szerezni egy mozdonyt meg egy vezert, minthogy visszafele is kesve menjen. De ha nem igy volt majd kijavitanak.
En csak arrol az augusztus vegi hetvegerol tudok amikor meg a TV is beszamolt a zsufoltsagrol. Az eddigi tapasztalatokat merlegelve kinezhetek annyit, hogy jobban felkeszulnek a szezonra.
Allitolag ma a 855 kesett, 14:08-kor menesztettek Siofokrol. Norma menetido szerint ekkor mar Kelenfoldon kellene lennie. Megint meszelt vagy a deli bombariado miatti feltorlodas miatt nem engedtek el, vagy egyeb?
Nem hiszem, hogy a Déli probléma miatt nem engedték el. Kelenföldig akkor is be tudott volna menni, főleg úgy, hogy a Keletibe kell mennie. Balesteről nem olvastam. Lehet, hogy mozdony ledöglés, vagy már az országbabelépéskor késett. Ami felmerülhet: honnan szedtek mozdonyt a 15:15-re? Csak nem várták meg, míg beérkezik 855.
Hát, nem tudom, az én emlékeimben az egész nyár a vonatozás lehetetlenségének a jegyében telt el, de még ha tévedek is, kinézel ilyen fokú intelligenciát a MÁV-ból?
Nos, ez a "dugo" a vasutnal itt a Balatonon egy hetvegen volt amikor kezdodott a tanitas. Tehat hirtelen jott az egesz, a nagy tolongas nem volt jellemzo. Ha fokozatosan latnak, hogy atszoknak a vasutra akkor nyilvan tobb kocsival kozlekedtetnek a vonatokat.
Nos az utobbi idokben itt hozzaszolok velemenye es kerdesei alapjan fogalmazodott meg bennem a vasut jovojenek lehetosege a szemely es teherszallitas teruleten:
Nezzuk a szemelyszallitast. Egyre tobb statisztika azt mutatja, hogy az egyre novekvo koltsegek miatt mellozik a szemelyautokat (nevezzuk ezen tul magankozlekedesnek). A heten tobb gazdasagi portalon megjelent, hogy nagyon latvanyosan lecsokkentek a gepkocsi eladasok. Nem csodalom mert a vasarlas es fenntartas koruli rengeteg "ado" hatalmas vagyont emeszt fel. Lassan az autokazas total luxus kategoriaba tartozik majd es igy az amugy sem rozsas koznapi helyzetekben valasztjak a tomegkozlekedest. Valljuk be oszinten ez jo par esetben esszerubb is, illetve reg esszerubb lett volna bizonyos regiokban. Nezzuk meg a fovarost ahol a szokasos napi dugokban araszolgatnak es allitom minden 10. kocsibol 8 db olyan ahol maganyosan egyenkent mennek foleg munkaba. Igen itt is az a menozesi ok alakukt ki, hogy neki van kocsija akkor nekem is kell, meg oneki is. Trendi dolog az egesz egy ideig bele sem gondolnak sok mindenbe. Mar elnezest a kifejezesert, de sok taknyos meg 20 evesek sincsenek rohangal pesten kocsival mert a jo meno szulo alarakta a kocsit, aztan ahogy telik az ido a gyereknek kellene a koltsegeket viselni, ami a mai vilagban mint ahogy fent emlitettem nem egyszeru. Mennyivel jobb lenne ha fovarosiak es az aggromelaciosok vegre feladnak a nagy buszkeseguket es kenyelmuket, a sok diplomajukkal kiszamolhatnak, hogy a mai viszonyok kozott jobban jarnanak a tomegkozeledessel es igy sok minden kellemetlensegtol megkimelheto lenne sok mindenki.
Eszembe jutott meg most az esos jo 1 het alkalmaval majd itt a Balatonnal a szezonban mi lesz, a szokasos araszolo kocsisorok. A fovarosi peldahoz hasonloan ha mar eljon nyaralni kocsival, akkor kiszamolja, hogy mennyi uzemanyagot pazarol el itt az araszolgatassal, vagy inkabb vonatra szal fel. De akar meg ide is erdemes vonattal jonni. Mert minden parti resz, varoskozpont konnyen elerheto akar gyalog is. Ha pedig ingazik mert kirandul akkor is a strandok es nevezetessegek elerhetok gyorsan es konnyen. Persze aki meg a WC-re is kocsival meg el van kenyelmesedve annak 1 km gyaloglas mar a vilagvege!
Tehat az egeszet tetezheti a bizonytalan es egyre novekvo uzemanyag arak, es a tervezett sebessegkorlatozasok bevezetese.
Teherszallitas: Mar az EU-s csatlakozas elott is kezdtek felni a fuvarozok, hogy nem birjak a versenyt es ez be is igazolodott. Szinten sok irast es TV-s riportot lattam ahol panaszkodnak, hogy nem tudnak versenykepesek lenni. Ennek is a legfobb oka az, hogy a dizelolaj ara a fellegekben jar es egyeb koltsegek sem kisebbek mar. Ha pl. bevezetik a tavolsagaranyos dijfizetest az autopalyakon a jelenlegi szobajoheto rendszerek alkalmazasaval 2-3x dragabb lesz a tavolsagaranyos hasznalat mint most a matricas. Ennek oka egyszeru mert a jelenleg alkalmazott technologia egyszeri es uzemeltetesi koltsegei oriasiak.
Tehat hiaba epulnek majd az autopalyak ha a kutya nem hasznalja ezek miatt. Mennek vissza akkor majd a palya melletti foutakra a kamionok? Ha engednek akkor az amugy is ramatty uthalozat meg roszabb allapotban lenne. Nezzuk meg a 7-es utat Nagykanizsatol Balatonfenyvesig, haaaaaaaaat hagy kivannivalot maga utan. Sokszor tuntettek mar a kamionok kitaltasa ellen es a vasutra terelesevel. Ezzel egyet ertek hiszen itt elve es figyelve a forgalmat a kamionok 90%-a tranzit. Mennek Horvatorszag vagy Szlovenia fele es onann tovabb Olaszokhoz foleg. Ezeket mind mind nyugodtan lehetne RoLa-sitani es az akkor megmaradt belfoldi celforgalmat vizsgalva talan elbirnak az uthalozatok.
Azt nem tudom es remelem valaki megvalaszolja mennyi kozuton a km koltseg es mennyi vasuton szallitva egy kamion eseteben, mennyire versenykepes?
"Ha esze lesz foleg a magyaroknak a nyari szezonban nem pofognek a sorban hanem vonatra ulnek."
Ugyan már! Arra a vonatra ülnek fel, amire tavaly sem lehetett egy gombostűt sem feltaposni? És azóta, mint tudjuk, férőhelykm csökkentés, vonatritkítás...
Hajnali fél kettőre sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak azokat a lángoló vasúti vagonokat, amelyek kedden késő este gyulladtak ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszurdok közelében.
A HavariaPress úgy tudja, a Miskolc és Hidasnémeti között közlekedő vonat két kocsija teljesen kiégett. Az encsi tűzoltók csaknem három órai munkával, szerdán hajnali fél egyre tudták megfékezni a lángokat.
A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a harmadik vagonra is átterjedjen. Egyelőre nem tudni, hogy szándékos gyújtogatás történt, vagy elektromos hiba okozta a tüzet.
E hét péntekén ismételt látogatást teszek a Központi Menetjegyirodában!
A múltkori nehézségeket elkerülendő előre közlöm mire leszek kíváncsi:
- a hatályos Kelet - Nyugat díjszabás I. és II. füzetére - a hatályos Kelet - Nyugat díjszabás Euro Domino mellékletére - a hatályos TCV díjszabás Europa - Sparpreise Különleges Mellékletre - a hatályos TCV RailPlus mellékletre
E díjszabások nekem is megvannak, csak a pótlékok némelyike hiányzik. A hivatali példánnyal való összevetéssel meg lehet állapítani, hogy mely pótlékokat kell beszerezni. (A Kelet-Nyugatból hiányzik az 1-3. pótlék, a Kelet-Nyugat ED-ből az öszes, a Sparpreise 1-3 és 5.)
Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül megtalálni az elárusítható pótlékokat, akkor az eltérő oldalak fénymásolását is megoldásnak tekintem. A fénymásolás költségeit természetesen vállalom. Ha ez sem megoldható, akkor szeretném kölcsönkérni a hivatali példányokat néhány órára és magam elkészíteni a fénymásolatokat. (A díjszabások fénymásolása megengedett, erről Németh Ágnes és Vizsy Ferenc által nekem írt Gy. 300-4344/2000-es levélben is meggyőződhet! A szerint a Keleti pályaudvaron részemre másoltak ilyet és a főigazgató szerint ez korrekt eljárás volt hasonló esetekre!)
TOVÁBBÁ:
A Nyugati pályaudvarról az alábbi válaszlevél érkezett a Budapest - Kotoriba menetjegy kiadhatósága kapcsán:
"... A díjszabás alapján készült táblázat szerint Budapest-Kotoriba viszonylatra nem számolható el menetjegy. Csak Budapest-Cakovec viszonylatra, amely távolság alapján ugyanaz az ár lenne 2005. március 23.-i árfolyam szerint: 5406.-ft, amit ön nem fogadott el.(A MÁV valamennyi nemzetközi pénztárában ugyanabból az anyagból dolgoznak a pénztárosok). ...
Ágoston László Személyszállítási Csomópont Nyugati"
Nos Ágoston úr a MÁV hivatalos álláspontját képviselte. E szerint Önök nem a díjszabás alapján végzik munkájukat, hanem csak annak kivonata alapján. Ebből következően az utastájékoztatás is abból történik. Nos betekintésre szeretném elkérni azt az országosan egységes "anyagot", amennyiben azt nem árusítják, illetve fénymásolatot kérni belőle, vagy azt e célból kölcsönkapni.
Ha nem kapom meg a fenti anyagokat, feljelentés kiegészítéssel fogok élni a Rendőrségen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen és a Gazdasági Versenyhivatalnál a MÁV Rt nemzetközi díjszabási gyakorlatát vizsgáló eljárásokban...
>A mai világban, amikor műholdról azt is megmondják, milyen minőségű a búzatermés, ennek semmi értelme. A kééműholdak üzemeltetőinél miért nem reklamál a m...i forgalmász? Dehogynem, a martonvásári forgalmász már minden kémműholdat följelentett, "nehogymár a l...fszt (ez most nem forgalmi szolgálattevő!) a ku... a...ába!!" Hát ne is...
Ha igy folytatodik a benzinarak miatt is sokan elhagyjak a kocsit. Most ahogy itt ulok napok ota es omlik az eso a Balaton partjan eszembe jutnak a nyari hasonloan esos es borus hetvegek es a hosszu kigyozo sorok a 7-esen meg barhol. Ha esze lesz foleg a magyaroknak a nyari szezonban nem pofognek a sorban hanem vonatra ulnek.
Amikor elmondtam mit akarok fotozni, felsoroltam az objektumok hivatalos megjeloleset, akkor azt mondta az allomasfonok focizaja hijjan a fo szolgalattevo menjen es fotozzon amit akar:D
Elég ocsmány ahogy ezt az egészet kezelik. Miért nem lehet azt mondani,hogy bocs fiúk itt politikáról van szó,meg nagy asztal alatti pénzekről és le van s..rva a vasút is az utas is,az adófizető is,csak a mi zsebünk számit!!!
Amúgy meg ha le van irva valami törvény szerint,akkor illene betartani.
EZ nem valamiféle szolgálati szabályzat,ami vasutasbácsikra nézve csak akkor érvényes ha kedvező...
Emlékszik még vki a gőzös ingajáratokra? Képek? :)) Persze akkoriban még a "vasút területén szigorúan tilos" volt a fényképezés, katonai objektum lévén . Vasúti zsaruk meg nyüzsögtek mindenhol, el is kobozták a Pajtásomat. ((: Jobb lett volna, ha a dézsmálókkal törődnek.
A Tobruk nevet egy afrikai városként hallottam emlegetni egy régebbi II.világháborús filmben. Föl is kaptam rá a fejem. De ha volt Tripolisz és Mexikófalva, akkor ez sem lehetetlen, hogy valamiért a mi Tobruk-unk erről az afrikai városról kapta a nevét.
Lehet, hogy M61013 topictárs tudná rá a választ, ennek a környéknek a helytörténeti kérdéseiben elég jól otthon van.
Nem a kamionok vették el a MÁV - tól a munkát, hanem az állandó szerencsétlenkedés. Ha Neked kellene megszervezni egy 4.000.000.000 t - ás kisebb iparvágányra való forgalmat egész egyszerűen képtelen lennél rá. Mert nincs mozdony, ami van az csak antigravitációs felszereléssel közlekedhet, még egy normális kapcsolószerkezet sincs, nemcsak a MÁV - nál, hanem egész Európában. Aztán jönne az űrszelvény meg a többi.
Jó lenne, ha már lenne ezügyben valami előrelépés!
Amúgy meg jogosan lehet szidni a kamionoskat, mert az autópály csak akkor jó nekik, ha ingyenes, vagy nem kerül sokba, különben az orzágutat választják. A 86-osn is a z EU-belépéskor, a tranzitdíjak megszűnésével drasztikusan megnőtt a kamionforgalom. Ha vasútra nem is lehet kényszeríteni őket, de az osztrák A2-es utópálya használatára valamilyen módon rá kellene bírni őket.
Konténervonatokból is minél több kellene az Adriától Szlovákia/Csehország/Lengyelország felé.
Az ÉD irányú vasúti közlekedésen meg lenne mit fejleszteni! De inkább csak beszélnek róla, és nem sokat tesznek emiatt. 1-16-17-60, 1-16-17-25/21-22-25, 15-17-60. Mennyi tranzitvonat megy ezekbe az irányokba?
A szocialista időkben számos Gyékényes-Rajka tranzitvonat közlekedett. Most hány ilyen megy?
Ugyanabban a pavilonban, mint a BKV és a Volánbusz, vagyis, ahol egyébként a külföldi ajánlatok vannak, a Volánbusz háta mögött jobbra, a legszélső sorban.
Vasárnap, zárás előtt 30 perccel is még ott voltak (ami nem minden kiállítóról mondható el).
Mivel látom, nem hiszel nekem, hátha ennek a felhívásnak elhiszed, hogy volt MÁV stand az Utazás 2005. Kiállításon:
Most már abbahagyhatná a hülyeségeit. Van a Bombinál az a német csávó, az az Info rádióban szövegelt, hogy ők milyen jók. Tényleg nagy bajban lehet a Bombi, ha ez a MÁV tender ennyire felb@szta az agyukat.
>>Az elmúlt évtizedekben az elbocsájtott vasutasok elé kiállt valaki, amikor a kamionok elvették a MÁV-tól a munkát?
Nem a kamionok vették el a MÁV - tól a munkát, hanem az állandó szerencsétlenkedés. Ha Neked kellene megszervezni egy 4.000.000.000 t - ás kisebb iparvágányra való forgalmat egész egyszerűen képtelen lennél rá. Mert nincs mozdony, ami van az csak antigravitációs felszereléssel közlekedhet, még egy normális kapcsolószerkezet sincs, nemcsak a MÁV - nál, hanem egész Európában. Aztán jönne az űrszelvény meg a többi.
Ezeket nem lehetetlen megoldani, mert már megcsinálták, csak sajnos az európai vasutak szagosított mozdonyait 19. századi módszerrel kapcsolják a vonathoz. Ugyanez van az űrszelvénnyel is.
Egyszóval nem működő közlekedési rendszert kellene lesűllyeszteni, hanem a vasúttal kellene kezdeni valamit.
Tudom, hogy sokan nem tartják be a 90-et, de ha több traffipax lenne, és egyéb módszerekkel is lassításra brínák az autósokat, akkor jobban betartanák.
Olvass vissza egy kicsit (tegnap délelőtig), és láthatod, hogy a jenkiknél működik ez a dolog, és igyekszik mindenki betartani a sebességkorlátozásokat, mert különben pórul járhat.
Fotózási szándékkal érdeklődnék a pénteki Orient-es programra érkező szerelvény tervezett menetrendjéről, ti. szeretném a Parkon és a Nyugatin kívül immár máshol is fotózni.
Aki rendelkezik erre vonatkozó információval, kérem írja meg ide vagy akár személyesen e-mailben is.
"Távlati képet, magas felvételt készíteni csak előzetes konzultáció után szabad".
A mai világban, amikor műholdról azt is megmondják, milyen minőségű a búzatermés, ennek semmi értelme. A kééműholdak üzemeltetőinél miért nem reklamál a m...i forgalmász?
Hosszú távon nem tartható a jelenlegi volumenű autógyártás a vele járó környezetszenneyezés miatt. Az elmúlt évtizedekben az elbocsájtott vasutasok elé kiállt valaki, amikor a kamionok elvették a MÁV-tól a munkát?
Sok ember eddig sem ment 90-nél többen. Ugyanis országúton nemigazán lehet ennél gyorsabban menni. (Max. 100-zal.) A rövidtávú autózások meg nem az autópályán történnek. Amerikában sem lehet száguldozni, mégis jól megy az autóiparnak.
Távlati képet, magas felvételt készíteni csak előzetes konzultáció után szabad
Megmondom őszintén, én is kértem. Azt gondoltam, nem árt ha mindenféle papírja van az embernek. De nekem az van ráírva, hogy az engedéllyel távlati képet, magas pontról felvételt készíteni nem szabad, a felvételeken összefüggő vágányzat nem szerepelhet. Meg kísérő is kell, aki az adott szolgálati hely vezetője. Hiába no! Nem vagyok egy VIP user. Nekem még a pecsét sem tehénszar méretű. Lehet, hogy az enyém hamis?
"A belépés célja: Saját részre fényképfelvételek készítése vontató- és vontatott járművekről, épületekről, építményekről."
"Távlati képet, magas felvételt készíteni csak előzetes konzultáció után szabad"
Jó ez. Eddig is mindent lefotóztam, ezután is így fogok tenni. Ez csak egy kis formaság a fontoskodó hangemberek leszerelésére. Akkora pecsét van rajta, mint egy nagyobb tehénsz*r.
Hoppsz, nekem meg az jut eszembe, hogy nem küldtem el magának a miniszteri rendelet módosításait. Reggel azzal kezdem a napot. (Már, ha feljön a felhők között 1általán.)
Ha már a környéken járunk, ugyebár régen Almádi és Fűzfő között Vörösberénynél is volt megálló, sőt Tobrukban is megállt a munkások miatt egy-két vonat.
Almamellékről jut eszembe. A múltkor beszélgettem a 60-ason az Md vezérrel erről-arról. Igen normális srác volt minden értelemben. Biztosan ismeri. Hobbiként szerelő autóversenyeken, meg van saját autószerelő műhelye is.
>>de az elmult 32 ev allapotat szemlelve szerintem Alsoors fele joval kisebb ivbrn fordult a sin.
Azt nem hiszem, mert az úgy van ma is, mint régen. Ezen a részen 1990 - es sinek vannak, de a régi alépítményen. De talán itt valami félreértés van, mert Alsóörs a 29 következő állomása Füred felé. Ott csak a kitérőt szedték ki, ez biztos.
>>A valto - allitolag - valoban a Kaptalanfured megallo Alsoors feloli vegenel volt, es a sin is - ertelemszeruen - a peron masik oldalan (is).
De csak az új állomásépületnél, talán 1962 után. A megálló Alsóörs felöli végénél volt a kitérő, de az egyenesben, olyan 100 méterrel az útátjáró után.
A szomszédban már le sem merem írni, de szombaton nagyon poligám leszek, Almamellékre megyünk családilag a kisvasúti napra. Remélem, hogy azért hamarosan be tudok végre nevezni egy MALWIN-féle, sörözéssel 1bekötött halászlére is.
Nem, még csak a tartószerkezetet hegesztették, de a feszmentesítés a munkéákkal összefüggésben volt. Lesz még.
1ébként április 30.-án lesz az ünnepélyes átadás, ha ráérsz, fotózhatnál, mivel én Staropramen City-ben leszek, a gyermekeim pedig valszeg mással lesznek elfoglalva.:-) Amúgy kiváló fotóhely lesz.
Más. Valaki pár napja hiányolta a peronzárakat. A mai napon 12.58 - 15.56 között, Pécs állomáson tartott peronzáras ellenőrzés a Pécsett +szokott csendben és nyugalomban zajlott. Két leszálló utasnak nem volt jegye, ők pótdíj nélkül vehették meg utólag, mivel elmondásuk szerint nem akadtak össze jv.-vel. Ha jól láttam, egy utas akadt fent a vasúti rendőrökön, állítólag valahol hiányzott a leltárból.
Nem egészen értem. Milyen téren dolgoznak, és mi után érdeklődsz náluk?
Amúgy most +néztem, dezinformációt adtam, a CD jogász nem tartalmazza az 1945. előtti törvényeket. Ellenben a Complexben három, a mai napig hatályos törvény is szerepel:
1872. évi XXVII. törvény a Győrtől Sopronon át Ebenfurt irányában az ország határáig vezetendő gőzmozdonyvasút kiépítéséről
1874. évi XXX. törvény a Győrtől Sopronon át Ebenfurt irányában az ország határáig vezetendő gőzmozdony vasút kiépítéséről szóló 1872. évi XXVII. törvény módosításáról
1896. évi XXIX. törvény a Fertővidéki Helyi Érdekű Vasút Rt. engedélyokmányáról
A normaszövegek a jogtárban nem szerepelnek, a hatályos szövegek kihírdetéséről az 1987. évi XII. tv. rendelkezett, valszeg egy 1987. év körüli Igazságügyi Közlönyben fellelhetőek.
Azért mert a Máv Rt. gondol azokra az utasokra, kik nem elégszenek meg a hagyományos Máv-kék festéssel. Pluszként van a hatvani színezésű és a piros mérőkocsi benne. Ja, és a Papagáj az élen sem valami színtelen egyéniség.
OFF Szerencséd volt... :) Egyébként mindig így van, ha van valami érdekes a gép otthon csücsül, ha pedig nálam van semmi különleges snincsen sehol... :( De itt vagytok Ti! :) ON
ha ezzel valaki komolyan kiáll a porondra, másnap máris mehet bármelyik autogyárba, és elbeszélgethet a felmondással fenyegetett munkások tizezreivel......
Valóban tiszta volt az egész szerelvény. Szerencsém volt, hogy mindenhol megállt, így utól tudtam érni. Így sem lettek a legjobbak a képek,de mégis valami.
Milyen tiszta a Bdt! Honnan vették elő? Most jártam egyet a 120-as környékén, az ingák olyan szinten koszosak kívülről, hogy nehéz megkülönböztetni a felújított kocsit a felújítatlantól :((( Hajrá Szolnok, MÁV.
Kilencvenre korlátozná a sebességhatárt az EU-biztos
2005. április 11., hétfő 17:48
Miután a magas árak miatt újabb olajválságra figyelmeztetnek a nemzetközi pénzintézetek, a lett energiaügyi biztos egy interjúban közölte, ő is támogatja azt az elképzelést, hogy általános sebességkorlátozást vezessenek be az EU-ban.
Mivel ezt túl hirelen nem lehetne bevezetni, és be sem tartanák, ezért ezt én fokozatosan vezetném be.
Ilyen drasztikus lépést nehezen fogadnának el, így egy csomó közlekedési rendőr kellene. Jó kompromisszum lenne a 110 az autópályákon, de akkor azt tartassák be.
Amit a Gergő csinál, az jó. Rámutat olyan hibákra, amik egy ekkora cég méreteinél fogva szinte soha nem derülnének ki, mert aki benne van, annak jó, a rendszerszemlélelű nézelődés meg nem érdeke senkinek. (sajnos) Szegény "gyermek" ezt próbálja megtörni olyan kérdésekkel, amik (néha) célba találnak és elindítanak egy-két folyamatot, amitől talán mindenkinek jobb lesz. Hacsak a hozzáállás változik, már az is egy jó pont Mávéktól. Néha jól jön egy ilyen "kívülálló", akinek tök mindegy, hogy a szemafór most ződ vagy kék vagy vörös vagy ..., csak az a kérdés, hogy miért. Ha van egy szabály, próbálja a lényegét megtalálni, rámutatni az értelmezésbeli zavarokra. Néha ilyenkor egy-egy szék is meginog, főleg, ha annak a valakinek a szakmai tudását, hozzáértését vonja kétségbe a hozzászólás.
Gergő kiszakadt a "már megint késik, miért? és a már megint köszös/büdös stb." hozzászólások, levéltartalmak síkjából. Szerencsére. Ha ez a cég képes összeszedni magát és saját hasznára fordítani a kritikákak, akkor ez akár egy jó cég is lehetne. (Fiskális problémáktól eltekintve.)
Ha nem, akkor meg a cég vége még közelebb jön. Ez meg legyen az ő baja.
A stílusán van mit csiszolni, kicsit Lévai Imrénére emlékeztet. Jópár ember gondolta egy-egy, vele folytatott szócsata után: "Igazad van, b+, de akkor is..." Mert a stíluson sok minden múlik.
"Ezek után ne csodálkozz, ha nem kér belőled senki a vasútnál."
Mihelyt képes eladható formába önteni a búját/baját, máris kelleni fog. Szerintem.
Allitolag ma a 855 kesett, 14:08-kor menesztettek Siofokrol. Norma menetido szerint ekkor mar Kelenfoldon kellene lennie. Megint meszelt vagy a deli bombariado miatti feltorlodas miatt nem engedtek el, vagy egyeb?
De az ugye nem zavar, hogy a panaszok jó része jogos? Ha egy több tizezer forintos jegyről nem tudják megmondani, hogy tulajdonképpen melyik vonatra érvényes és melyikre nem.
Mondjuk érthető, hogy az ingyen vagy majdnem ingyen utazókat nem zavarja, ha a fizető utasokat átverik, és sajnos a fizetésük sem lesz kevesebb tőle.
Lassan az megy eseményszámba, ha sikerül egyszer úgy vonatoznom, hogy semmi panaszkönyvbe illőt nem tapasztalok. Ma pl. csak 4 km-t utaztam vonattal, a menetrend szerinti 6 perc helyett 20 perc alatt. Ami önmagában nem meglepő, hiszen balhé volt a Déliben. Na de az már annál érdekesebb, hogy erről a vonat utasai semmit sem tudtak, pedig már 2.5 órája állt a bál. (most jöhetnek a szokásos rossz kifogások, hogy kinek mi más dolga volt a vonaton és az állomásokon, miért nem munkaköri kötelessége, meg ennyi pénzért, stb)
Ezt hazafelé a 16:10-es ingával én is láttam a Nyugatiban a kocasitárolónál. Hátúl piros csíkos BDt volt.
Lehet másnak is feltünt, hogy valahogy nagyon ráz a forgóváz némely kocsiknak, hazafelé a 2526-ossal, a középső elválasztó falnál ülve, az ajtó, és válaszfal menet közbeni rezonálása az ülésre is átterjedt.
Ez a "rendkívül kifinomult" menetidő-számítási metodika megér néhány smiley-t :))))
Nekem nem kell számolni semmit, Mezőcsát-Bp. Kacsó Pongrác felűljáró 1 óra 30 perc, csűcsidőben +10 perc. Max sebesség 130km/h. Na ezzel jelenleg semmi nem versenyképesebb tömegközlekedésben. De Miskolcról is 1 óra 40 perc ez az út.
Most meg hallom, hogy Röszkére fog érni 2006 márc.31.-re a pálya, megkezdődött a maradék Szeged-Röszke szakasz építése is, így Bp-Belgrád is gyorsforgalmi úton elérhető lesz (Bp-Röszke autópálya, Röszke-Belgrád autóút, azaz félpályás autópálya), a vonat sehol nincs.
Bezzeg az M3-as dugig van kamionnal (lengyel, szlovák, ukrán), ami részben jó, hogy nem a településeken mennek, viszont ez a rengeteg tranzit csak veszteség az országnak. Itt nem tankolnak, rongálják az utakat, és szennyezik a levegőt, semmi haszon nincs rajta. Én meglátásom szerint tranzitnál csak is a vasút a leggazdaságosabb megoldás.
A GySEV a régi rendszerben is közös Osztrák-Magyar közlekedési társulás volt, így járművein nem volt helye a vörös csillagnak. Talán az egyetlen félig nyugati cég volt, amely megúszta az államosítást. És járművei még a 80-as években is zömében régi festésűek voltak (csörgőket kivéve).
Nem, akkor már Velencéből jött, és már DWA kocsik voltak rajta. 19.24 vagy e körüli időpontban indult Kanizsáról. Gyakorlatilag 8 előtt nem nagyon jött el...
Akkor nem késett. Mázlim volt akkor? Sokat késett általában?
2000-ben már jó volt. 1995-96 környékén volt rendszeres, hogy a menetrendszerint 22.48-kor érkező vonattal nem értük el a 23.30-kor induló utolsó 67-es villamost :))
na meg a gépdöglések,mik mostanában Kanizsa felé vannak...régen nem volt ilyen sok...vagy lehet csak én szívtam meg többször...?....:(
Én kifejezetten mázlista voltam idáig a Goldonival. Kanizsán egyszer volt 6 perc késése, ek. semmi. Ez a régi Drávás időkhöz képest semmi, akkor nem az volt a kérdés, hogy késik-e a vonat, hanem az, hogy mennyit... :)))
Ha Kelenföld III. vágányárol kihaladó, hátúl működő mozdonnyal közlekedő vonatra gondolsz, akkor az Bp Déli pu. T7. (tároló) vágányáig közlekedett utasok nélkül. Ugyanis a mozdonyvezető bácsinak kezdett elfogyni a munkaideje.
Elől volt a mozdony (ha jól láttam V43+3Bhv). Amit te irsz, azt esetleg pár perccel korábban hallhattam... de annyira nem kifinomult a hallásom, hogy a vasúttól 200m-re egy épület belsejében el tudjam dönteni, melyik végén van a mozdony:)