Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1547

Azt nem tudom megítélni, hogy kettőtök közül ki a képzettebb. Így hát rátok bízom ennek eldöntését. Győzzön meg engem a jobbik. (de ne a Vona félék!!!)  :))

Előzmény: construct (1545)
construct Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1546

képzeli

Előzmény: construct (1545)
construct Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1545

Nincs ott elbújtatva semmi körkörös. Csak szabiku sokkal kevesebbet ért belőle, mint amennyire képzeli magáról. És virít vele egy közegben, ahol az olvasóknak leesik az álla a sok képlettől. Vagy inkább csak ő, hogy leesik az álluk.

Előzmény: őszszakál (1544)
őszszakál Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1544

Aki észreveszi egy körkörös érvelés elbujtatását, azért tanult egy keveset, vagy még nem eleget? :o)

Előzmény: Törölt nick (1541)
construct Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1543

"Az embernek sokszor fel sem tűnik ,"

Ez így nagyon sommás. Mert egész más, ha egyik felhasznált axióma csak a rövid tárgyalás miatt nincs megemlítve, de azt egy részletesebb tárgyalásban külön kimondjuk, és semmi esetre se a levezetés végeredményéből akarjuk bizonyítani. És más ha a bizonyításnál hibásan (tudat alatt vagy tudatosan elrejtve) áttételesen felhasználjuk a bizonyítandót is. Az ilyen körkörös bizonyítások semmit se érnek.

Ezt biztosan nem matematikailag iskolázott ember írta. A

"a felhasznált érvényesítő logikai kulcs rejtett (szétválasztott) körkörös jellege"

fordulat egy katyvasz. Megvilágítás helyett egybemossa a fent írt két nagyon különböző dolgot.

Aki valóban foglalkozott valaha a bizonyítások logikájával nem használ ilyen határozatlan értelmű kifejezéseket, mint hogy "szétválasztott", meg "logikai kulcs".

No épp egy ilyen szöveg alkalmas a laikusok megtévesztésére, összezavarására.

Előzmény: őszszakál (1539)
pk1 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1542

10500 az sok. Száz treoktogintillió.

((3+80)*6+2=500, így magyarázható e szám neve.)

Előzmény: construct (1540)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1541

Egy másik fórumon, nálam jóval képzettebb ember írta az alábbiakat.

Szabiku nem képzett, hanem egy crackpot.

Előzmény: őszszakál (1539)
construct Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1540

" Ez azt is jelenti, hogy valahol minden mese igaz . . ."

Azért ne feledd, hogy ehhez a gondolathoz csak a legvégső tanácstalanságukban menekülnek egyes fundamentális elméleti fizikával foglalkozók, miután minden erőfeszítés dacára se tudtak jelentősen továbblépni a nagy egyesítés, vagyis az utolsó húrelméleti forradalom után. Azóta eltelt húsz év, és még mindig nem látszik, hogy a legalább 10500 lehetséges különböző feltekeredett topológia közül mi választhatná ki a miénket.

Előzmény: pk1 (1534)
őszszakál Creative Commons License 2017.07.18 -1 0 1539

Nem. Ez a Te feltételezésed. Egy másik fórumon, nálam jóval képzettebb ember írta az alábbiakat.

„Még amit érdemes megemlíteni, hogy az okok igazi feltárásánál mindig nagyon körültekintőnek kell lenni, különösen egy ilyen bonyolult témakörnél, mint a relativitáselmélet. Ugyanis olykor a tankönyvek is, mikor egy témánál valamilyen kiindulásból kis számolás után állítják B-t, pl. felhasználják hozzá alapként vagy igazolásként A-t. A témát ott persze szépen egyszerűen és frappánsan jónak tűnően ezzel rövidre is fogják.. Egy egészen másik helyen, meg mondjuk A-t vagy azzal egyenértékűt állítanak valamilyen kiindulásból kis számolás után, de pl. felhasználják hozzá alapként vagy igazolásként B-t, vagy azzal egyenértékű dolgot. És ott is minden szépnek tűnik. Az embernek sokszor fel sem tűnik a felhasznált érvényesítő logikai kulcs rejtett (szétválasztott) körkörös jellege, pedig ez így hamis állításokra is vezethet, ha a kiindulással baj van. Valamint gátolja a valódi egyenes okfejtést, és az igazi megértést.”

Előzmény: construct (1538)
construct Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1538

Most te valóban úgy képzeled, hogy a szakértők abban lelik örömüket, hogy szegény laikusokat megtévesszék és összezavarják?

Előzmény: őszszakál (1535)
őszszakál Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1537

Akik tét nélkül játszanak, csak a játék öröméért teszik, akiknél tétre megy, azok szoktak jósokhoz fordulni, nehogy sokat veszítsenek.

Előzmény: pk1 (1536)
pk1 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1536

Mindezek ellenére van tétje a dolognak. Amiről ma bármi mondható. az a jövőben ellenőrizhetővé válhat.

Előzmény: őszszakál (1535)
őszszakál Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1535

„Szóval lehet, hogy igazából a fizikusok nem is tudnak tévedni. :o)”

Ezzel most kimondtad a frankót! Akik a magas páholyból szemlélik az előadást mást értenek a színjáték mondanivalóján, mint a földszinten ülő nézők. A szünetben meg azzal érvelnek a földszinteseknek, hogy ők a magasból még a kulisszák mögé is belátnak. Ha egy kételkedő felmegy a magasba a következő felvonást megnézni, a rá következő szünetben meg azzal érvelnek, hogy már átrendezték a díszletet, vagy megváltozott a szereposztás.:o)

Előzmény: pk1 (1534)
pk1 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 1534

"mintha egy rendező kissé túlkomplikálta volna a darabot"

Lehet. De még netűnik, m értünk a darab végére. Amikor - legalábbis a nézők egy része számára - minden a helyére kerül. Ráadásul ez egy olyan darab, ami lehet, hogy mondjuk a földszinti nézők számára másképpen kerül helyre, mint a páholyban levők számára. Nekem úgy hogy multiverzum létezik, ami különféle dimenziószámú univerzumok nagyszámú, talán végtelen halmaza. Ez azt is jelenti, hogy valahol minden mese igaz - ebben az esetben van olyan világ, amiben igenis van éter és abszolút mozgás és c=∞, persze ott nincs iránytű, higanyos hőmérő és relativista - vagy ha van, áltudósnak nyilváníttatik. Az ottani fórumok egyike "A nagy bummot mellőző világ-keletkezés cáfolata" címet viseli és bizony, ott kívül van a mainstreamen. Az ötdimenziós világok egy részében meg igaz a Kaluza-elmélet. Szóval lehet, hogy igazából a fizikusok nem is tudnak tévedni. :o)

Előzmény: ábmrus (1533)
ábmrus Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1533

Jól van én 73 éves elmúltam már akár hülye is lehetek, de a forgatókönyv a kissé túlkomplikált világkeletkezés ügyében, még azért úgy vélem változhat, egyszerűsödhet a "forgatókönyv".

Túl sok olyan fordulat van a tudományosan "megdönthetetlenül" bizonyított folyamatokban, amelyek kissé színpadiasnak tűnnek, mintha egy rendező kissé túlkomplikálta volna a darabot.

Pillanatnyilag nincs időm az összes világ-komplikáció elmélyült tanulmányozására Tavasszal egy tiz méter hosszú, mintegy 1,5 magas támfalat építettem, most meg sok a dolgom a kertben, majd a tél folyamán jobban ráérek, akkor talán több időm lesz és megértem a velem kapcsolatos problémáitokat, illetőleg a Nagy Bumm igen sok fordulattal színezett esemény-láncolatát.

XtraP Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1532

Ez hatalmas :)

Előzmény: mmormota (1520)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1531

Ez az ún. elhülyülés paradoxon. Az illető maga nem veszi észre - hiszen akkor okos lenne, mások meg tapintatból nem figyelmeztetik. Aki esetleg mégis figyelmezteti, az per definitionem tapintatlan, de akkor viszont meg sem várja a pillanatot, tehát az ő szavára sem lehet adni.

Előzmény: construct (1530)
construct Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1530

Igaz.

Ezért aztán fel is kérlek, emlékeztess majd, ha úgy látod, eljött a pillanat, amikortól okosabb lenne magamban tartani a mondókámat.

Előzmény: Mungo (1528)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1529

Bevallom neked, hogy azért kérdezgetlek, hogy megértsem elképzelésed. Most bizonytalan lettem, hogy meg akarod-e egyáltalán értetni elképzelésed. Nem (csak) te vagy a "határeset", hanem - egy bizonyos helyről, időből - az egész galaxis előzménye van a horizonton - feltételezem, ezt értetted "határeset" alatt. Ha nem, akkor pillanatnyilag rajtad kívül senki nem tudja, hogy mit.

Előzmény: ábmrus (1526)
Mungo Creative Commons License 2017.07.17 0 1 1528

Annyira irigylem ezt a tiszta romlatlan együgyűséget.

Ne irígykedj. Egy bizonyos koron túl mindenkinek esélyes állapot lehet....

Előzmény: construct (1527)
construct Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1527

Áruld már el nekem, miből táplálkozik a te lenyűgöző rendíthetetlen magabiztosságod!

Szeretnék egyszer én is ilyen fensőbbségesen nyilatkozni valami olyasmiről, amiről semmit se tudok. Mondjuk a molekuláris genetikáról, a szanszkrit nyelvtanról, vagy esetleg az emelt alapú négy szűk szeptimről.

Hogy azok szerencsétlenek mennyire egzotikus fordulatokat vesznek!

Miközben én továbbra is azon töröm a fejem, miként láthatnék rá inkább magára a valóságra.

Annyira irigylem ezt a tiszta romlatlan együgyűséget.

Előzmény: ábmrus (1523)
ábmrus Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1526

Nézd, ha téged ez megnyugtat, hát én egy határeseten lévő vagyok.

Előzmény: pk1 (1525)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1525

Bizonyára azt gondolod, hogy szellemeskedtem, pedig nem. A vizsgált objektum a mi galaxisunk. Vannak - legalábbis elvileg vannak - olyan észlelők, akik még csak a 13,8 milliárd éves múltunkat látják, azt a sugárzást, melyet az azóta atomokba kötött töltések bocsátottak ki. Akkor most milyen "dinamizmusra" kell gondolni? Itt, de nem most, hanem 13,8 milliárd éve. Bár felőlem lehet akár most is.

Előzmény: ábmrus (1523)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1524

Elindítasz egy topicot a cáfolatára, ám azt se tudod, miben áll az, amit tagadni akarsz?

Úgy a legkönnyebb :D

Előzmény: construct (1514)
ábmrus Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1523

Nézd, annyi egzotikus fordulatot tesz ez a szerencsétlen Nagy Bumm-os világunk (elmélete), csak, hogy a létét - naagy bummos létét -  igazolja, hogy ez már nekem kicsit soknak tűnik. 

Én továbbra is töröm a fejemet, hogy mivel lehetne egy való-világra rátalálni.

Előzmény: pk1 (1522)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1522

Most vagy továbbra sem értem, vagy beismered, hogy magad is "határeseten lévő objektum" vagy.

Előzmény: ábmrus (1509)
pukoon Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1521

sz.tem ez egy rossz humor a felületes szemlélődő számára, de valójában komoly filozófiai mélységei vannak...

Előzmény: Mungo (1508)
mmormota Creative Commons License 2017.07.15 0 1 1520

Ez egy elég tipikus cikk. A laikus elolvas egy népszerűsítő cikket, és kb olyannak látja, mint egy népmesét, amiben sárkány meg királyfi helyett kvantum meg kvark szerepel. Aztán úgy gondolja, hogy ő jobb sztorit is tud ezekkel a szereplőkkel, és megírja. 

Előzmény: takacs.ferenc.bp (1519)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.15 0 0 1519

Már az első két mondat elvette a kedvemet a továbbolvasástól. Nagyon rosszul van leírva a határozatlansági reláció. Elég pontosan meghatározható egyszerre az impulzus, és a pozíció. A lényeg: a kettő szórásának szorzata mindig nagyobb a redukált Plank állandó felénél. Ez pedig egy nagyon pici érték, bár egyetlen részecske esetén már jelentős lehet, és elvi korlátot állít a pontos meghatározhatóság elé. Szó nincs arról, hogy egyszerre csak az egyik mérhető. Mérhetők, de nem pontosan.

Előzmény: Törölt nick (1517)
ábmrus Creative Commons License 2017.07.15 0 0 1518

Hát való igaz, a bumm elmélet igazolásához sok komoly fordulat lezajlásának elfogatása szükséges, én meg a józan egyszerű változat bizonyításán töprengek.

Eddig a felvetéseim erős ellenszenvet váltottak ki a kissé túlkomplikált teóriákat jól ismerők, azokat igazoltnak elfogadók részéről.

Én türelmes vagyok, ha minden felvetésemet egy egy már rég és jól kidolgozott teória cáfolja is, engem nem nem térít el a további önálló gondolkodástól. Lehet, hogy nem tudom hitelt érdemlően megcáfolni a mostani Tudomány nagyra becsült téziseit, de attól azért azok nekem kétségesek.

Ennek ellenére köszönöm a közreműködésedet,  és az összes hozzászóló e rovaton kifejtett véleményét, a kulturált párbeszéd mindig hasznosabb mint az egymás pocskondiázása. 

Előzmény: construct (1514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!