Ezzel csak az a baj, hogy egy része már elpártolt bizonyos okokból erről a topikról, na meg nem biztos, hogy ennyire velejéig kitárgyalva a dolog sokakat érdekelne.
Köszi belenéztem. Kicsit sajnálom, hogy a témák ennyire szét lettek tördelve. Én szívesebbn olvasnék ezekről itt a Fő fórumban. Szerintem új topicnak csak kis érdeklődésre számottartó, szaktémákat kéne megvitatni. Sem a 100-as vonall,sem a főbb mozdonytípusok nem ilyenek, ezeknek inkább itt lenne a helyük, mert ez a vasútmániások többségét érdekli.
Hát itt atopikban már egypár kritika elhangzott ezekkel a felujításokkal kapcsolatban..
Én mondjuk csak azt nem értem, hogy miért csak az elővárosi vonalakon mehetnek ezek a "felujított" kocsik. Szeged felé jól kiegészítenék egymást a Bmx-ekkel, és sőt még talán jobban is vigyáznának rájuk az utasok mint a 100-on.
Szívesen olvasnék valami érdekes beszámolót a 100a vonalon történő felújításokról. Nem járt valaki arra tegnap vagy ma? Nagy a rumli, vagy minden rendben megy?
Lehet, hogy ezzel most nagy vitát gerjesztek, de nem lenne egyszerűbb és olcsóbb felújítani a régi kocsikat, mint újakat venni? A BY és BHV kocsikat szépen fe lehetne újítani. Lásd: a szolnoki vonalon közlekedők. vagy azok nem sikerültek olyan jól?
Lenne egy kérdésem egy régebbi mozdonyfordáról. Amíg a Venezia a 30-ason járt, addig ugye úgy volt, hogy a Maestral Bpre érkező mozdonya vitte a Veneziát Gyékényesre, és a Venezia Bpre érkező mozdonya vitte a Maestralt Murakeresztúrra?
a tenderen teljesen egyértelmű paramétereket (is) meg kellett adni férőhely/tömeg, fogyasztás, stb stb. ezekben semmi titok nincsen. ezeket egy táblázatban egymás mellé lehet írni. majd visít a konkurrencia, nem egymásnak, hanem a megrendelőnek, ha a másik elszámolta, vagy valótlant írt. itt a szomszédban, a totalcaron is rendre vannak autókat műszakilag összehasonlító táblázatok. tavaly ezekből kis gyűjteményt belefoglaltam egy xlsbe és úgy döntöttem milyen kocsit vegyek. nem a legolcsóbbat, hanem sok szempont alapján a legjobb ár/használati érték arányút.
a nyilvánosságtól nem kell félni, csak annak, aki lenyúlásra játszik...
"Érdekes lesz pótolni a többszáz kiesett vontatójárművet. Honnan és hogyan szerzik majd meg az ehhez szükséges milliárdokat? "
Nem kell több száz.A MÁVCargo magáncég lesz,majd kitermeli a mozdonyok árát.A SzeSza vagy az utódjai szintén kigazdálkodják a motorvonatok ellenértékét.A MÁV GÜ esetleges jogutódja maximum személyzetet tud majd biztosítani.A versenytársak meg hozzák a sajátjukat.
"A remot. intézménye csupán arra jó,hogy elodázzák az újonnan,mai igényeknek megfelelő,újonnan épített,és munkavédelmi szempontokból max. alkalmas vontatójárművek beszerzését."
Arra vagyok kíváncsi mi lesz majd kb.15 év múlva. Mikor már a remot Szergejeknek, Dácsáknak csörgőknek V43-asoknak stb. lejár az életciklusa és már nem lesz mit remotorizálni... Érdekes lesz pótolni a többszáz kiesett vontatójárművet. Honnan és hogyan szerzik majd meg az ehhez szükséges milliárdokat?
Nem vezet jóra, ha a minél alacsonyabb ár az egyetlen szempontunk. Lásd nagy áruházláncok: az árversenyben előkerülnek a lejárt szavatosságú, bizonytalan eredetű stb. termékek. Szóval a lefelé licittől én tartok.
Érdekes ötlet, mindenesetre a mai gyakorlathoz képest nagy változás lenne, ha a gyártók - ahogy írod - ezentúl nem a megrendelőnek, hanem egymásnak írokgatnák a szakmai anyagaikat: ez szerintem nem az átláthatóság, érthetőség, hanem épp ellenkezőleg, a minél kisebb támadási felület felé tolná el a hangsúlyokat. - Minek bajlódjak egy technikai újítással, ha a konkurencia jól beleköt, közben pedig titokban lekoppintja? - kérdezhetné a gyártó.
Semmiképp sem hiszem azonban, hogy akár a MÁV-nak, (ő ezúttal úgyis kudarcot vallott ezzel), vagy nekünk, vasútbarátoknak kellene forradalmasítanunk a közbeszerzési eljárást. Ez az eljárás vasútbarát szempontból adott, motorvonatunk belátható időn belül CSAK ezeknek a szabályoknak a betartásával lesz - akár jók, akár rosszak ezek a szabályok.
Magam részéről inkább kérek mattiltól minden nap egy, a tegnap estihez hasonló élteképet, semmint minden nap 100 hiábavaló hozzászólást arról, hogy "a rendszer rossz". Bankkártya-témára ugyanez vonatkozik (remélem érti a címzett).
nem a tenderrel van a baj, hanem a módjával. a titkosságot kellene kiiktatni, minden pályázó megismerhetné az összes többiét, - még segítenének is jól kivesézni az ellenfél anyagát - a legvégén pedig nyilvános licit, LEfelé.
ez év febr ban találtam 1 képet ami szerint az EC Bartók Béla vonatnak Németeknél más a neve. Akkor azt a megoldást kaptam h ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik. a név ami ki van írva ezen a kis képen.
aztán ma kóboroltam a railfan europe oldalon és találtam ezt a képet. A szöveg szerint ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik Bregenz - Wien Westbhf. Ha jol tudom az EC Bartók Béla járatnak nem sok köze van Bregenz városhoz. Akkor mégse lehet az ÖBB EC Rhomberg Bahntechnik a mi EC Bartók Béla járatunk. Most akkor hogy van ez? Ötleteket várok. Köszi
A tender tök jó dolog, mert 1. Elkeni a személyes felelősséget. (Nem "én találtam ki", hanem "mi találtuk ki".) 2. Jó sok adminisztrációval jár, így jó sokaknak nyújt munkalehetőséget. 3. A nagyon kezdő próbálkozóktól elveszi a kaszálási lehetőséget, vagyis őrzi az elitet.
Kellenek szabályok. Megszegik őket? Igen, megszegik. De legalább a Cég orra alá lehet tolni a jogszabályt, hogy ezt és ezt a pontot nem tartottad be, fiacskám.
Ha nincs tender, akkor csak "éreznénk", hogy már valami megint bűzlik.
A közbeszerzési eljárás - szerintem - nem csodaszer, hanem egy apró banánhéj, melyen a legbénábbak - a MÁV simán ide tartozik - jól elcsúsznak. Ez is valami, de ha bárki tud jobbat, ne szégyellje elmondani :-)
>Ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem alkalmaznak túl sok ilyen embert. :( Mert nincs rá pénz, te boldogtalan...
>... a vágóhidak jó része pedig még mindig rendelkezik iparvágánnyal. Ha azóta le nem aszfaltozták. Tudok olyan nagyot, ahol bizony nem leaszfaltozták, hanem lePraktikerezték... És tudok olyan nagy hizlaldát, ahol nem az iparvágányt, hanem az egész hizlaldát ipariparkozták le.
>-Az állatvédők miért a szőrmebundát hordó embereket üldözik, miért nem mondjuk a bőrdzsekit hordókat? Mi a baj a sertés- vagy juhnappa dzsekit hordókkal? Amikor a sertéssülted vagy a kolbászt eszed, piszkálnak az állatvédők?
>(A disznókra és a marhák tartására már jobban oda lehet figyelni, mert jobban szem előtt vannak, meg jóval több van belőlük.) Na látod, tudsz te okosat is írni. Így van. Néhol még még nagy házat is építenek nekik, meg mobiltelefont is kapnak.
Ennek a mondatnak kissé demagóg hangzása van, nem? Nos, belegondoltál már, hogy egy MÁV-hoz hasonló bűnbanda hogy szórná a pénzt a haveroknak és a rokonoknak, ha még ez a formális, tökéletlen és csekély hatékonyságú rendszer se lenne?
Amíg nem találsz fel jobbat, ezzel kell beérnünk. Mindenesetre a MÁV még egy jó közbeszerzési eljárást is el tudna szúrni, azt hiszem (én egy kis senki vagyok, a MÁV jogtanácsosaival pedig Dunát lehet rekeszteni, mégis lehet, hogy nem buktam volna be a motorvonat-tendert, vagy a Westend2-telket...).