Nem akarok most házban aludni, max. ilyen esőház jellegűben. De akkor szerintem viszek egy ponyvát a fejem felé, és elalszom a kulcsosház mellett. (Nem, nem a 700 forintot sajnálom, csak mostanában magamhoz képest túl sok volt a rendes, kulturált szállás; még a végén elpuhulok.) :D
A somlyóvári háznak nyitva az előtere? Be lehet oda vackolni aludni? Pont arrafelé készülök jövő héten, és azt terveztem, hogy nem viszek sátrat, hanem bepofátlankodok oda éjszakára.
Reggel rendező voltam az Iszinik rajtjában, aztán végiggyalogoltam a Szárliget - Somlyóvári kulcsosház - KoldusszállásOKT szakaszon.
A jelzés végig fel van újítva, helyenként E4 jelzésekkel kiegészítve:
A Kőrösi Csoma Sándor-forrás is fel van újítva: tábla és kifolyócsövek vannak, víz nincs:
A Somlyóvári kulcsosház rendben, a bejárat mellett jelzéskavalkád:
A tornyói erdőgzdasági út elején új tábla van készülőben:
Az egykor szebb napokat látott Tornyó / Tornyópuszta gazdasági épületei jelenleg így néznek ki:
A tornyói feszület és pihenőhely rendben:
A Tarjáni-Malompatakban végre folyik a víz :-) Koldusszállás környéke továbbra is csodálatos:
Végül egy kis érdekesség: a Váli-víz után a Hársas-oldal tarvágásán található vadetetőnél egy piros sáv jelzés virít egy magaslesen (Itt nem ágazik ki jelzés az OKT-ból). Ezt a magaslest ám-blokk áthozták valamelyik piros sáv mellől és letették itt :-))))
Kicsit azért túlzás kastélynak nevezni egy présházat(szerintem).Ráadásul nagyon elhanyagolt is,persze a hirdetés képei(érthetően) kicsit felturbózottak.
Bor- és természetkedvelőként szomorúan olvastam az egyik országos napilap mai számában a hírt, miszerint egy hónapja leégett az OKT nyomvonala mellet fekvő egykori Lengyel-Tarányi présház tetőtere. Legjobb barátom, a Google csak megerősítette ez az információt (http://veol.hu/hirek/kigyulladt-egy-pince-tetoszerkezete-hegymagason-1654961). Az emeleti ablakok "könnyű átjárhatósága" miatt a környék partiarcai tartottak itt bulikat. Egy ilyen "rendezvény" okozta a tüzet is. Az épület jelenlegi tulajdonosa (legalább ötször cserélt gazdát a gengszerváltást követően) ezzel az apró szépséghibával együtt is 120 millió forintra taksálta a vételárat a tegnapi napon (http://www.jofogas.hu/veszprem/Elado_kastely__Hegymagas__467_m2_21009143.htm). Az első, "spontán privatizáló" vevő egyébként 1,5 millió forint körüli vételárért szerezte meg a műemlék épületet.
Idealisták és gonosztevők összeálltak, álság levegőköveiből várakat csináltak, telejjongták a világot, hogy a Kárpátok alatt kiépült Európa.
Sőt, teljesen más a látvány, ha valaki csak egyik irányba járta le a túrát, mert hátrafelé sokkal kevesebbet nézelődik az ember. És igen, cél volt a nehézség, hogy ne csak a közismert, populáris szögből fényképezett megszokott látnivalók legyenek. A pontozáson lehet finomítani (pl. 100 kilométernél nagyobb tévedés esetén a büntetőpont csak a kilométerek fele legyen), de a koncepció az marad, hogy kék környezetéből (tehát nem csak a közvetlen útvonal melletti, hanem olyan helyekről, ahová egy okt-s reálisan ellátogathat) legyen mindenféle kép, több évszakban, több szögből.
És már hobo-bobo képei is kerülnek fel szépen sorra :) (innen kezdve már én sem leszek 1000 pontos :() :D
rengeteget változik a táj is akár csak pár év alatt is
+évszakok!
A növényzet is teljesen meg tudja változtatni egy hely hangulatát, és ha nincsen jellegzetes tereptárgy, akkor lehet hogy a hely ahol télen jártál, egy nyári képen már nem lesz ismerős.
Csináld meg még egyszer! Úgy reálisabb is az összkép, meg majd ha minden tájegységről lesz fotó fent akkor.
Plusz még az is közrejátszik hogy rengeteget változik a táj is akár csak pár év alatt is. Most, hogy válogatom én is a képeket a játékhoz belecsúszok többször olyan helyzetbe hogy 5-6 évvel ezelőtti fotókat nem teszek bele a csomagba, mert tök másként néz ki rajtuk a táj mint ugyanazon a helyen idén vagy tavaly készült fotókon.
Te meg ha jól tudom már 10 éve is megvan hogy teljesítetted a kéket.
Egyébként a beszámoltatás helyett el tudnék képzelni egy ilyen jellegű tesztet a jelvény átvétele előtt, mondjuk 20-30 képpel. Ha 70% felett van a páciens akkor vélhetőleg járt is ezeken a helyeken, nem csak a füzete.
Az OKT(x) típusú pontok olyan "kijáratok", ahonnan elérhető az attrakció (vár, kilátó, stb.)
Ide vissza kell térni, ha folytatni akarjuk.
Az OKT(M) az "csak" mérföldkő.
Jellegzetes úttörés, pl. Szeleste és Bögöt között, vagy pihenőhely.
Mivel akkor, amikor elkezdtem, még nem gondoltam, hogy a turistautak egészét feldolgozom, Bükkipuszta pl. "csak" töréspont lett jóllehet a K/P elágazás miatt lehetett volna "Bükkipuszta, KP" elágazás is.
Sok hasonló van, de ez a felületen nem jelenik majd meg.
Ha már rákérdeztél.
A csomópontok azonosítása nem az én ötletem.
Ha érdekel, belinkelem az eredeti dokumentumot.
2010-ben modras kezdte el, a Budai-hegység vonatkozásában gyakorlatilag minden elágazást felvitt és azonosított.
Haladtam is, jó gyorsan.
Hasonló a helyzet a Bükkben is.
Én most a Pilis vonatkozásában próbáltam a teljességre törekedni, de még ma is találtam azonosítatlan elágazást:-(