2007-es évjáratú B-s Opel Zafira OPC-hez tervezek megvásárolni egy garnitúra neten hirdetett alufelnit. Minden rendben is lenne, szép és jó az áru, de van egy kis eltérés az ET számban. A kiszemelt garnitúra paraméterei: 7x17 ET 35 (Opel Meriva felni). A Zafira gyári méret azonban 7x17 ET 39. Az új felni kijjebb kerülne 4 mm-rel. Visszaolvastam itt a topikban az ET eltéréssel kapcsolatban és például elég riasztó kommenteket találtam egy 10 mm-es ET eltéréssel kapcsolatban (kormánygördülési sugár ).
Kérdezem, hogy felejtős a dolog, mert lesek egy erősebb fékezésnél az útról, vagy ekkora eltérés még belefér (ha jól értelmezem a dolgot kormánygördülési sugár itt nem megy át pozitívba, hanem nőni fog 4 mm-rel) ???
Várom a szakemberek észrevételeit, véleményét, mert szombaton mennék a felnikért, ha érdemes ! (egyébként a képeken látható típusról van szó)
Pénteken érkeznek az új felnieim, ahhoz keresek új gumikat. 225/45-öst szeretnék (17").
A lehetséges márkák, amiket kinéztem:
- Matador Mp46 Hectorra 2 FR (lentebb mintha azt olvastam volna, hogy nem túl komfortosak...)
- Barum Bravuris 2 FR (ebben az XL-es változat megérné a 8000 Ft/garnitúra felárat a normál kivitelhez képest?)
- Dayton D320
- Kormoran Gamma B2
- BFGoodrich G-Force Profiler
Ebben a gumiméretben (itthoni viszonyokra gondolok) érdemes az XL erősített kivitelt előnyben részesíteni? Vagy az inkább a gumi élettartamára van kihatással?
Fontos a kopásállóság és a komfortosság, amellett, hogy jól nézzen ki. Előtte Contim volt, most is azt vennék, de sajnos az meghaladja a keretemet.
A fenti lista a jó ár/érték arányról szól, ebből szeretném kiválasztani a legmegfelelőbbet.
ha az alábbi 3 gumit kb ugyanolyan áron tudnám megszerezni (a P7-et mondjuk 10%-al olcsóbban mint a másik kettőt) akkor melyik lenne a legjobb választás 205/55/16-os méretben?
Kifelejted a markahuseget. Jelentos tenyezo pedig. Ily modon csokken a huseg(em). Ezert nem lesz a kovetkezo autom Renault, pedig az utobbi 4-bol 3 az volt. Mert megnoveltek a korosztot :))
Amugy az elobbi Nissan-Renault kozos gyartas valoban logikus magyarazat.
"Ha megnézed ezt vagy más hasonló szélesítőt az a jellemző és természetes, hogy a külső részen van sülyesztve, mert a távtartót RÖGZÍTIK a kerékagyra, nem csak a kerékcsavarok tartják."
Szintén a 80539 ből
"DE! HA jobban megnézed a képet akkor látod, hogy EGYRÉSZT ott van a nyomtávszélesítőn a POZÍCIONÁLÓ CSAVAR lyuka, tehát ha az be van rakva a helyére akkor NEM fog elfordulni akár alatta van a tőcsavar kontraanyája akár felette,"
Mert számomra is természetes, hogy rögzítik, és nem a kerékcsavarok tartják. Persze ha el is olvasnád amit írok akkor ez Te is tudnád.
Elnézést nem a hülyének nézésért kell kérni azt már tőled megszoktuk. Még ha nem is konkrétan a hülye szót írod le. Hanem az alábbiak miatt kellett volna csak ennyit beírni: "bocsi, tévedtem, a tőcsavaron tényleg soha nem fog elfordulni a pogácsa még egy egykezű segélyszolgálatos esetén sem."
A kerék felszerelés szempontjából nem mindegy, hogy miközben szeretnéd eltalálni a kerékkel az agyat, arra is figyelned kell. hogy a szélesítő pogácsa nem forduljon el.
HA jobban megnézed a képet akkor látod, hogy EGYRÉSZT ott van a nyomtávszélesítőn a POZÍCIONÁLÓ CSAVAR lyuka, tehát ha az be van rakva a helyére akkor NEM fog elfordulni akár alatta van a tőcsavar kontraanyája akár felette, MÁSRÉSZT kurva kíváncsi lennék, hogy hogyan fordul el a szélesítő pogácsa ha éppen rá van tolva 4 TŐCSAVARRA.
"
Szóval kedves Tamás, ha lehülyézel valakit valakinek azt írod, hogy "amikor TE csinálod............kihívod a segélyszolgálatot. Az pedig elmondja majd ezt, kicsit csúnyábban", és véletlenül mégis a másik félnek van igaza akkor néha te is leírhatod, hogy nem figyeltél oda és tévedtél. Mert ha nem teszed - akár presztízs okokból, akár a magasan hordott orr okán-, akkor az nem emeli fogja szakértelmedben való bizalmat hanem csökkenteni.
Ha megnézed ezt vagy más hasonló szélesítőt az a jellemző és természetes, hogy a külső részen van sülyesztve, mert a távtartót RÖGZÍTIK a kerékagyra, nem csak a kerékcsavarok tartják.
Én most vettem egy ismerősnek egy garnitúra Debicát ebben a méretben, kiszállítással együtt 43ezer forint volt a 4 db, utána pedig 5800 forintért felszerelték az egyik helyi gumisnál.
Fogyassz. Vegyel az uj autohoz uj felnit, mert a regi nem jo mar hozza.
Ez így értelmezhetetlen.
Akkor lenne értelme, ha valaki Laguna II után csakis Laguna III-ast vehetne. Ha S60-as Volvót vesz, akkor viszont jó lesz a régi autó felnije ;-) (Nem teljesen, mert más az ET, de a körosztójuk azonos.)
Beszéltem a gépésztuningosokkal. Ők is azt ajánlották, hogy a felnibe kell beleesztergálni kb. 5mm mélyen, megperselyezni 57,1-re és tökéletes lesz. Úgyhogy ezt a megoldást választom azt hiszem. ;)
Kedves Tamás, egyvalamit azért el kellene felejtened. Azt hogy MINDENKIT hülyének nézz aki nem TE vagy.
Amikor ÉN csinálom a kerekem felrakását akkor nem hívom ki a segélyszolgálatot. Hanem felrekom a kereket akár úgy is hogy EGYÁLTALÁN nincs benne a pozicionáló csavar tehát adott esetben el kell találnom a csavarral a menetet úgy, hogy elfordulhat közben a FELNI, a NYOMTÁVSZÉLESÍTŐ, és a FÉKTÁRCSA is az agyhoz képest. Mert nekem csavaros és nem tőcsavaros a rögzítésem.
DE! HA jobban megnézed a képet akkor látod, hogy EGYRÉSZT ott van a nyomtávszélesítőn a POZÍCIONÁLÓ CSAVAR lyuka, tehát ha az be van rakva a helyére akkor NEM fog elfordulni akár alatta van a tőcsavar kontraanyája akár felette, MÁSRÉSZT kurva kíváncsi lennék, hogy hogyan fordul el a szélesítő pogácsa ha éppen rá van tolva 4 TŐCSAVARRA.
Köszönöm, hogy meg is próbálod érteni amit írok, nem csak rutinból lehülyézni a másikat - főleg úgy hogy nincs is igazad.
A kerék felszerelés szempontjából nem mindegy, hogy miközben szeretnéd eltalálni a kerékkel az agyat, arra is figyelned kell. hogy a szélesítő pogácsa nem forduljon el. Mert ha elfordult, nem tudod beledugni a kerékcsavart, amikor vágre felment a kerék.....
Így leírva tán apróság, amikor TE csinálod............kihívod a segélyszolgálatot. Az pedig elmondja majd ezt, kicsit csúnyábban.
Az alábbi sorrend elképzelhetetlen? agy - kontraanya - szélesítő - felni - anya ?
Mert szerintem az a kontraanya ami elfér a szélesítő és a felni között az elfér a szélesítő és az agy között is. Ebből a szempontból mindegy hogy melyik oldalán van a szélesítőnek, annyi a különbség, hogy így a szélesítőt nem szorítja az agyhoz.
Nem a dobbetétbe, hanem a féknyeregbe. Pont 5mm kell, hogy ne érjen a féknyereghez. Többet azért nem akarok, mert akkor kilógna a kerék a sárvédő alól. Az a baj, hogy ahogy a képen látod a tehermentesítő gyűrűnek már nem maradna helye, csak a "levegőben kógna"...
Ha nyomtávszélesítő nélkül beleér a dobbetétbe, akkor az 5mm-el is bele fog érni terhelés alatt pl.
Amennyiben a gyári ET-hez szeretnél közelíteni, akkor a 3 mm is elég lehet, így nem kéne foglalkozni a tehermentesítéssel. Azon a 2 mm-en nem fog múlni.
Persze létezik ilyen nyomtávszélesítő is.:
6mm-es esztergált nyomtávszélesítő, amiben elfér a gyári tehermentesítő, rápréselve? (heggesztve?) lemezből préselt rész, amin ki van alakítva a tehermentesítő. Összesen talán 7mm-es.
Akkor másoltam saját oldlamra ide írt fontosabb tanácsaimat, ne kelljen többször leírni.
Elküldve: 2005.11.16. 07:53:55 Hozzászólás témája: Amiről itt olvashatsz, amit itt megkérdezhetsz
Üdvözöllek Kedves Olvasó!
Ez a fórum gumiabronccsal kapcsolatos témákról szól. Bizonyára olvastál már sok helyen "Gumisulit", "Gumiegyetemet" vagy több féle részletes tájékoztatót a gumiabroncsokról. Ezek általában minden fontos tudnivalót leírnak a gumiabroncsról.
Ide olyan tájékoztatók, magyarázatok kerülnek, melyeket más Fórumok olvasói kérdeztek, mert nem találtak rá választ.
Köszönöm a segítségeteket. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy VW Caddy Maxi 1.9TDI autó is amire 205/55 R16 méretben kellene abroncsot keresnem de ami ténleg alig kopik mert éves szinten nagyon sokat megy az autó. Michelinből ugye van a 3 típus: Energy Saver, Primacy HP, Pilot Sport 3. Ha jól gondolom az Energy a leginkább kopásálló nem?
"Annyit hallottam és olvastam róla, hogy a kopása az magasabb de gondolom évi 6-7 ezer nyári abroncs használatnál akkor is kihúzza legalább 4 évig vagy nem?"
Évi 6000 abroncs használatnál nem, hogy négy évig nem húzza ki, de másfél óráig sem. Egész pontosan 87 percig és 36 másodpercig tart. :P
Ez a baj, mindig olyan felniket találok amihez kocsi kéne. :))) Ez a kocsi remélem alólam megy nyugdíjba. :)
Igazából az jutott még eszembe részmegoldásként, ha egy olyan nyomtávszélesítőt csinálok ami a felni 45 fokos letörésébe fekszik bele? Ha a csavarokat meghúzom végülis megtartja. Nagyon nem ér semmit vagy azért van benne valami? :)) Valamit ki kell találnom rá. :)
Én 91-t még nem láttam de biztos van de ha TE mondod. Bármelyik gumi jó az autódra. A többit leírta stevie-w. A 4db 80-as index 1800 kiló. Mennyi az autód súlya????????
az XL-es verzió kell majd, és mennyivel legyen több a nyomás? 0,2 bar? több?
A 195/45R16 méret önmagában is elég szívás (árak, választék, beszerezhetőség), egy XL-lel kombinálva pedig még jobban megköti a kezed. Meg kéne nézni, a TÜV mit mond az autódról: a németek pontosan rögzítik, milyen felni és gumi mehet az autó alá. Ha van XL nélküli lehetőség is, akkor nyugodtan választhatod azt is.
Ami a nyomást illeti: a "hüvelykujjszabály" az, hogy az autógyár által javasolt legmagasabb értékkel érdemes kezdeni, tehát amit magas terheléshez, autópályához ajánlanak. Van autó, ami ilyenkor már pattog terhelés nélkül (pl. Mondeo kombik), de van olyan is, ami még több nyomást is elbír. Igazából a fenék dönti el
A gumi oldalfalán van egy maximális nyomás érték, ami általában lényegesen magasabb az autógyár által javasolt nyomásnál, és amit nyilván tilos túllépni.
Van egy kis gondom amiben tanácsot kérnék. :) VW Bora-n szeretnék elöl 5mm-es nyomtávszélesítőt feltenni, hogy elférjen a féktől a felni. Ezzel egy gond van, hogy a tehermentesítő így maximum 1 mm-en ér bele a felnibe. Gondolom nem véletlenül lehet tehermentesítő a neve így gondolom nem az igazi, ha csak a csavarok fogják a felnit. Mekkora gond lehet, ha így használnám? Mivel 5 mm-nél szélesebbet nem tudok feltenni így az egyetlen megoldás az lehet, ha a felnibe nagyobb lyukat esztergáltatok és így már gyártható hozzá egy tehermentesítős szélesítés is.
A gyárilag előírt súlyindexnél nagyobbal rendelkező gumit lehet venni igaz? Az nem jelent problémát a kocsira nézve? Gyári 91-es és ahelyett mondjuk 94-est ha venne az ember az okozna bármi gondot valamilyen alkatrészre nézve is?
azt irod a 175/65 R14 normál indexe 82 akkor 195/45 R16-ból csak az XL-es (84) gumik lesznek jók, a 80(V)-s már nem? (és itt nyilván nem a V sebeségindex lesz a "szűk keresztmetszet")
a motortérben levő tengelyterhelés matrica támpontot jelent amugy a kérdés megválaszolására?
azt is irod egy adott méretű gumit adott terhelési indexel gyártanak
az én autómon a méret 205/50 R17 amiből van 89, 91 és 93 is - itt melyik a normál? a 89? és akkor a 91 és a 93 is XL-nek felel meg?
Hogy érted? Ha nem kereskedelmi céllal veszel nettó áron gumit személyautóra akkor az ÁFA bevallásban kell feltüntetni attól függően, hogy havi vagy negyedéves ÁFA-s vagy.
A kérdésnek nincs értelme, mert egy adott méretű gumit legyen az bármilyen gyártmány vagy mintázat, téli vagy nyári, szabvány szerint mindet azonos terhelési indexel gyártják.
Kivétel a furgon, egyterű több személyes és forgon vagy kisteherautó, ezeknek szintén szabványos XL vagy C jelű gumi szükséges. Ezek is azonos indexűek. Tehát pl. 195/65R15 XL azonos (95 =690 kg) indexű minden gyártmánynál.
A szélesebb gumi mehetne alacsonyabb nyomással, DE bizonyára azért (??) rakod fel ezt , mert stabilabb autót akarsz kanyarban és nem akarsz a magyar utak miatt hetente gumit cserélni, felnit javítani.
Ezért a szélesebb gumiba furcsa módon magasabb nyomás kell. Lásd Porsche Carrera hátsó kerék 3.0 bar a 285/30R18 gumiba. Neked ennyi nem kell!!
A konkrét kérdés: a 175/65R14 normál index 82 (475) XL 86 (530) a 195/45R16 normál index 80 (450) XL kivitelé 84 (500)
Hány kiló az autó teljes terheléssel 240-nél a 195/45R16-os gumival? Mert ez elbírja. Ha nem mész 160 felett 15%-al többet is.
Milyen autó? Ha nem furgon (Berlingo stb.) a normál (82) gumi való rá.
Viszont céges vásárlás esetén személyautó után itthon be kell fizetned a hazai ÁFA-t, tehát csak 1 vagy max. 4 hónapig tudod húzni. Ellenkező esetben az ellenőrzésnél nagy bukta van, csak ezt néha elfelejtik a számlára írni.
Ez miért trükk kategória? Sima EU vásárlás.. Cégeknek nettóba is oda adják.. Pl az én autómra a michelin gumi kb 6-7 ezerrel kerül kevesebbe.. És mivel céges így az áfa sem áll benne..
Yokohama C drive abroncsokról van tapasztalata itt valakinek? Annyit hallottam és olvastam róla, hogy a kopása az magasabb de gondolom évi 6-7 ezer nyári abroncs használatnál akkor is kihúzza legalább 4 évig vagy nem? Elég keveset futottat ajánlott ismerősöm és ha nem olyan rossz akkor megvenném.
Találtam egy aránylag olcsóbb netes boltot ahol ezeket az árakat találtam:
-Kleber DYNAXER HP3 205/55 R16 91V 17.879 Ft
-BFGoodrich g-GRIP 205/55 R16 91V 17.879 Ft
-Firestone SZ90 205/55 R16 91V 19.211 Ft
-Firestone TZ300 205/55 R16 91V 19.211 Ft
Első kettőnek az ára elég szimpatikus főleg mert 4db esetén ingyenes a szállítás is. Nekem régebben volt már 195/65 méretben ilyen BfGoodrich G-grip abroncsom, de szerintetek jobb mint a Kleber vagy a kettő közül melyiket vennétek?
ER300 a gyári gumi az autón, csak most már így bő 7 év után elég hangos is meg inkább a szélénél kezd kevés lenni a profilmélység. Amúgy épp az előbb hívtam fel a kereskedőt aki árulja ezt is meg a Pirellit is és sajnos nem küldi futárral. Így ezek kiestek mert máshol meg minimum 3 ezerrel drágább darabja és jó lenne valahogy 20 körül kijönni darabonként.
200 ló fölötti, 1.5 tonnás dízelre bőven jó volt, és ezekkel a gyári gumikkal adtam el 60e km-nél, és akkor még volt bennük egy (skótoknál két) szezon.
SÜRGŐSEN eladó 4 db 225/50R16-os nyárigumi, amiből 2 db Matador Hectorra2 (2 x 5,5 mm futófelület), a másik 2 db pedig Continental ContiSportContact2 (4,3 és 5 mm futófelület)
A gumik Budapesten vannak, fix ár: 18.000 Ft a 4 db!!!
185/65R15 Michelin E3a nyárigumit keresek használt, de használható állapotban (3,5-6 mm) 1 db-ot, vagy esetleg 2 db. ugyanezen méretű más használt nyárigumit, jófélét. Kormorán, Lassa, Debica, Rotex és más alsókategóriás gumik nem érdekelnek. Ha valakinek van eladó, kérem jelezze!
16"-os alufelni görgőzéshez keresnék megbízható szakembert Budán (ez úgy Óbudától akár Budaörsig) vagy Újpest régióban. Azért úgy a 7000Ft/felninél jó lenne, ha megállna az ár :)
4db jó állapotú használt nyári gumiabroncsot vennék 205/55 R16 91 méretben. Minimum 7mm-es és minimum 2010-es gyártási évű érdekel. Várom ide az ajánlatokat.
Altenzo-ról van valakinek tapasztalata. Sport comfort nevű típust rábeszélték haver 200 lovas verdájára, de van egy olyan benyomásom, hogy átbaszták....
Sziasztok.15-ös alufelnim van egy corsa c-n.A 185/55R15-ös gumi "ritka" meret ezert draga.A valtomerete 195/50R15.A kis szutykon eleg nevetseges lehet egy ilyen gumi,mikor meg a klima bekapcsolasaval is olyan mintha orbarugnak:-)Milyen kisebb gumi lenne meg jo erre a 15-ös felnire?Köszi.
Akkor most már világos a számok közötti összefüggés. Mondjuk az is igaz, hogy a vitatott felni-gumi párosítást a bohumi opel gyárban rakták össze. Köszönöm a választ. :-)
Tehát ha jól értem a 195/55r15-ös mérethez az 5.5-es felni túl keskeny, így a felni pereménél a gumi oldalfala jobban törik a kelleténél és hamarabb reped meg esetleg? Ezért ehhez a felni mérethez pl: a 185-ös méret lenne a megfelelő? A felni egyébként gyári GM Lemmerz.
Ezt a méretet használtam 2 évig egy 7x15-ös alufelnin. Tökéletes volt vele az autó, jól is nézett ki és a felni pereme még teljesen védve volt a gumi által. A guminak sem lett semmi baja használat alatt, 2 év után elkopott. A lenti adatok a Continental hivatalos technikai segédkönyvéből lettek kimásolva. Nálunk eddig sosem volt baj ha az ottani adatokat vettük alapul szerelésnél.
Létezik ilyen íratlan szabály, biztonsági előírás, hogy a felni nem lehet szélesebb mint a gumi. Ha például a járda mellé állsz, a felni nem érhet a járdához, csak a gumi, így a gyári alufelink 0,5-1 collal keskenyebbek a "normál" szemre is jól mutató méretnél. Ebben az esetben a gumiabroncs pereme a futófelületnél a keleténél jobban meg van törve így előfordulhat, hogy a gumi ott megreped. Aztán, amikor a gumis szereli "AZONNAL ÉSZREVESZI" hogy nem bírja feltenni a felnire gumit, csak segítséggel vagy 2 db pajszerral.
Az tény hogy alufelniben, nem autógyárit, hanem felni gyártó által gyártottat nem kapsz ilyen keskeny méretben. A 6,5x15 a normál a 6x15 colost is keresni kell.
Ha tényleg jó állapotúak a gumik, szerintem hirdesd meg, most szezonja van, semmibe nem kerül, és biztos gyorsan elviszik. A 195/55R15 a te gyári méretedhez képest drága, így használtan általában van rá kereslet. Esetleg berakhatod márkatopicokba is, ahol ez a gyári méret (pl. Citroen Xsara). Aztán vegyél helyette a gyári méretedből egy garnitúrát, nem lesz drága, és van bőven választék.
Megértettem, amit írtál! Azt kérdezem, hogy milyen probléma léphet fel az általam írt párosításnál, mert 8 éve, amióta használom én nem tapasztaltam semmilyen problémát. Laikus vagyok, ezért kérdeztem a szakértőket, mert a táblázatod adatai és az általam tapasztaltak ellent mondanak és mint írtam meglepődtem, hogy ez a párosítáés nem jó. Szeretném megérteni!
Szeretném megkérdezni, hogy az Opel Zafirámon fent lévő 195/65 R15 91H méretű abroncsaim helyett felrakhatom-e a 195/55 R15 méretű abroncsokat is? Kaptam egy garnitúra 1 szezont futott papucsot egy barátomtól és fel szeretném tenni, ha nincs komoly ellenérv...
Szerintetek mennyire ajánlatos használni egy 1.6 102 LE-s Seat Altea gépkocsin 205/55 R16-os méretben 91H-s sebességindexű gumit? Gyárilag V-s volt az autón. De amőgy még a könyve is max sebességnek olyan 180-185 körül ír. Amúgy meg még 140-nél gyorsabba nse mentem vele nem hogy 180. Tehát semmi bajom nem lesz vele ha H-s indexűt veszek?
Igen, pont ez van nálam is. Gyári alufelni és gyárilag ezzel a gumi mérettel jött k kocsii. Egyébként 8 éve ezt a felni-gumi méret variációt használom, több gumis is látta és senki nem mondta, hogy nem passzolnak a méretek. Ezért lepődtem meg a táblázat adatain.
Alufelnis FIAT mareak 195/55R15-el jöttek ki gyárilag, 6x15-ös felniken, de a 2.4 jTD -nek 5,5 x 15-ös volt a gyári felnije, szintén 195/55R15 gumikkal.
A hozzáértők tanácsát szeretném kérni a következő kérdésben. Találtam egy táblázatot (http://pasztoy.hu/nyarigumi/gumi_felnire.html), mely szerint a 195/55r15-ös gumi mérethez 6-6.5-ös felni méretet jelöl meg. Nagy probléma, ha én ehhez a gumi mérethez 5.5 Jx15-ös méretű felnit használok?
Hát...ööö...azért a rövid szöveges értékelés erősen minősít. OptiGrip nagyon kiegyensúlyozott... nincs negatívum...aha, vizesben négyen jobbak, szárazon tizenketten. Ezzel kiváló, míg a Yoko közepes.
Sorrend nincs, tök korrekten mérnek, de azért ez, így, khh... ;-)
Azért nem annyira durva a különbség az egyes osztályokba sorolt gumik között. Amelyik gumi meg már nagyon szar, az megkapja a nem ajánlott vagy feltételesen ajánlott besorolást. Könnyen lehet, hogy az átlag júzer meg se érzi a különbséget a jól és a közepesen teljesítő gumik között.
Mág mindig nem értelek. Akkor lennének "nagyon rábeszélve", ha nem írnák be a köztes eredményeket. Én pl. csak azokat nézem.
> Amúgy tán mindenkinek a tapadás kéne hogy a legfontosabb legyen...nemde?
Ha ültél volna a kocsimban 225/40-es gumik mellett, nem kéne most magyaráznom. :)
Maradjunk annyiban, hogy ha bőven elegendő egy gumi tapadása (és ne menjünk bele, hogy sose elég, mert az annak az analógiája, hogy olajat is 1000 km-enként cseréljünk 15000 helyett, mert az csak jobb lehet), tehát az elvárt, illetve esetleg "optimális" szintet eléri egy paraméter, akkor körülnézhetsz egy másikban (fogyasztás, zaj)
Egy nőnél se mindegy, hogy tud-e főzni, nem? :) Ha amúgy minden oké, miért ne néznéd azt is? :)
Itt jön be, amit Varshi mond, és amire én is céloztam: te a jó tapadást várod el száraz és nedves felületen, és teszel a kopásra meg az üzemanyag-takarékosságra (egyébként én is), tehát megnézed, hogy az általad fontosnak ítélt kategóriákban melyik gumi teljesített jól, és azt veszed...
Olvasni tudol, látod külön a száraz eredményt; azt ne mondd, hogy befolyásol, hányadik a listában. :)
Egyébként nem értem, miért nem jöttél rá a saját mondataid közben, hogy ott a megfejtés is: "nekem tulajdonképpen kettő tűnik igazán fontosnak". No de másnak esetleg?? :-)
Pontosan. Ezért is van súlyozva az osztályozás. A száraz tapadás kapásból 40%-nyit számít a végeredménybe.
Igaz, én nem vagyok gumis, szenior meg pláne nem. :-)
Mindenesetre én is kissé szkeptikus vagyok a tesztekkel kapcsolatban. Egyrészt ahogy autók esetében, embere válogatja, mit várunk egy gumitól. Másrészt jobban szeretem a konkrét felhasználói tapasztalatokat, pláne, ha az a felhasználó én vagyok. :-)
A szenior gumisok véleményére lennék kíváncsi, vajon én hülyültem meg, vagy a világ... ;-)
Olvasgattam a 2012-es ADAC tesztet, és elgondolkodtam... Vajon mennyit nyom a latba a márka, a kiosztott repi-ajándék, vagy a tájékozatlan vásárlók megszokása...
A vizsgált paraméterek közül nekem tulajdonképpen kettő tűnik igazán fontosnak. A száraz, illetve a vizes tapadás. A zaj ugye kényelmi dolog, nem ANNYIRA mérvadó, de ami engem megakaszt, hogy itt is a divat határozza meg az értékelést, vagyis hogy mennyire fogyasztáscsökkentő az abroncs. Merthogy ez ugyanannyira divat, mint a herélt, kis turbómotorok... Mennyit spórol vajon a tesztgyőztes mondjuk 100 km-en, és vajon megéri-e azt, hogy cserében a tapadása kisebb? Szóval enyhén vicces, hogy az a Yoko gumi, amely egyébként a legjobb paraméterekkel bír száraz és vizes tapadás terén, és amelyik a legcsendesebb, a hetedik lett 15 közül csak azért, mert nem annyira economy... Mondjuk az is komoly, hogy vizes tapadásban hátbaveri a Rain Expert-et, nem kicsit. A második(!) helyezett GY-nak viszont szinte nincs is vizes tapadása, de persze fontosabb, hogy nem kopik. Persze... A bakelit sem ;-)
2007-es Hyundai Getz-re érdekelne nyárigumi 175/65 vagy 165/65 R14 (most utóbbi van rajta, de mintha a 175-ös lenne a gyári méret) - amit 7-én szombaton fel is rakatnék valahol. (más időpont sajnos nem jó). Évi 5-6000km-t fut a kocsi, így nem kell valami nagyon márkás gumi, de új legyen, ne felújított.
Üdv lenne egy darab gyári Audi felnim feleslegessé vált szinte vadi új,eladnám vagy elcserélném valamire,akit estleg érdekel megtalál a brandschott@citrom címen
Sziasztok.Rossz futomübeällitäsnak köszönhetöen nem rendeltetesszerüen koptak meg a gumiaim.Kb 2mm különbseg van a külsö es belsö oldalai között.Kb 7 es 5mm-esek.Menetközben van egy kis ismetlödö,morajlo hangja.Hätra nem akarom rakni mas okbol.A kerdesem az lenne,hogy tesz e valami kärt az autoban ha igy szeretnem elhasznalni?Nem üt nem räz csak egy kis hangja van,Köszi.
Vagy ne sajnäljam a penzem ra es vegyek helyettük mäsikat?
Köszönöm. Esetleg tudnátok ajánlani olyan futárt aki emberi áron kiszállít 4db ilyen abroncsot? vaterafutárt néztem de ott van egy 36kg-os határ amibe max 9kg/db-nál férek csak bele. Másként az is nagyon drága. Utánvéttel ha max 5-ből kivinné az lenne jó. De Én nem igen találtam ilyet.
Michelin Energy Saver abroncsnál hol található a gyártási dátum (DOT), mert az eladó nem találja sehol. Egyáltalán ezt a típusú abroncsot kb hány éve gyártják? Mert akkor max az alapján is belőhető hogy legfeljebb mennyi idős a gumi, mert amúgy alig futott a szőr is rajt van az oldalán, csak azért nem lenne jó ha több éves lenne.
küldj légy szíves egy adatsort, ami összeveti egy konkrét gyártó pl.: Pirelli német és török gyárainak azonos típuson belüli selejt arányait.
Egy adott gumi egy adott méretben (nagyon ritka kivételtől eltekintve) a világon egyetlen helyen készül. Közvetlen összehasonlításra gyakorlatilag nincs lehetőség.
A gyártás közben elkövetett selejtek -- a megfelelő minőségellenőrzés mellett -- nem okoznak gondot a felhasználóknak, csak a gyárnak magának. Egy fejlett gyártási kultúrával rendelkező cég pedig megtalálja, hogy a saját gyártási folyamataiban hogyan minimalizálja a selejt arányát, illetve hogyan reagáljon a menet közben esetlegesen fellépő, a gyártási minőséget befolyásoló jelenségekre.
Köszönöm az érdekes és tanulságos történetet. Remek példa arra, hogy ahol van ember, ott van hiba is. Remélem Mr. Targonca (80284) is olvasta.
Érzelmes válasz:
Elolvasva a sztorit első blikkre arra gondoltam, hogy te már 10 évvel ezelőtt is benne voltál annyira a gumi-buliban, hogy -ha akartál volna- bármely gyárra/márkára tudtál volna hasonló sztorit mondani. És hogy miért pont nem a német Pirelli volt a negatív példád? Talán mert ennek a márkának vagy a kiemelt forgalmazója? És honnan Anatólia önzetlen szeretete? Talán onnan, hogy a -hozzád is betérő- átlag magyar többnyire az ott gyártott prémium szegmensből vásárol?
Persze ezek csak bűnös gondolatok és tudom hogy semmi közük a valósághoz, hisz kizárt hogy egy gumiforgalmazót anyagi érdekek motiválnának...
Értelmes válasz:
Aki nem csak üzemlátogatáson- volt már gyárban tudja jól, hogy váltakozó mértékben/gyakorisággal, de a tömegtermelés velejárója a selejt/hibás széria. Minden gyárnak csokitól-kocsiig megvannak az erre vonatkozó nagy és tanulságos sztorijai (tavaly nálunk is volt hasonló UFÓ-jelenség), így az említett német Continak is. Aki ezekből a hibákból önigazolásként kimazsoláz és közhírré tesz egy neki tetszőt, míg a másik -szintén több százezer gumit produkáló- gyárról azt sugalmazza, hogy ott minden tökéletes, ráadásul mindezt pár üzemlátogatásra alapozva, arra... nincs jelzőm.
De, (bár már nincs energiám ehhez a vergődéshez) ha tényleg szeretnéd bebizonyítani, hogy az általam is kedvelt- német minőséget eléri, sőt, meghaladja az általad is forgalmazott- török, küldj légy szíves egy adatsort, ami összeveti egy konkrét gyártó pl.: Pirelli német és török gyárainak azonos típuson belüli selejt arányait.
Kérlek, ne kímélj, roppants össze a makacs tények súlya alatt!
Tacskózás: Pedig nem olyan rossz ám a kutya-lét! Csupa nyalakodás, lihegés, csóválás... :-))) Biztos jobb, mint éjjel fél kettőkor(!) a monitor előtt kucorogni és kommentelni... ráadásul egy tacskónak!
Kezd elegem lenni, ezért ebben a témakörben többet már nem kívánok nyilatkozni ezt is csak neked, mert megérdemled! És mert a beszólogatók közül talán egyedüliként tudja, mi is az a Ultra Derm...
elképzelhető, hogy a Barum ennyit fejlődött, hogy hirtelen az AutoBild 225/45 R17 mezőnyében és az ADAC 205/55 R16 mezőnyében is jó helyen végez a Bravuris 2?
a nekem kellő méretben még mindig a kinaiak utáni legolcsóbb alternativa, gyakran 2/3-ába-felébe kerülve a top6 gyártó termékeinek...
értetlenül állok a dolog előtt, stevie-w neked biztosan van egy elméleted :) de a többiek véleményére is kiváncsi lennék.
DiabloCorsa: olybá' tűnik valaki megszabadit a 4 felnimtől ugy ahogy vannak, de ha mégsem akkor keritek egy napot és kiszambázok hozzátok, hogy megnézzétek mennyiért menthetőek.
"(Ilyen stílusban utoljára 15 évesen válaszolgattam,mint te.K"
Annál kicsivel azért idősebb, (de csak biológialilag, nem szellemi érettsége okán). 2006-ban írt egy csomó hozzászólást diák külföldi munkavállalásról, majd sok év szünet és idén elkezdte ámokfutását. Szóval olyan 20 és 25 között lehet jelenleg. Lehet hogy vdani álruhában. :)
Ezt a méretkérdést én is végigjártam (6x15" acél) és érdemben senki sem válaszolt ezért lemértem az elsőkerék melletti hézagokat a végpontokban terhelt, lejtőn álló kocsinál. Utánaszámoltam és -néhány gumis buzgó huhogás ellenére- betettem egy egyedi méretet, amivel kb. 70E-et elmentünk már és minden a legnagyobb rendben.
Ellentmondást érzek.
Rasszistáskodsz itt, de te magad sem vagy hajlandó hallgatni az általad preferált mérnökökre és beokoskodsz az autód alá valami olyasmit,ami olcsóbb ugyan,de nem való oda.Véded a mundért,de nincs értelme.
(Ilyen stílusban utoljára 15 évesen válaszolgattam,mint te.Kicsit olyan vagy,mint a Nagypapa,aki hallja a rádióban,hogy:Vigyázzanak,mert valaki menetiránnyal szemben halad az autópályán,majd mondja a Mamának,hogy:nem egy az,hamem rajtunk kívül mindenki.)
Akkor egy rövid történet, nem csak neked, sokan okulhatnak belőle.
Személyesen jártam a Törökország(i) Pirelli gyárban. Tetszett. Nem ott van a legmodernebb automata gépsor (az Olaszországban volt kb. 10éve, most már sok helyen az van) Csodás rend és tisztaság volt. Melósok rendesen felöltözve, ahogy egy gyárban illik és mindenki tette a dolgát.
A következő esetet a Continental Hungaria vezetője mesélte szintén kb. 10 éve személyesen nekem.
Volt egy hibás szériás gumiabroncsuk. Gyakran levált a futófelület egy darabon, egy gyárukban készült gumiabroncsról.
SOKÁIG, több hónapig tartó kutatás, keresés után vette észre egy illetékes, hogy egy középkorú, németesen sörhasú dolgozó FÉLMESZTELENÜL dolgozik. (értehető,(??) Meleg van a vulkanizáló gépek közelében. Ez az úr időnként az izzadó a hasával hozzá ér a félkész gumiabroncshoz, amin még nincs rajta a futófelület. Eztán arra a nedves (izzadságtól zsíros) felüleltre felvitték a futófelületi csíkot és betették a gumit a vulkanizáló gépbe. Annyire sosem volt zsíros és vizes hogy már ott felrobbanjon, ez majd pár ezer kilóméter után az autón vált le.
Mi történt: megkérték a német melós legyen kedves munkaruhában dolgozni.
Ez a Michelin Hungária marketing kampánya. A szerelés azért feltétel, hogy a külföldről rendelők ne kaphassanak ajándékot visszatérítést a magyar forgalmazótól.
Kösz, hogy legalább te megértetted, mire is gondoltam és hogy rögtön példát is mutatsz propagandából... Az ördög a részletekben lakik, hisz tulajdonképpen ez a szerszámgépgyárakra is igaz: beteszi a vasdarabot a CNC-be aztán kiszedi és összelegózza nem? Aztán mégis, nézd meg egy svéd ESAB, svájci BOSCH, vagy egy német METABO-t és a kínai mintagyárukban készült gépek közötti különbséget!
Na ennyi befejeztem, ráadásul most esett le, hogy egy 6E-es hozzászóló valószínűleg nem koptat el túl sok profi gépet... Egyébként meg nem az a ciki, ha nincs pénz/igény a minőségre, hanem az, ha megmagyarázza valaki hogy a török, kínai stb. a tuti.
Mondjuk, lehet megértőbb lennék ha én is török gumik eladásából és fórumpromóciójából élnék...
Talán személyes tapasztalata nincs, de sok éve olvassa e fórumot, más hozzászólók véleményét,... NEM a saját hanem sokkal szélesebb körből gyűjtött véleményre alapozza...
Igen, én is gyakran így érveltem amikor nyilatkoztam nőkről és a szexről 15 évesen...
Ez is egy vélemény, úgy mint a tiéd és az ellenpropagandás szöveg itt nem nyerő.
Senki nem vitatta, csak a megalapozottságára voltam kíváncsi.
Itt rondán beszéni csak nekem szabad, :)))) ...ha hülye hozzászálosok felbosszantanak.
Senki nem beszélt rondán/hülyén, bár kötekedő, szövegértési problémákkal küzdő akad...
A Pirelli törökországi gumiabroncs gyára 2X nyerte el a VILÁG LEGJOBB GYÁRA címet.
Gondolom még sosem gondoltál bele, hogy periférikus, alacsony presztízsű országokba kihelyezett gyárak miért szoktak rendre ilyen jól csengő címeket kapni. Még véletlenül sem állhat PR és gazdasági érdek a háttérben, hisz nyilvánvaló, hogy az kecskepásztorként felnőtt török melós precízebben dolgozik, mint Kawasaki úr, aki még oviba is egyenruhába járt... :-))
Neked van e fórumon 29 hozzászólásod, nekem 5000, stevie-w-nek 6000 felett.
Látod,ez az én szememben elég kétes dicsőség, hisz ilyenkor mindig azon ismerőseimre gondolok akik szakterületükön (orvos, informatikus, mérnök, autószerelő, vagy éppen gumis) valóban a legjobbak között vannak és ezért annyi munkával vannak agyonvágva, hogy még e-mailt nézni sincs idejük, nemhogy fórumozgatni. Most, hogy jobban belegondolok szinte fordított arányosság van a hozzászólásszám és a tényleges élettapasztalat, hozzáértés között.
Akarsz még vitatkozni?
Ellentétben veled eddig sem vitatkoztam, hanem üzleti érdekektől (talán ez volt a baj?)/urban legendektől mentes személyes tapasztalataim írtam le.
A netto ár megfelelne arra értettem, hogy 20-30%-al olcsóbban már jó lenne..
Az a helyzet, hogy nem szeretnék veszélyes gumikkal közlekedni, így szeretnék újat, újszerűt felrakni,,
SAJNOS nem tudom most venni a helyi boltban 4 db-ot 70-80-eft -ért.. Sajnálom. Dolgozok, nem vagyok munkakerülő, de jelenleg nincs 70 eft-om erre... Tudom, ez bűn, de ez van. 15-16 eft-ért van pl itt gumi... Szerintem ennél lehetnek olcsóbb boltok is, így kerestem... S pl a fábiámra úgy vettem gumit 6 éve, hogy egy emberke kihozta a szalonból az új autóját, s másnap viite a gumishoz, alufelni, szélesebb gumi stb, s eladta a 100 km-t futott gumiját az újnál lényegesen olcsóbban.. Pl ilyenre gondoltam.. S az, hogy nem vennék 2-3 évnél idősebb gumit, sztem érthető, szeretném 5-6 évig használni.. Nem megyek túl sokat, így nem a kopás, hanem az elöregedés a nagyobb rizikó nálam..
Ha megzavartam a keresésemmel a napod, elnézésed kérem.. Csupán szeretném kicsit olcsóbban megúszni, ha tudom.. Ha nem sikerül, akkor így jártam..
Egyébként a felsorolt gumikban annyi az egységres dolog, hogy amikor pl ADAC teszten szerepeltek, mind az ajánlott-nagyon ajánlott kategóriában volt.. Ennyi.. A téli gumim Barum Polaris 3, nekem megfelel... A nyárim Continental Contieco 3 volt, s azzal is elégedett voltam.. Nem autóversenyző vagyok, de pl. noname gumit nem szeretnék venni.... S tán mind a kis gördülő ellenállású abroncsok közül van...
Van itt minden :-) Azért a Barum márkamenedzserei most ujjonghatnak, hogy a Brillantis 2-t egy listán emlegetik a CPC5-tel :-)
2011-es, vagy 2012-es gyártású.. (2010 már ár kérdése)
Így is van! Az Aldiban is olcsóbban adják a felvágottat, amikor már közeledik a szavatossági idő vége.
A boltban 14 eft/db - 18 eft /db ezeknek a gumiknak az új bolti ára.
Ami a listád komplett második felét illeti, mondjuk úgy, hogy 18-nál kezdődik.
Ez alatt keresnék.. A Netto ár már megfelelne..
Légyszíves ne politizálj!
Értjük a célzást, hogy azt szeretnéd mondani, hogy az állam pazarlóan működik, a képviselők fizetése magas az elvégzett munkájukhoz képest, hogy a költségvetés tele van felesleges látványprojektekkel, meg a segélyezési rendszer is igazságtalan, ezért te megtagadod a közös kasszába befizetéseket, de ezen a topikon tanácsos inkább a fő témánál, a gumiknál és a felniknél maradni.
Jó poén, ezt nyilván tudom :D De a helyzet, hogy nyilván visszaviszem ahol csinálták. Csak jó lenn kiokosodni, hogy mit lehet vele kezdeni. Pl. újra lehet-e telibe lakkozni, vagy az meg fog látszódni? Mert ha kompletten újra kell csinálni az egészet, akkor valószínű hogy megy majd a terelés, hogy biztos ez meg az, ők jól megcsinálták. Egyébként mitől kophat meg a lakkozás? Tényleg figyelve van rá, nincs egy sérülés sem rajta (újrafényezve is csak azért lett, mert eredetileg polír volt, de télen is használva volt és az évek alatt csúnyán elkezdett oxidálódni, vagy hogy mondják, és úgy döntöttünk legyen fújva, az nem olyan kényes).
Egyébként pedig -az ostoba ellenpropaganda dacára- alapvető jelentőségű a gyártó ország munka kultúrája és alapanyagok minősége, származási helye.
A gumiabroncsgyártás tipikusan az az iparág, ahol emberi kéz érintése nélkül lesz a mindenféle porból kész gumiabroncs. Legfeljebb a targoncavezető teszi be a kezét a munkafolyamatba, de szerintem azt te sem veszed észre, ha a gumidat török targoncavezető tette fel a polcra :-)
(Ja, török targoncavezető nemcsak Törökországban van ám, hanem Németországban és az USÁ-ban is.)
Eladó négy darab Bridgestone Turanza ER-300 nyárigumi (205/55R16 91 H TL) és a hozzá tartozó gyári alufelni 16 x 6 méretű (BMW 1-es sorozat) - csak egyben. Hozzávetőleg 10 000 km-t futott, kitűnő állapotban. Átvehető Nyíregyházán, vagy az M3-as autópálya vonalán, illetve Budapesten és környékén. Az ára 47 000 Ft / darab.
Érdeklődni lehet a bmw1felni kukac gmail pont com címen.
Talán személyes tapasztalata nincs, de sok éve olvassa e fórumot, más hozzászólók véleményét, gyakori vendég autószervízekben, autós körökben, így NEM a saját hanem sokkal szélesebb körből gyűjtött véleményre alapozza zt amit írt, amit és is alátámasztok.
Ez is egy vélemény, úgy mint a tiéd és az ellenpropagandás szöveg itt nem nyerő.
Itt rondán beszéni csak nekem szabad, :)))) és akkor szoktam ha hülye hozzászálosok felbosszantanak.
Aztán, a Pirelli törökországi gumiabroncs gyára 2X nyerte el a VILÁG LEGJOBB GYÁRA címet. Pedig van pár ezer japán meg német gyár a világon.
Neked van e fórumon 29 hozzászólásod, nekem 5000, stevie-w-nek 6000 felett.
1) És milyen valós, hosszútávú (év/km) tapasztalatokkal rendelkezel Cinturatóról?
2) Kit érdekel? Én ezt tapasztaltam, ezért ezt közöltem a tisztelt olvasókkal.
Egyébként pedig -az ostoba ellenpropaganda dacára- alapvető jelentőségű a gyártó ország munka kultúrája és alapanyagok minősége, származási helye. Gyakran fontosabb mint maga a márkanév. Ezért veszek mindíg német, amcsi és japán termékeket.
Tavaly tavasszal lett fényezve, lakozzva az eredetileg polír felnijeim, mert az évek során csúnyán elkezdett oxidálódni. Viszont a lakkréteg valami miatt itt-ott lekopott. Ezt lehet javítani?
Ezt a méretkérdést én is végigjártam (6x15" acél) és érdemben senki sem válaszolt ezért lemértem az elsőkerék melletti hézagokat a végpontokban terhelt, lejtőn álló kocsinál. Utánaszámoltam és -néhány gumis buzgó huhogás ellenére- betettem egy egyedi méretet, amivel kb. 70E-et elmentünk már és minden a legnagyobb rendben.
Viszont ha olcsóbb gumit akarsz (amiről határozottan lebeszélnélek), vehetsz kisebb, egyedi méretet abból -némi fékút növelésen és a műszaki vizsgán kívül- nem származhat baj.
Túlméretes P7 van nekünk is és tényleg jó gumi, bár elég kopós.
Mi azonban a P7 Cinturatóról értekeztünk :-)
a szlovén licensz alapján gyártott török "Sava"
A Sava a Goodyear-csoport harmadvonalbeli márkája, ami elvileg az összes GY gyártóüzemben készülhet, így a törökországi adapazariban vagy koaceliben is.
Túlméretes P7 van nekünk is és tényleg jó gumi, bár elég kopós. Téliben pedig az GY UG7 volt az ászok ásza, bár nyárigumiban már katasztrófa volt a GY, tört, repedezett, alig tapadt. Összességében pedig a régi Conti eco-contact volt a kedvenc, jól tapadt és alig kopott. Az abszolút mélypont pedig a szlovén licensz alapján gyártott török "Sava" volt, úgy pörgött ki vele a kerék mintha +200 ló jött volna a mociba, vizes úton pedig... mint tükör a jégen.
Ha acélfelnid van, ehhez a listához hozzáírnám a Pirelli P7 Cinturatot is.
De hozzá ám! Tavaly innen vettem az autómra ebben a méretben egy H-s P7C-t.
Nagyon jó gumi. Előtte P6-os volt alatta (igaz, más méretben), de azzal is nagyon meg voltam elégedve.
Ellenben a GY Excellence nekem nagyon nem tetszett.A Hydragrip-et nem ismerem, de nekem már fenntartásaim vannak a GY márkával szemben. Bár van egy márkatársam, aki isteníti a GY egyik gumiját (talán jól írom, F1 GSD).
Köszi az árakat, azóta megnéztem a felniméretet (úgy emlékeztem, hogy 10-es, de csak 9J) és azt számolgattam, hogy mivel elöl 225/40 R18-am van (8J felnin RE050A) akkor a 235/40 R18, vagy a 255/35 R18 is megfelelő alternatíva lehet számomra.
4-5 éves Bridgestone ER30 nyárigumi van az alufelnimen, aminek még nincs semmi gondja. Még ezt a szezont simán kibírja, mert kb. 3,5 mm-es minta van rajta, nincs szétrepedve, stb.
Viszont az lenne a kérdésem, hogy a szelepeket kicseréltessem, vagy felesleges? Nem öregszik el?
Ez gyakorlatilag jelenleg a méretedben elérhető komfortgumik választékának krémje -- gondolom az ADAC-teszt is segített ;-)
Ha acélfelnid van, ehhez a listához hozzáírnám a Pirelli P7 Cinturatot is. (Ebben a méretben a P7C-t peremvédő nélkül gyártják.)
A Brigiből a sima Turanza ER300-nak megjelent az eco-változata (csökkentett gördülési ellenállás, nagyobb futásteljesítmény) ER300 Ecopia néven. A legújabb mintát T001-nek hívják.
És hogy ezek közül melyiket érdemes választani? Az akciósat :-) Ezek közül olyan választani, mintha a Spice Girls valamelyk tagját kellene kiválasztani egy fordulóra -- van közöttük különbség, de valójában mindegyik épp elég jó ahhoz, hogy elégedett legyél a döntéseddel.
Egyelőre a Conti EC5-től óvakodnék, ez teljesen új modell, és az ADAC-teszt éppen arra nem jó, hogy egy minta gyakorlati használati tulajdonságait kimutassa. Pár éve pédául kiválóan szerepelt a teszten a Goodyear Hydragrip nevű gumi, csak azt nem lehetett tudni, hogy ez a minta a Világ Leggyorsabban Bezajosodó Gumija lesz, autósok tömegei dobták el 15-20 ezer kilométer után, mert nem bírták a zaját...
Most akartam felrakatni a nyári gumit, de sajnos csere érett lettek, hossz iránti repedések jelentek meg a bordázat között Jövőre lett volna tervbe a csere, de úgy néz ki előrébb kell hozni a dolgot, nem merek neki vágni velükennek a szezonnak, első a biztonság.
Nem vagyok versenyző típus , nyugodt haladást kedvelem. Esőben és szárazon egyaránt fontos a biztonság a jó kezelhetőség, a fogyasztás és a kopás, illetve hogy ne legyen hangos a gumi.
Az autó városban és országúton van használva. Eddig évente 9000-10000 km volt a futásteljesítmény, de ez későbben csak nőhet
Első neki indulásból ezeket néztem ki:
BRIDGESTONE TURANZA ER 300 (ez volt a gyárilag felszerelve, problémám nem volt vele, de ha már újat kell venni hátha van jobb, frissebb)
CONTINENTAL ECOCONTACT 5 MO CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 2E MICHELIN PRIMACY HP GRNX GOODYEAR OPTIGRIP
Az autó: Opel Astra H 1,4 Easytronic A méret : 205/55 R16
Keresek 4 db 175/65R14 vagy 185/60R14 nyárit. Valamelyik topicgumis említette, hogy van valamelyik méretből egy jó használt garnitúrája, de nem emlékszem, ki volt. Jó állapotú használt érdekelne, vagy olcsó (Kormoran, Debica, ilyesmi) új.
A tavalyi téliszezonban a kereslet és a kínálat arányának felborulása okozott egyrészt áruhiányt, másrészt az ebből következő hirtelen áremelkedést.
A kereletet a romániai és németországi új jogszabályok fokozták (a román piac a magyar két és félszerese!), a kínálatot a legnagyobb kaucsuktermő országok időjárási anomáliái miatti nyersanyag kiesés csökkentette.
Az idei szezonban a kereslet alacsonyabb lesz, mint tavaly (hiszen aki tavaly új gumit vett, az idén nem fog), a kaucsuk termés viszont kiválóan alakul, kifejezett túlkínálat lesz:
Az egyetlen ismeretlen tényező a forint őszre várható árfolyama. Tavaly nyár közepén-végén, az előrendelések idején a 267-275 szint között mozgott az EUR, a szezon elejére felment 299-re (2011. 10. 05.), az október 27 után pedig nem is esett vissza 300 alá, novemberben többször is 310 felett volt, 316.23 volt a csúcs november 15-én (ami az enyhe ősz miatt tavaly még bőven csúcsszezonnak számított).
Jelenleg 292 az EUR, ha ez a szint megmarad a nyár végéig, akkor a tavalyi horror áraknál mindenképp alacsonyabbak lesznek az idei árak.
A jelentős verseny miatt az árváltozás negatív irányban is gyorsan megjelenik a végfelhasználói árakban.
Autóváltás miatt eladó egy garnitúra (4db) Nyári gumi Pirelli P6 Cinturato 195x65xR15, 2010. 2. heti gyártású, két nyarat futott, kb 6 mm-esek + lemezfelni 4x100 6 ½ ET 45, (Renault Scenic II-n volt, de pl Megane-ra is ez kell), ... Egyben !
Esetleg ebben a méretben milyen más típus lenne hasonló árban?
Linglong, Wanli, Nankang :-)
Idén picit elszaladtak az árak, 20 körül kezdődik a "még éppen elfogadható" kategória, a normálisabb gumik 21-22 környékén vannak, a prémiumok akciós modelljei 23-25 magasságában.
Az FR jelölés mit jelent az árlistában ennél az abroncsnál? Defekttűrőt jelöl? Ez csak olyan kocsira tehető fel amin gyárilag is olyan volt igaz? Esetleg ebben a méretben milyen más típus lenne hasonló árban?
nekem a xsaramon v-mintás gumivan, és hangosabb mint a normál mintazatú gumi, de hamar meglehet szokni. először nekem is furcsa volt, de 2kör után már fel se tűnik :D max ha nagyon zavar hangositsd fel a zenét :D xD
Sziasztok! 225/50R17 nyári gumi 2008-as Accord Tourerre. Sajnos vonzódom a V-szerű mintához, bár a gumis azt mondta, hogy ne vegyek ilyet, mert felhangosodik, búgni fog. Ez igaz? Ki mit tud róla? Egyébként ezeket találtam, amik tetszenek, legolcsóbb br. árakkal: Hankook K110 Ventus V12 Evo 33.000 Falken ZE 512 51.500 Uniroyal Rainsport 2 46.600 (ilyenem már volt kisebb méretben, sztem jó) Semperit Speed Life 48.500 Yokohama S.drive 53.000 (ilyenem már volt kisebb méretben, sztem jó, bár mintha jobban kopott volna, mint pl. az Uni)
Ha vkinek van ideje, tegye már nekem sorrendbe, nem is annyira ár, inkább kopás, csendesség, minőség szempontjából. Ha az árat nézem, persze hogy Hankook. Ha vki tudja ezek vmelyikét olcsóbban, szóljon. :D Köszi!
Akkor inkább úgy kérdem, hogy mi két véglet: a legkeskenyebb és a legszélesebb gumi, ami 7J x 15-re szerelhető. Az átmérö azért nem érdekes, mert azt lehet számolni, amiből ugye kiderül, hogy a gyárihoz képest van -e eltérés, stb.
Egyébként W210-es, 96 -os mercihez kell, most 205/65 R 15 van rajta, de gyárilag szerelték 195-ös mérettel is, meg 215-tel is, meg ki tudja még milyennel.
Viszont az ezekhez a gumiméretekhez tartozó felni méretét nem tudom - csak a mostanit - ez is gyári egyébként.
Ha valakit érdekel autócsere miatt eladó a volt 2002-s xsararól megmaradt nyárigumi és acélfelni.
Egy nyarat futott (6000 km, 2011ben vásárolt) 4 db Kleber 185/60 r15 gumi gyári lemezfelnivel. Együtt és külön-külön is eladó a gumi és a felni. Gumi+felni 13000Ft/db felni nélkül 10000/db.
Az egyes gumik - mérettől függően - nem éppen olcsóak. A mostani méret is a drágábbak közé tartozik. A kérdés arra irányult, hogy lehet -e a felnire más - esetleg olcsóbb, vagy, ha nem olcsóbb, akkor szélesebb - gumit feltenni.
Egy felnire többféle gumit is fel lehet szerelni, ez nem gond. A gond az, hogy az autóhoz nem feltétlenül jó egy másmilyen méretű gumi. Ott van a befér-nem fér be kérdése, és ha befér (azaz teljes terhelsékor, fékezés közben, alászedett kormánynál sem ér bele semmmibe) ott van az a tény is, hogy az autók futóműve precízen méretezett szerkezet, ritkán működik tökéletesen a gyáritól eltérő méretű gumival.
szükségem lenne 4db 205/55 R16 V sebesség index-el rendelkező gumira. Előnyben részesíteném a Continental, Michelin, Bridgestone, Pirelli, Dunlop márkákat.
1. Gond hogy ilyen autóra ilyen méretű gumit raknak
2. Gond az hogy nem csináltattak, fejlesztettek hozzá külön gumit
3. Találtak és lecserélték olyan gumira, ami nem kopik el ilyen gyorsan, ez már a Conti gondja. Hogy nem adott MÁSNAP hozzáfejlesztett ÚJ gumit, hanem Michelinre kellet cserélni.
Köszi, jó volt ez a hasonlat! :D Megtekinteni sajnos nem tudom, mert kicsit messze vannak, egy emailt már eleresztettem, h milyen az ált. állapotuk, de leírni azt tudnak végülis, amit akarnak. Amúgy gumiszervízről és egyben netes boltról van szó, szal szerintem nem volt gond a tárolással.
Találtam helyette a neten 2005 -ös gyártású, használatlan Nokian NRe abroncsot 7600 Ft-ért. Raktárban szakszerűen tárolták az évek alatt. Nálam kb 7-8 ezret fognak futni még ezen a kocsin, mert túladok jövő év elején az autón. Ilyen ideiglenes megoldásnak megéri megvennem ezeket, ill szabad venni 7 éves, nem futott gumit?
Ugyanaz a helyzet, mint az 54 éves nőkkel. A szomszédunkban a Kovácsné Teri már nem igazán kívánatos. Ugyanakkor egy bizonyos Madonna Loiuse Ciccone nevű, 1958-as születésű hölgy, hm, finoman szólva is bevállalható, ebben legtöbb férfitársam egyetért, gondolom :-)
A lényeg tehát az, hogy előbb meg kell tekinteni az árut. Ha valóban helyesen tárolták, akkor a 7 éves gumi még bőven jó állapotban lehet.
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ. Egyenlőre még a gumijaim olyan 85%-ak, úgyhogy még van időm ezen rágódni,de valószinüleg költségkimélés végett akkor majd új felni után nézek. Ezeket meg jó pénzért eladom.
Hosszadalmas lenne leírni a gumik jelöléseit, szerencsére a neten kismillió helyen megtették már mások, itt van pl. egy.
Aztán a felni... az alapvetés, hogy a felni külső és a gumi belső átmérőjének (esetedben 15") meg kell egyeznie. Ezen kívül van a felninek egy szélessége, ami meghatározza, milyen széles gumit lehet rárakni. Itt van pl. egy táblázat, ami hozzárendeli a gumiméreteket a felniszélességekhez.
Ezeken kívül van még valami, ami behatárolja, mekkora gumikat rakhatsz a kocsidra. Az autónak van egy gyári gumimérete. Ennek a gumiméretnek van egy átmérője. Akármit csinálsz (szélesebb gumi, keskenyebb gumi, más méretű felni), a felrakott gumi átmérőjének meg kell egyeznie a gyári gumi átmérőjével (ezen túl persze egy csomó más szempont is meghatározza, milyen gumit lehet egy autóra tenni, pl. nyilván nem egészséges, ha túl széles, és hozzáér a kasztnihoz). Itt van pl. egy váltóméret kalkulátor. Azt azért jó tudni, hogy ha kiszámolod, hogy egy bizonyos méretű gumi jó neked, attól még nem biztos, hogy olyan méretű gumi egyáltalán létezik.
Ezek alapján a te kocsidra a 15"-os felnihez gyakorlatilag csak ez a gumiméret jó. Ennél olcsóbb gumit, ami megfelelő váltóméret is, és lehet is kapni, azt hiszem, nem fogsz tudni találni hozzá. Ha olcsóbb megoldást keresel, akkor felni átmérőben mindenképp lefelé kell váltani, tehát eladni a 15"-os felnit, és venni helyette kisebbet az olcsóbb, rá való gumival.
Még 1 kérdésem lenne. Elvetettem a futózott gumi ötletét. Találtam helyette a neten 2005 -ös gyártású, használatlan Nokian NRe abroncsot 7600 Ft-ért. Raktárban szakszerűen tárolták az évek alatt. Nálam kb 7-8 ezret fognak futni még ezen a kocsin, mert túladok jövő év elején az autón. Ilyen ideiglenes megoldásnak megéri megvennem ezeket, ill szabad venni 7 éves, nem futott gumit?
Szeretnék mégvalamit kérdezni. Mint azt kiderítettem van egy Barum Bravuris 2 195 / 45 R 15 FR TL nyári gumi szettem. Ezek egy bizonyos alufelnin. Ha majd esedékes lesz cserélni a gumikat, akkor erre a felni csak ugyanilyen paraméterű gumik jók? Vagy vehetek másmilyent is. Gondolok itt arra, hogy nem feltétlen kell ilyen ritka és drága gumi majd,de nem akarnék felnit is venni.
Ha jól sejtem, bár nem értek hozzá a gumi szélességének megkell egyezni és az R értéknek. A Pernek is? Ez egy 1.3mas 2001es Suzuki Swiften van és szerintem bőven elég lenne neki a 14es keskenyebb gumi is, de ahoz biztos hogy új felnik kellenek. 4 új felni egyébként milyen árban van?
Ez meglepett... eddig a "pincében" (szuterén, 2 kis ablak van) tároltam árnyékos-hűvös helyen, de a nylonból kivettem, hadd "szellőzzön"... Rosszul tettem volna?
Nem tetted rosszul. Ennek a kérdésnek nincs különösebb jelentősége. A gumi anyagának legfőbb ellensége az UV-sugárzás. Egy pincében nem éri UV-sugárzás sem zacskóban, sem anélkül.
A zacskózás bent tartja a nedvességet, nem engedi elpárologni. Ha egy vascsövet csomagolsz nejlonba, és elteszed, elég gyorsan megrozsdásodik. Az abroncs anyaga azonban teljesen jól elvan a vízzel, párával. Még egész nagy pocsolyában sem ázik be ;-)
Erdekes bizony :) Szokas itt elesen es sarkosan, esetenkent szelsoseges velemenyt nyilvanitani egyes kerdesekben. Lattam a multkoriban egy kisfilmet a tgk abroncsok futozosarol. Eleg komolynak tunt technologia. Amugy utoljara TSZKER-fele ujrafutozottal jartam, az sem ma volt :)
Őszintén szólva fogalmam sincs, konkrétan mennyit számíthat fogyasztásban. De szerintem valószínű, hogy legalább egy kicsit számít. Biztos függ vezetési stílustól, használattól is.
kamionra se szoktak rakni. Hajtott kereken vagy poton eldurran max. Szetver a kornyeken nehany dolgot, de van mellette, mogotte meg nehany db gumi. Kormanyzott kereken ha eldurran - persze ez normallal is elofordulhat - rossz esetben fel is borulhat. Kevesbe rossz esetben csak az arokban vagy a korlaton kot ki. 24 t rakomany az nem keves ...
Ez nem túl jó hír. Maximum majd ha kell váltani gumikat akkor veszek felnivel együtt újat ami olcsóbb gumikkal is beéri:).
Ha jól sejtem a téli R14es és 165 körüli, de azt most nem tudom. Tehát azt mondod jócskán megnő a fogyasztásom? Vagy inkább csak mondjuk 10%al? Hát mindenesetre remélem nem lesz akkora többlet kiadás...:(
A 195/45R15 elvileg jó váltóméret. Ezeknek az autóknak jellemzően 155/70R13 a gyári gumimérete (bár ha jól melékszem, talán jött ki gyárilag valamilyen 14-essel is). Ízlés dolga, de szerintem fölösleges a 68 lóerőhöz ilyen széles gumi. Nagy valószínűséggel vissza is fogja a kocsit valamennyire, és fogyasztásban is számít. Meg akkor lesz majd kellemes meglepi, ha gumit kell venni. A gyári méretből 8-9000 forint környékén indulnak a viszonylag normális (nem kínai) gumik, a 195/45R15 esetében ezt meg lehet szorozni kettővel.
Szeretném megkérdezni a hozzáértők véleményét. Van egy 2001-es Suzuki Swift-em. 1.3-mas 70 lovas. Használtan vettem, tehát nem én választottam a mostmár rajta levő nyári gumikat. A Gumi márkáját nem tudok, csak a paramétereit. 195/45 R15. A téli gumi egy 160/50 körüli 14es talán. Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire megfelelő egy ilyen autóval ilyen gumikat használni, mennyire fog meglátszani az üzemeltetési költségekben, stb. Általános vélemény is érdekel a gumiról. Ha kell majd megnézem a márkáját. Egyébként hátha valaki felismeri, ez ilyen ilyen négy ágú, nem krómozott cucc:)
Ugyan nem vagyok szaki, de szerintem a TGK-k üzemmódja és az SZGk-k üzzemódja közötti különbség miatt. Egy kamion, ideje nagy részében szeintem legalább 70%ban folyamtos egyenletes igénybevételnek teszi ki a gumit, érttsd egyelneletesen halad 80-al, nem fékezget, nem lassít, nem gyorsít, míg a személy autóknál, különösen ha valaki Pesten használja ez akár a fordítottja is lehet, azaz nagyérszt elindul, meg 500métert, 1km-t, fékez megáll a lámpánál, elindul, gyorsít...
Ez a terhelés szerintem az ami kinyírja a gumit.
Na de engem is érdekelnek a szaki válaszok, ez csak józan parazsti ész, meg fizika.
Valaki magyarazza el pls, hogy ha egy szgk-nal sokkal nagyobb tomegu jarmure (tgk pl) elfogadott dolog hasznalni ujrafutozott abroncsot, akkor kisebb meretben es tomegben miert nem?
Keverem az ET számokat.Természetesen igazad van.A nyáron lenulláztam a 16os acéljaimat és onnan maradhatott meg az ET31,5.Ugyanis nekem a 16osok valamiért 31,5 felesek,nem tudom,hogy miért,de mind az.Lehet,hogy csak ilyen akadt anno a gyárban épp.
Most visszarakattam a 18asokat és megint beléjük szerettem,egyenlőre csillapodott a vágy,de holnap már lehet,hogy változni fog.:)
Nem egyformák.Akkor inkább úgy fogalmaznék,hogy ez a mintájú gyári bmw felni indított el a mélybe.Rögtön miután megláttam már rohantam is haza,hogy megkeressem,amit láttam.A CH-R pedig legalább annyira tetszik,mint az SI felnije.(Ha jól tudom egyébként,a BMW felni ráadásul magnézium.)
Egyébként a két felni közti legnagyobb különbséggel,a szárak távolságával fogok játszani én is.
31,5-es ET, akkor az Fiat Multipla lesz, de mintha neked Bravod lenne, ami talán ET 31:)
Persze nem nagy a különbség, de ha már gyártatod, akkor legyen pontos.
Viszont a gyári 18-as Bravo és Lancia Delta felni is már ET35, pedig a 16,17-es is ET31.
A felni 7,5 széles legyen és el fog férni 225/35 R19 és 225/30R20 is. Mindkettő létező méret, van Continentálban és Hankookban is pl. Gumibeszerzésben tudok segíteni, USAban lehet kapni, én most rendeltem magamnak 225/55R19-et, mert itthon nem volt.
Van egy alufelnim gumival együtt! A gumiabroncs javítva volt gumiékkel a képen látható módon! A gumi kő kemény a nyomást tartja a futófelület nem szépkopott! A kérdésem az lenne, hogy nem gáz az , hogy majdnem a gumi oldalfalánál van a javítás? Használható még ez a gumi? Feltegyem kocsira avagy ne??
de nem ez volt a kerdes. Szerelemböl ugyanazt a tipust szerettem volna mint ami elöl van es meg jo. Az mas meret. A meretet sok helyen talaltam, de kifuto tipus miatt irtam ide.
Amíg a válaszom írtam jött a címzettől válasz. Amit én írtam még az első kérdésére a válasz. Mivel dolgozom közben kb. fél óra volt, míg befejeztem üzenetem.
Én mintha egy kérdést olvastam volna, majd a kérdésre adott műszakilag korrekt, ugyanakkor beszólógatós választ. Ezután a kérdező nyugtázta, hogy megértette a választ, és akkor nem fog ilyen méretet használni.
Mewo egyébként évek óta itt van velünk a topikban, 197 hozzászólása van itt nálunk, 2006 óta. Tehát ő nem az az amatőr, akinek az ókori görögöktől kellene elmesélni a felni- és gumiválasztás alapjait.
Korábban itt fórum társak az árat és autót tárgyalták, én most NEM gondoltam erre.
Jár hozzám néhány Panamera és Lamborghini, semmi bajon az ilyen autókkal és vevőikkel. Mert a gyári, erdeti gumi és kerékméretet használják. Eszükbe sem jut nagyobb gumit vagy felnit venni autójukra.
Baj akkor van, amikor valaki Skodára, Audira akar Porsche vagy Bugatti kerekt, mert az jól néz ki, nekem megéri,megdolgozom érte,miért ne lehetne?
Hát csak azért és csak az a gondom ötleteddel, hogy az autódon nem fér el a gyárinál 3 centiméterrel nagyobb ártmérőjü kerék. Tehát nyugodatn dolgozz meg érte, és ha ragaszkodsz hozzá, fizesd ki a hozzá szükséges futómű átalakítást. Mert az már az autód ára lesz mégegyszer.
Plusz TÜV engedély is kell hozzá, no AZ lesz drága, de megdolgozol érte, TEHÁT CSINÁLTADS MEG és FIZESD ki.
Eredetileg 19est akartam,csak elvittek a merész gondolataim,de akkor nem lesz 20as,marad a 19.
Nagyon tetszik a BBS CH-R ezüstben.Először az E90 320si-ken láttam gyárilag szerelt felniként 2007 táján, de aztán mást vettem(gyárit), mert nincs megfelelő lyukosztásban az én autómhoz.Most viszont találtam egy kis céget, akik mindenféle egyedi felniket (és sok minden mást) gyárt nagyon magas minőségben CNC-vel,ráadásul még ismerős is,tehát nekem szinte anyagáron csinálnák (ami egy közepes szett ára).Maga a végtermék nagyon hasonló lenne,de azért mégis eltér itt-ott,hogy nehogy probláma legyen belőle,így minden passzolni fog.=4x98 ET 31,5
Most,hogy kirajkodtam magamat,már csak azt kell eldöntenem,hogy ez legyen,vagy ezt a pénzt is tegyem félre a jövőbeni motorátalakításra.
Mélyen vagyok tudom,de hát nincs mit tenni,az autóm a hobbim,a másik hobbim pedig a munkám.
Olvasd vegig DiabloCorsa valaszat. Van ra egy sorom, hogy elobb-utobb felkerulnek azok a 3 centivel nagyobb kerekek, es a rajsag gyoz a belatas felett.
Nekem is drága és értelmetlen hobbim van. Nem a gyárinál négy mérettel nagyobb felnik felszerelése, de ugyanolyan értelmetlen.
Viszont én is az adózott bevételemből költök rá, másoknak nem ártok vele, magamat pedig így érzem jól. Ha hallottál valaha a Maslow-piramisról, nos, ez már leginkább a teteje.
A kocsim alapmérete 205/55/16,nyaranta 225/40/18-at használok.Kinéztem egy 20as szettet,de nem tudom,hogy pontosan mekkora méret kell rá.Nekem 225/30/20 lenne a kézenfekvő,de láttam már mást /35-tel használni.Szeretném megkérdezni,hogy mekkora is pontosan a használandó váltóméret?
Gumiabroncs vásárlás előtt állok C Corsa-ra. Keveset (évi 10 ezer km-en belül) használom az autót, így nem szívesen költenék külön nyári és téli szettre (tárolni sem tudom hol a váltó garnitúrát). Eddig télen-nyáron téli gumival jártam, most gondolkodom a négyévszakos gumira való áttérésen. Erről a kategóriáról eddig meglehetősen vegyes véleményeket hallottam, mindezzel együtt úgy gondolom hogy talán egy fél fokkal jobb megoldást jelent semmint télen-nyáron téli gumival járni.
195/60R15-ös gumit keresek, természetesen most nyárit. Valami középkategóriás érdekelne, ami vizes úton is tapad, illetve ami még fontos lenne számomra, csendesebb típus legyen. Árban, 17eft/db-ot tudnék rá szánni kb. Nem olyan jó méret, de ez a gyári, és keskenyebbre nem szívesen váltanék, a /65 meg már nem fér el.
Milyen típust javasolnál? Nem az alsó szegmensre gondolok. Esetleg egy hozzávetőleges árakat is - tájékoztató jelleggel- még a tervezgetési, pénzgyűjtési fázisnál tartok.
Én alapvetően az öt prémium márka típusait javaslom, függetlenül minden teszteredménytől. (ABC-sorrendben Bridgestone, Continental, Goodyear (Dunlop), Michelin, Pirelli). Ebben a pici méretben nincs nagy árkülönbség a prémiumgumik és a második vonal között.
Ami az árakat illeti, ez egy jó weboldal, kiindulásnak teljesen megfelel, aztán majd úgyis jönnek ajánlatok itt a topikban:
Olyan lenne jó, ami nem elsősorban kilométerben, hanem időben tartós
A gumi "időállósága" nem annyira genetikusan kódolt tulajdonság, hanem inkább a használat és a használaton kívüli tárolás módja határozza meg.
Az abroncs öregedését elsősorban a napsugárzás (pontosabban annak UV-spektruma) okozza. A garázsban, de legalábbis árnyékban parkolt autókon az abroncsok később öregszenek.
Mi a véleményetek 7 éves nyári gumikról? Még 6mm futófelület van rajtuk. Az autón csak nyáron volt. Állandóan garázsban állt a verda. Még nappal is többnyire, szóval se repedés se más hiba nem látható. Elbír még egy szezont?
A gumisod megnézi, és megmondja.
A monitor előtt ülve közülünk senki nem tudja megmondani.
Egy 7 éves gumi még bőven lehet jó. (Madonna pl 54 éves idén, de szerintem rendben van.)
Mi a véleményetek 7 éves nyári gumikról? Még 6mm futófelület van rajtuk. Az autón csak nyáron volt. Állandóan garázsban állt a verda. Még nappal is többnyire, szóval se repedés se más hiba nem látható. Elbír még egy szezont? Amúgy Hyundai Tucson 4WD kerekeiről van szó. Nemrég vettem az autót és kaptam hozzá. Lassan fel is tenném. Nem akarok 80-85 ezerért új gumikat venni, most nem férne bele.
Uraim! Érdeklődnék, hogy mennyibe kerülne 4db új, középkategóriásnak számító 175/65 R14 gumi, amihez kellene nekem 4db felni is 5x100, kf 57,1mm méretben (vw kisautó), mindez szereléssel. Felni nem kell, hogy vadonatúj legyen, használt is lehet, ha normális állapotú. (Ezek tekintetében lehet kérni régi gumim beszámítását? 195/50 R15 Dunlop 2020E. Hazavinni nem akarnám, viszont 1 kis aprópénzért odaadnám. Nálatok több "gumit vevő" megfordul, mint nálam, egyszerű halandónál.) Köszönöm!