Persze, tudom, hogy igazad van, és nyilvánvalóan kegyetlen körülmények között tartanak egy SZŐRMÉS állatot (aminek a szőre a fontos, érted, nehogy tönkremenjen, minél jobb minőségű legyen) mint egy sertést. Értem én. Nem állítom, hogy mindenképpen rossz körülmények között tartják a szőrmeállatokat, mert ez csak bizonyos állatfajtákra igaz, és van ahol a disznókkal is rosszul bánnak, de azért nehéz lenne meggyőzni az embereket arról, hogy brassói helyett szójapörköltet egyenek, főleg akkor, ha az a szója meg génmanipulált. :( Ha meg már brassóit eszik az ember, akkor meg már célszerűbb bőrkabát formájában hasznosítani a röfinek a bőrét, mint kidobni a szemétre, vagy feldolgozni a "döggyárban".
Na azt mond el hogy miben is sérülne az a szerencsétlen kapitalizmus. És a tendertöl rengeteg jobb megoldás van, söt volt mindig, de ahhoz hozzáértö emberek is kellenek.
A tender "pont a nem kapitalista" maradványnak lett kitalálva (az állami cégeknek, mert azok müködése kb. olyan messze van a kapitalizmustol mint Mako Jeruzsálemtöl).
A normális kapitalista vállalatnak ugyanis 2 lehetösége van (mint valamikor volt a MÁVnak is).
Vagy a saját okos emberei kitalálják, hogy milyen vonatot akarnak, megtervezik azt, majd pedig tenderen keresnek kivitelezöt, aki a legjobb feltételekkel nekik ezt megcsinálja. (De megvan a pontos elgondolás stb.)
A nagy vagon-, és mozdonygyárak felajánlják saját jármüveiket, és a kapitalista vállalat szakemberei kiválasztják a kinálatbol a nekik legmegfelelöbbet (minek ehhez tender?).
Nos az elsö lehetöség egyre jobban elcsökönyödik, és sajnos sok nagy államvasutnál még a kerék megtervezésével is komoly gondok lennének.
Így marad a második, amihez megint csak szakemberek kellenek, mint már irtam, olyanok akik merik vállalni döntéseik következményeit (amugy is érdekeltek, hogy a legjobb ajánlatot keressék ki, hiszen ezen mulik bérük jelentös része (ez most nem a MÁVra vontakozik) legalábbis a modern kapitalista cégeknél.
A baj akkor kezdödik, amikor a törvényado ezeket a jogokat elveszi az állami vállalattol illetve azok szakembereitöl, ugymond, hogy ne legyen korrupcio. Az eredmény meg pontosan a forditottja, hiszen minden tender az elsö pillanattol a korrupcio nagymezeje, és ezt sajnos ma már megtanulták a nagy gyárak is, és "egyengetik a talajt ahogy csak lehet ". A szakemberek meg egyre messzebröl kerülik az ilyen cégeket, hiszen nekik ott semmi keresni valojuk nincs a döntések primitivek, amihez a 7 napig drezurozott majom is teljes mértékben megfelel, söt.
Aki vesztes a játszmában (amint már sokszor irtam) az az adofizetö.
A pofátlanság teteje, amikor a KBD megbünteti az adokbol élö vállalatot, azaz minden adofizetö zsebéböl kivesz további forintokat birság gyanánt.
Hogy ettöl hogyan javul a vasut helyzete azt már legjobb esetben is, csakis valamelyik politikai matinén tudhatja meg a hülye választo (az okos amugy sem hiszi el).
Ez egy Zwolle-Roosendaal gyorsvonat, tavaly ezen a járaton még vezérlőkocsis, mozdonyos szerelvények jártak. (Egyébként fél óránként van ilyen vonat) Most már ide is bekerültek az IRM motorvonatok, ez két csatolt négyrészes, de láttam már 7 részeset is. Érdekességük, hogy a gépészetük már tudja a 25 kV-ot, a hollandok nagyon hosszú távon át akarnak állni erre az áramnemre.
"Az új, hamarosan villamosítandó Szlovák vasútvonalra (25-ös). Akár Olaszországi kikötőkig továbbíthatná az irányvonatokat. Talán 5db is elég lenne (majd)."
A 25-ös mint Szlovák vonal? Szerintem a 25-ös Szlovénia felé visz.
A MÁV Híradóban beolvasott szűkszavú közleménye szerint:
"A MÁV Rt. tudomásul veszi a Közbeszerzési Döntõbizottság döntését és folytatja az ártárgyalásokat a Stadler Bussnang AG. és a Bombardier Transportation GmbH képviselõivel."
Kb. ennyi.
hmsoft kérdésére:
A kormány nem akar kihátrálni az ügyből, épp ellenkezőleg, mivel a fél kormány ezzel akar haknizni szerte az országban jövőre, két vonatnak addigra itt kell lennie. Az eljárás még húzható. Nem véletlenül szajkózza mindkét gyártó, hogy ő már gyártja, és hogy itt lesz az időre. Ezt még akkor is meg fogják tenni, ha addig nem (sem) születik döntés.
1. a KDb határozata ellen kérhet jogorvoslatot az illetékes bíróságtól (de ennek a KDb határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya. 2. Ezt a határozat ismeretének hiányában (én) nem tudom megitélni 3. Ez bekövetkezhet, végülis lehet még ez érvénytelen eljárás
>Hogy hova vennék háramáramnemű mozdonyt? Ugyanoda ahova az Osztrákok és a Szlovének... Vegyél!! Őszintén pártolom az ötleted!
>Az új, hamarosan villamosítandó Szlovák vasútvonalra (25-ös). Aha... Nem is kéne megvárni a villamosítást?
OFF:
>(Ja, a "sulinetes" kategóriát 12 évvel meghaladtam, így ebből a poénból nem kérek) Én nem írtam neked, hogy sulinetes vagy. Amúgy a sulinetes kategória itt nem korfüggő.
"Valami olyan érdekes diesel mozdonyt láttam, mint amilyet még soha! Fehér (vagy sárgás) és piros festése volt. Nagy dobozok voltak a tetején. MÁV embléma nem volt rajta, bár annyit le tudtam olvasni a Juhász Gyula utcából, hogy 00 55-el kezdődik."
>Hogy hova vennék háramáramnemű mozdonyt? Ugyanoda ahova az Osztrákok és a Szlovének... Vegyél!! Őszintén pártolom az ötleted!
>Az új, hamarosan villamosítandó Szlovák vasútvonalra (25-ös). Aha... Nem is kéne megvárni a villamosítást?
OFF:
>(Ja, a "sulinetes" kategóriát 12 évvel meghaladtam, így ebből a poénból nem kérek) Én nem írtam neked, hogy sulinetes vagy. Amúgy a sulinetes kategória itt nem életkorfüggő.