Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84589
Miért kell minden mondat mellé esszét írni? Évek óta ezen rágódunk ezen a topicon, és most iderobbansz azzal a közhelyhalmazzal, amit ha hússzor nem beszéltünk meg, egyszer sem...

Persze vazze, hogy holnaptól nem tudnánk fele ennyiből kijönni. Holnaptól nem. De ha van egy 10-15 éves átfutási idő, lecserélni a nagyfogyasztású autókat kisfogyasztású kompaktokra, rendesen hőszigetelni a házakat, lecserélni az elavult, pazarló fűtési rendszereket, átszervezni a tömegközlekedést, a logisztikai hálózatokat, megszüntetni az értelmetlen kurfnikat (idehozni a dán malachúst, a hazait meg kivinni Angliába, elvinni a Debreceni konzervet Sopronba, a Sopronit meg Debrecenbe stb..), akkor simán ki lehet jönni a feléből, miközben érdemben nem adtuk alább.
Egyéb lehetőségekről nem is beszéltünk még, kiszámoltuk már jópárszor, hogy egy jól hőszigetelt ház teljes téli energiaszükséglete eltárolható kb: 1 köbméter/négyzetméter megfeleltetéssel forró vizes hőtárolóban, és még Skandináviában is megkapja egy családi ház az éves hőszükségletének a többszörösét nyáron a tetejére, így napkollektorokkal ez megoldható - vannak is működő kísérleti üzemek.
Ez mind megoldható, csak a mostani szinten nem éri még meg. De mivel az átmenet biztosan lassú lesz, nem kell holnapra felezni a felhasználható olajmennyiséget, így nem kell betojni.
Előzmény: GPS (84588)
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84588

A feléből semmiképp nem tartható fent ez a civilizáció.

Ha a felére csökkene holnaptól az oil-felhasználás....ember-embert enne onnantól - hidd el nekem.

És nem azért mert fizikailag nem lenne elég a fele - ugyan már, még kevesebb is elég lenne a léthez.
De az emberi tényező (értsd: gyarlóság) az nagy úr ám. Nagyon nagy.
.
Előzmény: advocatusdiaboli (84587)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84587
Tisztában vagyok vele - ez a mostani helyzet, állapot. Erre mondtam azt, hogy egy szemléletváltás jelentősen módosíthat ezen.

Egyelőre azonban abban az állapotban vagyunk, hogy a fosszilis energiahordozók a legolcsóbbak, és még elegendő is van belőlük. A leváltásuk előtt pedig még egy jelentős takarékossági potenciálunk is van, elmondható, hogy minden érdemi változtatás nélkül nagyjából a feléből is fenntartható lenne mostani civilizációnk. Takarékosabb berendezésekkel, jobb logisztikával.
Előzmény: GPS (84586)
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84586

Nem-nem...nagyon sok helyen helyben tüzelik a terméket (pl. gázt) és egy firnyákos gőzturbinás cuccal hajtják a pumpákat.

Gondolkozz - ennek kint a prérin is üzemelnie kell - nem biztos, hogy érdemes mindenhová villanyhálózatot kiépíteni - pláne nem olyan nagy teljesítményűt.

A rusznyákok különben is mindig paranojások voltak, hogy "mi van, ha a gaz ellen elvágja a drótot?"
.
Előzmény: advocatusdiaboli (84585)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84585
Nem bizony, a kompresszorokat viszont villanymotorok, jó nagy villanymotorok hajtják. És megint ott tartunk, hogy villanyt sok mindenből tudunk csinálni, nem kizárólag olajból-gázból-szénből.

Én bizonyos szempontból optimista vagyok, és ennyiben csatlakoznék is BSM-hez, miszerint kezd érezhetővé válni egyfajta szemléletváltás. Márpedig ez az első és legfontosabb lépés az új irányokba elinduláshoz.
Előzmény: GPS (84584)
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84584

Azt kevesen tudják, hogy a gáz és olajvezetékekben való szállítás az egyik leg-energiafalóbb iparág.

Párezer km-en, a pumpálás képes felzabálni a szállított termék akár 30-35 %-át is.

Ezért nem olyan egyszerű ez a csapelzárósdi az ukránokkal sem - mert azt a vezetéket nem úgy kell elképzelni, miint egy sima csövet - amelyiknek az egyék végébe benyomjuk a gázt - a másik végébe lehet tölteni az öngyújtót.

Egy ilyen vezeték egy valódi üzem, az állomásokat üzemeltetni kell, táplálni, stb. Méghozzá nem is kevés energiával. Azt az 50 bar-t / 1 méteres átmérőn nem adják ám ingyért.
.
Előzmény: advocatusdiaboli (84583)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84583
A fúrógépek viszont villannyal mennek. Az meg jöhet atomból, Napból, szélből, vízből, sok mindenből. Kanada azon vidékei erősen szelesek például.
Persze, nagy valószínűséggel technológiailag a legolcsóbb a kitermelt gáz-olaj egy részét felhasználni magához a kitermeléshez, és ez pusztán gazdaságossági megfontolásból még akkor is megérheti, ha a kinyert szénhidrogének akár fele-kétharmada helyben el is fogy a termelésre.
Innentől fogva viszont politikai és hosszú távú racionalitásokat szem előtt tartó döntés kérdése, hogy mégis mondjuk szélerőművekkel fúrunk, vagy odatelepítünk az olajpala-telepekhez egy atomerőművet, emissziós, készletgazdálkodási, környezetvédelmi és más megfontolásokból. Akkor is, ha emiatt a kitermelt anyag drágább lesz.

Már megkóstoltuk egyszer a 150 dolláros olajárat, és mindannyian tudjuk, hogy nincs messze az az idő, amikor újra ennyi lesz, de már nem átmeneti spekuláció, pénzügyi turbulenciák miatt, hanem tartósan, a valós Peak okán.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84564)
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84582

Nana - aki benne él - az sosem látja helyesen, hogy "miben is?"

Aki viszont kivülről figyelte főleg a kádárista "gulyás-kommenista" Magyarországot - az még félhomályban és sűrü ködben is láthatta, hogy "valóban, Magyarország a lehetőségei felett élt".

Ugyanis itt is pont úgy munkáltak a komcsi berendezkedés összes rákfenéi - mint a többi szoci-országban....azzal a különbséggel, hogy itt nem szoci-módon éltek az emberek.

Nem véletlen, hogy az a korszak uszkve 24 milliárd dollár adósságot hagyott az új rendszerre...a még nagyobb károkozókról nem is beszélve (rossz beidegződések, csapnivaló munkamorál, korrupció, nepotizmus - a régi és átvedlett apparátusról nem is beszélve.)

Mindent összevetve, a mai Magyarország - kis tűrésekkel - igencsak abban az állapotában van - amelyik természetes és törvényszerű ezekután.
.
Előzmény: Törölt nick (84578)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84581
Didaktikusan szemlélve minden energiatároló, energiaforrás mint olyan egyáltalán nem létezik, minden energia valamilyen már meglévő - tárolt - anyag kémiai v. magfizikai állapotváltozásainak következtében szabadul fel.
És persze van rengeteg ebből adódó szabad energia a világegyetemben, amit azonban csak akkor tudunk hasznosítani, ha valamilyen módon tároljuk. A kőolaj-földgáz-kőszén is energiatároló ebben az értelemben, nem forrás.

Másrészt bajok vannak az EROEI mutatók kezelésével, mert automatikusan azt feltételezitek, hogy a folyamatba belevitt input energia az természetesen csak valamilyen fosszilis úton létrehozott lehet. Holott pusztán elviekben már mai tudásunk szerint is működtethető lenne egy olyan technikai civilizáció, amely kizárólag megújulókra alapuló energiaforrásokat használ. Egyelőre tényleg nem tudjuk felskálázni a szükséges szintre ezt, de valószínűleg akkor is jobb lenne valamilyen más mutatót, vagy összetettebb leírást felhasználni. El kellene választani a folyamatba bevitt input energiákat milyenségük alapján, mert valóban nincs semmi értelme mondjuk 100kWh motorteljesítmény előállítására alkalmas etanolt előállítani 200kWh energiatartalmú kőolajból, de bőven lehet értelme ezt megtenni akár 1500kWh teljesítményű szabad - pl: sivatagi - napsütésből. Márpedig a mai mutatók ezt nem kezelik korrekt módon. Félrevezető egy folyamat kimenő-bemenő energiaigényeit szimplán x Joulében megadni, aztán ezeket hasonlítgatva mondani egy EROEI értéket - nagyon nem mindegy, miből, miképpen jön az az energia.
Előzmény: dajtás (84555)
RónaLD Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84576
És ezek után még mindig hülyeségnek mondod amit Bogár és Drábik írnak?

Nagyon örvendetes ha az új technológiák fejlesztéséhez és megvásárlásához szükséges pénzt (illetve nyersanyagot és gépeket) hoznak és ezért majd kapnak élelmiszert és más dolgokat amit meg tudunk termelmi. Szóval barter. Mert a pénzügyetleneink tevékenysége eddig még mindig qva sokba került.
De nem szabad földet, vizet, ezer évre szóló koncessziókat eladni. Ezek a fickók pontosan tudják, hogy a papírjaikkal rövidesen a seggüket törölhetik. Ezért akarják valódi értékekké konvertálni. Ja és ezért kellene a politikusainknak felhívni a figyelmét a lámpavason lógó próba bábúra. Ha eladják a talpunk alól a földet és vizet akkor ők is oda kerülhetnek.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84561)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84575

ha már a hit szóba került a minap:

Isten bennünk (is) ott van. Mindenütt jelen van, hiszen - per definitem - ezért Isten. Ha csak egy felhő szélén ücsörögne "valahol fent", akkor csak egy felhő szélén valahol fent ücsörgő lény lenne, nálunk nagyobb tudással és hatalommal (ami az emberiséget elnézve nem egy kunszt)

Előzmény: Pikó Lajos (84574)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84574

Vannak a szervezetnek olyan fiziológiai tartalékai, ténylegesen meglévő erőforrásai (ha már erőforrástopik), amik tudatosan nem mobilizálhatók, a közkeletű orvoslás (lásd gyógyszermérgezés) pedig csak rongálja ezeket.

 

Ezek a tartalékok megfelelő meditatív technikákkal előhozhatók, a gyógyulás érdekében igen hatékonyan bevethetők. Ezen (is) alapul a jóga, bár nyilván a megelőzésen van a hangsúly, miután az jóval kevesebb erőforrással jár. Elképzelhető, hogy egy lelki katarzis létrehoz egy "rövidebb utat", ami egyébként csak sokéves tréninggel alakítható ki.

 

A hipnózis pl. igazolt, bevett gyógyeljárás pont ezeknek a tudati szinten elnyomott "erőknek a mozgósítására, nagyon jó hatékonysággal. (nem csak pszichés problémák esetén, hanem már szervült pszichoszomatikus állapotok gyógyításában is).

 

De van annak is irodalma, tudománya - bár még eléggé gyerekcipőben jár - hogy megfelelő pszichés technikák alkalmazásával az immunreakciók szignifikánsan mérhetően(!) javulnak, az immunsejtek akitivitása, hatékonysága megnő.

 

A legegyszerűbb autogén-tréning (jórészt a jógából származtatott) alapgyakorlatai - meleg küldése a fájó, beteg szervbe - elég egyszerűen elsajátíthatók. A fájdalom csökkenése pedig eleinte valóban a "mérőműszer" jelzésének csillapítása, de később már valós javulás kövezkezik be.

 

Mint ahogy a diszpozíció (belső beállítódás) is döntő mértékben felelős azért, hogy egy egyébként károsító szituációból (nedves ruha erős szélben pl.) milyen állapotban kerülünk ki. (ez ráadásul on téma, vö. túlélés)

 

Laikus nyelven összefoglalva a fentieket, valóban lehet úgy fogalmazni, hogy a hit gyógyított. A szkeptikusokban ez az erő lappangva, kihasználatlanul bennmarad, el is viszi őket az első nátha :)

 

egy mérnök

 

kár, hogy ájem már nincs itt, ő - a többséggel ellentétben - értette ezeket a dolgokat. Az "értem" kifejezés ebben az esetben természetesen erősen relatív, csak a zombitudatú népességmajoritáshoz képest vagyunk pár lépéssel előrébb az úton. :)

Előzmény: JAMIE21 (84573)
JAMIE21 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84573
Talán ha onnan közelíted meg,hogy nem János Pál gyógyított személyesen,hanem a gyógyulásba vetett hit.....
Előzmény: GPS (84569)
JAMIE21 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84572
Vagyis van kitől félteni a termőföldet,vízbázist .....
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84561)
midnight coder Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84571
A devizahitel két dologtól dőlhet be:
1. Ha romlik a forint árfolyama és az adós fizetése nem emelkedik ennek ütemében (= egyre kevesebbet keres).
2. Ha a hitelező elveszíti a munkáját.

Mivel a foglalkoztatottak jelentős része olyan cégeknél dolgozik amik a belső piactól függenek, ezért ha ezt csökkented (márpedig Bajnai ezt teszi) az sok-sok munkahely megszűnését jelenti, ami sok-sok devizahitel bedőlésével jár majd. Ezt pedig valakinek finanszíroznia kell, ez a valaki pedig ugye ismét csak állam bácsi lesz, és ő miből is tudja ezt finanszírozni ? Igen, megszorításokból (hitelt már nemigen kapnak erre a szocik, hála Istennek)...
Előzmény: kilenctizenegy (84558)
Levendula68 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84570

Dehát ki mondta, hogy az egyikből következik a másik?? Egymással párhuzamosan történik a nyuvasztás meg a bedőlés. Különben sem old meg semmit a Bajnai-csomag, ezek a megszoritáson kivül semmihez nem értenek .És még én sajnáltam a középorban a tizedet fizető parasztokat. Ha-ha. (Keserű kacaj). 2 napja beszélt arról Bogár az Echo TV-n, hogy miközben a komcsiktól 30 éve halljuk, hogy "na most egy kicsit összébb kell húzni a nadrágszijat", a mai reálbérek az 1977-es reálbéreknek felelnek meg, ergo a 30 éves nadrágszij-összehúzás eredményeként élvezhetünk egy 32 évvel ezelőtti reálbért. Ez aztán az eredmény. :-((

 

Előzmény: kilenctizenegy (84558)
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84569

Nade kéremszépen - a 21.-ik században?

http://index.hu/bulvar/2009/04/03/ii._janos_palnak_tulajdonitanak_ket_csodat/
.
GPS Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84568

És azt is tegyük hozzá, hogy a franciák - akik a világ egyik legnagyobb atomerőmű-építő májszterei - miután megunták az európai fikázásokat....olyan harmadik-világi országokban kezdtek el építgetni - amiről néha még nem is halott az utca embere.

Ott megbecsülték őket, nem baszakodtak az árakkal sem - így hát nem csoda, hogy a következő új melót 2012-re tudják elkezdeni...terv-szinten! ....mert addig be vannak táblázva.
.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84566)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84567
Fordulat: Roubini, azaz Mr. Végítélet óvatosan optimista!  

2009/04/03 - 07:54

 

Forbes

 

A gazdasági válságot évekkel előre megjósló, 'Mr. Végítélet' néven elhíresült Nouriel Roubini szerint az Egyesült Államok már túl van a recesszió nehezén, és egyre kevesebb az esélye az 1930-as évekhez hasonló válság kialakulásának. A New York-i Egyetem közgazdásza úgy véli, hogy a visszaesés 2009 végére jelentősen mérséklődhet, majd jövőre talán már növekedés is lehetséges. A válság hatásait azonban még évekig nyögni fogjuk - teszi gyorsan hozzá. A munkanélküliség és az eladósodottság sokáig jelentős terheket ró mindenkire.

Roubini előrejelzései szerint az év végére, a negyedik negyedévre 2 százalékra csökkenhet az amerikai gazdaság visszaesése. Ez ugyan még mindig jelentős zsugorodás, de már közelében sincs a 2009 első három hónapjában mért 6 százalékpontos recessziónak. Elemzők jövőre 2 százalékos növekedést várnak, Roubini azonban kevésbé derűlátó, és csak 1 százalékos GDP-növekedésre számít. Azt azonban elismeri, hogy az elmúlt három hónapban - hála az amerikai kormány gazdaságélénkítő csomagjának - jelentősen csökkent a teljes összeomlás és az harmincas évekhez hasonló elhúzódó és mély globális válság lehetősége.

A tőzsdék az elmúlt két hétben mutatott emelkedését azonban indokolatlannak tartja. A tekintélyes közgazdász emlékeztet rá, hogy tavaly ősz óta már hat nagy emelkedést regisztráltak, és mindegyik kapcsán sokan a válság végét harangozták be. Roubini szerint a mostani emelkedés is csak rövid ideig fog tartani, hiszen a makrogazdasági mutatók továbbra is mínuszban tartózkodnak. Timothy Geithner pénzügyminiszter szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy a következő hónapokban újabb bankcsődökre és államosításokra lehet számítani. Az amerikai gazdaság konszolidációjának üteme azon is múlik, hogy sikerül-e Európának és Japánnak is növekedési pályára állnia, amire egyelőre nem sok jel mutat.

Mr. Végítélet arra is figyelmeztet, hogy hiába áll jövőre ismét növekedési pályára  az amerikai gazdaság, a válság hatását hosszú éveken keresztül érzékelni fogjuk. Jövőre 10 százalékra emelkedhet az amerikai munkanélküliségi ráta, és a gazdaságélénkítő csomagok következtében keletkezett adósságállomány rendkívüli módon megterheli a költségvetést.

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84566

Nagyjából semmi köze jelenleg az árhoz. Nem lehet (most) többet építeni ennyi idő alatt. Nincs elég cég hozzá, amelyik építeni tudna. Egyhamar nem is lesz.

 

Az igaz, hogy történelmileg az alacsony ár volt rossz hatással az atomerőmű-építésre a 80-as évek közepétől, de közben sajnos kihalt az atom-ipar fele, és most nem pár év lesz újrakezdeni ezt. (Nem vagyok ellendrukker, ellenkezőleg.)

kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84565

"Okvetlenül szólj majd, ha éjszakai atomenergiával termeljük ki azt a palából jövő gázt, ami 2 évig működik rendesen, miközben az atomerőmű felépítése ötször annyi ideig tart"

 

Egyrészt elméletről volt szó, másrészt az egy alatti EROEI-ű, de ésszerű folyamatokat nem szűkíteném az olajpala-krakkolásra. Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy a pár év múlva jövő tartósan magas olajárak mellett megéri a járműpark egy részét valamin olyan energiahorozóra átállítani, ami máshol, máskor újratölthető, legyen az akksi, etanol, hidrogén, bármi. Ez esetben nagyon is fel fog értékelődni az atomerőművek völgyidőszaki termelése.

 

"Na most, az USA azt az (egyébként igen merész) tervet érlelgeti, hogy 25 év alatt építenek 45 atomerőművet. Az évi 2. Se. A terv valóban merész, nagyjából mindenki kivitelezhetetlennek tartja."

 

Feltéve, ha 45 dolláros olajjal kalkulálsz a következő öt évre. De te nálam sokkal jobban tudod, miért nem szabad ezzel az árral kalkulálni.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84564)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84564

Okvetlenül szólj majd, ha éjszakai atomenergiával termeljük ki azt a palából jövő gázt, ami 2 évig működik rendesen, miközben az atomerőmű felépítése ötször annyi ideig tart... nehogy lemaradjak róla... :-)

 

Nem fog működni. Olyan gyakran kell arrább menni és máshol fúrni, hogy nem érdemes rá atomerőművet építeni. Akkor érdemes, ha egyébként is érdemes, a gáztól függetlenül. Na most, az USA azt az (egyébként igen merész) tervet érlelgeti, hogy 25 év alatt építenek 45 atomerőművet. Az évi 2. Se. A terv valóban merész, nagyjából mindenki kivitelezhetetlennek tartja.

 

A palából jövő gázhoz mindenesetre nem lesz jó. Olajhomokhoz talán jó lehet, de nekem az a gyanúm, hogy arra is elég sokat kell várni... az atomerőműhöz ugyanis rengeteg víz kell, márpedig az olajhomok-kitermelés skálázhatóságának amúgy is a túl kevés víz a legfőbb buktatója.

 

Nem egyszerű ez.

Előzmény: kilenctizenegy (84563)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84563

"Ha napenergiával termeljük ki, akkor EROEI 1 alatt is lehet. A helyzet az, hogy nem napenergiával termeljük ki, ezért ez jelenleg érdektelen."

 

Az éjszakai atomenergia ugyanez a kategória. Az atomerőmű már megvan, folyamatosan működuik, mert visszaszabályozni gazdaságtalan, a keletkező energiát meg a földbe vezetik. Ha ezt bármilyen rossz EROEI-el eltárolnák valamibe, amiből később ki lehet nyerni, akkor az nettó nyereség. Pláne, ha az a valami olyan energiasűrűségű, hogy optimális méretű járművek magukkal tudják vinni és menet közben hasznosítani.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84550)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84562

"Teljesen értelmetlen egy adott mennyiségű energiát pusztán csak azért befektetni, hogy annak töredékét kapjuk vissza."

 

Ez önmagában nem igaz. Energia és energia között nagy különbség van atekintetben, hogy hol és milyen formában áll rendelkezésre. ha lenne olcsó és könnyű/kis térfogatú akksi, akkor az viszonylag rossz hatásfok esetén is ki tudná szorítani an benzint nagyon sok helyről, mert az olcsó, éjjeli árammal töltenénk fel.

Előzmény: eumenesz (84540)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84561

Le vagytok maradva pár brosúrval, de hogy milyen sokkal, azt még én magam sem sejtettem. Ám ma megdöbbentő élményben volt részem.

 

Megkeresett egy kockázati tőkét befektető társaság (venture capital). Tanácsot akartak kérni, ma voltam náluk. Azt hittem, az lesz a téma, hogy mikor, milyen feltételekkel fektessenek be nyersanyagokba -- alaposan tévedtem. A téma ugyanis az volt, hogy az ügyfeleik (1 milliárd eurót kezelnek) ELVÁRÁSA az, hogy pénzt vonjanak ki különnöző tőkealapokból, és azt a pénzt ne papírba, hanem fizikai létezőbe fektessék. A következőkben gondolkodnak: termőföld, lokális infrastruktúrák, loklis pénzrendszerek (!!!), alapvető mezőgazdasági fejlesztések.

 

Olyan fogalmakkal operáltak a brókerek, mint EROEI-maximum, nettő energia, kritikus infrastruktúra, lokális elosztó-rendszerek, stb. Megdöbbentő, de igaz: alaposan ismerték a szakirodalmat, ráadásul nemcsak a nemzetközit... pl. Hetesi Zsolt tanulmányait is olvasták (kérdéseik voltak azzal kapcsolatban [is]).

 

Ezen kívül több magyarországi tulajdonú és érdekeltségű nagyvállalkozás tulajdonosai érdeklődnek hevesen, hasonló témakörben, eltérő iparágakban. Nem pusztán energiahatékonyságról, hanem működési biztonságról, a kulcsképességek fenntarthatóságáról, az üzletmenet totális átszervezéséről van szó. Lokalizációról globalizálódás helyett.

 

Anélkül, ogy végtelenül el akarnám túlozni ennek a jelentőségét, megjegyzésre érdemesnek tartom, hogy egyre kevesebben hisznek a letűnőben lévő rendszer eddigi paradigmájában.

Előzmény: kilenctizenegy (84556)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84560

"Azt hittem, ő csak pénzarisztokraták összeesküvéseiben utazik, földrajztudományban, geológiában (biológiában, fizikában, stb.) nem."

 

Nem jöttél még rá, hogy kellő paranojával a hozzá nem értés bármilyen mély szakadéka áthidalható? ha van értelme ennek a topiknak, akkor az ez a felismerés...:-))

Előzmény: rev251 (84523)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84559

"Azt hallottam, hogy a Föld olajtartaléka kimeríthetetlen, mert a fosszilisnek nevezett energiaforrások valójában nem is fosszilisek, hanem a magma termeli és újratermeli folyamatosan.
Ergo, ha x időre lezárunk egy kvázi kimerült olajmezőn levő tornyot, majd ha letelt ez az idő, visszamegyünk, beindítjuk és lesz olaj..."

Egy a gond. Az x idő százmillió években mérhető.

 

"én speciel Drábiktól hallottam"

 

Máskor kezdd ezzel, ha lehet! :-))

Előzmény: Törölt nick (84520)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84558

" Bajnai-csomag rengeteg embert fog megnyuvasztani, és rengeteg devizahitel-bedőlést várnak már nyárra is"

 

Hogy is következik a Bajnai-csomagtól a devizahitelek bedőlése? Hiszen az a forint-gyengüléstől '"szokott" bekövetkezni, a forint-gyengülés oka pedig nem más, mint a költségvetés túlköltekezése és az ebből következő eladósodási-leminősítési spirál. Ha a bBajnai-csomag ez ellen hat, akkor mi a fenéért is dőlne be tőle több devizahitel, mint nélküle? Mármint azon kívül, hogy az új kormányt utálni illik és ellene drukkolni?

Előzmény: Levendula68 (84515)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84557

" szaúdiak nem termeltek annyit, mint mondták, és az export és a termelés közötti virtuális különbözetet úgy hozták létre, hogy meseterségesen felnyomták (behazudták) a saját keresletük növekedését. Most meg a csökkenését. Az exportjuk nem változott szinte semmit, talán 200 ezer hordóval ha csökkent. Nagyjából annyi lesz a tényleges kitermelés-visszafogásuk is."

 

Ez nagyon is ésszerű magyarázat.

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (84502)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.04 0 0 84556

"Tényleg április van! Számonkérés! Valaki azt mondta, hogy 2009 áprilisában már egy bmwt fogok kapni egy kecskéért."

 

Ne legyél velük igazságtalan, az április csak most kezdődött el. Ők gyors összeomlásban hisznek, huszonhét nap nagy idő...:-))

 

Egyébként meg mindjárt megmagyarázzák, hogy a muzulmán időszámítás szerint gondolták, és térjünk vissza rá 622 év múlva.

 

Különben is, nem féltenéd a BMW-det a brit menekültek hordáitól? :-))

Előzmény: Törölt nick (84528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!