Egyszer már vettem egy havernak alkalmi menettértit eltérő útirányon át. Odafelé normál számítógépes jegyet adtak ki, visszafelé meg kaptam egy kutyanyelvet a megfelelő pecsétekkel ellátva.
De mit kell ezen a dolgon bonyolítani? Sima árkiegészítés. Ha a kedvezmény jogossága továbbra is fennáll akkor sima árkiegészítés, ha meg nem áll fenn, akkor ugyanez teljes árra. Vagy milyen extrém esetek lehetnek ezzel kapcsolatban?
ÖBB-s üzletszabályzat: Kösz a segítséget. Akkor ez szerencsére egy utasbarát szabály.
De általában az online és automatás jegyek tekintetében (nem feltétlenül az ÖBB-nél) úgy tudom, hogy a visszaváltás és a csere általában macerásabb még akkor is, ha nem speciális kedvezményről van szó. (Vonathoz kötött, de emiatt olcsóbb jegy.)
Az már máskérdés, hogy az ÖBB könnyen lehet laza, mert nincs IC felár és a hálózatuk nem olyan nagy és bonyolult, hogy ezzel a szabállyal vissza lehessen élni.
1./ Murakeresztúr/Kotoriba határátmeneten át (ahogy a Maestral megy):
Budapest-Rijeka-Budapest: 11.000,- Ft
Nagykanizsa-Rijeka-Nagykanizsa: 6.700,- Ft
Murakersztúr-Rijeka-Murakeresztúr: 6.500,- Ft
2./ Gyékényes/Koprivnica határátmeneten át (ahogy a Goldoni EC megy):
Budapest-Rijeka-Budapest: 10.500,- Ft
Nagykanizsa-Rijeka-Nagykanizsa: 6050,- Ft
Gyékényes-Rijeka-Gyékényes: 5700,- Ft
Az EuroCity vonatokra nemzetközi forgalomban nem kell EC pótjegyet váltani, így a Goldoni EC-re sem.
A helyjegy nem kötelező, ha méis akarsz venni, nemzetközi forgalomban: 750,- Ft
Azt ugye tudod, hogy a MÁV szabályai szerint ugyanazon a vonaton a belföldi és nemzetközi jegyeket nem variálhatod errefelé (van, ahol igen, ez nem az a viszonylat).
Annak persze már semmi akadálya nincs, hogy valaki a Budapest Déliből 6.45-kor induló pécsi IC-vel elmenjen Dombóvárra, majd az IP 822-vel Gyékényesre és ott, miután jól megnézte magának az állomást és akár a települést is, a Goldoni EC-re felszállva elutazzon Horvátország felé, immár nemzetközi jeggyel:)
Ezt nemcsak ott veheted meg, hanem bármely nemzetközi pénztárban előre is, akár Gyékényes-Rijeka-Gyékényes viszonylatra is.
Lehet a 2 útirányt kombinálva is kérni a 60 %-os menetérti kedvezményes jegyet, pl. oda Goldoni, vissza Maestral, de engedelmeddel ezt most nem számolom ki, csak ha külön kéred.
A busz egyébként (Volánbusz Adria expressz járat) menettérti útra 14.900,- Ft Rijekába, ebből 26 év alattiaknak 10% kedvezmény van.
CSak azt nem értem miért nem lehet kirakni ezekre a nagyforgalmú állomásokra olyan autómatákat amelyekből a megyeszékhelyek illetve egyébb nagyforgalmú helyekre lehetne jegyet venni. Talán a 25 perc sorbanállástól megkímélhetnék az utazókat.... NYÁRON javaslom kizárólag BALATONI autómaták lehelyezését is a Délibe/Keletibe...
ja és még mindig nincs olyan poggyász-hordó 3 kerekű kiskocsi amit tavaly megígértek. Így szintén leszáll a tököm amikor disznóvágásból jövök és a 120 kilós malackát kézben kell végigcipelni a kocsimig. Legalább lehetne behajtani ilyen esetbe a Pályaudvarokra...
mert nem nyújt megfelelő szolgáltatást a pénztáraiban??
Vonaton ritkán utazó: igyekszik bebiztosítani magát, és időben kimegy jegyet venni, az okosabb elővételben is megveszi.
Törzsutas: számít a sorra a Nyugatiban, elővétel, keletbélyegzés nélküli jegy.
A többi: hőzöngés. Óriási gondok vannak Céggel, konkrétan a díjszabással, a pénztárakkal is, de most nagyon mellényúltok, azt hiszem. Nem szoktam vasútékat ok nélkül védeni, mert én is bosszankodom eleget; de az én egységsugarú menetjegyeimet mindig meg tudom időben szerezni. Okos, ügyes vagyok? :-))
Talan jo pelda lehet Balatonmariafurdo. Sokan jarnak hajnalban v. keso este kornyekrol Buszos csatlakozassal majd tovabb vasuttal. Altalaban 8-4 perc differencia van a busz es a vonat kozott. Tehat ebben a korai v. kesoi idointervallumban annak ellenere, hogy kulon penztaros van nem mindig sikeredik jegyet venni. Illetve tudtommal nem 0-24h-as penztar van.
Bevezethetnek azt, hogy X ev alatt es nagy mennyisegben nem szolgalnanak ki bizonyos festektipusokat. Nalunk most volt festes es nem olcsok a festekek, lehet nem is legalis forrasbol szarmazo alapanyagokkal dolgoznak?
De az üzleszabályzatban ez van leírva jegykiadás 30 percel vonat indulása elött kezdődik és 5 percel indulása elött be lehet szüntetni!Általában az olyan helyeken ahol a szolgálattevő a péztáros ,ki is van függezstve az ablakban ,hogy 5 percel indulás elött nincs jegykiadás!Ahol van pénztáros ott nem szokott megszünni a jegykiadás!
Az utazási feltételekben SEHOL sincs feltüntetve, hogy muszáj ott lenni a vonat indulása elött minimum 30 perccel. Honnan kell nekem tudni, hogy ha odaérek az állomásra a vonat indulása elött 4 perccel, akkor már nem lehet menetjegyet kapni, mert épp szabin van a pénztáros, vagy egyszerre épp más dolga akad a forgalmistának???? Ha a nyugatiban 25 percet kell állnom a jegyért, és mondjuk vége van az órámnak, és csak 20 perccel elötte érek ki, akkor nem utazhatom, csak pótdíjjal????? Miért kell szankcionális pótdíjat kivetnie a mávnak azért, mert nem nyújt megfelelő szolgáltatást a pénztáraiban????
Számold ki, hány négyzetméter felületet mázold be a szerencsétlen. Belerokkant anyagilag. Nyilvánvaló, hogy nem a legújabb Sikkens 2K bevonattal mázolt, de ha "ócsó oszt jó neolukszot" számolsz, akkor is durva. Továbbá, ekkora felületet befesteni nem két perc, és hogy pontosan dolgozzanak, valamire fel is kellett állniuk. A gáz ott van, hogy a szerencsétlen vasútőrök: ott sem voltak; ha mégis ott voltak, tétlenül nézték.
akár Indóház képriportban is szivesen látnám viszont
Ezt na poént én már lelőttem, HLP is tudja:-)))
Hétfőn megyek Gyulára, a hidas sorozathoz jó kép lesz (oda is megyen, nézd meg a júniusi előzetest), amint vágtázik át a Pannonia csörgővel a Körös felett a hídon.
Ebben megint azt a részt nem értem, hogy hol a túróban volt annyi ideje, hogy ezt a művet ráfújja a kocsira? Gondolom, ezt nem 5 perc alatt csinálták.... És senki sehol hozzájuk sem szólt....
Az én olvasatomban és fordításomban ez a szakasz éppen arról szól, hogy az internetes vagy automatás jegyek esetében nem kell a hosszabb útirányon való utazásnál kiegészítés, tehát ez könnyítés:
"Werden Fahrkarten, die online oder bei Fahrkartenautomaten bezogen worden sind, abweichend vom verkehrsüblichen Weg zur schnelleren Erreichung des Bestimmungsortes und in vorwärtsstrebender Richtung benutzt, so gilt dies nicht als aufzahlungspflichtige Umwegfahrt."
Ha olyan jegyet, amit online , vagy menetjegykiadó automatából váltottak, a forgalmilag szokásos útiránytól eltérően a célállomás gyorsabb elérése végett és a cél irányába haladóan használnak, akkor ez nem számít jegyárkiegészítést igénylő kerülő utazásnak.
Ez szerintem teljesen korrekt és utasbarát szabály.
Nálunk ez azt jelentené, hogy egy Kiskunhalas-Budapest online/automatás jegyet, ha éppen Kiskunfélegyháza felé gyorsabb az eljutás, akkor kiegészítés nélkül lehetne a hosszabb, kiskunfélegyházi útirányon át használni!