Keresés

Részletes keresés

hg7juv Creative Commons License 2009.03.30 0 0 60
Szia!

Nem tudom mikor hígult fel, de nagyon felhígult. Elképzelhető, hogy akkor.
96-ban vizsgáztam, utána még két évig rádióztam és 12 év szünet. A kihagyás oka nem ide való téma. De az szomorúan vettem észre amikor visszatértem, hogy a hívójeles amatőrök száma 12 év alatt a harmadára csökkent.

Aki csevegni akar annak ott a telefon meg a skype stb.
A kihelyezett vizsgák tényleg a vicc kategóriát súrolják(ták), mert az NHH már nem tart kihelyezett vizsgákat. Állítolag az osztályon aluli színvonal miatt. A színvonal itt a felkészültségre vonatkozik.
Előzmény: Terjedés (59)
Terjedés Creative Commons License 2009.03.30 0 0 59
Szia!

Nem akkor hígult fel nagyon, mikor a kilencvenes évek végén elkezdtek sorban megjelenni ex cébések a 2 méteres sávon? De nem a rádiózás teknikai szerelmesei, hanem a csavegősök, akik "cébéztek" tovább (és teszik ma is), de most már hívójellel. Kihelyezett vicc vizsgák, stb...
Na az volt a laza, nem ez!

73!
Előzmény: hg7juv (58)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.30 0 0 58
Igen, nehezíteni! Ha valaki nem a rádiózás szeretete, hanem csak a hívójel miatt vizsgázik le, az el se induljon!
Ne menet közben szeresse meg! Ez olyan mint ha valaki elmegy kőműves tanulónak, az sem tudja mi, de majd meg szereti tanulás közben. Ez nem így működik!
Hívójeles hobbirádiósból van már elég, a rádiózást szerető, értő és tudó hívójeles rádióamatőrök kellenek, mert azokból egyre kevessebb van.
Ha valakinek meg nem megy kérjen segítséget, ha úgy sem jön össze akkor ne erőltesse, ott a PMR arra nem kell engedély meg vizsga, lehet rádiózni.
Az utolsó hozzászólóval, bocs most nem emlékszem a nevedre, abban egyetértek, hogy egy alapfokú angol nyelvvizsga, legalább az RH vizsgához legyen kötelező.
Lassan alig lehet az RH sávokban magyar szót hallani, 2m sáv elején meg szinte egyáltalán nem vagy nagyon ritkán.
Régen csak úgy vizsgázhatott bárki is, hogy ha jól emlékszem 2 évig SWL-kén kellett figyelnie, logolnia és azt igazolni valamint, de ebben sem vagyok biztos, bármilyen rádióklubban tagnak kellett lennie és a klubbelnök javasolhatta vizsgára.
Az nem volt szigorú?

Ha valakinek nem tetszik amit írtam, nyugodtan lehet fikázni, ami eddig is megtörtént.
Nem lenne jó az amúgy is rendesen felhígult amatőrtársadalmat még tovább higítani!
(Ajánlom tanulmányozásra az R1-es és R3-as átjátszó forgalmát.)
Előzmény: yaesus (56)
kaiserradio Creative Commons License 2009.03.30 0 0 57

A rádiót tudatosan kell kezelni, ehhez bizonyos ismeretekre kell szert tenni. Autóba sem szállunk csak úg y be, hanem megtanuljuk vezetni, levizsgázunk pl. életmentésből is.

A rádiózásban kell egyfajta fegyelem, hiszen sok különböző rádiószolgálatra könnyen rászaladhatunk. Tudni kell, hogyan reagáljunk váratlan helyzetben, mit mondjunk, és minimum az angol társalgási szintű ismeretek is kellenek.

Ezért van a vizsga és ezért olyan magasszintű a követelméyrendszer is.

yaesus Creative Commons License 2009.03.24 0 0 56
Nehezíteni a vizsgát?Nem értek vele egyet.Amikor én voltam fennt kb.20 emberből 4-nek sikerült./Egyikük sem első vizsgás volt./Nekem sem sikerült.Szerintem nehezek a kérdések,blokkvázlatok stb. Amikor a rádiókat már nem építik nem kéne ezt erőltetni,csak a kedvét veszik el az embernek.Aki építeni akar úgy is utánna jár a dolgoknak,vagy segítséget kér .Rádióvételhez nem kérik az amatőrvizsga papírt.Arról nem is beszélve ebben fővárosközpontú országban, ahol csak Pesten lehet vizsgázni,200 km-ről nem olcsó dolog felingázni vizsgázgatni.Gyerekkoromban a szomszédban egy rádióamatőr lakott,mindig ott voltam nála,megfertőzött vele.Mikor már megvolt az anyagi fedezet a rádióra,antennára,jelentkeztem a vizsgára,ami nem sikerült.Szerintem a vizsgának nem erről kéné szólnia.Egy alapismereti vizsga kéne,és majd az idő kiforrja hogy lesz-e lekes amatőr belőle vagy nem.Főiskolai tandíj melett nincs még erre is pénzem 10eFt/alkalom,hogy feljárjak próbálkozni!
Mint már írtam ezzel nem lehet szelektálni rádiót annak adnak aki fizet.
Én mikor vettem meg sem kérdezték hogy van-e vizsgám,azóta PMR-en használom.
Előzmény: hg7juv (40)
Charpat Creative Commons License 2009.03.06 0 0 55
Ezt még egy kicsit majd gyakorlom. :D
Szóval innen:

http://data.hu/get/1259488/alap_090226.pdf.html
Charpat Creative Commons License 2009.03.06 0 0 54
Sziasztok!
Remélem, hogy megy az alábbi link. Szóval a legutóbbi kérdéssor tölthető le innen.
Füli() Creative Commons License 2009.03.06 0 0 53
Sziasztok
http://hg3ipd.uw.hu/ > letöltések >rádióamatőr vizsga
Füli
ha8lsu Creative Commons License 2009.03.05 0 0 52

Charpat! Ne a kérdéseket, hanem a kérdésekkel együtt a válaszokat, és ne az e-mail címemre, hanem ide küldd el, ha kérhetem.

Szerintem nem baj, ha hosszú, meg aztán lehet tördelni, több darabban elküldeni. Sokakat érdekel remélhetőleg, nem csak engem. Ha már egyszer ez a fórum eredeti témája...

Füli() Creative Commons License 2009.03.05 0 0 51
Sziasztok
Kezdem az elején 2 éve van jogom bizonyos frekiken forgalmazni, lelkes vagyok, fiatal. Anno én is nehezen találtam meg azt a helyet ahol információkat találok és el tudok indulni vizsgázni. Most megpróbálom ha mással nem akkor ezzel a topikkal segíteni azokat akik információkat szeretnének, és talán azok is megtalálják akik szívesen adnak információt. Egyébként a vizsgalapról annyit hogy jó dolog az ha látod hogy miből vizsgáztak az előtted lévők. Link a vizsgakérdésekről vizsgakérdésekről letöltések között van nem a teljes kérdéssor de lehet csemegézni belőle.
Füli
Charpat Creative Commons License 2009.03.05 0 0 50
Szia!
Ha küldesz egy e-mail címet, akkor elküldöm neked a kérdéseket!

Előzmény: ha8lsu (38)
tere Creative Commons License 2009.03.05 0 0 49

Na, http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/biztonsagtechnika.pdf gyöngyszem:

 

"1. Földelő feszültség: Az a feszültség, amely a földelőn átfolyó áram hatására a földelő és nullpotenciálú hely között fellép."

 

Nem, nem az áram hatására lép fel feszültség, hanem fordítva. A fizika mai állása szerint általában feszültségkülönbség hatására kezd el áram folyni egy vezetőn, de lehet, hogy a rádiózásban ez másként van. :) Esetleg csak nem indukció? :)

Szal, 2. oldal az 5-ből és a többi anyagot még nem is láttam.

ha8lsu Creative Commons License 2009.03.05 0 0 48

Eléggé szélsőséges nézeteid vannak. Nem vagy Te gárdista véletlenül? Azt hiszem, jobb lenne, kicsit gondolkodnod, még mielőtt leírod a már-már üldözendő téveseszméidet.

Hitler sem diszkriminált sokkal különben, mint Te.

Várom már, mikor fogod kitalálni, hogy a zsidóknak és a cigányoknak sem szabadna mikrofont a kezükbe adni.

A Te fiatalságod is csupán egy betegség, ami viszont napról napra egyre jobban gyógyul.

A lényeg:

1. Ezen a fórumon eddig még kevesen kaptak segítséget érdemben a vizsgához, legfőképpen Tőled.

2. A vizsga jelen követelmény rendszere olyan, ami erősen vitatható. Legfőképpen abban a tekintetben, hogy vajon kell-e a CEPT NOVICE vizsgára jelentkező amatőr jelölteknek ismernie a távíró üzemű készülékek adó instabilitási jellmezőit. Különösen akkor, ha nem is akar távíróvizsgát tenni.

3. Az utánpótlás kérdés és képzés mindenkinek az egyéni ügye, feltéve, ha fontosnak tartja. Nem kötelező, de lehet akár szervezetten is, ha létezik egy klub, ahol szívesen foglalkoznak az érdeklődőkkel. Korra, nemre, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül.

4. A felhigulásnál sem az életkor a probléma. Nekem sem tetszik minden, de azt nem szoktam hallgatni. QSY és kész.

5. A "fiatal tetrekészekkel" - ahogy írtad csak az a baj, hogy a fenenagy lelkesedés mögött nulla tapasztalat rejlik.

6. A "nyugdíjas klub" ellen semmi kifogást nem emelhetsz, mert tőlük is tanulhatsz, vagyis inkább tanulhatnál. Legfőképpen alázatot, tiszteletet az idősebb, tapasztaltabb amatőrök iránt, de akár az elért eredmányeik tekintetében is.

 

 

hg7juv Creative Commons License 2009.03.05 0 0 47
Épp ezért kértem bocsánatot.
Tisztelet a kivételnek, akik idős koruk ellenére értelmes dolgokról tudnak beszélni a sávokban, ha éppen nem DX-re vadásznak valahol!
Minden tiszteletem az övék! Én is szeretném azt elérni amit ők!
A koporsószökevénnyel azokra gondoltam, akik orvosi rendelőnek meg nosztalgiapartinak nézik a sávokat, főleg a 2m-est!
Az ilyen ne oktasson és ne népszerűsítsen!
Ha én idős koromra ilyen leszek, inkább vegyék el tőlem a rádiót és lőjjenek fejbe! :)
Előzmény: Sigma2 (46)
Sigma2 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 46
Szevasztok!
A világért sem akarlak megsérteni,de ne feledd!Amennyiben kórban megéred,egyszer csak azt veszed észre :Te magad is egy "koporsószökevény" lettél.Ráadásul még rádióamatőr is.Ismerve a tendenciát,gondolkodtál már azon,hogy vajon Téged akkor majd egy "lelkes,tetrekész"fiatal amatőr hogyan fog jellemezni?
Na persze ehhez mindenképp meg kell öregedni.Adja az Isten,hogy sikerüljön Neked!
Sigma.
Előzmény: hg7juv (45)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.05 0 0 45
Csak azért mondtam a hasix-ot, mert az 100%-ig rádióamatőr fórum. Utánpótlás pedig nem lesz, mert senki nem foglalkozik vele és semmilyen érdek nem fűzi ahhoz, hogy ez megváltozzon. Itt-ott van valamiféle kezdeményezés. A lényeg, hogy a fiataloknak fiatalok népszerűsítsék a rádióamatőr tevékenységet, mint hobbit és technikai sportot ne "koporsószökevények". A fiatalok között is van megfelelő tudással rendelkező rádióamatőr. Elvégre nem nyugdíjasklubbot szeretnénk hanem fiatal, tettrekész, lelkes rádióamatőrökből álló közösséget.
Ha valakit megbántottam volna attól elnézést kérek, de nézzük meg a mostani rádióamatőr közösség átlagéletkorát.

"Egyébként nagyon kevesen tudják hogy egyáltalán mi is az a rádióamatőr. "
Ezen kell minél hamarabb változtatni!
Előzmény: Füli() (44)
Füli() Creative Commons License 2009.03.05 0 0 44
Sziasztok
Az internettel megnőtt az a tudásanyag amihez hozzá lehet jutni, Ez nem is olyan nagy gond. A fórumot nem véletlenül az indexen nyitottam, több olyan embert ismerek itt akit érdekel a rádiózás, szívesen rádiózik épít és segít másokon. Megnéztem a hasix hasonló jellegű fórumait és úgy döntöttem itt indítom. Régebben én is nagyon sok segítséget kaptam itt az index-en. Egyébként a tudás hozzáférhetőségével megnőtt az a kérdéskör amiből a vizsgakérdések kikerülhetnek. Az utánpótlás pár évig szinte teljesen kimaradt, most is nagyon kevés helyen van képzés. Ha legalább egy ember elgondolkodik vagy elindul a vizsgára akkor már sikernek tudom elkönyvelni. Egyébként nagyon kevesen tudják hogy egyáltalán mi is az a rádióamatőr.
Kellemes napot Füli HA5FUL
Előzmény: hg7juv (43)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.05 0 0 43
Márpedig könnyebb, hogy van net! Csak amikor én tanultam és vizsgáztam az a bizonyos szocreál könyv elég volt, mivel arra alapozták a vizsgát. Láttam a legutóbbi vizsga tesztlapot és megmondom őszintén, hogy simán megbuknék a mostani vizsgán.
Félre értés ne essék, én nem akarom magam fényezni, de sajnos gusztustalan módon felhígult a rádióamatőr társadalom és drasztikusan megfogyatkozott a rádióamatőrök száma. 1996-ban még több mint 8000 hívójeles rádióamatőr volt, ami mára alig 3000-re zsugorodott. És ebből vajon mennyien vannak kinn a sávbokban? Ha így haladunk újabb 10 év múlva kihalnak a sávok?

"A vizsga sikerességének, vagy sikertelenségének pedig miért gondolod, hogy kizárólag a vizsgázó az oka? Köztük olyanok is akadtak, akik már közel járnak a hatvanadik évükhöz. Nem hiszem, hogy csupán azért mentek oda, hogy legyen már egy ilyen papírjuk is."

Miért ki más lenne az oka? Az NHH mert nehezek a kérdések? Ha valaki felkészül a vizsgára és rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, akkor az le tud vizsgázni. Erre élő példa az egyik barátom, aki épp a legutóbbi vizsgaalkalomkor vizsgázott és elsőre sikeres vizsgát tett.
Semmi bajom az idősebbekkel, de vérfrissítés kellene!

"Ha ezeket az érdeklődőket továbbra is ilyen stílusú hozzászólásokkal bátorítod, akkor aztán hamar kihal ez a közösség. Mint ahogyan, kihalófélben van az amatőrök segítőkészsége is."

Ha valaki visszahátrál az én hozzászólásom miatt, akkor az nem gondolja komolyan.
Jó ez a topik, jó hogy van, csak nem jó helyen. (index) Ezt a témát szívesebben látnám a hasix fórumában. Már csak azért is, mivel ott sokat tapasztalt, nagy tudású és segítőkész rádióamatőrök vannak. Sajnos abbban igazad van, hogy kihalófélben van az amatőrök segítőkészége, legalább is az érdek nélküli segítőkészség biztosan.
Előzmény: ha8lsu (41)
Sigma2 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 42
Szevasztok!

Talán próbáld meg a hozzászólásod első mondatát egy ilyen írásjellel befejezni:?.
Így nincs igazán mire válaszolni.
Üdv:Sigma.
Előzmény: hg7juv (40)
ha8lsu Creative Commons License 2009.03.04 0 0 41

Kedves Vilmos!

 

Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, a vizsga kapcsán bárkinek is könnyebb lenne a net létezése miatt, mint Neked, anno! Az akkor, szinte egyedüliként létező "Hogyan készüljünk a rádióamatőr vizsgára" c. szoc.reál könyvből készülhettél fel Te magad is, mint ahogyan a legtöbben. Egyszerűen nem volt más. Az, hogy az érdeklődés milyen szintre hágott Benned, azt meg csak Te tudhatod. Ne hidd, hogy egyedül te és csakis akkor rendelkezett ilyen tulajdonságokkal.

Akár hiszed, akár nem, még ma is vannak olyanok, akiket érdekel ez a tevékenység.

Képzeld el, hogy feltalálták az internetet. Ez bizony már sokkal több lehetőséget ad azoknak, akik szeretnék ugyanazt a hobbit mívelni, amit pl. Te is. Nem ingyen akarják, mint ahogyan gondolod! Tanulnak, és ehhez rengeteg anyagot is gyűjtenek. Nekem is van történetesen egy kedves barátom, aki már hosszú hónapok óta így járt el, de régebben rádiózik már, és mutat érdeklődést ez iránt a táma iránt, mint ahogy Te a világra jöttél, azaz már bőven 1974 előtt.

Ráadásul nem reménykedik abban, hogy a következő nekifutás alkalmával ugyanazt fogják tőle megkérdezni. Egész egyszerűen csak kíváncsi a helyes megfejtésre, mint bizonyára Te is kíváncsi voltál kisikolás korodban a dolgozatok során, amiket írtál és azt hitted, a feladatokat jól oldottad meg. Amikor meg a tanárnénid karót adott rá, nagyot néztél és értetlenkedve követleted a helyes válaszokat.

És mint ahogy Te is tudod, hiszen jól informáltnak tűnsz, itt nem közölte senki sem a helyes válaszokat a vizsgázókkal.

A vizsga sikerességének, vagy sikertelenségének pedig miért gondolod, hogy kizárólag a vizsgázó az oka? Köztük olyanok is akadtak, akik már közel járnak a hatvanadik évükhöz. Nem hiszem, hogy csupán azért mentek oda, hogy legyen már egy ilyen papírjuk is.

Ha ezeket az érdeklődőket továbbra is ilyen stílusú hozzászólásokkal bátorítod, akkor aztán hamar kihal ez a közösség. Mint ahogyan, kihalófélben van az amatőrök segítőkészsége is. Íme, ez a topic is bizonyítja, csak tekintsd át, milyen kérdések és milyen konkrét(!) válaszok érkeztek.

 

 

hg7juv Creative Commons License 2009.03.04 0 0 40
Jó azoknak akik most vizsgáznak! Amikor én vizsgáztam nem volt ilyen lehetőség, hogy letöltöm valahonnan a vizsgakérdések megoldásait. Ha valaki nem a saját tudásának gyarapítása és a rádiózás szeretete miatt tanulja meg a vizsgaanyagot, csak bevágja a helyes megoldásokat csak a hívójel meg a papír miatt az nem rádióamatőr! Csak hívójeles. Ez meg is látszik a vizsgázók színvonalán. Lásd a legutóbbi vizsgát, 16 főből 3 tett sikeres vizsgát és volt olyan, akinek már nem az első próbálkozása volt. Ezt olyantól tudom, aki ott volt és ő volt a 3 sikeres vizsgázóból az egyik. Még jobban nehezíteni kell a vizsgát, így remélhetőleg csak az tud sikeres vizsgát tenni, aki tényleg komolyan gondolja.
Füli() Creative Commons License 2009.03.03 0 0 39
Szia
Rajta vagyok talán 1-2 nap és valahova fel tudom rakni
Füli HA5FUL
Előzmény: ha8lsu (38)
ha8lsu Creative Commons License 2009.03.02 0 0 38
Az elmúlt héten megvolt a vizsga. Ki tudná feltenni ide a tesztkérdéseket és a helyes válaszokat?
Füli() Creative Commons License 2009.02.26 0 0 37
Sziasztok
Nem szeretem a vitákat ezért leírom a gondolataimat mind a kettőtöknek igaza van,
- le lehet írni a frekiket hogy hol rádiózhatsz milyen vizsgával
- lehet linkeket adni ahol le vannak írva
A frekik azért egyszerűbbek mert simán olvasható, a linkek meg jobbak mert igen is le van írva hogy mely frekin mekkora teljesítménnyel adhatsz (szerintem ez a jobb)
kellemes napot füli
imre68 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 36
ok. sok sikert a vizsgához,jó tanulást!!
Előzmény: Sigma2 (35)
Sigma2 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 35
Szevasztok!
Nekem nem volt célom ilyen vitát gerjeszteni,de köszönöm mégegyszer mindenkinek a segítő szándékát.
Üdv:Sigma.
Előzmény: imre68 (34)
imre68 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 34
szia. persze világos.csupán a teljesség kedvéért irtam.a hivatalos iratban szereplő adatok a nérvadóak.azért is irtam a magyar közlöny,és az nhh-oldalát,mivel gondolom itt mindent megtudhat az illető. itt elolvashatja mit,hol,hogyan kell "csinálnia"hogy levizsgázzon.valószinü,ő sem a ghz-es tartományban kezdi a rádiózást.ámbár, manapság már elég sürün lehet olyan kézi rádiót venni ami tudja a 23cm-t.az más kérdés,hogy ott hány qso-t tud csinálni.
Előzmény: Qqberci (33)
Qqberci Creative Commons License 2009.02.24 0 0 33
a ghz-s tartomány nem érdekes.dehogynem.

Hát persze, csak elõször kell egy olyan készülékegyüttes... Nem hiszem, hogy bárki azzal kezdene.
Előzmény: imre68 (31)
imre68 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 32

amúgy,SIGMA2 megtalálta s megköszönte a segítséget! gondolom hasznosabb volt neki ez,minthogy 1 mondattal lerázzam.ha gondolod kérdezd meg tőle.

imre68 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 31
azt kikérem magamnak,hogy nemtudom a sávokat. látod,okosnak gondoltad magad. a kolléga az" A" vizsgáról irt. nem is volt tisztában az új besorolásokkal. a 160-méteren , nézd meg a jogszabályt,ki- milyen módban használhatja. amugy,  mint irtad, a ghz-s tartomány nem érdekes.dehogynem. tudtommal ott is használhat egy keskeny sávot (23cm-en) ugye-ugye. felületessek voltunk. abból,hogy leirod (160,80,40....stb) méteren használhatja a sávokat,még nem lesz okosabb.további szép napot.kevesebb idegeskedést,mások fikázását!!!
Előzmény: ha8lsu (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!