Keresés

Részletes keresés

KoporShow Creative Commons License 2002.10.23 0 0 topiknyitó
Egyre tobb cikket olvasok manapsag az MS Palladium cimu rendszererol amelyet az Intel altal propagalt TCPA-val van megspekelve.

Lehet hogy kicsit soteten latom a helyzetet, de szerintem ebben a renszerben, ha elterjed nagy lehetosegek rejlenek az linux elnyomasara.

Mi is a Palladium?

A palladium egy protokoll, amely megengedi, hogy bizonyos adatofrmatumok csak bizonyos gepeken illetve bizonyos programokkal mukodjenek.

Ez softwares uton nem nagyon elerheto, de az Intel aktiv tamogatasaval el lehet erni, hogy az adatok alatalaban eros kriptografiaval legyenek kodolva, majd a processzor garantalja, amelynek a visszafejteset a proceszor vegzi el, megpedig, ugy, hogy ellenorzi, hogy a megadott programnak van e "jogusultsaga" dolgozni az adatokkal.

A Microsoft ezt ugy propagalja, hogy a virusok es trojai lovak elleni vedelemre szanjak. Habar ez igaz is, a rendszer persze ennel sokkal tobbre is alkalmas.

Nezzuk csak, mi ma a MS legfobb konkurrenciaja?
Nem sok maradt, lennyegileg csak a szabad illetv ingyenes programok, amelyeknek tiszta eszkozokkel nem nagyon lehet arban alulkinalni.

A Palladium segitsegevel elerheto pl. hogy WMA (audio/film) file-ok csak olyan programokkal fussanak, amelyek rendelkeznek hitelesitett kulccsal. Node ki vegzi a hitelesitest? Nem mas mint az MS. Es nem is kis penzert.
De meg ha ingyen is lenne, az sem lenne megoldas a linuxos felhasznalok reszere, mert itt ugyebar teljesen termeszetes, hogy az ember a programokat maga forditja. Mivel a tcpa azt koveteli meg hogy a program byte-ra pontosan a hitelesitett program legyen, ezert a programnak elvesz a joga, hogy ujrafroditas utan is lejatsszon fajlokat!!!

Masreszt a MS nyilvan nem fog nagy energiat befektetni, hogy mas programoknak is megengedje hogy az o adatformatumaival egyuttmukodjenek, mikor ezt mar ma is minden eszkozzel gatolni probalja.

Azt lehet erre mondani, hogy OK, de ha en csak Linuxot hasznalok, akkor nem erhet semmi baj, nem erint a dolog.

A valosag az hogy nagyon is erint. Mar ma is rengeteg energiat fektet a Linuxos kozosseg abba, hogy az MS programok altal keszult dokumentumokat legalabbis megjeleniteni tudja, az MS-os oprendszert futtato gepekkel egyutt tudjon mukodni: pl. filemegosztas (lasd Samba), a periferiakat hasznalni tudja.

A palladium egeszen odaig elmehet, hogy (eppugy mint a DVD-lejatszok piacan) az ellenorzo chipeket mar a HIFI-berendezesekbe, printerbe, scannerbe beleepitsek es evvel is gatoljak hogy "illetektelen" programok hasznaljak oket illetve "illeteketelen" adatok bevitelere vagy kiadasara hasznaljak oket.

Magyarul ez azt jelentene, hogy a Linuxos gepunkkel nem hallgathatnank a legtobb zenet, nem nezhetnenk a DVD filmeket, nem olvashatnank a MSWord dokumentumokat. Illetve megtehetnenk ezt, de ekkor egy a MS altal "hitelesitett" linuxos verziohoz kene nyulni. Magyarul a MS minden eladott Linuxon keresne!!! Mi pedig nem fordithatnank illetve irhatnank programokat amelyek ilyen adatformatumokkal dolgozni tudnak.

A helyzet az, hogy a MS megprobalja eltitkolni ezeket a lehetseges konzekvenciakat: ma is ugy probalja beallitani, hogy a Linux annyiban rosszab mint az MSWin, hogy nem kompatibilis annak adatformatumaival. Mas kerdes persze, hogy ezeket az adatformatumok gondosan komplikaljak es titkoljak.

A helyzet egeszen odaig fajulhat, hogy a Windows-os serverek es kliensek egyszeruen megtagadhatjak az internetes egyuttmukodest az olyan programokkal es gepekkel amelyek nincsenek TCPA hitelesitve. Magyarul eljohet az ido, amikor egy TCPA-mentes linuxos gep nem fog tudni hozzaferni az internet nagy reszehez.

Meg szomorubb lehetoseg peldaul, hogy az USA-ban mar a harmadik torvenyjavaslatot nyujtjak be, amely egyszeruen KOTELEZNEK a gepeket a TCPA-konformitasra! Azaz minden gepnek tartalmazni kene a chipet, amely peldaul meggatolna, hogy vizjellel ellatott zenet halgassunk.

Mit tehetunk azert hogy ez a sotet jovokep ne valjon valova?

Oszinten szolva nem tudom. Azt sem tudom hogy hogy allnak az eselyeink. Amit eddig irtam azok (hihetelenul szomoru) tenyek voltak. Amit most irok az csak a velemenyem. Ha van jobb otletetek, irjatok meg!

1) Magyarazzuk el masoknak is, hogy milyen kovetkezmenyekkel, jar, ha elterjed a Palladium (TCPA). Buzditsunk mindenkit arra, hogy jol ugyeljen arra nehogy egy ilyen (feature-nek alcazott, valojaban diktatorikus) eszkozzel ellatott gepet vagyen.

2) Ne vagyunk olyan gepet es programot ami egyaltalan tartalmazza ezekete a kepessegeket, meg akkor sem ha (egyelore) ki lehet kapcsolni!

3) Ne hasznaljunk olyan formatumot amely TCPA/Palladium konform!! Meg akkor sem, ha nem ha az nyitott (azaz nem titkositott).

4) Nyilvanos vitakon (pl 25-en az origo-n) minden alkalommal kerdezzunk ra a Palladium-ra, es probaljuk meg masokat is erre a temara erzekennye tenni.

Nyilvanvalo, hogy a kezdeti idokben, eloszor csak olyan gepekkel/programokal/formatumokkal fognak elarasztani (lasd WMA), ahol a feature csak jelen van, de altalanosan nem hasznalt, aztan amikor jol elterjedt, akkor szepen rakapcsolnak a hasznalatara. Akkor mar keso lesz akarmit is tenni!

Most 5 masodperccel vagyunk a rajt elott, ha
most nem teszunk meg mindent, a Linuxnak vege lesz. Sajnos az emberek 90 szazalekat nem erdekli a dolog, fel sem fogjak hogy mirol van szo. Probaljunk meg ezellen tenni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!