A bliccelők kifogásairól van egy hosszú lista, 101 kifogás címmel a cég honlapján.
Mielőtt ezt közölném, elöljáróban megjegyezném azt, hogy Bécsben csak az éves bérlet és az ingyenes diákjegy névre szóló, tehát az utólagos bérletbemutatás intézménye sem úgy működik ott, mint itt, ha egyáltalán van ilyen lehetőség.
Egyelőre még nem teljes, mert a cég fokozatosan hozza nyilvánosságra őket. Ez tudomásom szerint úgy történik, hogy plakát formájában elhelyezik az állomásokon, a megállókban és a járműveken.
Németországban pl. régen meg volt adva a bázistarifa 101 km-től lineárisan emelkedett, és a végösszeget egész Márkákra kerekítették, és úgy tudom, hogy mindig felfelé.
Más kérdés, hogy pl. a Volán ZEG felé nem átall virtuális kilométerszámítást alkalmazni. Bár a MÁV szolgáltatását és az egyre hosszabodó M7-est figyelembevéve nem hinném, hogy annyira riválisnak tekintené őket, hanem inkább a konkurrens buszoscéggel akar versenyezni.
Jó, azért a MÁV is alkalmaz virtuális kilométereket, néhány helyen.
Nem értetted akkor, amit bodecsabi írt neked. Ha vonaton utazol, ez a díjszabás van. Választhatod még: a Volánbuszt, a taxit, az autót, a stoppolást, a helikoptert, ...
A BKV-n bliccelőkben is azt utálom, hogy ezer magyarázatuk van, miért nem vesznek jegyet. A fenébe is: ha nem tetszik a rendszer, ne vedd igénybe. Kiskunfélegyháza 131 km-re van Budapesttől, természetesen 140 km-es jegyet veszek, ez ugyanúgy 9 km többlet, mint a te esetedben.
Érdekes megoldás Monoron, avagy kőszállítás teherautókon a vágányrehabilitációhoz.
Monoron nagy kupacokba hordják a friss követ a nagy dög teherautókkal. Ezt egy rakodógép felpakolja napközben a 15 Faccpps kocsira két részben (7 majd 8 kocsit rak meg, ennyi fér a volt Monori ÁG iparvágányára), majd este a kék 002-es Szergej viszi űríteni a kocsikat a Vecsés-Üllő közötti vágányra.
Honnan hordhatják a köveket ide? Ott nincs vasúti kapcsolta?
2 - Santa Fe állomás/megállóhely 3,6 - a busz előtt robogott át ez a cseppet hosszú szerelvény 4 db dízelmozdonnyal... 5 - Na ilyen sose lesz nálunk (mármint az emeletességét tekintve)
ha mondjuk az ehseged egy fel hamburgerre eleg, akkor azt meg tudod venni vagy kenytelen vagy venni egy egeszet?
nincsen olyan aru a vilagon, amit tetszolegesen kis mennyisegben lehet vasarolni, mindenhol van valamilyen minimalis felbontasa az arazasnak. A vasutnal 50mk alatt ez tortenetesen 10km utazas. Ennyi.
"Amennyiben nem kívánja megfizetni az utazásához szükséges menetjegy árát..."
Ezaz hogy az utazásomhoz szükséges jegyárat hajlandó vagyok fizetni, de mi a francnak fizetek minden nap kétszer (oda-vissza) még + 9 km-t amit le sem utazom. Az 10 nap alatt ugyebár 180 km...könnyű más pénztárcáján a MÁV-ot gazdagítani...(ami ennek ellenére még így is veszteséges...) Ki kéne számolni hogy 1 km-ért mennyit kell fizetni ésha 11 km-t utazom akkor a modern számítógépes jegykiadó rendszer 11 km-ért számlázzon....
Rengeteg vasuti reklam volt regen. Volt olyan, hogy teniszeztek ez a biro kimutatott, hogy elony feladonal es Eas v. Eaos kocsik mentek megrakva.
Meg rengeteg ismeretterjeszto film szeru volt a vasutrol, ott lattam eloszor a Fradi rendezot halom felsovezetekkel, feny tolatasjelzokkel, Szili hegyekkel.
Aztan volt egy masik ahol palyaepitest mutattak, tomorito meg hasonlo geplanccal.
Amit en emlegetek egy kisse molett kozepkorbol kihalado holgy (szinesz, tobb filmben jatszott nagymama szerepet, jellegzetes hanggal) lihegve fut a vonat utan. Mindez a deliben ahonnan nem ingen idultak anno es most sem Bekescsabara vonatok.
Többféle reklám is volt. Az egyik a már említett molett hölgyes, de volt egy olyan is, amikor fent a vonaton tudta csak meg, hogy rossz vonatra szállt. De olyan is volt, amikor a vonat mellett állva beszélt az elővétel hasznosságáról, a csomagja már fent volt a peronon, és közben szép lasaan elment a vonat.
Bennem csak az a reklam maradt meg, hogy elovetelben torteno jegyvasarlast reklamoztak. A deliben szaladt egy kisse molettebb idos holgy es a szerelveny mar jart ki. Tipikus regi idok voltak, Nohab hegyek es villany drot sehol meg.
Viszonylatokra kiszámolt díjakat nemigen fogsz találni. A MÁV-nál egész biztos, hogy nem:(
Néhány árpéldát láthatsz itt, az Express Utazási Iroda honlapján:
http://www.express-travel.hu/site.php?select=333&sub=53&id=me&page_id=4&detail.x=29&detail.y=3
A nemzetközi díjszabásokat pedig itt találod meg (nem MÁV oldal):
http://dijszabas.uw.hu
ÖBB EC: Tulajdonképpen az osztrák ICR. Az ÖBB EC-k egy jelentős része belföldi vonat a neve ellenére. (Az ÖBB IC az meg állítólag csak az étkezőkocsi kínálatában különbözik az ÖBB EC-től. Ez utóbbin nagyobb a választék.)
Az egykori Debrecen-Nyírbátori HÉV nyomvonalával kapcsolatban találtam otthon egy az 1930-as években kiadott 1:500000 méretarányú autótérképet, amiről beszkenneltem az érintett területet. Ha megfelel, akkor elküldeném e-mailben. A baj csak az, hogy elég nagy méretű (10 MB). Az adataidban szereplő e-mail címre küldhetem? Üdv M412192
Amúgy a tegnap esti vonaton egy kis pukkancs-kalauznő volt (még sosem láttam azon a vonaton, még azt is megkérdezte tőlem meg a barátnőmtől hogy meddig utazom.....
Stempli nelkuli jegyvasarlasrol volt mar szo, de nekem sem tiszta. Lehet ha megoldhato lenne tobben vasarolnanak. Pl. balatonnal ingazok ha jon a rosszido es tomott a sor a penztarnal akkor ha lenne X darab mint a BKV gyujtosbe X tavolsagra akkor hasznalnak eloszeretettel. Jon a jv, leszakitani 1-et, ervenyesiti es kesz.
A régi menetrendekben benne volt a reklám:
Nem bízik az időjárásban? Kérje menetjegyét keletbélyegzés nélkül!
Már elnézést, de személyszállító vonat közlekedett pl. 2003. szeptemberében is Nádudvaron, angol vonalbejárók különvonata képében (M62 071-gyel az élén). Meg pár évvel korábban németeké, Bz-vel.
"Még nem utaztam vonaton – izgul a kilencéves Kapás Margit. Bátyja a két évvel idősebb József tavaly a főváros nevezetességeit nézte meg osztályával, oda vasúton mentek."