"Én a MÁV - ZSSK (CFR, JZ) páros helyében magyar belföldi jegyet adnék Párkányig, Rajkán át Pozsonyig, Slovenské Nové Mestoba, Kassára, de Érmihályfalva, Arad, Nagykároly, Salonta, Szabadka stb. állomásig is! Akkor - talán - lenne utas! Erősen kétlem, hogy az összbevétel a mai szinthez képest csökkenne, és a költség ugye egyébkénti is állandó!" Egyetértek!
Amúgy egyszer ez már megvalósult :-) Őriszentpéteren kértünk Hódosra jegyet, és egy 10km-es belföldi jegyet kaptunk :-) Kalauz kicsit csóválta a fejét, de végül elfogadta.
>A Polonia vezére túllépte a megengedett sebességet, amikor végigdöngetett 140-nel? Komáromon átment?
>Egy-két rövid lassújellel találkoztam, AZ ISTEN említette, mi miatt vannak. (pl. elcsúszott töltés) Az meg még a Horthy, bűne, gondolom. Vagy már Kapolyié? Rá ne fogd a dolomitbányára... :))
A gond akkor kezdődött volna, ha a Keletiben egy Szob-Párkány jegyet kértél volna! Akkor elmondták volna, hogy mekkora egy csaló szemét rohadék vagy! A Keletiből kiinduló, közelre szóló viszonylatos jegy nem egységáras vonatra azért nem haladja meg a képességeket! Rosszul olvastad az AG összest! :)
Nem lettél volna annyira happy, ha ugyanezt mondjuk június végén intézted volna! Akkor garantáltan két órát álhattál volna sorba...
A 3050 forint egy 80 km-es útra az sok, vagy kevés? Mi az elképesztő? Ha ezt vesszük marha olcsó, mert sosiforda írásából kiderül, hogy 10 km-es menettérti út Nyírábrány - Érmihályfalva között 1500 forint. És csodálkoznak, hogy nincs utas...
Én a MÁV - ZSSK (CFR, JZ) páros helyében magyar belföldi jegyet adnék Párkányig, Rajkán át Pozsonyig, Slovenské Nové Mestoba, Kassára, de Érmihályfalva, Arad, Nagykároly, Salonta, Szabadka stb. állomásig is! Akkor - talán - lenne utas! Erősen kétlem, hogy az összbevétel a mai szinthez képest csökkenne, és a költség ugye egyébkénti is állandó!
Keletis Gizi!
Nem hiszem, hogy eldurvult volna a stílusom! :) De persze ettől még akár igazad is lehet. És akkor mi van? Ha jobb lenne a stílusom jobb lenne a szolgáltatás a CÉG részéről? Egyébként holnap kap a Keletis csapat 5 A/4-es lapot sűrűn teleírva díjszabási kérdésekkel. Remélem NEM próbálnak mindegyik részére válaszolni, mert nem az ő hatáskörük...
Meg a kigyomlált lassújelekről az évtizedek óta készülő 1-esen... Meg hogy legyen már az egész legalább 120-as...
Üdv!
A válasz nem nekem szól, de reagálok rá. A Polonia vezére túllépte a megengedett sebességet, amikor végigdöngetett 140-nel? Egy-két rövid lassújellel találkoztam, AZ ISTEN említette, mi miatt vannak. (pl. elcsúszott töltés)
>A Bombardier azt kérte a közbeszerzési döntőbizottságtól, hogy semmisítse meg a MÁV 30 plusz 30 motorvonat beszerzésére vonatkozó tender eredményét. Nevezzetek csibész gazembernek, de a következő háttéreseményeket sejtem a felszín alatt: kb. két hónapja szigorúan titkos, magyar címeres levél érkezett több MÁV vezetőhöz. Nem pont ilyen fogalmazásban, de a lényege:
"Embörök. Elszámoltuk. Jövőre még törleszteni sem tudjuk a motorvonatokra felvett kölcsönt. Igaz, hogy tovább kell zötykölődni a kicsit büdös Bh stb. kocsikban (lehet, hogy ezt nem ilyen szakszerűen fogalmazták), de még mindig jobb, mintha a q..va magas költségvetési hiány következtében éhséglázadás legyen. Csináljatok már valami hibát, hogy megsemmisíthessük az egész tendert. Milkaökör fedőnevű ügynökünk segtségetekre lesz. Kirúghatjátok, neki elég lesz a végkielégítés."
Kellemes meglepetés ért a Keletiben! Az a ritka alkalom jött el ma, hogy nemzetközi menetjegyet kellett vásárolnom. Mint az AG-összesen szocializálódott fogyasztó, meglehetős izgatottan vonultam a Keleti nemzetközi pénztárába, felkészülve mindenféle megaláztatásra és azok vosszaverésére. Az arab gyros-árus és a szálloda- és nyugdíjügynökség mögött elrejtve megtaláltam a pénztárat. A pénztárban egy nagyon kedves hölgy ült, aki pillanatok alatt kiszolgált (Bp-Párkány 1. o. jegy 3050,- Ft), a bankkártyát is zokszó nélkül kezelte; az egész nem tartott 5 percig se. A pénztácsarnok ajtajából visszamentem a hölgyhöz, mert menettérti jegyet kaptam az egy útra szóló helyett. A hölgy a reklamációra azt modta: ez így olcsóbb. Elégedetten távoztam. (és mindez csak 3050,- Ft! elképesztő)
A MÁV-vonattenderről tárgyalt a közbeszerzési döntőbizottság
április 19. 17:39
[MTI]
A közbeszerzési döntőbizottság kedden megtárgyalta a MÁV villamos motorvonat közbeszerzési eljárását a második helyen végzett Bombardier cég jogorvoslati kérelmére. Az ügyben a határozatot előreláthatólag május 2-án hozzák nyilvánosságra. A Bombardier azt kérte a közbeszerzési döntőbizottságtól, hogy semmisítse meg a MÁV 30 plusz 30 motorvonat beszerzésére vonatkozó tender eredményét.
>Álmodozni én is álmodozom: ... kigyomlált lassújelekről a 120-ason meg a 30a-n. Meg a kigyomlált lassújelekről az évtizedek óta készülő 1-esen... Meg hogy legyen már az egész legalább 120-as...
>... a delta hiányzó ágáról Ferencvárosban, ... Azt nem tudod véletlenül, hogy miért nem a Nyugati rendezőt újították fel, amelyiknek mindkét irányba van kijárata, miért a Keletit, ahonnan lehet flik-flakolni? Ha ezeket megmagyaráznád, hidd el, az égi világon senki nem sértődne meg!
>Azért nem viszem túlzásba a kizárólagos szakmai eszmecserét, mert teljesen felesleges. Lehet, te tudod. De gúnyolódni a vasútról írókról, még sokkal feleslegesebb. Akkor is, ha nem tudják a vasutat olyan csillagászati magasságú szinten, mint ahogy ti csináljátok... :))
(Engem az a folyamat zavar, hogy gúnyolódás, erre goromba válasz, erre még durvább válasz, aztán jön egy MÁVos, hogy milyen szar a topic, broáf...) De bocs az OFFért, és ha nem bánod, inkább térjünk vissza vasútról íráshoz.
Rákosrendező Vác felöli oldalában megyen napok óta a teljes váltócsere, részben újra, részben használt kitérőkre, új kavicságy, új vezetékezés. Valamint a vágányon is vannak faaljcserék főleg a hevederek alatt. A Nyugati felöli véggében meg az útátjárónál volt átépítés. A cél a 20/30-as lassújelek megszüntetése.
"A.G. egyre eldurvuló stílusa léptetett ki a read-only státuszból."
kisséOFF Ez nem eldurvuló stílus, hanem annak a folyamata, ahogy az ember egyre inkább nyeregbe kerül. Történtek ilyen-olyan lépések Gergő részéről, és nem történtek megfelelő hatékonyságú ellenlépések. Kiderült, hogy az oroszlán fogatlan. Így pedig naná, hogy az történik, ami ilyenkor szokott: felbátorodás folyamatban. kisséON
Passz... Pedig ott Rr végében a fázishatár környékén nagyon ráférne a pályára a lassújel-fölszámolás!
Rr-n ugye mostanában nagyon csenyálnak valamit, azt tudjuk (M61,019 meg hasonlók révén), de hogy ez a hétvégi vgzár is amiatt van-e, azt majd valaki informáltabb kolléga beírja. :)
Nem tudom, pontosan hol és mit foltoznak, de gyanítom hogy valahol csak egy vágány lesz és hogy ne menet közben álljon a 22223 a szemből jövőre várva, később indítják Szobról negyed órával. (Legalábbis én így képzelem...)
Túl rég óta olvasom a fórumot ahhoz, hogy megszokjam. 2-3 havonta előjön ugyanaz a téma (Trianon és az egyvágányúsítás, miért nem a Ganz..., miért drága a 160-as pálya, miért kürtöl éjjel a mozdonyvezető stb.) ahelyett, hogy beírnák a keresőbe. A.G. egyre eldurvuló stílusa léptetett ki a read-only státuszból.
Álmodozni én is álmodozom: egy iciri-piciri vágánydarabkáról, a delta hiányzó ágáról Ferencvárosban, kigyomlált lassújelekről a 120-ason meg a 30a-n. Ifjoncaink azt hiszik, hogy ami az otthoni TT-s terepasztalon működik (pl. ICE a hegyi kanyargós mellékvonalon teljes sebességgel), az a valóságban is olyan egyszerű. És ha valaki értelmesen elmagyarázza nekik, hogy a valóságban miért nem működik, még ők sértődnek meg.
A másik oldala a dolognak: 7-8 kocsis munkásvonatra nem 1 szem vjv-t kellene vezényelni, hogy ott szerencsétlenkedjen! Mert 1edül csak azt tud csinálni, érdemi munkát nem!
Erről személyesen mostanság bőven van tapasztalatom, pedig nem heringes hétvégi vonatok 2 jegyvizsgálóval. Nem akarásnak nyögés a vége szokták mondani. Tudom, nekik is lehet olyan napjuk, amikor már elegük van mindenből aznapra (nállam is van ilyen néha), ezért nem is akarok erről bővebben nyílvánosan írni.
Csak amíg a csomópont másképp' nem tudja kigazdálkodni a bértömeget, addig nem fog annyi jv/vjv-t vezényelni a (segéd-)vezénylő, amennyit kéne. Járni jár, csak nem jut... Ez nem az én véleményem. (Sajnos.) Tudom, több pénz kéne, meg több ..., ... . Ésa még lehetne sorolni. Kezdek szomorú lenni...
de van egy rakás kezeletlen "drága" jegyem is...azokért fizettem eleget....
Mogorva Öregúr!
Ha ilyenek nem fordulnának elő, akkor mindenki megvenné a jegyet! De amíg az utas tudja, hogy meddig nem jön a jv, addig csodákat ne várj!
A másik oldala a dolognak: 7-8 kocsis munkásvonatra nem 1 szem vjv-t kellene vezényelni, hogy ott szerencsétlenkedjen! Mert 1edül csak azt tud csinálni, érdemi munkát nem!
Találkoztam ma egy SZESZA-sal és meglepődött, hogy miért akarok én bemenni a pénztárba, amikor cca. 6 km, és a Nyugatiban vagyunk... Én éreztem magam megsértve... Naggyon gáz, hogy a vezetők között is van ilyen...
>(1) Aki valakirôl, más elôtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, ... És ha az a valaki (valami) már annyit hazudott, csalt és lopott, hogy rá a becsület szó úgy passzol, mint Pilátus a Credoba, akkor az a tényállítás vagy híresztelés becsületsértés elkövetése alkalmatlan tárgyon? (Csak hogy te is értsd: elkövetés alkalmatlan tárgyon az, ha te elkezded fojtogatni Kovács urat, nem tudván, hogy Kovács urat már korábban megfojtották. Ezért természetesen nem jár az emberölés kisérletének megfelelő büntetés. Úgyhogy bizonyos becsületcsorbító kijelentésekért valószínűleg 1 Ft eszmei értékű büntetés járhatna, és az is túl lenne tarifálva.) Ahelyett, hogy jogászkodni próbálnál, írhatnál ide a vasútról, nem pedig a vasútról írókról. Vagy menj a ... Vasutas vélemények akármiről topicba. Oda úgyse megy ... ööö ... sok ember.
M61,001 tiszteletét tette ma Istvántelken. Újak a cipői, múlt csütörtökön Vác felé futópróbázott, most azonban kicserélték a segédgépcsoportját és erre csak itt volt alkalmas daru. Aztán ha már itt volt, átvitte a Parkba 424,287-et és a 204-est, a hétvégén ott lesz najd műsor. Régóta nem volt már olyan, hogy egyszerre két dízel is tolasson az udvaron, jó volt nézni őket.
"JA,én nem veszek Szentgyörgyig semmilyen jegyet,ha ott van idő vásárolni az átszálláskor...."
Olyan szépen fogalmazta meg valaki a jó multkorában, hogy egy osztrák, svájci átlagutasnak természetes, hogy fizet az igénybevett szolgáltatásért, ha nincs nyitva pénztár és elromlott az automata, akkor mint a mérgezett egér rohan a kalauzhoz, hogy jegyet akar venni és, ha nem találja őt meg, de le kell szállnia a következő állomáson, még talán rosszul is érzi magát, hogy így esett.
Mi itt talán meg sem értjük az ő gondolkodásmódjukat, csak irigyeljük az ő vasútjukat.
Meg tudja valaki mondani a kedves topictársak közül, hogy a hazi vasútállomásokról milyen könyvben más kiadványban vagy internetes oldalokon lehet rajzokat, képeket leírásokat találni? Én a Régi magyar vasútállomások c. könyvet ismerem, de az inkább kedvcsináló, mintsem részletes tájékoztató. Szívesen olvasnék utána alaposabban az egyes típusépületeknek ill. az épületeken túl érdekel némely állomás vágányrajza, kiszolgálólétesítményeinek kialakítása is. (Kellemes csalódás volt pl. a Nosztalgia Kft által árult felújított MÁV állomások makettjeihez adott tájékoztató kiadvány - az inkább történeti áttekintő)
Mindez részben általános érdeklődésből, részben terepasztali állomások kialakítása miatt. (most itt nem részuletezem, hogy mely állomások lehetnének különösen érdekesek)
Nemrég volt szó itt arról, hogy Albertirsától Szolnokig 160-as pálya lesz belátható időn belül. akkor miért nem használjuk ki?
Ezt meg honnan szeded? Itt annyi mindenről van szó. Pár új emberke álmodozik Pesten meg nem álló átlós IC-ről, 160-as pályákról, pár hónap múlva meg úgy írja le, hogy "lesz, mert szó volt róla". Hivatalból megkaptam a hatósági jegyzőkönyvet, abban szó sincs 160-ról.
Ne erőlködj vele, úgyse érti meg. Könnyű a fotelból vasútbarátkodni, ha neki kéne a vágányzári menetrendeket csinálni és a "na_még_ezt_na_még_azt_bepasszírozni" játékot játszani, mindjárt nem lenne ekkora a szája.
Nem vagyok én paprikás kérem, de öt éve utazom már hetente legalább kétszer de van hogy nyolcszor is a 100-ason.
Elég sok mindent tapasztaltam már ezzel a vonallal kapcsolatban. Én biztos hogy ezt a vonalat preferálnám, és nem a 120-ast. Nemrég volt szó itt arról, hogy Albertirsától Szolnokig 160-as pálya lesz belátható időn belül. akkor miért nem használjuk ki?
Készültek már tervek a Nyugati és a Kelenföld alagúttal való összekötésére is. Nem lenne drágább mint a négyes metró.
De ha a jelenlegi helyzetet vesszük alapul, mi akadálya van az átmenő IC-k beállításának? A pécsről indulók elmennének a Keletibe, onnan gépcserével menne tovább Miskolcra. Vagy Győr felől érkezők, csak Kelenföldön és Kökin állnának meg, és mennének tovább mondjuk szeged felé. A 100-ason.
És megállna a reptérnél is.
Ha lesz reptéri vasút, akkor gondolom új vonatokat fogunk majd beszerezni, százmillirárdokért. akkor el lehet dönteni, hogy a menetrend átalakítása az olcsóbb, vagy az új vonatok beszerzése.
A ferihegy 2-es terminál forgalma pedig nem kicsi. Gyakorlatilag nincs kihasználatlan repülőgép. S vegyük hozzá még azokat az embereket, akik nem utaznak, csak az érkezőket várják a reptéren.
Ami nem oldja meg a reptérre irányuló forgalmat az éppen az autópálya. A Belvárosból ui tudtommal nem lesz sztráda a ferihegyre.
"Gondolom szívesen ácsingóznál az IC-ben nap mint nap, és késnél el mindenhonnan, mert a hülye MÁV nem volt képes elterelni az IC-ket, akkor meg ez lenne a bajod."
Az Albertirsa - Cegléd szakasz építésekor az IC-ket elterelték Újszász felé, módosított menetrend volt. Nem olvasni kell, azokon utaztam két évig.
De nem volt új menetrend, mikor véget ért a vágányzár, a debreceni IC-k visszamentek a ceglédi vonalra.
Az órás késések meg nem az IC-k hibái.
Egyébként akkor mikor az Albertirsa - Cegléd épült, a Rákos - rákoshegy vonalat is építették, a 120 a-n. Egy vágány volt, és azért olyan nagy késéseket nem tapasztaltam.
Szóval nagyot tévedsz ez nem lenne bajom.
Ja nem utazom naponta IC-vel.
De ez már mellékes.
Még jobb lenne a csatlakozás, ha le se kéne szállni pesten.
"Amúgy ha valamilyen szakaszra nem vennék jegyet, akkor ez az..."
Végre valaki hasonló gondolkodású,mint én...:))))
JA,én nem veszek Szentgyörgyig semmilyen jegyet,ha ott van idő vásárolni az átszálláskor....
De azért néha a BZ-ken jön jv....igaz,ő is csak Keszthelyen,vagy Szentgyörgyön tud lerakni....de az IC-n senki és semmi....bár ennek is megvannak az okai...
Igen, de pl. A Pozsony-Kassa fapados járat csatlakozik a Pozsonyból továbbinduló fapadps járatokhoz (a társaság felelősséget vállal a csatlakozásért), azaz Kassáról egész jó csatlakozások vannak repülővel...
Akkor mi a baj? Miért jobb az, ha Kassáról eljövök vonattal Budapestre, és onnan tovább repülővel, ha van helyette repülő Pozsonyba, és onnan bőven van fapados járat tovább?
De ez megint csak magunk közötti civódás, mert semmiféle igényfelmérés ez ügyben nem készűlt, és azért az 1-2...pár...sok...stb embert meg nehéz így megsaccolni, akik azért jönnének ide Budapestre a repülőtérre, mert van egy gyorsvasút.
Miért nincs, az egész erről írt dolgaid egy nagy HA, jelenleg nincs realitása, nincs rá lóvé.
Hogy miért nem arra megy, arra szerintem senki sem tudja a választ.
Na akkor n+1-szer:
A 100-ason rumli van, így is vonatokat törölnek, mert nem fér bele az 1 vágányba a forgalom, na meg ugyan olvasol is-e néha? Mert akkor olvashattad a tavalyi rumli bőséges beszámolóit tőlem is, nem volt ritka a majd 1 órás késés sem. Gondolom szívesen ácsingóznál az IC-ben nap mint nap, és késnél el mindenhonnan, mert a hülye MÁV nem volt képes elterelni az IC-ket, akkor meg ez lenne a bajod.
De állítólag igy jó.
Érdekes az ICR és 1 pár pécsi IC Keletibe tereléséről valahogy még soha nem hallottam panaszt, sőt tán még jobb is. Elég megnézni, hogy mennyivel jobb lett a csatlakozása az ország Keleti felébe, hogy ezen pécsi vonatok is onnan mennek.
De még ezen dolgok megértéséhez úgylátom fell kell még nőnöd...
Gondolom "célszerűségi okból". De ha megindoklod (nem nekem, hanem a menetrendszerkesztőknek/járattervezőknek), hogy miért lenne jobb a Cégnek, ha a 100-as vonalon mennének az IC-k, akkor bízom benne, hogy arra fog járni, nem a 120-ason. Ebben én nem vagyok kompetens. Utóbbit azért csak elhiszed! :D
Tényleg, most hogy mondod, a Constanta-Mangalia viszonylat talán az egyetlen, ahol a CFR-nél az IC-re sem kell helyjegy (IC 585), igaz,visszafelé már igen.
Egyébként az acceleratoknál szokott lenni, hogy egyes vonatokra, egyes szakaszokon nem kell helyjegy (pl. A 1741 Nagyvárad-Szatmárnémeti).
Ezt a menerendkönyvekben azzal a szaggatott vonallal jelölik, amelyek más országokban, így nálunk is éppen a pótdíjas vonatot jelöli.
Azért a Romániában kevésbé jártasak kedvéért tegyük hozzá, hogy ott alapból az összes sebes (accelerat), gyors (rapid) és InterCity vonat kötlező helybiztosítással közlekedik, így a helyjegyes vonatok száma, aránya jóval nagyobb a miénknél.
az IC/ICR/EN/EC/IP/EX vonatokról van szó, ahol van pótjegy és/vagy helyjegy.
A pótjegy ára vagy 350 Ft vagy 200 Ft (kedvezményes) illetve 470 Ft (ICR). A helyjegy ára egységesen 130 Ft. Ezeket tessék kombinálni megfelelően!
Tudtom létezik olyan pótjegy, "ami magában foglalja a helybiztosítás árát is", és létezik olyan, "ami nem foglalja magában".
Tehát egy rendes mezei IC-re mivel hb-sal közlekedik 480 Ft os pótjegyet kapsz, "ami magában foglalja...".
Egy EN vonatra "csak" 350 Ft-osat, mert az hb nélkül közlekedik.
Egy IP-re csak 130 Ft a helyjegy, mert arra nem szed be a vasút az "emelt komfortfokozat" miatt egy plusz pótjegynyi összeget.
Tehát Keszthely és Balatonszentgyörgy között a vasút az IC pótjegy árát engedi el.
Szerintem.
(az már más kérdés, hogy szvsz felesleges ennyire következetesen beszedni minden fillért, ha csak a fele igaz annak, amit az Andó Gergő szokott írogatni...)
Igen, bár kényszerűságből. De -mint a fotóból kiderül- nem bántam meg :-)
Amúgy Püspökiben voltam haveroknál, és csak pásztói átszállással tudtam úgy hazautazni, ahogy szerettem volna, mert kicsit gyatra a hétvégi menetrend :-(
Én nyáron olyan románnal találkoztam, aki a Daciával jött Bukarestből és a néhai Kvarnerral ment Zágráb irányába. És közben "dicsérte" a Bpi közlekedést a metrópótlásért, a nagy csomagjai miatt.
Nem állítom, hogy a jelenség tömeges , vagy akár a jövőben tömegessé tehető lenne,
Idáig mindig találkoztam a Németországba menő fapados járatokon román útleveles utasokkal, általában tízes nagyságrendben. Hogy vonattal vagy mással jöttek-e Pestig, nem tudom.
Nem állítom, hogy a jelenség tömeges , vagy akár a jövőben tömegessé tehető lenne, de találkoztam nemrég a Béga nemzetközi gyorson a Ferihegyi repülőtérről Aradra tartó bőröndös utasokkal.
Aradon is van repülőtér, de lehet, hogy olcsóbb volt nekik - pl. fapadossal - Ferihegyre repülni.
Tevékeny nap lesz ez a káeftének, aznap van a kassai menet és az első szobi nosztalicska menet is!
Én ez utóbbit célzom meg, és úgy számolom, hogy ha kassára Nohab megy, a parkban meg nem mutogatják az összes 424-est, akkor az egyik példány vihetné a 22222/22223-at. :-))) Mondjuk igencsak örülnék a 009-nek! :)
Gőzmozdonyok és veterán autók tulajdonosai tartanak találkozót e hét végén a fővárosi Vasúttörténeti Parkban jelenti a HavariaPress.
A MÁV muzeális értékű gyűjteményében első alkalommal rendeznek olyan nosztalgia kiállítást, amelynek keretében megismerkedhetnek a látogatók az ötvenes évekig forgalomban lévő járművekkel.
A kétnapos találkozón megtekinthető a Vasúttörténeti Park valamennyi gőzmozdonya, melyek közül a négy legaktívabb" gőzös be is mutatkozik egy rövid sprint erejéig.
A mozdonyok mellett húsz veterán autó és tíz veterán motor is bemutatkozik. A rendezvény résztvevői kipróbálhatják a gőzmozdonyvezetést, hajtányozást, emellett vezethetnek mozdonyszimulátorral is.
Miért kellene dühöngeni a kormány mögött? Tiszta az autóm, nincs hugyszaga, nem ragad az ülés a mocsoktól (vagy ha mégis, azt csakis magamnak köszönhetem), mindig jut ülőhely, nem állnak a lábamon, stb. Ha fekve marad, azt megint csak vagy magamnak köszönhetem, mert elhanyagoltam a karbantartást, vagy a szerelőmnek, ezesetben keresek egy másikat. Az dühöng, aki nem utazott mostanában magyar vonaton, és nincs összehasonlitási alapja.
Nem az autód állapota miatt kell dühöngeni, hanem azok miatt akik az Ecserin vették a jogosítványt, vagy akik nem képesek országúton 120-nál, lakott területen meg 90-nél lassabban menni vagy akik miatt a fékbe kell taposni, hogy elkerüld az ütközést.
Elkészűlt a topikösszevonás, ilyen is van azért itt.
Így mindenkit várunk ide is, aki a 100-120-140-es és kapcsolódó vonalak kapcsán ír valamit. Ezért kérném, hogy e témában ne nyisson már senki új topikot.
El kellene döntenetek, hogy melyik közlekedési ágnak kívántok fejlődést, és jövőt, mert itt elég rosszul terjesztitek az "igét" hogy meeelyen jó a kaaamijon, és az otooo.
A vasútnak fejlődést kivánok, a MÁVnak jelenlegi formájában gyors elmúlást.
Nem az autó olyan jó, hanem a MÁV rossz. Egy ukrán vonatra higgadtan felülnék (feküdnék) asszonnyal + 2 kisgyerekkel is, a MÁVot inkább csak egyedül, "fogkefével a farmer zsebében" vállalom.
Azt elvárjátok, hogy a vasút gyorsabb legyen és tisztább, de ezt a pénztáraknál lehet legjobban elősegiteni...
Az elmúlt évben több mint 300000Ft-ot hagytam a MÁV, DB és UZ pénztáraiban, ehhez még add hozzá azt, amennyivel az adómból "segitem" a vasutat (kb a magyar átlag 2szeresével). Mennyi lenne szerinted a kivánatos "segitség"?
Amúgy a Bz-s kirándulás a gyerekekkel nem lehet rossz. Jobb mintha tepsiben viszik el a családot, vagy csupán a pejorativ szavak tárházával találkoznak a gyerekek a kormány mögött dühöngő apa miatt. Esetleg az autó hűlt helyét lesik kirándulás után.
Miért kellene dühöngeni a kormány mögött? Tiszta az autóm, nincs hugyszaga, nem ragad az ülés a mocsoktól (vagy ha mégis, azt csakis magamnak köszönhetem), mindig jut ülőhely, nem állnak a lábamon, stb. Ha fekve marad, azt megint csak vagy magamnak köszönhetem, mert elhanyagoltam a karbantartást, vagy a szerelőmnek, ezesetben keresek egy másikat. Az dühöng, aki nem utazott mostanában magyar vonaton, és nincs összehasonlitási alapja.
Ja, és amikor a csatlakozó Bz hűlt helyét lesik, akkor ugye nem szoktak az apukák dühöngeni?
Értem. Most sajnos mennem kell - várnak a papírboltok - de ha gondolja, valamelyik nap kimegyek a helyszínre egy doboz piros festékkel, és helyrehozom ezt a kis hibát.
Ha egyszeru lenne, lenne akkor az lenne a szabalyos (tehat a sakktablas nem lenne ott). De ismerve a palyat kulonlegesnek kellene lennie, az is, csak also resz szinezese nem stimm.
Igen ez ma is igy van az utatjarok ralathatosaganak szamitasanal. Ha az uton a vasuti jelzo tablajatol visszamert 1m tavolsagbol a vasuti max. palyasabesseg otszorosenek tavolsagabol van szabad ralatas akkor egyszeru, ha nincs (mert takarjaj a hazak, fak, stb.) akkor kulonleges utatjaronak minosul.
Egyebkent en meg mindig utasitasellenesnek tartom a Zamardi-felso es Siofok kozott par atjaro kitablazasat. Az AS1157 Siofok feloli kitablazasa olyab tablaval tortent ami total nem szerepel sehol sem!
"Amúgy meg régen hirdettek olyant a MÁV-nál, hogy éjszakai ugrás, ami gyakorlatilag a nagyvárosok közötti gyors éjszakai szállítást jelentette, amit gyakorlatilag az utolsó pillanatban is meg lehetett rendelni."
Nem fedi a valóságot.Voltak kijelölt vonatok,amihez ha volt árud,akkor 24 óra alatt a választható célállomásra továbbították.Ha így megfelelt volna a fuvaroztatóknak,akkor még ma is él(het)ne a rendszer.
Kösz a pontosítást. A sörösüveghulladéknak tökéltesen megfelelne ez a rendszer. Szerintem tehervonat amúgy is megy minden nap Sopronból Budapestre. Nem igaz, hogy nem férne rá még néhány teherkocsi annak a sörösüvegnek. Nem mindegy, hogy amit hétfőn feladnak azt kedden viszi el a hajó, vagy szerdán? Az a lényeg, hogy elviszik. Nem romlik meg a kocsiban, nem kér enni, nem avul el, nem lopják el, nem törik össze, egy normális országban evidens lenne, hogy vasúton szállíltsák.
Ha olyan sürgős volna nekik, hogy odaérjen Németországba, akkor Bécsben raknák hakóba, és így jelentős időt lehetne vele megspórolni.
Köszönöm. A fekete négyzet (igazából téglalap) pedig a sorompó nélküli átjárót jelölné? Vagy a teljes sorompót? Pont most nincs nálam szolgálati menetrend...:-)
"Amúgy meg régen hirdettek olyant a MÁV-nál, hogy éjszakai ugrás, ami gyakorlatilag a nagyvárosok közötti gyors éjszakai szállítást jelentette, amit gyakorlatilag az utolsó pillanatban is meg lehetett rendelni."
Nem fedi a valóságot.Voltak kijelölt vonatok,amihez ha volt árud,akkor 24 óra alatt a választható célállomásra továbbították.Ha így megfelelt volna a fuvaroztatóknak,akkor még ma is él(het)ne a rendszer.
Fekete pötty: olyan állomás neve után van, ahol az egyenes irányú behaladást követően a kihaladás kitérő irányba történik (vágánytengelyugrás).
A félig fehér négyzet: Olyan állomás neve után van, ahol a szolgálati hely területén 5V távolságon belül fénysorompóval biztosított útátjáró van, amely előtt "figyelj" jelzést kell adni. Ez nem pontos meghatározás, fejből nem tudom sajna pontosan:-(Ne kérdezzétek, mi az az 5V, azt sem tudom fejből!:-)
Az egymás után halmozott különféle vagy azonos jelek az útátjárók számát jelzik (tehát 2 kocka=2 átjáró, stb.)
Joccakat all_ holnap koran jonnek a festo szakik hozzam.
PS: satorjelzos es sok mas kiegeszites az emlitett helyrol beszerzett F.1.-ben volt sok stencilezett papir kiegeszitessel es kezi rajzokkal es kezi irasbeli kiegeszitesekkel. A konyv 1967-es kiadasu volt, ma 2005-ot irunk es egesz jo allapotban van. Lapok nem sargultak, piros boritokrol alig kopott le az aranyozott szeru felirat.
En voltam az oka egyertelmu. A szobafestok munkasebessege es hozzaallasa a teendokhoz kicsit kiakasztott es en meg sajnos itt akasztottam ki masokat massal:-/ Bocs nem volt szandekos.
de már a kapitányságról nem bírt két rendőrt szerezni, hogy a következő utáni kereszteződésnél át is lehessen járni véges idő alatt (gy.k. 5 másodperc "hosszú" a zöld, és viszonylag ritkán van).
Igen ismerős sztori, de erre jó a Nefelejcs útca felé kerülés, az bevált nálam ilyenkor.
De sajnos a vonatnál is előfurdulhat valami, elég egy bizber hiba, vagy gázolás, vagy felsővezeték...stb.
OFF: most írtam meg ezügyben a pamfletemet az autós szégyentábla topicba. A múlt héten is kifogtam egy ilyen balféket, de az a város felől közelített, ott kevesebbet kellett tolatni.... ON
Ferihegy-gyorsvasút témához itt a ma délutáni index hír, de egy szó sincs erről, sőt a gyors kijutásnak az autópályát említik, ami november 30-ra kész is lesz, és Vecsés mellett megy el, ahonnan az M4-esen keresztűl kapcsolódik Ferihegy II.-höz.
En a kulonfele topicokban olvasott eddigi hozzaszolasai alapjan feltetelezem, hogy az Ur vezer vagy az volt valaha. De azzal egyetertek minden koklert ne engedjen fel a vezallasra. De engem azert..:-) En nem vagyok egy kokler:D
Remélem, Te nem vagy mozdonyvezető, ha ilyen semmiségen felhúzod magad. Azzal is meg tudnál nyugtatni, ha kijelentenéd, hogy nem hordod az általam utasként igénybe vett vonatokat.:-)
A mai nap az ékes bizonyítéka arra, hogy ha balhé van a gyorsforgalmin, akkor adott esetben a Gyömrői útnak is annyi (meg az Üllőinek). Derék kamionos ui. elfelejtette, hogy a kamionnal van, beszorult a felüljáró alá. Istenbarma szolgálunkésvédünk mindenkit kiterelt a Gyömrőire, de már a kapitányságról nem bírt két rendőrt szerezni, hogy a következő utáni kereszteződésnél át is lehessen járni véges idő alatt (gy.k. 5 másodperc "hosszú" a zöld, és viszonylag ritkán van). hp
Hát az a 2 pár azaz az Ady Endre és a Corona bőven elfér a vonalon még vágányzárnál is, csak pár perccel nő a menetidő, de Szolnoktól lefelé ez nem érinti őket, csak Nyugati-Szolnok között.
Megkaptam valaszolok. En kerek elnezest ha tenyleg badarsagot irtam itt mindenki szine elott. Mert tenyleg jo viszont akarok kialakitani a kanizsaiakkal es foleg a vezerekkel. Mar van akivel sikerult. Szoval mindjart valaszolok.
Eléggé, a délután 14-15:30 között rumlis, monori ingák törölve, persze helyette a 16304, 714 és a 6004 megáll Monoron, valamint a 16:40 körüli 1 vonat törlése miatt 16:35-kor Köki-Monor között üllői megállással lesz ceglédi vonat, míg a szentesi (7208) 16:50-kor indul, és Köki-Cegléd között megáll majd Vecsésen.
Páratlanban napközben csak pár perces tologatás, viszont reggel a csúcsban szintén törlés, és a 6-7 óra között pedig meglátásom szerint nagyon balhés közlekedés Pestre (diákcsúcs). A Nyugatiban a csarnoknál a 10.vágány mellet ki van téve a hirdetmény, és nemsokára a MÁV honlapon is ott lesz, na meg ott van a 100-as topikban is.
Azt tudtad, hogy a mozdonyvezetőknél egy idő után kialakul a távolra fókuszálás jelensége. 500 méterről felismernek, de ha az utca túloldaláról kiáltasz rájuk, a helyzeted reménytelen.
Elnezest kerek ha ezzel valakiben valami negativumot vagy nem is tudom leirni mit valtottam ki, de mi a marekp-vel egyedi nyelven beszelunk es ott egy szo mast jelent sokszor mint a koznyelvben. Marekp tokeletesen megertette en mit akarok kifejezni ezzel.
oldmumusnak eddig mindenki elnézte, hogy hülyeségeket beszél, meg nem teszi ki az ékezetet - mint tudjuk, szerver gépen ez nehézkes. Arról nem is beszélve, amikor úgy két hete egy másik fogalommal őrjítette meg a topikot, az ÖNKÖLTSÉG-gel.:-)
Az engedéllyel való utazás nem egyenlő a barátunk által felvetett pilóta fogalmával!!! Nem is azt mondtam, nem utazhat, de ne beszéljen hülyeséget, már elnézést kérek!!!!!!!
Igy van, az en "emberem" 21-ere igerte, hogy megbeszeljuk az utazasokat. A marekp altal ir szemuveges meg satobbi dolgot nem kell komolyan venni. Nem jo viccelni ezekkel, mert fontos a jo latas, meg a jo egeszseg a vezereknel.
Ezzel az ausztriai hasonlítással csak egy baj van, hogy meg kéne nézni, a mi ingáinkat és az övékét, aztán ha mi is ott tartunk, akkor esetleg lehet szó arról, hogy egy külön pályás gyorsvasút épüljön Ferihegyre, addig más nagyobb problémáink is vannak nekünk.
Külön pályával, külön állomásokkal? Mennyi emberre? Hova jár még a CAT? Mennyi utast szállít a reptérre és mennyit máshová? Mekkora az ottani reptér forgalma és mekkora Ferihegy 2? (48-adik helyen van az európai 50-es listán...mai adat)
Pontosan ez a lenyeg! Hiaba van egy csomo papirom (tobbet kozott a vezallason torteno utazashoz), ha a vezerekkel meg vasutasokkal nem epitek ki jo kapcsolatot.
Mar elkezdtem az illetekesekkel a kapcsolat kiepiteset. Lehetseges jobb lenne ha a miciati topictarsnak privat a megadott e-mail cimere elkuldenek egy bemutatkozo levelet es tisztaznam magam es szerepem.
Holnapután kell megtudniuk a vezéreknek a májusi fordát. Csak az lesz a probléma, hogy május 2-án nem szemüveges vezér lesz vezényelve, hanem vak!!!! Igy be kell szereznie barátunknak egy fehér botot, vagy egy vakvezető kutyát is a beosztásához!!!!!!!!!!!!!!!
A mozdonyon való tartózkodásod pedig utasításellenes!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem minden esetben, mert az utasításban van olyan is, hogy engedéllyel tartozkodás.
Én is utaztam már mozdonyon, mert volt rá engedélyem, na meg a fő a dologban (ezt el nem felejteni senkinek), hogy a vezér is ismerős volt, mert az engedély semmi, ha a mozdonyvezető nem hajlik a dologra, mert a mozdonyon ő az úr.
En nem szeretnem ha sem a tied, sem mas vezer v. vasutas munkahelye megszunjon. En azert vagyok, hogy jobb legyen a vasut jovoje.
Remelem majd szemelyesen talalkozunk hamarosan es akkor tisztazodik minden korulottem es nem kell felni tolem, a mumus nem bantja a vasutat meg a vasutasokat.
Érdekes módon Asuztriában eddig is volt a reptérre gyorsvasút, de nekik már a sima gyorsvasút (S-Bahn) sem felelt meg, ezért csináltak egy külön reptéri gyorsvasutat. (CAT)
Ezt a pilota dolgot nem kell szo szoros ertelmeben beturol beture, utasitasrol utasitasra ertelmezni.
Nem tudom miert lenne utasitasellenes, ha kaptam ra engedelyt es egy paran ertekelik az eddigi munkaimat es torekveseimet es a vasuti kozlekedes iranti -annak jobbitasat- szandekozo torekveseimet.
Leírnád pontosan a vágányzár okát idejét, egyéb tunivalóit?
Május 2.-től fog 1 hónapon át tartani. Az oka, hogy Vecsés-Üllő között pályarehabilitáció és felsővezeték átépítése. A jobb vágány mellett már állnak az új oszlopok, aztán 2 hétig ezen a vágányon dolgoznak, egy kis szabályozás, ágyazat frissítés, pár betonalj csere, meg pár méter sínszál csere, és a komplett felsővezeték csere lesz. Ugyan az, mint tavaly Üllő-Pilis között csináltak. Közben gőzerővel megy a vonalon a bizber átépítése, Albertirsára új térközjelzők érkeztek, amiknek a helyei megvannak ásva Albertirsa-Pilis között, ha minden igaz nyáron valamikor indulna az új bizber a vonalon, ami Vecsés-Monor, és most már Pilis-Albertirsa között is átépűlne. Amúgy az új bizber vezetékei, árkai, jelzői...stb, azaz minden most mindenhol láthatóan épülget, elég kuszaság van a vonal mentén, és az állomásokon.
Azt hiszem ezt elbaltáztam!!!!!!!! Maximum most már biztos, hogy megszünik a munkahelyem. De ez a VIP user nélkül is biztosra vehető, most lehet, fel gyorsul.
miciati kollegajaval (aki mellett a legtobbszor leszek) megtargyaltuk es tudjuk, hogy az elet produkalhat mast azaz, hiaba a vezenylegbe Gigant van ha fekvemaradas vagy mas hiba miatt masnap szolgalatba menet nem az lesz. Felujitott forgovazas Szili elviselheto allitolag.
És mit keresnél a mozdonyon? Akár hiszed, akár nem azon kollégák akik a vonatot továbbítják van vonalismeretük, orvosilag alkalmasak a CSM-s közlekedésre, és a vonal, ill. a vonat alkalmas a csak mozdonyvezetővel való közlekedésre!!!!!!
Sőt azt is tudom, hogy a közeljövőben nem lesz olyan vágányzár, kikapcsolás ami a pilóta alkalmazását indokoltá tenné!!!
Nem tudom ki vagy, nagyra becsülöm a vasut iránti szeretedet, de időnként kicsit sokat tudol és beszélő hülyeséget. A mozdonyon való tartózkodásod pedig utasításellenes!!!!!!!!!!!!!!!!
En minden szabalyt betartva fotok utazni, szoval semmi stikli. Megfigyelek, jegyzetelek, van vonalismeretem is. Vagy eliratak a nagykonyvbe a beidezett pontot?
>Ha az ausztrálok ezt meg tudják csinálni, jó mulatság, férfimunka lesz! felder Sivatagi homokra vasutat építeni nem nagy durranás, csak óriási pénz. Nem kell semmit feltalálni, nincs különösebb veszély, stb. A munkások meg munka után légkondicionált konténerekben laknak, ahol sztereo tévé van. A száraz hőség meg nem annyira kellemetlen, én kifejezetten szerettem.
>ezek olykor baromi hosszú, több kocsis szerelvények, amelyek fékútja nem mérhető az itteni kamionokéhoz, Úgy tudom, három kocsisak. 424es?
>vagy éppen óriáskenguru.... Az út végén meg letörölgetik a szerelvény elejét. Az a mondás járja, hogy a kenguru az úthoz érve gondosan körülnéz, és bármit is lát, elndul. Ezért van az autók elején a "kenguru-rács". Tehát ebben a vasút sem lenne jobb, egyik sem tud megállni a kengurunak.
>Az ausztrálok nem mérvadók, mindent fordítva csinálnak ... Fejjel lefelé vannak, azért van. (Bocs az offért, Ausztrália a 3. kedvenc kontinensem, nem álltam meg :)) .)
"ha minden igaz legkozelebb ezen a vonaton pilota pozicioba leszek."
Mivel ezt a vonatot nagykanizsai vezérek repülik(pilóta). Azt hiszem erről nekem is tudnom kellene. Minden nagyképüség nélkül jelentem ezt ki. Ha mégis te leszel a "pilóta" az valószínű utasítás ellenesen teszed és ezzel veszélyezteted a kolléga munkahelyét is!!!!!!!!!!
Most is volt kedvezmény, 20%-ot kapott, akinek volt az előző éviből, de sajnos csak feb. 28-ig, lemaradtam, mert ápr. 15-ig volt érvényes, és februárban még nem foglalkoztam vele. Az utazáson még pár száz Ft-tal olcsóbb volt, de ott meg nem voltam. :-(
ti
Úgx tudom, hogy az új kártya január 1.-től érvényes. Talán ezért van az, hogy februárig van csak kedvezmény, holott áprilisig érvényes a régi. Amúgy meg egyre drágább, és nem az infláció arányában megy fel az ára, hanem gyorsabban. :(
Régen a rádió100józsi kolléga minden reggel leírta Bpre utazáásnak történetét. én szívesen olvasnám mostanában is, írhatná ide. Vagy megszűntek az érdekességek, minden tökéletes?
Talan nagytakaritas volt es tul nagy szazalekban volt a viz a vegyszerrel szemben? En mar ha minden igaz legkozelebb ezen a vonaton pilota pozicioba leszek.
románia, és esetleg még Kelet szlovákia. Ezekből az országrészekből viszont Ferihegy lenne az ideális gyűjtőpont. Egy Nagyváradi utas jóval egyszerűbben el tudna jutni Budapestre, mint Bukarestbe. Ugyanez igaz Aradra és temesvárra, sőt Csapra és Ungvárra is.
Na ez nekem magas, miért is kéne ezen országok és részeiből Pestre jönniük az utasoknak, ha repülővel utaznának tovább? Tudomásom szerint Kassán, Temesváron van repülőtér, és onnan van járat nagyobb légikikötőkbe, így a dolog megoldva.
Aki ma pl. Debrecenből jön, annak ugye az IC-val be kell mennie a Keletibe onnan meg mindenféle ügyes bajos dologgal eljut a repülőhöz
Ezt írtam, ha lesz gyorsvasút, akkor is lesz BKV-s átszállás, mert a gyorsvasút nem minden pu.-ról indulna, tehát ez sem indok.
Régen az IC még megállt kökin onnan azért közelebb volt.
Ha tényleg olvastad, és tényleg tanultál, akkor tudod, mi a helyzet a MÁV teherfuvarozás háza táján, mekkora a lemaradás amit be kéne hozni a közúthoz képest! Innentől nem off a dolog, még ha neked olybá is tűnik, nagyon sajnálom, hogy csak a sörösüveg szón akadtál meg, ennyi maradt meg a dologból.... A billentyűzeten találsz többek között két nyilat (le és fel) vagy akár pgup és pgdn billentyűket is a számodra offnak talált hozzászólásoktól. A számláló a méltatlankodásoktól pörög csupán.
Ma a Maestralt a 12-es gigant hozta. A horvát kocsiban az ülések nedvességet szívtak magukba valahol, így elég gázos volt ott utazni. Fűtés sem volt, így azt hiszem, egy kicsit megfáztam.
Most kezdek arra gyanakodni nem olvastad el tisztességesen amit irtam. Vagy az is lehet hogy elolvastad, csak nem értetted meg. Na elmagyarázom.
Direkt nem irtam a Nyugat Mo-i kapcsolatot, mert ahogy irtad, helyesen, onnan már egyszerűbb a Schwechati légikikötőt elérni.
Kelet Mo, Nyugat - románia, és esetleg még Kelet szlovákia. Ezekből az országrészekből viszont Ferihegy lenne az ideális gyűjtőpont. Egy Nagyváradi utas jóval egyszerűbben el tudna jutni Budapestre, mint Bukarestbe. Ugyanez igaz Aradra és temesvárra, sőt Csapra és Ungvárra is.
Az elképzelésem pont az átszállást küszöböli ki.
Kérdés persze hogy műszakilag megépíthető e, ehhez már nem értek.
De a XXI. sz-ban valamilyen szinten biztos megépíthető.
Aki ma pl. Debrecenből jön, annak ugye az IC-val be kell mennie a Keletibe onnan meg mindenféle ügyes bajos dologgal eljut a repülőhöz. Múltkor utaztam együtt a szolnoki ingán két izraelivel, a ferihegyre igyekeztek. Kénytelenek voltak a személyvonattal menni, mert az áll meg legközelebb a reptérhez. Régen az IC még megállt kökin onnan azért közelebb volt. De az igazán frappáns az lenne ha sehogyan sem kéne átszállni, s ezzel még Budapestről is terhet veszünk le. Aki ui leszáll a reptéren az nem terheli tovább budapestet.
Na, ezért.
Budapestnek elsősorban kelet felé kéne kapcsolatokat keresnie, nyugat felé Bécs ellenében már nehezebb. Persze ez sem lehetetlen.
Először mis nem szász, hanem záz, és a Józsi nem hosszú í...
Amit írtál nem bizonyítható, mert én rendszeres utasa voltam a 93-as gyorsnak azaz reptér busznak, és autóval is azért 15 éve van jogsim ismerem a környéket, és Kökiről menetrendszerint ki lehet jutni a busszal Ferihegyre, ha balhé van, az a gyorsforgalmin van, és nem a Gyömrői úton. A vonat sem arról híres, hogy minden alkalommal 100%-osan pontos lenne.
"kultúrált ki jutási lehetöség azoknak is "jár" , akik valamiért ...........
........... hobbiból"
Ilyenre meg az én adómból ne költsenek, amikor a 100(a)-n ingákon nyomorgunk nap mint nap, és döcögünk az agyontűzdelt lasúmenetes pályákon...
Ha csak és kizárólag Budapesetet nézzük, akkor a te megoldásod kétségtelenül jobb.
Miért kit nézzünk?
A Nyugat-Magyarországiak Bécsbe járnap repülni, ha mégis Pestre jönnek, nem tudnak átjönni BKV-val a 100(a)-s ingákhoz? A gyorsvasúthoz is át kell BKV-zni a Déliből.
A Kelet-Magyarországiak ugyan az ami az átszállást illeti, a Keletiből simán gyorsan át lehet menni Zuglóba, aki meg az Alföldről jön, az szálljon át az ingára Cegléden vagy Szolnokon, most is ezt teszik az IC-ről Szolnokon.
A gyorsvasút sem Szombathelyről, vagy Békéscsabáról jönne a Ferihegyre, tehát így is úgy is át kéne rá valahol szállni a vidékieknek.
Én meg azt várom el e rend őreitől, hogy ne parkoljanak tilosban, ne forduljanak meg a záróvonalon, ne kapcsolják be a kék fényt, ha nincs kedvük beállni a sor végére a lámpánál, ne.., ne..., ne...
De értem. Csak azt nem sikerült - a jelek szerint - nem megértenem hanem megérTETnem, hogy az IGAZSÁG (hobbi)bajnokainak néha nem csak azt célszerű nézniük, hogy pl. amit kiírnak, azt betartják-e, hanem azt is, hogy ÉRTELMESEN írnak-e ki valamit.
Én épp ezt látom a demokrácia tartalmi lényegének, amit a formai mellett legalább annyira fontosnak tartok.
És ezért igénylem az újságíróinktól, hogy jobban járjanak utána.
Mint ahogy pl. a rendőreinktől elvárom, hogy ha tilos tilosban parkolni, akkor büntessék meg, aki ott parkol, viszont fontosabbnak tartom, hogy ne látszat módon tegyék, hanem következetesen. Mint ahogy a BKV-sok csinálják most a metroellenőrzést. Amiről egyébként pl. az index.hu is részletesen tudósított.
S hogy nem veszekedésnek, hanem párbeszédnek tekintem az eddigieket is, szeretném mégegyszer jelezni, örülök, hogy a tender elbírálásának módját amúgy felhoztátok.
OFF-OFF
Arról, hogy mindenki jó vonatot csinál-e, talán a tőzsgyökeres topic-osok, meg a MÁV karbantartók tudnának igazán okosakat mondani... Tudja vki például, hogy miért nem járt rendszeresen sokáig a Selyemhernyó???? Vagy ezt már itt régen kibeszélték?
Nekem az a bajom, hogy már több mint 2 éve olvasom megszakítás nélkül eme fórumot, (bár nem sokat szóltam hozzá, DE TANULTAM) és eléggé idegesít, hogy a kezdeti MAGAS színvonalról így lesüllyedt ez az egész. De ez van.
Én csak arra próbálok utalni, hogy egyre több a személyeskedés, a buszozás, a hajózás, a teherautózás(nem is szólva a beolvasztott sörösüvegek problémájáról), pedig ez egy VASÚTMÁNIÁS topic. A többinek is megvan a maga topicja, tessék oda menni!
Valaki írta: "gyorsan pörög a számláló"
Hát persze, hogy gyorsan pörög, ha mindenki egy soros hozzászólásokat ír, és egy csomó "szenny" kerül bele a topicba.
Többet ezzel a témával NEM vaygok hajlandó foglalkozni, bár sztem biztos lesz valaki, aki kiharcolja.....
"Uraim, egyre többet buszoznak, hajóznak, és offolnak!!!!!!!!"
És ez miért baj. Nem a hajókról, buszokról, autókről és repülőkről beszélünk, hanem ezeknek a vasútra gyakorolt hatásáról. Szerintem nagy különbség. És ezt a vasút szemszögéből tesszük, úgyhogy teljesen ON topik szerintem.
Most is volt kedvezmény, 20%-ot kapott, akinek volt az előző éviből, de sajnos csak feb. 28-ig, lemaradtam, mert ápr. 15-ig volt érvényes, és februárban még nem foglalkoztam vele. Az utazáson még pár száz Ft-tal olcsóbb volt, de ott meg nem voltam. :-(
Kár a Hungary Card vasúti részének romlásáért, de azért még sok minden másra is felhasználható, így szerintem bőven megéri. Tavaly az utazás kiállításon 6.000 ftért lehetett kapni, ami jóval kevesebb volt, mint a normál forhglomban. Talán tavaly is már 7.000 ft felett volt. Most nem tudom, volt-e valamilyen kedvezmény.
Az Önök Tarifa Osztályán kiadott nemzetközi díjszabásokkal kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni!
1., A díjszabás árusításra kijelölt Központi Menetjegyiroda és Ügyfélszolgálatnál ismételt próbálkozásra sem sikerült beszerezni az alábbi, a Közlekedési Értesítőben megjelent díjszabásokat:
- Inter Rail díjszabás Különleges Melléklet 1. számú pótléka (V-569/2005) - Rail Plus díjszabás Különleges Melléklete 2. számú pótléka (V-11542/2004.)
Miért nincsen egyik pótlék sem nyilvánosságra hozva? Ugye tudják, hogy ezek fantomizálása anyagi kárt okozhat az utasnak, amiért jogi felelősség terheli Önöket?
2., A díjszabások előszavában a jogi alapnál szerepel a PIV-re és AIV-re való hivatkozás! Ezeket ki, mikor és hol hirdette ki? Hol kérhető el betekintésre, mert a Keletiben, Nyugatiban, Déliben és az Andrássy úton biztosan nem!
3., Birtokomban van a Kelet Nyugat díjszabás Különleges Melléklet Euro Domino szabályozás. Ehhez 2003. június 1-ei hatályba helyezése óta egyetlen pótlék sem érkezett, míg ez idő alatt a TCV-s verzióból új kiadására is sor került! Így a hatályos TCV-s és Kelet-Nyugatos ED díjszabás között jelentős eltérés van! Az eltérés anyagi károkat okozhat az utasnak, illetve felmerül, hogy az árlista frissítésének elmaradása miatt terheli e felelősség a felelős kiadót! Pont ilyen anomália figyelhető meg a Railplus szabályozások esetén is.
4., A TCV Különleges Melléklet Europa-Sparpreise díjszabásban jelentős költségek árán átvezett valamennyi (6 darab) módosítás elvégzése után az alábbi jelenség figyelhető meg: a 11. oldalon lévő 1.sz. Mellékletben szereplő City Star ajánlatok között a MÁV-DSB, MÁV-SBB/CFF, MÁV-SJ-hez nem tartozik ár! Míg pl. MÁV-CD viszonylatra fellelhető ár (ami nem versenyképes az EuroDomino ajánlattal!), de az 1.sz. melléklet alapján ki sem adható! Miért titkolják az első mellékletben szereplő ajánlatok árait? Azokat bizonyíthatóan az utasnak sem ajánlják. Ez pedig akár a Büntetőtörvénykönyv alapján üldözött cselekmény is lehet!
5., A Sparpreise 6. számú függelékében szereplő City-Star MÁV vonali utánfizetés mégis ki által és mikor fizetendő? Az ugyanis egyetlen helyen sincs a szabályozásban megemlítve!
6., A TCV Különleges Melléklet Háló- és fekvőhelyek 2002. december 15-től érvényes szabályozás. Meglepő, hogy noha azóta a díjszabás ÖSSZES függeléke elévült, egyetlen pótlék sem került kiadásra!!! Mi ennek az oka? Ez esetben újra felmerül a Btk. Alapján üldözendő cselekmény gyanúja, hiszen a vitás kérdésekben mérvadó példány hamis, megtévesztő, elévült információkat tartalmaz!
7., Bizonyos jelek alapján arra következtetek, hogy ez a Háló- és fekvőhelyek szabályozás rendszeresen táviratokkal volt felülírva! A Dombó Katalin Szilas Péter páros pl. rendszeresen adott ki TCV Háló- és fekvőhelyek díjszabás: menetrendváltozáskor érvénybe lépő változások összefoglalása néven BELSŐ rendelkezéseket! Vajon a táviratban szereplő érdekeltek köre az utasokra és a díjszabást megvásárlókra miért nem terjedt ki?
8., Az meg már tényleg abszurd, hogy a Háló- és fekvőhelyek szabályozás hatályosnak látszó magyar nyelvű szövegét a nem nyilvános és nem árusított MÁV Értesítőben egy német/francia nyelvűvel írták felül! Az utasok felé e módosulást milyen formában hirdették meg? Erről még a Közlekedési Értesítőben sem jelent meg tájékoztatást. Felmerül hát a gyanú, hogy a MÁV nem a hatályos szabályozás alapján végzi a munkáját!!! Mi erről a véleményük?
9., Egészen elképesztő a Kelet-Nyugat díjszabás pótlékolása is! A hatályos alapdíjszabás 2001. december 1-től érvényes. Ehhez a 4-es, 5-ös és 6-os pótlék beszerezhető volt, ám az 1-es 2-es és 3-as nem került a Közlekedési Értesítően hirdetésre! Ebből az a következtetés is levonható, hogy a MÁV Rt tudatosan teremetett olyan helyzetet, hogy a díjszabással rendelkezők és az utasok ne ismerhessék meg a jegyükre vonatkozó pontos ajánlatot! Mikortól hatályosak a 2001. december 1-től érvényes szabályzathoz kiadott 1-es, 2-es és 3-as pótlékok?
10., Kérésemre, pontosabban határozott követelésemre a Központi Menetjegyiroda és Ügyfélszolgálat eladásra felkínálta az 1-es, 2-es és 3-as számú pótlékot. Ezek betekintésre való elkérésére nem volt előzetes lehetőség! Így csak a javítás megkezdésekor derült ki, hogy a MÁV Rt egyetlen erre felhatalmazott szolgálati helye hatályát vesztett díjszabáshoz adott pótlékot 1420 forintért! Az 1-3-as pótlékok ugyanis az 1998. november 1-től érvényes szabályozáshoz kerültek kiadásra, nem pedig a 2001. december 1-től érvényeshez!
11., Miért árulnak hatályát vesztett díjszabásokat? Miért keltik azt a hamis látszatot, hogy azok érvényesek? Nem gondolják, hogy ezzel vélhetően bűncselekményt követnek el? Nem ez volt az első eset, hogy az Andrássy úti iroda hatályát vesztett díjszabásokat kínált eladásra. Ilyen kísérlet az Euro Domino díjszabásokkal is előfordult, ahol a négyféle alapdíjszabás és pótlék közül nekem kellett kiválasztani a hatályosat!
12., Megtévesztő és sok helyen pontatlan a hatályos TCV-s Euro Dominó díjszabás szövege (V-1930/2005). A legtöbb gond a 8-as és 10-es számú függelékkel van.
A 10. számú Függelék tartalmazza a magántársaságokat, melyekre az ED hálózati jegyek érvényessége kiterjed. E szerint a jegy Ausztriában csak a GySEV-re érvénye, a többi magánvasúton nem. Ez valóban így van. A díjszabás szerint a jegy Dániában érvényes a koncessziós ARRIVA-n is, ami az állami pályákon az államvasút helyett közlekedteti a személyvonatokat. Azonban Németország esetén egyetlen magánvasút sincs megemlítve, noha a díjszabásban részes DB lassan már kisebbségbe szorul a regionális vasúti forgalomban! A díjszabás azt a HAMIS látszatot kelti, hogy az államvasút helyetti koncessziós társaságok vonalain NEM érvényes az EuroDomino. Ezzel szemben VALAMENNYI vasútvonalon és vasúttársaság járatán érvényes az Euro Domino (ahogy a FIP és InterRail jegy is), ahol DB tarifával és DB kedvezményekkel (BahnCard) végzik a szolgáltatást! Pont ez biztosítja a német vasúthálózat egységét!
Az SNCF-nél nem szerepelnek a felsorolásban azon busztársaságok, melyek SNCF díjszabás alapján, így az ED vonatjegyeket is elfogadva végzik a szállítást!
Az SNCF-hez hasonlóan pontatlan a tájékoztatás a VR esetén is.
Norvégia esetén furcsállom, hogy a vonatpótló busz Fauske és Narvik között kimaradt (Bonus Partnerek) közül, ahogy a Narvik Kiruna Lulea vonal norvég szakaszán az NSB helyett szolgáltató magántársaság is.
A brit ATOC szövetség taglistája sehol sem olvasható. A brit TCV II/III füzetet kérésre sem tudta prezentálni egyetlen MÁV nemzetközi jegykiadóhely sem! Ismertetnék a tagok listáját?
Nem szerepel a díjszabásban azon országok felsorolása sem, ahol az utas ED jegyével díjmentes helyjegy váltására jogosult! Miért? Erre a jegykiadóhely sem hívja fel a figyelmet és a cél országokban pont olyan magasan képzett szakemberek ülnek az ablak túloldalán, mint nálunk. Nem kevés külföldi történetét hallottam már a MÁV-ról és a 130 forintos IC helyjegyről (Sajnálatos, hogy egyikük sem akart ekkora tétel miatt feljelentést tenni! Azonban lehet, hogy lesz próbavásárlóm ilyen jeggyel!)
Kritikán aluli szokás szerint a 8. sz függelék, azaz a Piaciáras vagy globáldíjas vonatok, pótdíjak egyes nagysebességű vonatokra rész!
Erősen nehezményezem, hogy az árakat mind a Bónus partenerek, mind a pótdíjaknál rendre lehagyják. Főleg, hogy a hivatkozott Pass árak 95%-áról a MÁV jegykiadóhelyek semmiféle tájékoztatást, irányárat nem képes adni (pláne nem kiadni).
Igaz mélypont az újonnan felvett Piaciáras nappali összeköttetése Olaszország és ennek éjszakai társában szereplő információk. A díjszabás szerkesztőnek, a nemzetközi pénztárosokhoz hasonlóan igen halvány elképzelése volt a globálár fogalom jelentéséről. (Ez persze nem is csoda, mert a TCV I. füzet definíciója alapján még a Rákos Keleti közötti 67,5%-os menetjegyre is rásüthető, hogy globálár!)
A színvonaltalan tájékoztatás már csak azért is meglepő, mert Gyarmati Krisztina több táviratban is foglalkozott a kérdéssel! A helyes megfejtés szerint a felár elővétel esetén tartalmazza a helybiztosítás díját is! A vonaton váltva pedig ugyanazon összegért a szabadon maradt ülőhely foglalható el Tehát az 5 EUR + kötelező helybiz.
Az olasz-francia Riviera vonat definíciója nem egyértelmű! Eleve a vonatok egyike sem helyköteles! Így azokra a pass ár csak akkor fizetendő, ha az utas helybiztosítást kíván igényelni! Továbbá a zagyva megfogalmazás Gyarmati Krisztina V-11377/2004.-as táviratának elolvasása után sem lesz egyértelműbb! Sőt! A szerint ugyanis csak francia jegyre is jár a kedvezményes jegy az olasz részre is. És szó sincs arról, hogy francia jegy hiányában az olasz jó lenne Nizzáig!
Az Artesia vonatok esetén pedig szemérmesen hallgat a díjszabás arról, hogy az utasnak tudnia kell-e azt, hogy a vonat hivatalos megálló nélkül ugyan, de Svájcon is keresztül halad! Nem derül ki, hogy szükséges-e svájci ED is!!!
Elipsos: A Salvador Dali nem is érinti Svájcot! Akkor miért akceptált a svájci ED?
Malmö-Berlin: mi az, hogy különleges menetjegy?
Signatur-Neige vonat: ilyen kategória nincs a norvég menetrendben! Azok sima helyjegyköteles vonatok. Szó sincs pótdíjról. És egyébként sem ártana megtanulniuk a tisztelt menetrendszerkesztőknek, hogy mi a különbség a pótdíj és a pótjegy között!!!
Spanyol belföldi árak: ülőhelyes kocsiban éjszakai vonaton mennyi a pótjegy? Ez miért maradt ki? Egyébként annyi, mint a nappali vonatnál. Csakhogy ezt a jól képzett pénztárosaik nem tudják maguktól!
A francia belföldi piaci árak az egyik helyen nem, a másikon meg csak jelszó és felhasználónév megadása után elérhető!!! Mit gondolnak, a Fogyasztóvédelem, és a Rendőrség megérti, hogy a szükséges díjszabási tudnivalókat csak számítógépes kalóz utasaik tudják megnézni?
A Sur Expressz az Süd Expressz és jár kedvezményes globáljegy CSAK spanyol jegyre is, ha nem utazunk át Portugáliába
A Berlin-Warszawa-Expressz szabályozás úgy rossz, ahogy van. Pontosabban csak egy vagy szó lett ésnek írva. Emiatt megtévesztő és az utasoknak kárt okozó a tájékoztatás!
TOVÁBBÁ:
Hol érhető el a függelék végén szereplő piaci árlatalógus? És a vasutak TCV II/III füzeteit hol árulják és hol tekinthetők meg?
13., Ororszországra érvényes ED hálózati jegy vásárlása esetén jár az ukrán, vagy belorusz tranzit szakaszra 50%-os kedvezmény? A Kelet-Nyugat alapú ED díjszabás értelmezhető ugyanis így is, csak épp pénztárosaik ezt vélhetően másképp értelmezik
14., A díjszabások sok esetben NEM tartalmazzák az idegen nyelvű kiadás teljes fordítását. Ez több esetben sérti az utasok érdekeit. Néhány példa erre:
- Kelet-Nyugat Díjszabás I. füzet 25. oldalán lévő 1.sz függelék nem tartalmazza az összes részes vállalatot. Így nem tudni, mekkora földrajzi területre is terjed ki a díjszabás! A hivatkozott idegen nyelvű kiadás pedig betekintésre nem áll rendelkezésre, ami nem meglepő, mert az esetek 95%-ban a magyar sem - Kelet-Nyugat I. füzet: az 58 oldal környékéről hiányzik az 1.sz függelék! - Kelet-Nyugat I. füzet 55. oldalán az 5.sz mellékletben emlegetett Kocsik és vonatok jegyzéke, amelyekben utasoknak nemzetközi forgalomban helyet biztosítanak c. jegyzék nem elérhető az utasoknak, azt kérésre a jegypénztár bemutatni nem volt képes! - És ahogy már az imént említettem: az Euro Domino TCV Különleges Melléklet (V-1930/2005) 8.sz Függeléke szerint egyes pótdíjakkal kapcsolatban a vasutak TCV II/III füzeteit is be kellene mutatni, de ez sokszor nem áll rendelkezésre, 30 éve kiadott, vagy egyéb ok (nyomtatási kapacitás hiánya!) nem elérhető sem a jegypénztárosnak, sem az utasnak. Ugyancsak elérhetetlen az e helyütt emlegetett piaciárkatalógus (piaci könyvtár), erről magasan képzett, rendszeresen továbbképzett dolgozóik azt sem tudják micsoda, nemhogy bemutatni, vagy betekintésre átadni. Szerintük ilyen nincs
Ha levelemre 30 napon belül nem érkezik megnyugtató válasz, hatósági vizsgálatokat fogok kérni ezen ügyek tisztázására!
A MÁV Rt által kiadott "MÁV Értesítő" idei példányai letölthetők pdf formátumban a www.dijszabas.uw.hu oldalról. Eredetileg csak idézni kívánt a "szerkesztőség" belőle, ami a "témába vág", ám végül az a döntés született, hogy a megszokott módon a teljes terjedelemben is publikáljuk ezen dokumentumokat!
A Ferihegy II.- re eddig sem kellet, és ezután sem kell gyorsvasút, mert akinek van annyi pénze a "drágább" járatokra, az eddig is kitaxizott fix tarifáért a belvárosból, és az ezután is ki fog taxizni, ezen utasok nem fognak sose vonatra szállni, az a pár kósza utasnak meg jó a BKV Reptér busza is, na meg ottvan a személyautó
......................
erminavet irja:
Hamis! ez igy ijen sommássan biztos nem igaz.
.............
Ha azt irtad volna:.......
........... a feri Hegy 2. utasainak zöme
vagy......... jelentős része
vagy......... kőzüük sokan
vagy...........
vagy............
............. akkor igazat szóltál volna
De!!!
kultúrált ki jutási lehetöség azoknak is "jár" , akik valamiért ...........
........... hobbiból
............ félelemböl a forgalmi dugók miatt
............ mert ki számítható idö alatt akar ki érni a terminálra
Ezek Ganz Malaxa motorkocsik, most már remotorizálva vannak, de pl. a Ganz féle irányváltó megmaradt bennük.
>>De a mellékvonalak ott sem lehetnek a fő helyen a felújítások során.
Ott nincsenek mellékvonalak hivatalosan. A kisforgalmú vonalakat nem tényleg nem újítják fel, személyszállításra már nincs értelme a néhány tehervonatnak meg még jó így is.
Na akkor elmondom a reálisabb ferihegyi véleményemet:
A Vecsés-Köki átépítésnél tervbe van véve a Szemeretelep mh áthelyezése a Ferihegy I. mellé az ív elé. Mivel EU pénzből lesz megcsinálva, így szélesperon és aluljáró jár a dologhoz, ami a most lámpával kiépített gyalogátkelőhöz kapcsolódna (lehet át is menne az aluljáró folytatáskép az út alatt is). A 100(a) vonalon napközben is (ha minden igaz) 30 perces ütemes menetrend lesz.
Így ennyi, és meg van oldva a dolog.
A Ferihegy forgalomnövekedését a fapadosok adják, és az árérzékeny utasok fapadossal repűlnek, ezért ők a belvárosból Ferihegy I.-re mennek, amire ideális lesz a posta Bhv-s inga is. A Ferihegy II.- re eddig sem kellet, és ezután sem kell gyorsvasút, mert akinek van annyi pénze a "drágább" járatokra, az eddig is kitaxizott fix tarifáért a belvárosból, és az ezután is ki fog taxizni, ezen utasok nem fognak sose vonatra szállni, az a pár kósza utasnak meg jó a BKV Reptér busza is, na meg ottvan a személyautó, én is azzal szoktam a Ferihegy II.-re járni, rokonokért, és van parjkolóhely, és igaz nem olcsó, de héba-hóba ki lehet fizetni azt az 1 órát.
Bocs a sok angol szövegért, így kényellmesebbnek tartottam. Igazad van ,ha külföldiül idézek egy ízig-vérig magyar honlapon, akkor beteljesül Herder álma: a kis nyelvek kihalása
Az Igazgatóság a Vezérigazgató szóbeli előterjesztése alapján hozzájárul, hogy a menedzsment a Tulajdonosnál kezdeményezzen egy évközbeni személyszállítási távolságszegmensek közötti differenciált menetdíjemelést, melyek átlagos mértéke: 8,5%
Felelős: Vezérigazgató
Jó reggelt! Ne csak írjon, olvasson is :DDD. ! 171797. számú hozzászólás.
Már az is elismerésre méltó volt, hogy a fegyencország 200 éves fennállásának tiszteletére a kontinensen autópálylákat épített a kb 18 miós lakosság!
Ha most az észak-déli vasutat is megépítik, Melbourne és Darwin között, akkor a kérdés magátók kívánkozik: nekik miből futja?
Vagy a beszállítókat jobban versenyeztetik?
Ezt én is tapasztaltam, és írtam is december végén, amikor kijött. Így idén a 2 kártya is lehet kevés lesz, de nekem még így is bőven megéri. Főleg, hogy a Kismaros-Királyrét kisvasútra csak a kártya felmutatásával kapok rá kedvezményt egész évben, ja az nem MÁV...
Köszönöm tanácsaidat munkám lehetséges témáival kapcsolatban, bár csak igen kevés időm jut írni, kvázi hobbiból.
Egyébként valóban érdekes lehet, hogy máshol mi van, de attól tartok, abból a szempontból (a konkrét tender), amelyről én írok, kevéssé. Szerintem azt kell vizsgálni, ennek a tendernek a konkrét szabályait mennyire tartották be.
Fontos persze, milyen vonat lesz és mennyiért, de szerintem mind a 4 pályázó motorvonata kítűnő, ha eltekintünk egy pillanatra attól, mennyi hiba van velük. Ha ezt is megnézzük, azt hiszem mindkét versenyben maradt járműnek (Flirt, Talent) elég rossz a híre. De ezt nem tudom megítélni igazán.
Azt hiszem, alapvetően nem érted, miről szól elvileg a tender. Nem arról van szó, hogy ami nem nyer, az nem "elég jó" a MÁV-nak. Hanem arról, hogy közpénz költődik, ezért a jogalkotók előírtak bizonyos szabályokat. Mert azt gondolták, így lehet tisztességes a verseny, így lehet a legkevésbé pazarló a beszerzés. Az egyik ilyen szabály, hogy ha a vevő előír valamit, akkor azt be kell tartani. Természetesen nem rosszabb egy vonat (hányadszor írom ezt le?), ha gyártójának nem 540, hanem 42, ha nem 42, hanem 35, ha nem 35, hanem 18 milliárd Ft a forgalma. De igenis rosszabb a tender, ha vannak szabályok, de azokat nem tartjuk be. Ha valaki ezt nem így gondolja, azt hiszem nem fogom meggyőzni.
Az ausztrálok nem mérvadók, mindent fordítva csinálnak azt is lassan 'down under'. Kár volt a sok angol szövegért, mondja egy 30 éve ausztrál állampolgár.
Szerintem ezzel régen is foglalkoztak már - OTT LENN.
Amúgy most is "vonatok" járnak a jelzett útvonalon, csak nem vaspályán, hanem betonalapon közlekednek....
Legalábbis ismereteim szerint ezek olykor baromi hosszú, több kocsis szerelvények, amelyek fékútja nem mérhető az itteni kamionokéhoz, szóval felgyorsulnak, mennek...aztán mennek...és csak mennek - akármi is kerül az útba...legyen szöcske, egér vagy éppen óriáskenguru....
Szemeretelep állomást áthelyezném Ferihegy I-re, ezzel ezt a terminált már meg tudnánk vonattal közelíteni. Egy aluljárót kell még építeni a gyorsforgalmi alatt, esetleg még egy 50 m-es fedett járda, hogy ne ázzon meg senki, és ez igy jó.
Ferihegy 2 megközelítése: Vecsés előtt a 100a ból kiágazik két vágány az új 4 es elkerülő mellett, majd azt alul keresztezi, bemegy a 2-es terminál mínusz 1-es szintjére, itt megállnának a keleti országrész felé tartó IC-k, ( csak az IC-k) majd a pálya továbbmegy Vecsést elkerülve, és Vecsés után érne vissza a mai 100a-ba.
A Keletről jövő IC-ket visszatenném a 100-asra, ezzel Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Sőt még Arad, Temesvár, esetleg új járatok indításával még Nagyvárad is közvetlenül csatlakozhatna a budapesti interregionális repülőtérhez. Még a Békéscsabai vonatok is jöhetnének ere, és a Nyugati lehetne központi pályaudvar.
Ha már mindenáron központosítani akarunk.
Ezzel valóban a kárpát medence interegionális központja lehetne a magyar főváros, és ki tudná használni kivételes adottságait.
Az IC-n kivül járnának reptéri vasutak a nyugatiból, melyek az I-es és a kettes terminálnál is megállnánaK.
Szomorúan konstatáltam, hogy a Hungary Cardhoz adott, izé, nem tudom minek tituláljam, hiszen kedvezménynek nem tisztán lehet nevezni, mert több mint 8000 Ft-ba kerül, szóval jelentősen csökkent.
Eddig 7 db 50%-os menettérti + 3 db 33%-os egy útra szóló kupon volt, az ideiben
pedig 6 db 50%-os menettérti + 1 db 33%-os egy útra szóló kupon van.
A forgalmazó cég szerint a MÁV akarta így.
Szerintem meg kár, hogy a MÁV egyre kevésbé ad üzletpolitikai kedvezményt azon utasainak, akik hobbiból viszonylag sokat szeretnének utazni.
A vasúttársaságnak majdnem olyan komfortot kell biztosítani, mint egy középkategóriás személyautó. A reménybeli utas szabad akaratából dönti el, hogy akar-e tényleges utas lenni.
Német tévécsatornákon láttam azt a reklámot, amikor egy autóát akart menni a vasúti átjárón, de valamelyik irányból mindig jött vonat. És azt hiszem, hogy jó hosszú tehervonat is. (Ebben az utóbbiban nem vagyok biztos.) Ezzel reklámozták azt, hogy nem a érdemes vonattal menni, mert nem kell várakozni az átjáróban.
szerintem akinek gyakran kell arra jarnia (a cikkben emlitett Tiszujvaros-Miskolc utvonalon pl.), az igenis meg fogja venni az autopalyamatricat havonta a felujitas alatt, hogy elkerulje a dugot. Ettol persze dugo meg lesz, bar azt megtehetnek, hogy az utepites idoszakara ingyenesse teszik az adott autopalyaszakaszt.
Gyerekkent, alsoskent, '70-'80-as evek evfordulojan rengeteg vasuti reklam volt, sot MAHIR atltal gyartott (emlekszem a trombita szeru logora) vasuti ismeretterjeszto filmre!
Govt studies north-south rail options
Monday, 18/04/2005
The Federal Government has announced a feasibility study into a national inland rail network linking Melbourne and Darwin.
Over the next year, the study will look at potential routes through Victoria, New South Wales, Queensland and the Northern Territory.
Transport Minister John Anderson says the network will help improve freight services, with links to both roads and ports.
"This is not an anti-road statement," he said.
"This is a statement saying all sectors have to work properly so that what belongs on the road is on the roads, what belongs on the rail's on the rail and where they need to be changed they can be changed quickly and efficiently so that people actually do use the right mode to get the best outcome, and to avoid congestion and make our assets last as long as possible."
Ha az ausztrálok ezt meg tudják csinálni, jó mulatság, férfimunka lesz!
felder
Igy hiába a sok kedvezmény, ha nem tudnak ezekről a kedves utasok.
Múltkor a nyugatiban néztem a kifüggesztett plakátokon a menetkedvezményeket. Van egy csomó.
De van ez valahol reklámozva?? Sehol. Ha nekünk akkor nem mondja a kalauz, hogy nagycsaládosok 90 %-al mehetnek, nem tudunk róla. Vagy elolvasod az apró betűs részt, vagy vezsed a drágább jegyet, mert tudatlanul állsz oda a pénztárhoz. Olvasni pedig az állomásokon kevesen szoktak, mert az utasok 90 %-a siet.
ehelyett azt hallod a tévében, hogy ilyen autó, ilyen járgány, ilyen extrákkal.
Nos, időnként valóban komplikáltan fejezem ki magam, noha egyetemi tanáraim anno sose dobták vissza azért egy dolgozatomat sem, mert tartalmilag kibogozhatatlannak találták.
A mi szaklmánkban is előfordul, hogy rengeteg információt kell feldolgozni, és egyik kollégám pl. az élharcosa annak, hogy a lehető legkevesebből dolgozzunk, akkor is a ha a teljesség indokolná a hosszasabb adatgyűjtést.
Az index.hu MÁV-os cikkei esetében pont azt kifogásoltam, hogy ha ennyire bántja a portálosok jóérzését a MÁV-tender eredménye, akkor szánjon rá annyiban több időt, hogy a vitatott tender kapcsán arról is tájékoztassa az olvasókat, hogy másutt miért választ(hat)nak ki olyan győztest, ami "szigorú" itthoni tendereinken labdába sem rúghat vagy csak hátszéllel vagy vmi ilyesmi...
Én talán azt tettem volna, hogy ha már ennyire siratom szegény Bombardiert és leszólom a kis forgalmú Stadlert (hozzáteszem, lehet, hogy a kiírás szerint jogosan - pl. a cikkben szereplő konszolidált adatokat valószínűleg én sem az anyacégre értelmeztem volna), akkor....
1. tényszerűen (bár esetleg a teljesség igénye nélkül) minimum megemlíteném, hogy "egyébként pl. Borbardier, Stadler, Alstrom, Siemens ilyen v. hasonló típusai nyertek/vesztettek az elmúlt 1 éveben ezeken és ezeken a tendereken"...
2. Esetleg utánakérdeznék 1-2 ilyen esetben, hogy miért olyan eredmény született.
Én ugyanis tényleg SEMLEGES vagyok, mondhatnám pártonkívüli, (csak modellvasútérdekeltségem van, de TT-ben egyik modellt sem gyártják... :-)) ) és nekem is mégis olyan benyomásom támadt, hogy részben a látszatról szól a vita és nem a lényegről.
(Gondolom a KEHI meg az Állami Számvevőszék úgyis megvizsgálja majd)
Gondolom, hogy más tendereknél is vannak bibik, mégis engem pl. érdekel, hogy MIÉRT engedheti meg más vasút magának azt, hogy attól a Stadler-től vásárol, ami ezek szerint pici a MÁV-nak.
Vagy miért vásáról más olyan Desirot a Siemenstől, ami nekünk a régebbi tenderben Diesel változatban jó volt (de most rendeltünk még belőle), de villanyváltozatban már nem jó.
Tehát - kérdésedre is válaszolva - nem azt várom el, hogy arról írjanak milyen vonatok futkosnak itt meg ott, hanem érdemes azt megmutatni, mostanában ki mit szerez be (azonos kiírású tendereken).
(Nekem pl. motorpiacon jó referencia az előző évi németországi eladások alakulása)
Szóval a tenderkiírás is sok más kérdést felvet a konszolidált, vagy nem konszolidált forgalmon túl is.
Üdvözlettel:
SAetta
P.S.: Ha vki nem érti a levelemet, akkor nyugodtan jelezheti e-mailben a megadott elérhetőségemen közvetlenül - és nem csak itt a fórumon.
Azért azt se felejtsük el, hogy arról is volt szó, hogy januártól 25%-os ÁFA sújtja a tömegközlekedést, amiből végülis 15% lett. De ez így is 3 százalékpontot jelent, amivel a jegyáremelésnek ca. a felét lenyúlta az államkasszába. 100+ÁFA=112 FT. 12 Ft az államé. 112*1,06=118,7. Azaz 6%-os áremelésnél nettó 100/bruttó 112 Ft-ból ennyi lesz.
Mivel az ÁFA emelkedett, de a jegyáraknál a 6% a bruttó értékre vonatkozott, ezért visszafelé számolva ez azt jelenti, hogy a 100 Ft-ból 106 helyett, 103,23 Ft lett. magyarul 2,77 Ft-ot, azaz az áremelés ca. 46%-át** elnyelte az ÁFA-melés. :(((
*Ca. 6% áremelés volt januárban.
** Ha 6%-kal számolunk.
Így a MÁV ezzel, meg a lefaragott támogatással duplán rosszul járt. :(((
A 17-es vonalhoz hozzá tudok szólni....
Igaz Inkább szombathelyi adatokat ismerem....
Szóval teherforgalom Sm irányába és irányából 17-es vonalon.
90810 naponta
98713-2 naponta
98711-2 szombat nem közl.
89713
45210-1
47950-1 (vasércnek kijelölve)
47952-1 (vasércnek kijelölve)
90811
A vonatokat Kn MÜT továbbítja, Kn személyzettel (hagyományos szergej)
A két ércvonat bevezetése miatt Sm MÜT is besegít M62 - 3xx gépekkel.
Valamint Zeg személyzetet biztosít, esetleg Celldömölk.
Mivel most változott a Hodosi és a Kanizsai tehervonatok közlekedése még nincs kiforva.
Létezik még 42010-1 és párja ez Verona-Hodos-Szombathely-Sopron konténervonat, de ritkán közlekedik.
Probléma még a Vasvár-Pácsony közötti tolószolgálat.
Itt az tol ami éppen van.
M62 = 900 t
M62 + toló = 1700 t
M62 + elöfogat = 1540 t
3 db M62 = 2260 t
Előfogatnak néha szokott lenni M41 is, de az ritka.
M
Ezúttal romániában és Szerbiában tettem egy körutat. Sajnos nem tudtam annyit fényképezni, amennyit akartam, mert társasággal voltam, és nem akartam őket feltartani azzal, hogy megállok minden mozdonynál és hajónál. Pedig lett volna téma rendesen.
A képen látható vonat Nagyszentmiklóson került elém. Magyarcsanádon láttam, hogy elindul az állomásról, gondoltam megvárom a kép elkészítése végett. Kicsit hosszúra nyúlt a várakozás, mert ki hitte volna, hogy hússzal teszi meg az egész állomástávolságot! Szóval van még mit rendbehozni keleti szomszédainknál, bár tudom, hogy fejlődőképesek. De a mellékvonalak ott sem lehetnek a fő helyen a felújítások során.
Egyszer én is láttam olyan családot, aki szerintem direkt vonatozni akartak, azért választotta a vicinálist az autó helyett. Pont Bródy János szólókoncertjére utaztunk.
Szerintem ebből már kitalálható a két mondat közti összefüggés.
Sajna ez a "vita" már elhagyta a vasút területét. Oldmumus szerint ezt vasúton kellett volna szállítani, szerintem egyszerűen gazdaságtalan ott szállíttatni, a topicban is erről lehet olvasni. Ez nem szeretem a vasutat vagy terjesztem az igét kérdés, hanem pénz kérdés...
Bocs, de szó szerintem szó sem volt cseréről. Arról volt szó, hogy a srác elszálíltja Sopronból az üvegtörmeléket. De arról nem volt szó, hogy ő szállítja oda az új üvegeket. Sőt, arról egyáltalán nem esett szó, hogy ki szállítja oda, és milyen módon az új üvegeket az üveggyárból. Magyarul nem közvetlen cseréről van szó, mint az ABC-ben, amikor odaadom az üreset, és onnan tele üveget viszek el.
Azért azt se felejtsük el, hogy a megtöltés mennyiségéből és az üvegek élettartalmából kiszámítható, hogy ez milyen nagyságrendű fuvar lehet.
Információid teljesen helytállóak. Amikor pályaépítés van valahol, általában vagy 019 vagy 006 megy. Múlt héten pl Rákos-rendezőn dolgozott. Bővebb infókért nézz át a Nohabos topicba. :-)
Szevasztok, csak érintőlegesen belenéztem a fórumba, mert képtelenség végigolvasni, nagyon pörög a számláló :) Látom, sok itt a hozzáértő: tudtok valamit az M61-019-es pályaszámú NOHABról ?
"Leállítva 2000. február 28-án, a 001 talpraállítása érdekében. Újra üzembe helyezve 2003. november 7-én. A MÁV Nosztalgia Kft. tulajdona. Leginkább pályaépítéseken látható, de elõfordulhat nosztalgia-meneteken is. 2004. októberében újrafényezve. "
Meg tudja valaki mondani, hogy a 17-es és a 25 -ös vonalakon mekkora a teherforgalom. Napi mennyi vonat kb. és, hogy a 3 környéki GF milyen arányban veszi ki a részét a vonatok kiszolgálásából.
De igen. Sajna nem ismered akkor eléggé a fuvarpiacot. Hangsúlyozom, én sem ott dolgozom, csak van Merlandos és DHL-es haver. Mindkét cégnél van bedolgozó bőven, ami azt jelenti, hogy saját autóval dolgozik, rajta a cég logója, és ha van fuvar, hívják, ha nincs akkor koppan. A fuvarpiac annyira telített, hogy kapnak a fuvarért, csak legyen meló. Pont a reggeli példád a rossz, mivel a srác kihangsúlyozta, hogy övé a teherautó, és azt is, hogy üresen ment Győrbe.
V_peti: nem jó volt a példád, mivel itt az üvegek cseréjéről volt szó, nem arról ,hogy mennyit töltenek meg naponta.
Az Igazgatóság a Vezérigazgató szóbeli előterjesztése alapján hozzájárul, hogy a menedzsment a Tulajdonosnál kezdeményezzen egy évközbeni személyszállítási távolságszegmensek közötti differenciált menetdíjemelést, melyek átlagos mértéke: 8,5%
Szerinem az utasok szempontjából 8,5% is elég sok(koló). :(
Kiváncsi vagyok, ezt fogják-engedni. Ha jól tudom, nem nagyon szokták.
Mert nem akarom elhinni, hogy a kamionos cegeknel a soforok logatjak a labukat es varnak a fonok utasitasara. Nincsenek lefoglalt es megbeszelt fuvarok, optimalizalt utvonalak, konvojok, stb.
Ez egy jól kiszámítható, előre tervezhető fuvar. A megrendelő is tud előre tervezni.
Amúgy meg régen hirdettek olyant a MÁV-nál, hogy éjszakai ugrás, ami gyakorlatilag a nagyvárosok közötti gyors éjszakai szállítást jelentette, amit gyakorlatilag az utolsó pillanatban is meg lehetett rendelni. Elvileg. Ma már nem működik ez a szolgáltatás???
Tehervonat gondolom minden nap megyí Bp-ről Sopronba. Rá kell aksztani a tehrkocsit, és a Fradiban leakasztani. Onnan meg csak ki kell tolni Csepelre. Ilyen egyszerű az egész.
Kellene néhány logisztikus és fuvarszervező a MÁV-hoz minimálbér+jutaklék rendszerben, akkor mindjárt több lenne a fuvar.
Találomra felhívtam egy székesfehérvári szállítmányozó céget, miszerint van 200 tonna sóderem, mennyiért vinnék el Békéscsabára háztól-házig(!), mennyi idő alatt.
Mivel az ár megegyezéses alapon működik (értsd, ha van visszafuvar, akkor olcsóbb például), így csak ökölszámnak lesz jó, de azért annak nem rossz. Az összeg 800.000 HUF+Áfa.
Hangsúlyoznám: találomra hívtam fel egy céget, nem kerestem a legolcsóbb, stb verziót. Ja, és ez csak a fuvardíj.
Állításuk szerint 8 fordulóval tudnák eljuttatni a cuccot Békéscsabára, azaz vagy egy kamion pörög nyolc napig, vagy nyolc autóval. Ez utóbbi esetben reggeli pakolás után délután már ott is lenne. Amikor kérem, akkor kiállnak a kocsikkal, akár ma is.
Ha van itt köztünk ÁFU-s, akkor örülnék ha ő is utánanézne valami hasonlónak a MÁV-nál.
Helyzetjelentés a szombati napról a Nyíregyháza-Carei InterPici-ről és néhány más környékbeli vonatról:
Debrecenből a 8.55-kor induló 6322. sz. vonattal céloztam meg Mátészalkát. A vonat még 8.45-kor sem volt kiírva és nem is utalt rá a hangosbemondó, viszont folyamatosan hangoztatta, hogy a Létavértesről érkező személyvonat késik. Az összefüggést nyilvánvalóvá tette, amikor 8.47 tájban kiírták a mátészalkai vonatot a 11. vágányhoz és a hangosbemondó már azt mondta, hogy személyvonat érkezik a 11. vágányra Létavértesről és a vonat csak Debrecen állomásig közlekedik.
Ez utóbbi nem volt igaz, mert a menetrend szerint 8.41-kor, a valóságban 8.50-kor Létavértesről (107/36817) érkező 3 részes MD motorvonat indult tovább, az utascsere után pontosan, 8.55-kor Mátészalkára, az ülőhelyekre vetítve kb. 40 %-os kihasználtsággal. A vonat Mátészalkáig mindenütt tartotta a menetrendet, utasszáma nem meglepő módon Nyírbátorig folyamatosan csökkent, majd onnan ismét növekedésnek indult, de az indulónál kicsit kisebb utasterheléssel ért Mátészalkára.
Mátészalkán az állomás még most is szép és tiszta, érdekes színfolt volt a 6315.sz. Fehérgyarmat-Debrecen vonat, két kék fülkés kocsija között egy 2.o. MD mellékkocsival, egyrészt a szín, másrészt a kocsik magassági eltérése miatt.
Bizonyára már nincs meg az a néhány évvel ezelőtti itt is említett belső utasítás, hogy törekedni kell a személyszállító vonatok egységes külső képére:)
Lehet mondani, hogy jó, hogy van egyáltalán kocsi a vonara, de pihengetett egy szerelvény a piros kocsik végén 1 kék Bhv-val, úgyhogy darabra pontosan kijött a piros-kék arány, csak 2 vonatban:)
Az InterPici Nyíregyházáról pontosan érkezett Bzmot 413 személyében. Szegényre lassan már ráférne egy kis festés frissítés.
Mátészalkán csatoltak hozzá egy Bz szerelvényt, amely 2 mellékkocsiból és a végén 1 Bzmotból állt, ezek is nyitva voltak az utasok számára, így Mátészalkától az IP 36305. sz. vonat 4 kocsival indult el Tiborszállás felé.
Azt nem igazán értem, hogy Mátészalka indulási jegyzékén miért szerepel ez a vonat helyjegykötelesként, mert Mátészalka-Tiborszállás között a belföldi utasok helyjegy váltása nélkül utazhatnak, a Carei-be menő nemzetközi utasok is helyjegy nélkül igénybevehetik, akkor ki az, akinek Mátészalkán felszállva kellene helyjegy.
Az IP Bzmotban Mátészalkán 20 utas volt és kb. ennyien lehettek a szerelvény többi részében is.
Az IP Bz-ből Nyírcsaholyban 8-an szálltak le, Nagyecsed nagyon szépen felújítot, igazán szép kis állomásán 3-an és itt volt 1 felszálló is, aki Carei-be utazott. Nagyecseden egy nagyon mini "Vasúttörténeti Park" is van az állomásépület mellett, 5 kisvasúti csille jellegű kis kocsival.
Tiborszálláson 8 leszálló volt a kocsinkból, vagyis összesen ketten mentünk át az IP-vel Romániába, én és a Nagyecseden felszállt utas.
A hátsó Bz szerelvény leakadt és az indult vissza Mátészalkára 12.00-kor 115/36314-ként.
A tiborszállási új állomás is nagyon szép és a valóságban kisebb, mint a múltkor ide belinkelt képen, nekem igazából nem tűnt "túldimenzionáltnak", ha pl. a hasonló településeken a MÁV hőskorában épült épületekkel összevetjük.
A váró is szépnek nézett ki kívülről, de azt nem volt alkalmam metekinteni, ugyanis hétvégén zárva van. A pénztár nyitvatartása munkanap 5.45-12.15 és 13.30-14.30. Vagy reklamáltak már, hogy ezen időszakon kívül a váró miért van zárva, vagy az esetleges reklamációkat akarták megelőzni, de több hirdetményen is ki van téve egy idézet a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatból, hogya szolgálat szüneteltetés időszakában a váróterem zárva tartható.
A vonatok indulása és érkezése korektül ki van téve, sőt az Eliváról kinyomtatva vasárnapra vonatkozó Tiborszállás-Budapest útvonalvariációk is kiragasztásra kerültek.
A határátkelőt a MÁV-os menetrendkönyv megjegyzése ellenére most már minden ország állampolgárai használhatják, nemcsak a magyarok és a románok, direkt megkérdeztem itt és Nagykárolyban is.
Tiborszállásra a vonatunk pontosan érkezett 11.32-kor és 11.50 körüli gyors útlevél és vámvizsgálat után 11.58-kor pontosan is indult el.
Nekem úgy tűnt, hogy innentől jobb a pálya már a magyar oldalon is, mint Tiborszállás előtt, de különösen a határ után mentünk érezhetően gyorsabban. Útközben látható a régi magyar határállomás, Ágerdőmajor ablakaitól megfosztott, de táblával még ellátott kis épülete és az ugyanilyen állapotú volt határőrség, majd a román oldalon ugyanilyen állapotban a korábbi ottani határállomás, Berveni épülete.
Nagykárolyba (Carei) -2 -vel érkeztünk, 13.22- kor, az útleveleket bevitte a határőr, ellenőrízni, pecsételni, de semmi kukacoskodás nem volt, 13.30-ra már kis is léphettem az épületből.
Innen offtopic mikrobusszal utaztam át Szatmárnémetibe (Satu Mare), részletek a Volán topikban.
Szatmárnémetiből a 15.45-kor induló 402/4336.sz. nagyváradi személyvonattal mentem vissza Nagykárolyba. Az 5 db 2.o. és 1 db. 1.o. hagyományos kék, fülkés kocsiból álló szerelvényen bőven volt ülőhely. Közben bent állt a Nagybányára (Baia Mare) menő 16.00-s személy, szintén hagyományos kocsikkal és a Halmeuba 16.20-kor induló személy, ami 4 db. Németosrzágból beszerzett, kék-ezüstre átfestett "Ferkeltaxe" motor és mellékkocsiból állt. Pontosan indultunk, haladtunk és érkeztünk is Nagykárolyba, ahol megvettem a jegyet és helyjegyet a 17.30-as accelerat-ra. Az állomás most is, mint kora délután kihalt volt, féltem a vonatindulás előtti sortól a helyjegyért, de akkor sem volt senki a pénztárnál.
17.20-ra értem ki az állomásra, ekkor már bent állt az esti Mátészalka-Carei személy Bzmot 351 képében, magányosan. Mivel az érkezési ideje 17.15 és az állomásépületből sem láttam kijönni senkit, ebből és az én útlevélvizsgálatom idejéből arra következtetek, hogy utas nélkül érkezhetett, de a megérkezését nem láttam.
Az A1742.sz. Szatmárnémeti-Bukarest sebes néhány perccel idő (17.29) előtt érkezett és pontosan indult 17.30-kor. Ezen sem voltak sokan, volt rajta 3 db 2.o., 2 db 1.o. ülőkocsi, ezek kékek, hagyományosak voltak, majd 3 db. új piros hálókocsi és 2 piros kusett. Iagzi meglepetést számomra a mozdony volt, mert nem a szokásos "nagyszemű" szürke mozdony, hanem egy jóval kockább formájú, kék-fehér, meglehetősen újnak kinéző dízelgép vitte a vonatot.
Nagykárolyban összesen kb. 10 felszálló volt.
Érmihályfalváig (Valea lui Mihai) mentem vele (érk. 17.58), ott ketten szálltunk le és kb. 8-an fel. Itt már üldögéltek páran a 18.25-ös debreceni személyben, ami egy szóló Bzmot volt, Bzmot 368 személyében, szépen kitáblázva MÁV logós vékony Valea Lui Mihai-Debrecen táblával.
18.10 körül lezajlott a vám- és útlevélvizsgálat és jó (?) kishatárforgalmi szokás szerint 3 perccel hamarabb, 18.22-kor elmenesztették a vonatot.
Összesen 9 utas volt Romániából Magyarországra rajta.
Nyírábrányba is korábban érkeztünk volna, de ott a bejáratnál - valószínűleg 105/6826 érkezése miatt - néhány percig álldogáltunk.
Ekkor Nyírábrányban már nincs nyitva a pénztár, mert az csak hétköznap 5.00-16.30 és vasárnap 7.00-18.30-ig tart nyitva.
Példaértékű, hogy a pénztárablakba ki vannak írva kézzel az érmihályfalvi jegyárak:
kishatárforgalmi egy úra (érvénytartam: 1 nap): 1400,- Ft
kishatárforgalmi menettérti (érvénytartam 2 nap): 1025,- ft
menettérti (érvénytartam 2 hónap): 1150,- Ft
Itt az útlevél és vámvizsgálat után a Bz a Debrecenből érkezett 3 részes MD szerelvény mögé állt és azzal összecsatolva, ily módon elég érdekes látványt nyújtva indult el pontosan, 17.55-kor 105/6813. sz. vonatként Debrecenbe.
Útközben is pontos volt, Vámospércstől érékelhetően gyorsabban és simábban ment és a vonal megállóhelyei - hazai szinten - viszonylag jól néznek ki, nincsenek pl. összegrafittizve, agyonrombolva, úgyhogy rám a 105-ös vonal jó benyomást tett.
Jogod van hozzá. De én attól félek, hogy az én gyerekeimet nem fogja vigasztalni az a tudat, hogy apu most éppen pénzt takarit meg azzal, hogy a buszon vagy a vonaton nyomorog a koszban a család. Főleg, ha ez a megtakaritás egy fagyira sem elég.
OFF OFF OFF
És ha az apa látástól mikulási dolgozik, hogy új Mercit vegyen, közben a gyerek meg az utcán csavarog vagy éppen füves cigit szív, keveset van együtt a család, a házasság megromlik, válás, aztán mindig a gyerek jár a legrosszabbul. :(
Nagyon is jó lenne, ha feladnának Sopronban 3 vagon üveghulladékot, és azt 24 órán belül a csepeli kikötőkben rakodnák uszályra. Az üvegnek valóban tökmindegy, de a hajósoknak (vagy a hajót bérlőknek) már nem annyira, ha 2-3 napokat várnak a fuvarra, vagy félig üresen úszkálnak.
Vésztő: Térségi vasút? Ha az lenne, akkor az minimum lenne, ha a menetrendi kérdésekben ők döntenének, és nem vonatkozna rájuk a 10%-os teljesítménycsökkentés, mert a jelenlegi (tavalyi) kapacitással is lehetne jobb menetrendeket szerkeszteni.
Az üveg csere folyamatosan zajlik, a megsemmisítés után kapják az új fajta üvegeket.
Ott naponta ca. 1, M üveg sör készül! Ha egy üveget 10 szer töltenek újra, akkor naponta 100 000, ha 20-szor, akkor 50 000 új üvegre van szükség. Ez hány kamionba fér bele?
"Egyszer Grazba mentünk, és nem akartu k rövid időre bemenni a drág aparkolóházba.... "
Peti, hogyhogy nem vonattal mentetek Grazba? :-))))
Egy osztrák ismerősünk is velünk jött, aki olyan helyen lakik, ahol nincs
vasútállomás.
Amúgy, ha egy mód van rá, én vonton utazom. Ha autóval megyek (utasként), akkor meg igyekszem elkerülni a hátsó ülést. Ott, főleg akkor, ha nincs fejtámla, borzasztó kényelmetlen becsatolt biztonsági övvel utazni. :(((
Hát, az Index.hu munkatársai nem sokat értettek abból, mit akarsz.
A Népszabi pl. írt egy szlovákiai tenderről. Én nem szívesen tettem volna ilyesmit, mert nem gondolom, hogy a cégek tisztasága olyan nagyon különbözne egymástól, vagyis talán nem kell túlságosan erős következtetést levonni más tenderekből.
Egy cikkről biztosan tudok, amely nem csak az olvasók érdekeit szolgálta...
Ha nem én írtam (esetleg még akkor történt, amikor nem is dolgoztam az Indexnél), ráadásul OFF, akkor miért kell piszkoskodni itt ezzel, teljesen konkrétumok nélkül?
Hallottam az egészet, épp autóztam befelé. Logisztikában nincs olyan, hogy három nappal előre. Most van, most kell, ennyi :) Az üveg csere folyamatosan zajlik, a megsemmisítés után kapják az új fajta üvegeket.
De nem is ez a lényeg, hanem a MÁV. Hiába tudod, hogy ennyi és ennyi nappal előre kell, ha nem kapsz biztosítékot. A közúti fuvarozóknál van biztosíték, és ha baj van, jön a másik teherautó. A vasútnál semmi biztosíték nincs arra, hogy pontosan ott lesz a kocsi, és pontosan megérkezik a célállomásra. Gáz ez, hogy egy vasúti topicban ezt kell mondani, de a közút egyszerűen gyorsabb és olcsóbb.
Láttam, hogy a MÁV tender kapcsán itt is beszélgettetek a PONTOS tájékoztatás fontosságáról.
Fentiekhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy levélben kértem az index.hu munkatársait, mint a témát lelkesen felkaroló internetes portál dolgozóit, hogy NE CSAK A MÁV tender formaiságáról, hanem külföldi tenderek eredményeiről is kérdezősködjenek/írogassanak egy picit, mert szeretném, ha mi olvasók nem csak olyasmit olvasnánk, hogy "de a boltosbácsi zöld vizet árul, pedig kéket kell!!!", hanem olyat is, hogy külföldön mostanában "zöld vagy kék vagy más színű vizet isznak-e és miért...."
Ha érthető vagyok. Ha nem, majd idemásolom a levelemet is, hátha az érthetőbb.
(A politikai cikkekben is elkellene időnként...)
Addig is üdv, a témába belegabalyodott újságíróknak pedig kitartást kívánok...
Nos, ez az uveg amirol a hir szolt megsemmisitesre varo uveg, tehat nem surogossegi szallitmanyok koze tartozik. Ha surgos lenne akkor szerintem tudna az a valaki, hogy 3 nappal elotte kell rendelni, hogy mara legyen megfelelo vasuti kocsi.
Egy cikkről biztosan tudok, amely nem csak az olvasók érdekeit szolgálta...
ON
A Dunakeszi Járműjavító régi tolatója, M32 2043 tulajdonosváltás után Istvántelken van. Meg lesz javítva, és állítólag lila vagy bordó színre lesz festve.
Sziasztok! Ha valaki tudja, beírná ide a topicba, hogy milyen típusú személyvagonok alkotják a Várda (IC 622) és a Nyírség (IC 601) szerelvényét, valamint hogy hol található az interneten olyan link, amely tartalmazza a MÁV személykocsik üléselrendezését. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv M412192
Normális esetben a nyertes mellett szól egy alapos értékelési eljárás. Érthetően azt nyilatkozza, hogy övé volt a legjobb ajánlat, és megérdemelten nyert, és csak akkor érdeke többet mondani, ha ég a ház. Ez is történt.
A vesztesnek állhat érdekében, hogy támadja az értékelés gyenge pontjait, a szakújságíró pedig hivatalból óvatos, mert sokszor akar még írni a bővebb témáról, és fontos neki a szavahihetősége. Szerintem ezek is teljesültek, mindenki tette a dolgát.
Nem hiszem, hogy az egész tenderről, a többi pályázóról részletes tudósításokat kellett volna közölni egy a nagyközönségnek szóló lapban. Vannak valóban a szűken vett szaksajtóba való, szakemberek által szakembereknek tálalt témák. Szemben azokkal a műszaki vagy gazdasági kérdésekkel, melyek valami miatt egy eljárás sarokpontjaivá válnak, ezeket érdemes a nagyközönség számára érthetően és szakmailag is korrekten bemutatni.
Az eredményhirdetés után a vesztes és a nyertes pályázó mint nyilatkozó vagy súgó tehát nem ugyanabban a szerepben van. Az eredményhirdetés előtt sokkal kevesebb támpont van, sokkal kevésbé megbízható lehet a közvélemény bármilyen formájú tájékoztatása, sokkal inkább fennáll a manipuláció veszélye. Hiszen a pályázat kiírójának érdeke és feladata, hogy begyűjtse a legtöbb információt, alaposan mérlegeljen, és utána indokolja és védje is meg a széles közvélemény vagy akár a bíróság előtt. A döntés után akárki nyilatkozik vagy súg, igazából egy főszereplő van, rajta a világ szeme, az ő érvei vagy hallgatása számítanak az ügy megítélésekor: a pályázat kiírója, illetve állami cég lévén aki a politikai felelősséget viseli érte.
Azt nem tudom megítélni, hogy a pályázati feltételek kialakítását és a jogszabály megengedte módosítását menet közben milyen mértékben és hogyan érdemes ellenőriznie a nyilvánosságnak, tudjuk, hogy mellette és ellene szóló érvek is vannak. De az biztos, hogy a végén a kiírónak az egészért vállalnia kell a felelősséget. Az is, hogy többet árt, mint használ neki az olyan érvelés, hogy a kritikában szereplő értékelési szempont igazából nem is fontos.
Ja, és ha MOST kell a vagon, és három nap múlva lesz ott, valamint MOST kell a kész üveg, mert sört akarnak inni az emberek (ugye) akkor fontos lesz, mennyi idő alatt jáccod le az egészet. Ha rohadtul nem fontos, vidd vasúton, zöldfülűként 2-3 napra tippelek, annyi idő alatt ért volna Bp-re. Teherautóval délutánra ott van.
Csak saját tapasztalat, csütörök délután jött szembe egy darus Ifa, rajta a telszám. Szóltam, hogy kéne az autó holnap reggel fél tízre. Másnap reggel fél tíz előtt pár perccel ott voltak, annyiért, akkor, ott. Ezt sajna a vasút nemt tudja, akárhogy szeretnénk.
Erősen offba hajló megjegyzésedre, amely nemcsak ostobaságot, de tájékozatlanságot is tükröz, csak annyit, hogy igenis az olvasóból élünk, belőled is. Ha nem vetted volna észre, reklámok vannak a Indexen, ezeket pedig aszerint lehet értékesíteni, mennyi az olvasónk, ők hányat kattintanak. Más bevételünk gyakorlatilag nincs.
Elnézést a többiektől, hogy számukra triviális, ráadásul OFF dolgokat kell magyaráznom.
Javaslom csinálj egy próbakérdést, hívd fel a MÁV-ot és pár fuvarozót, hogy mennyiért, hogyan, mennyi idő alatt juttatnának egy egy árut* az ország egyik végéből a másikba.
Személy szerint kíváncsian olvasnám itt az eredményt.
*áru: itt olyanra gondolok, amit szerinted vasúton jobban megérné szállítani.
Egy online-lap, amelynek valamiből meg kell élnie, és éppen az olvasóktól nem kap egyetlen kanyit sem, az olvasók érdekében ír... Nincs mögötte smiley, ezt komolyan gondoltad? A többi írásodnak is ennyi az igazságtartalma???
Hát, nem lehetne azzal vádolni, hogy túlzottan szeretsz engem.
Nincs semmi bajom veled. A Bengális cikked például tetszett.
Most engem támogat a Bombi, vagy én őket?
Is-is. A cikkeidből nekem ez jön le.
Egyébként asszem már válaszoltam, kedves szokás az nálunk, hogy nem vesszük figyelembe a másik válaszát, újra és újra leírjuk ugyanazt (persze biztos hazudik). Még egyszer: arról tudok írni, amit valaki a tudomásomra hoz. Ezért egyoldalúak a cikkeim (mert persze azok). A győztes egyébként ritkán kiabál.
Köszönöm kedves soraid, örülök, hogy általánosítasz. Elolvastam a válaszaidat figyelmesen.
Én leírtam, hogy a cikkeid nem tűnnek semlegesnek amit elvárnék egy újságtól. Erre neked az a válaszod, hogy persze, mert csak a Bombardier hoz a tudomásodra infókat. Kérdezném: a Stadler-t nem lehetne ezekről konkrétan megkérdezni?
Ha a Bombinak mindent elhiszünk, akkor a másik félnek miért nem?
A többiek kizárásáról miért nem olvashattunk részletesebb cikkeket?
Miért csak a döntés után kerülnek elő ezek a dolgok?
Mi lenne, ha nem jönne az az üvegtörmelék fel Pestre, hanem egyből menne a németekhez? Szvsz úgy még olcsóbb. Mondjuk hegyesi kilépő vonattal...
Csak a tisztánlátás kedvéért: A srác, aki épp' Tatabánya környékén volt, nem a hajóig viszi az üveget, csak felhozza Bp-re. Lepakolja és egy másik hajó izé, teherautó viszi a kikötőbe, ahonnan vizen a németekhez, majd onnan megint teherautó viszi az üveggyárba vagy hová... Tehát felpakol Sopronban, átrakják az üveget 3-szor, mire beolvaszják...
Vésztőre a 4824/165. sz. Békéscsaba-Gyula-Sarkad-Vésztő buszjárattal mentem, Vésztő, vá. érk. 16.05.
Jártam már azon a környéken többször, most kifejezetten a Vésztő-Komádi buszra voltam kíváncsi.
Fotózni nemigen szoktam, legalábbis sem vonat sem buszfotósnak nem tartom magam, úgyhogy képeket emiatt nem tudok feltenni.
Semmilyen változást nem észleltem a Térségi Vasút kapcsán. Mit kellett volna tapasztalnom utasként?
Régebben, valamelyik korábbi "önálló vésztői vasút" idején (volt már ilyen bejelentés sokszor), úgy rémlik, hogy néhány Bz-re festettek vésztői címereket, ezen kívül más változást nem tudok felidézni magamban.
A vonatok korrekten, télidőben fűtve közlekednek, a jegyvizsgálók nem dolgoznak zsebre, de ez ugyanígy tapasztalható Szentes környékén is, ebben tehát nem látok különbséget.
Az önkormányzatok erre a célra kapott támogatás nélkül aligha tudják majd fenntartani a vasutat.
Lehet, hogy nem is mindnek érdeke. Komádiban például az állomás távol van a várostól, a közúton bandukolva közelíthető meg és ez ma már az utasoknak nem alternatíva. A XIX. században még az volt, mert az ember kiment a vonathoz, vagy kivitték lovaskocsival, de ma inkább a település központjában megálló buszjáratot favorizálnák. Persze, autóval most is kivihetik, de ennél egyszerűbb, kényelmesebb, ha bent felszáll a buszra. Emiatt a mai korban én pl. Komádi esetében talán egy lehetőséget látnék az utasszám növelésére:
Az egykori helyijárat utódaként működő Komádi, Attila u.- Komádi, vá.- Komádi, Dobaipuszta buszjárat menetrendjét "kőkeményen" a vonatokhoz igazítani, minden Vésztő felől érkező vonathoz indítani buszt és minden Vésztőről jövő vonattól indítani befelé is buszt, késés esetén a csatlakozást szigorúan bevárva.
Ez sem csodaszer, de némi javulást hozhatna.
A vésztői utam most is rávilágított arra, hogy a valóságban a jelenlegi struktúrákban, szabályokkal és hozzáállással a Volán által működtetett buszok nem képesek a mellékvonali vonat teljesértékű pótlását adni:
1. - a menetrendek nincsenek összehangolva (hiába a szokásos minden évi decemberi lózungok a MÁV-Volán együtműködésről, ha az utas azt látja, hogy a vonat 16.21-kor érkezik, a busz 16.15-kor indul)
2. - ha menetrendileg össze is vannak hangolva, a busz nem várja be a késő személyvonatot, míg az egyik személyvonat bevárja a másikat, ezért az utasnak utazása tervezésekor biztosabb vonat-vonat átszállásokkal kalkulálni, mint vonat-busz átszállásokkal
3. - és ezután jönnek a díjszabási kérdések, eltérő kedvezményrendszer, stb.
M40 120 (174 195) :
Egyetértek azzal, hogy Körösújfaluig lehetne több vonatpár, mert odáig lennének inkább utasok, csak ugye a MÁV-nál mindig menetrendi mezőkben gondolkodnak, már az is kész csoda, hogy itt a 127-esen lehet Vésztő-Komádi vonat, meg meghírdetett közvetlen vonat a 128/127 mezőkön.
Igaz, pl. pénteken a 128/37616. Békéscsabáról 16.26-kor induló vonat első 2 kocsija is továbbment Vésztőről 18.00-kor 127/37518-ként Gyoma felé,de ez nincs a menetrendben meghírdetve.
"Sajnos a vonatozás sem olyan, mint az idillikus reklámokban." Pláne a MÁV vonatain... évről-évre egyre rosszabb: egyre lassabbak a vonatok, a járatokat ritkítják, a szükségesnél kevesebb kocsit közlekedtetnek, tehát állandó a tömegnyomor, mindezt kb 15 éve rendesen ki nem takarított kocsikban...
A hajók nagy mennyiséget szálltanak, így ha nem tudnának vagonszámra való üveghulladékot összegyűjteni, akkor el sem lenne érdemes őket indítani. A sörösüveg nem romlandó, így mindegy, hogy 4 óra, vagy 24 óra kell Soprontól Budapestig. A hajó amúgyis lassabb.
Nagyon is jó lenne, ha feladnának Sopronban 3 vagon üveghulladékot, és azt 24 órán belül a csepeli kikötőkben rakodnák uszályra. Az üvegnek valóban tökmindegy, de a hajósoknak (vagy a hajót bérlőknek) már nem annyira, ha 2-3 napokat várnak a fuvarra, vagy félig üresen úszkálnak.
Elég abszurd dolog, hogy érdemes ennyit furikázni emiatt a kamionnal. :(
Ez igy igaz. De nem biztos, hogy erről a kamion tehet.
Nem állítottam, hogy az autósok "buták" lennének, csak rávilágítottam arra, hogy az autózás nem olyan, mint ahogy azt az idilikus autóreklámokban bemutatják.
Sajnos a vonatozás sem olyan, mint az idillikus reklámokban.
Azon érdemes elgondolkodni, hogy sok családban a legnagyobb kiadást az autó jelenti. Meg kell nézni a 30-40 éves panelházak előtt milyen sok új autó áll, ami
számomra különös ellentmondás. Nem egy tiszteségessebb lakás lenne a fontosabb?
Talán a tisztességes tömegközlekedés hiányzik?
A panellakásban lehet többé-kevésbé kultúrember módjára élni, de a Bhv-t hiába tapétázom ki, nem lesz rajta kisebb a nyomor, nem fog a célomhoz közelebb megállni, és a kosz is hamar újratermelődik benne.
A másik, a parkolási gondok jelentik. Gyakran a célhelyszinnél messzebb találsz
parkolót, mint amilyen messze a busz (villamos, troli, stb) megállója van.
Persze ha a villamosmegálló távolságához hozzáadjuk mondjuk a Keleti 1. vágány-metró távolságot, akkor már nincs is annyira messze az a parkolóhely.
Abban igazad van, hogy a vasútállomásra is el kell jutnod, ami egy nyaralás esetén
a csomagok miatt problémás. Nos, erre találták ki a taxit. Egy évben az egyszeri
nyaralás alkalmával ennyit megengedhetsz magadnak.
Ezt ugye viccnek szántad? Gipsz Jakab 2gyermekes családapa, amint az újpesti lakótelepről eltaxizik a Délibe, majd a keszthelyi vasútállomásról a vonyarcvashegyi nyaralóba... aztán a nyaralás végén ugyanez vissza. Nem 1x évente, mert néha meg kell látogatni az anyóst is, vagy hazahozni egy böhömnagy és dögnehéz akármit.
Magam részéről, ha majd lesz gyerekem (gyerekeim) az autóra fordított pénzt,
és időt inkább rá (rájuk) fordítom, hogy ne érezzék az apjuk hiányát.
Jogod van hozzá. De én attól félek, hogy az én gyerekeimet nem fogja vigasztalni az a tudat, hogy apu most éppen pénzt takarit meg azzal, hogy a buszon vagy a vonaton nyomorog a koszban a család. Főleg, ha ez a megtakaritás egy fagyira sem elég.
...és ha a moderátornak sem tetszett a szín? :) Javasolnám a normál betűméret, fekete színt, esetleg a topic számára fontos dolgok kiemelését. Finoman, elegánsan.
A hajók nagy mennyiséget szálltanak, így ha nem tudnának vagonszámra való üveghulladékot összegyűjteni, akkor el sem lenne érdemes őket indítani. A sörösüveg nem romlandó, így mindegy, hogy 4 óra, vagy 24 óra kell Soprontól Budapestig. A hajó amúgyis lassabb.
Elég abszurd dolog, hogy érdemes ennyit furikázni emiatt a kamionnal. :(
Szerencsére azért elég sok üveg- és fémhulladék megy vasúton is.
Egyetértek veled, és szerintem jól viszed a témát. És általában a közösségi közlekedéssel, ezen belül a vasúttal kapcsolatos tájékozottságod, elkötelezettséged, alaposságod szerint jól állsz a magyar újságírók közt. (Nyilván lehetne ezeken tovább javítani, de ahhoz a tényfeltárásban utazó lapok és főleg olvasói érdeklődés kellene.) Szerencse, hogy van ellenérdekű fél az ügyben, és nagyon helyes, ha érdemesnek lát használni téged információk átadásával, így te használhatod őt, a közvélemény pedig használhat téged a tájékozódásra. A felelősséged nyilván annyi, hogy minden fontos helyről próbálj tájékozódni, rendezd a hallottakat, és hívd fel a figyelmet az ellentmondásokra, ha pedig azért nem sikerül, mert valamelyik fél elbújik a nyilvánosság elől, akkor azt írd meg, és ne hagyd békén.
Tévesnek, sőt ijesztőnek tartom azokat a véleményeket, hogy a jogszabályok - sőt ebben az esetben az állami megrendelő saját játékszabályainak - betartása nem fontos, rabolja az időt, "mi" tudjuk, hogy a nyertes tényleg jobb, még ha nem is vették bele ezeket a szempontokat a szabályokba kellő súllyal, és ahhoz képest is rosszul értékelték ki a pályázatokat, de ha már így sikerült, akkor maradjon így, a nem műszakiak és a nem vasutasok úgysem értenek ehhez, ne kotnyeleskedjenek bele, az újságíró pedig tisztességtelen, mert fizetésért dolgozik, felhasználja a kapott információkat, és ezzel objektíve akadályozza a vasút fejlesztését.
Természetesen ezer ok van rá, hogy az emberek, konkrétan például a vasút fejlesztése iránt elkötelezettek ne bízzanak az állami intézményekben és eljárásokban az eddigi teljesítményük alapján. De valamennyire muszáj bízni szerintem, főleg a jövő érdekében. Ezek nem eleve mocskos dolgok, az érdekek kinyilvánítása és ütközése természetes, a politika nélkülözhetetlen ezek összehangolásához, a jog pedig ahhoz, hogy működni tudjon, amiben megállapodtunk. Sajnos vagy (szerintem) szerencsére nem lehet csak a szakmabeliek elkötelezettségére és egymás közti összetartására alapozni sokakat érintő döntéseket.
Nem, nem hiszem. Idézhetném távolban élő hazánkfiát: hinni a templomban kell. :-)
Hát, nem lehetne azzal vádolni, hogy túlzottan szeretsz engem. (Tudom, szeretni meg az ágyban kell, írod mindjárt - bár akire hivatkozol egyrészt már itthon van, másrészt nem szokta ok nélkül kétségbe vonni a szavaimat.) Mindegy, ezt is kibírom valahogy.
cikkeidből számomra világosan kiolvasható a Bombi támogatás
Ügyesen csavarod a szavakat. Most engem támogat a Bombi, vagy én őket? Egyébként asszem már válaszoltam, kedves szokás az nálunk, hogy nem vesszük figyelembe a másik válaszát, újra és újra leírjuk ugyanazt (persze biztos hazudik). Még egyszer: arról tudok írni, amit valaki a tudomásomra hoz. Ezért egyoldalúak a cikkeim (mert persze azok). A győztes egyébként ritkán kiabál.
ha jól emlékszem arról nem írtál mennyi probléma van a gépükkel
Ahogy arról sem, mennyi probléma van a Flirttel, miért nincs még most sem végleges engedélye stb.
>Sokkal hasznosabb lenne, ha több gyerek lenne és kevesebb kocsi. Érdekes téma egy vasúti topicban... :)) De ha már OFF: Kinek lenne hasznos? Az államnak? A gyerekre mindenfajta támogatást kell fizetni, az autó meg csak úgy dönti az adót. A családnak? Egy autó olcsóbb, mint egy gyerek (még akkor is, ha még nem kell autó a gyereknek...) Szóval meg kell ezt gondolni... :)) ON.
Azon érdemes elgondolkodni, hogy sok családban a legnagyobb kiadást az autó jelenti. Meg kell nézni a 30-40 éves panelházak előtt milyen sok új autó áll, ami
Abban igazad van, hogy a vasútállomásra is el kell jutnod, ami egy nyaralás esetén
a csomagok miatt problémás. Nos, erre találták ki a taxit. Egy évben az egyszeri
Egyszer Grazba mentünk, és nem akartu k rövid időre bemenni a drág aparkolóházba. Mire találtunk utcai parkolót, kiderült, hogy két villamosmegállónyira van az úticélunktól. Összességben a villamosjegy (4 főre) és a parkolójegy többe került, mintha bementünk volna a parkolóházba. De ha nem 4, hanem 1 vagy 2 ember ről van szó, és nem két óra, hanem 4-6 óra parkolásról, akkor már egyértelműen olcsóbb lett volna a város szélén leparkolni, és onnan bevillamoszni.
Sokkal hasznosabb lenne, ha több gyerek lenne és kevesebb kocsi.
A kirúgott autógyári munkások miatt sem kellene aggódni.
Az egyikből buszsofőr lesz, a másikból mozdonyvezető, a harmadik játékokat fog gyártani, a negyedik bébiételeket, a negyedik óvóbácsi lesz, az ötödik gyerekbútorokat készít majd stb...
Nem nagyon érdekel ez a motorvonatos dolog, ezért csak annyit, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az index cikke valamilyen érdeknek megfelelve íródott...
Súlyos közlekedési baleset történt hétfőn Oroszország délkeleti csücskén: a távol-keleti Amúri területen menetrendszerinti autóbusz tehervonattal ütközött össze. A baleset következtében legalább hét ember vesztette életét, tizennyolc pedig megsérült.
Közép-európai idő szerint vasárnap éjjel fél egy előtt néhány perccel - helyi idő szerint hétfőn 8 óra 24 perckor - következett be a katasztrófa: a bajkálontúli vasútvonalon, Vozsajevka település állomásának térségében egy sorompó nélküli átjáróban ütközött össze a két jármű.
A vizsgálatok eddigi adatai szerint az autóbusz vezetője hibázott, ugyanis figyelmen kívül hagyta a fénysorompó piros jelzését, és ráhajtott a sínekre. Vozsajevka a belogorszki járásban fekszik.
Nem, nem hiszem. Idézhetném távolban élő hazánkfiát: hinni a templomban kell. :-)
Én csak azt írom, hogy a cikkeidből számomra világosan kiolvasható a Bombi támogatás (ha jól emlékszem arról nem írtál mennyi probléma van a gépükkel).
Örülök, hogy több nappal ezelötti hozzászólásomra reflektáltál. Nem állítottam,
hogy az autósok "buták" lennének, csak rávilágítottam arra, hogy az autózás
nem olyan, mint ahogy azt az idilikus autóreklámokban bemutatják.
Nem kívánom érveimet ismét leírni, azt bárki visszanézheti ha akarja.
Írtad, hogy a Pécs-Budapest távot 2 óra alatt, a Szeged-Budapest távot 1 óra
40 perc alatt megtette veled a busz évekkel ezelőtt. Ezt igen nehéz elképzelnem. Lehet, hogy az órád nem járt pontosan, Vagy...
Meg lehet azt oldani. Mivel az IC már nem jár a 100-ason (kivéve a szegedi IC), meg lehetne azt csinálni, hogy az IC kivételével minden vonatnak (elővárosi ill. gyors) el kellene engedni a reptéri vonatot. Az IC pedig úgy indulna, hogy ne ütközzön a reptérivel. Szerintem ezt így lehet kivitelezni, de majd az okosabb topiktársak lehet, hogy találnak benne hibát.
Hogy IC nem a 100-son, és nem a Nyugatiba jár, az egy dolog. Nem jó dolog. Majd ha esetleg megépül egyszer a reptéri átkötés, akkor majd arra, és a 100-son mennek az IC-k.
De az, hogy egy nyomorult reptéri S-bahn miatt te a távolsági vonatokat késleltetnéd, olyat még a világ nem hallott.
Amúg ymeg ajánlom mindenkinek a VK mostani számát, amiben Molnár László egy szösszenetét lehet a témában elolvasni.
Hát ez elég valószínű, nem? Baj ez szerinted? Neked mégsem a vonatok gyors érkezése a fontos, hanem, hogy ki gyártja?
Igen, baj.
Ugyanis szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ha a Stadlert kizárnák és a Bombi kapná a megrendelést, akkor jönne másvalaki, aki a Bombi anyagában kezdene el turkálni és találna benne olyanokat, melyek alapján nem felelnek meg ők sem a feltételeknek.
Tehát új tender, időveszteség (látod, nekem ez a lényeg), pénzveszteség, utasvesztés.
És az új tender után ugyanez, véget nem érő folyamat...
Nekem úgy tűnik az írásaid alapján mintha a Bombi igen keményen támogatna.
Igen, nyilván súg valaki az újságírónak, nem nehéz kitalálni, az melyik oldal lehet. Ha kapnék infót a MÁV-tól is, azt is megírnám, illetve amikor kaptam, megírtam. (Remélem nem másfajta támogatásra gondolsz, hiszen emberi hangnemben is lehet vitatkozni, ugye.)
nagyon sokszor megemlíted, hogy ha nem nyerne a Stadler, akkor ők fognak gyártani.
Hát ez elég valószínű, nem? Baj ez szerinted? Neked mégsem a vonatok gyors érkezése a fontos, hanem, hogy ki gyártja?
Tudja valaki, hogy a Beograd/Dacia vonatokból hova tünt az EWP 3426-416 járatszámú Sofia-Wien viszonylatú BDZ WLAB kocsi?
Ugyanis hetek óta nem közlekedik a vonatban, papírt nem kaptunk róla hogy miért nem. Hivatalos helyeken is érdeklődtem (hátha csak mi nem kaptunk értesítést), de jó MÁV-os szokás szerint senki nem tud róla semmit...
(OFF: nem vagyok anyázós típus, szvsz emberi hangnemben is lehet vitatkozni)
Én semlegesként állok a dologhoz, nekem mindegy ki nyer, a lényeg az, hogy jöjjenek az új vonatok -> kultúráltabban lehessen közlekedni.
Éppen ezért mondom, számomra nagyon a Bombi pártolása jön le a cikkeidből, nagyon sokszor megemlíted, hogy ha nem nyerne a Stadler, akkor ők fognak gyártani.
Ha valóban pártatlan cikkeket kívánsz írni és tényleg csak a MÁV eljárása zavar, akkor szerintem a fent említett részeket ennyire nem kellene hangsúlyozni. Nekem úgy tűnik az írásaid alapján mintha a Bombi igen keményen támogatna.
Hogy ez így van-e vagy sem, azzal nem foglalkozok, a Te dolgod.
(Először is nagyon köszönöm, hogy ilyen kedvesen kérdezel, ahhoz vagyok szokva, hogy azzonnal korruptnak, vasútellenségnek nyilvánítanak.)
Megkérdezhetem, hogy az Index miért szeretné ennyire hogy elhúzódjon ez az egész procedúra a motorvonat-tender ügyében?
Nem szeretnénk ilyet. (Innentől egyesszámot használok, az Indexben alapvetően ez az én ügyem.) Nem is biztos, hogy ez lesz az eredmény, ha a MÁV most kizárja a Stadlert, vagy hasonlóan dönt a Közbesz. Döntőbiz., a Bombi még bőven szállíthat időben. Meg persze az is lehet, hogy maradnak a Flirtök. (A kormánynak és ezért a MÁV-nak nagyon fontos lesz, hogy a választásokra megjöjjön az első vonat.)
De ha halasztás lesz, szerintem akkor is fontosabb érdeke a hazának, hogy tisztességesen menjenek a tenderek közpénzből. Márpedig csak az a tisztességes, ami szabályos is, még akkor is, ha a Flirtök egy cseppet sem rosszabbak azért, mert a Bussnang pályázott és nem a Rail.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a többi pályázó inkább vagy kevésbé becsületes. De az fontos, hogy a MÁV (és a többi cég) egy icipicit érezze a közvélemény kontollját. (Igen, tudom, naív vagyok.)
(Egyébként van olyan vasútbarát és szakember, aki azt szeretné, ha lefújnák a tendert, és újat írnának ki nagyobb kapacitású szerevényekre, mert azokra lenne szükség.)
Jó, egy bulvárlapnak kellenek ezek a hírek, de az utasok már nagyon várják az új járgányokat.
Van az Indexnek is egy erős bulvár vonala, de szerintem ez a téma nem tartozik ide. (Nem is olvassák annyian, mint a pornós-véres-ügynökös cikkeket.)
Vajon ha a Bombi nyert volna akkor is ennyi cikket írnál az eseményről?
Természetesen igen, ha lehetőségm lenne rá. Sőt, ha most a Bombi lesz a győztes, az ő hibáikról is szívesen írnék, bár attól tartok, ebben az esetben a Stadlerék nem nekem fognak súgni. :-)
Nem kérdezted, de leírom, nekem semmi bajom a Stadlerrel (nem ismerem őket), a Flirttel (szimpatikus, hogy korszerű, bár nem láttam még), kifejezetten szeretem a Ganz Transelektrót és Dunai urat. Nem szeretem viszont, ahogy a MÁV ezt a tendert csinálta.
Ugyan, mondj már egy-két olyan helyet ahol az aknában nincs ülepítő,elvezető csatorna.De ha véletlen tudnál ilyet mutatni,akkor azok a vágányok biztos hogy ilyen célra nincsenek kijelölve.A régi szép időkre célozva.Talán 2005 márciusára gondolsz?
>ÖBB RoLa szerelvényt Szolnokon, november 18.-án. (gázolás miatt)
Az rendben, ott meg is van minden. Máshol meg nem is kell, elég egy is az országban. Olcsóbb kéthetente odavinni egy mozdonyt/néhány kocsit, mint ilyeneket épiteni.
>Kocsifertőtlenítő készség mindenhol van,ahol megveszik a klórmeszet,és van víz is. Saaaaajnos ma már nem olyan egyszerű a helyzet, mint a régi szép időkben... A szennyezett levet nem szabad(na) csak úgy kiengedni a földre, elvezető és ülepítő is kell(ene). Persze tudom én, hogy mi van... De az a szerencse, hogy a MÁV sem nagyon sürög a vagonok körül a klórmésszel. Látott az elmúlt évben valaki teherkocsit fertőtleníteni? Ha igen, hol?
Azoknak akik lehurrognak... Slager Radio reggeli musoranak jatekaban egy kamion sofor jelentkezett, kikerdeztek a musorvezetok mit es hova fuvaroz.
Uresen megy a kamion Vacrol Soporonba, ott a sorgyarba regi uvegeket bezuzzak, azt felveszi es elviszi Budapesti kikotobe es onnan hajoval Nemetorszagba.
Na ha azt mondja valaki ez a fuvar esszeru es olcso, gazgasagos akkor megeszem a kalapom!!!
Egy nemzetközi gyors minden nap 20 méterre húz el a nyaralónktól. Mennyivel előbb kéne meghúznom a vészféket, hogy pont a kéglink előtt álljon meg, és mennyibe kerülne ha elkapnának?
Körösújfaluig szerintem hagyhattak volna több vonatpárt, addig lényegesen több utas volt mint a vonal további részén. Az a napi +44 vagy 66 km belefért még volna szerintem. Igaz nem egy tömött Bz járt addig sem, de nem is kongott az ürességtől, mint utána. Az utána leírt rész viszont egybeesik az általam tavaly látottakkal és hallottakkal, igaz akkor az vasútról történt.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy miért van az, hogy a Milkabikák színe ennyire kifakult? ( főleg a sárgán látszik nagyon ). Emlékszem, mikor a frissen üzembe helyezett 009-est fényképeztem, nagyon szép élénk sárga volt, most meg már szinte krémszínűek.... Érdekes továbbá, hogy a GySEV Repcebikák szépek maradtak még mindig. Itt egy kép, amit nem én csináltam, hanem a neten találtam, ezen látszik a kettő közötti különbség:
Ez azért a kezdetekben nem így nézett ki.... Mi okozza ezt a különbséget? A GySEV-nél jobban ápolgatják a gépet?
Kérdezem hogy Vésztőre hogyan, milyen irányból jutottál el? Busszal mentél, vagy vonattal, fényképeket készítettél? Egyéb élménybeszámoló útközben, vagy csak utadnak ez a rövid szakasza volt érdekes? Jártál már egyébként korábban arra? Ha igen, milyen változásokat vettél észre a Térségi Vasúttal kapcsolatban. Olvasd el a 174096-os hozzászólásomat. Mi a meglátásod, fogékonyak lesznek ott az önkormányzatok a vasút üzelmeltetése iránt?
Egy objektív vizsgáló természetesen azt mondja, amit befizettek nála. Az a fontos, hogy a Stadler a legjobb. Nekik legalább van valami tapasztalatuk, hogy felénk milyen körülményekre kell számítani, amíg a Bombinak nincs és nem is nagyon működnek a dolgaik.
Egyszerűen elszabotálták az oktatást. Nyugdíj előtt álltak, nem akartak foglalkozni vele. A másik két kollégával toltak ki, mert így fél napjukba kerül egy hóközi vagy hóvégi zárás. Pont ekkor újították föl Csorvás állomást, meg is lett a helye az egyik gépnek.
Szerinted miért orrolnak meg Rád a többiek? Öt hozzászólásonként hatalmas színes szolgálati menetrend-kéréseid, összefüggéstelen mondatok némi agresszivitással fűszerezve.
ON
Az állomás egyik ritkán látogatott zugában találtam régi 120-as vonali szolgálati menetrendet, a topikon való meghirdetés nélkül is akadt rá jelentkező :P.
A menetrenden rajta van, hogy hivatalos, az Elvirán nincs:)
Most találtam, hogy pl. a közvetlen Budapest-Wiener Neustadt IC-ken az Elvira szerint 2 helyjegyet is kell venni (a közvetlen kocsit nem tudja itt kezelni, ha csak Sopront kérdezem, akkor érdekes módon igen) , ezek után ne hidd el neki, hogy elkezdődött az expresszekből is a 2.o. kocsik írtása és az erre elsőként kiszemelt vonat pont a Bp.-Nyíregyháza közötti Ex 694:)
Mindez csak nem annak a jele, hogy Vésztőn küszöbön áll a MHR rendszer beüzemelése?
Nem! Vésztő elágazó állomás és jv. telepállomás. Ha az emlékeim nem csalnak, 2003-ban telepítették. Két gép került volna Kiskőrösre, de két személypénztáros nem volt hajlandó megtanulni a kezelésüket, a hónapokig dobozban heverő gépeket elvitték. Az egyiket Vésztő kapta meg, a másikat Csorvás.
MHR-ből tavaly év végén kaptunk oktatást, a szükséges informatikai hálózatot elkezdték kiépíteni, ami január közepén abba is maradt. A gyűjtők örömére még mindig van kéregjegyünk (is).
"Múltkor volt arról szó, hogy felnőttnek megéri Kaproncáig nemzetközi jegyet venni a Goldonira, ha csak Kanizsáig is utazik. Ugyanez vajon nem éri meg Csapig, mondjuk Kisvárda vagy Záhonyig történő belföldi úti cél esetén. Ha jól tudom, ott sem kell nemzetközi utazás esetén IC pótjegyet venni. "
Jól tudod, de ez csak a Latorca IC-re vonatkozik arrafelé, a többi IC vonatra nem.
Nem éri meg.
A teljesárú belföldi menettérti jegy Budapest-Záhony-Budapest: 5776,- Ft.
Ukrajnába utazáshoz 50 %-os kedvezmény van a nemzetköz jegyárból, de a Bp.-Záhony (Gr.)-Bp. MÁV szakaszra eső 50 %-os nemzetközi menettérti jegyár már rögtön 7350,- Ft ( 1574,- forinttal több, mint a belföldi) és akkor még hozzá sem adtam akkor az ukrán szakasz jegyárát a határponttól Csap-ig.
Az ossz utastomeget nezve elenyeszo szazalek az aki ilyen kisgyerekkel utazik es pont kispest tajekarol. Egy siros nyugos kisgyerekkel semmilyen korulmenyek kozott nem jo utazni! Kocsiban sem jo ha 1000-el bombolo gyerek miatt a sofor nem tud ugy koncentralni. Ebben az esetben jobb ha otthonmaradnak!
Amint mar leirtam a 71-es ut nagyobb resze 3 evvel ezelott 70 km/h felett elvezhetetlen volt, razta a kocsit. A 7-es ut is kezd vacak lenni, de tetezi ezt a rengeteg kamion.
Kár a 48-54 kg sinekért 25 km hosszan meg a fővonali 21t tengelynyomásért!
Miért kell elrontani ami még jó vagy használhat.
Egyébbként megvan miért került rossz helyzetbe, mert 49 kilométerre egy szerelvény jutott más mellékvonalakon, meg hemzsegetek a szerelvények, és ekkora hosszra 3 szerelvény jutott azidőtájt.
Nezd hidd el sok stikli van a szallitasi bizniszben is. De az belathato senki sem tesz jot, hogy tobb szaz km-et konvojokba sorolt tulterhelt kamionok tesznek meg rontva hazank amugy sem rozsas utjainak allapotat.
Biztos. Feltételezem, hogy aki "Kémelhárítási Osztály"-t ír, az vagy felnőtt ember és nem gondolta komolyan, vagy általános iskolás, akkor meg kinövi.:-)
"Akkor igazából x vezetőt y állomásról azért rúgták ki mert a szgépén sexoldalakat nézegetett munkaidőben és nem felnyomták!"
Gondolom, hogy ez természetes, mivel a magáncélú internethasználatot körlevélben +tiltották, de ennek mi köze az előbbihez?
Buszos stikliket en is tudnek meselni egy tucatot. Egy idoben TV riport is volt arrol, hogy felragasztottak egy hirdetest a sofor fole, ha csalast eszlel az utas hivja az ingyenes zold szamot => Spion Line ;-)
Mindebből az a tanulság hogy a Volán a sok 90% os benem írt nyugdijasigazolványaival bizony slendriaánabb a vasut ilyet nem enged meg ezért az inaktiv rokkantnyugdíjasok meg 55-65 közöttiek nem a MÁV potenciális utasai...
1 db 67,5% os jegyet adott el a sofőr a többiek 50 Ft-al tudták le a dolgot.
Vissza Pomázról Pestre nem 167 Ft ba /2003/ került a jegy hanem egy 100 asba.
Dunakeszire kifelé Árpád hídi pénztárban vagyok köteles jegyet venni vissza 100 167 helyet.
Most Nagybörzsönybe mentem, diákigazványom volt, de itt is 5-6 alklaommal nem adott jegyet a sofőr, visszafelé egy másik sofőr se adott, tehát mindegyik ilyen ugy csilinelt az apró viszont a emke jegykiadógép mátrixnyomtatója pihent ezalatt.
Ennyi..
90% os jegyek a nyugdijasok kedvencei kényszerből a kisnyugdíjasoknak ez maradt.
Van akoi Gyulától kapott szabadjegyet annak még könnyebb.
Volánbusznál Győrbe Egerve mennek ki megfélemlítően ellenőrizni nem a Dunakanyarba Pomázra, meg Nagybörzsönyi Szobi részekre.
Tovább kellett volna olvasnom az előbb. 50% lehet talán a kedvezmény, de vajon mi az "dětem do 25 let".Íme a szöveg folytatása pontosan:
Nárokovost je následující:
CFS: 1 volná jízdenka pro zaměstnance v činné slubě a 1 jízdenka s 50% slevou pro rodinné přísluníky (dětem do 25 let). IR, ROA a TRL: 1 volná jízdenka pro zaměstnance v činné slubě i jejich rodinné přísluníky (dětem do 25 let). ONCFM: 1 volná jízdenka pro zaměstnance ČD v činné slubě, kteří odpracovali nejméně 10 let u ČD. TCDD: 1 volná jízdenky pro zaměstnance ČD v činné slubě, kteří odpracovali nejméně 10 let u ČD a 1 jízdenka s 50% slevou pro rodinné přísluníky (dětem do 20 let). BZV-GGB: 1 jízdenka s 50% slevou pro zaměstnance ČD v činné slubě.
Kocsifertőtlenítő készség mindenhol van,ahol megveszik a klórmeszet,és van víz is.Érdekes lenne,ha csak sl-en fertőtlenítenének,bár lehet ez az elmélet,de a gyakorlat koránt sem ez.
"Nelze slučovat obě monosti. Je-li vyčerpán nárok jako u zaměstnance, nelze ji uplatnit nárok jako u důchodce. Dále jsou poskytovány jízdní výhody na základě uzavřených dvoustranných smluv s dalími, v předchozí části nejmenovanými elezničními správami. Jedná se o tyto eleznice:
Syrské eleznice CFS, Izraelské eleznice IR, Národní úřad Marockých eleznic ONCFN, Australské eleznice ROA, Turecké státní eleznice TCDD, Novozélandské eleznice TRL, Zermat a Gornerdrat BVZ-GGB."
Gyönyörű írás (még gépen is). Csak éppen nem értem meg. De valaki itt közöttünk tud szlovákul.
A szlovák vasutak honlapján a vasutasok kedvezményével kapcsolatban találtam újabb infókat. Bemásolom ide talán valaki le tudja fordítani. Milyen kedvezmény van nekik az ausztrál és az új-zélandi vasutakon?
Nelze slučovat obě monosti. Je-li vyčerpán nárok jako u zaměstnance, nelze ji uplatnit nárok jako u důchodce. Dále jsou poskytovány jízdní výhody na základě uzavřených dvoustranných smluv s dalími, v předchozí části nejmenovanými elezničními správami. Jedná se o tyto eleznice:
Syrské eleznice CFS, Izraelské eleznice IR, Národní úřad Marockých eleznic ONCFN, Australské eleznice ROA, Turecké státní eleznice TCDD, Novozélandské eleznice TRL, Zermat a Gornerdrat BVZ-GGB.
Ma a Pomázról Dobogokőre közlekedő Volánbusz járat vezetője bemutatta, hogyan kell nem teljesen pofátlanul lopni: a teljes áron befizetett jegy 90%-os kedvezményként szerepel a jegyen. Ezt legalább az állam ellentételezi a közlekedési vállalatnak...
Hová fejlődött ez az ország? A Pilisi parkerdőben vasárnap egyetlen turistával sem sikerült találkozni, csak a heringes buszon volt néhány. Ellenben az erdő csendjét hat-nyolc alkalommal verték fel motorosok, összességében vagy 30 különböző!
Ma a MÁV Rt 2013-as számú vonatára, ami szóló Dezsőke volt a Piliscsabán 15.36-kor felszállók többségének már csak állóhely jutott Bp felé. Az állóhelyek majd mindegyike elfogyott Pestig. A vonat kerek 60 perc alatt tette meg a 29 km-es utat Rákosrendezőig. Minden állomáson állt legalább 5 percet. És általában jött is szembe csatolt Dezsőke. Öt percet megyünk, öt percet állunk? Mi ez? Ezt még a kemencei Shinkanzen is képes lenne produkálni, de a bugaci Kispöfögő lazán lehagyná a csúcsmodell Dezsőkét... Szóval nagy élmény volt egy órát ácsorogni sokaknak.
Az, hogy a Volán baszik bemenni a faluba érdekes jelenség, de nem egyedi! Az élen járó magyar vasúttársaság szinte összes buszos alvállalkozója prezentálja ugyanezt: az egyik csapat "Mezőhídvég vasútállomás" megállót hagyja ki az esetek 100%-ában, míg a másik "Palotabozsok vasútállomásra" nem tér be hasonló arányban!!! A buszvezetők mindegyike arra hivatkozott az előző járatot az előírt helyen váró "vasútmániás" utasainak, hogy "már régen nem megyünk be oda..."
Így most hosszú levelet írhatok emiatt is a MÁV Rt-nek, hogy pengessen ki némi kártérítést a történtek miatt! Az FVF-es beadvány ez esetben is porítékolható. Sőt! Végső soron az alapellátást nem nyújtja a cég!!!! Ennek még súlyosabb következménye lesz! Azt sem értem meg, hogy a saját csapatból nem képesek a minőséget kiverni, de az alvállalkozókból sem?
A MÁV-nak természetesen nincs kémelhárításim osztálya. Ha ezen a Vasútbiztonsági Igazgatóságot érted, akkor viszont nem talált. Semmilyen csata nem folyik a topicon a MÁV VBI és az egyszerű vautasok között. Keletis Gizi a hatás-ellenhatás fizikai törvénye alapján született, Csupafül pedig egy jó poén.:-))
MArekp !
OFF
Engem nem erdekel ki ki van a nicknevek mogott, csak arra akartam kerni az illetot,
hagyja abba ezt az egesz ugynokosdit itt a Forumon es koncentraljon a vasutra, mint temara.
Ezt uzenem minden MAV-os besugonak szinten
Luggeriano
ON
Te valahol nagyon el vagy tévedve. Az általad említett nicket Andó Gergely hozta létre (indirekt módon). Volt vagy 18 hozzászólása ebben a fórumban, visszakereshető. A Szeszát ért vádakra próbált meg több, kevesebb sikerrel kontrázni. A MÁV Kemelharitasi Osztalya szóba sem került.
Miért nem az Elhárításnak szólsz be, vagy csupafülnek?
Gyorsan leszögezem, a Gizit nem ismerem, csak nem értem a reakciód egy olyan hozzászólására, amikor éppen egy parazitát próbált lefülelni.
Kedves marekp !
Igen felhaboritott, mert mostanra lett tele a hocipom Gizi nenivel.
A 6-os nevu topikba tuti nem irogattam, en csak ezt a forumot szoktam nezegetni.
CSak mar kezdtem megunni, hogy a Forumon csatazik egymassal a MAV
Kemelharitasi Osztalya az egyszeru Vasutasokkal, Vasutbaratokkal.
Udv: Luggeriano
na persze ugy hogy fogalmad sincs mennyit mész egy évben, csak sejted azt hogy valahol 10 és 20 ezer km között (milyen szinten kezdesz el vasútozni:))).
Azt se sejted, hogy hány évesen adsz túl az autón, mert nem tudhatod hogy 5 év múlva milyen anyagi kondiciókkal rendelkezel.
Lehet forintosítani , de mindenkinek más más jön , tehár nem nagyon lehet megmondani azt, hogy egy balatoni út x ezer forintba kerül benzinen és autópályadíjon kivül.
Én amúgy úgy szoktam számolgatni hogy fogyasztásx2 szer a kilométerre eső kts, ez fedezi a ktseket.
Azért ha valaki bevisz az autókereskedésbe egy 5 éves kocsit, hogy becserélje újra, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy 50 000 vagy 500 000 km van benne, és ez a beszámítási árban is meg fog látszani.
Valamint x km-enként olajat kell cserélni. Egy olajcsere n Ft. ebből elvileg lazán kiszámítható a km-enkénti olajfogyás költsége.
Ezenkívül is van még néhány, az amortizációval összefüggő költség, de talán ezek forintosíthatóak a legjobban.
Szerintem az említett nick nem a kémtevékenységet kívánja szimbolizálni. Aztán amire Te reagáltál, abban teljesen igaza van (szerintem). De mivel ez Téged ennyire felháborított, gyorsan meg is nézem, nem irogattál-e véletlenül a 6-os vonal topikjába. :-)
Mert a fix költségeket (kötelező/súlyadó/casco...) akkor is fizeti a gjm tulaj ha vonattal utazik , és a kocsija ott parkol a háza előtt. Tehát azt nem veheti figyelembe amikor választ mivel utazzon szvsz.
A futással arányos költségeket meg nehézkes levetíteni egy kilométerre.
A vasútnak nemcsak az olcsóságával kellenne utasokat toborozni, hanem az utazás színvonalával.
Pl szüleim ha jönek bp-re unokát látogatni már nem autoznak, hanem ic-vel kényelmesen vonatoznak. Nem kell apámnak 3 órát volánt tekergetni, budapesten 3x eltévedni, parkolóhelyet keresni, aggódni esténként a kocsiért, hanem kényelmesen felülnek vonatra. Persze mindehhez hozzátartozik az is, hogy apám kiöregedett már a hosszútávú vezetésből, nem szívesen vezet. A csomagokat meg cipeljük mi helyettük amikor kimegyünk eléjük.
"Bombardier Transportation úrja vizsgáltatja a pályázati anyagokat és még lát esélyt arra, hogy megnyerje a MÁV-tendert. A társaság a vonatok felét Magyarországon szerelné össze, másik fele részben itt készülne.
A Bombardier Transportation lát esélyt arra, hogy mint jobbik ajánlattevő győztese lehessen a MÁV elővárosi járműbeszerzési pályázatának - mondta sajtótájékoztatóján Jens Henke, a társaság regionális kereskedelmi igazgatója. A cég egyébként a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) fordult, amely most vizsgálja a társaság beadványát.
Bombardier emellett a tenderen tapasztaltak miatt az unió belső piacokért felelős biztosához is fordult. Amennyiben a Stadler helyett mégis a Bombardier szállíthatná a vonatokat a MÁV-nak, úgy a cég az első két járművet még Németországban gyártaná, s azokat 2006-ban adná át a vasúttársaságnak.
A következő 28 szerelvény végszerelése és üzembe helyezése azonban Magyarországon történne, s a következő 30 járműnek már a kocsiszekrénye is Dunakeszin készülne. Dian József, a Bombardier-MÁV Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a cég a 2003-as 12 milliárd forint után tavaly 23 milliárd forint bevételt ért el, aminek meghatározó része a görög vasúttársaságnak szállítandó vonatokból származik.
Dian kiemelte, hogy ezzel a körülbelül 15 milliárd forintos összeggel a Dunakeszin működő cég adta a Görögországba irányuló magyar export 40 százalékát. A Bombardier-MÁV idei tervezett bevétele 14-15 milliárd forint. A társaság legnagyobb megrendelője a MÁV, amelynek az idén mintegy 7 milliárd forint értékben 80 járművet újít fel.
Egy-egy szerelvény felújítása átlagosan 87 millió forintba kerül, miközben egy ilyen új jármű beszerzési ára 250-300 millió forint. Tegnap új festőműhelyt adtak át a cégnél. A 113 millió forint értékű beruházás jelentős részét 45,3 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból fedezték. Az elmúlt három évben egymilliárd forintot költött a társaság környezetvédelmi és technológiai fejlesztésekre - tette hozzá Dian."
Kedves Keletis Gizi neni !
Nagyon-nagyon szepen tisztelettel megkernem kegyedet, ugyan szalljon mar le a Forum lakoinak cseszegeteserol, ne tessek rombolni a kozhangulatot savanyu, izetlen es cinikus beszolasaival, menjen inkabb kemkedni a MAV-vezerigazgatosagra !!!!!
Kezdem ugyanis mar unni azt, hogy a MAV Kemugyi Osztaly vs. Forumlakok kozti harc a Forumon bontakozik ki. Vagy a vasuttal kapcsolatban irjon ide be vmit (akarmit)
de ne csak ures, silany vasuttal kapcsolatban egyaltalan nem levo. szemelyeskedo megjegyzeseket. Azt nyugodtan gyakorlohatja a Kemugyi Osztalyon is, hazon belul.
Koszonom megerteset es tovabbi jo kemkedest kivanok Maganak, de NEM ITT !!!!
UI: Ando Gergo RULEZZZZ !!!!
Spostovani:
Luggeriano
A Stadler megfelel a MÁV tender pénzügyi feltételeinek
Budapest, 2005. április 17. A MÁV Rt. elővárosi motorvonat tenderével összefüggésben a nyertes Stadler Bussnang AG pénzügyi referenciájával kapcsolatban az alábbiakat közöljük. A tenderen résztvevő pályázók pénzügyi, gazdasági és műszaki alkalmasságának igazolására a MÁV Rt. a Közbeszerzési Értesítő 2004. évi 49. számában közzétett tender felhívásának 8. pontja alapján a pályázók utolsó 3 lezárt pénzügyi évi (2000., 2001., 2002.) auditált mérlegének (egyszerűsített mérlegének, beszámolójának vagy konszolidált mérlegének) benyújtását írta elő. Ennek megfelelően a Stadler Bussnang AG a pályázó társaság 100%-os tulajdonosa, azaz Stadler Rail AG konszolidált mérlegét nyújtotta be, ezzel megfelelve a MÁV Rt. által kért adatszolgáltatási feltételeknek. A megadott adatok alapján a MÁV Rt. a Stadler Bussnang AG-t a pályázaton történő részvételre alkalmasnak minősítette. A Stadler Bussnang AG hosszú évek óta Európa egyik meghatározó elővárosi vonatgyártó specialistájaként évente számos nemzetközi tenderen indul el. A svájci számviteli szabályok szerint a Stadler Bussnang AG nem köteles saját nyilvános pénzügyi beszámolót készíteni, így minden eddigi pályázatában anyacége csoportszintű konszolidált mérlegét nyújtotta be. A Stadler AG és annak magyar partnere a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. továbbra is biztos abban, hogy a leggazdaságosabb és műszakilag legjobb ajánlatot adta be, amely alapján a MÁV a FLIRT típusú motorvonatot hirdette ki győztesként. A FLIRT motorvonatot utasbiztonsági és utaskényelmi tulajdonságai, valamint dinamikai jellemzői, és gazdaságos üzemeltetése teszik a legalkalmasabbá az elővárosi forgalom lebonyolítására. A FLIRT motorvonat a Stadler AG motorvonat termékcsaládjának legújabb generációs terméke, a jelenleg üzemben lévő 10 jármű mellett a társaság több, mint 140 vonatra rendelkezik megrendeléssel.
Gondolom ez az ár nemcsak az Orient Expressre vonatkozik. Sajnos ez nem versenyképes. Egy fapados 30.000-ért elvisz. Kiváncsi lennék, hogy egy hónapban hány ilyen jegyet adnak el. Aki nem vasútmániás, az nem hiszem, hogy ezt a módozatot választja.
"Hó esett vasárnapra virradóra Svájcban, zavarokat okozva mind a közúti, mind a vasúti közlekedésben, elsősorban francia Svájc területén. Számos balaeset történt Lausanne körzetében, ahol éjszaka 15-20 centiméternyi hó hullott. Argovie és Soleure kantonban, illetve Bienne térségében ugyancsak nehézségekkel néznek szembe a közlekedők. A vonatok haladását - egyebek közt Romont és Lausanne között - a kézi kezelésű váltók működtetési nehézségei akadályozzák.
Az országos meteorológiai intézet jelentése szerint francia Svájcban a tengerszint felett 500 méteres magasságtól, az alpesi térségben 800 és 1000 méter között tért vissza a hó."
Arra azért kiváncsi lennék, hogy Svájcabn tényleg vannak-e nagyobb számban kézi kezelésű váltók.
Orient-Expressz: Pont ma (vagy tegnap) olvastam egy cikket arról. hogy ezenetúl a magyar utasokra is számít a klasszikus Orienent-Expressz, és a jegyár némileg olcsóbb lesz, mint a tőlünk nyugatra lévő utasoknak.
minden vonatnak (elővárosi ill. gyors) el kellene engedni a reptéri vonatot.
Ez feltételezve a 15 perces követési időt a reptéri vonat tekinteében szerintem nem reális. Azt meg ki tudja, hogy egyszer nem hozzák-e ide vissza a nyíregyházi IC-ket. Jó pár vonattal játszották már, hogy egyik pályaudvarról a másikra "ráncigálták" a menetrendváltásokkor.
magyar utas nincs mert legolcsóbb jegy 1000 dollár
Ez gondolm a nosztalgia Orientre vonatkozik, nem pedig a rendes menetrendi Orientre. Én pedig úgy értelmeztem, hogy a kérdés arra vonatkozott, hogy a Bécs-Párizs között közlekedő Orient Express miért nem jön el Budapestig. Gondolom arra ugyanolyan díjszabás érvényes, mint bármelyik más Bécs és Párizs között közlekedő vonatra.
"Keresztezni kéne a reptéri utat, ami lelassítaná az amugy is zsufolt 4-es utat"
"Hogy érted? Felül-/aluljáróval oldanám meg a gondot. (nem voltam még arrafelé, tehát nem tudom, hogy lehet-e ilyent csinálni"
Hát a vasút alá be lehetne vinni esetleg a az utat bár nem sok hely van ott és az iparvágány se túl jó ötlet mert hely nem sok van.... Főleg 120-hoz...
"Meg lehet azt oldani. Mivel az IC már nem jár a 100-ason (kivéve a szegedi IC), meg lehetne azt csinálni, hogy az IC kivételével minden vonatnak (elővárosi ill. gyors) el kellene engedni a reptéri vonatot. Az IC pedig úgy indulna, hogy ne ütközzön a reptérivel. Szerintem ezt így lehet kivitelezni, de majd az okosabb topiktársak lehet, hogy találnak benne hibát."
Hát ha télleg nem jártál még a 100-ason ne tegyél ilyen kijelentést. Alárendelni más vonatoknak. Nem értek egyet a gyorsok mindig Pesten és Pest környékén cseszik el az időt tötymörgéssel.
A 2001-es menetrendváltáskor szűnt meg a Donau-Spree-Kurier EN-tal együtt. Ha jól emlékszem az akkori cikkek alapján az oka az volt, hogy nem volt elég utas. Persze helyette beraktak más vonatot. Akkor emlékszem, hogy még a Mádl is nyilatkozott, hogy próbál tenni az ügy érdekében a franciáknál, merthogy állítólag rajtuk múlt. Aztán persze nem járt sikerrel.
Ezzel a létszámmal (sokszor a technológiai minimum alatt) és emberanyaggal, közel minimálbérért jelenleg ennyit tudnak kihozni a dologból.
Régen talán nem dolgoztak 8 osztályt végzett betanított és segédmunkások? Akkor talán jobban motiválva voltak a munkára? Gondolom az akkori technológia van meg most is. Akkor el tudta látni a nagy forgalmat, most meg a kicsit sem?
Azért is szeretnék külön mert van némi nézetkülönbség a MÁV, beruházó, főváros között.
Ezzel az algutasdival függetlenné lehet tenni mindentől, mármint a közvetlen forgalmat. Természetesen lenne bizonyos összekötettés a MÁV vonalaival, sőt a BKV-al is problémák esetére.
Természetesen, hiszen a rakodógépek /targoncák, daruk/ keretét 40 lábnál szélesebbre nem lehet kinyitni. A mellékelt képen is látszik , hol akaszt be a köröm.
"Keresztezni kéne a reptéri utat, ami lelassítaná az amugy is zsufolt 4-es utat"
Hogy érted? Felül-/aluljáróval oldanám meg a gondot. (nem voltam még arrafelé, tehát nem tudom, hogy lehet-e ilyent csinálni.)
"vonatok is össze vissza késnének a 100-as vonal miatt"
Meg lehet azt oldani. Mivel az IC már nem jár a 100-ason (kivéve a szegedi IC), meg lehetne azt csinálni, hogy az IC kivételével minden vonatnak (elővárosi ill. gyors) el kellene engedni a reptéri vonatot. Az IC pedig úgy indulna, hogy ne ütközzön a reptérivel. Szerintem ezt így lehet kivitelezni, de majd az okosabb topiktársak lehet, hogy találnak benne hibát.
Minden 53 lábas konténernél feltűnően látszik a két végén az, hogy mennyivel nagyobb, mint a 40 lábas? Pontosabban a középvonalától számítva meddig tartana a 20 láb?
Most találtam a 2003-as parlamenti hozzászólások között a következő képviselői kérdést és az arra adott választ. :
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! A MÁV nyár végi közlése szerint Balassagyarmat és Vésztõ térségében egyfajta kísérleti jelleggel regionális vasúthálózatot alakítana ki, az érintett nógrádi és békési önkormányzatokkal közösen. Az együttmûködés - újsághírek szerint - kétféleképpen valósulhatna meg.
Az elsõ variáció szerint az önkormányzatok csupán a menetrendet határoznák meg, de az üzemeltetés egyéb feladatait továbbra is a MÁV látná el. A másik elképzelhetõ megoldás értelmében viszont a regionális vasút mûködtetése az önkormányzatok szövetségeire hárulna. A helyi vezetõk véleménye szerint ugyan a feladat végrehajtása komoly erõfeszítéseket róna rájuk, többen elképzelhetõnek tartják, hogy jobban, gazdaságosabban ki tudják használni a regionális hálózatot, ráadásul közelebb tudják hozni azt a környék lakosságához, például a - nevezzük így - felhasználóbarát menetrend tekintetében.
Mindezek alapján a következõ kérdéseket szeretném feltenni az államtitkár úrnak: hol tartanak ezek a tárgyalások, illetve, nem hárul-e túl nagy teher az önkormányzatokra a vasúthálózat üzemeltetése miatt? Elõre is köszönöm a válaszát.
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselõ Úr! A vasút reformja kapcsán kétirányú feladatot kell megoldanunk: elõször is, a MÁV-ot versenyképessé kell tenni, és biztosítani kell egy liberalizált vasúthálózat esetén a fõvonalak esetében a versenyképességét más európai vasúti szolgáltatókkal szemben, másrészt megoldást kell találnunk arra is, hogy a mellékvonalakon egy profitorientált MÁV maradjon a szolgáltató, vagy pedig regionális, nonprofit vasúti társaságok lássák el ezt a szolgáltatást.
A mellékvonalak sajátos környezetben és feltételek mellett, nem piaci alapon és többnyire veszteségesen mûködnek. A 7800 kilométeres vasúti hálózat körülbelül 38 százalékát kitevõ, 3000 kilométer hosszúságú mellékvonalakon az összes személyforgalom 10 százaléka bonyolódik, az áruszállítás pedig elenyészõ mértékû. Mégsem az a szándékunk, hogy felszámoljuk ezeket a vonalakat, hanem szeretnénk a legjobb európai minták alapján, funkcióbõvüléssel megvalósítani ezeknek a fenntartását. Ennek a lényege, hogy egy korábbi, XIX. századi vasúti technológiához igazodó infrastrukturális létesítményrendszert úgy kell a helyi közösségeknek újra birtokba venni, hogy különbözõ szociális, állami, közösségi vagy helyi üzleti funkciókkal bõvítve tudják mûködtetni.
Úgy gondoljuk, hogy ez a páratlanul értékes vidéki hálózat a helyi területfejlesztés motorja is lehet, ha újraértelmezzük azt a nemzetintegráló szerepet, amelyet a reformkorban kivívott magának, nevezetesen, hogy ez volt a település kapuja. Ilyen vasúti regionális társaságokat tervezünk ott is megalakítani, amirõl a képviselõ úr beszélt.
Másrészt természetesen nem kívánjuk az önkormányzatok nyakába zúdítani ennek az anyagi terheit, hanem a különbözõ konstrukcióban a vasutat megilletõ támogatásokat - termelési támogatás, fogyasztóiár-kiegészítés, illetve pályázatok által elnyerhetõ pénzeket - az önkormányzatok pályázhatnák, akik mûködtetik ezeket a rendszereket, és mint megrendelõ (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) lépnének fel.
2003 őszén történt mindez, azóta a fejlemények egy MÁV kiadvány alapján:
Határozat a mellékvonali közlekedés EU-konform szervezeti és működési rendszerének kialakításáról.
- Az Igazgatóság felkéri a menedzsmentet, hogy dolgozza ki a két kísérleti térségi vasúti szervezet önálló társasággá alakításának feltételeit és hatásait.
Határidő: 2005. június 30.
- A térségi közlekedési feladatok ellátására FOGÉKONY ÖNKORMÁNYZATOKKAL folytasson az együttműködés előkészítésére irányuló tárgyalásokat, és alakítson ki olyan modellt, amely alapján adott esetben ténylegesen dönteni lehet a funkció átadásáról, az önkormányzat megrendelői pozícióba hozásáról, bizonyos feladatok és vagyontárgyak átadásáról. Tegyen javaslatot a MÁV rt.-én belüli mellékvonali személyszállítási üzletág kialakítására.
"Kérdés, hogy jó-e arra a mostani 2 vágány? Vagy esetleg a ceglédi vonatokat kéne bevinni Ferihegyre? Szerintem ez nem túl jó ötlet."
Elég lenne az, hogyha Szemeretelep után ágazna ki egy vonal (már van is egyiparvágány, legalábbis a térképem szerint). Majd lenne egy megállója Ferihegy I-nél, közbenső megálló lenne a 2/A terminál és a végállomása a 2/B-nél lenne. A budapesti fejállomása természetesen a Nyugati lenne. Így egy 18-20 km hosszú reptéri vasút lenne. Nem is kellene gyors vasút, elég lenne egy 120 km/h-ra kiépített kétvágányú pálya. A Ferihegy I-nél lévő állomás 4 vágányos lenne,a 2/A-nál csak egy megállószerű állomás lenne, a 2/B terminálnál lévő is 4, csak az fejállomás lenne, és lenne még kettő tárolóvágány is lehetne, hol gyorsan eszközölni lehet egy vonattakarítást. Így, az út Ferihegy II-ről a Nyugatiig 10-12 perc lenne. Az állomásokat természetesen fedettnek (perontetővel) csinálnám, vonatnak pedig villamos motorkocsit állítanék be (nem Hernyót, nem Selyemhernyót és nem Samut), talán 8-10 db elég lenne. És akkor nem kell semmit se a föld alá vinni. A menetrendjében pedig Nyugati pu.-Ferihegy I-Ferihegy 2/A-Ferihegy 2/B. Természetesen Ferihegy I-en és 2/A-n csak akkor állna meg a vonat, ha van "repülő-csatlakozás", máskülönben nem állna meg sehol (még a 100-ason sem). Csúcsidőben 15, azonkívül 30 percenként járatnám, éjszaka pedig akkor, mikor van járat. Az üzemeltetést pedig 50-50 százalékban felosztanám a Máv és a Malév között.