Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 -2 0 64204

A garanciát/jótállás azzal kell intézni aki adta-vállalta (aláírta a garanciajegyet).

Így van.

Ki írja alá?

Az inverter garanciajegyét te írod alá, mint szállító, telepítő, üzembe helyező, vagy a gyártója?

A napelemek garanciajegyét te írod alá, mint szállító, telepítő, üzembe helyező, vagy a gyártója?

Kihez forduljon az esetleges szavatossági igényének érvényesítése miatt a vevő?

Ehhez a számlának/nyugtának SEMMI KÖZE NINCS!!!! valójában, attól független dolog.

Nem egészen.

A szerződés kötelezettjének szavatossági kötelezettsége nem a számlából ered, viszont annak érvényesítési határidejével kapcsolatban jelentősége van a teljesítés időpontjának. A garanciális kötelezettség kezdő napja nem független a teljesítés időpontjától, aminek igazolása, bizonyítása alapvetően a számlával történik.

Kivéve, ha a garanciajegyen a garancia kezdetét külön feltünteti a garanciavállaló és az a számlán szereplő teljesítési időponttól eltér.

Előzmény: Törölt nick (64202)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 -2 0 64203

Létezik olyan kivitelező aki az egészet lebonyolítja/szervezi az óracserétől a telepítés engedélyezésig?Meg persze az mfb-t!

Hogyne létezne.

Előzmény: Poc2 (64198)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 -1 0 64202

A garanciát/jótállás azzal kell intézni aki adta-vállalta (aláírta a garanciajegyet).

Ehhez a számlának/nyugtának SEMMI KÖZE NINCS!!!! valójában, attól független dolog.

Előzmény: agyarka (64199)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 -2 0 64201

A számlának semmi köze az árhoz.

Kivéve, ha a felek ÁFA csalásban működnek együtt éppen.

A garanciához/jótálláshoz sincs köze!! de ezt már írtam egyszer.

Nem ártana ismerned-értened a különbséget a kellékszavatosság és garancia/jótállás között!

Értelmetlenül rugózol számlán, tévhitek mentén...

Előzmény: agyarka (64199)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.16 -2 1 64200

Célszerű aszimetrikusan kérni a 3 fázist, mert a ház villamos élete az 1 fázis sok amperrel a legegyszerűbb.

A 3 fázist csak a jó nagy cuccok kérnek egy lakásban esetleg.

Pl. a villanytűzhely vagy az átfolyós vízmelegítő és hasonlók, de végső soron ezek is elmennek egy fázisról is.

A napelemes HMKE viszont 5 kW inverter fölött már gyakorlatilag csak 3 fázisú lehet...

A kívánatos 7000 kWh az csak 6,0-6,5 kWp napelem a tájolástól, helyszíntő, tető dőléstől függően.

Ami az 5000 Wattos inverteren csak 120-130% napelem és ennyi megfelelő típus választással rá is rakható.

(sőt akár még kicsit több is)

Vagyis a 7000 kWh/év egy jól kiválasztott 5 kW-os inverterrel is megoldható.
HA a szolgáltató ehhez a beleegyezését adja és általában igen, 5 kW szinte mindig mehet az 1 fázison.

Az 5 kW betáplálása az 5000/230=21,73  >> 25 Amperes hálózat csatlakozást kíván.

A jó hír, hogy

ha egyébként a szolgáltatói csatlakozásod megfelel és van legalább 25 Amperes,

akkor csak a HMKE miatt nem feltétlenül kell a "szabványosstás" című játékot játszani.

Sőt, ha most nincs leaglább 25 Ampered  de kéred a bővítést 25 vagy 32 Amperre még akkor sem  biztos, hogy kell.

Most hány Ampered van?

Melyik szolgáltatóhoz tartozol?
Hol van a konkrét helyszín?

------

Vagyis akár az is lehetséges, hogy 

- egy 5 kW-os inverter a meglévő 1 fázison

- cirka 6,0-6,5 kWp napelemmel ellátva

- megtermelje az évi legalább 7000 kWh energiát

- a meglévő csatlakozással+mérőhellyel is

Feltéve, hogy a "H" tarifa nem feltétlenül szükséges.
Milyen okból tartod szükségesnek?

-------------

A menetrend ... 

-1.
Eldönteni az áramigény alapján, hogy mekkora és hány fázisú inverter szükséges/lesz.
CSAK három dolgot ehhez tudni az inverter típusát, kW és fázisszám adatát.
Ami konkrét-elfogadott árajánlat nélkül is tudható előre...

Jó eséllyel FRONIUS vagy SolarEdge lesz a választásod, mivel ez jó nevű, megbízható és jól napelemezhető még megfizethető termékek.
Szóba jöhet még az ABB, SAJ, GROWATT, SMA a gyakoribbak közül, és akad még vagy 20 másik is ami küzd a piacon.
Előre eldöntöd, hogy haladhasson az ügy és aztán arra kérsz majd árat utána.

0.
HA nincs hozzá elég Amper és vagy fázis AKKOR azt mielőbb biztosítani!
Célszerű elkezdeni az ügyintézést már holnap :-)

Ehhez kell egy igénybejelentő a szolgáltatónak és egy helyi "regisztrált szerelő" aki intézi az ügyet.

Mivel ezt vele tudod intézni és a költségekről is vele kell alkudoznod.

(elég elszálltak tudnak lenni árban, érdemes többtől is ajánlatot kérni, pláne ha sokallod amit mond)

A csatlakozási Amper mennyiség 32 Amperig ingyen van a szolgálató részéről.
32 Amper fölött viszont 3600 Ft+áfa=4572 Ft/Amper "hálózat fejlesztési hozzájárulást" kér minden egyes 32 fölötti Amperért.
Azonban a regisztrált szerelő díja, az anyagok, stb. mindenképpen a te költséged lesz.
Ami összesenben valahol 100-400 eFt között alakulhat a szabványosításhoz szükséges cuccoktól-melótól függően, ha kell szabványosítani.
Ha nem kell akkor csak 0-30 eFt is lehet ...

Ebben a körben kell jelezni a "H" tarifa igényt is, ha valóban kell majd, mert úgy döntesz/indokolt.

1.
HA/AMIKOR  a hálózati csatlakozás és a mérőhely MEGFELELŐ AKKOR lehet élesben is elindulni, ténylegesen.
- be kell adni a HMKE igényt és várni a választ, ami 2-3 hét alatt érkezik mostanság

- megvárni a szolgálató válaszát!!! >> MGT (Műszaki-Gazdasági Tájékoztató) ami nélkül balgaság bármit is csinálni-lépni, bár általában OKÉ! de nem mindig :-(

2.

HA megvan az MGT >> indulat az árajánlat kérés és a döntés+szerződés után a villamos tervezés is.
Ez mondjuk 1 hét alatt megvan, lejátszható...

DE tisztázni kell. hogy a pályázatos ügymenetnek is megfelelő dokumentáció és eljárásrend kell a vállalkozótól! ha MFB-s pénzből lesz.

3.
HA ez is megvan indulhat az MFB pályázat összerakása is, kell...

Energetikai tanúsítvány (25-45 eFt és párnap), ami alátámasztja!!!! a tervezett inverter méretet >> ez FONTOS!!!
(tehát rugalmas hozzáállású energetikus szükséges, mivel a majd csak JÖVŐBENI igényre nincs MFB hitel. ezért annak IS MÁR jelenleginek kell látszania a tanúsítványban)

Árajánlat vagy feltételes szerződés a HMKE telepítésére.

Nyilatkozatok tőled, az energetikustól és kivitelezőtől (az MFB irat csomag részei)

Friss jövedelem igazolások a NAV-tól (on-line intézhető) és munkahelytől/cégtől (csak az MFB formátumú a jó) magad és a házastárs is.

Friss adótartozás mentességi igazolás, e helyett egyszerűbb a KÖMA adatbázisba felvetni magad és házastársat is (on-line intézhető https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/egyszeru_lekerdezes)

Friss tartozás mentesség igazolás a közmű szolgáltatóktól vagy az utolsó számlák nulla hátralékkal.

A kitöltött hitel kérelmi nyomtatvány+nyilatkozatok (MFB csomag része)

Nem árt lekérni a KHR rendszerből is a jelentést magadról és a feleségről, nehogy meglepi érjen, hogy fekete listás vagy.
(a bankodban vagy postai úton, cirka 1 hét  https://www.bisz.hu/sajat-adatok-megismerese)

A friss tulajdoni lapot majd bankban kéresd le a pakk beadáskor (vagy on-line intézd http://www.foldhivatal.hu/content/view/172/163/)

Ha ez mind megvan >> beadod egy MFB ponton a pakkot ...

(ügyes ember ~1 hét alatt összeszedi és kitölti a pakkot)

Aztán reménykedsz, hogy nem kér semmit még plusszban a bank tőled és hiánypótlást sem.
Ha kér valamit, akkor eleget teszel neki és vársz tovább.

4.
AMIKOR VÉGRE (pár hét) az MFB értesít, hogy minden OKÉ! mehetsz a kölcsön szerződést aláírni, örülsz és aláírod.

Innentől indulhat a kivitelezés.... ami egyszer csak kész lesz.

5.
Elszámolsz bankkal.

-----

Nos ez tájkép... párhónap rámegy, minimum 3-4 de akár 6-8 hónap is, ha bénázol vagy hülye a bank.

Az MFB pályázatot 25-150 eFt közti áron csinálják az erre is utazók.
Azonban simán megtudod magad is csinálni, nem atomhasítás.

A feladat most >> eljutni az 1. pontig !

(az on-line intézhető =ügyfélkapu és a NAV nyomtatvány kitöltő használata)

Előzmény: Poc2 (64198)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64199
A számlaadásnak az összehasonlíthatósághoz van köze. A fórumon pedig a napergiával kapcsolatos beruházások a téma, aminek része a vételár.
Azt ki lehet számolni, hogy hogyan lehet kigazdálkodni a német beszerzési árszinvonal körüli magyar végfelhasználói árból a 40% adót.
A kérdés a 63735 hsz előtti árajánlatok miatt fogalmazódott meg bennem.

Amennyiben Te veszed meg vhol az anyagot, akkor Neked kell a garanciát intézned azzal akitől vetted. Mivel a szerelőknek, ÉV ellenőrnek és / vagy tervezőnek az anyagon nem lesz haszna, valószínűleg az ő díjazási igényük is magasabb. Bónuszban a garancia időtartama alatti ( paneleknél min. 10 évről beszélünk, de vannak hosszabb garis termékek) szereléseket megcsinálhatod magad ( ami szakirányúnak nem elfogadható képzettség hiányában egy esetleges eljárás során kontár munkavégzésnek minősülhet) , vagy fizethetsz egy mefelelő vállalkozónak és egyéni vásárlóként a költségeidet megpróbálhatod továbbhárítani a kereskedőre.
Előzmény: LanyUss (64197)
Poc2 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64198

Hogy értelmes/hasznos dolgok is szóba kerüljenek:

Valaki érdeklődött itt a napkollektorokról.Tegnap  35fokos volt a tetőn levő 160literes tartályban a víz,ma 41 fokig melengette a napocska.Igaz a feltöltő csövem még nem olvadt ki(sikerült idén is belefagynia),de a másik 2 igen,így elő tudta melegíteni a bojlert.Ma már spórolt is,mert 19:00-kor készenlétben találtam a bojlert 65fokos vízzel.

A másik hogy úgy néz ki áprilisban nekifutnék a napelemeknek.

Jelenleg fa óraszekrény van a ház falában,ezt mindenképpen át kell helyezni. Mert:

a. 4000kWh a háztartás és a hmv villanyfogyasztása,és ennek kiváltására teszek 1fázisú napelemet,meg igénylek h tarifát klímás fűtéshez.

b. hűtést nem számoltam,de ráhagyásokkal kéne 3000kWh a fűtésnek,így kellene 7000kWh-ra napelem,meg ehhez ugye 3f.

Hajlok a 3f és nagyobb mező megoldásra egyébként.

Létezik olyan kivitelező aki az egészet lebonyolítja/szervezi az óracserétől a telepítés engedélyezésig?Meg persze az mfb-t!

Illetve mikortól lenne érdemes árajánlatokat begyűjtenem?Meg van-e tapasztalat hogy mennyi idő lehet az átfutás?

LanyUss Creative Commons License 2019.01.15 -4 1 64197

Marad KATA-s: az éves 12 millió forint feletti bevételre 40% többletadó terhelődik. De szerintem ahhoz a fórumtársaknak semmi köze nincs, hogy ki állít ki miről számlát. Hol témája ez a napenergia topiknak? Valójában az én hsz-em sincs köze hozzá, de már nem bírom olvasni ezt az egész cirkuszt.

Másrészt miért is elvárható, hogy anyagról is adjon? Ha én megrendelem tőle, akkor én megveszem az anyagot vagy kiszámlázzák Nekem. Ilyen egyszerű. Nem kell ezt bonyolítani, de nyilvános fórumon hosszasan taglalni sem.

Előzmény: agyarka (64186)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64196
"Igen"
Köszönöm a választ!
Előzmény: Törölt nick (64190)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64195
Konkrét típus a többi tételnél szerepelt, csak ezt emeltem ki.
Előzmény: Törölt nick (64191)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64194
Azért, mert akinek sok a költsége, az nem választ KATA t. Akkor is ritka magas költségek esetén, ha 12M felett is lehet.
Előzmény: Törölt nick (64193)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64193

ezért meg kell kérdeznem:

Miért KELL ?!

Kényszeres-mániás vagy?

Vagy miért kell... ?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64192

a KATA s nem számolhatja el a költségeit.

...és?!!!

Ebből semmi nem következik ám.

Olyasmi tuti biztos nem, amit te kiagyaltál ebből :-)

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64191

Láttál benne konkrét típus megadást... akkomög?!

---

De már akkor is leírtam, más körülményekre nyilván más az ár is

Nincs két egyforma ajánlat sem, hisz egyedi ügyekről, döntésekről van szó.
Szabott ár utoljára a kádár rendszerben volt... asszem (és azt kijátszották).

MI NEM ÉRTHETŐ ezen számodra?!

Napok óta rágódsz a semmin, miért vajon?

Előzmény: agyarka (64188)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64190

Igen.

(megnyugszol végre?!)

---

De a KATA nem csak 12 millióig tart ám, hanem a végtelenségig... tudtad?

kiggyo Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64189
"Mekk mester legalább nem nevez senkit szélhámosnak."

Csak baleknak, hülyének, lehúzósnak és még sorolhatnám...
Előzmény: Törölt nick (64169)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64188
"Közismerten türelmes és nyugodt vagyok a hülyékkel szemben, jó ideig."

Ja, látom. Én kérek elnézést, mert szla után érdeklődöm, furcsálom az egyik napról a másikra történt - általad meg nem indokolt- tartószerkezet áremelkedést, vagy mert megnézek egy számomra indiferens, árajánlatot, hogy vajon miért olyan amilyen.
Elnézést kérek a hozzászólások hangneméért is, amit másoknak olvasniuk kell.
Előzmény: Törölt nick (64172)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64187

Langyos. :)

agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64186
"Magyar és Forint számlát vazze... de nem akarsz végre leszakadni rólam?!"
Korábban azt írtad, hogy KATA s vállalkozó vagy. Nálamnál az adózásról szóló tv ben járatosabb emberek azt írták, hogy a KATA s nem számolhatja el a költségeit. Ebben az esetben a 12M határ elég gyorsan összejönne KATA sként, ezért sajnos még meg kell kérdeznem:

A Famulus állítja ki a számlát az anyagról is, akárcsak a munkák elvégzéséről?
Elég lesz egyszavas válasz.
Előzmény: Törölt nick (64168)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64185

Egy tenyt allapitottam meg. A tenyek pedig makacs dolgok.

(te pedig leginkabb szanalmas vagy egy ilyen hozzaszolassal)

Sajnalom, mert ertelmes ember lehetnel ha sikerulne a stilusodon csiszolni

Előzmény: Törölt nick (64182)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64184

Uhhh. No comment. 

Előzmény: Törölt nick (64182)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64183

> Figyuka... VISSZASZÓLNI szoktam csak tipikusan!

Azt kell mondanom hogy sajnos nem. Nyugodj le picit es holnap olvass vissza, elkepesztoen durva szemelyeskedesbe mentel at az elmult par napban, es teljesen mindegy hogy ki kezdte, ez mar nem a megengedheto szint. 

Felre ne erts, nincs semmi gondom veled*, orommel szoktam olvasgatni a szamolgatos / elemzo irasaid. Kerlek fogadd ezt mint konstruktiv kritika, nem all szandekomban sem kotozkodni sem vitatkozni veled ezen a kerdesen.

* amig el nem kezdesz politizalni, szegeny vundergraf nick jutott arra a sorsra, hogy letiltottam a francba valami politikai rant utan

Előzmény: Törölt nick (64172)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -4 0 64182

Én egyenesen elszoktalak hajtani oda, ahová valónak tartalak.

Találtál valakit, aki mellé állva megugathatsz, hát éltél a lehetőséggel.

Ma még dolgozol ezen, vagy csak úgy kibukott belőled a visszaütés buta vágya?

Előzmény: tfe_tng (64180)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -4 0 64181

Végül is igazad van.

Mi a fenének összefüggéseiben értékelni a treadet?

Előzmény: Törölt nick (64178)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64180

Adott, pont olyan egyenes valasz mint amilyeneket te szoktal adni. 

Előzmény: Törölt nick (64177)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64179

azzal kezdi hogy megvadolja a kerdezot hogy _szandekosan_ eltitkol valamit ;)

egyebkent igen, mekk eleg meredek dolgokat kepes leirni, villanyszerelesben finoman szolva is "kreativ" (ami nem mindig jo), IT-ben netto faszsag minden amit ir. A tobbihez meg nem ertek :)

Előzmény: Törölt nick (64175)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64178

"Mekk mester legalább nem nevez senkit szélhámosnak."

Erre reagáltam, ebben szó nem volt róla hogy magát reklámozza-e vagy sem.

Előzmény: Törölt nick (64176)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64177

Vagy egyszerűen nézd meg az adószámom, tudod az is van!

Egy egyenes válasz jobb lenne!!

Olyat tudsz?

Előzmény: Törölt nick (64173)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64176

Helyettük magát ajánlgatja...azért.  :DD

Magad sem gondolod komolyan.

Előzmény: Törölt nick (64175)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64175

Ööö dehogynem.

Kb. minden 4. hozzászólásában.
Villanyszerelőt, ácsot, építési vállalkozót, tervezőt, tüzépest,  HR-est, mindenkit.

Előzmény: Törölt nick (64169)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64174

Ne muszáj drága cuccot venni és ráadásul még átverős cégtől is...

Előzmény: Törölt nick (64173)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64173

Rendelj valamit a famulustól, mondjuk   pl. napelem rendszert :-)

Akkor kiderül...

Vagy egyszerűen nézd meg az adószámom, tudod az is van!

Magyar és EU-s is.

Előzmény: Törölt nick (64170)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 1 64172

Figyuka... VISSZASZÓLNI szoktam csak tipikusan!

Azt is gyakran figyelmeztetés után.
Közismerten türelmes és nyugodt vagyok a hülyékkel szemben, jó ideig.

Azonban szerintem nem kell minden szarosszájú köcsög kekeckedését eltűrnöm (és másnak sem).

Köztük a téget, trillát, nappalit sem pl.

HA nem szólok-szólnak rátok, elpofátlanodtok és azt hiszitek igazatok van, pedig dehogy... 

Akinek fáj, ha visszaütnek neki, majd feljelent és töröltet, ahogy eddig is tették már páran, akár te is.

Aki értékeli a tudásom az meg úgyis felismer és szívesen olvas, ezt mutatják az elmúlt évek.

Ez van, hiába lázítasz-támadsz :-)

Az csak neked/nektek árt ...

Előzmény: agyarka (64163)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64171

Nem mellesleg ezen topiclakók gondolkodnak is az arra lusta, vagy képtelenek helyett. Nagyon nagy jelenség sajnos manapság a gondolkodásképtelenség. Döbbenetes dolgokkal szembesülök néha én is.

Előzmény: ddsteel (64167)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64170

+ ÁFA?

Előzmény: Törölt nick (64168)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64169

Jó az a párhuzam.

Mekk mester legalább nem nevez senkit szélhámosnak.

Előzmény: ddsteel (64167)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64168

Magyar és Forint számlát vazze... de nem akarsz végre leszakadni rólam?!

Előzmény: agyarka (64158)
ddsteel Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64167

Lehet, hogy guglizik, de azt jól teszi, általában szerintem hasznosat ír. Legalább nem kell rakeresni. :)

Előzmény: GeriSoft07 (64165)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64166

Utóbbi kolléga ért hozzá,

Ehhez ért!

Tőle vedd meg, mert mások átvernek.

Aztán rendre kiderül, hogy éppen fordítva történik.

Előzmény: GeriSoft07 (64165)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64165

Azért Mekk és vuder/barcomp közt a párhuzam kimerül a Lenini íráskényszerben.

Utóbbi kolléga ért hozzá, csak nehéz a stílusa, Mekk Elek meg csak összegoogliz minden szart, és ettől szakértőnek tartja magát, miközben rendre kiderül hogy idióta, köz- és életveszélyes dolgokat ír.

ddsteel Creative Commons License 2019.01.15 -1 2 64164

Igen, ez elkerülte a figyelmem, ha Te is számoltál akkor ok, ebben tévedtem, én mindig elismerem, ha tévedek,ezek szerint most is ez történt. A lényege az volt a hozzászólásomnak, hogy rengeteget segített nekem ő is és mekk is korábban, de én pár napja csak azt látom, hogy osztjátok egymást. Nem tudom,kinek van igaza, de szerintem erre hozzám hasonlóan már nem íváncsiak az emberek. De lehet, hogy ebben is tévedek. Privátban esetleg megírhatnád,ki vagy,mert most kíváncsivá tettél. Ha ismersz, akkor tudod,hogy itt laikus érdeklődő vagyok.

agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64163
OFF
"Rólad ugyanez nem mondható el."
Biztosan elkerülte a figyelmed amikor egyedüliként kiszámoltam az egyik telepített rendszer feszültségét hideg időben ( rossz volt a méretezés). A hőszigeteléseket nem számolgattam, ez nem az a topic.

"ő és Mekk stílusa szerintem jogosan lehet esetleg nyers és faragatlannak tűnő (amúgy én pl. bírom a  szarkasztikus, karcos stílust), "
Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy joga lehet bárkinek a fórum és az elemi udvariasság szabályainak be nem tartására, azért, mert bármennyi embernek segített.
Amiket rólam írt, a számára kellemetlen kérdések és a saját hozzászólásai összevetése miatt azok közül szerinted melyik fér a jogosan nyers és faragatlannak tűnő kategóriába?
ON
Előzmény: ddsteel (64160)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64162
Szia!
Mi néhányszor találkoztunk személyesen is, bár lehet már nem emlékszel.-)

Azokat a valóban segítőkész hozzászólásokat én is szívesen olvasom, de ez nem mentség a többire.
Addig nem volt vele gondom amíg az üzleti lehetőség miatt meg nem változott.
Az minden napelemes beruházó/ érdeklődő érdeke, hogy megtudja mit tartalmaznak az árajánlatok. Nemcsak Töröltnické, hanem másé is. Almát csak almával érdemes összehasonlítani.
A többit Te is látodhatod, ha elolvasod a néhány szám szerint említett korábbi hozzászólást.
Előzmény: ddsteel (64160)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64161
Régebben tényleg sokkal jobb volt.-(
Az MNNSZ honlapján sok céget találhatsz, valamint a Construma és a BNV idején is érdemes ajánlatokat begyűjteni.
Előzmény: Tomo75 (64156)
ddsteel Creative Commons License 2019.01.15 -3 0 64160

Figyi, az emlitett nick alatt lévő ember, aki sokszor törlésre kerül, marha sok értelmes és hasznos infót közölt itt is és a hőszigetelés fórumon is. Olyan ember, mint a szigetelésfórumon Mekk Elek, aki fáradságot nem kímélve hosszasan számol is akár és így válaszol alaposan a felmerülő - általában a legbugyutább - kérdésre is. Rólad ugyanez nem mondható el. Nekem is nagyon sokat segített anno is és most is, ő és Mekk stílusa szerintem jogosan lehet esetleg nyers és faragatlannak tűnő (amúgy én pl. bírom a  szarkasztikus, karcos stílust), mivel fáradtságot nem ismerve számolnak. Ha huszadszorra kérdezik mondjuk ugyanazt az ökörséget épp csak idetévedt emberek, melyikünk ne írná le pl, hogy használd a keresőt stb... Szóval szerintem is lendüljünk túl ezen a vitás szakaszon, nem ezért járunk ide okulni. Fogd fel úgy, hogy az okos enged és lendülj túl a témán légyszi.

Előzmény: agyarka (64159)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64159
Tévedésben vagy, nem telepítek napelemeket.
Az több kérdést vet fel, vajon többiekkel ellentétben Neked miért nem gyanús Töröltnick / barcomp tevékenysége, és miért az én stílusom okoz neked problémát, és tartod az övét megfelelőnek?
Tudnál tőlem idézni személyeskedő hozzászólást?
Talán a tiltott reklámozása nem tényeken alapul?
Miért baj az, a topic szempontjából, ha megpróbálom kideriteni valójában mire számíthat az, aki napelemes vállalkozóval üzletelni kezd?
Előzmény: Törölt nick (64157)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64158
"A garanciának/jótállásnak nem a számla a feltétele!
Hanem a "garanciajegy" ezt azért tudhatnád vállalkozóként..."
A számla többek között a felek elszámolásáról szól, másrészt arról, hogy a kiegyenlítése esetén a vevő teljesítette a szerződés rá eső részét, ahogyan a másik szerződő fél azaz a számla kiállítója is részben ( mert a garancia stb. még hátravan. Tulajdonképpen meghatározza a jogi tárgyat és a jogalanyokat is.

Válaszolj légyszíves egy egyszerű kérdésre!
Nálad milyen számlát kap az ügyfél az anyagokról (inverter, panel... )?
Előzmény: Törölt nick (64147)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64157

Én nem tudom te ki vagy, de nagyon remélem ha napelemet kell rakatnom nem veled hoz össze a sors. Ritka egy hányadék a stílusod amivel -többek között- szétvertetek egy újabb topicot hetekre.

Előzmény: agyarka (64152)
Tomo75 Creative Commons License 2019.01.15 0 3 64156

Kb. egy éve olvasom ezt a fórumot, régen nem voltak ilyen viták, viszont voltak hasznos, érdekes hozzászólások. Moderátorok helyében törölném az összes felesleges commentet.

Májusban lejár az LTP-m. Szeretnék egy napelemes rendszert építtetni. A Pentelén kívül kitől érdemes még ajánlatot kérni, aki a keleti régióban is vállal kivitelezést?

trilla414 Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64155

Mi is itt az aljasság? Mert nekem úgy tűnik, neked az az aljasság, azon pörögsz itt, hogy valaki számonkéri rajtad, amikor ok nélkül sunyi módon lehazugozod a konkurenciát, csak mert az jobb ajánlatot ad, mint te.

Előzmény: Törölt nick (64153)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64154

Töröltess megint ... sunyiban, mi tart vissza ?!

Előzmény: agyarka (64151)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64153

Magam is remélem, mert minden szava igaz rólad ... és a másik kötözködőről is.

Talán habos kávéval kellett volna fogadnom azt az aljasságot amit elkövettél?!

Amit most is folytatsz tovább... önkéntes inkvizítor- és kekeckedő farokként.

Ehh! ugyanmár gáz vagy voltál és maradtál is.

Előzmény: agyarka (64151)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64152
Én úgy gondolom, hogy nem néztél utána, hogy honnan származik az információ. Nem hibáztathatod a vállalkozót, mert a gyári ajánlat készítő programot használja.
( Azért már lehetne, hogy nem az újabb online verziót, de még a régi hivatalosan frissül addig megteheti. Ráadásul rengeteg nem naprakész oldal található a neten. )

A SolarEdge marketingének ezzel a részével én sem értek egyet, de, ha Neked problémád van vele, fordulj hozzájuk. Engem annyira nem zavar, maradok a JRC nél.
Előzmény: Törölt nick (64150)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64151
Azt mindenki eldöntheti maga, hogy mennyire kötözködöm, miután elolvasta korábbi Töröltnick név alatt szereplő, és az utóbbi barcomp -os hozzászólásaid.

Az előző listához hozzá vehetjük, hogy vállalkozói létedre az index fórumszabályzatát mennyire tartod be ( tiltott reklám, személyeskedés).

Szerencsére nem kerültek törlésre ( egyelőre) a korábbi hozzászólásaid, így bárki visszakeresheti azt amit kértél, hogy mutassak ( a 63735 körül megtalálhatja).

A 64113, 64104 hozzászólásaid is remélem még sokáig megmarad, mert így mindenki láthatja, mire számíthat egy 27 éves makulátlan vállalkozótól ( famulus) , ha a problémája van a dolgaival.
Előzmény: Törölt nick (64147)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64150

Nem a szám a lényeg, hanem a tendencia amit mutat az eljárás.

Amit ugye nem én követtem el mégis engem basztattatok-vádoltatok, ennyi.

Az én ígéreteim REÁLISAK és bármikor beválhatók!

A szóban forgó 1428 kWh/kWp hozam pedig valójában kamu, bármit tódít is a SolarEdge saját programja.
Egy napelemes cégnek ezt is illik tudni és nem illik visszaélni vele.

Nem véletlenül "nem garantált" !!! ám az ígéret és ezért sunyítás.

Vagy akkor ígérjek 1500-at és ha odaírom, hogy nem garantált akkor ettől már oké lesz?!

Így gondolod ...valóban?

Előzmény: agyarka (64149)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 -2 0 64149
16 kWh most komolyan? Ebbe kapaszkodsz, főleg azok után, hogy Te sokkal nagyobbat kerekítettél? LOL
Előzmény: Törölt nick (64148)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64148

nem garantál és mégis fölfelé kerekített

Értem ...és te ezt mondod tisztességes tendenciának, ehh! ugyanmár.

Ez inkább szerecsen mosdatás a részedről.

(és tudatos marketing trükk-sunyítás az ajánlat adó részéről)

Előzmény: agyarka (64146)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64147

Nos,

visszanézheted, hogy bizony ELÉG gyakran oda van írva az eszme futtatásaim végére az is, hogy

"amíg a szaldórendszer van" vagy az, hogy "a jelen árak és lehetőségek esetén" vagy más hasonló.

Másfelől, ehhez képest MUTASS már egy olyan ajánlatot, ahol a rajtam általad számonkért dolgok szerepelnek!!!

Vagy jobb híján átmentél "van sapkája, nincs sapkája" üzemmódba?!

----

A garanciának/jótállásnak nem a számla a feltétele!

Hanem a "garanciajegy" ezt azért tudhatnád vállalkozóként...

Gáz, hogy ezek szerint ezt sem tudod jól, de azért kötözködsz.

Előzmény: agyarka (64146)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64146
Mégegyszer, utoljára mondom, mert úgylátszik szelektíven olvasol! A SolarEdge Site Desinger 2 programmal bárki tudja reprodukálni az 2,384 kWh rám tervezetet, ami alá oda van írva, hogy nem garantált ( 2 lap, táblázat alatt. A kerekítés szabályainak a +16 kWh megfelel, láttunk már ennél nagyobb kerekítés is itt a fórumon. Ennyi idős múlttal gondolom neked sem okoz nehézséget a program, de ha gondolod szívesen segítek ( és ezzel a Photoshop ot is kizárhatod). Ebben az esetben azért lehet vitatkozni, hogy ki -kit vádolt meg, ugyanis a cég ajánlatát az SE alátámasztotta. Te mivel tudod alátámasztani a korábban kifogásolt 2 ajánlatod közötti tartószerkezet drágulást? A KATA ra vonatkozóan hogyan is van az elszámolás? A vásárló felé az egyetlenegy számla ( az anyaggal együtt! ) ami egyben a garancia feltétele, hogy mondjuk 10 év múlva ne az ügyfélnek kelljen keresnie a panel gyártót? Összesen hányszor fűzted hozzá a megtérülési számításaidhoz ( minden konkurenciánál sokkal olcsób, nyugodtan modhatjuk, hogy páratlan beruházási árat figyelembe véve), hogy fenntartási költségek vannak ( inverter csere, túlfeszültség védelem csere... ) és a szaldó sincs kőbe vésve? Utóbbi nagyon lényeges, amikor vki elektromos fűtést tervez, szerencsétlen esetben az egyedüli megoldásként.
Előzmény: Törölt nick (64145)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.15 -1 0 64145

Tehát, igazából nem reprodukálható a beígért hozam... még az egyébként túl optimista SE tervezővel sem.

Azaz: kamu marketing, sunyiság.

A famulus solar nem véletlenül ígér sokkal reálisabban, abból nincs vita és per.

A 27 évnyi makulátlan vállalkozói múltat mégis sárral dobálják egyesek.

Csak mert szóváteszem a sunyiságokat és ez zavarja őket (gondolom).

Előzmény: agyarka (64143)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64144

nekem a pvgis 5850kWh/évet hoz, a solaredge designer ugyanezen panelek de SE4000 inverterrel 6450kwh-t (K-Ny tájolás, 3+3kWp)

2019.dec.31 kiderül, kinek volt igaza.

Decemberre a pvgis 106kWh-t jósolt, 107kWh lett. a solaredge szerint 136kWh lett volna a becsült

ha még 3 táblát feltennék, akkor a pvgis szerint 6770kWh lenne, a SED szerint már 7360kWh, hát érdekesen számol...

Előzmény: agyarka (64143)
agyarka Creative Commons License 2019.01.15 0 0 64143
Megnéztem, a linkelt ajánlat a SolarEdge Site Desinger 2 (offline) verziójával készült. Bárki reprodukálhatja.
Kiváncsiságból az online verzióba, ami 2,34 MWh -ot jósolt az inverter kihasználatlansága miatt elég nagy veszteséggel.

Az új JRC optimális tájolással (-7) PVGIS-ERA5 választása esetén 2,15 MWh jósol ( 10% rendszer veszteség beállításával), minden mással kevesebbet.
Előzmény: Törölt nick (64139)
agyarka Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64142
Idézet a cég honlapjáról :
"oldalunkon komplett napelem rendszer árainkat találja, amelyek magukba foglalják a szerelés mellett a napelem árát is"

Tervezés, engedélyeztetés, mérés, dokumentálás, garancia?

Összehasonlítva az EnHome árlistájával előbbi kb. 150e Ft al olcsóbb ( amennyiben az ár az idézettel ellentétesen mégiscsak mindent tartalmaz).
Előzmény: agyarka (64141)
agyarka Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64141
Megtaláltam :https://drive.google.com/file/d/1W_GtpA1SKgkZgEFXOm4m-n_VJjd5kw7U/view

Első látásra úgytűnik az SE gyári programjával készült. Holnap leellenőrzöm ezekkel az adatokkal.
Előzmény: agyarka (64140)
agyarka Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64140
Nem találtam, hogy hol van ilyen ajánlat. Tudsz segíteni?
Könnyen lehet, hogy nem ekkora hozamról van szó, hanem ekkora fogyasztáshoz tervezték 80% al, ami a reálisabb 1140 kWh ra jön ki.
Holnap, ha gép elé kerülök, megnézek egy-két inverter tervező programot.
Előzmény: Törölt nick (64139)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64139

Szavazzunk! ha kérhetemaz urakat.

Pusztán a számokról, mert ez lett a vita lényege...

Tisztességes ajánlatnak mondható-e az 1425 kWh/kWp éves termelés beígérése egy tetőre szerelt HMKE esetén Magyarországon?

Előzmény: trilla414 (64138)
trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 0 0 64138

"Kinézel valakit, és belekötsz bármit is ír"

Igaz, mindenkire nem ugrok, viszont nem "bármit is ír", jellemzően csak két okból szoktam írni.

Ha hülyeséget ír, vagy ha alaptalanul beleköt másba. 

Jelenleg arról van szó, hogy töröltnick bármiféle bizonyíthatóság nélkül lehazugozta a konkurenciáját. 

A közösségnek meg ott van a hozzászólásaim elrejtésének eszköze, ami csak a bölcs barátodnak nem működik sosem... Ő ugye állítólag mindig becsuk engem, csak hát az a fránya fórummotor... 

Előzmény: kiggyo (64137)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.14 -4 5 64137
Több topicban is olvastam már egy-egy témával kapcsolatban a hihetetlen mennyiségű és rosszindulatú írásodat de nem jöttem rá hogy mi bajod lehet. Kinézel valakit, és belekötsz bármit is ír, és abba is aki esetleg egyetért valamiben vele.
Ennek a közösségre nézve semmi értelme, menj el felíratni valami bogyót vagy kettyintsd meg az asszonyt, esetleg igyál valamit de ne itt vezesd le a frusztráltságodat, főleg ne így.
Egy-két ilyen troll úgy szét tud cseszni egy-egy topicot hogy hihetetlen.
Előzmény: trilla414 (64131)
agyarka Creative Commons License 2019.01.14 0 1 64136
A napkövetős rendszerek felénk nem elterjedtek, így kicsi az esélye, hogy az adott ajánlat arra vonatkozott.

Netes napelemes ajánlatoknál láttam azt, hogy több cég a meglévő fogyasztás 80-90% ára számolja a szükséges rendszer méretet. Ez gyakran nem tűnik ki első olvasatra a megfogalmazásukból.
Az inverterek tervező programjai is előfordul, hogy nagyon magas adatokat adnak meg, ami nekem marketingnek tűnik. Az új JRC is magasabb sugárzással számol, mint a régebbi.

Töröltnick korábbi számításaiban a becsült sugárzási értékekkel nem volt probléma, ebben a tekintetben teljesen átlagos adatokat használt.
8lazo8 Creative Commons License 2019.01.14 0 1 64135

Én most elolvastam ezt az "esettanulmányt". Valóban az a neve, két oldalas prospektus ami leírja, hogy ők becsültek x termelést és jéé x+n lett, hát van ilyen. Helyén kell tudni kezelni egy cég saját honlapján közzétett saját esettanulmányát a saját termékéről.

Sokan itt a fórumon elújságolták, hogy a PVGis-es becslést a rendszerük jellemzően túlteljesítette (10%-os veszteség beállítás mellett).
Attól, hogy SE van feltéve a tetőre nem fog többet sütni a nap, ha jól értem a vita ebből pattant ki, meg a hőtérképből.

Előzmény: trilla414 (64130)
trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -4 0 64134

"a rajta szereplő adatok nem érhetők el egy átlagos tetőre szerelt napelemmel, csak speciális napkövető rendszerrel"

Ez az állításod bajos, ugyanis amiatt, hogy állítás, bizonyítást igényelne, viszont az állítás jellege miatt nem bizonyítható.

Esetleg az állná meg a helyét, hogy fogalmad sincs, hogyan érhető el a fenti adat napkövetés nélkül. Én mondjuk elhiszem a solaredges esettanulmányt is, ami miatt lehetek naív, de rosszindulatú aljas alaptalanul vádaskodó biztosan nem leszek. A fenti állításoddal kezdesz te is felzárkózni a töröltnickes mögé ezen a téren.

Előzmény: Törölt nick (64132)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.14 -1 2 64133

Úgy jön ide, hogy pontosan passzol a képhez?

De már más megmutatta.

Eleinte, míg meg nem ismertem a szisztémát, még szimpatikus volt, hogy kilóméteres cikkeket írsz mindenre. de aztán rájöttem, csak az íráskényszer adja. Mint Mekk Elek Ezermester a sok okosságával.

Előzmény: Törölt nick (64127)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64132

Hát a photoshoppolás azt sugallja hogy manipuláltam a képet, szóval elmondom, hogy ez a windows beépített képmetszőjével készült képernyőkép.

Pont anélkül a szöveg nélkül változik meg a kép értelme, ugyanis a rajta szereplő adatok nem érhetők el egy átlagos tetőre szerelt napelemmel, csak speciális napkövető rendszerrel.

Előzmény: trilla414 (64131)
trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -6 0 64131

Na mi van butabilek, még mindig olvasod a hozzászólásaimat?:D 

Az nem tűnt fel, ugye, hogy a szöveg nem része a képnek, tehát szumónak photoshoppolni (paintelni) kellett, hogy rákerüljön... 

Előzmény: Törölt nick (64129)
trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -3 0 64130

Megmutatod hogyan hozza az általad ígért 1300-at? Mutasd meg, aztán elolvasod mondjuk ezt  az esettanulmányt, ami leírja, hogyan hozott átlag 8% pluszt a solaredge rendszer (amit a kérdéses konkurenciád is ajánlott). 

A hozzáállásod: a solaredge nem kell, szarabbat ajánlasz olcsóbban, és az alacsonyabb termelésedet meg előadod úgy hogy a másik csak behazudta a többet.

Hadd ne minősítsem az üzleti hozzáállásodat újra...

Akárhogy is nézzük, aljas üzleti húzás, hogy alaptalanul hazugsággal vádolod a konkurenciát, csak mert te nem tudsz olyat minőségben és megbízhatósággal szállítani.

Előzmény: Törölt nick (64124)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -3 1 64129

Jujj de rafinált. Tök véletlen a lényaget metszette le a kép aljáról.

Mondjuk a rafinált helyett más jelző illene rá, de én jólnevelt vagyok.

Előzmény: Törölt nick (64128)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 0 1 64128

https://www.researchgate.net/figure/Estimated-yearly-output-for-a-two-axis-system-kWh-kWp-in-the-European-countries-PVGIS_fig1_267382605

Google képkeresővel 5mp.

Trilla414 a GeriSoft07 által is említett napkövetős cucc térképét vágta be.

Előzmény: Törölt nick (64123)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64127

Hogy jön ide a 2 tengelyes követő?!!!!

Tetőn lévő HMKE-ről van szó, vazze...

-----

Édes istenem muszáj a témához nem tartozó dolgot bedobni csak a kötözködés kedvéért?

Normális?!

Előzmény: GeriSoft07 (64126)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.14 -2 0 64126

szeged, 2 tengelyes követő 1620kWh/kwp

csekkold

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -2 0 64125

A kép az előbbihez ...

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -2 1 64124

Nos, tessék itt egy konkrét kalkuláció egy nagy besugárzású területen optimistán.

Tudsz olyat helyett mutatni ahol 1425 kWh/kWp-t kalkulál?

Íme a kalkulátor...

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Előzmény: trilla414 (64119)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -3 0 64123

Kérem a linket erről az oldalról... mert valamit benézel, alighanem.

Így hivatkozás nélkül viszont nem lehet tudni, hogy mi is ez térkép konkrétan.

trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -2 0 64122

Látszik, hogy fogalmad sincs, miről írtam. (Ez persze nem baj.) Amúgy egyetértünk, az a jellemző

Előzmény: a8lang (64121)
a8lang Creative Commons License 2019.01.14 0 1 64121

Látszik hog nincs napelemes rendszered. Mo-n inkább a jellemző 1100-1200kwh/kwp között ha nem pont ideális minden körülmény, és 1200-1350kwh/kwp ideális tájolás, dőlés stb esetén.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -3 1 64120

Azt remélem, hogy egyszer valaki majd rádnyitja az ajtót az ilyen aljas és sunyi mószerolásodat megbeszélni.

Előzmény: Törölt nick (64117)
trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64119

Nos, te rendszeresen agyonoptimalizált számításokkal dobálózol, megfeledkezel megemlíteni minden üzemeltetéssel kapcsolatos kockázatot, nem várt költséget. 

Az adott cég pedig nem lehet, hogy ez alapján az optimális telepítési módszer alapján számolt? (Persze lehet, hogy ő is elfelejt megemlíteni minden részletet...)

Nekem itt Magyarország nagy része az 1350-1500 (átlag 1425) kWh/kWp sávba esik, a várható átlagos éves termelés tehát 1.68×1425=2395kWh. 

Szóval az, hogy te lehazugozod az adott céget, egyaránt utal a tájékozatlanságodra, és egyidejűleg a rosszindulatodra is. 

Előzmény: Törölt nick (64117)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -2 0 64118

Szerinted, te tisztességesen, rosszindulat nélkül jártál most el?

Előzmény: trilla414 (64115)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -3 0 64117

(6x280=1,68 kWp x 1300 = 2184 azaz ez bizony aligha fog 2400 kWh-t megtermelni, inkább csak max 2100 körül, ha pont déli tájolású és délen is van)

Szerinted nem ÁTVERÉS 1,68 kWp napelemmel 2400 kWh/év termelést jósolni?

Hisz 2400/1,68=1428 kWh/kWp  !!!!!

Megmutatnád, hogy hol is jósol ennyit Magyarországon az EU kalkulátora?

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP

Nos, bizonyíts!

Ha nem tudsz akkor meg miért kötözködsz és rágalmazol?
Nem értelek...

-----

Ja az akkori és ott látható ajánlat is érvényes most is!

Neked is és bárki másnak is... rendelj, ha nem hiszed el.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.14 -1 0 64116

A baj csak az, hogy minden szava igaz és élő annak ott leírtam...  ne állj be a sárdobálók közé te is újra.

trilla414 Creative Commons License 2019.01.14 -1 4 64115

"sunyin-csúsztatva-utalva alaptalanul nyilatkozni valakiről az mi is?"

Arra gondolsz, amikor ugyanígy teszel a konkurenciádról?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149831320&t=9084059

"Ja megvan...  geciség, aljas indokú alaptalan támadás egy gané embertől."

Ja. Jól mondod... A gané ember gané marad más nick alatt is.

Előzmény: Törölt nick (64113)
agyarka Creative Commons License 2019.01.14 -2 0 64114
Töröltnick csináltál már következő nicket magadnak?
Mert már ezt is lejárattad.
Előzmény: Törölt nick (64113)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -4 0 64113

Általad sunyin-csúsztatva-utalva alaptalanul nyilatkozni valakiről az mi is?

Ja megvan...  geciség, aljas indokú alaptalan támadás egy gané embertől.

Vedd már észre magad! a magas lovadon vazze!.

Nacsá, ennyi voltál nem érsz ettől többet nekem.

Kiismertelek, kerüllek majd ezután.

Előzmény: agyarka (64112)
agyarka Creative Commons License 2019.01.13 -2 0 64112
A részletes segítségen kívül van néhány problémás dolog, amit a nick váltás is alátámaszt. Lehet neked bejön ez a stílus, nem zavarnak a tiltott reklámok, és az árazások anomáliái, de ezek közül 2 tételesen tiltott, a 3. lehetséges normasértései vitathatóak.
Előzmény: Törölt nick (64111)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -5 0 64111

Neked is csak azt tudom javasolni, hogy írj hasonlóan részletes segítségeket a kérdezőknek a kötözködésed helyett.

Ezzel szemben neked napokig egy "fele annyiba"kerül kijelentésedre sem sikerül még csak egy egyszerű vasanyagárlistát sem beböfögnöd.

Használd hasznos dolgokra az energiád. AMit az eddig HSZeidből levettem azok NEM hasznosak.

Előzmény: Törölt nick (64108)
agyarka Creative Commons License 2019.01.13 -1 1 64110
Én legalább elolvastam, és betartom a Fórum moderációs alapelveit.
Előzmény: Törölt nick (64109)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -5 0 64109

Ha nem baszakodnál rendszeresen, akkor nem kerülnének a viselt dolgaid terítékre, ennyi.

Tudhatnád: Akinek vaj van fején ne menjen a napra!

... jobb lesz neked a csendes nézelődés az árnyékban.

Előzmény: agyarka (64107)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -2 0 64108

Itt is alákérdezel, és dicsérgeted, hogy befusson a palimadár a hálóba.

Jó ezt tudni.

Előzmény: Törölt nick (64106)
agyarka Creative Commons License 2019.01.13 -1 0 64107
Ez a hozzászólásod téged minősít Töröltnick.
Előzmény: Törölt nick (64104)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -1 0 64106

Én több más topicból is ismerem.

Előzmény: agyarka (64105)
agyarka Creative Commons License 2019.01.13 -1 2 64105
Olvass kicsit vissza ebben és a napelemes fórumban Töröltnick néven és gyorsan rájössz milyenek a hozzászólásai.
Előzmény: Törölt nick (64103)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -5 1 64104

OFF

Az, hogy rosszindulatú tuskó vagy az viszont nem a véletlen műve ... az a természetedből fakad!

Ennyire zavar gyengécske szakmailag-üzleti szinted, hogy egy fórumban kezdesz küzdeni óvodás módszerrel némi renoméért?

Netán konkrétan az idegesít, hogy napelem telepítéssel is foglalkozom?

Mert azóta másztál rám már többször is mióta ez kiderült és az előtt nem zavartalak.

Tényleg a famulus solar léte zavar ennyire?!

(mert különben nem értem mi bajod lett velem mostanában így a már ~9 évnyi fórumozásom után)

----

Szerintem akár olyan aljasság is előfordulhatott, hogy pont te töröltetted a vudergraf nick nevet a moderátornál való feljelentgetéssel.

Mert az a sunyi-rágalmazó módszer amit itt előadtál most is... nem először esik már meg veled.

Bizony nem bíznék rád se munkát, se pénzt, se semmit, mert a jelek szerint egy sunyi-aljas-rágalmazó szarember lehetsz.

Amint azt az agyarka nick-ed is sugallja... 

Hisz: nomen est omen !

----

Szóval: a pofád alapra és nyugszol, jobb lesz az neked, ne keresd a bajt magadnak.

Mert türelmes vagyok a fórumokon a hülyékkel-bunkókkal, de azért nem a végtelenségig.

Pláne, ha direkt szándékosan kötözködnek mint te is.

Előzmény: agyarka (64101)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -2 0 64103

Miért nem írtok legalább töredék hasznos tartalommal bíró HSZeket mint ő?

blablalab Creative Commons License 2019.01.13 -1 0 64102

Valaki beköpte biztos, hogy bizniszel a fórumon jattolás nélkül.

Előzmény: agyarka (64101)
agyarka Creative Commons License 2019.01.13 -1 3 64101
Látom Vudercamp akármicsodából Töröltnick lett, aztán meg barcomp.
Ugyanezt a trendet követi sok vállalkozás is, amikor túl sok lesz a tartozása, vagy vmiért helyt kellene állnia amit nem szeretne.
Nyilván mindennemű hasonlóság csak a véletlen műve.
Előzmény: Törölt nick (64096)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -2 2 64100

Ami az eddigiek alapján vélelmezhető, hogy a vizes fűtési rendszer helyett versenyképes lehet a csak villanyos is, pláne részben a klímára alapozva.

Itt a lényeg.

Nála kell megrendelni. :DD

Előzmény: LanyUss (64099)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64099

Elsőre meglepődtem mennyire részletesen kifejtetted! Őszintén szólva ha becslés ha nem, mentem a két hozzászólást ha megengeded, mert emésztenem kell annyi információ van benne. Nagyon hálás vagyok a segítségért. Annyiban tudok haladni tovább, hogy a helyiséget leburkoljuk és a villanyszerelőnek is tudok támpontot adni már. Még egyszer köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (64097)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -1 0 64098

https://www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/olyan-technologia-hodithatja-meg-a-vilagot-amivel-a-nap--es-szelenergia-sem-versenyezhet.2.310275.html

Hamarosan indulhat világ legerősebb árapályerőművének sorozatgyártása

A megoldás egyáltalán nem bonyolult, az erőműbe épített turbinákat

a tengerek napi árapály-mozgása, illetve áramlatai hajtják meg, vagyis a vízerőművek működési elvét követi.

A 73 méter hosszú lebegő szerkezet két darab 1 megawattos turbinát foglal magába, és a gyártó szerint könnyen telepíthető, karbantartható és vontatható. 

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -1 2 64097

...de ha egyelőre nem lakik ott senki, csak néha-néha kell befűteni és egyébként csak langyosan tartani.

Akkor egyelőre fölösleges a komoly cucc oda.

Klíma+villanyradiátor és mehet a mostani meglévő áramról.

A klíma intézi a folyamatos langyosan tartást, hisz a kutyát sem zavarja hangja-szele , mert üres az idő nagy részében a hely.

Ez megvan még az "A" tarifás nappali áramból is 37,4/3=~12,5 Ft/kWh meleg áron, azaz annyiból, mint a földgázból is

Ha csak 18 fok van tartva készenléti hőmérsékletnek, akkor a hőlépcső +4/+18=14 fokra csökken a +4/+22= 18 fokos helyett.

Ami máris hozhat akár 14/18==0,77 >> 20-25% energia igény csökkenést is egy télen... 

Ez klímával legyártva talán csak  ~1300 kWh áram >> 45-50 eFt/tél nappali áramból is.

Amikor esemény van akkor meg előtte indul a villanyradiátor és félóra-óra alatt feltolja 22-23 fokra a hőmérsékletet.

Alkalmaként párszáz Ft-ból, akár csak egy egyszerű időzítős konnektorral vezérelve.

----

Avagy érdemes a várható tényleges használat módján is elgondolkodni....

Előzmény: LanyUss (64095)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 -1 2 64096

Az 10 cm azért erős határeset egy fűtött lakótérnek...
Az OSB-re én még felraknék egy 3 cm-es lécvázat és arra egy réteg gipszkartont.

Sőt a lécváz közé bemernék még ragasztani purhabbal az OSB-re 2 cm vastag XPS (lábazati hab) darabokat is.

Ami jól kiegyenlítené a gerendák hőhídját a gyapot között és a légrés+gipszkarton egy kicsivel még csökkentené a hőátbocsátást is.

A plusz tömeg a fűtött oldalon a hő- és pára tároló tömeget is emelné valamivel >> jobb komfort érzet.

A hangszigetelésen is javítana (és a tűzállóságon is mellesleg).

Az esetleges vezetékek is elférnek a légrésben.

Plusz (mivel gondolom a lakótér van alatta már) a glettelt-festett felület is elegánsabb. 

----

A tető az cirka U=0,45 W/m2K körül lehet így most.

Ami azért nem vészesen rossz, ha gyapotozásban nincsenek kimaradt lyukak, hanem befeszül rendesen a szarufák közé.

A falazat is elmegy, hisz az is U<0,40 W/m2K a habbal együtt eredőben, vélhetően.

Van tehát hűlő felületként (és +4/+22=18 fokos átlagos fűtési hőlépcsővel)

1.

25 m2 padló, amiről nincs infó, legyen U=1 W/m2K (talajon felvő, hőszigeteletlen padlóként)

Ez 1,00x25x18/1000=0,45 kW hőáram átlagosan a tél során 

2.

A falak és nyílászárók

Cirka 6x4 méter lehet a kerítő  falak belmérete 6x~4x~3=70 m2 körüli falazat , mínusz ablak/ajtó >> 65 m2

Amiből kiesik az ajtó-ablak, mennyi? látatlanban legyen 2,2+1,8+2,0=5 m2 mondjuk Uw=1,4 ablakokkal, ajtókkal.

Ez 65x0,40x18/1000=~0,47 kW és 5x1,3x18/1000=~0,13 kW >> 0,6 kW

3.

25 m2 plafon

Ez 25x0,45x18/1000=0,2 kW 

Összesen eddig: 1,25 kW 

Csapjunk hozzá némi vonalmenti hőhídat is padló/fal sarokban és legyen 1,4 kW

Van még a szellőzési hőveszteség.

Legyen két lakó és fejenként 30 m3/óra friss levegő szükséglet, akkor 2x30x0,00036x18=~0,4 kW kell a szellőző levegőnek is.

Mindösszesen 1,8 kW, vagyis a korábban tippelt 2 kW átlagosan akár annyi is lehet.

Azonban a mondott hőszigeteltség alapján az 1,8 kW is elég lesz szerintem.

Plusz a napi fűtési időt is lemerem venni a korábbi 18 óráról csak 16 órára.

A fűtési szezon marad 180 napos.

Akkor 1,8x180x16=5184 kWh/tél adódik.

Amihez már elég lehet 5184/1100=~4,5 kWp napelem mennyiség is.

Ha hozzácsapunk még egy havi 6000 Ft-os villanyszámlát is (tekintettel az említett szaunára is) >> ~2000 kWh villany/év

Akkor az újabb 2000/1100=1,8 kWp napelem cucc.

Összesen 4,5+1,8=6,3 kWp

Ennyi napelemet  egy 5 kW-os inverterre fellehet pakolni és így ~1,9 millióból (kérj konkrét ajánlatot pl. itt solar@famulus.hu)

- eltűnik a villanyszámla

és

- nem kell drága fűtő cucc, csak néhány olcsó villanyradiátor/infrasugárzó 

Ehhez 20 tábla 1x1,7 méteres napelemnek kell helyet találni és villany betápból kell legalább 1 fázison 25 Amper vagy 3 fázison 3x10 Amper a mérőhelynél.  

----

Viszont 

Jómagam kombinálnám a fűtést és így lenne hűtés is nyáron.

A nappali térbe felraknék egy inverteres klímát, ami átmeneti időben azaz a nem túl hideg (kisminusz-nulla-plusz) kinti időben fűtene.

Ilyenkor még csendesen megy és bent sem csinál szélvihart a befúvással :-)

Viszont biztosan legalább COP>=3 azaz legalább 1:3 áttétellel készít meleget az áramból.

...és mellesleg nyáron hűt is, ami kelleni fog a mondott hőszigeteltség esetén!

Mellé pedig beraknám a villany radiátor/infrapanel/padló fűtést is !!! alapfűtésnek.

Így amikor a klíma már kezdene zajosabban-szelesebben fűteni
ÉS VAN is az adott HELYISÉGBEN illetve otthon valaki akit ez éppen zavar, akkor

a klímát lentebb lehet tekerni és elindul a zajtalan villany radiátor/infrapanel/padló fűtés IS !
a kis teljesítményre visszavett klíma mellé.... >> kecske is jóllakik és káposzta marad azért. 

Ezzel a módszerrel a fűtési energiaigény 60-70% is mehetne a klímáról, sőt a kár még több is enyhe teleken.

Az erre eső  5140x0,65=~3300 kWh/év igény helyett csak ~1000 kWh maradna.

Ami 2300 kWh/év megtakarítás és ez 2 kWp napelemmel kisebb cucc >> cirka mínusz 600-650 eFt 

Ami elég klímára és még marad is...

Mondjuk a hűtés áramigénye viszont megjelenik párszáz kWh/nyár erejéig.

Végül is kellene villany ~2000 kWh, fűtés (5140x0,35)+(5140x0,65/3,3)= ~2900 kWh és hűtés ~500 kWh >> összesen 5400 kWh

Ami 5400/1100=~5 kWp napelem rendszer >> mindösszesen a nullás villany számlához ~1,9 millió Ft.

A nulla villanyszámlás fűtés+hűtés és az áramigény szaunástól így állhatna össze.

- klíma a nappali térbe (fűtés/hűtés) ~ 250 eFt

- villamos fűtés (radiátor/panel/padló ~3 helyiségbe, nappali tér, háló, fürdő) ~ 50-100 eFt megoldástól függően

- napelem cucc ~1900 eFt

Marad még a melegvíz gyártás kérdése... (felteszem van most is éjszakai áramod bekötve).

Az villanybojlerről és az éjszakainak mondott vezérelt "B" tarifáról oszt jó van az.

Ez két főre cirka napi 5kWh (ha nem sellő típusúak) ami havi 30x5=~150x~24=3600 Ft körül alakulna.

A melegvíz napáramra kötése határeset pénzügyi szempontból.

Főleg, ha eleve van már a házban éjszakainak mondott vezérelt B tarifa is e célra.

----------

Avagy ~2,2-2,4 mFt körül lehet a nulla vagy közel nulla számlás élet+fűtés+hűtés a jelen árak és feltételek mellett.

Persze végig kell számolni a konkrét adatokkal is, mert ez most jósrészt saccolás a pontosabb infók híján.

Illetve érdemes eltűnődni azon is, hogy a napáram helyett/mellé a fűtés a klímára HIVATKOZVA esetleg "H" tarifáról menne, akkor mi van/lenne ...

Ami az eddigiek alapján vélelmezhető, hogy a vizes fűtési rendszer helyett versenyképes lehet a csak villanyos is, pláne részben a klímára alapozva.

Előzmény: LanyUss (64095)
LanyUss Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64095

barcomp: nagyon szépen köszönöm, mert az itt olvasottak alapján csak sejtésem volt:

1. hogy az 1-es verzió 1,5 millió felett lesz, de a precíz számtanoddal van az 2 is. Kialakítunk hátul a garázs mellett egy pihenő szobát, ahol lesz zuhany, esetleg egy szauna, egy kisebb konyhabútor stb. + ha az élethelyzet úgy alakul, akkor bárki oda tudjon költözni. Részemről megtettem a szükséges lépéseket. Palatető alá páraáteresztő+10 cm gyapot+záró+osb, kívülről kapott 8 cm grafitot és kicseréltem az ablakot, ajtót -> ettől a ponttól jön a fűtés megoldás keresés.

2. Eseten már elkezdek agyalni, mert 2 klíma már elegendő lehet. Cserébe nem komfortos a huzat hatása és a kültéri hangja is zavaró lehet. 1 db klímánál havi 20e Ft-os áramfogyasztást feltételezve 800e/20e=40 hónap-> fűtésidény cirka 6 hó, tehát 7 év a megtérülés. H-Tarifa bekötése esetén 800e-150e ( bekötés díj)=650e/13e -> 50 hónap -> 8,5 év. Viszont nem kell 6 hónapon keresztül ekkora teljesítmény -> a megtérülési idő még hosszabb. Olvastam itt, hogy a hó is nagy ellenség és gondolom a rövidebb nappalok is.

kiggyo: ez volt az eredeti ötlet ( fűtés rendszer hátravezetés ), de nem tudom megoldani a hátramenő víz hőmérséklet csökkenését éjjel. A családi ház hőigénye kisebb, ezért egész éjjel áll a kondenzációs kazán 22:00-06:00-ig. Milyen csőben vezessem hátra ha csak 40 cm mélyen tudom elvezetni? Az előremenő vízhőfokom 40. Legalább 10m hátra, nem tudom egy ilyen megoldásnak mekkora a vesztesége és milyen radiátor tud hatékonyan fűteni 38 fokon.

Előzmény: Törölt nick (64093)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64094
Átvezetni a fűtővizet nem megoldás?

Klíma + H tarifa lenne még hasonló áron, amit szerintem nem éri meg kiváltani napelemmel rövid-középtávon. Mire megtérülne ki tudja hol lesz az a melléképület.
Előzmény: LanyUss (64091)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64093

Mondjuk a tél átlagában 2 kW kell a fűtésre (felteszem vacak a hőszigeteltség).

Akkor cirka 180x18x2=6480 kWh energia kell >> 6480/1100=~6 kWp napelem 1,8-2,2 millióFt
A meleg ára ~12-14 Ft/kWh körül alakul, mint a földgázból is kb. ...

HA klímát raksz fűtésnek és napáram lesz az áram, akkor 6480/3=2160 kWh is elég lesz 2160/1100=~2 kWp napelem ~800 eFt körül indul + a klíma

A meleg ára ~5-6 Ft/kWh körül alakul, ~fele mint a a gáz...

HA csak simán napelem nélkül klímával fűtesz, akkor 37,4/3=~13 Ft/kWh lesz a meleg ára.

Kb. mint a földgázból is...

erbe Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64092

Tegyél oda is klímát!

LanyUss Creative Commons License 2019.01.13 0 0 64091

Melléképületi 25 m2-es helyiség fűtéséhez, ami Caleo elektromos padlófűtéssel lenne megoldva ( 3kw/óra ) mekkora rendszert kellene telepíteni? A garázs +30m2-re teszek egy klímát ( max. 1,5 kw ). A legfontosabb a téli szezon lenne. Most fejeztem be a kondenzációs rendszerem a családi házon, de nem ragaszkodom a gázhoz minden áron a melléképületben. Hátra gázrendszer kiépítése kb. 600e körül lenne, de akkor meleg vizem is van. Érdemes foglalkozni a napenergiával?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64090

Mondjuk ez BSOD-nak szólt volna...

Előzmény: Törölt nick (64089)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64089

Ez sincs ÍGY!

Az a feltétele, hogy: a HMKE TERVEZÉSEKOR nem terveztél DIREKT többlet termelést.

Azaz NEM úgy lett ELEVE méretezve a cucc, hogy majd áramot akarsz eladni.

Az, hogy esetleg évente kiderül, hogy: "nahát, mégis lett némi többlet" attól még NEM üzletszerű.

Hisz nem a "haszon" reményében lett a többlet, hanem alkalomszerűen így alakult.

Ennyi.

(lásd mindezt a vonatkozó jogszabályban)

Előzmény: agyarka (64087)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64088

Ha idéznéd!

Előzmény: BSOD64 (64085)
agyarka Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64087
Az nincs kikötve a szerződésben, hogy nem lehet túltermelés, ahogyan az sem, hogy nem lehet többször vagy rendszeresen túltermelés.
erbe Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64086

Eddig nem tiltakoztak. :-)

BSOD64 Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64085

Ha rendszeres túltermelésed van, azzal megszeged a szerződésed.

Előzmény: erbe (64084)
erbe Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64084

Tévedsz. Ha éveken át folyamatosan túltermelésem van, kell az adószám. :-(

Előzmény: Törölt nick (64082)
agyarka Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64083
Hány alkalom minősül eseti, és üzletszerű túltermelésnek?
Előzmény: Törölt nick (64082)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64082

Magánszemélyként számla sem kell és adószám sem... elég a kifizetési kérelem és az adónyilatkozat.

Nyilatkozat és kifizetési kérelem HMKE betermelés elszámolásához

Ami az ELMŰ esetén pl. itt található meg: https://elmuemasz.hu/elmu/file/downloadfile?id=a3f350d0-c285-48bf-b967-717c41064aa2

Előzmény: erbe (64081)
erbe Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64081

Igen. Nem kell hozzá bonyolult eljárás. Kértem adószámot, megjön az értesítő, kiszámlázom. A szolgáltató levonja az adót és fizet. Nem kell semmit könyvelni. Ami bonyolítja a dolgot, hogy következő évben visszaigénylem az adót. :-)

Előzmény: Törölt nick (64067)
a8lang Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64080

Nem jó a kollektor mert amikor a legjobban kéne a fűtés akkor nem fűt semmit. Nagyon sok kéne belőle  nem tudom hova rakni. A medence messze van a háztól.

Az áramot könnyű odavinni a vízcsöveket nem annyira.

Előzmény: BSOD64 (64076)
BJaca Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64079

https://www.youtube.com/watch?v=6T5Gb9tu3Ow

Wifin vagy BUS-on kommunkikál.

Előzmény: kiggyo (64077)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64078

Én kiegészítő berendezésnek látom a meglévő rendszeren belül.

Nem ehhez kell az inverter, hanem az már eleve adott.

A smart meter már lehet kérdéses, mert az Ohmpilot teljesítményvezérléséhez szükséges adatokat valahonnét be kell gyűjteni.

Előzmény: kiggyo (64077)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64077
"SE inverterhez hogyan illeszted az Ohmpilot-ot?

Be kell dugni a konnektorba.

Ha SE van a napelemek után, akkor is"

Ahogyan a datasheetben láttam futólag ez így nem működik, kell hozzá a smart meter és az inverter is. Mondjuk az inverter logikailag elhagyható lenne, de gondolom rendszerben működésre tervezték.
Előzmény: Törölt nick (64070)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64076

Neked medencefűtésre hatékonyabb lenne kollektor, de szerintem tisztában vagy vele.

Előzmény: a8lang (64053)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64075

Egyetértünk, a napelemek nem fűtésre valók.

Előzmény: kiggyo (64074)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64074
Akkor ebben egyetértünk. Fűtéssel nem növelhető számottevően a helyben felhasználás (sajnos).
Előzmény: Törölt nick (64073)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64073

De FŰT&#202;SRE mire megyek vele?

Semmire, de ott van, mint lehetőség, a kínálat szélesebbé tételére.

Mint a bolhapiacon a kiegyenesített, rozsdás szög.

Nem ezen kellene rugózni, mert alapvetően nem ez a lényege.

Előzmény: kiggyo (64071)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64072

Saját véleményem az hogy ha bele akarnak ebbe nyúlni akkor csökkentett áron (energiaáron) veszik át, és teljes áron (energia + RHD) veszed vissza az áramot.

Ennek van a legnagyobb esélye, ezt jól látod.

A 4kW feletti teljesítmények díjkötelessé tételének lehetősége is rögtön azt eredményezte, hogy szinte minden új telepítés 4 kW alatti.

A legegyszerűbb, és leghatékonyabb az egyéni érdek mentén történő szabályozás.

Előzmény: kiggyo (64069)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64071
Tudom!

De FŰT&#202;SRE mire megyek vele? Kell 1000-2000KWh egy téli hónapban amikor termel egy 3kWp rendszer 50-100-150kWh-t, aminek egy jó része amúgy is elfogy azonnal a házban.
Főleg hogy kevés elvetemült fűt cekásszal, és gáz, hőszivattyú esetén nem használható.

Nyáron, HMV-re értem.
Előzmény: Törölt nick (64068)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64070

SE inverterhez hogyan illeszted az Ohmpilot-ot?

Be kell dugni a konnektorba.

Ha SE van a napelemek után, akkor is.

Egyébként az SE nek is van hasonló megoldása használati melegvízre,

Ezek szerint fontos pontja lehet az önfelhasználás növelésének.

..akinek gázzal állítja elő, annak gazdaságtalan az ilyen célú áram használat.

Így van.

Azok ne használják.

Előzmény: agyarka (64065)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64069
Nyilván amíg ingyen van a szaldó addig minden más megoldás értelmetlen. Gondolom azért nézegetik az önfelhasználás arányát hogy lássák hogy mi lenne ha nem lenne ingyen szaldó, legalábbis a múltkor erről beszélgettünk itt. Nem is baj ez,nem árt előre gondolkozni. Legalább látja az ember hogy nem esik akkor sem pofára, csak más lesz a helyzet, érdemes törekedni az azonnali felhasználásra egy értelmes szintig.

Saját véleményem az hogy ha bele akarnak ebbe nyúlni akkor csökkentett áron (energiaáron) veszik át, és teljes áron (energia + RHD) veszed vissza az áramot.

Amúgy most is van ilyen adok-veszek, nálunk is a cégnél. 3X80A felett havi szaldó van, ott úgy is méreteztük a rendszert hogy elfogyjon nyáron a havi termelés. Cserébe nem váltja ki az éves termelést. És egy cégnél ugye a termelés napszakai egybeesnek a fogyasztáséval, kivéve hétvégén, tehát egy napi szaldó sem lenne lehetetlen. Mivel távleolvasás van 5 percenként, bármi megoldható.
Előzmény: Törölt nick (64067)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64068

Az Ohmpilot nem egy adott teljesítményű villamos fogyasztó.
Nézd meg jobban!

Előzmény: kiggyo (64064)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64067

Van oylan aki ezt az "átveszik" dolgot műveli? Adózik, könyvel stb. bajlódás?

Én azt hittem eddig, hogy életszerűen a legegyszerűbb elfogyasztani a többletet.

Előzmény: kiggyo (64066)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64066
És aki hőszivattyúval állítja elő annak sem éri meg COP=1 módon előállítani míg a betermelt energiát legalább 1/3 áron átveszik. Valljuk be ha nem is lesz ingyen a szaldó, ennyit csak fizetnek majd érte.
Előzmény: agyarka (64065)
agyarka Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64065
SE inverterhez hogyan illeszted az Ohmpilot-ot?
Egyébként az SE nek is van hasonló megoldása használati melegvízre, de akinek gázzal állítja elő, annak gazdaságtalan az ilyen célú áram használat.
Előzmény: Törölt nick (64063)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64064
Ezt mind értem, de agyarka megállapítása az volt a 30-40% önfelhasználás alapján hogy ezek szerint nem sokan használják fűtésre. Ez nem világos nekem, hogy fűtéssel hogyan lehet ezt növelni. Hiszen ha az éves össz fogyasztás kiváltására méretezem a HMKE-t, és a fűtést is beleveszem akkor romlik az önfelhasználási arány. Mivel megnövelem az erőmű méretét annak érdekében hogy télen többet használhassak, amit elfűtök. Viszont télen keveset termel, nyáron meg baromi sokat, amivel nem tudok mit kezdeni, azaz betáplálom.

A medencefűtés, HMV más, azt most ne keverjük ide.
Előzmény: Törölt nick (64062)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64063

Amint elkezded használni fűtésre az áramot, csökkenni fog az azonnali felhasználás aránya.

Az Ohmpilot az azonnali felhasználást szolgálja, esetleg fűtésre is.

Az eredménye nem lehet az azonnali felhasználás csökkenése.

Előzmény: agyarka (64061)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 -1 0 64062

Nyáron, napközben amikor termel, nem kell fűteni és jellemzően nincsenek is otthon az emberek.

Azért este hazamennek megfürödni.

Már aki.

A 40% önfelhasználás is nagyon álomhatár éves szinten, komoly fegyelmet igényel.

Az éves termelésre méretezett HMKE esetében ez nyilvánvaló.

A Fronius berendezése a felhasználás növelését célozza, mégpedig elsősorban a szabályozott HMV készítés lehetőségével.

Nem az eddigi HMV készítés helyett, hanem annak kiegészítéseként.

Előzmény: kiggyo (64052)
agyarka Creative Commons License 2019.01.12 0 0 64061
Nálad eleve magas az állandó felhasználás + a vízmelegítés ideje egybe esik a magasabb termelési évszakokkal lévén medencefűtés. A mostani napi termelésed összemérhető az állandó fogyasztásoddal. Amint elkezded használni fűtésre az áramot, csökkenni fog az azonnali felhasználás aránya.
Előzmény: a8lang (64053)
a8lang Creative Commons License 2019.01.11 0 1 64060

Nem, akkor még nem volt ilyen. Sharp RC260 és Solarworld 290 mono van nekem. CS3K-t most vettem az új rendszerekhez, alig 1-2hónapja lehet csak kapni.

Előzmény: Tiler19 (64059)
Tiler19 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64059

Tényleg!

Nálad mind CS3K?

Előzmény: a8lang (64058)
a8lang Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64058

Elvileg kivétel ezalól a 120félcellás panelek, mert az két részre van osztva alul felül.

pl Canadian CS3K, Qcells G5 peak, REC TP2 stb.

Előzmény: Tiler19 (64057)
Tiler19 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64057

Itt egy videó is:

https://youtu.be/UNPJapaZlCU

Előzmény: a8lang (64055)
Tiler19 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64056

Azt olvastam (Facebook), hogy ha a panelt keresztben takarja valami akkor nem termel (lecsúszott hó az alján), ha viszont a panel fektetve van telepítve és az "oldalához" csúszik akkor nem maxon, de termel.

Előzmény: a8lang (64055)
a8lang Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64055

Tegnapelőtt kicsit lesöpörtük a tetőt itt ott. Jól látszik melyik panelek vannak hó alatt.

Érdekes hogy az 1.2.2 stb sorban még kb kétharmadig lecsúszott a hó a panelekről de nem indulnak meg ettől. Oda meg nem szeretnék felmenni.

Persze nem mindet sikerült elérni. Azért egész jól termelt a napokban, ha nem takarítom le akkor közel nulla lenne a termelés.

Tiler19 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64054

Eddig azt hittem, hogy a rendszer mindenképp a hálózatra termel és a fogyasztás független.

Első sorban elektromos kemencék áramigényének fedezésére telepíttetem a rendszert. Bizonyos esetekben ez néhány órás intenzív fogyasztást jelent. Van valamilyen előnye a termelt áram "önfelhasználásának"?

a8lang Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64053

Nekem több mint 60% a helyben felhasználás éves szinten.

kiggyo Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64052
Pont ezért nem értem mire célzott agyarka.

A saját felhasználást nem igazán lehet növelni fűtéssel, mivel lószart se termel azon hónapokban amikor fűteni kell. Nyáron, napközben amikor termel, nem kell fűteni és jellemzően nincsenek is otthon az emberek. A 40% önfelhasználás is nagyon álomhatár éves szinten, komoly fegyelmet igényel.
Előzmény: erbe (64051)
erbe Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64051

Amikor fűteni kell, általában később kezd indulni a rendszer és előfordul, hogy egész nap alig vagy éppen semmit nem termel. :-(

Előzmény: kiggyo (64050)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64050
Ezt kifejtenéd?
Előzmény: agyarka (64049)
agyarka Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64049
Ezekszerint kevesen használják fűtésre.
Előzmény: Törölt nick (64047)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 -1 1 64048

Ez teljesen természetes, hiszen éves szintű felhasználás megtermelésére méreteznek.

Előzmény: Törölt nick (64047)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64047

A facebook-on megy most egy felmérés a HMKE tulajdonosok között a saját használat arányáról.

A 30-40 % közötti éves arány jellemzőnek tűnik eddig.

BJaca Creative Commons License 2019.01.11 0 0 64046

Isteni szerkezet. Már csak a nyáron melegített vizet kellene elrakni télre. Asszem vennem kell egy fagyasztóládát.

Előzmény: Törölt nick (64045)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.11 -1 1 64045
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64044

Jaja, teljesen jol csinaltad anno, igy terveztem en is, csak sajna az MFB keresztbetett :)

Előzmény: jeriko2 (64041)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.10 -2 1 64043

Fura, pedig nap_pali megeskudott hogy hetente le kell takaritani oket, nem is ertem hogy termelhet nalad ;)

Előzmény: jeriko2 (64042)
jeriko2 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64042

Egy kis info a (ferde) tetőre telepítésről: reggel mikor eljöttem otthonról, szállingózott a hó, és be voltak havazva a napemelek a tetőn. Most meg 2,6kW teljesítménnyel "dolgoznak" - takarítás nélkül. 

jeriko2 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64041

Fronius 6kWp-s inverterről van szó, ahogy erbe írta, messze nincs túlnapelemezve - inkább azt volt a szempont, hogy lehessen bővíteni (inverter kapacitást telepítéskor megfizetni sokkal olcsóbb mint később cserélni). 
Az új napelemek valószínű a második stringen lesznek, több okból is. Az egyik, hogy igen valószínű, nem olyan típusokat teszek fel, mint amelyek felkerültek eredetileg - ez már kizárja hogy egy stringen legyenek. Másik, hogy az eredeti telepítést egyelőre inkább nem bontanám meg garanciális szempontok miatt.

jeriko2 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64040

Köszi, ez így elég alapos számolás. Azt hiszem nem bonyolítom az életet H tarfifával egyelőre.

Előzmény: Törölt nick (64024)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.10 0 2 64039

Úgy oldja meg, hogy...

Bár tudna a napelem több energiát is küldeni neki éppen, DE

CSAK annyit kér és vesz el tőle, amennyi az inverter saját MAXIMÁLIS teljesítménye.

Előzmény: _koko_ (64037)
BJaca Creative Commons License 2019.01.10 0 1 64038

Gyakorlatilag nem engedi a napelemet a max teljesítmény fölé, vagyis nem az ideális munkapontban dolgoztatja.

Előzmény: _koko_ (64037)
_koko_ Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64037

kiváncsiskodnék, hogy, mi történik konkrétan amikor "levág", azaz a pillanatnyi DC teljesítmény a megengedett fölé megy?

Telhesen lekapcsol az inverter (mint naplemente után) és a türelmi idő után vissza? vagy csak belül kapcsolgat?

(feltételezve, hogy a DC feszültség és áramerősség a megengedett maximumok alatt van végig)

Előzmény: agyarka (64036)
agyarka Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64036
A működési feszültség tartományában elég sok. Garanciavesztés nélkül csak a Fronius engedélyezi, K-Ny i telepítés esetén.
Előzmény: tfe_tng (64035)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.10 0 0 64035

Jah, ez lemaradt, visszaolvasni meg lusta voltam. 

hogy a 6 kW inverterén...

Megfelelő inverter esetén akár 12 kWp napelemet is ráköthet, azt is le tudja kezelni

Egyebkent melyik inverter viseli el a 100% tulnapelemezettseget ?

Előzmény: erbe (64034)
erbe Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64034

A kedves kolléga azt írta, hogy a 6 kW inverterén 14*270W napeleme van. Ez 3780W, ami nagyon messze van a túlnapelemezettségtől.

Ha tesz rá 4 modult, invertertől függően sorbakötheti a meglevőkkel (legegyszerűbb) vagy megbontja a jelenlegi sort és lesz 2*9 modulja 2 stringben. Invertere válogatja. Még mindig csak 4860 W-nál tart, bőven van hova fejlesztenie. Megfelelő inverter esetén akár 12 kWp napelemet is ráköthet, azt is le tudja kezelni. :-) Ez ugye legalább 44 db 270 W-os modul lenne.

Előzmény: tfe_tng (64033)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.09 0 1 64033

> A meglévőt már máshol elszámolja... a PLUSZ napáram CSAK ennyibe kerül neki.

Azert lassuk be hogy egy elkepesztoen optimalis allapotot szamoltal. Az osszes eddigi kalkulacioban 14Ft-ra hoztad ki a naparamot, most meg hirtelen 7Ft lett. Ertem amit mondasz es van is bizonyos nezopontbol igazsaga, csak az a baj hogy eleg sok feltetelnek kell teljesulni. (pl az inverter birja a plusz napelemeket es valoban le is jon az a mennyiseg amivel szamoltal. Ha eleve tulnapelemezett az inverter akkor erre eleg kicsi esely van ugye)

> Persze lehet egyben is nézni az egészet, DE!! akkor a többi

Persze, DE!! nem kell CAPSLOCK es sok FELKIALTOJEL. Akkor is ertjuk ;)

> A végeredmény ugyanaz pénzügyileg.

Igen, idealis esetben valoban igy van. Ertsd jol, nem kotozkodok, de annyi valtozo van a buliban hogy illik azert ezt legalabb egy hangyanyi kerdojelet odabiggyeszteni a vegere. 

> DE ~1200 m3/év a magyar háztartások átlaga! jelenleg.

Ok, de ez fugg a futott terulettol, amirol ugye pont semmit nem tudunk. 

> Inkább a 90% felé közelít.

Vilagos, ez igy teljesen elfogadhato. Mondjuk ez meg idojaras fuggvenye, egyenlore eleg enyhe a tel, legalabbis erre mifelenk, ilyenkor azert javul a hatasfok is. 

Előzmény: Törölt nick (64029)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64032

Te állítottál valamit és aki állít az bizonyít!

Így van ez már több tízezer óta.

Legalábbis a komolyan vehető emberek esetén.

Különben csak a nagyarcú egyének blöffjéről van szó ugyebár.

Ami pont a ZS kategória...

Előzmény: Zs:) (64011)
a8lang Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64031

Nem kell engedély, a szolgáltató leszarja a napelemeidet, az ő hálózatára csak az invertert kötötted rá azzal foglalkozik. Nálam aki a tervet csinálta nem látta a paneleket, nem is beszéltünk róla, szóba se került hogy milyen meg mennyi.

Előzmény: Zs:) (64008)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64030

Valóban az áramigény is észrevehető tétel... kazán+keringető ... csak ez nem a gáz számlán van, de a gázfűtéshez tartozik a költsége.

Előzmény: BJaca (64027)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64029

A meglévőt már máshol elszámolja... a PLUSZ napáram CSAK ennyibe kerül neki.

Persze lehet egyben is nézni az egészet, DE!! akkor a többi (már meglévő cucc adta) napáram is olcsóbb lesz arányosan :-)

A végeredmény ugyanaz pénzügyileg.

----

Nálam az 1159 m3 gáz ára 108,77 Ft/m3 lett 2018-ban.

Alapdíjastól, mindenestől... 34,31/3,6=9,53 kWh/m3 gázból

Jó indulattal a szezonhatásfokát a kondenzációs kazánnak 100%-nak véve...

Ebből 108,77/9,53=11,413 Ft/kWh adódik az energia díjra.

Ettől kisebb éves m3 esetén az alapdíj ezt kicsit még növeli is.

Mondjuk a nagy fogyasztás viszont a már kisebb Ft/MJ ár miatt csökkenti.

DE ~1200 m3/év a magyar háztartások átlaga! jelenleg.

A gyakorlatban azonban ritkán van meg a 100% szezonális hatásfok :-(

Inkább a 90% felé közelít.

Így inkább a 12-14 Ft/kWh a gyakorlati eset az 1000 m körüli és pláne alattiaknak.

Meglátásom szerint.

Előzmény: tfe_tng (64026)
agyarka Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64028
"mikor leadsz egy dokumentációt, ott fel kell tüntetni a napelem darabszámot, típust, stb-t is, nem véletlen."

A papír sokmindent elbír. Nálam a dokumentációban az inverter típusa és teljesítménye, panelek darabszáma, a felek neve és címe, a mérőhely azonosítója, a garancia papírok ( netről letölthető általános gyártói nyilatkozat) , és az ÉV jegyzőkönyv vannak rendben, a többi paramétert nem tudom honnan vették.
Előzmény: Zs:) (64014)
BJaca Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64027

Azért, mert ha a gázszámládat visszaosztod, máris nem 100Ft-ra jön ki a gáz ára köbméterenként az egyéb díjak miatt. Meg kell neki némi villany is.

Előzmény: tfe_tng (64026)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64026

> Ez így ~7 Ft/kWh napáram önköltségi árat ad ki 25 évre elszámolva.

Ez kicsit mellevisz, hiszen nagylelkuen kimaradt belole a meglevo HMKE koltsege. 

> - vagy a kondenzációs kazánt használod 12-14 Ft/kWh áron

Miert is ennyi ? 9-10Ft/kWh lenne szerintem a realisabb, tekintve hogy 1:10 aranyszamot hasznalsz a kobmeter es a kilowattora kozott es nagyjabol 100Ft kornyeken mozog a gaz. 

Előzmény: Törölt nick (64024)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64025

Végül is "H" tarifáról nem éri meg átkötni semmit a normál tarifára... 

A kivétel csak az, ha a normál tarifán SZABAD napáram áll rendelkezésre!

Mivel a napáram önköltsége BIZTOSAN kisebb a "H" tarifa áránál.

Akár csak az 1/3-a is lehet optimális esetben, de a 1/2-e nem nagy kihívás.

---

Áramot lopni pedig csak a másik irányból lehet.

Amikor is a "H" (vagy más kedvezményes") tarifáról működik az arra nem szerződött-jogosított készülék. 

Bár ez sem lopás, hanem talán csalás inkább jogilag.

A szerződésszeges mellett...

Előzmény: BJaca (64023)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64024

A ~200+ eFt-ért, ha eléggé ügyes vásárló vagy 1,1-1,2 kWp napelem kerülhet fel pluszban (új áron véve) ami úgy 1300 kWh napáram évente.

Ez így ~7 Ft/kWh napáram önköltségi árat ad ki 25 évre elszámolva.

Ebből klímával/hőszívattyúval lesz ~ 4000 kWh meleg >> ~400 m3 földgáz (kondenzációs kazánnal).

Ami nagyjából 45 eFt/év a jelenlegi áron.

Csak ezt nézve 200/45=~4,5 év alatt leszel a pénzednél...

Feltéve, hogy a klíma már megvan, vagy azt nem itt számolod el, hanem csak a hűtésnél.

(ha itt számolod el részben/egészében, akkor ugye nő a megtérülési idő)

Ehhez nem kell a "H" tarifa sem.

Simán megy a klímás fűtés is a normál nappali "A" tarifáról és a szaldó miatt a napáramról fűtesz valójában.

Nomeg azzal hűtesz is nyáron :-)

-----

HA ennyi napáram még kevés, akkor  

- vagy a kondenzációs kazánt használod 12-14 Ft/kWh áron

- vagy használod az "A" tarifáról a klímát 37,4/3=12-13 Ft/kWh áron 

(azaz még ez is versenyképes jelenleg, pláne ha nincs mínusz kint éppen)

- vagy raksz meg fel napelemet, ha lehetséges 

- vagy kérsz "H" tarifát is a többlet napelem helyett

Azonban a "H" tarifának is lesz bekötési díja aztán pedig alapdíja és ~24 Ft/kWh áron kapod >> ~8 Ft/kWh lesz a meleg

Amiből klímával a 45 eFt érékű 400 m3 gázt 1300x24=~31 eFt/tél áron tudsz kiváltani a "H" tarifán.

Viszont ebből kifizet neked a szolgálató 1300x13=~17 eFt-t a többlet napáramért...
Eredőben tehát ~31-17=14 eFt lesz a fizetendő díjad.

Avagy 45-14=31 eFt év marad a hasznod.

Ennek kell kitermelnie a "H" tarifa bekötési díját.  

Rossz esetben (szabványosítás, mérőhely áthelyezés) ez akár 4-5 év is lehet.

Ki kell deríteni, hogy mennyiből lenne nálad meg a "H" tarifa!

Szerencsés esetben közel nullából is meg lehet...

Összeségében ez  kb. egy másik 200 eFt-nyi plusz napelemmel azonos

... és akkor már évi 8000 kWh melgnél tartunk >> 800 m3 gáz

- vagy ezeket kombinálod :-)

------

A legegyszerűbb és azonos hozamú megoldás PLUSZ 2,2-2,4 kWp napelemig >> 800 m3 gáz kiváltásig.

Szerintem a minél több napelem felrakása a meglévő HMKE-re és csak az "A" tarifa használata.

Amíg él a mostani szaldó rendszer :-)

Előzmény: jeriko2 (64013)
BJaca Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64023

"Alulírott, mint a belso villamos hálózat kivitelezoje kijelentem, hogy a külön mért felhasználói áramkörre (H tarifás áramkör) állandó
jelleggel, megfelelo segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan kerülnek
csatlakoztatásra a H tarifával ellátható berendezések. Más berendezés a H tarifás áramkörre nem csatlakoztatható."

Mindenhol csak az szerepel, hogy a készülék csak szerszámmal választható le a hálózatról, illetve csak az, hogy mik kerülnek arra a hálózatra. Az egyetlen kikötés, hogy mást (bejelentés nélkül) nem köthetsz rá. Hogy erről a hálózatról nem csatlakoztathatsz le semmit, az nincs a szerződés feltételeibe, és az sem, hogy azt a tulajdonodat képző készüléked nem használhatod normál tarifáról. Szerintem ebben semmiféle lopás vagy szerződésszegés nincs.

Előzmény: Törölt nick (64018)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64022

Ad.

Fűtési idényen kívül nem kedvezményes a tarifa.

Nem kerül levonásra.

(csak az a normál nappali "A" tarifa a szaldó része)

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64021

???

Elvben akár percenként is átköthetem egyikről a másikra, ha megfelel a "H" tarifa előírásnak.

(megfelelő COP érték és nyilatkozat)

De nem lehet átdugható/átkapcsolható, pláne nem automata átkapcsolású.

Előzmény: Törölt nick (64017)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64020

Áramot lopni ugyebár csak a "H" tarifáról érdemes olyan cuccal, ami nem az előírásnak megfelelő klíma,hőszivattyú és ezek tartozéka.

Mégpedig akkor, amikor azon az olcsóbb tarifa érvényes azaz a fűtési idényben.

Azt, hogy mást nem köt rá szerződésben vállalja az ügyfél!
A kísértés ellen csak annyi a "jogi" védelem, hogy feltételként előírják a FIX csatlakozást is.

A szerződést pedig a becsületes emberek betartják.

Innentől, ha mégis szerződésszegő lesz valaki, akkor annak vannak szankciói, lebukás esetén.

(szerződéses és akár büntetőjogi is)

A többi kedvezményes tarifára is ugyanez igaz.

Aztán, hogy hányan vannak olyanok akiknek olcsó becsületük (akárcsak pár ezer Ft évente) ... azt ugye nem tudni.

----

Viszont a FIX bekötés nem tiltja meg, hogy a KEDVEZMÉNYEZETT eszközt átkössék a nem kedvezményes tarifára.

Miért is tiltaná ?

Csak annyit kötnek ki, hogy szerelés útján kelljen átkötni.

Előzmény: Törölt nick (64018)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64019

Aztán később meg nem kell leadni doksit a változásról, mert semmi köze hozzá a szolgálattónak... ennyi.

Új szolgáltatói ügyintézés CSAK akkor kell, ha az inverter (azaz a szerződés) csatlakozási adatai változnak.

Mivel az az érvényes szerződéshez képest módosítást jelent, ugyebár.

A napelem típusa, mérete a szolgáltatói szerződésbe sem kerül bele.

Mert nem érdekli a szolgáltatót.

(egyébként a terven sem kötelező a szolgálató számára megadni, csak rákerül, más egyéb okból)

Ez így logikus is.

----

De te mire alapozod az állításod?

Előzmény: Zs:) (64014)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64018

akkor elvileg tavasszal és ősszel egy csavarhúzóval át lehet szerelni a vezetéket.  

ELVILEG lophatom is az áramot.

Előzmény: BJaca (64016)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64017

A klímádat VAGY "H" tarifával VAGY a szaldós  hálózatra kötve használhatod. Mindkettővel NEM.

BJaca Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64016

Az alábbi cikk ugyan a vezérelt (éjszakai) és a nappali közti átkapcsolásról ír, de ugyanez vonatkozik a H tarifára is.

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2012/szeptember/1830-ez-szabalytalan

A cikk lényeges mondata:

"az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott"

A mondat lényege, hogy semmiféle kézi vagy automata átkapcsoló nem használható, csak olyan kötést szabad alkalmazni, amihez legalább egy csavarhúzó szükséges.

A dolog pikantériája, hogy a WAGO nyitható vezetékösszekötő gyorscsatlakozója ebben az esetben minek számít?

https://daniella.hu/wago-222-413-nyithato-vezetekosszekoto-gyorcsatlakozo-rugos-3-as-008-25-mm2-32a

Ha viszont egy szerelő dobozban ott van két sorkapocs, egyikben a H tarifás, másikban a normál tarifás vezeték, akkor elvileg tavasszal és ősszel egy csavarhúzóval át lehet szerelni a vezetéket.

Előzmény: BJaca (64015)
BJaca Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64015

A H tarifás óra független teljesen a napelemtől, és az odavissza mérős órától. Egész évben van rajta áram, de a fűtésszezonon kívül normál tarifát fizetsz érte, míg fűtésszezonban kedvezményest.

Fix bekötés kell hozzá, ami azt jelenti, hogy nem lehet villásdugó a kábel végén, viszont ha jól tudom, nincs lepecsételve a bekötés, bármikor megbonthatod, és átkötheted a napelemet tartalmazó hálózatodra.

Zs:) Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64014

Lehet, hogy félreérthető volt, a nagyképű nem az én irányomba mutatott reakciójára vonatkozott, ott szimplán nem értettünk egyet.

A szolgáltatónak elsősorban a csatlakoztatott teljesítmény a fontos. Ebből a szempontból még lehetne is igaza sőt, nagy általánosságban ma ez is megy, hogy nincs bejelentés, szemet is hunynak felette. De mikor leadsz egy dokumentációt, ott fel kell tüntetni a napelem darabszámot, típust, stb-t is, nem véletlen.

Előzmény: Törölt nick (64012)
jeriko2 Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64013

Igazából pont amiatt kérdezem, mert érzem hogy határeset. Van mondjuk 200eFt-om. Ebből tudnám bővíteni a rendszert 3-4 táblával (sk kivitelezéssel és beszerzéssel szerintem elérhető a 200eFt / kWp költség), vagy be tudom vezetni a H tarifát. melyik éri meg jobban? (Attól eltekintve, hogy 3-4 tábla valószínű nem elég egy stringre.)

Illetve H tarifával kapcsolatban még egy kérdés: mivel elvileg fixen be kell kötni a klímát, mi a helyzet nyáron?

a) Ilyenkor a H tarifás óra nem is ad áramot

b) ad áramot, de külön számláz

c) ad áramot, és az levonható a napelem termeléséből

Előzmény: Törölt nick (64009)
Zs:) Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64011

Persze, utánanézhetsz nyugodtan!

Nem értettem eddig, a nagyképű hozzászólásaidat, mint újonc, de már felvilágosítottak, hogy egy újabb japofan alteregó vagy. Így már érthető, több válasz nem kell, megy ez a nick is a többi mellé, csá!

Előzmény: Törölt nick (64010)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64010

Láthatnám ezt az állásfoglalást és az indoklását?

Előzmény: Zs:) (64008)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64009

A "H" tarifát napárammal kiváltani erős határeset.

Mondjuk 14 Ft/kWh árelőnyt hoz a jelen árakon.

Akkor 1 kWp napelem 1100 kWh éves termeléssel számolva 14 eFt "hasznot" termel ki évente.

Hány év alatt akarod viszont látni pénzed?

Mondjuk 15 év alatt?

Akkor 15x14= ~210 eFt/kWp áron kell telepítened az erre szánt többlet napelemet a jelen árakon.

----

A jövő persze ismeretlen... alakulhat jól is és rosszul is.

(energia árak, szaldó, stb.)

Előzmény: jeriko2 (64004)
Zs:) Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64008

Igen, de a mögöttes rendszer változik, ezért a szolgáltató álláspontja szerint kötelező az új terv beadása!

Előzmény: Törölt nick (64007)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64007

A napelemes rendszer bővítéséhez elvileg kell beadni újabb terveket, mivel változik a rendszer, még ha a rákötött teljesítmény nem is változik.

Ez tévedés

A plusz napelemek felrakásához nem kell sem terv, sem engedély.

Hisz a CSATLAKOZÁSI (azaz a max betáplálási) teljesítmény nem változik ettől!

Azt az inverter adja és nem a napelemek...

Előzmény: Zs:) (64006)
Zs:) Creative Commons License 2019.01.09 -1 0 64006

Lehet napelem mellé H tarifát rendelni, a kettő független egymástól!

H tarifából nem lehet levonni semmit, független!

A mindennapszaki óra marad, a fogyasztásmérő szekrényt kell bővítened, oda teszik a másik órát.

A napelemes rendszer bővítéséhez elvileg kell beadni újabb terveket, mivel változik a rendszer, még ha a rákötött teljesítmény nem is változik.

A jelenlegi inverter tud két munkapontot kezelni? Vagy hogyan gondolod a bővítést?

Hivatalosan szakember végezheti a telepítést, de ha érzel magadban annyit, akkor megpróbálhatod, nagyon odafigyelve, a DC nem játék! Persze nem baj, ha tudod, mit hogyan kell, van MC4 krimpelő fogód, stb.

mzsombi Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64005

- Lehet-e napelem mellé H tarifát igényelni? (Valahol mintha olvastam volna, hogy nem)

Lehet.
- A napelem termelése és a H tarifás fogyasztás hogy viszonyul egymáshoz? (gondolom nem lehet levonni 1:1-ben)

Sehogy. Amit betermelsz, kifizettetheted a szolgáltatóval energiaáron, a H-tarifás fogyasztásod pedig te fizeted ki a H-tarifás áron. A termelés ellenértékét külön kell kérni (nyilatkozattal vagy számlával), az éves leolvasás utáni elszámoló számlában nem vonják le automatikusan az esetlegesen fizetendő összegből. 
- Napelem miatt lecserélték az órát, felkerült egy digitális, 3 fázisú oda-vissza mérős csoda, ami mobil hálózaton le tudja jelenteni az adatokat. H tarifát ez vajon tudja-e kezelni, vagy az megint óracserével jár? Milyen költségekre lehet számítani?

Nem óracserével, hanem egy újabb mérőhely kialakításával és abba egy új órával jár. Az órát ingyen kapod, de a mérőhelyet neked kell kialakítanod.
- A napelemes rendszer esetleges bővítéséhez kell-e újabb engedély? (Úgy tudom nem, de biztos ami biztos. Csak a bekötött stringhez lett kiépítve a leválasztó kapcsoló, túlfesz. védelem)

Ha az inverter nem változik, csak plusz panelek kerülnek föl, akkor nem kell újabb engedély.
- Ha megveszem a szükséges anyagokat, megcsinálhatom-e a telepítést illetve az elektromos bekötést saját magam? (A napelemek és az inverter között.)

Ha tudod, mit csinálsz, megcsinálhatod magad. 

jeriko2 Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64004

Sziasztok!
Tanácsot / véleményt kérnék. Novemberben szereltek fel napelemes rendszert, 6kW-s az inverter, de jelenleg 14 db 270W-os panel van csak rajta egy stringen.
Következő lépésként 2 db klíma fog felkerülni a házba, elsősorban a nyári hőség miatt, de fűtés kisegítésre is szeretném használni (fogyjon minél kevesebb gáz). Mivel a jelenlegi 14 panel kb. az aktuális fogyasztást fedezi, azon gondolkodom, melyik éri meg jobban / minek van több értelme: H tarifa megigénylésének és/vagy a rendszer további bővítésének.

Van pár kérdés, amivel nem vagyok tisztában:
- Lehet-e napelem mellé H tarifát igényelni? (Valahol mintha olvastam volna, hogy nem)
- A napelem termelése és a H tarifás fogyasztás hogy viszonyul egymáshoz? (gondolom nem lehet levonni 1:1-ben)
- Napelem miatt lecserélték az órát, felkerült egy digitális, 3 fázisú oda-vissza mérős csoda, ami mobil hálózaton le tudja jelenteni az adatokat. H tarifát ez vajon tudja-e kezelni, vagy az megint óracserével jár? Milyen költségekre lehet számítani?
- A napelemes rendszer esetleges bővítéséhez kell-e újabb engedély? (Úgy tudom nem, de biztos ami biztos. Csak a bekötött stringhez lett kiépítve a leválasztó kapcsoló, túlfesz. védelem)
- Ha megveszem a szükséges anyagokat, megcsinálhatom-e a telepítést illetve az elektromos bekötést saját magam? (A napelemek és az inverter között.)

Köszönöm a segítséget!

kiggyo Creative Commons License 2019.01.09 0 0 64003

A kacsaláb != 1 foot, az sokkal kisebb!

Előzmény: BJaca (64002)
BJaca Creative Commons License 2019.01.08 0 0 64002

Mihez kell 30 centi? 

https://goo.gl/gzqRuJ

Előzmény: erbe (64001)
erbe Creative Commons License 2019.01.08 -3 0 64001

"...ha földre teszed, akkor kell legalább 1 láb..."

"Teljesen egyértelmű, hogy a földre telepítéshez lényegesen több anyag szükséges."

Miért kellene? Hiszen te írtad le, hogy kell 1 láb. Kacsalábon forgó napelem. :-)

Mielőtt megsértődnél, ez itt a vicc helye.

Előzmény: jeriko2 (63996)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 64000

Az jó, mert sokszor eleve nettóban adnak meg minden árat egy munkánál es ha a végén szamla kell akkor bruttósitják.

Előzmény: jeriko2 (63999)
jeriko2 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63999

Lakástakarékból ment nekem is novemberben. Alapértelmezett volt a számla.

Előzmény: Vass Tibor2014 (63997)
jeriko2 Creative Commons License 2019.01.08 -1 1 63998

Mi alapján hasonlítasz össze egy zártszelvényből kókányolt tartószerkezetet egy alumíniummal? Illetve saját melót egy cég által leszámlázottal?

Zártszelvényt ugyanúgy lehet a tetőre is tenni, pont ugyanannyi meló van vele (sőt kevesebb) és ugyanúgy meg tudja csinálni 2 ember (gyári szerkezetet nálam 2 óra alatt tették fel). 

Ebből sehol nem jön le, hogy kétszer annyi a tetőre telepítés. Ennek kb. annyi értelme van, mintha azt mondanám, egy kertes ház udvarában kevesebb mint század annyiba kerül a kerékcsere egy autón, mint szakműhelyben. Mert utóbbi helyen 1000 Ft-ért cserélik ki, otthon meg hozom az emelőmet és csavarkulcsomat és megcsinálom 5 perc alatt.

Előzmény: Törölt nick (63917)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63997

Valószínűleg lakástakarékkal fogom megvenni a napelemes rendszert ha lejár a lakástakarék.

Itt is jellemző az mint mindenhol, hogy megkérdezik, hogy számlára vagy anelkul ?

jeriko2 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63996

Nézd, ha picit gondolkodsz, akár tetőre, akár földre telepíted, kell két vízszintes konzol, amire fel tudod csavarozni a paneleket. Az, hogy ez aluminium vagy zártszelvény, illetve hogy te csinálod vagy céggel csináltatod, az nyilván különbség, de mindkét esetben ugyanolyan lehetőség. Ha tetőre szereled, akkor kell hozzá pár tetőkampó, aminek kb. 2-3000 Ft darabja (de összehegesztheted vasból is) - ha földre teszed, akkor kell legalább 1 láb, illetve valami betonkocka, ami megtartja. Biztos nem hozod ki olcsóbban ha ugyanúgy veszed, mint a tetőkampót (csinálni mindkettőt lehet). Teljesen egyértelmű, hogy a földre telepítéshez lényegesen több anyag szükséges.

Hogy munkában mennyi? Nekem 90e Ft-ért telepítették a 14 paneles rendszert. Ketten kb. 2 óra alatt felraktak a tetőre mindent, a villanyszerelő kb. 8 órát dolgozott, ő tette fel az invertert, 2 dobozt, bekötött mindent a villanyórához. Nem hiszem hogy sokkal olcsóbban megcsinálták volna, ha a földön kell összeszerelni a szerkezetet, beton tuskókhoz rögzíteni, beszintezni. 

Előzmény: lafanc (63904)
jeriko2 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63995

"A dőlésszögnek túl nagy jelentősége nincsen, ha az nem a függőleges helyzethez közelít. (Ott nagyobbat esik a termelés az ideálishoz viszonyítva)

Akár vízszintesen is használhatod, egyszerűen leteszed a földre, nagyot nem veszítesz vele."

Ha csak leteszed a földre, annak további előnye, hogy nem csúszik le róla a hó, megáll rajta a por (de legalább nem fogsz unatkozni reggelente, mert lehet napelemet takarítani), és a gaz is be tudja nőni. Valamint a kábelekhez sokkal könnyebben hozzáfér az egér, nyest. és te is hasra tudsz esni bennük. A szomszéd gyerekek meg tudnak ugróiskolát játszani a napelemeken.

Sok hülye mérnök, technikus meg a világ minden részén képes állványra szerelni, persze hol van az ő tudásuk az ilyen zseni szagértőhöz képest!

Előzmény: Törölt nick (63897)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.08 0 4 63994

Így már értem, te túlélted :-)

Előzmény: Törölt nick (63990)
BJaca Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63993

Ki mondta, hogy fogdosd?

Előzmény: Törölt nick (63990)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63992
universaltool Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63991
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 -1 0 63990

Gondolom más az élettani hatása.

Némi különbség van, de a lényeg ugyanaz.

Aki megfogja, az vagy meghal, vagy hülye marad. :DD

Előzmény: dokeee (63986)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 -1 0 63989

Ez pont azt jelenti, hogy az AC a gázosabb, ezért is jóval kisebb az AC (~48 volt) életvédelmi feszültség, mint a DC (128 Volt).

Nemdebár?

Előzmény: BJaca (63987)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63988
BJaca Creative Commons License 2019.01.08 -1 0 63987

Fogtam már mindkettőt, a DC-nek rosszabb a fogása. Ráadásul az AC bizsergető érzése miatt hamarabb kapcsol az ember, hogy rossz helyre nyúlt. 

Előzmény: dokeee (63986)
dokeee Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63986

Gondolom más az élettani hatása. Az AC szerintem már alacsonyabb feszültségen okozhat ingerületvezetési problémákat. A DC hatásai szerintem magasabb feszültségen jelentkeznek, de ott már veszélyesebb, éget, elektrolizál, egy villanyász barátom szerint meg nem is tudja elengedni a pógár, mondjuk ezt nem akarom kipróbálni, lehet hogy hülyeség.

Előzmény: Törölt nick (63984)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 -1 0 63985
Előzmény: agyarka (63983)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63984

Akkor vajon miért magasabb mégis a DC életvédelmi feszültség szint?

Előzmény: agyarka (63983)
agyarka Creative Commons License 2019.01.08 0 0 63983
Élettani szempontból a DC a veszélyesebb, mert bontja a vért.
Előzmény: Törölt nick (63981)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.07 -1 2 63982

Ráadásul csak akkor rázza meg, ha egyszerre mindkettőbe belenyúl vagy mindkét drótot fogja, mert földfüggetlen a napelem és a sztring DC feszültsége.

Előzmény: BSOD64 (63980)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.07 -2 1 63981

Valamiért mégis az életvédelmi törpefeszültségek ezek 

48 Volt az AC 

128 Volt a DC 

Szóval, pont fordítva... az AC a veszélyesebb az emberre.

Előzmény: BJaca (63979)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.07 -1 0 63980

Elég balf@sznak kell lenni ahhoz, hogy valaki egy mc4-be belenyúljon.

A fogdosáson/nyalogatáson túl :) szerintem komolyabb veszély, ha ívet húz vagy felizzik valami. Ez tökre nem játék, a szarufák környékén meg főleg.

Előzmény: BJaca (63979)
BJaca Creative Commons License 2019.01.07 -2 0 63979

Letakarva, meg éjjel nem ráz :) De 50-60V DC-t se fogdoss. A DC veszélyesebb, mint az AC.

Előzmény: BSOD64 (63977)
a8lang Creative Commons License 2019.01.07 -2 0 63978

Ezért is jó a solaredge, ott nincs ilyen gond. Lehet szerelgetni nyugodtan.

Előzmény: BSOD64 (63977)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 63977

Vannak olyan részei, amit az ember nem jó ha piszkál "youtube-villanszerelőként". Biztos ismered a medvés székely mondást. Nálam a >200V egyenáram medve kategória a háztetőmön.

Egy konnektort, kapcsolót beköt az ember magának de nem biztos, hogy szerencsés, ha sz@rul krimpel föl egy mc4-et vagy bénázik a túlfesz-védelemnél, inverternél.

Ez is egy szakma...

Előzmény: a8lang (63964)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 63975

Nyilván vannak mozzanatok, amikor jól jön +2 segítő kéz. Főleg a panelek feljuttatásakor.

Előzmény: Törölt nick (63973)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 63974

Nálam 3-an raktak fel 20-at, 1x10 + (1x8 + 1x2) bontásban, 2 nap alatt. Az 1x10 egyszerű volt, de a másik tető trükkös, macerás

Előzmény: Törölt nick (63973)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.07 -1 0 63972

Bővíttetem már 1* és tudom mekkora meló.

3 panelt rakattam fel pluszba. Ketten csinálták meg, egy-másfél óra alatt és nem szakadtak bele. Segítenem se kellett...

Előzmény: Törölt nick (63962)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.07 -1 0 63971

Küldök mailt. Köszi!

Előzmény: Solaredpanel (63960)
digium Creative Commons License 2019.01.07 0 0 63970

Beszélj az ácsokkal te is, ha még nincs kész a tető, akkor egyszerűbb...

Előzmény: a8lang (63964)
digium Creative Commons License 2019.01.07 0 0 63969

2 éve télen én is sokáig vártam szakikra, de tavaszra meguntam a várakozást. Próbálj keresni egy helyi ácsot esetleg bádogost, de te lehetőleg tetőképes segédmelóssal. Én velük bővítettem a rendszert 7 db panellel. Még mielőtt felmentünk volna, a teraszon 2 panel segítségével végigpróbáltunk mindent, hogy miként kell felszerelni/összekötni. A vége az lett, hogy én mentem fel az áccsal, a segéd meg adogatta lentről a cuccokat. (A csapatuk tetőképes része addig cserepezett pár utcával odébb).

Későn kezdtek nálam, olyan 6-7 óra elment rá mindenestül, hogy a korábbi 7 panelt lejjebb eresszük a meglévő sínen kb. 15 centit (így opcióként egy plusz sor majd legfelül még elfér), és felkerüljenek az új kampók-sínek-táblák. Sajnos a kampóknál meg kellett flexelni kissé az alatta lévő betoncserepeket, mert a kampó egy centivel kisebb volt a fedéstávnál. Ráadásul 3 kampót rossz sorba kezdtünk felrakni, azt rakhattuk át. Tartalék cseréppel készülj, 3 darab eltört a járkálás alatt, meg legalább kicseréltünk 1-2 repedtet, amikor átnéztük a fedést.

Szerettem volna, ha még belefért volna az elektromos autózáshoz opciós legfelső sorhoz csak a 10 szükséges kampó felrakása a napba, de menniük kellett a másik helyre, így az elmaradt. Úgy gondolom, hogy a konzolokra legközelebb már én is bárkivel fel tudtam volna rakni a síneket és a paneleket.

Órabért kért, mert még nem csinált ilyet. Tetszett neki a meló, sokkal bonyolultabbnak gondolta az egészet, de a jól kitalált rendszer sokat egyszerűsít. A nap végén úgy láttuk, hogy ugyanezt legközelebb már bőven fele idő alatt is felraknánk. Végül lényegesen kevesebb pénzt kért, mint a megbeszélt órabér és idő szorzata lett volna. Két tetőcserét ment volna aznap felmérni, csak a segédmelósa hiányzott a másik helyről, de így is kész lett a csapata. Mondta, hogy sokkal jobban járt aznap, mert így rengeteget tanult. A sógora villanyszerelő, így meg meglátta a bizniszt, mert mennyivel egyszerűbb feltenni már a tetőfedéskor a rendszereket.

Előzmény: BSOD64 (63956)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.07 -2 0 63966

Nekem szóltál be a fejem fölött?

Előzmény: BSOD64 (63957)
a8lang Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63965

Én semennyiért, mert nem foglalkozok ezzel, a saját házaimra és amit eladásra építek azoknál megoldom a felrakást valahogy.

Előzmény: Törölt nick (63961)
a8lang Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63964

Mihez kell a villanyszerelő segítség?

Milyen meredek a tető?

Nekem inkább a meredek tetőkkel van a bajom. Az enyémen ami zsindelyes simán mászkálok, meg az új cserepes 17fokoson is, de egy 30+fokos cserepes tetőn nem szívesen csinálnék semmit csak ha nagyon kell. A rossz hír az hogy idén még kb 8rendszert kell feltennem csupa ilyen 35-40fokos cserepes tetőre.

a8lang Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63963

Kivitelezőt én is keresek, mert bár fel tudom rakni magamnak is, de nincs sok kedvem hozzá, főleg ebben az időben. Payával megbeszéltük hogy majd ráér és jön, de nem veszi fel a telefont már hetek óta. A végén neki kell állnom felszerelni, ha jövő héten nem találok senkit akkor megcsinálom.

Viszont van amit nem akarok megcsinálni. Nálam fel kéne rakni 43panelt meg a sineket, kampó fent van már a tetőn. 17fokos csak a tető, tehát lehet könnyen mozogni rajta.

De van egy másik rendszer 28panellal 30fokos tetőre, kampók szintén a helyükön, erre nem vagyok hajlandó felmenni. SE17k lesz P600-akkal. Ezt készre lehet szerelni akár, de a panelok a helyükön lennének annak is örülnék.

Az én 43panelomnál meg egymás mellett két rendszer egy tetőn, de ne érjen össze a sín, egyik fronius primo 5kw 20panel, a másik SE5000hd 23panel P370optimizerekkel.

Itt egyelőre csak a síneket meg a panelokat kéne feldobni. 

Előzmény: BSOD64 (63952)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63962

A 8 panelhez is ki kell menni, nem is elég 2 ember, a csapat tipikusan 4 emberes.

Nettó 300 alatt nem nagyon akad ember melóra... csak valami alvállalkozó féle hórukk nép, akit nem akarsz te igazán.

Avagy  egy szerelő csapat havi 2,5 millió körülből tartható fent, haszon nélkül.

Az évi 240 fizetős nappal >> 125 eFt/nap.

De ehhez ugye kéne évi ~240 telepítés is. 

Ennyi azonban nincs/nemjut csak keveseknek a nagyobbak-nagyok közül is.
Hisz úgy 600-700 vállalkozás verseng  a megbízásokért...

A kicsiknél, akiknek kevesebb meló jut ezért

Vagy el kell kérni a napi 200-300 eFt körüli a 4 fős csapatért átlagosan.

Akkor is, ha csak kis meló, mert 2 meló egy napba ritkán fér bele.

Amitől persze hátast dob a megrendelő...

Vagy mást is kell tudni csinálni a napelem szerelés mellett, bár ezt sem tudja igazán olcsón eladni.

(villany, fűtés, klíma, stb.)

---

Avagy: ma egy használható-jó szaki/melós elvár nagyon minimum 300 nettót inkább 400 fölött.

Ami napi 40 eFt alsóhangon (szürkén is 30-35).

A munkaerő tervezés matekja egyszerű ez esetben.

- kiszállás  20

- villanyszerelő 50

- szerelők 2x40

- segéd 30

Összesen 180 eFt/nap alsóhangon... eszi-nemeszi ezt kell beszedni minimum.

Aztán a gyakorlat pórbálja meghaladni az alsóhangot, hogy valóban meg is érje.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63961

Azonban erre még jön a megrendelő számára  

- árrés 

és

- munkadíj is

Neki ezekkel együtt máris 2-3X annyiba lesz, mint csak az anyag nagyker áron.

-----

Egy 4 fős csapat napi ára igencsak húzós, hisz drága munkaerő és vállalkozó is élni akar.

Te pl. kb. mennyiért raknád fel azt a 45 panelt egy megrendelőnek Ft/panel alapon ?

Előzmény: a8lang (63951)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63959

Igen, valószínűleg ez pont a nem megérős kategória nekik. Nem nagy kaland, bővítsd fel magad, legalább spórolsz is. 

Egyre több dolgot kénytelen az ember megtanulni mert kevés a ráérős szakember.

vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63958

Én is így csináltam meg, a gyerekkel és néhány haverjával. Legalább értelmes 2 hétvégénk volt. Jó órabérünk volt.

BSOD64 Creative Commons License 2019.01.06 0 1 63957

Annak az agysebésznek azt sem engedném, hogy a füvet lenyírja nálam.

Előzmény: BJaca (63954)
BSOD64 Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63956

Tisztában vagyok ezekkel. Nem várom el senkitől, hogy ingyen dolgozzon.

A történethez hozzátartozik, hogy több helyről próbáltam eddig árat kérni, de eddig egyetlen "választ" sikerült kicsikarnom valakiből telefonon, ami 280EFt lenne.

Konkrétan azt érzem, hogy nem akarják megcsinálni, "nem érdemes vele foglalkozni".

Ez a 8 paneles bővítés szerintem 2 ember ~5-6 órás nem megfeszített munkája (ráadásul még segítenék is). Nincs szükség adminisztrációra és egyéb sallang munkára.

A 100rugós anyagköltségen (szerkezet, villamos anyagok, kábelek) is kell lennie hasznának, mert a kivitelező sem azon az áron szerzi mint én. Viszont a 90 rugós félnapi-díjat erősnek tartom fejenként.

Ráadásul helyi vállalkozó. Nem kell "kiszállnia" és, ha van 1-2 elb@szott fél napjuk, mikor nem tudnak az időjárás miatt az ország másik felében szerelni, simám megoldanák...

Picivel 200+kiszállás alatt tartom egyébként reálisnak a dolgot, szerkezettel, munkadíjjal.

Egyre esélyesebb, hogy magamnak fogom felrakni, villanyszerelő segítséggel és nem sz@rrágásból, hanem kényszerből.

Előzmény: kiggyo (63955)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63955

Azt vedd számításba hogy a telepítők nem ingyen dolgoznak, és Magyarországon nem lehet a reális telepítési munkadíjakat elkérni mert akkor mindenki hüledezne. Így van ez a legtöbb szakmában, pár 10 ezer forintért bejelentett munkaerővel, autóval, szerszámmal nem éri meg kimenni sokszor.

Azaz az anyagra is raknak hasznot rendesen, így szórják szét a költségeket. Ezért nem mindig reálisak az ajánlatokból kiragadott tételek. A8 lang gyakorlatilag nagyker áron vásárol, maga szereli így azért olyan jók azok az árak.

BJaca Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63954

Ezért jó találmány a zöldtető. Szépen be van füvesítve, és Nap_Pali felteszi a napelemeket negyed áron :D

Előzmény: tfe_tng (63953)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63953

Az nem biztos hogy rossz ar, nekem 9500 a tartoszerkezet panelenkent, es ez netto ar. a8lang kolleganak valami iszonyat jo beszerzesi forrasai vannak :)

BSOD64 Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63952

Én most próbálok 8 panelt felrakatni. Nekem arányosan közel duplájára jön ki (bruttó). Keresek kivitelezőt is (tőled nem messze), eddig nem sok sikerrel. Nem tudsz segíteni?

Előzmény: a8lang (63951)
a8lang Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63951

Most vettem tetőre napelem rögzítést, kb 45 panelhoz valót, de mindenből kicsit többet, összesen 230ezerbe került állítható tetőkampókkal(ebből 60db-ot használtam). Leszorítók csavarok is benne vannak.

tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63950

Ugy erzed hogy tied a forum es mas csak a te engedelyeddel szolhat ? Van egy rossz hirem... ;)

Előzmény: Törölt nick (63947)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63949

Felesleges, ugysem fog engedni abbol hogy a 1,5x tularazott tetoszerkezetet (amit mar egyszer latott) osszehasonlitsa azzal amit osszehegesztett otthon a pajtaban maganak. Kozben persze mindenki hulye. Mintha a kiszel tundinek magyaraznad a kvantumfizikat ;)

De persze azt sem ertem hogy tetore miert nem lehet ruhacsipesszel es huskampoval hazibarkacsban 534Ft-ert rogziteni, mert akkor az pont felebe kerulne.

Előzmény: kiggyo (63946)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63948

Úgy értettem hogy befejezted a meddő szófosást. Félreértettem valamit?

Előzmény: Törölt nick (63947)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63947

Melyik részét nem értetted annak, hogy itt vége van?

Előzmény: kiggyo (63946)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63946

Helyes.

Ha gyári megoldásokat, kivitelezővel csináltatva hasonlítunkössze akkor legalább ugyanannyi ha nem drágább a földön álló telepítés, de semmiképpen sem a fele.

Ha házibarkácsban ugyanezt a kettőt hasonlítjuk össze akkor valószínűleg hasonló a végeredmény.

Ha a kivitelezős árát a házibarkáccsal hasonlítjuk akkor persze lehet olcsóbb, akár a fele is. 

De ennek nincs köze ahhoz hogy hova kerül, hanem az anyagon és a munkadíjon spórolhatsz.

Előzmény: Törölt nick (63944)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63945

Ha megveszek egy telket XezerFT/nm áron akkor azt az árat is hozzá kell számolni amit elfoglal a napelem. Mert miért ne? 

Sok szempontból is problémás a földre telepíteni. De van olyan marketinges aki ezeket a hátrányokat el tudja adni, ráadásul magasabb költségért, mint a tetőre szerelést.

Előzmény: kiggyo (63942)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63944

Ennek a meddő szófosásnak itt vége.

Előzmény: kiggyo (63942)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63943

Aki másban nem képes még gondolkodni sem, annak.

Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (63941)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63942

Tehát ha azokat a zártszelvényeket amikre a paneleket közvetlenül csavarozod nem egy alatta lévő lábhoz hegeszted hanem lógatod egy kampón a tetőn akkor drágább lesz? Mitől? Magasabb a helyzeti energiája?

Előzmény: Törölt nick (63940)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2019.01.06 0 1 63941

Tévedés.

Előzmény: Törölt nick (63940)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63940

Nem.

A tetőre történő telepítés nagyjából kétszer drágább, mint amikor csak a földön kell rögzíteni a napelemeket.

Ez egyszerű, józan paraszti ésszel is belátható.

Előzmény: kiggyo (63939)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63939

De gondolom hasonló mennyiségű anyagból, munkából kihozható lenne a zárt szelvényes megoldás a cseréptetőre is?

Előzmény: Törölt nick (63935)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -5 0 63938

Most is azon erőlködsz, közben arcoskodva próbálsz gúnyolódni :DD

Előzmény: tfe_tng (63937)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -2 2 63937

Nem is akartam semmit osszehozni, leirtam hogy en mennyit fizetek egy pont 2x akkora rendszerert. Ha ezt nem tudod / akarod erteni az nem az en bajom. 

Egyenkent valoszinuleg az lehet a dolog mogott hogy a masik ceg tudta hogy veled kell dolgozni, dobtak az arra 100-150k-t fajdalomdijnak ;)

Előzmény: Törölt nick (63936)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -6 0 63936

Nem sikerült összehoznod az átverést a 400K forinttal 18 panelra.

Úgy nézem, abba sültél bele!

Előzmény: tfe_tng (63934)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -5 0 63935

Ez nem alkalmazható a tetőn.

A tetőre való pedig nem alkalmazható a földön.

Előzmény: kiggyo (63932)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -2 0 63934

> A buta rosszindulatodtól hajtva félre is magyarázol nyilvánvaló dolgokat.

Figy, tukorbe neztel mar ? Majdnem mondtam valami csunyat, de nem igy neveltek. 

> 36 panel tetőre szerelésének fele nem azonos 18 panel tetőre szerelésének árával.

Igen, ezert szamoltam arra tobbet mint a fele. Tartoszerkezetet azert adnak ugyanannyiert is darabarban... De teljesen lenyegtelen, belekotsz te mindenbe es mindenkibe aki el es mozog, elvesztegetett ido barmit is mondani. 

Előzmény: Törölt nick (63931)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63933

"Ha jo az ido"

Tessek olvasni es ertelmezni. Lehet hogy marcius elott nem lesz jo ido.

Előzmény: Törölt nick (63930)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63932

Ha ugyanezt a zártszelvényes megoldást tetőre csinálnánk meg akkor az drágább vagy olcsóbb lenne? Nem a földön állna, hanem kampón lógna a tetőn, hanonlóan a gyári konzolokhoz?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -4 0 63931

Nah, asszem valamit felreertettem,

A buta rosszindulatodtól hajtva félre is magyarázol nyilvánvaló dolgokat.

36 panel tetőre szerelésének fele nem azonos 18 panel tetőre szerelésének árával.

Előzmény: tfe_tng (63929)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63930

Ez annyira aktualis ar hogy ha jo lesz az ido akkor jonnek szerelni.

Jó idő lesz, hétfőre -15 fokot jósolnak, ilyenkor a kábelek már a kötegelt formájukat is megtartják, és kevesebb szódavíz fogy a meló alatt.

Előzmény: tfe_tng (63926)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63929

Nah, asszem valamit felreertettem, mert a 400k az gondolom anyag+munka ar volt, ez meg csak a munka. A tartoszerkezet az Schletter, ~9500 netto darabja. Vagyis az meg ehhez 18 panelre vetitve 171k, ehhez hozzaszamolva mondjuk 90k-t (ami kicsit tobb mint a fele a 36 paneles szerelesnek) 260k koruli osszeg jon ki. Meg mindig eleg messze van a 400k-tol. 

Előzmény: tfe_tng (63928)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63928

Szanalom...

Pentele Solar, nyar ota folyamatban levo ugy, csak kicsusztunk a 2018-bol a rossz ido illetve az OTP toketlensege miatt. Remelem jobb ido lesz hamarosan es talan a tavaszi idoszakra mar termelni is tud a rendszer. Ez nem az a kategoria hogy a "havertol hallottam" vagy "majd osszeheggesztjuk", hanem konkretan ennyit fizetek nekik a telepitesert. Bocsma' hogy nem kuldok bankszamlakivonatot hogy elhidd... 

Előzmény: Törölt nick (63927)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -4 0 63927

A messziről jött ember, azt mond, amit akar.

Még ékezetet sem kell tennie a magyar szavakra, akkor is okos marad.

Előzmény: tfe_tng (63926)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63926

Elegge atb@sztak az illetot ezzel a 400k szerelesi dijjal.

Nalam 36 panel tetore (2db tetosik, az egyik 3m a masik 6m-en kezdodik), komplett szereles netto 190k. Ez annyira aktualis ar hogy ha jo lesz az ido akkor jonnek szerelni. 

Előzmény: Törölt nick (63925)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -5 0 63925

Nem látom se a fele árat, se a 400 nettót benne.

Mert nem akarod.

Ott vannak a számok, azokat kérted.

A 400 nettó pedig egy korábbi számla, éppen 18 napelem tetőn történő elhelyezéséről.

Természetesen azt se látod, mert ellentmond a vakon hajtogatott megállapításodnak, holott az is pontosan ül a mai árak szerint is.

Előzmény: kiggyo (63920)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -5 0 63924

Nagyon is a helyén van az a munkadíj.

Előzmény: GeriSoft07 (63923)
GeriSoft07 Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63923

Legyenek királyi módom megfizetve: fejenként 30 K (járulékokkal együtt) Ez 60 K ft.

Looool, ennyiért fűnyírásra talán találsz embert. 

kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63922

A munkadíjat elírtam, egy fővel számoltam, bocs. Mondjuk a 30k/fő is sovány egy napra számlásan, meg az egy nap alatt összehegeszti-lefesti is kevés.

Előzmény: kiggyo (63920)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 0 0 63921

Akkor ha jól értem ugyanazon rendszer földi és tetőre szerelős telepítése közel azonos árban van ha úgy csináltatom (pl veletek)?

Innen indultunk hosszú kacskaringós úton a házi barkács felé...

Előzmény: Törölt nick (63918)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63920

Napelemtartó szett cseréptetőre:

http://www.napelemmarket.hu/rogzitestechnika/tric_a/szerelokeret_szett_5_db_napelem_modulhoz_403

22.400 nettó x 3,

3db-os szett 14.400 nettó

Az tetőkampókkal együtt legyen 100nettó=127 bruttó. 18 napelemre.

Plusz max fél napos szerelés, 15k a te számaiddal.

Nem látom se a fele árat, se a 400 nettót benne.

De ha házibarkácsot akarok házibarkácshoz hasonlítani akkor elhagyható a tetőn is a gyári tartószerkezet, kell pár tetőkampó és pár szál zárt szelvény festve, az tényleg baromi olcsó. Mondjuk nem szarakodnék vele, élettartamban nem valami jó a zárt szelvény, a rozsdamentes meg már a gyári alu sín árában van. Sokkal gyorsabban szerelhető és nem kell megfúrni a napelemet ami garancia szempontból nem utolsó szempont.

Ha gyári földi és tetőkonzolt hasonlítasz akkor pedig ilyen kevés napelemnél tuti a tetős az olcsóbb.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63919

Tipikusan 8+12=20+-X eFt/panel körül alakul a szokvány 3,5-6,0 kWp sávban. 

508/18=28,22 eFt/panel. (bruttó, mai ÁFÁ-val)

Nekem ennyibe fájt anno.

Előzmény: Törölt nick (63918)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63918

Nos,

Manapság 5-10 eFt/panel a szerelés díja, a több panelé a fajlagosan olcsóbb... nyilván.

Az ALU+ROZSDAMENTES tartószerkezet ára (6)-8-15 eFt/panel a körülményektől+típustól/márkától függően.

Tipikusan 8+12=20+-X eFt/panel körül alakul a szokvány 3,5-6,0 kWp sávban. 

Előzmény: Törölt nick (63914)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63917

9 szál zártszelvény 45 K Ft.

2 szál szögvas 10K Ft.

Eddig 55 K bruttó

ESAB OK 61.30 2,0 rozsdamentes elektróda 12K Ft.

Eddig bruttó 67 K Ft.

Vágókorong a vas darabolásához 3-5 K Ft (140 Ft/db)

Legyen eddig 75 K Kt bruttó.

Két ember egy nap alatt simán, minden megerőltetés nélkül végez a darabolással és a hegesztésekkel.

Legyenek királyi módom megfizetve: fejenként 30 K (járulékokkal együtt) Ez 60 K ft.

Rozsdagátló fémfesték 5 KFt.

Hol tartunk?

75 + 60 + 5 = 140 K Ft. bruttó

Ezzel szemben van 400 + ÁFA = 508 K ft.

508/2 = 254 -140= 114 K Ft marad a kábelezési költség különbözetére, és akkor leszünk a tetőn történő telepítési költség felénél!

(a 9 járdalapot és a csavarokat véletlenül lehagytam. :))

Előzmény: kiggyo (63913)
BJaca Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63916

Hát, ha Te ebből ki tudod bogarászni, hogy mi volt 400k, akkor megemelem a kalapom :)

kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63915

Mennyiért vállalod kompletten hogy a 9 szál zárt szelvényt elhozod, összehegeszted, lefested, letelepíted, rászereled a napelemeket? Úgy lenne korrekt az összehasonlítás.

Előzmény: Törölt nick (63914)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -2 0 63914

Tessék a konkrét példa:

"Konkrétan 9 szál szögvasból vagy zártszelvényből elkészülhet a saját gyártású létra keret, ami pár lábon megáll  járdalapokon. Legyen 9 láb, 9 járdalapon. Műanyag alátétekkel erre közvetlenül csavarozható 18 panel.  A napelemek alá a keretre lehet rögzíteni beton súlyokat a lábak mellé, a biztonság kedvéért. Így nem is látszik."

5 vagy 6 évvel ezelőtt, 18 panel egy emelet magasra - megrendelésre -  történő felszerelése  400K nettó volt. A következő ajánlat 440K nettó.

A panelokat én vittem.

Az a fele ár, az gavalléros túlzás, mert inkább a harmada.

kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 0 1 63913

Nem bírtam megérteni, mert nem írtál konkrétumokat. 

Vezesd le számokkal kérlek.

Átlag családi ház, 14 panel, alkalmas tetőszerkezet. Anyag+munkadíj.

Előzmény: Törölt nick (63912)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -3 0 63912

Háztartási (3-4kWp) méretben gyanítom azért drágább,

Nagyjából a fele árban van.

Nem bírtad megérteni, úgy tűnik.

Előzmény: kiggyo (63911)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63911

Háztartási (3-4kWp) méretben gyanítom azért drágább, de legyen ugyanannyi, ezen ne vesszünk össze.

Telepítőként egy kertes háznál ha van alkalmas tetőfelület a fő/melléképületen, ajánlanád a földi telepítést a kertben, és mivel érvelnél mellette?

Előzmény: Törölt nick (63907)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63910
Előzmény: Törölt nick (63908)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63909

Megrágja a szomszéd, vagy más állat.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -2 0 63908
Előzmény: kiggyo (63906)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.06 -2 0 63907

Gyakorlatilag azonos az ára a vállalkozó általi földre telepítésnek és a tetőre telepítésnek. ha nem csak néhány panelről van szó, hanem 8-10 kWp vagy többről.

A kelet-nyugati telepítés ésszerűbb lapos állásban (10-15 fokos szögben).

https://www.facebook.com/groups/364611880661877/permalink/579444339178629/

Előzmény: kiggyo (63905)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63906

A felsorolt anyagok árát és a munkát meg tudod becsülni? Kiindulásnak jó lenne az egyik oldalról.

kiggyo Creative Commons License 2019.01.06 -1 0 63905

Nem ugyanazt olvastuk ki ebből, de mindegy. 

Onnan indult az eredeti téma hogy ha van alkalmas tetőfelület, akkor érdemes-e földre telepíteni. Ahol mondjuk szabadabban lehet tájolni (ami kiderült hogy nem nagy előny), viszont konzol kell hozzá. Erre jött pali hogy duplájába kerül az arra alkalmas tetőre rakja az ember, azaz a földi konzolos telepítés felébe kerül.

Annak ellenére hogy olcsók, egyszerűek a tetőkonzololok, a földi telepítésnél kell tartószerkezet, jobban porosodik a panel, és meg kell oldani a kábelezést is a házig (föld vagy légkábel).

Erre kellene számokat látni, és kiderülne hogyan néz ez ki. Nem csak a tartó ára a különbség, hanem a kábelezés, inverter elhelyezés, egyebek. 

lafanc Creative Commons License 2019.01.06 -1 1 63904

"A földre lerakáson volt a lényeg."

Nem. Nagyon rosszul hámoztad ki a lényeget. Az a hozzászólás, még szűkebben az a bekezdés, amiből idéztél, vegytisztán a dőlésnek a termelésre gyakorolt hatásáról szól. A végén egy sarkos példával illusztrálja a lényeget. Ebből én nem tudtam volna azt kiolvasni, hogy valaki csak úgy évekre ledobálja a paneleket a földre, oszt jóvan....

"Arra viszont nem kaptam választ (nem is fogok mert kamu) hogy mitől kerül duplájába ha a tetőre felrakom a napelemet. A földi konzol sokkal drágább, még ha magad barkácsolod is."

Ez így, ebben a formában nem igaz. Saját példa: Vidéki udvar, nyírt fű. Szomszédos telkeken fák házak. A fű közepén kb 30nm reggeltől estig benapozott terület. Az 18 panelnyi felület, amit nem érnek a sétáló árnyékok. Hogyan telepítenék oda költséghatékonyan minél több napelemet? Nagyjából úgy, ahogy mipalink leírta. Szinte fekve, hogy ne árnyékoljanak egymásnak. Kicsi dőléssel dél felé, hogy a víz azért lefolyjon róla. A 10 fok már a 90 %-os sávba esik. Mivel építményt nem szeretnék, és szempont az olcsóság, letenném térdmagasságba. Miért? Mert abban a magasságban, a beépített környezetben alig van szél, még viharban is. Az a fekvő panelt biztosan nem bántja. Ezért nem kell a rögzítést túlbonyolítani. Konkrétan 9 szál szögvasból vagy zártszelvényből elkészülhet a saját gyártású létra keret, ami pár lábon megáll  járdalapokon. Legyen 9 láb, 9 járdalapon. Műanyag alátétekkel erre közvetlenül csavarozható 18 panel.  A napelemek alá a keretre lehet rögzíteni beton súlyokat a lábak mellé, a biztonság kedvéért. Így nem is látszik. Poros lesz? Leslagolom. Rámászik a macska? Mi baja lesz? kizárt, hogy ez drágább legyen saját melóval, mint egy tetőtartó, céggel  szereltetve a tetőre.

Előzmény: kiggyo (63903)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.05 -2 0 63903

A földre lerakáson volt a lényeg. Ha raktál le már bármit a földre akkor érted miről van szó. Koszos, poros saras lesz, ami rontja a hatásfokot. Hasonlóan mint amit ajánlott, hogy mindössze 30cm-t emeli ki az alját a földtől. Nemhiába kell két hetente lemosni neki.

A tájolással tisztában vagyok, pont azért linkeltem hogy gazdaságilag nincs értelme foglalkozni a napkövetésnek, ideális tájolás hajhászásnak.

Arra viszont nem kaptam választ (nem is fogok mert kamu) hogy mitől kerül duplájába ha a tetőre felrakom a napelemet. A földi konzol sokkal drágább, még ha magad barkácsolod is. 

Szóval azt ott számokkal jó lenne levezetni...

Előzmény: lafanc (63901)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 -1 0 63902

Van erről (a tájolás/dőlés hozamra gyakorolt hatásáról) két ismert grafikon is.

Előzmény: lafanc (63901)
lafanc Creative Commons License 2019.01.05 0 2 63901

"Heheheehhehhehe, ezt elrakom magamnak, nagyon jóóóó!!"

Nagyon megy nektek ez a mű értetlenkedés. Nem csoda, hogy folyton marakodtok. Éppen te linkelted egy órával azelőtt az ábrát, ami szerint 0 és 70 fok dőlés között 15%-on belül van a veszteség.

Előzmény: kiggyo (63898)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63900

A betonalap vagy talajcsavar nem olcsó.

> Nem bizony, viszont egyik sem kell.

Persze hogy nem. Haznak kell alap, vagy az is felesleges ? Tegla gondolom mehet a foldre, csak elotte el kell gereblyezni.

Előzmény: Törölt nick (63890)
BJaca Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63899

Azt ne sajnáld, hogy a fák árnyékolják a tetőt. Sokat számít, hogy mennyire melegszik a ház nyáron. Tény és való, hogy ahol a napelem van, az alatt sem melegszik a tető, de ott télen sem.

Előzmény: Gaborkik (63896)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63898

"Akár vízszintesen is használhatod, egyszerűen leteszed a földre, nagyot nem veszítesz vele."

Heheheehhehhehe, ezt elrakom magamnak, nagyon jóóóó!!!!

Melyik fele legyen felfelé, az is mindegy? Pár nagyobb eső után úgyis vastagon áll majd rajta a sár :-)

Előzmény: Törölt nick (63897)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63897

A tájolást és a dőlésszöget magad meg tudod határozni.

Nem a tetőt követik.

A dőlésszögnek túl nagy jelentősége nincsen, ha az nem a függőleges helyzethez közelít. (Ott nagyobbat esik a termelés az ideálishoz viszonyítva)

Akár vízszintesen is használhatod, egyszerűen leteszed a földre, nagyot nem veszítesz vele.

Előzmény: Gaborkik (63892)
Gaborkik Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63896

Ezzel az a baj, hogy a tipikus falusi keskeny de nagyon hosszú telek. Elöl minden ilyen épület megvan ( de itt sajnos fák árnyékolják a tetőt), utána van nagy konyhakert, majd füves gyömölcsfás rész és utána a jelenlegi szántó, ahol csak küzdök, hogy ha valamit vetek is valami learassa stb. 

Szóval ez nagyon hátul van és a hülye mérnök fejemnek még teszene is a földre szerelt termelő "technika" alatta meg a szomszéd le tudja legeltetni a gazt és azzal sem lenne dolgom.

Csak azért a gazdasági oldalt még sokat kell tanulmányoznom, hogy megéri-e vajon termelésre ilyet építeni és nem villanyszámla nullázásra, meg egyáltalán Győrben az Eon mennyire partner stb. 

Köszönök minden választ!

Előzmény: BJaca (63895)
BJaca Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63895

Ha úgy sincs használva a kert, építs egy nagyobb féltetős garázst, vagy grillezős, partizós "házikót", aminek csak teteje van. Amolyan kerti kiülőt. Annak tetejére pedig mehet a napelem. Belőheted ideális tájolásra, jól fog mutatni, és az asszonykának is tetszeni fog. Nem a legolcsóbb, az igaz... de menő :)

kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63894

Jó hosszú iromány de a napelemes résznél vannak jó ábrák hogy a tájolás mennyire befolyásolja az éves termelést:

http://www.napelemesek.hu/megujulo-energia.php

BJaca Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63893

Most már kíváncsivá tettél, hogy mi tartja az állványt a földön. A tiedről tegyél fel egy képet. 

Gaborkik Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63892

Nos még messze az ábrándozás szintjén vagyok. A dőlésszög miatt gondolkodtam a keretben, mert az összes földre telepített napelempark amiről képet láttam mind erősen döntött forma volt és ezt én úgy építettem fel magamban, hogy biztos valami szögvas/zártszelvény kereten állhatnak.

Illetve így a nemrég feszegetett évszakonként állítható dőlésszög kivitelezhető ( ha van értelme, de még csak figyelek és tanulok az egész napelem témakörben).

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: Törölt nick (63882)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 -2 0 63891

"Nagyjából a duplája a földinek, ha fel kell vinni a tetőre"

Kifejtenéd ezt számokkal is? Mondjuk egy 14 napelemes rendszer esetén.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63890

Feltéve, hogy a tető megvan, akkor a tetőre telepítés egyértelműen olcsóbb.

Nagyjából a duplája a földinek, ha fel kell vinni a tetőre.

A többi hátrányáról nem is beszélve.

A betonalap vagy talajcsavar nem olcsó.

Nem bizony, viszont egyik sem kell.

Földi telepítés esetén kötelező a villámvédelmi rendszer, amit terveztetni, használatba vétel előtt és utána 6 évente felülvizsgáltatni kell.

Nem kell ilyesmi, ez egy maszlag.

Előzmény: agyarka (63889)
agyarka Creative Commons License 2019.01.04 -2 0 63889
Feltéve, hogy a tető megvan, akkor a tetőre telepítés egyértelműen olcsóbb. Földre telepítéshez nem kell tetőkampó, de szükséges kiemelő keret és rögzítés. A betonalap vagy talajcsavar nem olcsó. https://visimpex.hu/page/katalogusok (Nem rozsdamentes fémből vagy fa alkatrészekből is össze lehet tákolni vmit, de azt inkább nem minősítem). + Földi telepítés esetén kötelező a villámvédelmi rendszer, amit terveztetni, használatba vétel előtt és utána 6 évente felülvizsgáltatni kell.
Előzmény: Vass Tibor2014 (63838)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -5 0 63888

Az alu porlad te észlény.

Na látod, még a vastagabb vas se kell! :D

Előzmény: Törölt nick (63886)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.04 -2 2 63887

Kar a szoert. Azert nem porlad mert mar reg elvitte a szel az egeszet ;)

Előzmény: Törölt nick (63886)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 3 63886

Az alu porlad te észlény.

Nem csodálom, hogy nem hiszed el a mások által betett adatokat a rendszerükről, mert ha ilyen hozzáértéssel telepítetted a tied akkor csoda ha üzemel, nemhogy megtérüljön bármikor is.

Előzmény: Törölt nick (63885)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -2 0 63885

Valóban van ilyen jelenség, de korántsem olyan jelentőséggel, mint gondolják.

A szögvas végére hegesztettem egy kis talpat a laposvas darabjából, amit előtte átfúrtam két helyen.

Azokat a helyükre illesztve átfúrtam a napelem keretet és két csavarral összehúztam őket.

Ennek kb. 4 éve, de semmiféle porladásnak nincsen nyoma.

Ha eszi a vasat mégis, akkor legfeljebb nem 2-es, hanem 3-as laposvasat kell használni, amit majd ráér a +10 év alatt elporladni.

A zártszelvénnyel inkább az a baj, hogy macerás a belső felületét érintő korrózió meggátlása.

Előzmény: a8lang (63884)
a8lang Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63884

Arra azért figyelj hogy a zártszelvény közvetlenül ne érintkezzen a napelemmel, mert a panel kerete alumíniumból van, szétporlasztja a zártszelvény idővel.

Előzmény: Gaborkik (63879)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -4 0 63883

....EN vagyok a hulye hogy azt feltetelezem hogy esetleg elfujja a szel.

Azért vannak esetek, amikor egyetértünk.

Amúgy áruld már el, hogy honnét olvastad ki a nekem tulajdonított módszert?

Elképzelhető, hogy felületes voltál?

Előzmény: tfe_tng (63881)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63882

Jól mondja dokeee olvtársunk, a bekötéseket mindenképpen szakemberre érdemes bízni.

(Ha tisztában vagy azzal, hogy mit csinálsz, akkor nem vagy köteles szerelőre bízni.)

A mechanikus részeket, tartókat és mindet megcsinálhatsz magadnak.

A konzol minek? Iszonyúan drága lesz tőle, és teljesen felesleges.

Ha van szerepe, az más.

tfe_tng Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63881

Szoval csak lerakod szepen a napelemeket a foldre, mindenfele rogzites nelkuli 30cm-es allvanyra es EN vagyok a hulye hogy azt feltetelezem hogy esetleg elfujja a szel. Gratula, remelem sok ilyen rendszert eladsz, de en a helyedben menekulnek az orszagbol mielott megtalalnak :)

Előzmény: Törölt nick (63876)
dokeee Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63880

Az inverter meg a védelmek bekötéséhez kell egy hozzáértő villanyszerelő, kb. 2-3  órára.

Gaborkik Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63879

Ehhez kapcsolódóan kérdezném, egy földön konzolra szerelt szerkezetnél, új telepítés esetén mennyit lehet házibarkácsban csinálni és mennyit kell szakemberrel végeztetni ? Feltételezve a tájékozottabb hozzáállást.

Nekem szintén kihasználatlan kertem van kb. 50m x  10m területen, ahol konzolos telepítésen gondolkodom. A tudásom alapján magam meg tudnám építeni kis beton pilléreken, zártszelvény kereten, akár a paneleket bekötését is bevállalnám, kérdés meddig lehet a saját munkát beletenni ?

Előzmény: Törölt nick (63863)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63878

Nem hiába nem kóburálnak ilyenekkel nálad értelmesebb lények. 

Erre az olvtársra célozgatsz, ha nem tévedek.

Vass Tibor2014 1,5 órája
0 0 63873

Igen a földön tudnám pontosan dél felé fordítani és ha van lehetőség a szerkezeten, akkor évszakonként a hajlásszög is változtatható lenne.

Előzmény: Nap_Pali (63872)

A dőlés állítgatás feleslegességét pedig te is érted gondolom,

Hogyne.

Aki a tetőre rakja a panelokat, azoknak ez lehetetlen feladat még az a néhány furat is, ami ehhez szükséges.

Így aztán mindenki más elmeroggyant lesz, akinek ez még a lehetőség szintjén is megadatik.

...elárulok egy titkot: a tető nem olyan poros mint az udvarod közepe,

Aki nem tudja lepucolni a napelemeit, az mind azt mondja, hogy nem is kell. :DD

Előzmény: kiggyo (63877)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63877

elárulok egy titkot: a tető nem olyan poros mint az udvarod közepe, és ott nem kell pár hetente mosogatni :-)

A dőlés állítgatás feleslegességét pedig te is érted gondolom, méregetted már mennyit hoz a konyhára.

Nem hiába nem kóburálnak ilyenekkel nálad értelmesebb lények. 

Előzmény: Törölt nick (63874)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63876

Ha valakinek csak ennyi esze van, az valóban jobban teszi, ha imádkozik.

Arra még futja neki.

Előzmény: tfe_tng (63875)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.04 -2 1 63875

És mi történik ha jön a szél ? Felkapja az egészet és viszi, vagy istenbizony odajössz segiteni megfogni ?

Nyilvan az ember elkölt par millát napelemekre és utána imadkozik hogy el ne vigye a szél. Ekkora baromságot már rég hallottam.

A masik pedig a 30cm magasság, gondolom kutyák/macskák kedvenc napozóhelye lenne a napelemtábla.

Előzmény: Törölt nick (63872)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63874

Ha a hosszabb lábát furatokkal látod el,és két tagból készül, akkor az sem okoz nagy fejfájást.

Tetszés szerinti időben át lehet csavarozni pár perc alatt és a Nap magasságához igazítani a dőlést is.

Nem tudom, hogy mennyire poros a környezet, de nekem az utca felé néző napelemet két hetente langyos, samponos vízzel le kell mosni.

Amelyik nem az utca felé néz, azt elég slaggal lecsapatni.

Ez a tetőn már gond.

Előzmény: Vass Tibor2014 (63873)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63873

Igen a földön tudnám pontosan dél felé fordítani és ha van lehetőség a szerkezeten, akkor évszakonként a hajlásszög is változtatható lenne.

Előzmény: Törölt nick (63872)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63872

Lényegében igen.

Nyilván a felfekvésre, stabilitásra ügyelni kell.

Alsó lábak kb. 30 cm-esek, hogy a fűnyíró elölről odaférjen, a hosszabbak pedig a kívánt dőlés függvényében méretezve.

A tájolás nyilván nem probléma.

Előzmény: kiggyo (63870)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 1 63871

Igen.

Légkábel meg minek?

Van egy ilyenje tavalyról, majd kibogozza. :))

Előzmény: kiggyo (63870)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63870

"Négy láb alul összefogva és a földre rakva"

csak úgy lerakva az elgereblyézett földre? 

Előzmény: Törölt nick (63869)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -4 0 63869

ha a tetőd alkalmas rá akkor kár vergődni a földre telepítéssel, drágább és csúnyább lesz.

Számokkal alá tudnád ezt támasztani?

Négy láb alul összefogva és a földre rakva vs. komplett tartószerkezet a tetőre történő rögzítéssel és belső szereléssel.

A tetszőleges tájolás és döntés lehetősége a tető kötöttségével szemben.

Előzmény: kiggyo (63861)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63868

Tartószerkezet, talapzat. :)

Kisméretű lift nincsen benne?

Előzmény: kiggyo (63866)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63867

Földre telepítésnél még a szél is fontos tényező, figyelni kell hova teszed.

Így igaz.

Sokkal erősebb, mint a tetőn. :DD

Az odafigyelés pedig jelentős kiadással is jár. :DD

Előzmény: kiggyo (63866)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63866

Magad is meg tudod csinálni a le-fel szerelést majd akkor amikor a tetőcsere lesz. Minden marad a régiben, max a tetőkampó kell új, a többit újra bírod hasznosítani. 

Földre telepítésnél még a szél is fontos tényező, figyelni kell hova teszed. Azonkívül kell neki talapzat, tartószerkezet, onnan lég vagy földkábel, stb... Számolgasd ki, majd látod melyik a szimpatikusabb.

Előzmény: Vass Tibor2014 (63862)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63865

"Ha a tető alkalmas a telepítésre, a földre rakni akkor is egyszerűbb és olcsóbb."

Számokkal alá tudnád ezt támasztani?

A tetőkampó vs. földre rakós komplett tartószerkezet és annak talapzata (ha a tartósín ugyanaz mindkét esetben).

Vagy a bebújok a kábellel az épületbe vs. Légvezetékezek/földkábelezek a különálló tartóról?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -1 0 63864

akkor is egyszerűbb és olcsóbb.

Láttam már beszántott földre tőcsavarral lefúrt konzolokat, spéci beszántottföldtőcsavar kell hozzá.

Ja, nem. Miért kell marhaságokat kategórikusan kijelenteni.

A földmunka, betonmunka nem lesz ingyen, sőt jó sokba fog kerülni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -2 1 63863

Ha a tető alkalmas a telepítésre, a földre rakni akkor is egyszerűbb és olcsóbb.

Az esztétikai igényeidet is nagyon egyszerű megoldásokkal ki tudod elégíteni.

Az a + 20-25 méter kábelvezetés nyilvánvalóan nem lesz ingyen, de jelentős többletkiadással nem jár.

Nem tudni, hogy mindent szakival csináltatnál, vagy magad is tevőlegesen részt tudnál-e venni a munkában?

Előzmény: Vass Tibor2014 (63860)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63862

Az a gond, hogy a tető olyan állapotú, hogy valószínűleg jóval hamarább cserélni kell, mint ahogy a napelemek kitartanának.

Előzmény: kiggyo (63861)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63861

ha a tetőd alkalmas rá akkor kár vergődni a földre telepítéssel, drágább és csúnyább lesz.

De ha biztosra akarsz menni kérj ajánlatot mindkettőre és meglátod.

Előzmény: Vass Tibor2014 (63860)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 63860

Nem kell kerülgetni, mert a házzal együtt kaptunk egy kb. 800 nm-es kertet, ami jelenleg be van szántva, de nemigazán tudjuk mit kezdjünk vele, nem vagyunk az a földművelő tipus :) . Itt bőven elférnének a napelemek. Ez mondjuk a háztól 20-25 méterre van, nem tudom hogy a kábelezés nem drágítaná-e meg a projektet ?!

Előzmény: Törölt nick (63859)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 1 63859

Nyilván kerülgetni kell, de éppen az volt az alapállás, hogy hely van bőven.

Alatta nem nő semmi, legfeljebb a macska szeret majd alábújni.

...esetleg közli az asszony hogy az ott csúnya,

Igaza lesz.

Előzmény: tfe_tng (63849)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -2 0 63858

Na de kit érdekel az eu meg az irányelvek, ha én a saját zsebemből felteszek egy rendszert azt pontosan fogom tudni mikor térül meg. Számológép. Ki nem szarja le az irányelveket mega  támogatásokat?

Előzmény: tfe_tng (63847)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 1 63857

Lottóznom kellene.

Új vagyok ebben a topicban, de itt sme megy más. Miért kell mindenhol meglenni a helyi baromnak és annak vinni a prímet? Na jó van sok áthallás. Topicokon átívelő barom személyében.

Előzmény: kiggyo (63840)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63856

Ja, hogy te csak harcolni jársz ide? Eszed a témához semmi nincs? Így már érthető a jelenség, bár érdekesnek nem mondanálak.

Előzmény: Törölt nick (63836)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.04 -3 0 63855

Mindjárt te is le leszel hazugozva. Méghogy 4 év alatt a fele visszajött. Mitképzelszte!!!

Előzmény: kiggyo (63834)
a8lang Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63854

Az ABB inverterek mennyire megbízhatók, meg elfogadott stb?

Kb 8-10rendszert kell idén még felszerelnem majd új építésű házakra és gondoltam fronius helyett mást vennék 5kw 1fázisú inverter jár alapból, ha kifizetik az Se kb 200ezres felárát akkor azt teszem fel a legszívesebben, de ha nem akkor jó lenne ami kicsit olcsóbb a froniustól de leginkább kisebb könnyebb stb.

UNO-DM-5.0-TL-PLUS-B  olcsóbb kb 150eur-al mint egy fronius primo

Mi a különbség az SB és a B végű között? Mindkettőnél írja a wireless communicationt, 36eur-al drágább az SB.

Napelemből is lehet, hogy Canadian CS3W-400P panelt fogok venni ha elég neki a két sín rögzítésnek, mert a 400w-os panelból kevesebb kell, kevesebb tartószerkezet elég hozzá.

Most a két lakásos ház 43paneljéhez 230ezer körül vettem a tartószerkezetet ennek az egyharmada volt a cserépkampó.

a8lang Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63853

Szerintem ilyen igénynél érdemes Solaredge SE17K invertert venni P600 optimizerekkel, és mellé Canadian solar CS3K-300P  300w-os napelemekkel.

Ezt a 17kw-os invertert jól lehet bővíteni egészen 23kwp mezőig(nekem is ennyi van rajta amivel kb 26-27ezerkwh termelésed lesz, viszont nem jön ki 3M-ból az egész.

Kezdésnek felraksz 28db panelt hozzá 14db optimizert és később már csak veszed hozzá a panelokat meg optimizereket.

Inverter 550ezerft

https://solardepo.hu/inverterek/246-solaredge-se17k.html

14db P600 optimizer ~300ezer ft

https://solardepo.hu/solaredge/255-solaredge-p600-rl-optimalizalo.html

28db CS3K panel kb 50ezer /db 1400ezer ft

Ez összesen 2,25M Ft

Kell még tartószerkezet, ACDC védelem tervezés kábelek stb ez legyen még max 450ezer ft

Így összesen 2,8M meg némi munkadíj felrakni(ez már nehezebb eset) de 200-ból azért lehet találni aki felrakja csak nehezen, ha nem akarsz vele dolgozni te magad.

Így 3M-ból kijön és kezdésnek kb 10000kwh-t fog termelni, amit később már nagyon egyszerűen lehet bővíteni. Még 48 panellal akár ami még 2,4M hozzá optimizer még 500ezer és még tartószerkezet max 300ezer de onnantól 23kwp rendszered van ami 26-27ezer kwh-t termel évente.

Ennél olcsóbban is meg tudod venni ezeket kintről ha cégre kell és amúgy is visszaigényelnéd az áfát. Napelem szállítva kevesebb min 100eur darabja, inverter 1160eur, optimizerek 43eur/db nettó.

Előzmény: Tiler19 (63852)
Tiler19 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63852

Sziasztok!

Szerintetek kb 3.000.000 Ft-ból milyen rendszerre érdemes költeni? Milyen inverter, napelem és egyéb alkatrészeket érdemes telepíttetni?

Gyors keresgélés után abban biztos vagyok, hogy a "gagyi" nem pálya, de mi a különbség a "jó ár/érték arányú" és a "prémium" között?

Kivitelezhető-e az, hogy most "túltervezzük" az invertert és később akár a duplájára bővíttetem a napelemek számát, minden mást változatlanul hagyva? Ha igen, egy ilyen bővítés milyen költségekkel jár kb?

A tavalyi fogyasztás cirka 11.000 kWh volt. Tudom a fenti összeg nem fedezné ezt a fogyasztást, de nem is célom "nullázni" a számlát. A bővíthetőség inkább azért kérdés, mert optimális esetben az éves fogyasztás akár rövid távon is duplázódhat.

Ami adott (ha nem tévedtem):

• meglévő csatlakozás 3x80A,
  • - 70 fokos tájolás,
  • 10-15 %-os dőlés,
  • trapézlemez héjazat,
  • árnyék nincs.

Köszönöm! :)

(A Napelem - Energia minél olcsóbban! topikban is feltettem a kérdést, bocs ha valaki 2x futna bele... :D )

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63851

semmilyen növény nem fogja jól érezni magát a napelemek alatt,

Ehh .. butaság... sok árnyék tűrő-kedvelő növény van, be is lakja a területet és jönnek velük az rovarok, kisállatok is.

Persze csak akkor, ha a gazda nem írt ki mindent ... hanem hagyja a természetet működni és csak néha kaszál és/vagy legeltett ott.

Előzmény: tfe_tng (63849)
8lazo8 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63850

Ha van meglévő (közel)ideális tájolású tetőfelületed akkor arra olcsóbb mint állványra.

tfe_tng Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63849

Maradjunk annyiban hogy ez (is) egy vélemény, esetleg mások máshogy gondolják.

A takarításon kívül van egyéb megfontolandó dolog is (pl hogy hajlandó vagy-e beáldozni akkora területet az udvarból, vagy hogy semmilyen növény nem fogja jól érezni magát a napelemek alatt, esetleg közli az asszony hogy az ott csúnya, stb.)

Előzmény: Törölt nick (63845)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63848

Egészségedre!

Hát ha nem, hát nem.

Nekem tökmindegy.

Előzmény: Törölt nick (63846)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63847

Lehet. De a piac nem az EU irányelvek szerint műküdik. 

Előzmény: Törölt nick (63842)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -3 0 63846

A szaldó esetén is csak a napelemek által megtermelt energia az olcsóbb.

Vudergraf korábban levezette a megtérülést szaldó nélkül, számokkal.

Egészségedre!

Előzmény: Törölt nick (63844)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -3 0 63845

A földre, ott le is tudod takarítani, ha szükséges.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63844

Én pl. jobb szeretem ha számokat számokkal cáfolsz, és nem csak legyintéssel hogy szar.
Tudnillik lusta vagyok utánaszámolni de ha valaki rámutat hogy az ott nem stimt azt elolvasom.

Nem a villanyszámládat fizeted ki előre, hanem amit a napelemek megtermelnek, azt.

Nem a szolgáltató által számlázott értéken, 40 Ft-on, hanem 18-20 Ft-on.

Amíg szaldó van, addig a szolgáltató által számlázott érték játszik, és hát momentán még van.
Szóval a megtérülés majd akkor duplázódik ha a szaldó elmúlik.

Talán holnap, talán soha.

Azt mondhatod hogy a megtérülésnél a legjobb eset X év a legrosszabb meg 2X év, ezért okosabb azzal számolni, és örülni hogyha mégis kevesebb.

De azt nem írhatod le, hogy hogy tutira 2X.

Szerintem.

Vudergraf korábban levezette a megtérülést szaldó nélkül, számokkal.
Ne azt mond hogy ökörség, hanem mutass rá hogy az az összeadás/szorzás/osztás ott valótlan.

Előzmény: Törölt nick (63841)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63843

Nem sokan. Legtobben már rég letiltottak. Azóta is várom hogy elmagyarázd a Li-Ion akku témakört...

Előzmény: Törölt nick (63841)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -3 0 63842

Látod, messziről jött ember?

Ez az alapvető probléma.

Felvetődik a HMKE rendszerek megtérülésének időintervalluma, bejön egy szélhámossággal felérő (egyéni érdekből eélferdített) adat, aztán az érintettek melléállnak.

Szerintem azért, mert azt olyan jó olvasni. :))

2016 júniusa-júliusa óta érvényben van az EU-s direktíva a megújulók támogatási rendszereinek alapelveiről.

Egyértelműen a 15 éves megtakarítási cél támogatását tűzi ki célnak, ennyit akar támogatni.

A támogatási rendszereket ekként kell kialakítani az egyes tagországoknak.

Itt mit lehet olvasni?

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -3 0 63841

Hányan? :)

kiggyo Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63840

Hát, pont ennyi konkrétumot vártunk tőled mester :-)

Előzmény: Törölt nick (63839)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -2 0 63839

Aha.

Megszólal a zenekar cintányérja. :DD

Meg kellene várni a többi kórustagot is, összehangolva szebbe muzsikál a zenekar.

Előzmény: kiggyo (63837)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63838

Volt a kerdesemnek egy másik része is:

Tetőre v földre olcsóbb telepíteni?

Előzmény: Vass Tibor2014 (63818)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63837

Tudsz te is adatot mondani? Bekerülési költség/éves villanyszámla megtakarítás.

Előzmény: Törölt nick (63836)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -3 0 63836

Indul az idei falkavaúúú. :))

Ha hülye vagy valamihez, akkor legalább ne próbálj belőle erényt kovácsolni!

Ha pegig gúnyolódni is akarsz, akkor először írni tanulj meg magyarul!

Akkor fogjunk bele ebbe az évbe, gyertek csak! :DD

Előzmény: tfe_tng (63835)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63835

> A realitás ennek majdnem a duplája.

> Tipikusan.

Mondjuk 8-10ev, de NATI-val a duplaja ! :)

Előzmény: Törölt nick (63824)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63834

Nekem 21750kWh-t termelt 2014 áprilisa óta, azaz kb 800eFt-ttal kevesebb a villanyszámlám. 1.4MFt-ba került anno.

Amikor tervezés alatt volt akkor még 46Ft volt egy kWh, azzal még jobb lett volna a megtérülés.

Előzmény: dokeee (63825)
tfe_tng Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63833

Ja, csak pont ketszer annyi ideig tart... :)

Előzmény: Törölt nick (63822)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -2 0 63832

Te tudod.

Előzmény: dokeee (63831)
dokeee Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63831

Elmondtam.

Előzmény: Törölt nick (63830)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63830

Mondjad szépen: Vaúúúúú! :DD

Előzmény: dokeee (63828)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63829

Miért parasztvakítás az amit számtalan hesználó meg tud erősíteni. Tele van a NET mért, rögzített adatokkal. SZámológép sem nagyon kell hozzá, persze a gyengébbek használhatják, neked kötelező.

dokeee Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63828

Mi ebben a baromkodás? Ezek a tény adatok, aztán a jövőben sok minden változhat.

Előzmény: Törölt nick (63826)
RangerJoe Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63827

Nem minden villanyszerelő ért hozzá (pedig illene). Van amelyik csak villanyt szerel és kész. Nekem azt mondta a villanyszerelő, hogy "Gondold meg! Hülyeség a napelem, mert napközben amikor termel úgysem vagy otthon és nem tudod elhasználni". (Ilyet, hogy "visszatáplál", meg "szaldó" már meg sem említettem neki.)

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63826

Beszállsz a baromkodásba.

Legyen!

Előzmény: dokeee (63825)
dokeee Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63825

Az én inverteremen most kb. 7200kwh termelés áll, 2017 június 6.-án indult el, összesen 1100e ft-ba volt.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -2 0 63824

Tipikusan, úgy (7)-8-9 év alatt kapod vissza pénzed és utána még legalább 15 évig termel tovább ingyen.

Tipikusan ilyen a parasztvakítás és a nem kellő ismeretekkel rendelkező érdeklődők szélhámos módon történő átverése.

A realitás ennek majdnem a duplája.

Tipikusan.

Előzmény: Törölt nick (63819)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -2 0 63823

...szerinte ennek az a lényege, hogy az elkövetkező x évnyi villanyszámlád, előre egy összegben kifizeted.

Majdnem.

Nem a villanyszámládat fizeted ki előre, hanem amit a napelemek megtermelnek, azt.

Nem a szolgáltató által számlázott értéken, 40 Ft-on, hanem 18-20 Ft-on.

Mint a jereváni rádió...:))

Ha neked a szolgáltató holnap azt mondaná, hogyha kifizeted a villanyodat 25 évre előre, de féláron, arra mit lépnél?

A villanyszerelőnek meghaladta valami a tudását.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63822

Sőt, ha 200-240 hónapra veszi fel a nullás hitelt, akkor azonnal is feleződhet a havi fizetendő... 

Előzmény: Törölt nick (63821)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63821

És ha felveszel hitelt 10 évre havi 10eFt-os törlesztővel és most 10eft a villanyszámlád és a hitelből pont kifutja egy havi 12eFT-ot termelő napelemrendszer?

Na erre a gondolatsorra mit szól a villanyszerelőd? :))

Krinyo Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63820

Keress egy olyat, aki szintén évtizedek óta van a szakmában, de esetleg az utolsó 5-10 évben kicsit érdeklődött is a szakmája iránt. :)

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 -1 0 63819

Tipikusan, úgy (7)-8-9 év alatt kapod vissza pénzed és utána még legalább 15 évig termel tovább ingyen.

De olvasgass itt és minden kiderül... a villanyszerelőd nem tűnik mértékadónak a témában.

Vass Tibor2014 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 63818

Új helyre költöztem (családi ház, nagy telek) ahol szóba került távlati tervként napelem telepítése. 

Van hely a földön és a tetőn is a napelemeknek. Melyik az olcsóbb megoldás ?

Egy villanyszerelő aki már évtizedek óta van a szakmában elég negatívan beszélt a napelemes-rendszerekről, szerinte ennek az a lényege, hogy az elkövetkező x évnyi villanyszámlád, előre egy összegben kifizeted.

BSOD64 Creative Commons License 2019.01.02 0 0 63817

Tájolástól is függ...

Előzmény: Poc2 (63815)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.02 0 0 63816

6x1050 lenne ha nem vágna az inverter, de mivel valószínű lesz néha levágásod ezért vonj le max 5%-ot. Az reális, nekem az 5kWp a 3kVA inverteren kb 5% bukó.

Előzmény: Poc2 (63815)
Poc2 Creative Commons License 2019.01.02 -1 0 63815

Na akkor konkrétabban.

Itt régebben volt fenn egy kalkulátor linkje.Az azt írta hogy az én tetőmön 1050kWh/kWp jönne.Na most ha felraknék egy 4kw-os invertert 6kwp napelemmel,akkor mennyit lehetne saccolni.Nem értem mit kellene visszaosztanom mivel.A termelés nyilván kevesebb lenne mint 6x1050,de nyilván több mint 4x1050!

Akkor hány éves a kapitány?

Előzmény: Poc2 (63808)
mzsombi Creative Commons License 2019.01.02 0 0 63814

2018 nálunk, április végéig 4,4kWp-es, utána 4,76kWp-es mezőről összesen 5374 kWh, termeléseket arányosítva a rendszerméret változásra 1150 kWh/kWp.

Budapest, DK-i mező, kétféle szög, SE, hébe-hóba árnyékok, főleg mostanság.

Krinyo Creative Commons License 2019.01.02 0 0 63813

A 7 kWp-re kell visszaosztani.

erbe Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63812

Elírtam. :-(

Össztermelés 3250 Wp mezőről 4133,59 kWh.

Előzmény: erbe (63811)
erbe Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63811

2018 év mérlege:

Össztermelés 3250 kWp mezőről 4133,59 kWh.

1271,19 kWh/kWp

Azonnali felhasználás ~9%.

digium Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63810

Vagy itt: https://fronius.solarconfigurator.de/solar.configurator/quick

Állítsd át a maximum inverter teljesítményt 200%-ra. Ami csak 50% túlnapelemezést visel el, annál a méretező sem fog nagyobbat engedni.

digium Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63809
Poc2 Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63808

Itt már többször volt téma hogy egy mondjuk 5kw-os inverterre lehet tenni akár 7kwp napelemet is.Ilyenkor hogyan lehet kiszámolni kb mennyi lehet a termelés évente?

a8lang Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63807

Mini sín van a legtöbb helyen, de nem k2. A kocsibeállón meg ászokcsavar +sín kombó van.

Előzmény: Törölt nick (63802)
Domexx Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63806

3,5 kWp, Diehl 3800 TLD, D 10°, tető 30°, Szolnok - 2018-ban 4408  kWh, 1,26 kWh/kWp.

2017-ben 1,29 kWh/kWp sikerült, de 2018-ban február, március, június jelentősen elmaradt az átlagtól. Ez egy ilyen biznisz...

Ettől függetlenül teljesen OK. az éves termelés :-)

Előzmény: digium (63796)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.01 -3 1 63805

Itt szegeden 2 rendszerünknél is a legrosszabb év lett az idei 2014 óta.

Ki kellet volna hagyni. :)

Előzmény: kiggyo (63799)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63804

Nálunk február, március,  június, július és december is átlag alatti lett.

Ez egy ilyen bicikli, mindenesetre ez kb 5%-kkal rosszabb éves hozamot jelent, ami nem vészes.

Előzmény: Krinyo (63803)
Krinyo Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63803

Nálam 5642 kWh jött össze 2018-ban úgy, hogy december mindössze 90 kWh lett, illetve március is nagyon gyenge volt, hiányzik az átlaghoz képest kb. 220 kWh.

A többi hónap viszont behozta, mert így is terv feletti lett a termelés.

1227 kWh/kWp-re szavam sem lehet, 4 hónap ötéves rekordja megdőlt 2018-ban.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63802

Végül mivel raktad fel a napelemeket a zsindelyre?

Az ászokcsavar+sín vagy a K2 minisín lett használva direktben?

Előzmény: a8lang (63797)
memorix Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63801

A szobáid falát nem szeretnéd napelemmel burkolni belülről ? Esetleg valamennyi áramot visszanyernél télen... :)

Előzmény: a8lang (63797)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63800

Kilával látható a 2018-as év, több kedvezőtlen hónap is volt idén:

Előzmény: kiggyo (63799)
kiggyo Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63799

Az nagyon jó! 

Itt szegeden 2 rendszerünknél is a legrosszabb év lett az idei 2014 óta.

dBase Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63798

2018ba 2756kwh 10db 250w amerisolar diófa es szomszed hàz árnyékolásával. 

a8lang Creative Commons License 2019.01.01 0 0 63797

Az árnyékmentes full déli tájolás nagyon sokat számít a termelésben.

Nekem 1165kwh/kwp lett az itt ott árnyékos 120 és 210fok felé tájolt mezőkkel 8,11,20,25fok dőléssel. A legjobb 210fok(D-DNY, 25fok dőlés) tető  termelése is csak 1255kwh/kwp lett.

Az alsóbb panelek árnyékosak lehetnek bizonyos időszakokban itt is. A kis 8 és 10,5fok dőlésű részeken meg télen néha fele harmada csak a termelés ami kissé rontja az egész éves adatot.

digium Creative Commons License 2019.01.01 0 1 63796

Nem szoktam nézegetni, de tegnap eszembe jutott és megnéztem mennyi lett a 2018-as termelés: 4598 kWh

inverter: fronius 3000 igtl

panelek: 7*240W simax(kínai) + 7*260W NeoSolar(taiwan) = 3500Wp

hely: Budapest, 0 fok dél, 40 fok tető, 310 méter magasan, totál árnyékmentes

Ez 1314 kWh/kWp !

szocske_ Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63795

"...hogy a 10kWh..." -> ...hogy a 10kWp-re bővítés után...

Előzmény: szocske_ (63794)
szocske_ Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63794

ha az nem elég extra 20-30ezer Ft-ért, hogy a 10kWh tavasszal és ősszel sem fog levágni egy picit 12:00-14:00 között a termelésedből, akkor én azért választanám a nagyobbat, mert talán egy hajszállal tovább is tart majd, ha kevesebbet fog csúcson működni. Nameg ha esetleg később mégis nőne az áramigényed, mert pl. elektromos autót vettél, akkor van lehetőséged 10 helyett 12-ig bővíteni.

Ezek persze olyan apróságok, amiért nemigen lenne érdemes kifizetni 100ezer Ftot, de amíg 25ezer a felár én nem gondolkoznék, hogy 8 vagy 10kW invertert válasszak.

Előzmény: zsigusz83 (63793)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63793

Köszönöm!

Van valamilyen "extra tudása" a 10 kW-os inverternek?

Előzmény: Törölt nick (63792)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63792

Viszont csak nettó ~65 EUR a 10 kW-os felára, ami úgy 60x328x1,27=25-30 eFt kiskerben...

Előzmény: Törölt nick (63791)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63791

Ehhez a FRONIUS SYMO 8.2-3-M szerintem elég.

Előzmény: zsigusz83 (63790)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.12.31 0 0 63790

Szia!

Mekkora invertert (legkissebb) ajánlanál egy max 10kWp napelem rendszerhez, amiből ~8 kWp lesz első körben megvalósítva. A tető 45°-os, majdnem tökéletes D-i fekvésű (Ny-nak van kissé fordulva max 20°-ot). Fronius vagy SMA inverterek a lehetséges befutók.

Előzmény: Törölt nick (63533)
tfe_tng Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63789

Szinte biztos vagyok benne hogy nem. Ird le hogy gondolod es megbeszeljuk.

Előzmény: Törölt nick (63788)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63788

Igy van, ezert kell BMS/CMS (battery management system / cell management system). Ezeknek pontosan ez a feladata.

Nem vagyok benne biztos, hogy ugyanazt értjük a probléma lényegén.

Előzmény: tfe_tng (63786)
tfe_tng Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63787

> tokeletesen lehet a rendelkezesre allo input feszultsegre optimalizalni a toltest. 

helyesen:

tokeletesen lehet a rendelkezesre allo input feszultsegre optimalizalni a toltest, konverzio nelkul. 

Előzmény: tfe_tng (63786)
tfe_tng Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63786

> Csakis ilyen céllal van értelme akkut használni, az energiaforgalomba ésszerűtlen dolog bevonni az akkukat.

Ez mind a felhasznaloi, mind a grid oldalrol - mar bocs - de hulyeseg. USA-ban (vagy kanadaban?) van egy aramszolgaltato aki felaron adja a klienseknek a powerwallt, azzal a feltetellel hogy ok is hasznalhatjak a benne tarolt energiat. Audi tobbezer ferohelyes parkolohazakat epit kizarolag EV-knek, pontosan azert, hogy az akku kapacitasukat hasznalhassak a gyartas soran csucsidoben. 

Ha pedig nem lesz szaldo akkor hihetetlenul fel fog ertekelodni az akkus napi ciklus hasznalata, pontosan az eladott / vasarolt energia kozotti durvan 2,5-es szorzo miatt. 

> A kisütési igény a hálózat jelenlététől függ, nem a napelemek termelésétől.

Jaja, jogos, faszsagot beszeltem :)

> Azért nem ilyen egyszerű a kérdés, mert minden konverzió veszteséggel párosul és minél magasabb a konverziós igény, annál magasabb a veszteség is.

Egy jol tervezett rendszernel nem feltetlenul van konverzio. Megfeleloen szervezett akkupakkal, kello szamu cella sorbakapcsolasaval (ami ugye egy jo BMS/CMS parossal teljesen dinamikusan szabalyozhato) tokeletesen lehet a rendelkezesre allo input feszultsegre optimalizalni a toltest. 

> Ez az egyik műszaki kínja a mai rendszereknek egyébként.

Igy van, ezert kell BMS/CMS (battery management system / cell management system). Ezeknek pontosan ez a feladata. 

> Lehet, hogy ott is érdemes körülnézni.

Nezegettem, Fronius meg a powerwall-nal is dragabb, daimlert pedig meg nem lattam sehol :) Egyenlore a powerwall a nyero. 

Előzmény: Törölt nick (63784)
BJaca Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63785

Megválaszoltad magadnak, mi is jó az ólom savas akkuk helyett, és mi a baj velük. 

Előzmény: Törölt nick (63774)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -2 0 63784

Igen, mert ide eleg egy marek auto akkut venni es kesz. Viszont ezzel tenyleg csak backupot lehet csinalni, mert folyamatos uzemben (nappal tolt, ejszaka kisut) gondolom kb egy ev alatt megdoglenek ezek az akkuk.

Csakis ilyen céllal van értelme akkut használni, az energiaforgalomba ésszerűtlen dolog bevonni az akkukat.

Nem sok esze van annak, aki akkuról hajtja a cuccait, amikor ott a hálózat.

De itt felmerul egy olyan kerdes is, hogy honnan fogja tudni az inverter hogy most epp kezdje-e el kisutni az akkut vagy ne (normal nappali arnyekos ido vs. ejszaka van)

A kisütési igény a hálózat jelenlététől függ, nem a napelemek termelésétől.

Azt azért nem olyan nehéz észrevenni, hogy nincsen hálózat. :D

Igazandibol a toltofesz az egy majdnem teljesen mellekes kerdeskor a li-ion akkuknal, az akkupakk szervezesetol es a BMS/CMS kombo szoftveretol fugg csak hogy milyen DC input tartomanyban mukodik.

Azért nem ilyen egyszerű a kérdés, mert minden konverzió veszteséggel párosul és minél magasabb a konverziós igény, annál magasabb a veszteség is.

Ebben a teljesítmény tartományban már ez elsődleges szempontok között van az alacsony konverzió. azt pedig csak magas DC működési (töltési/kisütési) tartomány mellett lehet biztosítani, mivel  napelemek is magas DC feszültségen dolgoznak. Ez az egyik műszaki kínja a mai rendszereknek egyébként.

Egyebkent a powerwall nem egyeduli a piacon, a fronius akkupakkok is hasonloak ha jol tudom, de a Daimlernek is van termeke ami elvileg a powerwall-al ekvivalens.

Lehet, hogy ott is érdemes körülnézni.

Előzmény: tfe_tng (63783)
tfe_tng Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63783

> Back-upra kell, amikor nincsen hálózat, akkor kisimítsa  napenergia hullámzásait.

> Ez egyszerűbb, és jóval olcsóbb is.

Igen, mert ide eleg egy marek auto akkut venni es kesz. Viszont ezzel tenyleg csak backupot lehet csinalni, mert folyamatos uzemben (nappal tolt, ejszaka kisut) gondolom kb egy ev alatt megdoglenek ezek az akkuk. 

De itt felmerul egy olyan kerdes is, hogy honnan fogja tudni az inverter hogy most epp kezdje-e el kisutni az akkut vagy ne (normal nappali arnyekos ido vs. ejszaka van)

> A tesla powerwall az egyedüli, amelyik magas DC tartományban dolgozik, az összes többi jellemzően 48 V-on.

Igazandibol a toltofesz az egy majdnem teljesen mellekes kerdeskor a li-ion akkuknal, az akkupakk szervezesetol es a BMS/CMS kombo szoftveretol fugg csak hogy milyen DC input tartomanyban mukodik. Nem veletlenul tud a powerwall is eleg szeles DC tartomanyban mukodni (gyakorlatilag direktben ra lehet kapcsolni a napelem sztringeket es majd megoldja maganak)

Egyebkent a powerwall nem egyeduli a piacon, a fronius akkupakkok is hasonloak ha jol tudom, de a Daimlernek is van termeke ami elvileg a powerwall-al ekvivalens. 

Hosszu tavon az otthoni fel-sziget uzemu ellatasban ezt latom a legjobb iranynak, meg akkor is ha per pillanat elegge megdobja a megterulest az akkupakk. A savas/olmos/zseles akkukat igazabol kenyszermegoldasnak erzem napelem melle.

Előzmény: Törölt nick (63778)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -2 0 63782

Határidő van. :)

Előzmény: dokeee (63781)
dokeee Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63781

No, ezen a szép napos délelőttön meglett az 1250 kwh/kwp idénre.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63780

Nem hiszem, azt az inverternek kezelnie kellene.

Előzmény: agyarka (63779)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63779
Biztosan nem kell még hozzá más? Vmi átkapcsolót, meg érzékelőt láttam a gyors telepítési útmutatóban.
Előzmény: Törölt nick (63777)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63778

Ha nem csak backupra kell hanem folyamatosan hasznalni akarod akkor per pillanat csak nehany li-ion kemia tudja teljesiteni az elvart toltes/kisutes ciklust. Kb ugyanaz a sztori mint az elektromos autoknal.

Back-upra kell, amikor nincsen hálózat, akkor kisimítsa  napenergia hullámzásait.

Ez egyszerűbb, és jóval olcsóbb is.

Masik ami felmerult hogy az inverter BMS-e tud savas/olmos/lithium akkut is kezelni -> ezt eros fenntartasokkal fogadom, a li-ion cellamanagement ket nagysagrenddel komplexebb kerdes mint egy auto inditoakkut tolteni, szinte teljesen kizart dolognak tartom hogy rendesen kepes managelni egy li-ion pakkot az inverter.

Tételezzük fel, hogy tudja.

A tesla powerwall az egyedüli, amelyik magas DC tartományban dolgozik, az összes többi jellemzően 48 V-on.

Nem véletlenül vetettem ezt fel, mert eléggé összetett a kérdés.

Előzmény: tfe_tng (63776)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63777

Ok, ezen már lehet gondolkodni. (kösz)

Akkuból elég a kisebb, vagyis 2,7 kWh tárolókapacitással = 2160 Euro

Hibrid inverter                                                                  = 1400 Euro

Össz                                                                                 = 3560 Euro

Annyi, mint (320 Ft/Euro)                                                = 1.139.200 Ft (nettó)

Áfa                                                                                   = 1.446.784 Ft (bruttó

3 kw napelem legyen (10 x300 wattos) szerelve              =    500.000 Ft

Összesen                                                                          ~ 1.947.000 Ft

Ez kb. 650 ezer Ft/kW-os ár, ami igencsak nem istentől elrugaszkodott kategória.

A napelemek nem biztos, hogy jól vannak kalkulálva.

Előzmény: agyarka (63775)
tfe_tng Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 63776

> Melyik lenne az, amelyik az olcsó szarok helyett  egy hibrid rendszerben alkalmasak lennének a használatra?

Ha nem csak backupra kell hanem folyamatosan hasznalni akarod akkor per pillanat csak nehany li-ion kemia tudja teljesiteni az elvart toltes/kisutes ciklust. Kb ugyanaz a sztori mint az elektromos autoknal. 

Masik ami felmerult hogy az inverter BMS-e tud savas/olmos/lithium akkut is kezelni -> ezt eros fenntartasokkal fogadom, a li-ion cellamanagement ket nagysagrenddel komplexebb kerdes mint egy auto inditoakkut tolteni, szinte teljesen kizart dolognak tartom hogy rendesen kepes managelni egy li-ion pakkot az inverter. (hacsak eleve a pakk nem ugy van osszerakva hogy benne van az osszes CMS/BMS ami kell, viszont ez mar csaladi hazas meretben is millios tetel lesz, lasd tesla powerwall)

Előzmény: Törölt nick (63774)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63775
A magyar importőrnél nincs közzétett árlista, szerencsére a https://growatt-inverter.org/shop oldalon lehet valamennyire tájékozódni. Vannak rajta akkuk is.
Az SPH a leírása szerint tud savas ólom akkukat és lítiumosakat is kezelni. A backup hoz külön kimenete van.
Azt sehol nem találtam, hogy hálózat kimaradása esetén is képes tölteni az akkut!!! Valamit én olvastam félre, vagy csak nem elég alaposan kerestem? Régen volt kifejezetten az akkukat áramszünet alatt is töltő full hibrid modell, most nem láttam.
Előzmény: Törölt nick (63771)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63774

Az általad is régebben használt ólom savas akku a legrosszabb ebben, bár olcsó (de szar).

Melyik lenne az, amelyik az olcsó szarok helyett  egy hibrid rendszerben alkalmasak lennének a használatra?

Ezt elfelejtetted ideírni, pedig úgy kerek az építő jellegű kritika.

Aki ilyen úri mukatságra adja a fejét hogy otthon tárolgasson akkupakkban annak legyen pénze beruházni is, anélkül lesz egy használhatatlan szarja ami pont akkor nem fog működni amikor kell.

Egészen érdekes szakmai megközelítés. :DD

Ezt kellene belőni árban!

A specifikációdban nem említettél sok lényeges adatot,

Minden lényeges adat ott van, aki kötözködik, az nem én vagyok.

Azonkívül, aki szarozza és köpködi a másét, az sem.

Előzmény: kiggyo (63773)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63773

Erről beszéltem, kötözködni akarsz. A legtöbb cégnek (és a victronnak is) van rá több árkategóriája. Általában nem a legolcsóbb a célszerű hosszú távon, ha az élettartama alatt elérhető ciklusszámmal számolunk. Az általad is régebben használt ólom savas akku a legrosszabb ebben, bár olcsó (de szar).

Aki ilyen úri mukatságra adja a fejét hogy otthon tárolgasson akkupakkban annak legyen pénze beruházni is, anélkül lesz egy használhatatlan szarja ami pont akkor nem fog működni amikor kell.

A specifikációdban nem említettél sok lényeges adatot, mi a 3kW (napelem vagy AC teljesítmény), mekkora áthidalási időt akarsz, akarod-e hogy télen is önellátó legyen korlátozás nélkül, hány napig, napi hány kWh erejéig, stb). Aggregátor szóba jöhet-e, ilyenek.

Nyilván nem véletlenül, mert mint említettem nem a megoldást keresed hanem a szórakozás lehetőségét szilveszterig. Ebben ezennel nem is segítek tovább, pár nap múlva mikrózok egy popcornt és visszaolvasok hogy szórakoztál.

Előzmény: Törölt nick (63772)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63772

Te milyen akkuval üzemelnéd a hibrid rendszert?

A Victronnak esetleg nincsen erre (is) kész megoldása? :))

Előzmény: kiggyo (63770)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63771

A Growatt sajnos nem tett közzé árlistát, egyébként is fura az árképzése. Miért nem írsz nekik és kérsz ajánlatot?

A Growatt nem fog kitekintést adni a többi lehetőségről.

Az inverter amúgy belőhető, a fogósabb probléma az akkumulátor csomag.

(Erről a Growatt is igen mélyen hallgat)

Előzmény: agyarka (63769)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.29 -1 1 63770

"Milyen árban tudunk elérhetővé tenni egy ilyet a mai piacon kapható eszközökből?"

Miért nem kezded te a sort? Tisztában vagy a piacon kapható rendszerekkel, napi szinten ezen probléma megoldásán dolgozol, a témát alaposan ismered, gyerekjáték neked összerakni egy ilyet.

Akkor nem kéne a végén megköpködni mindent amit mások leírnak. Sokszor lefutottuk már ezeket a köröket, a végén mindenkit leköpdödtél, lehülyéztél és a nagy megoldást pedig nem írtad le. Ha a cél most konstruktív akkor kezdd a sort te, lássuk mi van a szürkeállományodban. Ha a cél pedig a szokásos kötözködés akkor legalább hamar kiderül, nem fárasztja magát itt a sok csürhe marha (amit többször kifejtettél már hogy azt gondolod az itteniekről). Mi messziről jött emberek, boltosok, szélhámosok (a te általad írt jelzőkkel élve) csak tanulunk valami újat, elvégre erre való ez a fórum.

Előzmény: Törölt nick (63766)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63769
A Growatt sajnos nem tett közzé árlistát, egyébként is fura az árképzése. Miért nem írsz nekik és kérsz ajánlatot?
A többi része ugyanaz, mint bármely HMKE esetén, csak más inverter árral kell számolni ( benne van a backup).
Előzmény: Törölt nick (63766)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63768

Megmondta Sztálin, hogy a macskát nem kell tanítani egeret fogni.

A medvét meg hiába tanítják.

Ha nem látod a cikk címében a sunyi beszólást, akkor nem fogom magyarázgatni, hogy én miért látom annak.

Egyébként sem ez a tread vonala.

Abban tudsz érdemi produktumot nyújtani?

Engem kifejezetten érdekelne, hogy mire jutsz a kérdésben!

Előzmény: agyarka (63767)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 1 63767
Nem lehetne egyszerűbben? Idézed, hogy mi az ami a cikkben nem tetszik, és leírod a véleményed, érveidet. Nem beszélnénk el egymás mellett.
Előzmény: Törölt nick (63765)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63766

Azért a Growatt ot említettem, mert eredetileg HMKE hibrid inverterekről volt szó, amik képesek visszatáplálni a hálózatra.

Megint csak a felületességedre tudok hivatkozni.

Direkt írtam, hogy nem hibrid inverterről, hanem hibrid rendszerről kellene beszélnünk.

Az is mindegy, hogy a hazai szolgáltatók engedélyezik, vagy nem!

Milyen árban tudunk elérhetővé tenni egy ilyet a mai piacon kapható eszközökből?

Előzmény: agyarka (63764)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63765

Nem kellene ilyen felületesen reagálnod.

Olvasd el a cikk címér, aztán azt is, amit én írtam.

Semmi köze ezeknek ahhoz a litániához, amit a füled mögül előkaptál.

Bizony, az MNNSZ cikk olyan sunyi beszólással indít, ami tökéletesen jellemző az egész haszonleső, pióca bandára.

Ehhez nincsen köze a szolgáltatónak.

Előzmény: agyarka (63763)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63764
Azért a Growatt ot említettem, mert eredetileg HMKE hibrid inverterekről volt szó, amik képesek visszatáplálni a hálózatra. A legutóbb linkelt Astrasun ASPI csak szigetüzemű inverter, aminek hálózati bemenete is van, de visszatáplálni nem tud.
Előzmény: agyarka (63763)
agyarka Creative Commons License 2018.12.29 0 0 63763
Milyen ferdítés? A Growatt SPH fent van az engedélyezett listában.

A szolgáltató a jogszabályoknak megfelelően jár el, ami HMKE esetében - jelenleg - a hálózatban történő " virtuális " tárolást támogatja a környezetszennyező otthoni akkupakkokkal szemben. Arról lehet vitatkozni, hogy globálisan melyik megoldás a környezetszennyezőbb. Az, hogy a virtuális tárolás ingyenes, hosszútávon nem helyes, és - jogszerűen - előbb utóbb meg kell változtatni. Vmi olyan árát kell rá kalkulálni, hogy az önköltségi ár + tárolás díja együtt olcsóbb legyen mint a vezérelt áram, és ne érje meg környezetet szennyezni az otthoni akkukkal.

A szolgáltatók jelenleg egyetlen lehetőséget nem használnak ki, a saját telepítő részlegük nem foglalkozik a hibrid inverterekkel, valószínűleg azért mert kicsi rá a kereslet, és akiknek szükségük lenne rá azoknál már eleve van szünetmentes ellátás.
Előzmény: Törölt nick (63762)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.29 -3 0 63762

Nagyon durván igen.

Persze a funkciókban is van különbség, az MNNSZ cikkben egy szép kis sunyi ferdítés is van a hibrid inverterek legalitásával kapcsolatban.

A fel nem használt napenergia otthoni tárolásával kapcsolatban én inkább a szolgáltató részéről látok kiaknázatlan lehetőségeket, a felhasználó ebben ellenérdekelt.

Előzmény: Törölt nick (63753)
erbe Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63761
Előzmény: erbe (63760)
erbe Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63760

4-5 éve? Akkor meg is lehetett találni, később kerestem, eltűnt.

Előzmény: Törölt nick (63759)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63759

Mi a cég neve, aki Kaposváron fejlesztgetett ilyesmit? És ez kb. mikor volt?

Előzmény: erbe (63749)
BJaca Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63758

Már csak a bazinagy akkupakk kell, ami bár hasznos, de az életben nem térül meg. Hogy téli éjszakákon is ki lehessen használni, legalább négyszer akkora napelem-rendszer kell.  Asszem megyek, reszelgetem a hidegfúziós erőművem tovább. 

erbe Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63757

Nem csak annyi az eltérés. Egy kitápláló invertert bárhol rá lehet kötni a rendszerre, akár a mérőtől legtávolabbi ponton is. Követtem már el ilyent. :-)

Egy hibrid invertert a mérő és a háztartás közé kell bekötni. A hálózati feszültség megszűnésekor leválik a hálózatról és csak befelé táplál. Kifelé neki is igazodni kell a hálózat fázishelyzetéhez és feszültségéhez, befelé saját órajelet és feszültségtartást kell biztosítania.

dokeee Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63756

Enélkül azért meglennék.:)

Előzmény: Törölt nick (63755)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 1 63755

Az inverter ~ +200 eFt, no de az aksi : https://zerohomebills.com/product/bmz-ess-7-0-modular-energy-storage-system/ !!!

Még jó hogy van kisebb.

Előzmény: dokeee (63754)
dokeee Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63754

Ez tök jó, bár remélem még jó ideig nem lesz szükségem rá.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63753

https://www.mnnsz.hu/vegre-legalis-magyarorszagon-a-hibrid-inverter/

Ha jól értem a inverter árában, és az akkumulátoros bővítésben különbözik egy hagyományos rendszertől.

Előzmény: Törölt nick (63744)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63752

Nem feltétlenül, vannak szigetüzemre képes inverterek. De kár felülni palinak, úgyis a "messziről jött ember azt mond amit akar" lesz a vége, én meg a boltos leszek ha elfogynak az érvei. Szerintem unatkozik.

Bár villanybojlerrel viszonylag kevés cég bohóckodik, de nem lehetetlen, vezérlés kérdése.

Előzmény: BJaca (63748)
Kecskés 01 Creative Commons License 2018.12.28 -1 0 63751

Szia!

Ki lehet játszani 1 kis szünetmentes számítógép tápegységgel. Ha nincs 1 áram irányát figyelő elektronika benne.

BJaca Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63750

Áhhh! Nap_pali meg a szaldó? Előbb vágná le a kezét. Akkor inkább ráköt egy 24V-os fűtőbetétet, ami bojlerben van :)

Előzmény: erbe (63749)
erbe Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63749

Pedig létezik, kapható, álítólag már itthon is van engedélyes. Egykor Kaposváron is fejlesztettek ilyent, de külföldön több gyártónak is van.

https://www.fronius.com/de-at/austria/solarenergie/produkte/alle-produkte/wechselrichter/fronius-symo-hybrid/fronius-symo-hybrid-3-0-3-s

BJaca Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63748

Na ez nem fog menni. Ami hálózatra is táplálhat, annak az inverternek meg kell állnia ha nincs hálózat.

Előzmény: Törölt nick (63745)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -4 0 63747

Tőled ettől többet nem is vártam.

Magas ez a léc neked, legalább ne kötözködj!

Előzmény: erbe (63746)
erbe Creative Commons License 2018.12.28 -2 1 63746

Hiszen ehhez te értesz a legjobban.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -4 0 63745

A rendszer hálózatra táplálhat.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -4 0 63744

Urak!

Be kellene árazni egy 3 kW-os hibrid rendszert.

Nem invertert, hanem komplett rendszert, hogy miből állítható össze?

1. Képes a napelemek és a hálózat energiájának egyidejű hasznosítására osztottan betáplálva, valamint mind a kettőt önállóan is,

2. Működőképes marad a hálózat kimaradásakor is.

3. Folyamatos energiaellátást biztosít a rendelkezésre álló energiaforrás erejéig.

4. A napenergia tárolható és felhasználható, tetszés szerinti kapacitással.

5 Az automatikus, emberi beavatkozást nem igénylő működési képesség alapkövetelmény.

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.28 -1 2 63743

A cél és a szempont:

- itt az, hogy ő legyen a legjobb legmenőbb áron kivitelező

- ott meg hogy ő keresse a legtöbbet egy melón 

:)

agyarka Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63742
Más célra, és eltérő szempontok alapján, értem. Illetve mégsem. A tartószerkezet árát a pl. cél és a szempontok nem tudom mennyire befolyásolják standard HMKE esetén. Illetve a napelemes topicban egy 3. árajánlatban ugyanilyen számokakkal kalkulált ma.
Ezek szerint a cél és a szempontok csak napon túl befolyásolják az árképzést.
Előzmény: Törölt nick (63740)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63741

Más-más célra készült napelemek eltérő szempontok alapján készült különböző árvetése...

Ma sem keltem fel hiába! :DD

(igen mókás lesz még ez a két nap az idén)

Előzmény: Törölt nick (63740)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63740

Más-más célra a nyilván eltérő szempontok alapján más-más árvetés is készül bármely vállalkozásnál.

Mi ezzel a gondotok?

Előzmény: agyarka (63739)
agyarka Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63739
A két egymás után készült árajánlatban az eltérő számok önmagukért beszélnek. Mi abban a kötözködés, ha vki erre felhívja a figyelmet?
Előzmény: Törölt nick (63738)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63738

Hanem te kötözködsz... érdemi érvelés nélkül.

Előzmény: Törölt nick (63737)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63737

Drága majdnem mérnök fórumtárs a számok nem hazudnak!

Pontosan így van.

Itt nem azok hazudoznak.

Előzmény: Törölt nick (63733)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63736

Ja tényleg, az e-autót kihagytam, attól változott az ár. Úgy már 4 év alatt megtérül nappali árammal a beruházás! Én kérek elnézést.

Előzmény: Törölt nick (63734)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63735

lehet ezt szépíteni, de mindkét ár TŐLED származik, egy nap eltéréssel.

A tartószerkezet és a sallang mitől drágult 50%-ot? és a napelem 25%-ot?

Ne kamuzz összevissza, és ne etesd a népet. Vagy tekintsd ezt a fórumot bevételi forrásnak, kérj reklám státuszt a modiktól, és ki leszel emelve. A klímás topikban is így megy, a céges ügyfélvadászok mind megteszik.

De ez az összevissza kamuzás ez unalmas.

Előzmény: Törölt nick (63732)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63734

Rád is igaz, úgy látom...

Almát a körtével kiskomám!

De ehhez ugye (meg)értened is kéne azt amit éppen olvasol.

Az állandó kekeckedhetnéked azonban láthatóan blokkolja az agyad.

Ennyi.

Előzmény: kiggyo (63729)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -3 0 63733

Drága majdnem mérnök fórumtárs a számok nem hazudnak!

Cáfolj érdemben, számokkal vagy inkább hallgass...  nos?

Előzmény: Törölt nick (63727)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -3 0 63732

Almát a körtével... kiskomám!

De ehhez ugye (meg)értened is kéne azt amit éppen olvasol.

Az állandó kekeckedhetnéked azonban láthatóan blokkolja az agyad.

Ennyi.

Előzmény: GeriSoft07 (63725)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -2 0 63731

Nem lehet...

Előzmény: NORTHLINE (63726)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63730

Ha a 2 mérő főmérő, akkor nem. 

Minden fogyasztási hely külön számít, így 2 külön rendszerre lesz szükséged.

kiggyo Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63729

Jaja, ott a pont. A társtopicban is az alábbit írta:

"

1300/2,85=456 eFt/kWp ... hát... elég izmos.

Ezzel az inverterrel inkább 1100 mint 1300 az illendő árszint, szerintem."

Ami 385e/kWp, és hát az őféle kerekítés szabályai szerint 3.5 felett már 4, azaz 400eFt/kWp. :-)

Lehet ezt még csűrni-csavarni...

Előzmény: GeriSoft07 (63725)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -1 0 63728

Inkább egy szakemberhez kellene fordulnod!

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -1 0 63727

Legalább "zöld" leszel, véded a jövőt és elég gyorsan nullázódik is, úgy 9 év körül, utána már "hasznot" termel.

Tegnap 4,5 évet írtál szaldó nélkül.

Egy ilyen kisméretű, alap rendszer 13-14 Ft/kWh napáram önköltségi árat ad

Egyszer valaki rádnyitja az ajtódat az ilyen szélhámosságodért, de meg is érdemled, amit kapsz.

Fejezd be az itt érdeklődők etetését!

Előzmény: Törölt nick (63724)
NORTHLINE Creative Commons License 2018.12.28 0 0 63726

Köszi. Nem említettem, hogy két lakásos a ház, de külön mérőkkel. A másik lakás fogyasztása is ennyi, össze lehetne kombinálni valahogy a kettőt?

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.28 0 3 63725

Árat emeltél máris?

"Egy 2 kW-os inverter 125 eFt

Erre 6 tábla (1,86 kWp) napelem ~230 eFt

Tartóváz ~ 45 eFt

Kábel, védelem, apróságok 80 eFt

Mérnök 50 eFt

Villanyszerelő 20 eFt

A mechanikai szerelés saját kezűleg... (mivel gondolom a kollektoros cuccot is magad szerelnéd).

Összesen: 550 eFt 

Ez éves szinten ~2100 kWh napáram (jó tájolással több is lehet, akár 2300+ kWh is)"

itt még 39e/db volt a napelem, hirtelen 49e lett

7.500 volt a tartó/tábla, már 12.500 lett

Kábel védelem apróság 80e volt, 133e lett

hmmm.....

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 -1 0 63724

Az áramot szerintem érdemes kiváltani ...

Legalább "zöld" leszel, véded a jövőt és elég gyorsan nullázódik is, úgy 9 év körül, utána már "hasznot" termel.

A nullás áramszámla pedig jól eső érzés  :-) 

Nagyjából 12x235/~1100=~2,6 kWp napelem rendszer váltja ki a mostani fogyasztásod.

Egy ilyen kisméretű, alap rendszer 13-14 Ft/kWh napáram önköltségi árat ad a 37 Ft/kWh körüli "A" tarifa helyett (jelen árakon).

-----

Látatlanban saccolva innen indul a játék kb.

A jövőre is gondolva, mert alighanem nő majd a fogyasztásod idővel....

Inkább még egy napelemmel többet raknék fel az éppen szükségesnél, így a fix költségek büntető hatása kisebb.

Plusz van nagyobb tartalék az éves termelésben a fogyasztás növekedéshez is.

Előzmény: NORTHLINE (63720)
agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63723
Ja, Téged olvasva a KATAsok kapják a legmagasabb nyugdíjat.-)
Előzmény: Törölt nick (63710)
agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63722
Mármint általad kiállított számlát.
Előzmény: agyarka (63721)
agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63721
Akkor azt állítod, hogy Nálad a vevő egyetlen magyar ÁFA s számlát kap, a rendszerről a tervezéssel és a kivitelezéssel együtt?
Előzmény: Törölt nick (63709)
NORTHLINE Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63720

Érdeklődve olvasom a topicot, szeretnék is kérdezni.

9 éves, jól hőszigetelt ház, csak radiátoros fűtés alacsony előremenővel, kondenzációs kazán (kétévente 10e Ft az ellenőrzése, tisztítása).

Számok :

3 fő

135 m2 (falak U=0,18 födém : U=0,12)

Gáz (fűtés + HMV) 1225 m3 / év

Víz : 13 m3 / hó

Villany : 235 kWh / hó

Klíma : nem hiányzik, jó a tájolás és a hőszigetelés.

Erre érdemes lehet egyáltalán bármilyen fejlesztésben gondolkodni? Forrás van hitel nem szükséges, legfeljebb a 0 %-os jöhet szóba.

agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63719
A KATA s a kiadasairól a NAV fele nyilvántartást nem vezet ( max saját magának, mert adó szempontjából nincs jelentősége ebben a kategóriában).
A számítás alapját tehát a NEM a nettó árbevétel adja. Tipikusan tehát kis kiadással rendelkező szakmákban érdemes ezt az adózási formát választani, vagy trükközni kell a számlázással. Vevőként ilyenben biztosan nem lennék partner.
Előzmény: vinettu (63713)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63718

igen.

Előzmény: NORTHLINE (63717)
NORTHLINE Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63717

Így van, menedzselni úgy tudja, hogy az árrést leszámlázza a nagykernek, mint jutalékot, így viszont nem a KATA-s lesz az eladó.

Előzmény: GeriSoft07 (63716)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63716

A törvény "bevételt" említ, ami az értékesítés árbevétele, ebbe kizárólag a pénzügyi tevékenység bevétele nem tartozik bele, nem árrést jelöl, és nem csökkenthető a beszerzési költséggel.

dokeee Creative Commons License 2018.12.27 -1 1 63715

Hagyjátok már ezt a faszba, kurvára elbeszéltek egymás mellett.

vinettu Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63714

z=t

vinettu Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63713

Az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások érzékével csökkenti a nettó árbevételét. 

Előzmény: GeriSoft07 (63711)
vinettu Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63712

Nem 65. 50 vagy 75 ezer döntés alapján.

Előzmény: Törölt nick (63696)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63711

"havi 1 millió árrésig (átlagban) ennyi fixen."

szerintem ne menj vállalkozási tanácsadónak :)

Előzmény: Törölt nick (63699)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63710

...és még szabályokat is rosszul tudod :-(

Olvass utána, mert amit írtál a KATA-ról az nem a valóság.

Előzmény: agyarka (63706)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 -1 0 63709

... egy KATA-s többszáz milliós áruforgalmat is tud menedzselni a 12 milliós KATA keretéből évente.

Csakhát neked nem sok ismerted és ötleted van/lehet a vállalkozósdiról a jelek szerint. 

Hisz még ezt sem látod át, pedig igencsak bőségesen írtam le.

---

Mondjuk, ezekért az infókért százezreket fizetnek a tanfolyamokon az érdeklődök... 

Akik szintén nem képesek saját kútfőből átlátni a törvény adta lehetőségeket.

Mert ők is csak max 1 lépést képesek egyszerre értelmezni agyarkodás közben.

agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63708
40 javítva 40 %
agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 1 63707
"A lényeg az, hogy a napáram + hőszipka nagyon olcsó fűtés tud lenni...."
Amíg szaldó van. Télen túlságosan nagy rendszer szükséges a működtetéshez szükséges áram megtermeléséhez. Ez egyébként pont az az időszak amikor a legrosszabb a hatásfoka, ez húzza le az SCOP értékét ( amiben nincsenek meghatározott mindenkire egyformán kötelező mérési pontok).
Előzmény: Törölt nick (63702)
agyarka Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63706
Évi 12 M bevételig és nem haszonig! Azért az évi 12M könnyű elérni HMKE nél. Felette 40 az adó. Az ÁFA körbe is beleesik. Az alkalmazott vagy helyettesítő ember az éves szabira költség, vagy a garancia csak évi 10,5 hónapban érvényes. Nyugdíj a minimálbér után.
Előzmény: Törölt nick (63696)
erbe Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63705

Közeli szomszédnál (én szereltem, majd két év múlva bővítettem a rendszerüket) a 3x éves faszekrénybe felrakták első és második alkalommal is a mérőt. Először akkor került szóba a szabványosítás, mikor 3*16 A-ről 3*25-re akartak bővíteni. Egész ügyesen megoldották, mert elfelezték a szekrényt, kicsit vésegettek ide-oda és úgy berakták a műanyag dobozt, hogy vissza lehet csukni rá a szekrényajtót. Csak a szélén túlnyúló dobozt kellett kicsit eltakarni, ami nem volt nehéz az asztalos tulajnak. :-)

A szekrény másik felében meg elfér a lakáselosztó.

Előzmény: Törölt nick (63638)
vinettu Creative Commons License 2018.12.27 -1 1 63704

Bizony minden eset más. Hagyományos épület, 0.19 körüli külső falak, 3 rétegű üvegezés. A gáz beruházás ekvivalens lett volna árban a mostanival, de nem lett volna benne a garázs fűtés, nem lett volna árnyékolva a tetőtéri tetőfelület és a nyári "hulladékhűtés" sem odafent. Gázt fizethetem, karbantartásigénye magasabb, hibalehetőség dettó (kazán beszarik, nincs fűtés). Hőszivattyús verzió cirka 3 millióval lett volna több, garázs fűtés szintén megoldatlanul maradt volna. Karbantartásigény magasabb, hibalehetőség dettó, padlófűtést mi nem viseljük jól. A fennmaradó léből alkalomadtán még Tesla Powerwall-ra is telik, ha úgy alakul. Persze meg lehet ezen rökönyödni, értetlenkedni csak hát minek? Semmi bajom a hitbéli megnyilvánulásokkal addig, amíg a másikét nem kezdi el valaki fikázni generále.

Előzmény: kiggyo (63687)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63703

Csak poénként, a vitából már kiszálltam:

Ha neked mindegy hogy valami 3, 4 vagy 5 akkor adj már kölcsön 5 millát egy hétre, adok vissza 3-at vagy 4-et vagy 5-öt :-)

Előzmény: Törölt nick (63702)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63702

A lényeg az, hogy a napáram + hőszipka nagyon olcsó fűtés tud lenni....

Nyilván akkor olcsóbb fajlagosan, ha nagyobb az igény.

Én ezért egy átlagos-közepes igényből indulok ki.

Te meg számon kéred, de hátha pici az igény akkor nem is biztos, hogy kihozható annyiból (mint a szokvány eset).

És? ha pici akkor valóban nem lesz elég esetleg a 3 Ft/kWh hanem lesz belőle akár 4 Ft/kWh óra is, netán 5 Ft/kWh is.

Akkor is csak a fele kb.  "H" tarifa + hőszipka esetnek.

-----

Számolni kell minden esetben KONKRÉTAN és kiderül.

De a szokvány esetekben, általában nyerő a napáram... 

(a mostani jövőképre alapozva)

Előzmény: kiggyo (63701)
kiggyo Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63701

Nem hülyéztelek le de innen indult a vita:

"napáram+hőszipka ~ 3 Ft/kWh"

Ahonnan a 10kW feletti üzemméretet kérdőjeleztem meg.

Aztán lett e-autó, villanyfűtés, minden hogy a végeredmény az legyen amit szeretnél.

Ezért gondolom azt hogy értelmetlen az egész.

Előzmény: Törölt nick (63700)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63700

MÁR !!! áramról beszélek, de ezt te is látod a számból is... ha nem csak kekeckedni és lehülyézni akarsz.

Azaz 7500-16000 kWh hőszipka nélkül.

Ami 750-1600 m3 földgáz, ami inkább a valóság mint a 250-300 m3 gázból fűtő házak.

Előzmény: kiggyo (63697)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.27 0 0 63699

A helyi adó 50000 Ft/év fix a KATA-snak, így akárhány % is lehet, de azért jóval 1% alatt jön ki konkrétan.

Csakhogy lásd...

KATA 50000 Ft/hó

IPA+kamara 55000/12=4583 Ft/hó

bank ~ 1100 Ft/hó alapdíj

könyvelés ...magam csinálom

Ennyi az alap elkerülhetetlen költség, azaz >> ~ 56 eFt/hó és ez havi 1 millió árrésig (átlagban) ennyi fixen.

Magyarország egy adóparadicsom ....  :-)

Előzmény: agyarka (63692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!