A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
tök ugyanúgy néz ki állítólag mint a "sima" 1881-es de ennek kb. 1 mm-el szélesebb a címere.
Erre gondoltál te is?
Én először Bécsben láttam(ott azt mondta az eladó, hogy sok gyűjtő se ismeri ezt a darabot!) de nem olyan ritka!, ott valami 20-30 ezret kértek érte, de a vaterán is felbukkan egy-egy 5-15-ig állapottól függően.
MÁS:
NUMIZMATATÓ!
itt a kép amit igértem:
Az mellete egy egy koronás!!!!!
Na erről ki tud valamit?
Pontosan az érdekel mennyit érhet?
Van 3 különböző, egy Debreceni, és egy Szombathelyi változat is.
MÁS:
Ezt a Lipót 15-öst nem tudom beazonosítani, égen földön kerestem de semmi,
Az 1881-es körmöci szélescímeres forint az Austria münzkatalog 1792-1975 (Verlag Netto-Marktpreiskatalog "Austria", Wien, 1975. 51. o.) című katalógus szerint nem egy ritka darab, és késői (a legutolsó évjárata a típusnak), így legjobb tartásában sem egy eget rengető összeg.
Technikai adatok:
Anyaga: 900 Ag; Súlya: 12,345 g; Átmérő: 29 mm;
Referenciák: Austria münzkatalog 1792-1975: 93 Magyar éremhatározó: 1464
Nem tudtam, hogy szombathalyi vagy , azt hittem pesti azert adtam pesti elerhetosegeket. Hogy megse maradj informacio nelkul, megadom a pontos adatokat:
!0000 Forintos
Sulya 6,982 gramm
Atmero 22 mm
Vastagsaga 1,4 mm
Anyaga Au 986 ezrelekes
vert darabszam 10000 db
Ara a MNB 2003 majus 13.-i arjegyzeke szerint 25000 Ft
500 Forintos
Sulya 28 g
Atmero 40 mm
Vastagsaga 2,7 mm
Anyaga Ag 900 ezrelekes
Vert darabszam !0000 db BU Ara 2000 Ft.
20000 db PP Ara 2200 Ft
!00 Forintos
Sulya 12 g
Atmero 32 mm
Vastagsag 2,1 mm
Anyaga CuNi
Vert darabszam 30000 BU
30000 PP Ezeknek ara 500 Ft volt de mar elfogyott
Mivel a nemesfemeknel hasznalt uncia = 31.1 gramm, igy nem csak a darabszamokra hanem a sulyadatokra vonatkozo adataid is mind tevesek voltak.
A Penzvero site-ja eleg dilettens munka, de azert nyolc tiz kattintassal meg lehet talalni a papalatogatasi penzeket.Az arakat azota a MNB valoszinuleg emelte.
Az új cím ahol a Tájházról láthattok képeket www.galeria.olh.hu/orh/pics/etw/tiszadada.html, itt szoktuk tartani a Gyermek Éremgyűjtő Szakkör összejöveteleit. Az előző cimen valami oknál fogva a Miskolci Galéria oldala jött be.
Minden adatod teves a papalatogatasi penzekrol. Legegyszerubb, ha megnezed az adatokat a www.penzvero.hu oldalon.Ha vasarolni akarsz keresd fel a Magyar Nemzeti Bank latogatokozpontjat ott vehetsz a papalatogatasi penzekbol es kerhetsz a holgyektol egy jelenleg ervenyes arjagyzeket is. Hazafele menet keresd fel a Magyar Eremgyujtok Egyesulete Liszt Ferenc teri irodajat, ahol vedd meg Leanyfalus Karoly-Nagy Adam: Magyarorszag Fem es Papirpenzei 1926=2002.
cimu konyvet.Ebben minden adatot megtalalsz a pengo es forint valutarol. Ha regebbi adatok kellenek az evente tizenegyszer megjeleno Money Trend folyoirat valamelyik szamat szerezd meg.Becsben az eremboltokban kaphato, Pesten
az egyesulet keddi osszejovetelen mindig van valakinek egy eleg friss elado peldanya. Ebben a magyar fempenzekrol az 1848-as szabadsaharc penzeitol az 1922-es 20 filleresig talalod meg az adatokat.Mellesleg a nemet , osztrak ,svajci es lichtensteini penzek adatai is benne vannak 1850-70-tol napjainkig.Ez a minimum beruhazas egy viszonylag kezdo gyujto reszere.
Ha olcso interneted van a kovetkezo linkgyujtemenyeket ajanlom:
Nagyobb mennyiségű német fém várospénz került hozzám, nagy részt 1917-es évjáratok. Tudtok e esetleg katalógust, vagy oldalt a neten ahol dővebben lehetne olvasni róla?
Küldök néhány képet is a Tiszadadai Gyermek Éremgyűjtő Szakkör tagjainak egy része a napokban részt vett Nyíregyházán a megyei éremgyűjtők köri összejövetelén, majd maglátogattuk a Nyíregyházi Jósa András Múzeum éremkiállítását, melyen pénzeket tekinthettünk meg Kr.e.IV. sz.-tól a XVII. sz-ig. Ajánlom nektek is.
100 pesetas aranypenzt 1897-ben vertek a spanyolok XIII Afonz fiatalkori kepevel. Ez 32.2581 gramm 90 % tisztasagu arany volt
Ezt a 100 pesetast 1961-ben es 1962-ben az eredeti verotovel ismet kivertek. Azota tudtom szerint nem vertek 100 pezetas aranypenzt. 1990=ben az 1992-es olimpiara vertek egy szep aranypenzt ez 80000 peseta neverteku.Ne remenykedj hogy kincset talaltal.
Amikor az amerikaiak forgalomba hoztak az uj 1 dollaros fempenzt ugy hirdettek, hogy golden dollar. Mar honapok ota forgalomban volt megsem lehetett talalkozni vele, mert aki hozzajutott azonnal eltette, mert azt hitte hogy arany. A BEP (Bureeau of Engrawing and Printing) kozlemenyt adott ki hogy az angol nyelvben a golden szint jelol, a gold jelenti az aranyat. A golden aranyszinut jelent. Az 1973 as 2 forintosrol is elterjedt hogy aranyat tartalmaz azert ritka, pedig csak keveset vertek ebben az evben.
a 2000-es Juan Carlos I Rey De Espana, 100 Pesetas-ról is tudnátok ilyen alapos választ adni? Valószinűleg arany v. aranyozott Jubileumi kiadás lehet. Az említett lapot sajnos nem tudtam megnyitni, azért kösz.